• Spletna kamera na kolesih

    O robotih v Monitorju še nismo kaj dosti pisali, saj jih za domačo rabo skoraj ne najdemo, kljub napredni tehnologiji na tem področju. Na preizkus pa smo dobili spletno kamero, ki je pravzaprav mali robotek, ljubkovalno imenovan Rovio.

    Objavljeno: 16.6.2009
  • Tudi Casio s HD posnetki

    Število kompaktnih fotoaparatov z zmožnostjo snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti se povečuje, med zadnjimi s tovrstno podporo pa je Casio z modelom Exilim EX-H10. Gre za model, ki premore tipalo z 12,1 milijoni pik, objektivom, ki premore 10-kratni optični zum, predvsem pa zmore snemati video posnetki v ločljivosti 720p pri 24 slikah na sekundo, pri čemer uporablja zapis Motion Jpeg. Objektiv sicer podpira širokokotno slikanje ekvivalenta 24 mm, občutljivost ISO se giblje med vrednostmi 64 do 3.200, poleg kartic SD/SDHC pa lahko uporabimo tudi 37,5 MB internega pomnilnika, ki služi tudi kot medpomnilnik. Uporabniki si lahko omislijo ohišja v črni, sivi ali roza barvi. Vgrajen je 3-palčni zaslon LCD, eno polnjenje akumulatorja pa zadostuje za zajem približno 1.000 fotografij. V prodaji bo stal 300 evrov.

    Objavljeno: 16.6.2009
  • Video konference v ločljivosti HD zgolj s programsko opremo

    Za vzpostavitev video konferenc v visoki ločljivosti je bilo doslej potrebno odšteti tudi več kot 10.000 dolarjev na lokacijo, nova programska oprema družbe Lifesize Communications pa vse skupaj opravi za 199 dolarjev na uporabnika. Izhodišče podjetja temelji na spoznanju, da so sodobni računalniki dovolj zmogljivi za kodiranje in dekodiranje video posnetkov v ločljivosti 720p (1280 x 720 pik) s 30 slikami na sekundo, poleg tega pa je marsikje mogoče zagotoviti tudi primerno omrežno povezavo, ki je potrebna za tovrstne prenose.

    Objavljeno: 16.6.2009
  • Trio iz Nokie

    Nokia je predstavila tri nove pametne telefone, med katerimi sta E72 naslednik priljubljenega modela E71 in nov večpredstavni model 5530 Xpressmusic, ki se lahko pohvali z zaslonom občutljivim na dotik. Nokia E72 gradi na že znanih lastnostih predhodnika kot tudi večjega modela E75, od katerega je podedoval poštni odjemalec s podporo za strežnike Exchange, Lotus Notes, Yahoo Mail Gmail in Nokia Ovi Mail. Preprostejša je uporaba programa za trenutno sporočanje, ki podpira Yahoo Messenger, Google Talk in Nokia Messaging. Sicer pa je E72 dobil nov fotoaparat s 5 milijoni pik, standardni 3,5 mm izhod za slušalke, hitrejšo internetno povezavo, vgrajen sprejemnik GPS s kompasom in orodje za zmanjševanje šumov iz okolice. E72 naj bi stal 350 evrov.

    Objavljeno: 16.6.2009
  • Archosova tablica z Windows 7

    Francoski proizvajalec Archos je predstavil nov tablični računalnik, ki je načrtovan za rabo v kombinaciji s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 7. Archos 9 je elegantno oblikovan tablični računalnik z 8,9-palčnim zaslonom širokega tipa, ki je občutljiv na dotik in nudi ločljivost 1024 x 600 pik. Ker temelji na energijsko varčnih procesorjih Intel Atom Z515 so avtorji uspeli precej zmanjšati dimenzije in težo, tako ima računalnik debelino le 1,6 cm in tehta manj kot 800 gramov. Delovni pomnilnik je velik 1 GB, vgrajen pa je tudi 80 GB velik disk. Vgrajena oprema je precej bogata, saj vključuje vmesnike Wi-Fi in bluetooth, video kamero z 1,3 milijona pik, par zvočnikov, VGA izhod, pa tudi televizijski sprejemnik DVB-T. V prodaji bo oktobra za ceno okoli 450 evrov. Za leto 2010 načrtujejo tudi večjo različico z 12-palčnim zaslonom.

    Objavljeno: 15.6.2009
  • Windows 7 bo v Evropi brez Internet Explorerja

    Microsoft se je navsezadnje odločil, da bo nov operacijski sistem Windows 7 v državah Evropske unije ponudil brez spletnega brskalnika Internet Explorer. S tem korakom naj bi se zavarovali pred morebitno sodbo evropske komisije, ki je januarja podala obtožnico zaradi omejevanja konkurence na področju brskalnikov, saj je IE še naprej vgrajen v večino različic prodanih v EU. Windows 7, ki bo v okrnjeni različici kot kaže dobil še pripono "E" tako sledi dosedanjim poizkusom proizvajalca, ki je brskalnik izločil iz tako imenovanih "N" različic v okoljih Windows XP in Windows Vista.

    Objavljeno: 15.6.2009
  • Brezžičnih 10 Gb/s

    Japonski Fujitsu je v svojih laboratorijih razvil nov tip brezžičnega oddajnika, ki obljublja hitrost prenosa tja do 10 Gb/s. Tehnološki dosežek temelji na impulznem radijskem prenosu signalov na ekstremno visokih frekvencah med 70 in 100 GHz, ki pa so bile skrbno izbrane, da minimizirajo vpliv prenosa skozi atmosfero in druge ovire. Zaradi tega je mogoče prenos z milimetrsko valovno dolžino opravljati tudi na razdalji več kilometrov. Inženirji so razvili posebno enoto, ki za delovanje ne potrebuje oscilatorjev in nekaterih drugih elektronskih komponent, s čimer so precej zmanjšali velikost oddajnikov v primerjavi z dosedanjimi poizkusi, čeprav je miniaturizacija na nivo prenosnika ali celo mobilne naprave še daleč v prihodnosti. Fujitsu meni, da bo nova tehnologija uporabljena predvsem kot alternativa za optične kable, tam kjer njihova postavitev ni možna ali ekonomsko upravičena. Trenutno predvidevajo, da bo brezžična tehnologija s hitrostjo 10 Gb/s komercialno dobavljiva nekje v letu 2012.

    Objavljeno: 15.6.2009
  • Nacionalne prometne informacije ali TMC končno deluje tudi v Sloveniji

    Sodelovanje Ministrstva za promet, direkcije za ceste, RTV Slovenija in družbe Dars je naposled le pripeljalo do par uporabnih novosti, ki jih bodo veseli predvsem tisti, ki veliko časa preživijo za volanom svojega jeklenega konjička. Nacionalni radijski prometni servis je namreč začel delovati tik pred polovico junija.

    Objavljeno: 14.6.2009
  • Prodaja mobilnikov upada

    Tudi mobilna telefonija očitno ni imuna na slabše gospodarske razmere po svetu. Prodajalci so za nove mobilne telefone v letošnjem prvem trimesečju našli kar 35 milijonov manj kupcev kot v enakem obdobju lani, kar predstavlja 11,8-odstotni padec prodaje.

    Objavljeno: 14.6.2009
  • Rambus prodal 100 milijonov pomnilnikov XDR

    Čeprav Rambusu v zadnjih letih ni šlo vse po načrtih, se je podjetje, ki je skovalo kar nekaj zanimivih patentov na področju pomnilniških čipov, obdržalo na sceni. Še več, dosegli so pomemben mejnik, saj so uspeli prodati že 100 milijonov pomnilniških čipov vrste XDR. Največji porabnik omenjenih pomnilnikov je prav Sonyeva igralna konzola PlayStation 3.

    Objavljeno: 13.6.2009
  • Piratska stranka s sedežem v Evropskem parlamentu

    Tako kot smo tudi v Sloveniji volili predstavnike v Evropski parlament, so jih tudi vse ostale države članice Evropske unije. Na Švedskem je tamkajšnji Piratski stranki uspel nepričakovan podvig, saj bodo med 18 sedeži, ki pripadajo Švedski, pirati greli sprva enega, po razširitvi števila poslancev pa kar dva sedeža.

    Objavljeno: 13.6.2009
  • Prihaja Microsoftov brezplačni protivirusnik

    Morro, kot se imenuje Microsoftov brezplačni protivirusnik, ki je trenutno še v razvojni fazi, naj bi ugledal luč sveta letošnjega novembra. Programerji so ga, tako vsaj trdijo, spisali povsem na novo, zato naj bi bil pri svojem delu precej varčen s sistemskimi sredstvi ter hkrati nudil osnovno zaščito računalnika.

    Objavljeno: 12.6.2009
  • Nova tovarna procesorjev v ZDA

    Globalfoundries, podjetje, ki je naslednik AMD-jevih proizvodnih zmogljivosti, je potrdilo, da z naslednjim tednom pričenjajo z gradnjo nove tovarne najsodobnejših procesorjev. To bodo postavili v mestu Saratoga v ameriški zvezni državi New York, investicija pa je ocenjena na 4,2 milijarde ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 12.6.2009
  • SiOL-ov julijski preblisk

    Pri SiOL-u so za 1. julij napovedali spremembo programskih paketov za storitve IP-televizije SiOL TV. Javnost in nekateri mediji so že pred spremembo izrazili večje nezadovoljstvo, saj bodo pri SiOL-u nekatere pakete okrnili (programov bo manj), spet druge podražili. V SiOL-u odgovarjajo, da aktualno veljaven poslovni model potrebuje prilagoditve, saj bodo le-tako lahko dosegali pričakovane donose in poravnali apetite lastnikov televizijskih kanalov.

    Objavljeno: 11.6.2009
  • Modri Philips

    Ne, ne gre še za enega pametnjakoviča, kot morebiti namiguje naslov novice, temveč za preprosto uporabo (svetlo) modre barve. Pri Philipsu so se očitno nasitili srebrnih in črnih barv računalniških monitorjev ter poskusili z novo barvno kombinacijo, linija očem manj napornih izdelkov pa bo slišala na ime LightFrame.

    Objavljeno: 11.6.2009
  • ATI z gonilniki OpenCL

    Pri ATI-ju, poslovni enoti velikega AMD, so začeli z aktivnim pripravljanjem na grafično prihodnost, saj so razvijalcem programske opreme že poslali nabor svežih gonilnikov za standard OpenCL, ki bo znal grafične procesorje uporabiti še za kaj drugega kot le premetavanje trikotnikov in prikaz tekstur na zaslonih.

    Objavljeno: 11.6.2009
  • Google napada Exchange

    Google vse bolj odkrito prodira tudi v podjetja. Tem je namenjen predvsem skupek programov v Oblaku, poimenovan Google Apps, ki vključuje e-pošto, stike, koledar, urejanje dokumentov in spletišč, takojšnje sporočanje in še nekaj dodatnih storitev.

    Objavljeno: 10.6.2009
  • Toshibini novi Satelliti

    Pri Toshibi so razkrili kar štiri nove prenosnike iz družine Satellite, ki jih odlikuje dobro razmerje med ceno in zmogljivostmi, novinci pa se lahko pohvalijo s precej lastnostmi, ki smo jih bili doslej deležni le v višjih cenovnih razredih. Vsem prenosnikom je skupna ustreznost strogemu energijskemu standardu Energy Star 5.0, ki bo stopil v veljavo šele konec poletja, novi Satelliti pa bodo na voljo konec poletja ozr. jeseni.

    Objavljeno: 10.6.2009
  • iPhone 3G S

    Applov paradni konj, mobilnik iPhone je dobil novega člana družine, model iPhone 3G S. Ta bo uporabnikom na voljo od 17. junija dalje, obenem pa bo Apple tudi občutno znižal ceno modela iPhone 3G, kar naj bi še dodatno pripomoglo k prodaji njegovih pametnih mobilnikov. Doslej so zanje našli že preko 40 milijonov kupcev (številka vsebuje tudi lastnike vsestranskega predvajalnika iPod Touch).

    Objavljeno: 10.6.2009
  • Prihaja Zune HD

    Pri Microsoftu še vedno verjamejo, da bodo prej ali slej uspešno kljubovali prodajnim številkam Applovega iPoda. Zato so tudi poskrbeli za nekaj zgodnje reklame za predvajalnik Zune HD, ki naj bi na prodajne police trgovin prispel šele letošnjo jesen.

    Objavljeno: 10.6.2009
  • Apple s poletnimi novostmi

    Apple je tradicionalni konferenci WWDC predstavil novo različico priljubljenega telefona iPhone, ki zdaj nosi oznako iPhone 3G S (kar pomeni speed; hitrost). Navzven je novi iPhone praktično identičen dosedanjim modelom, vendar se razlikuje tako s strojne, kot programske plati. Zaradi hitrejšega procesorja zdaj nalaga programe trikrat do petkrat hitreje, podvojili pa so tudi količino vgrajenega pomnilnika, ki zdaj pri največjem modelu znaša 32 GB.

    Objavljeno: 9.6.2009
  • Shrani me spletno

    V času vsakega računalnikarja nastopi trenutek, ko mora reševati podatke. Pameten uporabnik ima shranjeno varnostno kopijo, ki prepreči, da bi se ta neprijetni trenutek spremenil v katastrofo. Podatke smo shranjevali že marsikam - na diskete, trakove, diske. Z uveljavitvijo širokopasovnih povezav pa je postala uporabna še ena možnost - shranjevanje v splet.

    Objavljeno: 9.6.2009
  • Tetrisovih 25

    V začetku junija je po vsem svetu dobro poznana in priljubljena igra Tetris dopolnila lepo obletnico – 25 let šteje. Ruski programer Aleksej Pažitnov, ki je skupaj s sodelavcev Geršimovim igrico izdelal, se je soočil z veliko težavami pri pridobivanju denarja iz naslova licenčnin, saj si je igrico prilastila kar sama sovjetska oblast, saj je bil programer takrat vladni uslužbenec.

    Objavljeno: 9.6.2009
  • Samsung Pixon12

    Pri Samsungu so se resno namenili prevzeti primat pri multimedijskih mobilnikih. Pixon12 je zadnje tehnološko čudo korejskih inženirjev, ki so mobilni telefonski aparat, opremili s tipalom, ki je zmožno zajeti 12 milijonov slikovnih pik. Fotografski mobilnik je opremljen tudi s ksenonsko bliskavico in širokokotnimi lečami (28 mm).

    Objavljeno: 9.6.2009
  • Palm Pre

    Družba Palm še miga. Dve leti je tega, kar je skupina delničarjev Elevation Partners s 325 milijoni podprla skoraj bankrotirani Palm (seveda v zameno za četrtino delnic podjetja) in v podjetje pripeljala bivšega Applovca Jona Rubensteina, ki je bil eden od stvariteljev iPoda. Palmov rešitelj utegne slišati na ime Pre.

    Objavljeno: 8.6.2009
  • ThinkPadi zopet v vesolju

    Med prenosniki, ki so kadarkoli poleteli v vesolje, je najti zgolj eno blagovno znamko. Še iz časov IBM-ovih prenosnikov, so ThinkPadi bili redni spremljevali vesoljskih agencij, ameriške NASA ter japonske JAXA (Japanese Aerospace Exploration Agency). Ko je blagovno znamko ThinkPad prevzel kitajski Lenovo, se je marsikdo vprašal, ali se bodo vesoljske pustolovščine teh prenosnikov končale. Dobili smo odgovor, ne bodo se.

    Objavljeno: 8.6.2009
  • Tovornjakarji s svojim nüvijem

    Pri Garminu so po poplavi cestnih navigatorjev oblikovali GPS navigacijsko napravo, ki je namenjena izključno voznikom tovornih vozil na dolge razdalje in dostavnih vozil. Posebnost navigatorja Garmin nüvi 465T, je vsebnost podatkov o ozkih ulicah in nizkih mostovih, ki se jim želijo omenjeni vozniki vedno znova izogniti.

    Objavljeno: 8.6.2009
  • HP eSkins - elektronske ovojnice

    Hewlett-Packard je predstavil novo tehnologijo upogljivih zaslonov, ki so jo poimenovali Electronic Skins ali eSkins, namenjena pa je predvsem personalizaciji zunanjosti različnih naprav, kot so mobilni telefoni, fotoaparati in prenosni računalniki. Nov tip zaslona bodo lahko izdelovali v plastičnih upogljivih rolah, in ga prilagodili ohišjem elektronskih naprav. Zaslon lahko prikaže barvne ikone, vzorce in besedila, ki jih lahko elektronsko zamenjujemo in s tem prilagajamo videz. Zaslon je povrh vsega refleksiven, kar pomeni, da je vsebina vidna tudi pri močni sončni svetlobi. HP trenutno izpopolnjuje proizvodni postopek, ki je soroden postopku tiskanja z brizgalnimi tiskalniki, s čimer bodo dosegli tudi niže stroške izdelave. Za zdaj še ni jasno, kdaj bo tehnologija eSkins na voljo kupcem.

    Objavljeno: 7.6.2009
  • Sharpov LCD s petimi osnovnimi barvami

    Sharp je na konferenci SID (Society for Information Display) predstavil zaslon LCD, ki vsebuje filter za pet osnovnih barv, s čimer naj bi bistveno povečali število barv, ki jih lahko reproducira. Nov zaslon poleg filtrov za rdečo (R), zeleno (G) in modro (B) premore še filtre za svetlo modro (C) in rumeno (Y), s čimer so dopolnili pomanjkljivost današnjih zaslonov. Sharp se je pri novem zaslonu zgledoval na podobne poteze, ki so jih že pred leti uporabili proizvajalci brizgalnih tiskalnikov, da bi povečali kakovost izpisov. Nov tip zaslona so predstavili na prototipu z diagonalo 60 palcev, ki zmore ločljivost 1920 x 1080 pik. Po ocenah Sharpa nov zaslon zmore prikazati 99% vseh barvnih odtenkov, ki jih srečamo v naravi. Dodatni bonus je v temu, da nova tehnologija bolje izkorišča svetlobo zadenjske osvetlitve, s čimer naj bi zmanjšali porabo energije pri tovrstnih televizorjih in monitorjih.

    Objavljeno: 7.6.2009
  • Microsoft pripravlja programe za večkratni dotik

    Microsoft bo ob izidu novega operacijskega sistema Windows 7 objavil tudi komplet manjših programov in iger, ki podpirajo uporabniške vmesnike s podporo za večkratni dotik. Komplet Touch Pack bo kot kaže na voljo predvsem proizvajalcem računalnikov (OEM), ki bodo začeli ponujati naprave z zasloni občutljivimi na dotik. V paketu bodo trije uporabni programi in tri igre, z njimi pa želi Microsoft predvsem spodbuditi interes nad možnostmi uporabe dotika, tako na strani uporabnikov kot neodvisnih proizvajalcev.

    Objavljeno: 6.6.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji