• Chrome, prvak med brskalniki

    Google Chrome je prvič v zgodovini najbolj priljubljen brskalnik na svetu. Podatki izvirajo iz meritev podjetja StatCounter, kjer so mu prejšnji teden namerili slabih 33 odstotkov vsega brskanja po spletu. Za njim sta se zvrstila Internet Explorer z dvaintridesetimi in Firefox z dobrimi štiriindvajsetimi odstotki. Čeprav je v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike še vedno najpogosteje uporabljeni spletni pripomoček tisti, ki prihaja iz Redmonda, je tudi v dotičnih dveh državah le še vprašanje časa, kdaj se bodo razmerja porazdelila v korist brskalnika Chrome, ki počasi, a vztrajno, pridobiva na številu novih uporabnikov. Zmagoslavje morda prepreči IE 10, ki bo Googlovemu šampionu mešal štrene že letos.

    Objavljeno: 22.5.2012
  • Sladkorčki telefona Galaxy S III

    Najbolj pričakovan telefon s sistemom Android prihaja konec meseca. Doslej je zbral že devet milijonov prednaročil. Največ bodočih kupcev so prepričale privlačne novosti, med katerimi najdemo sledenje pogledu, osebnega pomočnika S-Voice in aplikacijo Flipboard. Zadnji dve zmožnosti sta se kot strela z jasnega pojavili na spletu v obliki namestitvenih datotek APK in z njima si lahko postreže kdorkoli. Flipboard deluje odlično, medtem ko ima S-Voice precej težav, kar je bilo pričakovati. Vendar ne za dolgo. Razvijalci prilagojenih ROMov so se dokopali do izvirne strojne programske opreme, zato se v prihodnje nadejamo precej alternativnih sistemov za druge mobilne naprave, ki bodo vsebovale vse sladkorčke, ki sicer pritičejo novemu Samsungu.

    Objavljeno: 21.5.2012
  • Zelena luč za poroko Googla z Motorolo

    Google je že poleti 2011 naznanil, da kupuje podjetje Motorola Mobility. Zaradi velikosti posla, za Motorolo bo spletni velikan plačal 12 milijard in pol dolarjev, so morala dogovor pregledati regulativna telesa Združenih držav Amerike, Evrope in Kitajske. Medtem ko sta prva dva zeleno luč prižgala že februarja, se jima je Kitajska pridružila šele sedaj. Analitiki pričakujejo, da bo posel, ki se ga je Google lotil predvsem zaradi Motorolinih patentov, zaključen že prihodnji teden. Spletni velikan bo tako dobil ščit pred nadaljnjimi tožbami, kakršen je spor z Oraclom, zaradi uporabe Jave v operacijskem sistemu Android.

    Objavljeno: 21.5.2012
  • Večpredstavna očala

    Medtem, ko je Google še daleč od zaključka razvoja prikazovalnika in morda računalnika, ki ga lahko nosimo v očalih, podjetje Silicon Micro Display ponuja rešitev, ki jo lahko že kupimo. Očala z vgrajenimi zasloni v visoki ločljivosti (1080p!) z imenom ST1080 je mogoče v ZDA dobiti za 800 dolarjev (brez DDV).

    Objavljeno: 20.5.2012
  • Google Knowledge Graph poenostavlja rezultate iskanja

    Google je predstavil novo razvojno stopnjo znamenitega iskalnika, ki z novo tehnologijo Knowledge Graph razume, kaj iščemo in informacije o iskanem predmetu strne ter prikaže v pisni in grafični obliki. Rezultat takega iskanja je povzetek, ki je na moč podoben člankom v spletni enciklopediji Wikipedia in do neke mere specializiranemu iskalniku Wolfram Alpha.

    Objavljeno: 20.5.2012
  • Zasilni napajalnik

    Najbrž se je že vsakomur zgodilo, da je telefonu ali drugi mobilni napravi zmanjkalo zaloge energije ravno tedaj, ko ob sebi nima napajalnika ali, še huje, električnega omrežja iz katerega bi jo napajali. Sony bo junija začel s prodajo kompleta CycleEnergy USB, ki lahko pomaga tudi v teh v teh skrajnih primerih.

    Objavljeno: 19.5.2012
  • Mlačen začetek za Facebook

    Prvi dan trgovanja z delnicami Facebooka ni prinesel evforične rasti cene za delnico. Ravno nasprotno - končal se je domala tam, kjer se je začel. Ob otvoritvi borznega dne je bila začetna cena 38 dolarjev na delnico, ob koncu dneva pa je bila vrednost 38,23 dolarja, kar je rast v višini komaj 0,6%.

    Objavljeno: 19.5.2012
  • Nvidia ima nov najzmogljivejši GPU

    Nvidia je na svoji razvojni konferenci najavila nov grafični procesor, ki je menda najbolj kompleksen elektronski izdelek ta hip na svetu. Najnovejši GK110 ima namreč kar 7,1 milijard tranzistorjev, izdelan pa bo z 28-nm tehnologijo. Za primerjavo - najzmogljivejši Intelov procesor Xeon Westmere-EX z desetimi jedri ima "komaj" 2,6 milijard tranzistorjev.

    Objavljeno: 18.5.2012
  • Apple s 100% obnovljivo energijo

    Ko imaš toliko denarja, kot ga ima Apple, tudi najbolj drzni projekti niso več nemogoči. Znano je, da velikan iz Kalifornije že lep čas pospešeno gradi podatkovne centre na različnih koncih ZDA, pri katerih so še posebej skrbno načrtovali sisteme za oskrbo z energijo.

    Objavljeno: 18.5.2012
  • Dan D za Facebook

    Prišel je dan, ko bodo po dolgih napovedih in že nestrpnem pričakovanju nekaterih na borzi začele kotirati delnice znamenitega družabnega omrežja Facebook. Pozornost celega sveta je uprta v New York, kjer naj bi se zgodila doslej največja začetna kotacija (IPO) nekega podjetju doslej.

    Objavljeno: 18.5.2012
  • Nova generacija satelitskih sprejemnikov/strežnikov

    Luxemburška družba SES, ki trži satelitske komunikacije pod blagovno znamko Astra, je zasnovala odprti standard oziroma protokol za satelitske sprejemnike/strežnike po imenu SAT>IP, po katerem naj bi nova generacija satelitskih sprejemnikov služila predvsem kot posrednik televizijskega signala za domače (brezžično) IP omrežje. V bistvu bo šlo za enako funkcionalnost naprav (le da na potrošniškem nivoju), kot jih profesionalno uporabljalo ponudniki IPTV, ko nam dobavljajo televizijske programe, ki jih zajemajo s satelitov. S takšnim sprejemnikom/strežnikom bo lahko vsa družina sočasno gledala televizijske programe, mama na televiziji, oče na računalniku, sin na pametnem telefonu, hčerka na tablici ali igralni konzoli in za povrhu bo še vsak družinski član lahko gledal svoj program. Prve naprave lahko pričakujemo letošnjo jesen.

    Objavljeno: 17.5.2012
  • Grafični pospeševalniki se selijo v oblak

    Nvidia je predstavila novo tehnologijo, s katero se procesna moč grafičnih pospeševalnikov (GPU) prvič seli v strežniške sobe in celo internetni oblak. Za osnovo so vzeli najnovejšo arhitekturo Kepler, ki so je prestavili iz ciljnih naprav v strežniške sobe. Ideja je v tem, da bi zahtevne preračune in grafične naloge procesirali v zmogljivih strežnikih, končni "izdelek" pa pretočno potisnili na ciljne naprave.

    Objavljeno: 17.5.2012
  • 10 milijard dolarjev v enem zamahu

    Živimo v časih, ko je napol preverjena informacija več vredna kot celoten proračun manjše države. Samsung naj bi zaradi pisanja tajvanskega časnika Digitimes namreč v enem samem dnevu izgubil kar 10 milijard dolarjev tržne vrednosti.

    Objavljeno: 17.5.2012
  • Outfit7 z Disneyem pripravlja risano serijo

    Najuspešnejša ekipa slovenskih razvijalcev mobilnih aplikacij, Outfit7, znana po simpatičnih animiranih živalih za tablične računalnike in pametne telefone, kot je maček Talking Tom, je dosegla nov podvig. Skupaj z znamenitim filmskim velikanom Disney pripravlja serijo risanih filmov, ki bodo dosegljivi prek spletnih strani Disney Online Originals.

    Objavljeno: 16.5.2012
  • Novi prenosniki Lenovo

    Lenovo je na partnerski konferenci v Las Vegasu uradno predstavil nove prenosne računalnike, med katerimi je tudi doslej najlažji prenosnik s 14-palčnim zaslonom na svetu. ThinkPad X1 Carbon ima, kot že samo ime namiguje, ogrodje iz ogljikovih vlaken, zaradi česar tehta le 1,3 kg, debel je 1,8 cm, kljub temu pa ima 14-palčni zaslon z ločljivostjo 1600 x 900 pik. Prenosnik, ki presega Intelovo specifikacijo za ultrabooke, ima kot posebnost tudi tehnologijo RapidChrage, ki omogoča, da akumulator napolnimo do 80% zmogljivosti v manj kot pol ure.

    Objavljeno: 16.5.2012
  • Štiri Toshibine tablice

    Toshiba je na Japonskem pripravila pravo malo ofenzivo na trgu tabličnih računalnikov, saj so predstavili kar štiri nove modele z okoljem Google Android 4.0. Tablice so podobne nekaterim modelom, ki so jih že doslej kazali na različnih sejmih, prav mogoče pa je, da bodo drugje po svetu imele drugačna imena in oznake.

    Objavljeno: 15.5.2012
  • Wi-Fi z 1,3 Gb/s

    Podjetje Buffalo je prvo, ki je na trg poslalo brezžični usmerjevalnik združljiv z najnovejšim standardom 802.11ac, s katerim je mogoče podatke prenašati brez žične povezave s hitrostjo kar 1,3 Gb/s. To je skoraj trikrat hitreje kot pri današnjih najzmogljivejših usmerjevalnikih 802.11n in 30% več od ožičenih gigabitnih povezav ethernet.

    Objavljeno: 15.5.2012
  • Microsoft podpira Pirate Pay

    Mlado rusko podjetje Pirate Pay, ki trdi, da zna preprečiti prenos ilegalnih vsebin prek omrežij P2P, kot je na primer BitTorrent, je nedavno pridobilo odmevno podporo Microsofta. Velikan iz Redmonda je v nadaljnji razvoj vložil sto tisoč ameriških zelencev v prihodnje pa utegne še več.

    Objavljeno: 15.5.2012
  • OLED, tokrat zares

    Po številnih prototipih prikazanih na različnih sejmih, televizorji s tehnologijo OLED in z veliko diagonalo končno prihajajo med kupce. Samsung je na svetovnem sejmu v Južni Koreji uradno oznanil prvi produkcijski 55-palčni OLED televizor z oznako ES9500, ki več kot očitno hoče postati najzmogljivejša tovrstna naprava na svetu.

    Objavljeno: 14.5.2012
  • Mlačna prodaja računalnikov

    Družba Gartner je objavil četrtletne rezultate prodaje osebnih računalnikov v državah zahodne Evrope, ki so dokaj mešani, pač glede na čase, v katerih živimo. V povprečju so na tem, nekoč najbolj uglednem trgu, zabeležili 3,1% padec prodaje glede na leto 2011. Skupaj je nove lastnike dobilo 15,5 milijonov računalnikov. Zanimivo, da je, v nasprotju s pričakovanji, najbolje šlo namiznim računalnikom in najslabše prenosnikom. Pri slednjih so zabeležili padec 5,1%, pri namiznih pa mini rast 0,3%.

    Objavljeno: 14.5.2012
  • Novo Applovo presenečenje

    Kmalu pričakujemo novo različico operacijskega sistema iOS. Če je bila glavna zvezda prejšnje inkarnacije pomočnica Siri, se zna zgoditi, da bo pod žaromete tokrat stopil Zemljevid. Apple naj bi zamenjal Googlove zemljevide za lasten izdelek, ki bo občinstvo pustil odprtih ust. V prid dotični teoriji, so se izrekli številni neimenovani viri, ki so blizu podjetju iz Cupertina, ter dejanja Jabolčnikov samih. Apple je namreč v letih 2009, 2010 in 2011 kupil kar tri podjetja, ki se ukvarjajo s tovrstnim poslom. Placebase, Poly9 in C3 Technologies že nekaj časa ustvarjajo pod okriljem Appla in čas je, da pokažejo svetu, kaj so izdelali.

    Objavljeno: 13.5.2012
  • Dropbox podarja 100GB

    Res je, priljubljena storitev Dropbox podarja 100GB dodatnega prostora na njenih diskih, vendar ga bo na žalost deležen zgolj en uporabnik. Tisti, ki bo najbolje prestal test Dropquest 2012. Kljub temu tudi druge nagrade niso zanemarljive. Uvrščeni na naslednjih deset mest bodo dobili 20GB in dve majici, nadaljnjih petnajst zgolj majico na kratke rokave plus 5GB, še petdeset uspešnih reševalcev zagonetk, ki so jih zastavili razvijalci pri podjetju Dropbox, 2GB, vsak, ki bo končal pustolovščino pa 1GB dodatnega prostora na oblačni shrambi do konca svojega življenja. Štartno mesto je navedeno na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 12.5.2012
  • Samsung z novim Windows telefonom

    Na evropski trg prihaja nov Samsungov telefon z operacijskim sistemom Windows Phone. Imenuje se Omnia M in ima štiri palčni zaslon Super AMOLED, 1GHz procesor, 384MB RAMa, 5MP fotoaparat, hitro 3G povezljivost, spodobno baterijo s kapaciteto 1500mAh in (le) 4GB prostora za podatke. Našteto bo dovolj za spodobno delovanje operacijskega sistema WP 7.5 Mango in priloženih Samsungovih posebnosti, kakršni sta izmenjava večpredstavnostnih datotek AllShare in program za medsebojno sporočanje ChatON. Točen datum in cena telefona še nista znana.

    Objavljeno: 12.5.2012
  • Zaton plazme in rekordna izguba

    Sony in Panasonic sta po zaključitvi leta objavila velikanske izgube. Prvi je priglasil rekordno izgubo v višini 5,7 milijarde dolarjev, kar je najslabši rezultat v vsej njegovi zgodovini. Levji delež katastrofalnega rezultata gre na rovaš naravnih nesreč na Japonskem in Tajskem. Tudi sicer so bili prodajni rezultati Japonca pod pričakovanimi. Novi predsednik družbe, Kazuo Hirai, je napovedal okrevanje do prve tretjine leta 2013, ko naj bi družbo saniral predvsem cvetoč posel s pametnimi telefoni in tablicami.

    Objavljeno: 12.5.2012
  • Prvi OLED televizor v proizvodnji

    Na sejmu CES so levji delež pozornosti občinstva odnesli televizorji OLED z diagonalo velikosti 55 palcev. Prikazani prototipi so se zdeli precej oddaljeni, a se je Samsung podvizal in na korejskem Svetovnem sejmu razstavil proizvodni model ES9500. Pametni televizor lahko nadzorujemo z govorom (Smart Interaction), vgrajeni procesor zamenjamo z novejšim (Smart Evolution) in se zabavamo z napredno vsebino z oblaka (Smart Content). Kljub naštetim sladkorčkom je najpomembnejši zaslon. Samsung trdi, da je prikaz barv na zaslonu OLED vsaj 20 odstotkov boljši kot na kateremkoli LCD ekranu z ozadnjo osvetlitvijo LED. Poleg tega bo televizor omogočal ogled dveh različnih vsebin na istem zaslonu. Zanimivost bodo omogočala očala 3D in slušalke za ločeno zvočno sled. Tako predvajana vsebina bo seveda v običajni 2D perspektivi. Kljub nespornim atributom, ki so nas hipoma prepričali, je bolje, če za trenutek odložimo staro škatlo iz dnevne sobe nazaj na njeno mesto in si pobliže ogledamo ceno lepotca. Ker bo ta znašala okoli 9000 ameriških dolarjev, ki se običajno prevedejo v prav toliko evrov, bomo morda morali nakup odložiti za nedoločen čas. Za tiste, ki se ne bodo tako zlahka odgnali, bo na voljo v drugi polovici leta.

    Objavljeno: 11.5.2012
  • Avto brez voznika bo vozil po Nevadi

    Ameriška zvezna država Nevada bo avtu brez voznika podjetja Google dovolila na svoje ulice. Kljub privolitvi so spletnemu velikanu postavili kar nekaj pogojev. Tri testna vozila se bodo vozila po njihovih cestah le, če bosta v avtu vsaj dve osebi. Ena, ki bo v primeru težav prevzela nadzor nad vozilom ter druga, ki bo nadzorovala potek vožnje na računalniškem zaslonu. Vozila bodo označena z rdečimi registrskimi tablicami in znakom za neskončnost. Ko bodo avti brez voznika nared za prodajo, bodo tablice spremenile barvo v zeleno.

    Objavljeno: 11.5.2012
  • Ljubljančani brezplačno na splet

    Jeseni bo v Ljubljani začelo delovati brezžično omrežje, ki bo po končni implementaciji sestavljeno iz 1360 priključnih točk. Pokritost širšega centra mesta bo več kot 90 odstotna, nakar bo padala do skrajnih meja mestne občine Ljubljana, kjer bo dostop do omrežja imela le še dobra tretjina prebivalstva. Promet se bo pretakal po standardu 802.11n. Vsaka prva ura uporabe spleta bo za Ljubljančane in obiskovalce glavnega mesta brezplačna, kako bodo omejevali prenose in zaračunavali bivanje v omrežju, daljše od ene ure, se vpleteni še niso odločili. Poleg dostopa do interneta bo omrežje nudilo stacionarno IP telefonijo, ki bo povezala vse ustanove, javne zavode in službe Mestne občine Ljubljana, ki bodo tako komunicirali brez stroškov. V projektu poleg MOL sodelujeta še Telekom Slovenije in podjetje NIL.

    Objavljeno: 11.5.2012
  • Galaxy Note dobil oplemeniteni ICS

    Samsungovi telefoni so začeli dobivati pred časom obljubljeno nadgradnjo Ice Cream Sandwich. Njena posebnost na dotičnem modelu je Premium Suite, ki na Beležnico prinaša oplemenitene aplikacije za priloženo pisalo. Program S Note pozna med drugim delo s predlogami, prostoročni vnos matematičnih formul, samodejno popravljanje narisanih oblik ter snemanje in predvajanje celotnega poteka ustvarjanja. Več o novostih v priloženem video posnetku. Posodobitev je na voljo Over The Air, kar pomeni, da lahko lastniki velikana v kratkem pričakujete poziv k njenemu prenosu. Naš, v Nemčiji kupljen Note, se je že posodobil.

    Objavljeno: 10.5.2012
  • Druge HPjeve novosti

    HP je poleg številnih prenosnikov, ki so očitno še vedno gonilo računalniške industrije, predstavil tudi druge novosti. V času mobilnosti niso pozabili na namizne rešitve, zato so izdelali nov PC HP Compaq Pro 4300. Računalnik odlikuje varčnost s prostorom, solidna grafika, povezljivost, razširljivost in bogate večpredstavnostne zmožnosti. Poganja ga Intelov procesor tretje generacije. Kompletu, ki se ceni na 500 dolarjev za osnovni model, bo priložen 20 palčni LED monitor. Serija HP Compaq Pro 6300 ima v osnovi zadnje Intelove procesorje skupaj s pripadajočo grafiko Intel HD. Grafične zmogljivosti po želji okrepimo z ustreznimi rešitvami AMDja ali podjetja NVIDIA, na izbiro pa imamo tudi dvoje različnih ohišij. Vse našteto bo na prodajnih policah kmalu. Cena se bo začela pri slabih 600 ameriških zelencev.

    Objavljeno: 10.5.2012
  • Drugi HPjevi prenosniki

    Poleg novih Paviljonov je HP predstavil obilje drugih novincev. V prvi vrsti so na seznamu zavidanja vredni prenosniki, tako imenovani Ultrabooki. HP Envy Spectre XT je prenosnik s 13 palčnim zaslonom in kovinskim ohišjem, ki za tisoč ameriških dolarjev ponuja disk SSD velikosti 128GB, procesor Ivy Bridge tretje generacije, izhod HDMI, vhod USB 3.0 in razširljivost s karticami SD. Kljub majhnosti nosi v sebi štiri zvočnike, ki skupaj s sistemom Beats Audio poskrbijo za spodoben zvok.

    Objavljeno: 10.5.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji