• Microsoft razvija nov brskalnik

    Raziskovalni oddelek velikana, Microsoft Research, razvija nov spletni brskalnik, za katerega trdijo, da bo ponujal bistveno višjo stopnjo varnosti, kot vsi današnji brskalniki, vključno s Firefoxom, Google Chrome in Microsoftovim lastnim spletnim brskalnikom Internet Explorer. Brskalnik, ki nosi delovno ime Gazelle temelji na okoli 5.000 vrsticah kode napisane v jeziku C#, ki ga imenujejo jedro brskalnika. Bistvo novega jedra so nova varnostna pravila, po katerih lahko spletna koda dostopa do spodaj ležečih elementov, na katerih deluje brskalnika, zlasti operacijskega sistema.

    Objavljeno: 24.2.2009
  • Bivši zaposleni kradejo podatke

    Raziskava, ki jo je opravila ameriška organizacija Ponemon Institute kaže, da odpuščeni delavci zelo pogosto pri bivšem delodajalcu odtujijo podatke, preden zapustijo delovno mesto. Med 945 delavci, ki so izgubili zaposlitev v zadnjih 12 mesecih je kar 59% priznala, da so za svoje potrebe ukradli ali drugače kopirali podatke, kar 67% pa je zaupne podatke uporabilo za pridobitev nove zaposlitve. Krizni časi kot kaže močno vplivajo na obnašanje ljudi, saj ima kar 61% vprašanih zelo slabo mnenje o bivšem delodajalcu, le 26% pa je ohranilo dobre odnose.

    Objavljeno: 24.2.2009
  • Emulator za zgodovinske podatke

    Evropska Unija je podprla nov razvojni projekt, v okviru katerega naj bi nastalo računalniško okolje, v katerem bomo lahko pogledali vsebino ali celo pognali programe za večino zapisov, ki so nastali v računalniški zgodovini. Projekt z imenom KEEP (Keeping Emulation Environment Portable) predvideva programsko opremo, ki bo znala verno prikazati vsebino tako statičnih, kot dinamičnih digitalnih predmetov. Sem sodijo besedila, zvok, slike, video posnetki, spletne strani, baze podatkov, celo video igre. Avtorji so si zadali cilj, da bodo v okolju KEEP omogočili pogled v različne digitalne zapise, ki so nastali vse od leta 1970 dalje. EU je temu projekta namenila 4,02 milijona evrov, pri projektu pa sodeluje sedem evropskih partnerjev iz različnih držav, med katerimi so tudi univerze in knjižnice.

    Objavljeno: 23.2.2009
  • Prihajajo ekološki telefoni

    Korejska proizvajalca Samsung in LG sta na sejmu Mobile World Congress 2009 v Barceloni predstavila lastni viziji ekološko prijaznih telefonov. Skupna lastnost obeh predstavljenih modelov so sončne celice na hrbtni stran telefona, ki omogočajo polnjenje akumulatorjev brez uporabe električnega omrežja. Oba telefona sta poleg tega narejena iz reciklirane plastike in organskih snovi, pri Samsungu pa so šli celo tako daleč, da predvidevajo ekološki postopek izdelave vseh elementov paketa, vključno z embalažo.

    Objavljeno: 23.2.2009
  • Microsoft kupuje 3DV Systems?

    Govorice o tem, da Microsoft zopet nakupuje inovativna podjetja, so vse glasnejše. Po najnovejšo pridobitev naj bi se velikan iz Redmonda odpravil kar v Izrael, kjer domuje podjetje 3DV Systems, specializirano za izdelavo krmilnikov, ki znajo geste rok pretvarjati v računalniške ukaze.

    Objavljeno: 23.2.2009
  • Acer cilja na 10 milijonov netbookov

    Acer, ki si je zadnje leto prodajne številke rešil predvsem na račun mini prenosnikov, se bo tudi v letu 2009 zanašal predvsem na netbooke. Podjetje je namreč predstavilo svoje načrte, po katerih želijo letos prodati okroglih 10 milijonov majhnih in lahkih prenosnih računalnikov.

    Objavljeno: 23.2.2009
  • Nvidia si ogleduje Viine mobilne procesorje

    Po zadnjih razprtijah z Intelom so pri Nvidii že začeli z iskanjem alternativnih procesorjev, ki bi jih sparili s svojim ultravarčnim sistemskim naborom Nvidia Ion, ki je namenjen predvsem mobilnim napravam. Da bi za pomoč povprašali AMD, je seveda utopija, zato so se ozrli k tretjemu največjemu proizvajalcu procesorjev – Via Technologies.

    Objavljeno: 23.2.2009
  • IE 8 in združljivostne težave

    Pri Microsoftu imajo z novim brskalnikom Internet Explorer 8, bolje rečeno z dediščino njegovih predhodnikov, kopico težav. Prejšnje različice so namreč v Redmondu pogosto pisali mimo priporočenih standardov, skladno s tem pa so tudi postavljalci spletnih strani prilagodili dizajne le-teh. Sedaj se stvari obračajo na glavo – po standardih programirani IE 8 nepravilno prikazuje celo vrsto najbolj obiskanih spletnih strani.

    Objavljeno: 22.2.2009
  • Prihaja novi Mac mini?

    Na spletiščih, ki budno spremljajo vsako Applovo potezo, uradno in neuradno, je zopet završelo. Splet je namreč zaokrožila fotografija zadnje plati miniaturnega računalnika, ki bi lahko bil nič drugega kot nova generacija Mac mini.

    Objavljeno: 22.2.2009
  • Dell Mini 10

    Tržišče majhnih prenosnih računalnikov, imenovanih netbook, pridno kanibalizira prodajo ostalih prenosnikov. Da bo gneča v tem segmentu še večja, bo v kratkem poskrbel še Dell s svojim novim modelom Mini 10.

    Objavljeno: 22.2.2009
  • AMD spodbuja partnerje k izdelavi lastnih grafičnih rešitev

    Pri AMD-ju tudi v prihodnje ostajajo zvesti svoji partnerski politiki, ki tehnološkim partnerjem omogoča izdelavo »nestandardnih« grafičnih rešitev, zgrajenih okoli njihovih grafičnih procesorjev Radeon. Med najbolj domiselnimi proizvajalci, se je v preteklosti z lastnimi rešitvami izkazalo podjetje Sapphire, ki je pripravilo več lastnih inkarnacij preteklih družin grafičnih procesorjev.

    Objavljeno: 21.2.2009
  • Toshiba z obsežnejšno garancijo

    Toshiba, eden najnaprednejših proizvajalcev prenosnih računalnikov, je v izbranih državah kupcem novih prenosnikov ponudila brezplačno obsežnejšo garancijo za vse svoje modele. Pohvalno je predvsem dejstvo, da se je na seznamu teh držav znašla tudi Slovenija.

    Objavljeno: 21.2.2009
  • Kritična luknja pri Adobe-u

    Adobe uporabnike svari pred novo kritično luknjo v svojih programih Adobe Acrobat 9 ter Reader 9, pa tudi predhodnih različicah (vse do različic s številko 7). Popravek naj bi pripravili do 11. marca, medtem pa svetujejo uporabnikom, naj redno posodabljajo svoje protivirusne rešitve in ne odpirajo PDF-dokumentov iz sumljivih virov.

    Objavljeno: 21.2.2009
  • Photoshop premaga prepoznavanje obrazov

    Pri Monitorju smo pred kratkim v oddaji Monitor TV (ki bo na voljo konec meseca v spletnem arhivu) prikazali delovanje prepoznavanja obrazov na Toshibinem prenosniku. Na tem področju delajo tudi pri drugih podjetjih (Lenovo, Asus), raziskovalci pa so tovrstno zaščito premagali zgolj z fotografijo registriranega uporabnika, pravijo pa, da bi bilo možno enako storiti tudi z digitalno predelanimi slikami. Pri slednjem gre za napad tipa 'brute force', kjer se sistemu hitro kažejo lažne slike obrazov in na ta način zaobidejo zaščito. Raziskovalci pravijo, da bi morali proizvajalci prenosnikov bolje premisliti, če je prepoznavanje obrazov dejansko dober način za prijavo v sistem. Pri Monitorju bomo zaenkrat še ostali pri svojih 24 znakov dolgih geslih.

    Objavljeno: 20.2.2009
  • OCZ z igričarskimi tipkovnicami

    OCZ je sicer daleč najbolj poznan kot proizvajalec pomnilniških modulov, a ima v svojem prodajnem programu tudi napajalnike in hladilne rešitve. Sredi februarja pa se je paleti izdelkov pridružila še družina igričarskih tipkovnic, imenovanih Alchemy.

    Objavljeno: 20.2.2009
  • LG z Windows Mobile

    LG Mobile, tretji največji svetovni proizvajalec mobilnikov, je sporočil, da bo za svojo primarno platformo pametnih mobilnikov uporabljal operacijski sistem Windows Mobile. Že letos naj bi tako mobilna različica Oken delovala na okoli desetih mobilnikih LG Mobile, že leta 2012 pa naj bi jih bilo vsaj trikrat več.

    Objavljeno: 20.2.2009
  • Kako do spletne ankete?

    Vsi smo že kdaj po elektronski pošti dobili prošnjo, da izpolnimo kak vprašalnik ali anketo prek spleta. Če ne drugače, smo bili deležni prošnje prijatelja, čigar prijateljica dela na FDV diplomo na temo blogov in prosi, da izpolnimo kratko anketo, kakšnih 65 vprašanj, recimo.

    Objavljeno: 20.2.2009
  • Pirate bay na sodišču zaenkrat uspešen

    V Stockholmu poteka sodni proces proti ustanoviteljem dobro znane spletne strani za izmenjavo torrent datotek, zloglasnim The Pirate Bay. Za sodnim procesom stojijo združenja največjih glasbenih založb in filmskih studiev, že v drugem dnevu pa je tožilstvo odpovedalo polovico obtožb, predvsem najbolj resne, saj po besedah glavnega tožilca sami niso povsem razumeli delovanje te spletne strani. Tožilstvo je namreč spoznalo, da stran ne posreduje filmov, glasbe ter drugih datotek neposredno, temveč da posreduje le datoteke BitTorrent, ki same po sebi niso avtorsko zaščitene. Obtožbe sedaj ustanovitelje bremenijo predvsem napeljevanja k piratstvu.

    Objavljeno: 19.2.2009
  • Komercialni operaterji se umikajo z digitalnega multipleksa

    Televizijski operater Pro Plus, lastnik komercialnih programov POP TV, Kanal A in TV Pika bo s 1. marcem prenehal z prenašanjem svojih programov prek digitalnega prizemeljskega omrežja (DVB-T) in bo oddajal samo še v analogni tehnologiji. Razlog za takšno odločitev je previsoka cena gostovanja v prvem digitalnem multipleksu, ki ga upravljajo Oddajniki in zveze RTV Slovenija. Cena bo namreč od 1. marca naprej stroškovno naravnana, kar pomeni, da bo nekajkrat višja, kot je bila dosedanja cena, ki je bila subvencionirana s strani države.

    Objavljeno: 19.2.2009
  • Canonova nova objektiva

    Canon je včeraj oznanil dva nova profesionalna objektiva za svoj EOS SLR sistem. Oba sta t.i. tilt – shift objektiva, kar pomeni, da ju lahko obrnemo ter zamaknemo glede na os tipala oziroma filma. Pri obračanju lahko nadziramo ravnino ostrine, zamik pa nam omogoča boljši nadzor nad perspektivo. Gre za široka objektiva, TS-E 24mm f/3,5L II ter TS-E 17mm f/4L. Kot je vidno že iz imen sta oba objektiva iz Canonove najdražje ter najzmogljivejše serije objektivov, imenovane preprosto 'L'. Oba delujeta tako na analognih EOS aparatih kot na digitalnih, TS-E 17mm f/4L pa je sploh najširši tovrstni objektiv, njegova cena naj bi bila okoli 2.500 ameriških dolarjev, cena TS-E 24mm f/3,5L II pa 2.200 USD.

    Objavljeno: 19.2.2009
  • Tudi Canon z novimi aparati

    V pričakovanju fotografskega sejma PMA so tudi pri Canonu predstavili nekaj novih modelov. Daleč najbolj zanimiv je model D10, ki bo vodoodporen do globine desetih metrov, odporen na udarce do dobrega metra višine ter odporen na temperature do -10 stopinj Celzija. Sicer ima tipalo ločljivost dvanajst milijonov pik ter trikratni optični zum s stabilizacijo slike. V dobro znani seriji apratov Ixus je kar nekaj novih modelov, ki so večinoma le novejše različice že znanih aparatov. Letos bomo očitno imeli opravka z kompaktnimi aparati, ki bodo fotografije zajemali s tipali ločljivosti dvanajst milijonov pik, vse več modelov pa bo zajemalo video v ločljivosti HD. Novost bo tudi t.i. Blink Detection Technology, vse več bo tudi kreativnih možnosti že v samih aparatih.

    Objavljeno: 18.2.2009
  • Facebook se je premislil

    Pred kratkim smo pisali, da so se pogoji uporabe na Facebooku spremenili, in sicer tako, da so pri Facebooku obdržali pravice do naloženih vsebin tudi po tem, ko je uporabnik zaprl račun. O tem je pisalo kar nekaj medijev, tudi med uporabniki je bilo kar nekaj nezadovoljstva. Danes pa je na prvi strani Facebooka uporabnike pričakalo sporočilo, glede sprememb dobili veliko odziva ter da so se vsaj zaenkrat vrnili na prejšnje pogoje uporabe. Vsi, ki jih zanima kaj več oziroma imajo komentar nad spremembami pa se lahko pridružijo skupini Facebook Bill of Rights and Responsibilities.

    Objavljeno: 18.2.2009
  • Sony najavil nove fotoaparate

    Fotografski sejem PMA se začne kmalu, podjetja pa so že začela z najavami novih fotoaparatov. Sony je tako najavil modele DSC-W230, DSC-W290, DSC-T90, DSC-T900 ter DSC-H20. Razen zadnjega imajo vsi tipalo z 12 milijoni pik, DSC-H20 (ki premore 10 kratni zum) pa 10 milijonov pik. Vsi omenjeni aparati premorejo optično stabilizacijo slike (ki ji pri Sonyju pravijo SteadyShot), za lažje fotografiranje pa tudi Smile Shutter. Gre za program, znan že iz nekaterih starejših Sonyjevih aparatih, ki počaka, da se oseba, ki jo fotografiramo, nasmeje in šele takrat sproži zajem fotografije. Aparati W290, H20, T90 ter T900 bodo vsi omogočali snemanje videa pri ločljivosti 720p in tridesetih slik na sekundo, T90 ter T900 pa se hvalita tudi z ekranom, občutljivim na dotik.

    Objavljeno: 18.2.2009
  • Microsoftova storitev My Phone aktivirana

    Po včerajšnjem oznanilu nove različice operacijskega sistema Windows Mobile so pri Microsoftu danes odprli novo storitev My Phone, kjer bomo lahko podatke iz svojega telefona prenesli in hranili kar na spletu. Zaenkrat je sistem še v beta fazi, uporabniki, ki so se prijavili vnaprej, pa so že dobili povabila za preizkus. Kdaj bo storitev na voljo vsem pa še ni znano.

    Objavljeno: 18.2.2009
  • Windows Mobile pri različici 6.5

    Microsoft je v Barceloni na sejmu Mobile World Congress le pokazal novo različico operacijskega sistema za mobilne naprave, Windows Mobile 6.5. Skupaj so prve telefone z tem sistemom naznanili tako pri HTCju kot pri konkurenčnem LGju. Točni datum splavitve še ni znan, je pa glavni mož Microsofta, Steve Ballmer, povedal, da bo različica 6.5 omogočala popolno Windows izkušnjo na mobilnih telefonih. Nova različica naj bi bila predvsem bolj intuitivna, pametnejša ter nasploh bolj uporabna kot predhodne.

    Objavljeno: 17.2.2009
  • ARM z novim procesorjem

    Angleško podjetje ARM, znano predvsem po relativno varčnih procesorjih, je predstavilo novi, več jedrni procesor, namenjen predvsem majhnim prenosnikom oziroma netbookom. Procesor Sparrow, narejen na osnovi jedra Cortex A9, bi lahko po nekaterih namigovanjih poganjal tudi naslednjo generacijo telefona iPhone. V trenutnem iPhone-u (ter Googlovem G1) namreč biva prejšnja generacija ARMovih procesorjev, novi Sparrow pa naj bi imel trikrat večjo računsko moč. Nekaj proizvajalcev naj bi že imelo v načrtih prenosnike z novim procesorjem (najbolj znana med njimi je Toshiba), medtem ko naj bil že aprila bila na voljo tudi operacijski sistem Ubuntu s podporo arhitekturi ARM (kar nekaj distribucij Linuxa sicer že podpira to arhitekturo).

    Objavljeno: 17.2.2009
  • Nvidiin čip za poceni mobilne HD naprave

    Nvidia je na sejmu mobilnih telefonij Mobile World Congress predstavila procesorski nabor, imenovan Tegra 600, ki obljublja visoke zmogljivosti ob nizkih cenah ter nizki porabi energije. Gre za vmesni korak med naborom Tegra APX za pametne telefone ter naborom ION GeForce za majhne prenosnike – netbooke. Namenjen je tako imenovanim mobilnim spletnim napravam (MID – Mobile Internet Device), omogočal naj bi predvajanje videa v ločljivosti HD, ob tem naj bi akumulator zdržal več dni uporabe, cena take naprave pa bi lahko bila tudi do 99 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 17.2.2009
  • Dan, ko je (naj bi) ugasnila televizija

    Danes, 17. februar 2009, je dan, ko bi v Združenih državah Amerike morala dokončno ugasniti analogna televizija.

    Objavljeno: 17.2.2009
  • Digitalna montaža videa

    Omislili ste si kamero HD in posneli nezanemarljivo količino posnetkov. A ko bližnjim omenite ogled, v njihovih očeh ne zaznate pretiranega navdušenja. Obiski prijateljev pa so po projekciji vašega triurnega filma z enodnevnega izleta na slovensko obalo postali znatno redkejši. Ne skrbite. Poznamo rešitev za obe strani.

    Objavljeno: 16.2.2009
  • Novi pogoji uporabe na Facebook-u

    Pri priljubljenem družabnem spletišču Facebook so pogoji uporabe zagotavljali, da bi ob zaprtju računa propadle tudi vse pravice Facebooka do vsebin, ki smo jih na zaprt račun naložili. Pred kratkim pa so pri FBju po tihem črtili zadnjih nekaj vrstic iz drobnega tiska pogojev uporabe. Sedaj lahko Facebook uporablja katerekoli vsebine, ki jih uporabniki dodajo, v praktično kakršne koli namene, in to tudi po zaprtju računa. Pravice do vsebin obdržijo tudi v primeru, da te vsebine sami odstranimo.

    Objavljeno: 16.2.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji