• Logitechove novosti iz serije G

    Priljubljena igričarska miška Logitech G5 je dobila naslednico – model G500 se ponaša s še izboljšano natančnostjo, za katero skrbi najnovejša laserska tehnologija. Med novostmi najdemo še igričarske slušalke G330, ki stavijo na udobno namestitev in kakovosten zvok.

    Objavljeno: 15.8.2009
  • Garminovi napredni uri z GPS

    Garmin, eno vodilnih podjetij na področju GPS-navigacije, je napovedalo izid novih GPS športnih ur Foretrex 401 in Foretrex 301. Opremljeni bosta z visoko odzivnim GPS-sprejemnikom ter USB-vmesnikom, namenjeni pa prvenstveno alpinistom, pohodnikom, smučarjem, turnim smučarjem, tabornikom, skavtom, vojakom in drugim športnikom.

    Objavljeno: 15.8.2009
  • Prihajajo večcelični pomnilniki NAND

    Intel in Micron sta objavila uspešno proizvodnjo večcelične tehnologije NAND, ki se lahko pohvali s tremi biti na celico, kar bo še povečalo učinkovitost 34-nanometrske tehnologije. Novi pomnilniški čipi bodo večinoma namenjeni shranjevanju podatkov na pomnilniških karticah ter napravah USB, pri katerih sta visoka zmogljivost in stroškovna učinkovitost ključnega pomena.

    Objavljeno: 14.8.2009
  • Sony Ericsson Jalou

    Pri podjetju Sony Ericsson so se odločili konkurentom zoperstaviti z modnimi mobilniki, kakršen je tudi najnovejši Jalou, ki ne skriva dejstva, da je namenjen le in zgolj predstavnicam nežnejšega spola. Barvne kombinacije ter mehke linije skupaj z ohišjem v obliki izbrušenega dragulja predstavljajo stilski dodatek ženskim torbicam.

    Objavljeno: 14.8.2009
  • Optični medij za naslednje desetletje

    Hitachi, Mitsubishi Chemical ter vrsta drugih podjetij in Tokijska univerza so se že lotili razvoja nove generacije optičnih medijev. Cilj je pripraviti plošček, ki bo uspel shraniti kar 25-krat več podatkov kot današnji mediji Blu-ray, torej dober terabajt podatkov.

    Objavljeno: 13.8.2009
  • Ovi Mail pridobil milijon uporabnikov

    V dobrega pol leta so uporabniki Nokiine storitve Ovi Mail, ki se izredno hitro uveljavlja v državah v razvoju, ustvarili več kot milijon računov za elektronsko pošto.

    Objavljeno: 13.8.2009
  • Androidi prihajajo

    Tudi slovenski mobilni operaterji so naposled v svojo ponudbo dodali mobilne telefone s platformo Android. Mobitel je kot prvi predstavil HTC-jev mobilnik HTC Hero, temu pa se bo kmalu pridružil še Samsung i7500 Galaxy. Si.mobil ne ostaja dolžan in odgovarja z mobilnim računalnikom HTC Magic.

    Objavljeno: 12.8.2009
  • Logitech Harmony 900

    Pri Logitechu so pestri druščini univerzalnih daljinskih upravljalnikov Logitech Harmony dodali nov model - Harmony 900. Ta lahko hkrati skrbi za upravljanje večih naprav v dnevni sobi, tudi če je le-ta spremenjena v pravi hišni kino.

    Objavljeno: 12.8.2009
  • ATI FirePro V8750 3D

    Pri AMD-ju so začeli s prodajo svoje najzmogljivejše kartice za poslovni segment uporabnikov, ki beleži predvsem stranke s področij CAD ter DCC. Oblikovalci in dizajnerji, ki želijo ustvarjati svoje modele in foto realistične kreacije v realnem času, bodo veseli novega ATI FirePro V8750 3D, ki predstavlja najzmogljivejšo grafično kartico tega proizvajalca.

    Objavljeno: 12.8.2009
  • Intelov Core i9 s pričakovano porabo okoli 130W

    Pri Intelu že testirajo prve šestjedrnike, znane pod kodnim imenom Gulftown. Procesorji, ki bodo po vsej verjetnosti prodajani pod tržno oznako Core i9, naj bi bili nared v prvi polovici leta 2010, kljub 32-nm tehnologiji izdelave pa bodo relativno požrešni, saj bodo za svoje delo zahtevali do 130W električne energije.

    Objavljeno: 11.8.2009
  • JetFlash V15 – protivirusni USB-ključ

    Podjetji Transcend ter Trend Micro sta združili svoje znanje in pripravili protivirusni USB-ključ. JetFlash V15 ni nič drugega kot eden izmed Transcendovih pomnilnikov USB, ki ima že prednaloženo protivirusno zaščito podjetja Trend Micro. Tako je precej dobro poskrbljeno za varnost podatkov na ključku, saj prav izmenjava okuženih USB-pomnilnikov v zadnjih letih poleg interneta predstavlja enega najpogostejših razlogov okužbe z virusi in črvi.

    Objavljeno: 11.8.2009
  • 64 GB pomnilniška kartica SDXC

    Pri Toshibi se lahko pohvalijo z novim rekordom. Izdelali so namreč pomnilniško kartico z najvišjo kapaciteto 64 GB, ki ustreza nanovejši različici standarda SD (različica 3.00), torej SDXC (SD extreme capacity). Kartica podatke shranjuje v datotečnem sistemu exFAT, proizvajalec pa obljublja zelo hitre prenose podatkov.

    Objavljeno: 10.8.2009
  • Dva terabajta za namizne računalnike

    Hitachi je začel s prodajo dvoterabajtnega disk, namenjenega osebnim računalnikom. Deskstar 7K2000 predstavlja že četrto generacijo teh diskov, s petimi magnetnimi ploščami pa je inženirjem uspelo doseči visoko kapaciteto.

    Objavljeno: 10.8.2009
  • Prototip OpenOffice s trakom

    Uporabniški vmesnik v obliki traku, ki krasi Microsoftovo pisarniško zbirko Office 2007 (in tudi že Office 2010, ki je še v delu), je očitno navdihnil tudi programerje pisarne OpenOffice.org, saj so se odločili pripraviti prototip podobnega vmesnika.

    Objavljeno: 9.8.2009
  • Intel pričel s proizvodnjo odklenjenih procesorjev

    Procesorski gigant je z zadnjo potezo začel tipati v segment računalniških navdušencev, saj je začel s testno proizvodnjo in prodajo odklenjenih procesorjev, t.j. procesorjev z odklenjenim množilnikom, katerim je na ustreznih osnovnih ploščah moč poljubno prilagajati delovni takt.

    Objavljeno: 9.8.2009
  • Windows 7 s kritično napako

    Kmalu po tem, ko je Windows 7 uradno postal na voljo študentom in razvijalcem, ki se družijo v omrežjih MSDN ter Technet, je v javnosti odjeknila novica o kritični napaki, ki lahko povsem ohromi novi OS in zaradi katere se utegne zgoditi, da se bo uradna izdaja sedmice zavlekla.

    Objavljeno: 8.8.2009
  • Viina škatlica za ekstremna okolja

    Pri podjetju VIA Technologies so sestavili še eno ultra varčno x86-platformo. Plošča formata Nano-ITX je zelo temperaturno odporna, saj deluje v okoljih od -20°C do 70°C. Proizvajalec navaja, da je idealna rešitev za puščavske razmere, pa tudi za najvišje ležeče predele sveta.

    Objavljeno: 8.8.2009
  • Microsoft končno lastnik domene Office.com

    V začetku avgusta je domena Office.com, ki je celo desetletje pripadala podjetju ContactOffice Group, le prišla v roke Microsofta. Žal podatki o tem, kako globoko so v Redmondu segli v denarnico za tako močno želeno domeno, nimamo.

    Objavljeno: 8.8.2009
  • LiveCliq: Osebni TV kanal v živo

    Že nekaj časa nas vsepovsod spremlja cela vrsta omrežij, ki omogočajo prenos podatkov na splet od praktično vsepovsod in tako lahko policista, ki je napačno parkiral, objavimo na Facebooku ali Twitterju že samo nekaj trenutkov po tem, ko ga je zajelo tipalo naše kamere.

    Objavljeno: 7.8.2009
  • Nove preobleke za Google Chrome

    Ker je tudi v Sloveniji Google Chrome precej uporabnikov, velja le-te razveseliti z dobro novico. Googlov spletni brskalnik po novem ponuja več kot 30 novih tem, torej barvnih vzorcev in ikon, ki pripomorejo k boljši personalizaciji brskalnika in prijetnejši uporabniški izkušnji.

    Objavljeno: 7.8.2009
  • Microsoft bo najel 400 zaposlenih iz družbe Yahoo!

    V mesecih, ko smo pisali pretežno o masovnih odpuščanjih v IT-panogi, moramo seveda objaviti tudi spodbudnejše novice. Novo sodelovanje podjetij Microsoft ter Yahoo! bo, če ga bodo le potrditili regulatorni ozr. protimonopolni organi, vsaj 400 ljudem pomagalo obdržati službe.

    Objavljeno: 7.8.2009
  • Foxconn s HP-jem do nove tovarne

    Družba Foxconn Electronics, ki za večino ostalih podjetij iz računalniške panoge proizvaja računalniške komponente, je predstavila načrt izgradnje nove tovarne. Njen partner bo korporacija HP, saj bo nova tovarna, ki bo z delovanjem začela čez dobri dve leti, proizvajala predvsem HP-jeve prenosnike.

    Objavljeno: 7.8.2009
  • Konec analognega obdobja

    V več kot desetletju pritiskanja sprožilca fotoaparata po slovenskih jamah je nastala kopica lepih fotografij ovekovečenih na diafilmu. Danes ga več ne uporabljam. Obdobje, ki sem ga zaključil pred štirimi leti, si prav gotovo zasluži manjšo pozornost v obliki knjige. In nastala je 80 strani dolga monografija nekega obdobja, prežetega s pristnim druženjem z jamarskimi kolegi in spoznavanjem slovenskega podzemlja. Pravzaprav, moj analogni “Best of”:

    Objavljeno: 7.8.2009
  • Internet Explorer in Firefox v boju za prestol

    Podjetje iPROM, ki meri vrsto spletnih aktivnosti v Sloveniji, je sporočilo, da sta bila konec junija brskalnika Internet Explorer in Firefox po priljubljenosti med slovenskimi uporabniki spleta praktično izenačena, saj sta med njima le še dve odstotni točki razlike.

    Objavljeno: 6.8.2009
  • Canonov hibridni stabilizator slike

    Canon je razvil hibridni optični stabilizator slike, ki lahko hkrati kompenzira tako kotne tresljaje fotoaparata kot tudi tresljaje, ki jih povzroča premikanje fotoaparata. Novost se bo v njihovih objektivih za zrcalno-refleksne fotoaparate znašla še pred koncem leta.

    Objavljeno: 6.8.2009
  • Microsoft Wireless Comfort Desktop 5000

    Pri Microsoftu te dni ne delajo zgolj na najnovejši programski opremi, temveč so nekaj pozornosti namenili tudi perifernim napravam. Konec avgusta bo namreč naprodaj nov brezžični komplet Wireless Comfort Desktop 5000.

    Objavljeno: 6.8.2009
  • Google AdWords ni več beta

    Pri Googlu so svojega oglaševalskega paradnega konja, spletni oglaševalski program Google AdWords, po skoraj letu dni testiranj (predstavljen je bil novembra 2008) naposled le spravili do polne različice.

    Objavljeno: 5.8.2009
  • Nikon COOLPIX S1000pj - prvi fotoaparat s projektorjem

    Svet kompaktnih digitalnih aparatov je doživel nov mejnik. Podjetje Nikon je namreč predstavilo prvi fotoaparat na svetu, ki se lahko pohvali z vgrajenim projektorjem. Inovativni fotoaparat COOLPIX S1000pj bo občutno spremenil trg kompaktnih digitalnih fotoaparatov, saj uporabnikom ponuja številne prednosti skupnega ogleda fotografij in videoposnetkov z vgrajenim osebnim projektorjem.

    Objavljeno: 5.8.2009
  • V prihodnje vse več računalnikov z večprocesorsko grafiko

    Če gre verjeti napovedim podjetja Jon Peddie Research, si lahko v prihodnjih letih obetamo pravcati razmah uporabe računalnikov, v katerih drobovju bo delovalo več kot le eno grafično jedro. Že leta 2012 naj bi delež računalnikov z dvema ali več grafičnimi procesorji dosegel polovico.

    Objavljeno: 4.8.2009
  • WD s terabajtnim 2,5-palčnim diskom

    Kapacitete diskov še vedno nezadržno rastejo. Tokrat se z novim rekordom lahko pohvalijo pri WD-ju, kjer so povili 2,5-palčni disk s kapaciteto okroglega terabajta (1 TB).

    Objavljeno: 4.8.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji