• PayPal bo podpiral NFC

    Najbolj priljubljena spletna plačilna storitev PayPal bo v prihodnje podpirala brezžična plačila s pomočjo pametnih telefonov, ki uporabljajo tehnologijo NFC (Near Field Communications). PayPal je tako še eden od velikih ponudnikov plačilnih sredstev, ki je javno podprl tehnologijo NFC. Pred njim so podporo napovedali MasterCard in Visa ter proizvajalec rešitev Verifone.

    Objavljeno: 14.7.2011
  • Google Photovine - družabno omrežje za izmenjavo fotografij

    Google je izbranim povabljencem omogočil dostop do nove spletne storitve Photovine, ki jo lahko označimo kot družabno omrežje za izmenjavo fotografij. Storitev omogoča objavo fotografij zajetih s pametnimi telefoni na podoben način, kot z besedili danes uporabniki počnejo v omrežju Twitter.

    Objavljeno: 14.7.2011
  • Google+ se širi izredno hitro

    Kljub dostopu zgolj prek povabil in nekaterim mlačnim mnenjem prvih uporabnikov kaže, da se novo družabno omrežje Google+ širi bistveno hitreje, kot bi pričakovali. V dobrem tednu dni ima omrežje že več kot 10 milijonov uporabnikov, že konec tedna pa napovedujejo, da bodo dosegli številko 20 milijonov. Omejitev je kot kaže zgolj sposobnost Googla, da omogoči zadostno število sredstev za pokrivanje potreb vseh teh uporabnikov. Google+ sicer še močno zaostaja za 750 milijoni uporabnikov Facebooka, toda to vsekakor ni edino merilo. Zapiše pa se lahko v zgodovino kot najhitreje rastoča storitev.

    Objavljeno: 13.7.2011
  • Microsoftov tablični prototip

    Microsoft je na svetovni partnerski konferenci bežno pokazal prvi prototip tabličnega računalnika z okoljem Windows 8. Po pričakovanjih ima ta uporabniški vmesnik, ki je na moč podoben tistemu na mobilnih telefonih z okoljem Windows Phone 7. Toda videz vara, saj je v ozadju operacijski sistem Windows 8, ker pri Microsoftu menijo, da bi tablica morala znati vse, kar zmore tudi navaden osebni računalnik ali prenosnik. Kljub temu si lahko obetamo številne izboljšave in spremembe, ki so povezane z lažjo rabo na zaslonih na dotik.

    Objavljeno: 13.7.2011
  • 3D monitor brez očal postaja resničnost

    LG Electronics je v Koreji predstavil prvi računalniški monitor, ki omogoča spremljanje 3D vsebin brez uporabe namenskih očal. Novinec z imenom DX2000 se lahko pohvali kar z 20-palčno diagonalo, posebnost pa je tudi vgrajena video kamera. Ta po eni strani lahko služi za videokonferenčne povezave, po drugi pa omogoča spremljanje oči uporabnika in sprotne optimizacije 3D prikaza glede na zorni kot. Za nameček so v monitor vgradili tudi tehnologijo za samodejno pretvorbo 2D vsebin v 3D prikaz v realnem času, brez uporabe računalnika. Za začetek bo v prodaji v Južni Koreji za ceno samo (preračunano) 870 evrov.

    Objavljeno: 13.7.2011
  • Napredek pri barvnem digitalnem papirju

    Japonski Fujitsu je javno prikazal novo generacijo barvnega digitalnega papirja, ki nudi precej boljšo kakovost slike in barv, kot dosedanji poizkusi. Osnova za nov dosežek družbe Fujitsu je tako imenovan kolesterični zaslon LCD, pri katerem so tekoči kristali razporejeni v več slojih, od katerih ima vsak sloj kristale poravnane v svojo smer in skupno v spiralno orientacijo slojev. Rezultat tega je način prikaze slike, ki ne potrebuje dodatne osvetlitve, polarizacijskih filtrov, odsevnih slojev in podobnih pomagal, zaradi česar je lahko tovrstni barvni zaslon izredno tanek in lahek. Testna naprava z 8-palčnim zaslonom tako tehta le 220 gramov.

    Objavljeno: 12.7.2011
  • Telefone za navdušence Facebooka

    At&T bo v ZDA kmalu začel s prodajo novega telefona HTC Status, ki je mišljen pretežno za mlajšo generacijo navdušeno nad družabnim omrežjem Facebook. Za lažjo komunikacijo ima Status vgrajeno alfanumerično tipkovnico, za lažji dostop do omrežja in hitrejšo delitev vsebin pa še namensko tipko za priklic spletne storitve. Sicer pa gre za telefon z 2,6-palčnim zaslonom in ločljivostjo 480 x 320 pik ter operacijskim sistemom Google Android 2.3.3 (Gingerbread). Seveda ne manjkata dve kameri, od katerih tista na zadnji strani zmore izdelati fotografije z ločljivostjo 5 milijonov pik. Cena je v ZDA mladim zelo prijazna, saj At&T ob sklenitvi naročniškega razmerja za telefon zahteva manj kot 50 dolarjev.

    Objavljeno: 12.7.2011
  • iRiver Story HD - prvi bralnik za Google eBookstore

    Podjetje iRiver začenja sredi julija s prodajo bralnika elektronskih knjig Story HD, ki je kot prvi neposredno povezljiv s spletno knjigarno Google eBookstore. Bralnik bo podobno kot naprave konkurenčnih knjigarn (Amazon, Barnes and Noble) na voljo po zelo konkurenčni ceni, saj bo zanj v ZDA potrebno odšteti le 139,99 dolarjev.

    Objavljeno: 12.7.2011
  • Acerjevi Pico projektorji

    Acer je predstavil par video minaturnih projektorjev, ki omogočajo prikaz velike slike ob resnično skromnih dimenzijah same naprave. Težko je skoraj verjeti, da miniaturni C110, ki meri le 11 x 8,5 x 2,5 cm in tehta borih 175 gramov, zmore prikazati sliko z diagonalo tudi do 2,5 metra in z ločljivostjo 854 x 480 pik. Ob tem za delovanje zadostuje zgolj priključitev na računalnik prek vmesnika USB, od koder dobi tudi vso potrebno energijo za delovanje. Skrivnost je v kombinaciji tehnologij DLP in osvetljevanja z LED diodo. Zaradi te kombinacije je C110 tudi nared za delovanje v komaj petih sekundah, torej brez dolgotrajnega ogrevanja.

    Objavljeno: 11.7.2011
  • Ali prihaja iPad 2 Plus?

    Finančni analitiki družbe FBR Capital Markets menijo, da Apple kani še letos predstaviti novo različico tabličnega računalnika iPad, ki bi v nasprotju z današnjim imenovanjem in namigovanji o "trojki" nosil ime iPad 2 Plus. Glavna razlika glede na današnji model naj bi bila v zaslonu - ta naj bi imel bistveno višjo ločljivost, morda pred časom namigovani Retina zaslon z ločljivostjo 2048 x 1536 pik. Craig Berger iz FBR Capital Markets navaja vire iz strani proizvajalcev oziroma dobaviteljev sestavnih delov, ki trdijo, da se Apple pripravlja na začetek proizvodnje z zaslonom, ki naj bi imel ločljivost med 250 in 300 pikami na palec (proti današnjim 132 pikam). Druge podrobnosti menda ni nihče pripravljen razkrivati. Okvirni rok predstavitve: september ali oktober. Za Apple bi bilo dokaj netipično, vendar je večina meni, da je prihod novinca povsem možen.

    Objavljeno: 11.7.2011
  • Prenovljeni YouTube

    Priljubljeni spletni video portal YouTube bo kmalu dobil prenovljeni videz, ki nastaja pod delovnim imenom "Cosmic Panda". Google se je odločil za majhne, a iz stališča vidljivosti in uporabnosti koristne spremembe. Video posnetki bodo odslej predvajani na temnem ozadju, kar naj bi zmanjševalo kontrastne razlike in omogočilo bolj prijeten ogled. Naslovne slike so večje in bolj pregledne, predvajalni seznami so prikazani takoj pod video posnetkom. Lažje je izbirati med kakovostjo in velikostjo posnetkov, zdaj so na voljo kar štirje načini (vključno s celozaslonskim). Krmilne tipke so zdaj bolje ločene od orodij za souporabo, ocenjevanje in dodajanje v sezname.

    Objavljeno: 11.7.2011
  • Google+ izgubil nedolžnost

    Da se ne bi o novi storitvi Googla, socialnemu omrežju Google +, pisalo le v presežnikih je poskrbela nepazljivost vzdrževalcev, ki niso bili pozorni na pomanjkanje prostora na disku. Storitev namenjena obveščanju uporabnikov se je zato zagozdila v logični zanki, v kateri je znova in znova pošiljala enaka opozorila istim uporabnikom ter poskrbela za 80 minut nadzvočnega pošiljanja nezaželene elektronske pošte. Nekateri nesrečneži so je bili deležni kar štiridesetkrat in več. Ker je storitev Google plus še v beta fazi razvoja, hude krvi med uporabniki ni bilo.

    Objavljeno: 10.7.2011
  • Topovi proti piratom

    Danes smo vsi pirati. Vsaj tako mislijo zabavna idustrija in posamezne države, ki na vse načine zavirajo razvoj novih distribucijskih kanalov digitalnih vsebin. Prizadeti so se v zadnjih letih zatekli po pomoč k neobičajnemu zavezniku, ponudnikom interneta. Če so se ti včasih na vse kriplje upirali organizacijam za zaščito avtorskih pravic in niso z njimi na noben način delili podatkov o svojih uporabnikih, je danes slika popolnoma drugačna. V želji za dodatnim zaslužkom so oboji sklenili pakt o sodelovanju. Marsikatera evropska država že uživa plodove njihovega dela, kjer ponudniki po predhodnem opozorilu neposlušno stranko od spleta preprosto odrežejo.

    Objavljeno: 10.7.2011
  • Twitter z reklamami

    Twitter postaja vedno resnejši igralec spletnega posla. Iz dneva v dan njegova vrednost raste in v igri ima vedno več denarja. Naslednji mesec namerava uvesti nov način reklamiranja. Že zdaj so razni odjemalci tretje vrste pridno služili na račun pokroviteljev in prikazovali med uporabo njihove reklame. Prav tako je Twitter preteklo leto že prodajal tako imenovane promocijske Tweete, ampak njih so uporabniki preradi spregledali, ker je šlo za sporočila, ki so se obnašala preveč običajno in so uporabniki nanje naleteli le z iskanjem določenega pojma. Storitev Promoted Tweets to Followers, ki pride na osrednjo spletno stran Twitter.com v začetku avgusta, bo sporočila objavljala neposredno na uporabnikovo časovno os. Tako jih bodo pristaši določene blagovne znamke videli takoj ob naslednji prijavi v sistem. Sporočila ne bodo agresivne narave, saj ne bodo ostajala prilepljena na vrh, marveč se bodo skupaj z ostalimi Tweeti normalno pomikala navzdol. Če posameznik takšnega oglaševanja ne bo želel sprejemati, mu bodo na voljo ustrezne nastavitve.

    Objavljeno: 10.7.2011
  • Google Maps brez povezave

    Na telefonih z operacijskim sistemom Android je moč dobiti izboljšano različico Googlovih zemljevidov, Google Maps. Verzija 5.7 pod nastavitvami Labs skriva novo možnost prenosa kart vnaprej. Nič več ne bomo zaman pogledovali na telefon v krajih, kjer povezava do spleta ni mogoča oziroma kjer je preprosto predraga, saj si lahko pot začrtamo in mape pripravimo že prej. Res bodo te okrnjene, ker prenos zgradb v treh dimenzijah in satelitski pogled nista omogočena, a bi osnovni podatki o poti morali zadoščati za učinkovito navigacijo tudi brez prenosa podatkov na licu mesta. Nova funkcionalnost je še v fazi testiranja, preneseni zemljevidi se po mesecu dni samostojno izbrišejo.

    Objavljeno: 9.7.2011
  • MiniDics Walkman septembra le še zgodovina

    Vse na svetu enkrat mine, pravijo, in Walkman, blagovna znamka podjetja Sony ni nobena izjema. Na srečo ima v sebi še dovolj komercialnega naboja, da živi naprej v novih oblikah, medtem ko gredo stare počasi v anale zgodovine. Lani so Japonci po dobrih tridesetih letih prenehali izdelovati modele s kasetami, letos septembra jim bo po isti poti sledil še MiniDisc Walkman. Zaradi digitalizacije zvočnih posnetkov se vse več glasbe na predvajalnike prenaša po kablu in namenski nosilci zvoka počasi izgubljajo svoj pomen. Format MiniDisc za zdaj še ostane, prav tako zgoščenke in ustrezni Walkmani. Dokler kupci ne odločijo drugače.

    Objavljeno: 9.7.2011
  • Nemčija svari uporabnike sistema iOS

    O preprostem razbijanju zaščite iPada 2 ter ostalih iOS naprav smo že pisali, vendar bomo tokrat zadevo pogledali še z druge plati. Obisk spletne strani JailbreakMe.com omogoča obiskovalcem tako imenovani Jailbreak brez uporabe računalnika. Pripomoček izkoristi luknjo v brskalniku Safari oziroma njegov način branja datotek PDF. Stvar je zaključena v minutah. Ampak luknja je odkrita in lahko bi jo izkoristili tudi drugi, v bolj nečedne namene. Kaj, če bi kdo izrabil nastali položaj in pripomoček za odstranjevanje zaščite z iOS naprav priredil na način, da bi ta na tablico ali telefon namestil zlonamerno kodo? Nemška agencija za informatiko je šla celo tako daleč, da je izdala uradno opozorilo o kritični ranljivosti operacijskega sistema iOS. Apple se je takoj odzval in zagotovil, da na varnostnih popravkih delajo s polno paro in jih bodo izdali ob naslednji posodobitvi sistema.

    Objavljeno: 8.7.2011
  • Kisla jabolka

    Konec junija je v Sloveniji odjeknila novica o 24-letniku iz Ljubljane, ki je izkoriščal priljubljenost telefonov podjetja Apple in si s prevaro protipravno pridobil kar 150.000 evrov. Mladenič je od potencialnih kupcev pridobil predujem za naročilo aparatov, ki jih ni nikoli dobavil. Najprej so bile krive težave z anteno, nato z navodili, nakar naj bi jih zaplenila naša carina. Gre za starega znanca spletnih forumov z jabolčno vsebino (jabuk.si in podobni), kjer so uporabniki nanj in na podobne prevare opozarjali že dlje časa.

    Objavljeno: 8.7.2011
  • App Store v številkah

    Veliko je novic, kjer se podjetja, na čelu z Applom, hvalijo z uspehi, a tokrat so številke res občudovanja vredne. Njihova trgovina App Store, je dosegla mejnik 15 milijard prenosov najrazličnejših aplikacij za operacijski sistem iOS. Dvesto milijonov kupcev lahko izbira med 425.000 tisoč programi, od katerih jih več kot 100.000 namensko pisanih za tablico iPad. Da je trgovina res uspešna, najbolje pove dejstvo, da je Apple, zunanjim razvijalcem, ki svojo robo ponujajo v App Store, izplačal že več kot dve milijardi in pol ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 8.7.2011
  • Amazon proti Applu dobil prvo rundo

    Že ptički na veji čivkajo, da si Apple lasti pravico do uporabe imena App Store. Z njim se ne strinjata vsaj Microsoft in Amazon. Slednji v spletu prodaja aplikacije za sistem Android in pri tem uporablja sporni termin. Apple je zaradi tega proti Amazonu sprožil tožbo in zahteval začasno odredbo o prepovedi imena, ki bi stopila v veljavo takoj in trajala, dokler se spor ne reši pred pristojnim sodiščem. Zahtevo so podkrepili z obrazložitvijo, da bi nadaljnja uporaba imena App Store na Amazonovi spletni trgovini med kupci ustvarila zmedo. Sodnica se s tem ni strinjala ter zahtevo gladko zavrnila. Postopek, ki se začne oktobra leta 2012, je tako postal še zanimivejši.

    Objavljeno: 7.7.2011
  • Nekaj noro dobrega

    Facebook je v odgovor Google plusu priredil dogodek Something Awesome, kjer so postregli s tremi aduti za izboljšanje največjega socialnega omrežja na svetu. O prvi pridobitvi, video klicih, se je šušljalo že nekaj časa. Za uporabo videa je potrebno, kljub temu, da so na predstavitvi trdili drugače, v računalnik namestiti poseben program, vtičnik na osnovi tehnologije Skype. A video čvek ni bil edino presenečenje, ki je čakalo na prisotne. Poleg njega bodo popolnoma prenovili videz okna za pogovor ter dodali možnost skupinskega druženja. Spremembe bodo na voljo za vse uporabnike v naslednjih nekaj tednih.

    Objavljeno: 7.7.2011
  • Samsung drži obljubo

    Samsung je uradno potrdil, da dobi tablica Galaxy Tab 10.1 večjo nadgradnjo. Že ob splovitvi naprave so se Korejci zavezali, da bo imel novi Galaxy opevani uporabniški vmesnik TouchWiz UX. Slednji se je dodobra uveljavil na njihovih mobilnih napravah, zato so ga sedaj predelali še za večje zaslone. TouchWiz ponuja funkcijo Live Panel, ki omogoča uporabniku hiter in prilagodljiv dostop do najrazličnejših informacij (e-pošta, novice, …). Obenem zna napredno rezati, kopirati in lepiti, ima osrednjo ukazno vrstico za najpogostejša opravila ter Indicator Quick Panel, kjer so gumbi za takojšnji vklop ali izklop priložene strojne opreme. Posodobitev sistemske programske opreme bo izboljšala tudi pomoč pri tipkanju Swype, olajšala tiskanje, dodala iskanje tablice preko spleta s FindMyMobile in razširila seznam priloženih aplikacij in pripomočkov.

    Objavljeno: 7.7.2011
  • Jailbreak za iPad 2

    Uporabniki Applove tablice iPad 2 s(m)o dolgo čakali na razbitje njene zaščite. Nekateri res zaradi ukradenih priboljškov, a prav vsi zaradi fantastičnih aplikacij, ki jih je Apple zavrnil in jih na svojih napravah ne dovoli. Jailbreak, kakor se tovrstno početje imenuje v angleščini, Applovo prepoved zaobide in nam omogoči dostop do Cydie, trgovine na sivi strani iOSa. Način odstranjevanja zaščite je preprost in deluje tudi na operacijskem sistemu s številko 4.3.3. Preprosto usmerimo brskalnik na spletni naslov JailbrekMe.com ter sledimo navodilom. Prvi odzivi so pozitivni, zato ne pričakujte večjih težav. Na lastno odgovornost, seveda.

    Objavljeno: 6.7.2011
  • Toshiba ne mara za očala

    Toshiba Computer Systems so predstavili prenosnik Qosmio F750 3D. Posebnost računalnika je prikaz 3D slike brez uporabe namenskih očal. Na istem zaslonu zmore predvajati 2D in 3D sliko hkrati. Tako lahko z njim udobno delamo v urejevalniku besedil, medtem ko v ločenem oknu spremljamo 3D program. Tudi ostale karakteristike ga uvrščajo v visoko družbo, saj ima med drugim i7 procesor, do 8 GB pomnilnika, 750 GB velik disk, grafično kartico NVIDIA GeForce GT 540M z 2GB VRAMa, 15 palčni zaslon visoke ločljivosti (Full HD), Blu-Ray zapisovalnik, Harman Kardon zvočnike, HD spletno kamero in DVB-T televizijski sprejemnik. Za nameček podpira še pretvorbo iz 2D v 3D v realnem času, kar pomeni, da zna sproti dodajati tretjo dimenzijo običajnim slikam.

    Objavljeno: 6.7.2011
  • Naročeno 15 milijonov Applove petice

    DigiTimes, tajvanski dnevnik znan po zanesljivih virih informacij, je obelodanil naročilo petnajstih milijonov kosov novega Applovega telefona iPhone 5, ki jih bodo do septembra, izdelali v tovarnah podjetja Pegatron Technology. Sestavni deli so že na poti v Shanghai. Po prvih informacijah sodeč iPhone 5 ne bo drastično spremenjen glede na predhodnika, zato nekateri že namigujejo na ime iPhone 4S.

    Objavljeno: 5.7.2011
  • AMD in tablice, drugič

    Že na sejmu Computex je AMD najavil podporo tablicam, o čemer smo pisali tudi mi. Platforma Z-Series tako ni nekaj novega, a zaradi nerodnosti AMDja sedaj vemo več. Na plan so jim ušle vesti o nasledniku že najavljenega procesorja Desna, ki se bo imenoval Hondo. Za leto 2012 planiran procesor bo zavrgel nekaj odvečne krame v obliki izhoda VGA, podpore PCIe in USB priključkov. Glavna posebnost procesorja bo tako imenovani aktivni počitek (ang. active standby), ki bo kljub zmanjšani porabi energije, ko je procesor v pripravljenosti, še vedno ohranjal vzpostavljeno povezavo. To pa še ni vse, leta 2013 pride na trg že naslednik s kodnim imenom Samara, katerega posebnost bo novo grafično jedro.

    Objavljeno: 5.7.2011
  • Koga moti Burger?

    Dne 1. 7. 2011 je informacijski pooblaščenec uvedel inšpekcijski postopek za spletno stran MojaSlovenija.si. Spletišče ureja in vodi mednarodno priznani mojster sodobne panoramske fotografije Boštjan Burger, ki metodo prostorskih slik že 15 let uporablja pri svojem geografskem delu. Sodeloval je pri odmevnih projektih, kakršen je bil Ljubljana kot muzej na prostem, in za trud prejel številna priznanja. Mojo Slovenijo, projekt namenjen promociji Slovenije in učenju na daljavo, financira Burger. Podpirajo ga mnoge uradne institucije (šole, občine, …) in veliko število hvaležnih posameznikov. Vse našteto očitno ni dovolj, saj je po petnajstih letih nekdo ugotovil, da Boštjan krši določena pravila. Domnevno so sporne panoramske slike krajev in dogodkov po Sloveniji, vendar uradnega pojasnila nismo dobili tako mi kot ne Burger sam. Tisti, ki pohvale vredno spletišče Moja Slovenija spremljamo že dlje časa, se upravičeno sprašujemo, zakaj je do inšpekcijskega postopka prišlo sedaj oziroma od katerega leta dalje je stran sporna, saj se čez pretekla leta ni širila čez zastavljeni vsebinski okvir.

    Objavljeno: 5.7.2011
  • Korejci ravnih hrbtov

    Južna Koreja je obelodanila smele načrte. Do leta 2015 naj bi v njihovih šolah namesto papirja uporabljali elektronske pripomočke, v prvi vrsti tablice. Za projekt bodo namenili več kot dve milijardi ameriških dolarjev. V ceno so všteti tako potrebna infrastruktura (strežniki, brezžična omrežja) kot brezplačni elektronski učbeniki za tiste, ki si jih ne bodo mogli privoščiti. Učenci bodo lahko dostopali do učnega materiala od vsepovsod. Oblačne storitve bodo na ta način omogočile lažje vključevanje učencev, ki programe izvajajo doma. Posnemanja vredna ideja je danes, ko se otroške hrbtenice šibijo pod težo šolske torbe, bržkone vredna svojega denarja.

    Objavljeno: 4.7.2011
  • BitTorrent piha svečke

    Pred desetimi leti je ameriški programer Bram Cohen ustvaril P2P protokol z imenom BitTorrent. V času, ko so korporacije še bolj krčevito preganjale tovrstno deljenje avtorsko zaščitenega materiala, kot to počno danes, ni bilo to nič posebnega, saj so različni načini prepovedanega sodelovanja poganjali kot gobe po dežju. Zaradi naprednosti protokola, ki je povsem zanemaril vlogo strežnika in uspešno decentraliziral razdeljevanje datotek, so ga uporabniki hitro vzljubili. Ko je pred desetimi leti, Bram na spletu objavil prvo različico svoje ideje in dobil nazaj le en odgovor, si ni znal predstavljati, kako daleč bo novonastalo dete poneslo čez vsa ta leta. Ob prvih znakih uspeha je ustanovil podjetje, ki uspešno posluje še danes, medtem ko njegov protokol vsakodnevno predstavlja velik del spletnega prometa in ponudnikom interneta širom sveta sivi lase. Vse najboljše BitTorrent.

    Objavljeno: 4.7.2011
  • Facebook, Skype in Spotify

    Facebook za bližnjo prihodnost pripravlja niz novosti, ki bodo najbrž še bolj priklenile uporabnike v družabno omrežje. V pripravi je menda spletni videokonferenčni sistem za video kramljanje, ki bo slonel na tehnologiji družbe Skype. Menda je ta dogovor že plod delovanja Skypa pod okriljem Microsofta, morda pa bodo poleg spletne različice predstavili tudi namiznega odjemalca.

    Objavljeno: 3.7.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji