• Cisco širi ponudbo opreme za varnost

    Cisco je predstavil nove stojne dodatke za zagotavljanje varnosti, ki jih vgradimo kar neposredno v omrežna stikala. Nove module lahko neposredno vgradimo v stikala družine Catalyst 6500, s čimer odpade potreba, da bi v omrežje vključevali dodatne in ločene omrežne naprave specifično namenjene varnosti. Cisco je za družino stikal predstavil pet novih modulov. Prvi je požarni zid, sledi modul za stojne povezave VPN, strojni pospeševalnik za povezave SSL (Secure Sockets Layer), k tem pa moremo dodati še dva modula za nadzor delovanja in prometa v omrežju. Cene modulov se gibljejo od 18.000 do 35.000 dolarjev, medtem ko se cene stikal Catalyst 6500 začnejo nekje pri 24.000 dolarjih.

    Objavljeno: 3.9.2002
  • Vdori v elektronske banke so preveč preprosti

    Varnostni mehanizmi, ki jih uporabljajo za elektronsko bančništvo številne svetovne banke, so pogosto preslabotni. Nedavno je tako švedski hacker prikazal predstavnikov agencije Reuters postopek, s katerim je mogoče hitro in preprosto vdreti v elektronske banke velikih švedskih bank, ki uporabljajo spletne programe zasnovane na Microsoftovih spletnih strežnikih. Hacker, ki je želel ostati neimenovan, je v kratkem času uspel vdreti v tri od štirih največjih švedskih bank, obenem je tudi prikazal, kako lahko zlonamerni obiskovalec prikrije sledove in s tem močno oteži izsleditev storilca.

    Objavljeno: 3.9.2002
  • Via predstavila nov sistemski nabor

    Podjetje Via Technologies je predstavilo nov sistemski nabor za AMDjeve procesorje Athlon z oznako KT400. Čeprav novi nabor uradno ne podpira 400-megaherčnega pomnilnika DDR, lahko iz imena domnevamo, da je podpora temu pomnilniku vgrajena ali pa bo kasneje vključena. Za zdaj je uradno podprto >>le<< vodilo s taktom 333 MHz. V primerjavi s KT333 je nova tudi podpora vodilu AGP 8x. Nabor bo deloval v kompletu z že obstoječim podpornim čipom VT8235 istega proizvajalca, ta pa s sabo prinaša še podporo šestim priključkom USB 2.0, omrežnemu vmesniku, 6-kanalnemu prostorskemu zvoku in vmesniku ATA-133. Z novim sistemskim naborom naj bi Via po besedah njenih predstavnikov utrdila svoje vodstvo med proizvajalci naborov za AMDjeve procesorje.

    Objavljeno: 2.9.2002
  • Konkurenca vmesniku bluetooth

    Kljub temu, da postaja ponudba rešitev z vmesnikom bluetooth šele zdaj nekoliko obširnejša, novi tekmeci že ogrožajo njegov obstoj. Organizacija IEEE skupaj z nekaterimi proizvajalci elektronskih vezij že pripravlja nove brezžične standarde, ki jim za zdaj pravijo UWB (Ultra Wideband, kasneje najbrž IEEE 802.15.3) ter Zigbee (IEEE 802.15.4). Pod imenom UWB tako nastaja standard, ki bo v brezžičnem omrežju kratkega dosega omogočal prenos s hitrostjo 100 Mb/s, kar je stokrat hitreje kot v primeru vmesnikov bluetooth.

    Objavljeno: 2.9.2002
  • Dellovi strežniki za mala podjetja

    Podjetje Dell je predstavilo nove strežnike, ki so namenjeni zlasti malim podjetjem. Obe novosti, strežnik PowerEdge 600 SC in PowerEdge 2600, vsebujeta hitrejše procesorje od predhodnikov, z nekaterimi drugimi spremembami pa predvsem večjo prepustnost pri strežbi podatkov.

    Objavljeno: 2.9.2002
  • FrontRange prvi s .Net združljivo rešitvijo CRM

    Podjetje FrontRange Solutions, sicer proizvajalec znanega izdelka Goldmine, je prvo, ki je razvilo paket za upravljanje s strankami (CRM), ki je narejen na podlagi arhitekture .NET. Izdelke se imenuje GoldMine CustomerIQ, namenjen pa je uporabi v finančnih in proizvodnih organizacijah srednje velikosti. Kot sodobna spletna storitev je paket dosegljiv prek spletnega brskalnika, torej iz poljubne lokacije in ciljne naprave, tesno pa je povezana z Microsoftovimi strežniki. Paket tako lahko deluje v navezavi s strežnikom Exchange, s katerim izmenjuje podatke o kontaktih, koledarje in opravila. Za povezavo s tem in drugimi viri podatkov uporablja jezik XML, kar obenem predstavlja odprtost za razvoj specifičnih rešitev CRM.

    Objavljeno: 2.9.2002
  • Kukec odhaja z Microsofta

    Grega Kukec, generalni direktor slovenske podružnice Microsofta, konec septembra odhaja s položaja generalnega direktorja slovenskega Microsofta.

    Objavljeno: 2.9.2002
  • FreeBSD lovi Linux

    Operacijski sistem FreeBSD je že dolgo poznan po stabilnosti, varnosti in zmogljivosti, kot tudi po močni podpori razvijalcev. V zadnjem času pa je vidno zaostal za Linuxom, ki je uspel zagotoviti veliko komercialnih programov in programov z odprto kodo. Podjetja zaskrbljena zaradi pomanjkanja razvojnih orodij ali uporabniških programov za FreeBSD so lahko sedaj brez skrbi. Projekt FreeBSD ima namreč namen zagotoviti skoraj 7000 različnih rešitev za razvijalce in končne uporabnike.

    Objavljeno: 1.9.2002
  • Intel LANDesk Manager tudi za mobilne naprave

    Intel je predstavil LANDesk Mobile Manager, dodatek za upraviteljski paket LANDesk Management Suite 6.6, ki omogoča podporo in nadzor prenosnih in ročnih računalnikov za dostop do informacij in programov. Mobile Manager podpira veliko število prenosnih naprav in omogoča IT oddelkom pregled naprav na omrežju, distribucijo programske opreme, nadzor nad licenciranjem, nadzor nad uporabo in delovanjem programov, vodenje inventarja, sinhronizacijo podatkov...

    Objavljeno: 1.9.2002
  • IBM odpustil 5% zaposlenih

    V letošnjem drugem trimesečju je IBM odpustil 15 tisoč delavcev, kar je približno pet odstotkov vseh zaposlenih, večina pa jih je delala v oddelkih za globalne storitve v ZDA. Število odpuščenih je skoraj dvakrat večje kot so pri IBM napovedovali v maju, z zmanjšanjem števila zaposlenih pa skušajo zmanjšati stroške ter povečati produktivnost in učinkovitost. Eden od razlogov za odpuščanje je tudi manjše povpraševanje po storitvah in izdelkih IT. Zanimivo je, da se bo septembra po prevzemu svetovalnega oddelka družbe PricewaterhouseCoopers' število zaposlenih v IBM povečalo za 30 tisoč. IBM ima po vsem svetu zaposlenih več kot tristo tisoč delavcev.

    Objavljeno: 1.9.2002
  • Hitrejši ADSL

    SiOL bo 1. septembra prenovil svojo ponudbo in uvedel novosti tako pri širokopasovnem kot tudi pri klicnem dostopu do interneta. Namesto enega bo v omrežju ADSL naročnikom odslej ponujal dva paketa, oba z višjimi hitrosti prenosa podatkov ter dodatnimi storitvami in vsebinami. Študentom pa ponujajo precej cenejši klicni dostopa do interneta.

    Objavljeno: 31.8.2002
  • AMDjevi procesorji v novih Compaqih

    AMD uspešno tekmuje z Intelom pri prodaji končnim kupcem prek manjših ponudnikov, medtem ko pri prodaji velikim proizvajalcem računalnikov doslej ni imel preveč uspeha, zlasti na področju poslovne rabe. To naj bi spremenila nova pogodba s podjetjem HP, ki bo AMDjeve procesorje uporabilo v svojih računalnikih Compaq Evo D315.

    Objavljeno: 31.8.2002
  • Težave s hranjenjem podatkov

    Pomnilniški sistemi za omrežno shranjevanje podatkov (SAN, NAS) bodo dozoreli v letih 2004-05, do takrat pa bodo podjetja uporabljala doslej uveljavljene metode shranjevanja podatkov kot so diskovni sistemi in tračne enote.

    Objavljeno: 31.8.2002
  • Nov gonilnik JDBC v zbirki podatkov MySQL

    Zbirka podatkov MySQL bo poslej ponujala nov gonilnik JDBC MySQL Connector/J za povezljivost z javo. Gonilnik je v okolju odprte kode več let razvijal Mark Matthews, zdaj pa je pripravljen za uporabo in ponuja zelo dobre odzivne čase, kar je pomembno pri razvoju namenskih programov, saj je bila povezljivost iz Jave v relacijsko zbirko podatkov v preteklosti vedno ozko grlo pri odzivnosti. Gonilnik Connector/J omogoča prenos zelo velikega števila zapisov iz zbirke podatkov, pri tem pa ne potrebuje velikega pomnilniškega prostora. Zmore prenesti velike binarne objekte do velikosti 2 GB.

    Objavljeno: 30.8.2002
  • Netscape 7.0 je že tu

    Netscape je obajvil končno različico brskalnika Nestacpe 7, ki je že na voljo brezplačno na spletu. Novi brskalnik, ki temelji na temeljito predelani kodi ima novo podobo, za katero so predvsem značilni zavihki za delo z več stranmi sočasno, brez da bi za to morali odpirati več oken. Brskalnik ima tudi nova orodja za delo in upravljanje z elektronsko pošto, precej bolj pa se povezuje s storitvami starševske družbe AOL. Program ima vgrajene tudi module za trenutno sporočanje, ki delujejo sisteme ICQ in AOL IM.

    Objavljeno: 30.8.2002
  • IBM ThinkPad X30

    IBM je prenovil svoj najmanjši in najlažji prenosnik, ki odslej v novi podobi nosi oznako ThinkPad X30. Novi model, ki tehta še vedno zgolj 1,6 kg vsebuje številne lastnosti, ki smo jih bili doslej vajeni zgolj pri večjih prenosnikih. ThinkPad X30 ima tako vgrajene vmesnike bluetooth in brezžični ethernet, pri slednjem pa je priložena tudi programska oprema Access Connections, ki omogoča tavanje med različnimi omrežji brez potrebe po ponovni prijavi.

    Objavljeno: 30.8.2002
  • Kako dolgo še HTML?

    Mnoga podjetja s področja informacijske tehnologije, predvsem pa konzorcij World Wide Web (W3C), ki bdi nad spletnimi standardi, že precej časa propagirajo opisni jezik XML kot naslednji evolucijski korak v razvoju spleta. Sedaj pa kaže, da so se pri W3C odločili, da bo prehod na XML kar revolucija.

    Objavljeno: 30.8.2002
  • IBM kupuje PricewaterhouseCoopers

    IBMova objava, da namerava kupiti svetovalni oddelek hiše PricewaterhouseCoopers (PwC Consulting), je presenetila poznavalce na področju industrije informacijskih tehnologij. Pri IBMu pričakujejo, da bodo s tem nakupom zlasti pridobili številne nove stranke, preko katerih si bodo lahko utrli pot na nova področja poslovanja. Podobno kakor konkurenčni HP, tudi IBM razširja svojo ponudbo in poleg prodaje tehnologije in namenskih programov razširja svoje poslovanje tudi na področje storitev in rešitev.

    Objavljeno: 29.8.2002
  • Večprocesorsko vezje družbe Intel

    Tudi v družbi Intel skušajo raziskovalci v enem vezju združiti dve procesorski jedri, vendar na drugačen način, kot pri IBM-u. Pri dvoprocesorskih vezjih med jedroma neprestano potekajo izračuni, zato lahko >>vroče točke<< na mestih, kjer potekajo intenzivni izračuni, hitro omejijo sposobnosti vezja. Pri podjetju Intel skušajo zato procese rotirati, da se lahko ključni tranzistorji hladijo, toplota pa se tako porazdeli po večjem območju. V teh vezjih naj bi bilo vgrajenih več kot milijardo tranzistorjev, zato postane odvajanje toplote pomembnejše od zahtev po višjih frekvencah delovanja. Hkrati z večprocesorskimi vezji pa bodo razvijali t.i. >>paralelizem na nivoju posameznih niti<<, kar pomeni delitev programskih ukazov v zaporedja, ki jih potem lahko vzporedno obdelujejo. Tako tehnologijo že uporablja procesor Itanium. Prvi procesor z dvema jedroma Power 4 je lani izdelalo podjetje IBM, nadaljevati pa nameravajo s procesorjema Cell in Power 5. Tudi družba Sun Microsystems pripravlja procesor UltraSparc z dvema jedroma. Pri procesorju Hammer družbe Advanced Micro Devices (AMD) pa se zdi, da je prazen prostor v vezju lahko namenjen drugemu jedru.

    Objavljeno: 29.8.2002
  • Dellovi računalniki brez Oken

    Dell bo septembra začel prodajati omejeno količino namiznih računalnikov in delovnih postaj za podjetja z oznako n-Series brez vnaprej nameščenega operacijskega sistema. Dell se je odločil za to potezo zaradi Microsoftovega sistema licenciranja in zaradi tistih podjetij, ki rada eksperimentirajo z Linuxom. Proizvajalec bo prodajal računalnike z operacijskim sistemom in brez njega po enaki ceni. Zaradi vse cenejše računalniške opreme so Okna danes postala eden od najdražjih elementov v osebnih računalnikih.

    Objavljeno: 29.8.2002
  • Cisco vstopa na trg SAN

    Z 2,5 milijarde dolarjev vrednim nakupom bo Cisco prevzel podjetje Andiamo Systems, ki izdeluje sisteme za omrežno hranjenje podatkov (SAN). Tako bo Cisco kmalu predstavil izdelke za SAN, ki podpirajo standarde Fibre Channel, iSCSI in Fibre Channel preko protokola IP. Prvi tovrstni izdelek MDS 9000 bo na voljo v četrtem trimesečju, zanj pa bo treba odšteti 30 tisoč dolarjev. Cisco pričakuje, da bo pri razvoju lastnih izdelkov sodeloval tudi z ostalimi omrežnimi podjetji. Težave pri novih omrežnih pomnilniških izdelkih se namreč pokažejo pri medsebojnem povezovanju z rešitvami drugih proizvajalcev in prav pri tem napovedujejo Ciscu, da se bo znašel pred težavno nalogo. Cisco hoče priti na prvo ali drugo mesto na trgu SAN, vendar bo moral pred tem vložiti precej truda v združljivost z ostalimi igralci na tem področju.

    Objavljeno: 29.8.2002
  • Prva bančna rešitev v okolju .NET

    Ponudnik storitev informacijske tehnologije, družba EDS zatrjuje, da je razvila prvo rešitev za spletno bančništvo z uporabo Microsoftove arhitekture .NET, uporablja pa jo avstralska Bank of Queensland. Doslej je veljalo, da platforma .NET ne omogoča ustreznega vmesnika med bančnimi sistemi (večinoma na računalnikih mainframe) in spletnimi komitenti. Tudi to pa ni končna rešitev, pravijo pri EDS in Microsoftu, saj nameravajo okolje za potrebe bačništva še naprej razvijati. Ena od težav, s katero se bodo spopadli razvijalci rešitv, je varnostni protokol WS-Security, ki naj bi v prihodnosti skrbel za varne transakcije pri uporabi spletnih storitev.

    Objavljeno: 28.8.2002
  • Cenejši monitorji LCD

    V prejšnjem letu so se monitorji LCD z aktivno matriko podražili za več kot 40 odstotkov, v naslednjih mesecih pa naj bi cene končno padle, saj bo ponudba presegla povpraševanje (obratovati bodo namreč začele nove tovarne za izdelavo zaslonov LCD). Povprečna cena za 15-palčne monitorje LCD se je od lanskega septembra do letošnjega junija povečala za 29 odstotkov, ugotavlja družba DisplaySearch. Kljub napovedani pocenitvi bodo monitorji LCD še vedno precej dražji od navadnih modelov s katodno cevjo.

    Objavljeno: 28.8.2002
  • Oracle med podatkovnimi strežniki na vrhu

    Po najnovejši analizi podatkovnih strežnikov, v katero so bili zajeti štirje največji ponudniki, je na vrhu družba Oracle. Najbolje se je odrezal strežnik Oracle9i, strežnik UDB 7.2 podjetja IBM in SQL Server 2000 podjetja Microsoft sta mu zelo blizu, medtem ko strežnik ASE 12.5 podjetja Sybase zaostaja. Po mnenju analitikov se bo to razmerje v kratkem spremenilo, saj naj bi kupci zamenjevali dražje strežnike s procesorji RISC s cenejšimi izdelki podjetja Intel. To pa bo ugodneje za družbo Microsoft, katere novi operacijski sistem se je pokazal kot dovolj zanesljiv.

    Objavljeno: 28.8.2002
  • Konec orodij za prenos podatkov v podatkovno skladišče?

    Izdelovalci orodij OLAP za končne uporabnike sistemov za podporo odločanju in podatkovnih skladišč vsi po vrsti kupujejo izdelovalce programske opreme za prenos podatkov v podatkovno skladišče (orodja ETL). Najnovejši tak nakup je izvedlo podjetje Business Objects s pripojitvijo podjetja Acta, ki je izdeluje orodja ETL za dostop do podatkov v poslovnem informacijskem sistemu SAP R3. S tem nakupom se je Business Objects približal konkurenčnim Cognosu, Informatici, delno tudi Hyperionu, ki so podobne nakupe izvedli že prej in z njimi zaokrožili ponudbo na področju izgradnje in uporabe podatkovnih skladišč in sistemov za podporo odločanju.

    Objavljeno: 28.8.2002
  • Poceni delovna postaja Unix podjetja Sun

    Kljub vztrajnemu krčenju tržišča delovnih postaj s procesorji RISC in okoljem Unix, je družba Sun poslala na trg novo delovno postajo Sun Blade 150, katere cena je še posebej ugodna, saj se začne pri 1.400 ameriških dolarjih. Novi računalnik ima procesor UltraSparc III s frekvenco 550 ali 600 MHz, do dva diska velikosti 40 GB in do 2 GB pomnilnika. Družba Sun je s serijo poceni delovnih postaj z okoljem Unix v precejšnji prednosti pred glavnim tekmecem, podjetjem Hewlett-Packard, saj prodajo okoli 69 odstotkov vseh delovnih postaj Unix. Kljub nizki ceni pa se tržišče teh računalnikov vztrajno krči, in to na račun delovnih postaj s procesorji Intel, ki delujejo v okoljih Windows ali Linux. Predvsem zaradi nižje cene in večje programske ponudbe po svetu prodajo štirikrat več Intelovih delovnih postaj, kot takih s procesorji RISC, razlika pa se le še veča.

    Objavljeno: 27.8.2002
  • Atomi kot hranilniki podatkov

    Znanstveniki so že pred desetletji predvideli, da bi bilo mogoče za pomnilniško celico uporabiti kar atom. Temu so se sedaj močno približali raziskovalci na ameriški univerzi Wisconsin, kjer so za enice in ničle uporabili kratke nize silicijevih atomov. Odločilnega pomena za uspeh je bilo, da z dodatki atomov zlata v silicijevem kristalu povzročijo, da se silicijevi atomi sami precizno oblikujejo v zaporedje točno petih atomov. Ta vzorec pa spominja na mikrostrukturo zapisa na CD-jih. Pri zapisovanju podatkov na atomarni stopnji je težava običajno v tem, da zapisovanje povzroči spremembe tudi v okoliških atomih, zato pri tem uporabljajo zelo nizke temperature. Tokrat pa so ta problem rešili tako, da za zapisovanje uporabljajo tunelski mikroskop in enostavno >>izbirajo<< posamezne atome vzdolž smeri zapisovanja. Optimalna razdalja za posamezni >>bit<< je dolžina štirih atomov, kar pomeni 1,5 nm (nanometra), oziroma 1,7 nm med posameznimi pomilniškimi celicami, kar je enako gostoti zapisa 250 trilijonov bitov na kvadratni palec. To pa je toliko, kot vsebina 7.800 DVD-jev na površini kvadratnega palca.

    Objavljeno: 27.8.2002
  • Bo Palmu pomagal IBM?

    Pri prodaji ročnih računalnikov za podjetja si je Microsoft s svojim operacijskim sistemom PocketPC v zadnjem času odrezal največji kos pogače. Palmu to ni všeč, zato je k sodelovanju povabil IBM, ki naj bi mobilne aplikacije podprl z orodjem WebSphere. IBM se zaradi sodelovanja s Palmom seveda ni odrekel nadaljnji podpori Microsoftovi platformi PocketPC, zato se analitiki upravičeno sprašujejo ali bo strateška naveza z IBM-om Palmu res pomagala k boljši prodaji ročnih računalnikov v podjetjih. Palm bo moral čimprej predstaviti tudi novo različico operacijskega sistema PalmOS 5 ter vzpostaviti trdnejše stike s potencialnimi strankami. Palmovo povezovanje z IBM-om gre na roko predvsem tistim, ki že zdaj uporabljajo IBM-ove izdelke WebSphere in ki se hočejo odmakniti od Microsofta, čeprav ima slednji trdne pogodbe s HP/Compaqom, Toshibo in Casiom. Morda se bo Palmu maščevalo prav to, kar ga je na začetku naredilo prepoznavnega - izključna usmeritev k individualnim kupcem. Microsoft ima na podjetniškem trgu vsekakor bistveno večje izkušnje.

    Objavljeno: 27.8.2002
  • Pentium 4 odslej tudi s 2,8 GHz

    Intel je po pričakovanjih predstavil novo, še hitrejšo različico procesorja Pentium 4. Nova meja je tako zdaj 2,8 GHz, Intel pa je novi procesor namenil predvsem sistemom s pomnilniki Rambus DRAM. Prvi sistemi z novimi procesorjem bodo namreč podpirali hitrejši RDRAM PC1066, ki skupaj z Intelovim sistemskim vodilom pri 533 MHz zagotavljal absolutni hitrostni primat pri izvajanju priljubljenih programov. Samo zaradi podpore za nov tip pomnilnika naj bi se hitrost izvajanja programov realno povečala za 3 do 5%. Res pa je, da je novi RDRAM dražji od priljubljenih pomnilnikov SDRAM in DDR DRAM. Tam kjer pomnilnik DDR stane 78 dolarjev, je treba odšteti za navadni RDRAM (PC800) okoli 118 dolarjev, za najnovejši PC1066 pa kar 158 dolarjev.

    Objavljeno: 27.8.2002
  • Najnaprednejša tehnologija izdelave vezij podjetja Intel

    Družba Intel je predstavila nekaj novosti, ki jih bodo uporabili pri njihovem novem tehnološkem procesu izdelave integriranih vezij (arhitektura s povezavami 90-nm). Med temi so boljši in manjši tranzistorji CMOS z nižjo porabo električne energije, hitre bakrene notranje povezave in izboljšan dielektrični (izolatorski) material (CDO - z ogljikom dopirani oksid). Poleg tega bodo prešli na večje silicijeve rezine s premerom 300 mm (doslej 200 mm), kar pomeni, da bodo na eni rezini izdelali več enakih vezij. Pri podjetju še predvidevajo, da bodo lahko za novi proces uporabili okoli 75 odstotkov dosedanje opreme. Nekateri drugi proizvajalci šele uvajajo 0,13-mikronski proces, ki ga pri družbi Intel uporabljajo za izdelavo večine sedanjih vezij. Z redno proizvodnjo pomnilniških in drugih vezij s v 0,09-mikronski arhitekturi naj bi začeli prihodnje leto, med prvimi izdelki pa naj bi bil procesor Prescott.

    Objavljeno: 26.8.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji