• Dogovor Nokie in ATI-ja

    Nokia in ATI sta ustanovila strateško partnerstvo, ki naj bi povečalo večpredstavno izkušnjo na mobilnih telefonih finskega izdelovalca. Podjetji bosta sodelovali na področju predvajanja glasbe in videa, prav tako pa tudi pri 3D igrah in mobilni TV. ATI bo do jeseni razvil SDK za razvijalce, skupaj z Nokio pa bo v drugem delu leta pripravil delavnice, na katerih bo poskušal razložiti delovanje in uporabo novega razvojenga okolja. Nokia in ATI si bosta prizadevala tudi za promocijo odprtih standardov, finančne podrobnosti dogovora pa ostajajo neznane.

    Objavljeno: 5.5.2006
  • Microsoft kupuje Yahoo!?

    Microsoft naj bi se zanimal za nakup portala in spletnega iskalnika Yahoo. Tako je zapisal Wall Street Journal, ki se sklicuje na neimenovane vire, ki trdijo, da nekaj Microsoftovih uslužbencev lobira, da bi podjetje kupilo del Yahooja. Za zdaj naj bi bili takšni načrti sicer "v čakalnici", vendar kar nekaj dejavnikov tudi sicer nakazuje, da bi bil prevzem mogoč. Microsoft že nekaj mesecev aktivno vlaga v razvoj spletnih storitev MSN in Live.com, Yahoojeva pomoč pa bi mu prišla še kako prav pri boju z Googlom.

    Objavljeno: 5.5.2006
  • Kolač

    Programerjem v PHP, ki se jim morda cedijo sline po ogrodju, kot je Rails za jezik ruby, bo gotovo izvabil nasmeh CakePHP, ki je od nedavnega na voljo v različici 1.0.

    Objavljeno: 4.5.2006
  • Xandros Server

    Naslednik Corel Linuxa, Xandros Corporation, je po več letih razvoja predstavil prvo distribucijo svojega Linuxa, primerno za zmogljive strežnike. Xandros Server temelji na Debian GNU/Linuxu in je tako prva na Debianu temelječa distribucija, ki pokriva tako namizne računalnike kot tudi strežnike.

    Objavljeno: 4.5.2006
  • ISO ratificiral OpenDocument

    Člani mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO) in Mednarodne elektrotehnične komisije (IEC) so ratificirali datotečni zapis OpenDocument. Med 31 glasovi ni bilo niti enega proti, komentarje pa je podalo le 7 članov, kar pomeni, da bi bil lahko standard OpenDocument sprejet po hitrem postopku.

    Objavljeno: 4.5.2006
  • Opera Mini 2.0

    Opera Software je predstavila novo različico svojega "mikrobrskalnika" za običajne mobilne telefone (ne pametne). Opera Mini 2.0 omogoča prenos vsebine na mobilni telefon, spreminjanje preoblek uporabniškega vmesnika, možnost uporabe različnih iskalnikov na domači strani, hitro klicanje zaznamkov (podobno kot hitro klicanje številk) ter hitro horizontalno in vertikalno premikanje naprej in nazaj po zgodovini.

    Objavljeno: 4.5.2006
  • Skype 2.5 beta

    Skype je prestavil različico beta prihajajoče izdaje brezplačnega orodja za telefonijo VoIP. Skype 2.5 beta bo sprva na voljo za Windows, uporabniki Mac OS X in Linuxa pa bodo morali nekoliko počakati in še naprej uporabljati vejo 1.x.

    Objavljeno: 3.5.2006
  • Cene v iTunes ostajajo enake

    Apple je po težkih pogajanjih vendarle obnovil pogodbe s štirimi največjimi glasbenimi založbami, po katerih lahko še naprej po enaki ceni prodaja glasbo v spletni prodajalni iTunes Music Store.

    Objavljeno: 3.5.2006
  • Google proti Microsoftu

    Google je odprl dve novi bojni polji, na katerih se spopada z Microsoftom. Za prvega je pravzaprav zaslužen Amazon.com, ki je na svojem iskalniku A9 začel uporabljati nov Microsoftov iskalnik iz portala Windows Live, prej pa je zvesto služil Googlu. Iskalnik uporablja tudi prodajalna Amazon.com, ki je največja spletna trgovina, zato je udarec za Google še toliko hujši.

    Objavljeno: 3.5.2006
  • Navman iCN720 in iCN750

    Navman je predstavil dve novi prenosni napravi za satelitsko navigacijo, iCN720 in iCN750. Podpirata prikaz slike v širokem formatu na 4-palčnem zaslonu visoke ločljivosti, ki ima 70-odstotkov več pik kot podobni zasloni. Napravi omogočata tudi jasen prikaz 3D-zemljevidov, za ustvarjalne uporabnike pa je vgrajen tudi digitalni fotoaparat.

    Objavljeno: 2.5.2006
  • Napster ponuja zastonj glasbo

    Spletna prodajalna glasbe Napster odslej omogoča tudi brezplačno poslušanje glasbe. Avtorji so namreč predstavili novo storitev, katere uporabniki lahko pošljejo povezavo do izbranih skladb prijateljem, ti pa jo lahko 5-krat brezplačno predvajajajo, za nadaljnje poslušanje pa morajo plačati.

    Objavljeno: 2.5.2006
  • Zunanji disk s 750 GB

    Other World Computing (OWC) je predstavil zunanji pomnilniško enoto z nedavno predstavljenim trdim diskom Seagate Barracuda 7200.10 s 750 GB pomnilnika in tremi vmesniki: FireWire 400, FireWire 800 in USB 2.0. Cena naprave znaša slabih 600 dolarjev.

    Objavljeno: 2.5.2006
  • Wi-Fi v pomnilniku flash

    Podjetje Eye-Fi je izdelalo posbne kartice s pomnilnikom flash, ki vsebujejo oddajnik za brezžični internet po standardu 802.11g. Kartice z imenom Eye-Film in kapaciteto 1 GB bodo tako omogočale brezžično komunikacijo z računalnikom brez naprave, v katerih jih uporabljamo.

    Objavljeno: 1.5.2006
  • Applova skupščina delničarjev

    Na letni skupščini delničarjev podjetja Apple kot ponavadi ni bilo predstavitev novih izdelkov. A predsednik uprave podjetja, Steve Jobs, je prihajajoče izdelke opisal kot "najboljše, kar je doslej videl v življenju", kar nakazuje, da Apple v kratkem pripravlja neko večjo novost.

    Objavljeno: 1.5.2006
  • Google SketchUp brezplačen

    Google je že marca prevzel podjetje @Last Software, ki izdeluje orodje SketchUp, s katerim lahko izdelamo 3D-modele, ki jih lahko preglejujemo v programu Google Earth. Po le nekaj tednih je nakup že obrodil prvi sad - brezplačno različico SketchUpa.

    Objavljeno: 1.5.2006
  • Novi laserji iz HPja

    Hewlett-Packard je predstavil nove modele laserskih tiskalnikov in večfunkcijskih naprav, s katerimi dopolnjuje ponudbo v sicer bogati družini tiskalnikov. Najmanjša novost je LaserJet 1018, ki je namenjen osebni rabi in s ceno sodi med najcenejše laserske tiskalnike na trgu. V ZDA bo na prodaj že samo za 130 dolarjev, s čimer je doslej najcenejši HP-jev laser, odgovarja pa predvsem na nekatere nedavno predstavljene tekmece v istem razredu. Poleg hitrosti tiska 12 strani na minuto zavzame predvsem malo prostora, tako da je ravno pravšnji za manjše delovne mize.

    Objavljeno: 30.4.2006
  • Microsoft pripravlja nov mobilni OS

    Microsoft razvija novo različico operacijskega sistema Windows Mobile z delovnim imenom Crossbow, s katerim želi predvsem uspešneje tekmovati proti glavnim tekmecem, pametnim telefonom s sistemi Symbian in Blackberry. Nova različica, ki bo vsebovala predvsem novosti na področju mobilnih komunikacij, bo vsebovala prenovljeno podporo za potisne tehnologije (push mail, calendar), kot tudi novo različico odjemalca za trenutno sporočanje in internetno telefonije Office Communicator, ki bo tesno povezana za paketom Office 2007 na namizju.

    Objavljeno: 30.4.2006
  • Linksys z usmerjevalniki 802.11n

    Podjetje Linksys je predstavilo prve omrežne izdelke, ki so združljivi s prihajajočim standardom IEEE 802.11n. Tako kot nekateri drugi proizvajalci tudi Linksys ni mogel počakati, da bi bil standard dokončno ratificiran, zato so izdelki za zdaj podprti z razvojno kodo, ki se jo bo dalo kasneje nadgraditi s sistemsko programsko opremo. V novi družini izdelkov sta brezžični usmerjevalnik WRT300N in kartica za prenosne računalnike WPC300N. Oba izdelka podpirata prenos podatkov s hitrostjo okoli 100 Mb/s, obenem pa sta tudi nazaj združljiva s standardi 802.11b/g. Linksys navaja, da so z uporabo sodobnih anten uspeli hkrati povečati domet signala, kljub višji hitrosti prenosa podatkov. Usmerjevalnik je v ZDA na prodaj za 150 dolarjev, kartica pa stane 120 dolarjev. Linksys napoveduje tudi nove člane družine Wireless-N, med katerimi bodo izdelki za hitre DSL povezave.

    Objavljeno: 29.4.2006
  • Casio z 10 milijoni pik

    Japonski Casio je predstavil kompaktni digitalni fotoaparat EX-Z1000, ki pa premore ločljivost slikanja kar 10,1 milijonov pik. Fotoaparat ima zelo skromne mere (9,2 x 5,8 x 2,2 cm) in tehta 139 gramov, kljub temu pa premore 3x optični zum in velik, 2,8-palčni zaslon LCD. Skupno podpira kar 37 različnih načinov slikanja, vgrajen pa je tudi algoritem za stabilizacijo slike.

    Objavljeno: 29.4.2006
  • Nero že podpira Blu-ray

    Priljubljeni program Nero 7 Software Suite v novi različici že podpira zapisovanje na nosilce Blu-ray. Podprto je zapisovanje na nosilce BD-R in BD-RE kot tudi kopiranje nosilcev BD-ROM, ki niso zaščiteni. Nova različica prinaša tudi nekatere zanimive nove module. Eden takih je Nero Search, iskalnik, s katerim lahko iščemo informacije na lokalnem računalniku kot internetu. V primerjavi z drugimi iskalniki omogoča tudi indeksiranje vsebin, ki se nahajajo na posnetih optičnih nosilcih, podatki pa so shranjeni v podatkovni bazi Nero Scout.

    Objavljeno: 28.4.2006
  • Microsoft zaostaja za pričakovanji

    Microsoft je zaradi dobre prodaje novih izdelkov povečal prodajo v prvem četrtletju 2006, vendar so rezultati kljub temu nekoliko nižji od pričakovanj analitikov. Promet najbolj znanega proizvajalca programske opreme se je povečal za 13% in dosegel nivo 10,9 milijarde dolarjev. Čisti zaslužek znaša 2,98 milijarde dolarjev v primerjavi z 2,56 milijard dolarjev v začetku 2005. Največje prodajne uspešnice so bile novi SQL Server 2005, kjer se je prodaja povečala za 30%, odlično pa so prodajali tudi poslovne programa Microsoft Dynamics, kjer je prodaja večja za 21%. Največji hit pa je brez dvoma prodaja igralnih konzol Xbox, kjer so zaradi novega modela Xbox 360 zabeležili povečanje prodaje kar za 80%. Za zadnje poslovno četrtletje, ki se konča junija napovedujejo promet v višini 11,5 do 11,7 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 28.4.2006
  • BitDefender z novim algoritmom B-HAVE

    Podjetje Softwin, proizvajalec protivirusnega programa BitDefender, je razvilo novo tehnologijo B-HAVE (behavioral heuristics analyzer in virtual environments), ki obljublja še bolj učinkovito zaščito pred virusi, črvi, vohunskimi programi ter drugo škodljivo kodo. Algoritem B-HAVE, ki je naslednik v zaščite HiVE, ustvari virtualni računalniški sistem znotraj računalnika, na katerem se nato preverjajo vsi sumljivi deli programskih kod. Če se posamezni programi vedejo podobno kot računalniški virusi in črvi, jih B-HAVE preprosto onemogoči in tako ne okužijo uporabnikovega računalnika. Med najpomembnejšimi novostmi sta pregledovanje virtualnega pomnilnika posnemanega sistema in generično pregledovanje vseh datotek, ki jih programi sicer preskočijo. Nova tehnologija je učinkovita predvsem pri iskanju virusov, ki še niso znani in dokumentirani. Ustrezni protivirusni programski paketi bodo na voljo v kratkem za okolja Windows in Linux.

    Objavljeno: 28.4.2006
  • Yahoo vstopa v hišni kino

    Podjetje Yahoo je kupilo večino programskih rešitev družbe Meedio, enega od vodilnih ponudnikov programov za hišni kino (HTPC). Le nekaj dni za tem so objavili prvo razvojno različico programa Yahoo! Go for TV, ki omogoča spremljanje in snemanje TV programov na računalniku, predvajanje večpredstavnih vsebin (video posnetki, glasba, fotografije), temelji pa na dosedanjem programu Meedio Essentials. Nova programska oprema bo brezplačna, dopolnjuje pa strategijo družbe Yahoo, ki se trudi postati vodilni ponudnik večpredstavnih vsebin.

    Objavljeno: 27.4.2006
  • Seagate nudi diske s 750 GB

    Seagate je novi rekorder na področju diskov, saj so nedavno predstavili prvi disk, ki zmore hraniti kar 750 GB podatkov. Novi 3,5-palčni disk Baracuda 7200.10 uporablja novo tehnologijo navpičnega zapisovanja podatkov, ki omogoča bistveno večjo gostoto zapisa kot pri dosedanjih diskih in daje slutiti, da dnevi izdelkov z zmogljivostjo 1 TB niso več daleč. Novi disk ima 4 plošče ki in osem glav, toliko kot dosedanji diski zmogljivosti 500 GB. Deluje s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto in premore 8 ali 16 MB predpomnilnika. Na voljo bo v izvedbah za vmesnike ATA-100 in SATA (150 oziroma 300 Mb/s). Seagate se je obenem odločil za zelo agresivno cenovno politiko, saj bo disk stal le 590 dolarjev, kar je približno toliko, kot je treba danes odšteti za 500 GB disk. S tem se je pomaknila navzdol tudi cena na GB podatkov, ki znaša v primeru novega diska le 79 centov. S tem je ta tehnologija konkurenčna celo bistveno manj zmogljivim optičnim nosilcem.

    Objavljeno: 27.4.2006
  • Windows PowerShell

    Microsoft je objavil javno preizkusno različico (RC1) povsem prenovljene ukazne lupine za Okna, ki temelji na ogrodju .net in omogoča enostavno delo s predmeti. Ukazna lupina, v razvoju znana pod imenom "Monad", je dobila novo ime, Windows PowerShell. Čeprav je preizkusna verzija že na voljo, naj PowerShell ne bi bil sestavni del Oken Vista, temveč bo na voljo kot dodatek, ki bo na voljo preko spletne strani. Po drugi strani pa bo PowerShell igral pomembno vlogo pri naslednjem rodu Microsoftove strežniške programske opreme, saj bo bo osnova administracije izdelkov Exchange Server 2007 12 in System Center Operations Manager 2007.

    Objavljeno: 26.4.2006
  • Microsoft pripravlja orodja za Help Desk, upravljanje omrežij

    Kot vse kaže, se bo Microsoft podal še na eno področje programskih rešitev, na katerem doslej ni bil prisoten. Po sedanjih načrtih naj bi tako leta 2007 objavili povsem novo aplikacijo z delovnim imenom Service Desk, ki bo namenjena službam za pomoč uporabnikom IT storitev v podjetjih. Novi program, ki bo dopolnjeval obstoječ nabor orodij za upravljanje IT storitev in okolja, bo temeljil na prihajajočem orodju za upravljanje potekov dela, kjer bo mogoče ustvariti pravila in avtomatizirati posamezna opravila pri podpori uporabnikov in računalnikov.

    Objavljeno: 26.4.2006
  • Nokia prenavlja družino serija N

    Nokia je predstavila nove telefone iz družine Series N, ki je odlikuje izrazita večpredstavna usmerjenost, hkrati pa dovršen dizajn, skladen s trenutnimi modnimi usmeritvami. Zaradi obilice dodatnih storitev Nokia svoje nove telefone imenuje tudi "multimedijski računalniki", s čimer želijo poudariti, da novi telefoni zamenjujejo več dosedanjih naprav.

    Objavljeno: 26.4.2006
  • Intelova oznaka za poslovne računalnike

    Intel je predstavil novo blagovno znamko Intel vPro, s katero želijo poudariti izboljšano varnost ter stroškovno in energijsko učinkovitost računalnikov za poslovne namene. Podjetje je predstavilo načine, s katerimi bo tehnologija Intel vPro tekom letošnjega

    Objavljeno: 26.4.2006
  • Najdi.si odslej išče tudi večpredstavne vsebine

    Na spletnem iskalniku Najdi.si je uporabnikom na voljo nov zavihek "slike/avdio/video", ki omogoča izboljšano iskanje tako po slikovnih, kakor tudi po zvočnih in video datotekah. Spletni iskalnik Najdi.si z nadgradnjo prejšnjega zavihka, ta je namreč omogočal le iskanje po slikah, po novem omogoča tudi iskanje po drugih večpredstavnih vsebinah. Analize potreb uporabnikov namreč kažejo, da ljudje pri iskanju po kategoriji "slike", največkrat iščejo predvsem vsebine, ki so povezane z zabavo. Ob rastočem številu širokopasovnih povezav in zabavnih vsebin, bo iskanje tovrstnih vsebin prek Najdi.si tako sedaj še lažje in hitrejše.

    Objavljeno: 25.4.2006
  • McNealy ni več direktor Suna

    Na čelu družbe Sun je presenetljivo prišlo do zamenjave v vodstvu. Po kar 22 letih na krmilu družbe direktorski položaj zapušča Scott McNealy, ki je tudi soustanovitelj družbe. Nadomestil ga bo dosedanji izvršni direktor Jonathan Schwartz, ki je v družbo prišel leta 1996 prek nakupa družbe Lighthouse in je bil drugi mož družbe od leta 2004. McNealy bo odslej predsednik družbe, obenem pa bo vodil nov oddelek Sun Federal, ki bo skrbel predvsem za prodajo Sunovih rešitev in storitev državnim in javnim ustanovam. Po trditvah predstavnikov družbe je bilo nasledstvo skrbno načrtovano že dalj časa, vendar so to uspeli prikriti javnosti. Sun je isti dan tudi objavil četrtletne rezultate, kjer so zabeležili 21% rast prodaje glede na začetek leta 2005 in skupno zabeležili promet v višini 3,18 milijarde dolarjev, kar pa je nekoliko nižje od pričakovanj. Kljub rasti prodaje je Sun zabeležil izgubo v višini 217 milijard dolarjev, kar pa je bilo pričakovano.

    Objavljeno: 25.4.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji