• iTranslate4.eu - spletni portal za strojno prevajanje

    Googlov prevajalnik Google Translate ima konkurenco, nov brezplačen portal za strojno prevajanje med vsemi evropskimi in svetovno najbolj razširjenimi jeziki. Portal www.itranslate4.eu, oziroma www.itranslate4.si (slednji z vmesnikom v slovenskem jeziku), je namenjen vsem, ki želijo imeti sodoben in učinkovit pripomoček za prevajanje in reševanje jezikovnih zagat. Slovensko podjetje Amebis iz Kamnika je eden od desetih evropskih specialistov za strojno prevajanje, ki so sodelovali pri tem vseevropskem projektu.

    Objavljeno: 23.4.2011
  • Apple iPhone in telefoni Google Android zbirajo podatke o lokaciji uporabnika

    Javnost ima na pred sabo novo afero: sprva je prišlo na dan, da telefoni Apple iPhone skrivoma zbirajo podatke o lokaciji uporabnika, zdaj pa se je izkazalo, da to skoraj na neka način počnejo tudi telefoni z Google Androidom.

    Objavljeno: 23.4.2011
  • Izšel je pomladni Monitor

    Danes, zaradi praznikov nekoliko prej kot običajno, je izšel novi, pomladansko zeleno obarvani Monitor.

    Objavljeno: 22.4.2011
  • Toshiba Qosmio T851: prvi prenosnik z zaslonom 3D brez očal

    Toshiba je na japonskem predstavil prenosnik Qosmio T851, ki bo najbrž prvi tovrstni izdelek, ki omogoča prikaz 3D slike in video posnetkov, brez da bi za spremljanje potrebovali namenska očala. Prenosnik bo imel 3D zaslon standardnih dimenzij - diagonalo 15,6 palcev, s čimer bo eden največjih zaslonov s tovrstno 3D tehnologijo ta hip.

    Objavljeno: 22.4.2011
  • Nokia: mešani rezultati in končni dogovor z Microsoftom

    Nokia je objavila poslovne rezultate za prvo četrtletje, po katerih bi težko trdili, da so se izvlekli iz krize. Podjetje je sicer zabeležilo rast prodaje v višini 9% in doseglo nivo 10,4 milijarde dolarjev, vendar je ob tem dobiček nekolik padel v primerjavi z lanskim letom. Dobička je le skromnih 344 milijonov proti 349 milijonov v lanskem letu.

    Objavljeno: 22.4.2011
  • Amazonov oblak na kolenih

    Amazonove storitve v oblaku so v četrtek doživele doslej največji izpad delovanja. Po podatkih spletnih opazovalcev so zaradi težav pri delovanju nekatere priljubljene storitve, kot so Quora, Reddit in Foursquare, bile nedosegljive tudi 11 ur. Večina storitev, ki temeljijo na Amazonovi storitvi Elastic Compute Cloud (EC2), je obiskovalcem po večminutnem čakanju vrnila napako zaradi nedosegljivosti.

    Objavljeno: 22.4.2011
  • Ovi Maps 3D izziva Google Earth

    Nokia je predstavilo novo različico elektronskega zemljevida Ovi Maps, ki zdaj omogoča tudi pregled znamenitosti velikih mest v treh dimenzijah. Storitev Ovi Maps 3D, ki je za zdaj še v razvojni različici, ponuja sprehod v tretjo dimenzijo prek dodatnega vtičnika za priljubljene brskalnike. Podobno kot pri Googlovi storitvi Earth tudi tu lahko zumiramo po celem planetu, Ovi Maps pa svojo pravo plat pokaže, ko iz satelitskega pogleda preklopimo na stranski 3D pogled.

    Objavljeno: 21.4.2011
  • Apple zopet s sanjskim četrtletjem

    Za družbo Apple, ki preživlja dobesedno sanjske čase, je še eno uspešno poslovno četrtletje. Podjetje je v prvem koledarskem, za njih pa drugem poslovnem četrtletju zabeležilo promet v višini kar 24,67 milijard dolarjev, občutno več od že tako visokih pričakovanj tržnih analitikov, ki so napovedovali 23,34 milijard prometa. O dosežku še največ povesta podatka, da je ta rezultat kar za 83% boljši od enakega obdobja lani, medtem, ko se je dobiček povečal kar za 95%. Rezultatov so veseli tudi delničarji, pri katerih se je zaslužek povečal na 6,40 dolarja na delnico.

    Objavljeno: 21.4.2011
  • Amazon pripravlja tablico

    Amazon naj bi predvidoma v letošnjem poletju predstavil svoj lasten tablični računalnik, ki bo morda nosil ime priznanega bralnika elektronskih knjig Kindle. Računalnik naj bi temeljil na operacijskem sistemu Google Android, dobro obveščeni pa navajajo, da bi ga utegnil za Amazon proizvajati korejski Samsung.

    Objavljeno: 21.4.2011
  • Amisova storitev domačega varovanja

    Telekomunikacijsko podjetje Amis je na današnji tiskovni konferenci predstavilo novo storitev, ki so jo pripravili s sodelovanjem podjetja Varnost Maribor. Storitev se imenuje AmisRex, gre pa za brezžičen sistem za varovanje doma, kjer se za obveščanje varnostne službe uporabi obstoječi internetni priključek.

    Objavljeno: 21.4.2011
  • Fujitsujeva tablica nove generacije

    Pred kratkim smo se udeležili novinarskega srečanja, ki ga je organizirala slovenska veja podjetja Fujitsu. Predstavili so prenovljene prenosnike ter namizne računalnike, kjer pravzaprav niti ni nekih velikih novosti (predvsem to, da je v uporabi novi Intelov chipset), bolj zanimiva pa je bila predstavitev novega tabličnega računalnika, imenovanega Stylistic Q550. Fujitsu se namreč s tem področjem ukvarja presenetljivo dolgo, omenjeni model pa je prvi zares tanek primerek, ki je po velikosti in teži primerljiv z Applovim priljubljenim iPadom.

    Objavljeno: 21.4.2011
  • Rekordni dobiček pri Intelu

    Intel je presenetil javnost, najbrž pa tudi samega sebe in oznanil, da so v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležili rekordne poslovne rezultate. Skupni prihodki so tako dosegli raven 12,8 milijard dolarjev, 25% več kot v enakem obdobju leta 2010. Delničarje še bolj veseli podatek, da je dobiček dosegel prav tako rekord in sicer kar 3,2 milijarde dolarjev, 29% bolje kot pred letom dni.

    Objavljeno: 20.4.2011
  • Philips opušča televizorje

    Nizozemska korporacija Philips, nekoč eden glavnih evropskih ponudnikov televizorjev, se je odločila, da odide iz tega tržnega segmenta, oz. vsaj iz proizvodnje televizorjev. Prodaja je v zadnjih letih močno nazadovala in Philips je globalno postal ponudnik komaj drugega kroga proizvajalcev. V letu 2010 so imel komaj 3,8% svetovnega tržnega deleža, v Evropi pa nekoliko več, nekaj čez 10%.

    Objavljeno: 20.4.2011
  • BlackBerry PlayBook že v trgovinah

    Podjetje Research In Motion je začelo s prodajo svojega prvega tabličnega računalnika PlayBook, sprva v trgovinah v ZDA in Kanadi. Podjetje skuša kupce privabiti z nekaterimi inovativnimi lastnostmi, kot so prava večopravilnost, operacijski sistem QNX z nekoliko drugačnim uporabniškim vmesnikom in bogata večpredstavna podpora. Toda strokovna javnost je do novega tabličnega računalnika zelo kritična, zlasti zaradi nekaterih posebnosti, s katerimi želi BlackBerry ohraniti in povečati svoj posel pri pametnih telefonih.

    Objavljeno: 20.4.2011
  • Apple toži Samsunga zaradi tablic in telefonov Galaxy

    Ali se vam zdi, da so si tablični računalniki med sabo zelo podobni in večinoma kopirajo iPadov videz? To očitno mislijo tudi pri družbi Apple. Zato se odločili, da bodo tožili korejsko družbo Samsung, ki naj bi v svojih tabličnih računalnikih Galaxy in pametnih telefonih preprosto skopirala obliko in nekatere elemente grafične uporabniškega vmesnika. Tožijo jih zaradi kršitve intelektualnih pravic, višina zahtevane odškodnine pa ni znana.

    Objavljeno: 19.4.2011
  • Objavljeno: 19.4.2011
  • ISL Groop z izboljšanim zvokom

    XLAB je objavil novo različico programske rešitve za videokonference ISL Groop 2.2, ki premore izboljšan algoritem za zmanjševanje odmeva in podpiranje preklapljanja USB zvočnih naprav. Oboje prispeva k boljšemu in čistejšemu zvoku. Novi ISL Groop 2.2 zazna priklop ali izklop USB avdio naprave tudi med aktivnim pogovorom. Sistem bo obenem samodejno izbral najboljšo napravo za zajem zvoka in optimalen prenos zvoka. Dodatna prednost nove različice je neprekinjen prenos zvoka, ki ne briše tišine in prispeva k bolj naravnemu poteku pogovora preko spleta.

    Objavljeno: 19.4.2011
  • iPhone 5 šele septembra?

    Začetek poletja je čas, ko je Apple v preteklosti predstavil domala vse dosedanje telefone iPhone. Toda peta generacija morda ne potrdila te tradicije, saj viri blizu družbe napovedujejo, da bo Apple novo različico v proizvodnjo poslal šele septembra. Junija naj bi predstavili zgolj iPhone 4 v beli izvedbi ohišja.

    Objavljeno: 19.4.2011
  • Seagate kupuje Samsungove diske

    Po tem, ko je Hitachi svoj posle z diski prodal WD-ju, kaže na to, da bo Samsung enak oddelek prodal Seagateu. Sodeč po pisanju Wall Street Journala naj bi bil Samsung tisti, ki bi ponujal prodajo oddelka in sicer zato, ker ne prinaša zadostnega profita. Prodali bi ga za 1,5 milijarde dolarjev, denar pa vložili v nove projekte z višjo dodano vrednostjo. Nekateri menijo, da bi se Samsung precej bolj odločno podal v proizvodnjo pomnilniških enot SSD, kjer je že dobavitelj priznanim znamkam, kot je Apple.

    Objavljeno: 18.4.2011
  • Diski, ki se sami izbrišejo

    Toshiba je predstavila novo družino diskov, ki lastnikom jamči varnost in zaupnost podatkov tudi v primeru, če jih ukradejo. Novi diski s tehnologijo Self-Encrypting Drives (SED) podpirajo strojno šifriranje podatkov, po novem pa tudi rešitev Wipe Technology, ki podatke iz diska izbriše oziroma naredi nečitljive v primeru, če disk priključimo na neavtoriziran računalnik.

    Objavljeno: 18.4.2011
  • Office 365 v javnem preizkusu

    Microsoft je novo spletno storitev Office 365 odprl v preizkus vsakomur, ki to želi. Natančneje povedano, državljanom 38 držav, v katerih bo izdelek sprva na voljo kasneje v letošnjem letu. Žal med temi za zdaj ni Slovenije. Office 365 je sicer Microsoftova alternativa v oblaku precej bolj znanemu pisarniškemu paketu Office in njegovim spremnim izdelkom. Storitev združuje spletno pisarno Office Web Apps in niz strežniških storitev, kot so SharePoint, Exchange in Lync.

    Objavljeno: 18.4.2011
  • Iz našega bloga: Mavrična letala

    Na Google Earth/Maps se da najti veliko zanimivih posnetkov. Tudi takega z mavričnim letalom. (Mavričnega samoroga nam še ni uspelo najti.)

    Objavljeno: 18.4.2011
  • Oracle pristopil k LibreOffice

    Oracle je OpenOffice.org dokončno prepustil odprtokodni skupnosti, ki je razvoj zbirke po prevzemu Suna nadaljevala pod imenom LibreOffice in pod okriljem fundacije The Document Foundation, ki jo podpirajo tudi Google, Canonical, Novell in RedHat. Zdaj se priključuje tudi Oracle.

    Objavljeno: 17.4.2011
  • Konec Google Videa

    Potem ko je Google prevzel YouTube, je postalo jasno, da usoda njegove lastne storitve za objavljanje in spremljanje videoposnetkov na internetu ni preveč rožnata.

    Objavljeno: 17.4.2011
  • Prihaja novi Wii

    Nintendo že pet let ni posodobil svoje izjemno uspešne igralne konzole Wii, zato ne preseneča, da se je njena prodaja v januarju letos zmanjšala za več kot 30 odstotkov glede na enako obdobje lani.

    Objavljeno: 16.4.2011
  • LG pripravlja telefon z MeeGom

    Potem ko je Nokia sklenila zavezništvo z Microsoftom, je postala prihodnost še neobjavljenega sistema MeeGo s temeljem na Linuxu zelo nedorečena, čeprav Nokia še vedno napoveduje izid telefona z MeeGom.

    Objavljeno: 16.4.2011
  • Mešani odzivi na PlayBook

    Potem ko je RIM že lani predstavil tablico PlayBoook je napovedal, da jo bodo začeli prodajati že v začetku letošnjega leta, a se je izkazalo, da bo na voljo šele 19. aprila in še to samo v Ameriki.

    Objavljeno: 15.4.2011
  • Google nekoliko pod pričakovanji

    Google je predstavil poslovni izid prvega četrtletja letošnjega leta, v katerem je sicer zabeležil 27-odstotno rast prihodkov, a je vseeno dosegel nekoliko manj dobička od pričakovanj Wall Streeta.

    Objavljeno: 15.4.2011
  • Iz našega video arhiva: Dvoboj najtanjših

    Urednik Mladine je za Della Adamo XPS rekel "Ahhhh, kok hudo!". Kateri je pa vam bolj všeč?

    Objavljeno: 15.4.2011
  • Mozilla Firefox Aurora

    Mozilla se je že pred časom odločila, da po precej pohitrila razvojni ciklus Firefoxa in izdajala nove različice vsake tri mesece. Tako lahko še letos pričakujemo kar tri nove velike različice Firefoxa.

    Objavljeno: 15.4.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji