• Microsoft kupuje Nokio?

    Ko je Microsoft sklenil strateško zavezništvo z družbo Nokia okoli uporabe sistema Windows Phone v prihodnjih telefonih finskega proizvajalca, so se številni spraševali, ali bo zgodba imela tudi svoje nadaljevanje. Microsoft je več kot očitno v ofenzivi na področju mobilnih naprav, sem pa sodijo tudi nakupi drugih podjetij, kar potrjuje nakup družbe Skype, ki bo prav na mobilnih platformah pomemben del te strategije.

    Objavljeno: 3.6.2011
  • Toshiba Thrive vstopa med tablice

    Toshiba, ki sodi med največje proizvajalce prenosnikov, končno vstopa tudi na področje tablic. Pravkar najavljeni tablični računalnik Thrive temelji na operacijskem sistemu Google Android (Honeycomb 3.1), kupce pa bo skušal prepričati tako z nekoliko boljšo kakovostjo izdelave kot tudi privlačno ceno. Thrive je tablični računalnik z 10,1-palčnim zaslonom in ločljivostjo 1280 x 800 pik, kar pomeni med največjimi na trgu, bo pa kljub temu imel prijazno ceno - 429 dolarjev. Tekmeci stanejo od 50 do 150 dolarjev več.

    Objavljeno: 3.6.2011
  • Novo življenje za OpenOffice.org

    Eden najbolj znanih odprtokodnih izdelkov OpenOffice.org je našel nov dom. Oracle je sporočil, da kodo programa in nadaljnji razvoj prepušča zunanji prav tako znani odprtokodni organizaciji, Apache Software Foundation. OpenOffice.org bo postal del projekta Apache Software Foundation Incubator, kjer pristanejo projekti, preden jih Apache uvrsti v svoje glavno jedro.

    Objavljeno: 2.6.2011
  • Lenovo kupuje Medion

    Kitajski Lenovo namerava postati večinski lastnik družbe Medion Electronics, katere računalnike in druge izdelke srečamo tudi v Sloveniji. Lenovo naj bi s tem korakom povečal svojo prisotnost in tržni delež pri prodaji potrošniške elektronike v Evropi, kjer je Medion eden zadnjih velikih lokalnih ponudnikov. Medion skoraj 60% svojih izdelkov proda v Nemčiji, vendar so v zadnjih letih postali uspešni tudi drugod, denimo v Avstriji in Belgiji. Po statističnih podatkih ima Medion 7,5% tržni delež v zahodni Evropi, zaposluje pa okoli 1.000 ljudi.

    Objavljeno: 2.6.2011
  • Microsoft razkriva Windows 8

    Microsoft je skoraj istočasno na konferenci D9 v ZDA in na sejmu Computex na Tajvanu snel prve tančice z naslednje različice operacijskega sistema, ki ga za zdaj označujejo z delovnim imenom Windows 8. Javnosti so predvsem demonstrirali novosti, ki utemeljujejo Windows 8 tudi kot sistem za tablične računalnike.

    Objavljeno: 2.6.2011
  • Google odpira poslovalnico v Zagrebu

    Že pred časom smo pisali o tem, da Google v zadnjem času kaže povečano zanimanje za trge regije Adriatic, zdaj pa je prišlo potrdilo še z najavo odprtja poslovnih prostorov v Zagrebu, kjer bo center za aktivnosti v celotni regiji, vključno s Slovenijo. Lokalno predstavništvo družbe Google se bo osredotočalo na razširitev ponudbe proizvodov, izboljšane rezultate iskanja in na učinkovitejše metode oglaševanja za naročnike in partnerje. Zagrebška pisarna, na čelu katere je Joško Mrndže, je del strategije podjetja, ki temelji na pomoči posameznikom in podjetjem, da izkoristijo rast interneta. Po omejeni prisotnosti na Hrvaškem v preteklosti bo pisarna v Zagrebu zdaj zagotavljala več lokalne podpore za oglaševalce in jim pomagala izkoriščati prednosti digitalne ekonomije.

    Objavljeno: 1.6.2011
  • Objavljeno: 1.6.2011
  • Intel želi Ultrabooke

    Intel je na sejmu Computex predstavil načrte za novo kategorijo prenosnikov, ki so jo poimenovali Ultrabook, predstavljala pa naj bi nekakšnega križanca med današnjimi netbooki in tabličnimi računalniki. Novi prenosniki naj bi bili predvsem zelo tanki, zgornja meja naj bi bila debelina 20 mm, prvi prikazani izdelki, kot je Asus UX21, pa merijo le okoli 17 mm.

    Objavljeno: 1.6.2011
  • Prihajajo iOS5, iCloud in Mac OS X Lion

    Apple je tudi uradno potrdil, da bodo na posebnem dogodku v naslednjem tednu predstavili tri pomembne novosti - naslednjo generacijo operacijskega sistema iOS 5 za tablične računalnike in pametne telefone, naslednjo generacijo sistema za prenosnike in namizne računalnike Mac OS X z dosedanjim delovnim imenom Lion, pa tudi povsem novo spletno storitev iCloud, pri kateri naj bi uporabnikom omogočali hrambo večpredstavnih vsebin v oblaku, vse z dovoljenjem založb.

    Objavljeno: 1.6.2011
  • Jedro 3.0 za 20 let Linuxa

    Skoraj 20 let po nastanku prve kode (avgust 1991) je Linus Torvalds predstavil novo veliko različico jedra Linuxa, tako imenovani Kernel Version 3. Tretja različica prihaja po skoraj 15 letih obstoja različice 2 in kar 39 velikih revizijah jedra 2.6. Kljub temu avtor poudarja, da je Kernel 3 zgolj evolucija dosedanjega dela in označuje predvsem vstop v tretje desetletje obstoja Linuxa. Nova različica, ki je na voljo kot prvi kandidat za objavo (RC1), prinaša podporo za Microsoftov Kinect (!), kodo, optimizirano za procesorske platforme AMD Fusion in Intel Sandy Bridge, ter izboljšane gonilnike za grafiko.

    Objavljeno: 31.5.2011
  • Članice EU ignorirajo direktive o piškotkih

    Implementiranje zakonov, ki se ne spoštujejo, kot kaže ni samo posebnost Slovenije, temveč večine članic EU. Vsaj tako bi lahko ugotovili po tem, ko je konec maja potekel rok, po katerem bi morale vse članice obvestiti posebno komisijo o popolni implementaciji direktive o zaščiti zasebnosti pri brskanju po internetu. Nova evropska zakonodaja namreč skrbnike spletnih strani obvezuje, da pred namestitvijo piškotkov na osebne računalnike uporabnikov od teh pridobijo ustrezno soglasje.

    Objavljeno: 31.5.2011
  • Toshiba Qosmio X770 tudi v 3D

    Podjetje Toshiba je razkrilo svoje doslej najzmogljivejše prenosne računalnike Qosmio X770 in X770 3D, ki so namenjeni pretežno ljubiteljem računalniških iger. Qosmio X770 izpolnjuje vrhunske zahteve, saj ima vgrajen zmogljiv 4-jedrni procesor Intel Core i7, najnovejšo grafiko Nvidia GeForce GTX 560M z 1,5 GB GDDR5, glavni pomnilnik velik do 8 GB, prostora na disku pa je za 1,5 TB podatkov (2 x 750 GB). Zaslon je 17,3 palčni z ločljivostjo 1600 x 900 pik, oziroma 1920 x 1080 pik pri modelu X770 3D. Pri slednjem je seveda posebnost frekvenca osveževanja 120 Hz, kar se uporablja za prikaz 3D slike s pomočjo aktivnih očal.

    Objavljeno: 31.5.2011
  • Telefon ali tablica? Oboje!

    Tajvanski Asus je dan pred začetkom sejma Computex predstavil novi mobilni izdelek, ki dobesedno združuje tablični računalnik in telefon. Bolje rečeno, tablični računalnik Padfone ima posebno ležišče, v katerega vtaknemo pametni telefon in celoto spremenimo v tablico. Asus s tem nadaljuje s predstavitvami nekoliko neobičajnih izdelkov s področja mobilnosti, kar naj bi jim dalo prednost pred tekmeci.

    Objavljeno: 31.5.2011
  • Junijska številka revije Monitor

    Danes lahko na prodajnih policah že najdete novo številko revije Monitor. Tokrat smo se lotili nekaj bolj poletnih tem, glavni članek pa se vrti okoli spletnega dostopa na počitnicah. Kje, koliko, za koga. Preverili smo cene in možnosti dostopa na Hrvaškem, zbrali pa vse različne možnosti glede na potrebe in želje. Ko pa se odpravite na počitnice, priporočamo ogled našega preizkusa torbic, ki praktično vsakemu fotoaparatu omogočajo delovanje tudi več metrov pod vodo.

    Objavljeno: 30.5.2011
  • Tipkovnica in stojalo za iPhone v enem

    Od konca maja je preko interneta mogoče kupiti zanimivo tipkovnico Omnio WOWKeys, ki združuje klasično tipkovnico za namizne računalnike s stojalom za Applove telefone iPhone in večpredstavne predvajalnike iPod. Ko v ustrezno ležišče priključimo Applovo mobilno napravo, se ta samodejno začne polniti in po potrebi sinhronizira podatke prek programa iTunes.

    Objavljeno: 30.5.2011
  • AMD bo podpiral tudi tablice

    Iz podjetja AMD so pricurljale informacije o naslednjih različicah platforme Fusion APU, med katerimi najdemo tudi podrobnosti o procesorjih, namensko razvitih za tablične računalnike. Medtem ko AMD že danes ponuja procesorje Fusion C-Series in E-Series, ki so namenjeni navadnim in ultralahkim prenosnikom, se bo tem pridružila še platforma Z-Series, ki jo razvijajo pod delovnim imenom Desna.

    Objavljeno: 30.5.2011
  • Apple MacBook Air z ARMom?

    Sodeč po različnih virih se hitro bliža čas, ko bo Apple predstavil naslednjo generacijo ultralahkih prenosnikov MacBook Air. Novi modeli bodo po vsej verjetnosti vsebovali najnovejši Intelov procesor Sandy Bridge, zelo verjetno pa tudi podporo za vmesnik Thunderbolt. Po možnosti bodo še tanjši in lažji od dosedanje generacije.

    Objavljeno: 30.5.2011
  • HTC posluša kupce

    Po hudih kritikah s strani svojih kupcev se je HTC odločil odstopiti od načrtov v povezavi z zaklenjenimi "bootloaderji". Kar pomeni, da bodo uporabniki lahko na telefon naložili katerikoli ROM. Izbrana različica Androida tako ne bo odvisna od zamisli tajvanskega podjetja in tehnični navdušenci ob nakupu novega HTC-ja ne bodo imeli zvezanih rok. Predsednik uprave Peter Chou se je uporabnikom zahvalil za njihovo strastno podporo in neskončno potrpljenje. Obenem je poudaril, da bodo svoje kupce tudi v prihodnosti vselej poslušali.

    Objavljeno: 29.5.2011
  • Mozilla hitra kot Vettel

    Ni še minil teden od novice o beta različici Firefoxa 5, ko Mozilla že kaže šestico. Videti je, da so z napovedjo hitrega razvoja mislili resno. V vsakem trenutku želijo imeti v ognju tri verzije priljubljenega brskalnika. Številka šest je šele vstopila v alfa fazo, a že ima kaj pokazati. Nove funkcije se obetajo Panorami, delu z zavihki, nova bodo razvojna orodja, izboljšano razumevanje jezika HTML5 in poglobljeno bo dodeljevanje pravic. Uporabniki bodo lahko dovoljenja nastavljali različno od strani do strani in s tem natančneje določili raven zaščite.

    Objavljeno: 29.5.2011
  • Tudi Mac ni več varen

    Analiza strokovnjakov za protivirusno programsko zaščito je pokazala porast zlonamernih programov za operacijski sistem Mac OS X. Podobna poročila dobivamo že vse od Applovega prehoda na Intelovo arhitekturo, vendar do sedaj temu nismo namenjali večje pozornosti, saj je šlo večinoma za napade majhnega obsega. Tokrat se zdi, da je drugače. Drugega maja je na jabolčne računalnike skozi velika vrata prišel MacDefender, zlonamerni program, ki je v okuženi sistem naselil pravega trojanca. Brez človeške neumnosti mu to seveda ne bi uspelo, a kaj, ko smo uporabniki Macov hvaležna tarča. Večina nas je nezaščitena, ker so nas varna leta polenila in ker nam stabilnost sistema daje občutek nepremagljivosti. Ravno iz tega razloga bi moral Apple spremeniti uradno stališče glede neprebojnosti svojega operacijskega sistema. Kot pri vsakem preprečevanju okužbe, je tudi tu najvažnejše ozaveščanje potencialnih žrtev. Apple je sicer 24. maja objavil navodila, kako se znebiti nadloge MacDefender in verjetno jo bo ob naslednji nadgradnji tudi za vselej onemogočil, ampak zdi se, da takšno gašenje požarov kmalu ne bo več dovolj.

    Objavljeno: 28.5.2011
  • Microsoft služi z Androidom

    Analiza finančnega podjetja Citi kaže na presenetljiv podatek. Po njihovih besedah naj bi Microsoft več zaslužil z Androidom kot z lastnim mobilnim operacijskim sistemom, Windows Phone 7. Razlog za to je poravnava, sklenjena s podjetjem HTC, ki mora Microsoftu za vsak prodani telefon nakazati pet dolarjev. Ker so Tajvanci v zadnjem času zelo uspešni, se je iz tega naslova nabralo 150 milijonov dolarjev. Do danes so namreč prodali 30 milijonov naprav z Googlovim operacijskim sistemom. Glede na to, da so telefoni z WP7 našli le 2 milijona kupcev, nam ni treba vedeti, koliko licenčnine gre v Redmond, da bi ugotovili, kako jim levji delež mobilnega zaslužka prispeva Android.

    Objavljeno: 28.5.2011
  • Objavljeno: 27.5.2011
  • Denarnica Google

    Google je splovil prvi mobilni sistem plačevanja z uporabo tehnologije NFC v Združenih državah Amerike. Google Wallet je zgrajen okoli navideznih plačilnih kartic, s katerimi želijo poenostaviti mobilne denarne transakcije. Z Google Wallet in telefonom na Androidni pogon ni potrebno v trgovini nič drugega kot napravo z denarci na njej približati plačilnemu terminalu. Transakcija je v hipu izvedena. Poleg naštetega bo v ponudbo vpeta storitev Google Offers, ki bo na podlagi trenutne lokacije uporabnika znala posredovati na kožo pisana oglasna sporočila. Uporabniki bodo deležni ugodnosti v obliki nagrad za zvestobo.

    Objavljeno: 27.5.2011
  • Pioneerjev lebdeči 3D

    Na razstavi v Tokiu je podjetje Pioneer predstavilo prve sadove dela na konceptu 3D prikaza imenovanega Floating Vision. Pokazali so zaslon s tehnologijo lebdečega prikaza, kjer s prostim očesom vidimo 3D sliko, na katero s kretnjami tudi vplivamo. Gre za sistem različnih plasti, kjer je LCD zaslon z vgrajenim računalnikom, več 3D leč ter navidezni zaslon (space sensor), ki omogoča interakcijo. Možnosti tovrstne zasnove so izpostavili s prototipom avtomobilske navigacije. Očividci so bili nad kakovostjo prikazanega navdušeni. Naslednji korak podjetja bo stvaritev komercialnega izdelka.

    Objavljeno: 27.5.2011
  • Projektor, vgrajen v prenosnik

    Fujitsu je predstavil prvi projektor na svetu, ki je vgrajen v modularno enoto prenosnega računalnika. Projektor je za delo pripravljen takoj, ko so leče in žarnica izvlečene, saj ne potrebuje zunanje enote ali kablov. Deluje skoraj na vsaki površini. Svetlost in korekcije slike izvajamo s pomočjo gumbov na modulu. Zaradi posebne zasnove je izredno prenosljiv, robusten in tih. Ko projektorja ne potrebujemo, ga lahko v nekaj sekundah zamenjamo z dodatno baterijo ali DVD pogonom. Patentirana poslovna rešitev bo na voljo od julija kot dodatna oprema modelov LifeBook P771 in S761.

    Objavljeno: 27.5.2011
  • Ni razloga za paniko

    Spletna stran omrežja Skype spet deluje. Poleg tega so vzdrževalci odkrili napako. Ne gre za napad krekerjev, ampak za napako pri vpisu v omrežje. Navodila za odpravo težav so tukaj. V delu je že elegantnejša rešitev, ki bo na voljo kot nadgradnja takoj, ko bo nared.

    Objavljeno: 26.5.2011
  • Skype nedostopen

    Po spletu je završalo, komunikator Skype je nedostopen. Twitter kipi od takšnih in podobnih sporočil. Na uradni spletni strani nas pričaka sporočilo o okvari in zagotovilo, da vzdrževalci že pridno iščejo napako. Če so za izpad krive težave z zadnjo različico programske opreme ali gre morebiti za resnejšo grožnjo, bomo izvedeli v kratkem.

    Objavljeno: 26.5.2011
  • Microsoftova NT konferenca 2011 v številkah in besedi

    Največje slovenske poslovno-tehnološke prireditve je konec. V treh dneh so izvedli 185 predavanj in 12 celodnevnih delavnic. Udeleženci, uradno jih je bilo 2176 (naši neuradni, vendar zanesljivi viri pa pravijo, da jih je bilo dnevno prijavljenih okrog 1700, od tega 800 iz državne uprave), so se na njih seznanili z najnovejšimi tehnologijami in izdelki za učinkovitejše delo ter uspešnejše poslovanje. Konferenca, ki je potekala od 23. maja, se je včeraj zvečer zaključila s tradicionalno podelitvijo dobrodelnih sredstev za pobudo Učimo se za življenje. Letos so manj privilegiranim posameznikom in skupinam namenili 34.586 evrov, da bodo lažje prišli do osnovnih računalniških znanj. Denar so zbirali na zelo zanimiv način, skozi igro. Udeleženci NT konference so z vsako minuto igranja na igralni konzoli Xbox 360 prispevali dva evra v sklad MISSS. Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije je nevladna in neprofitna organizacija, ki je od leta 2005 računalniško opismenila več kot 7.200 tečajnikov.

    Objavljeno: 26.5.2011
  • MicroSD kartica kapacitete 64 GB

    Kingmax je predstavil prvo microSD kartico velikosti 64 GB. Današnje mobilne naprave resda podpirajo le velikosti do 32 GB, ampak proizvajalci očitno razmišljajo že o prihodnosti. S takšno kartico v napravi bomo s sabo lahko nosili več kot 24 ur HD videa ločljivosti 720p. Velikanka razreda 6 zmore brati in pisati s hitrostjo 48 Mbps, ima nadzor napak ter nizko porabo energije. Za nameček podjetje Kingmax zanjo ponuja dosmrtno garancijo.

    Objavljeno: 26.5.2011
  • Dropbox do novega mejnika

    Oblačna storitev sinhronizacije in varovanja podatkov, Dropbox, je od leta 2007 prehodila dolgo pot. Na njo sta se takrat podala dva prijatelja, sostanovalca, ki sta delila skupno ljubezen do programiranja. Sprva težki začetki so hitro obrodili sadove. Že lani je storitev imela pet milijonov uporabnikov. Njihovim željam je takrat poskušalo ustreči dvajset zaposlenih. Danes, ko Dropbox uporabljajo v 175 državah, je zaposlenih v podjetju že 60, uporabnikov pa več kot 25 milijonov. Prav v teh dneh so dosegli nov mejnik, od ustanovitve do danes so njihovi uporabniki prenesli več kot 100 milijard datotek.

    Objavljeno: 26.5.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji