• Programski strežnik JBoss podpira standard J2EE

    JBoss je postal prvi odprtokodni programski strežnik, ki je združljiv s standardom J2EE 1.4. S tem je začel resno tekmovati z vodilnima komercialnima ponudnikoma programskih strežnikov, IBMom in BEA Systems. Za razliko od drugih ponudnikov odprtokodnih izdelkov ponuja JBoss tudi redno podporo za svoj strežnik, ki jo deloma opravlja sam, deloma pa prek partnerskih podjetij, med katerimi najdemo Computer Associates, Hewlett-Packard, Novell in Unisys.

    Objavljeno: 18.11.2004
  • NetSuite izdeluje pametni CRM

    Podjetje NetSuite izdeluje rešitev za CRM, v kateri je vgrajen vmesnik za povezavo s poslovnim informacijskim sistemom, izdelkom istega podjetja. Zaradi tesne povezljivosti obeh programskih rešitev, poslovnega informacijskega sistema in CRM, je raba rešitve za CRM na področju marketinga, podpore strankam in prodaje mnogo učinkovitejša. Dodatna zmogljivost rešitve za CRM v najnovejši različici je vgrajena možnost analize podatkov v realnem času, prikaz v obliki nadzorne plošče in takojšen izračun kazalnikov poslovanja.

    Objavljeno: 17.11.2004
  • Virtuozzo tudi za okolje Windows

    Podjetje SWsoft, ki proizvaja programsko opremo za virtualizacijo operacijskih sistemov v okolju Linux, je napovedalo tudi različico za Microsoftova Okna. Izdelek z imenom Virtuozzo podobno kot drugi virtualizacijski izdelki omogoča particioniranje posameznega fizičnega strežnika na več navideznih strežnikov, vsak z lastno instanco operacijskega sistema. Dosedanji izdelek za Linux je bil zanimiv predvsem za ponudnike gostovanja spletnih strani, s čimer so bolj učinkovito izkoristili fizične strežnike za strežbo spletnih strani z razmeroma statično vsebino in majhnim številom dostopov. Virtuozzo je po delovanju podoben izdelkom Sun N1 grid Containers in prihajajoči podpori za virtualizacijo v operacijskem sistemu Sun Solaris 10, tekmuje pa predvsem z izdelki VMware GSX ter Microsoft Virtual Server 2005. Različica za okolje Windows bo na voljo januarja 2005, tedaj pa bo znana tudi cena, ki bo predvidoma ugodnejša od tekmecev.

    Objavljeno: 17.11.2004
  • IBM pripravlja novi Wokplace

    IBM bo v začetku naslednjega leta objavil novo različico paketa Lotus Workplace, s katerim ciljajo na uporabnike, ki želijo sporočilni sistem in orodje za skupinsko delo, ki temelji na odprtih standardih in je zasnovano modularno. Lotus Workplace 2.5 bi moral sicer biti dokončan še letos, vendar se je objava zaradi želje po temeljitejšem testiranju zamaknila za nekaj mesecev. Avtorji načrtujejo številne novosti, kot sta podpora za delovanje brez priključitve na strežniško oziroma omrežje in podpora za sinhronizacijo prek protokola SyncML. Enostavnejša naj bi bila tudi namestitev, kar je v današnji različici zaradi modularne zasnove razmeroma težko narediti.

    Objavljeno: 17.11.2004
  • Pentium 4 s 3,8 GHz

    Intel je brez kakih posebnih fanfar začel s prodajo najzmogljivejšega Pentiuma 4 doslej. Novi model z oznako Pentium 4 570 deluje s taktom 3,8 GHz, predstavlja pa najbrž konec nekega obdobja. Intel se je namreč odločil, da ne bo predstavil Pentiumov 4 z višjim taktom, temveč bo zmogljivost povečeval zlasti z dodajanjem večjih predpomnilnikov, kar pride na vrsto v začetku leta 2005. Opazovalci menijo, da se bo Intel preusmeril tudi pri standardnih procesorjih na energijsko varčnejše jedro procesorjev Pentium M.

    Objavljeno: 17.11.2004
  • Microsoft ščiti kupce pred tveganji zaradi intelektualne lastnine

    Microsoft je najavil razširitev zaščite končnih uporabnikov pred tveganji zaradi intelektualne lastnine na končne uporabnike mnogih najnovejših ali starejših različic programske opreme. Ta sprememba prinaša zaščito, ki je bila do sedaj na voljo kupcem večjega števila licenc, tudi ostalim končnim uporabnikom. Zaščita, ki se nanaša na zahtevke, povezane z intelektualno lastnino, ščiti končne uporabnike pred sodnimi stroški in odškodninskimi zahtevki v sporih glede patentov ali druge intelektualne lastnine.

    Objavljeno: 16.11.2004
  • Borland napovedal inovativne razvojne rešitve

    Borland je predstavil rešitve Together, ki sledijo njegovi viziji optimizacije postopkov od razvoja do uporabe programske opreme. Namenjene so učinkovitemu sodelovanju sistemskih arhitektov, analitikov in razvijalcev v razvojnih skupinah v procesu izdelave programskih rešitev, za začetek v obliki treh modulov. Prvi modul se imenuje Together Architect in je namenjen arhitektom, vsebuje pa možnosti načrtovanja sistemskih arhitektur in arhitektur rešitev v jeziku UML. Modul Together Designer je namenjen poslovnim analitkom in načrtovalcem in omogoča načrtovanje podatkovnih modelov, prav tako v jeziku UML. Tretji modul iz skupine, Together Developer, je namenjen razvijalcem za načrtovanje programske kode. Omogoča pa tudi obratno pot, tako da orodje pregleda že izdelano programsko kodo in sestavi načrt.

    Objavljeno: 16.11.2004
  • Adobe Acrobat 7.0

    Adobe je objavil novo različico programa za upravljanje z elektronskimi dokumenti Acrobat 7.0, ki prinaša številne novosti na področju skupinskega dela in podpore za elektronsko izmenjavo podatkov. Tako kot doslej, je Adobe Acrobat na voljo v štirih različicah. Adobe Acrobat Reader je brezplačni bralnik dokumentov, ki pa ima zdaj vgrajene številne nove funkcije, med drugim izboljšana orodja za vpisovanje opomb in popravkov v dokumente, pomembna novost pa je podpora za izpolnjevanje elektronskih obrazcev.

    Objavljeno: 16.11.2004
  • Nove strežniške rezine družbe Dell

    Dell je uradno predstavil novo generacijo strežniških rezin, s katerimi želijo doseči veliko gostoto strežniške moči na majhnem prostoru, pa tudi cenovno učinkovitost v večjih podatkovnih centrih. Po navedbah družbe Dell naj bi tako strežniške rezine v sistemu PowerEdge 1855 nudil večjo zmogljivost in nižjo ceno kot ekvivalentno število vgradnih strežnikov višine 1U, ki so najbolj pogosti gradniki sodobnih podatkovnih centrov.

    Objavljeno: 16.11.2004
  • JBoss tudi za nadzor poslovnih procesov

    Izdelovalec odprtokodnih rešitev JBoss, najbolj znan po javanskem spletnem in programskem strežniku, je med naraščajoče število svojih izdelkov dodal rešitev za nadzor poslovnih procesov. Osnovo za rešitev je prispeval prej samostojni razvijalec Tom Baeyens, ki je zasnoval prav tako odprtokodni izdelek jBpm. S pridružitvijo v JBoss se bo izdelek preimenoval v JBoss jBPM, še naprej pa se bo razvijal in prodajal pod pravili odprtokodnih licenc.

    Objavljeno: 15.11.2004
  • Business Objects povezuje izdelke Crystal

    Business Objects je objavil razvojno različico programske rešitve, ki povezuje izdelke Business Objects z izdelki podjetja Crystal Decisions, ki ga je kupil pred časom. Nova rešitev se imenuje Business Objects XI, vsebuje pa prav vse sestavine, potrebne za izdelavo rešitev na področju poslovne inteligence, od možnosti analize podatkov, izdelave poročil, prikaza v obliki nadzornih plošč in izračuna kazalnikov poslovanja do povezljivosti podatkov, potrebne na področju prenosa podatkov v podatkovno skladišče. Izdelek sledi napovedim podjetja Business Objects, po katerih bi naj do konca naslednjega leta v različici Business Objects XII dokončno povezal izdelke Business Objects in Crystal Decisions.

    Objavljeno: 15.11.2004
  • Rešitve za analizo finančnih podatkov namesto preglednic

    V številnih podjetjih običajno uporabljajo preproste preglednice za pregled celovitih finančnih podatkov na ravni celega podjetja. Trije odmevni ponudniki rešitev na področju analize podatkov, SAS, Oracle in Siebel, zdaj ponujajo vnaprej pripravljene rešitve za tovrstna finančna poročanja. Zaradi enotnega orodja podjetja lažje prikazujejo podatke v smislu ene same resnice, saj s poročanjem v obliki preglednic vsak uporabnik oblikuje podatke po svojih pravilih in se zato ti ne ujemajo vedno med seboj.

    Objavljeno: 15.11.2004
  • Trenutno sporočanje predvsem za privatno rabo

    Nedavna raziskava družbe Meta Group je pokazala, da uporabniki sisteme za trenutno sporočanje v podjetjih uporabljajo pretežno v zasebne, ne pa poslovne namene. Raziskava vključuje ankete iz okoli 300 podjetij, med temi pa jih kar 57% sisteme za trenutno sporočanje uporablja zlasti za zasebne namene. Podjetja so zaradi tega marsikje uvedla strožje omejitve glede uporabe sistemov za trenutno sporočanje, kot to velja za področje elektronske pošte in telefonije.

    Objavljeno: 15.11.2004
  • Deseta različica Solarisa na voljo brezplačno

    Sun je predstavil deseto različico svojega operacijskega sistema Solaris. Zaenkrat je na voljo še zadnja razvojna različica, dokončna pa naj bi izšla konec januarja. Z deseto različico je Sun predstavil kar nekaj novosti, tako v sami zasnovi operacijskega sistema, kot tudi v načinu licenciranja in same cene. Deseta različica bo namreč prva, ki bo na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 15.11.2004
  • Žepni projektor

    Raziskovalci v nemškem inštitutu Fraunhofer so razvili žepno napravo, ki omogoča projeciranje slike s pomočjo laserskega žarka. Žepni projektor uporablja laser in vrtljivo lečo premera komaj 1,5 mm, s katero lahko ustvarijo dovolj stabilno sliko, da so informacije na njej berljive. Naprava za zdaj nudi ločljivost slike 320 x 240 pik v nekaj odtenkih rdeče barve, avtorji pa menijo, da bi lahko z njo poenostavili predstavitve in prikaz informacij za uporabnike mobilnih naprav.

    Objavljeno: 14.11.2004
  • Naslednji Xbox v treh različicah

    Sodeč po informacijah blizu Microsoftu naj bi bila naslednja generacija igralne konzole Xbox na voljo kar v treh različicah. Projektu z imenom Xbox Next bo v osnovni različici brez diska. Xbox Next HD bo vseboval disk in možnost snemanje video posnetkov, tretja različica pa bo Xbox Next PC, ki bo imela vse značilnosti računalnika PC, vgrajen zapisovalnik in večino funkcij izdelkov Media Center za prikaz raznovrstnih večpredstavnih vsebin. Naslednji Xbox bo nared jeseni 2005.

    Objavljeno: 14.11.2004
  • Mozilla pripravlja Thunderbird

    Med tem, ko je pozornost javnosti usmerjena v novi spletni brskalnik Firefox, organizacija Mozilla pospešeno zaključuje z razvojem poštnega odjemalca Thunderbird. Ena zadnjih razvojnih različic nosi oznako 0.9, avtorji pa še naprej dodajajo nove funkcije, kot so predali Saved Search in zmožnost združevanja sporočil v skupine. Predali Saved Search se obnašajo kot običajni predali, le da pred vsakim prikazom poiščejo sporočila, ki zadostujejo izbranim iskalnim nizom. Poleg lokalne pošte lahko s funkcijo Saved Search organiziramo tudi pošto na strežnikih IMAP in novičarskih skupinah Usenet.

    Objavljeno: 14.11.2004
  • CyberLink PowerDVD 6

    Podjetje Cyberlink je objavilo novo različico programskega predvajalnika posnetkov DVD, ki prinaša podporo za posnetke z visoko ločljivostjo. Poleg posnetkov MPEG2-HD ter WMV-HD in zvoka z visoko ločljivostjo (DVD Audio), predvajalnik omogoča tudi dekodiranje prostorskega zvoka s tja do osmimi kanali Dolby Digital EX(7.1), poleg tega pa podpira napredne funkcije posnete na nosilcih DVD. Spremenili so tudi kodek za dekodiranje, ki zdaj omogoča prikaz svetlejše slike in bolj naravne barve. Vgrajen je tudi algoritem za učinkovito odpravljanje prepletenosti slike, kar pride prav predvsem pri napravah s progresivnim prikazom videa.

    Objavljeno: 13.11.2004
  • Microsoft na vrhu trga mobilnih naprav

    Sodeč po nedavni raziskavi družbe Gartner, se je Microsoft zavihtel na prvo mesto na področju ročnih računalnikov in krepko prehitel večnega tekmeca, družbo Palm. Po zadnji raziskavi naj bi imelo okolje Windows CE okoli 48% trga, PalmOS pa le še 30%. Še lani je bilo razmerje povsem drugačno s 47% proti 41% v prid družbe Palm. Samo v zadnjem četrtletju so računalniki z Microsoftovim operacijskim sistemom pridobili 33% trga, Palmu pa se je v istem obdobju promet zmanjšal za 26%. Zanimivo pa je, da je prvak v hitrosti rasti prodaje tretji ponudnik in sicer družba Research In Motion, ki ponuja priljubljene sisteme Blackberry, kjer so zabeležili v zadnjem četrtletju stopnjo rasti kar 356%. Sodeč po Gartnerju se je prodaja sicer na letni osnovi povečala za 14%, kar pomeni 2,9 milijona prodanih ročnih računalnikov.

    Objavljeno: 13.11.2004
  • Siemens ponuja telefone s povezavo na Skype

    Podjetje Siemens je razvilo dodatek za brezžične hišne telefone, s katerim je mogoče opravljati navadne in internetne telefonske pogovore. Dodatek z imenom Siemens Gigaset M34USB, ki je združljiv s šestimi telefoni iz družine Siemens Gigaset, priključimo na osebni računalnik priključen na internet, z njim pa se lahko priključimo na internetno telefonsko storitev družbe Skype. Poleg vmesnika, ki stane 130 dolarjev, Siemens ponuja 120 minut storitev SkypeOut, s katero je mogoče bistveno ceneje opravljati klice v države, kjer je servis na voljo. Vmesnik ima sicer svoj lasten programski SDK, s katerim je mogoče telefon uporabiti s poljubnimi storitvami VoIP.

    Objavljeno: 13.11.2004
  • Analiza trga v regiji Adriatic

    Družba IDC je predstavila rezultate raziskave trga informacijskih in komunikacijskih tehnologij v regiji Adriatic, kamor sodi tudi Slovenija. Sodeč po raziskavi so kupci na tem področju lani porabili za nakupe novih izdelkov in storitev 1,616 milijarde ameriških dolarjev, od tega 502 milijona dolarjev v Sloveniji. Skupaj s trgom na Hrvaškem, kjer so lani porabili 575 milijonov dolarjev, to predstavlja kar dve tretjini vse prodaje v regiji, na Srbijo in Črno goro pa odpade koma 20% prodaje.

    Objavljeno: 12.11.2004
  • Zamenjava v vrhu družbe Intel

    Nadzorni svet družbe Intel je potrdil Paula Otellinija za novega direktorja, na tem mestu pa je nasledil Craiga Barretta, ki se je upokojil. Otellini je v družbi Intel že od leta 1974, opravljal pa je različne vodstvene funkcije, od leta 2002 pa je bil tudi predsednik družbe. Vodenje družbe Intel prevzema v razmeroma uspešnih časih, vendar z nalogami za bodočnost, ki so vse prej kot lahke. Otellini želi najprej odpraviti nekatere napake, ki jih je družba naredil zlasti v letošnjem letu in zaradi česar so tekmeci rahlo pridobili tržni delež na glavnem področju - mikroprocesorjih. Intel želi tudi popeljati na nove trge, zlasti na področja zabavne elektronike in mobilne telefonije, kjer Intel nima tako suverenega deleža, kot v računalništvu.

    Objavljeno: 12.11.2004
  • PeopleSoft zavrača zadnjo ponudbo družbe Oracle

    Vodstvo družbe PeopleSoft je zavrnilo zadnjo in doslej najvišjo ponudbo za sporazumni prevzem podjetja s strani družbe Oracle. Vodstvo je namreč še vedno mnenja, da lahko PeopleSoft doseže za delničarje večji zaslužek, kot vrednost, ki jo ponuja Oracle (24 dolarjev na delnico, skupna vrednost okoli 8,7 milijarde dolarjev). Oracle se bo najbrž zaradi te odločitve še bolj kot doslej obrnil na delničarje družbe in skušal opraviti tako imenovani "sovražni prevzem" z odkupom večinskega deleža delnic. Ponudba velja do 19.novembra, vendar analitiki menijo, da kljub trditvam Oracle ni še izkoristil vseh sredstev in je povsem mogoče, da bo ponudbo še povišal.

    Objavljeno: 12.11.2004
  • Vodafone EDGE Mobile Connect Card

    SiMobil je predstavil kartico Vodafone EDGE Mobile Connect Card, ki omogoča hitrejši prenos podatkov prek brezžičnega telefonskega omrežja z uporabo tehnologije EDGE. Kartica omogoča hitrosti do 236 Kb/s (štiri časovna okna) pri sprejemu podatkov in oddajo podatkov s hitrostjo do 118 kbit/s (dve časovni okni). Kartico bo mogoče uporabljati tudi v tujini, tako v omrežjih GPRS, kot tudi EDGE, tam kjer je ta storitev na voljo. Vodafone EDGE Mobile Connect Card zaenkrat še ni v redni prodaji, Si.mobil - Vodafone pa jo bo v svojo ponudbo umestil v začetku prihodnjega leta. Trenutna pokritost slovenskega prebivalstva z EDGE signalom ob upoštevanju dnevne migracije znaša 40%. Na območjih, kjer EDGE ni dostopen, prenos podatkov avtomatsko poteka preko omrežja GPRS.

    Objavljeno: 12.11.2004
  • Kljub poravnavi nova tožba Novella

    Družba Novell je v začetku novembra prejela 536 milijonov dolarjev od Microsofta za umik tožbe glede operacijskega sistema Netware. Novell se je s tem tudi umaknil iz tabora, ki je EU nudil podporo v tožbi proti Microsoftu zaradi zlorabe monopola na trgu operacijskih sistemov. Le nekaj dni za tem pa je Novell na okrožnem sodišču v državi Utah vložil novo tožbo proti programskemu velikanu.

    Objavljeno: 12.11.2004
  • Smernice za bluetooth

    Združenje Bluetooth Special Interest Group, ki bdi nad standardi na tem področju, je objavilo razvojno pot za naslednja tri leta. Na ta način želijo odgovoriti na kritike strokovne javnosti, ki je nekoč perspektivno tehnologijo v luči drugih brezžičnih tehnologij že začelo imenovati za poraženca. Da bi spodbudili nadaljnji interes in prodor na področja, kjer niso prisotni, pa bi lahko bili, so zato objavil nekaj korakov, ki jih bo standard bluetooth ubral v naslednjih letih.

    Objavljeno: 11.11.2004
  • Sound Blaster Audigy 4 Pro

    Podjetje Creative Labs je predstavilo novo zvočno kartico Sound Blaster Audigy 4 Pro, ki se lahko pohvali z najbolj kakovostnim zvokom na osebnih računalnikih doslej. Nova kartica ima razmerje med signalom in šumom kar 113 dB kar je bilo doslej možno le pri profesionalnih izdelkih. Poleg tega nudi napredno 24-bitno vzorčenje EAX Advanced HD Audio in številne možnosti rabe. Zraven kartice, je priložena zunanja enota s priključki, ki vsebujejo šestkanalni vhod, podporo za optični in digitalni V/I, MIDI vmesnike in že običajni vmesnik firewire.

    Objavljeno: 11.11.2004
  • Halcom povezuje slovenski bančni prostor z evropskimi klirinškimi sistemi

    Slovenija je od 8. novembra 2004 ena prvih držav Evropske unije, ki je po zaslugi Banke Slovenije že postala udeleženka skupnega panevropskega klirinškega sistema STEP2. Banka Slovenije je s tem naredila velik in odločen korak k izpolnitvi priporočil ECB o enotnem evro plačilnem območju (Single Euro Payment Area). Za razvoj rešitve je Banka Slovenije izbrala podjetje Halcom, ki je izdelalo paket Hal E-Clearing/GC-STEP2 (Giro Clearing STEP2), s katerim je slovenskim bankam zagotovljena enotna vstopna točka za povezovanje v panevropski klirinški sistem.

    Objavljeno: 11.11.2004
  • Lokalno iskanje je pravi hit

    Po tem, ko je Google pred mesecem dni predstavil novo orodje za iskanje podatkov po dokumentih na lokalnih diskih, tekmeci hitijo s pripravo podobnih ali še boljših orodij. Le nekaj za družbo Google je podobno orodje napovedal Microsoft, ki ga bo predstavil v okviru svojih spletnih dveri MSN. Orodja za iskanja po lokalnih diskih pripravljajo pa tudi druga dva tekmeca na področju spletnih iskalnikov, Yahoo in AOL, le da podrobnosti tu še niso znane. V zadnjem času sta se s podobno zamislijo pojavil še dva pomembna tekmeca. Organizacija Mozilla je napovedala, da načrtuje vgraditev orodja za lokalno iskanje neposredno v eno od bodočih različic spletnega brskalnika Firefox, ki je pravkar doživel krstno predstavitev različice 1.0. Nekoliko pa je presenetljiva napoved družbe Apple, da bo ponudilo napreden iskalnik za svoj operacijski sistem MacOS X. Projekt z imenom Spolight bo nared v začetku 2005, znal pa bo indeksirat precej širok spekter datotek, vključno z grafičnimi in večpredstavnimi dokumenti.

    Objavljeno: 11.11.2004
  • Novi strežniški Windowsi brez podpore za Itanium 2

    Microsoft je najavil, da najzmogljivejša različica sistema Windows Server 2003, Compute Cluster Edition, namenjena strežniškim gručam s tja do 128 procesorji, ne bo na voljo za Intelove procesorje Itanium 2. Sistem bo na voljo le za 32-bitne Intelove procesorje X86 in za 64-bitne procesorje podjetja AMD. Microsoft se je za ta korak odločil kljub temu, da podpora Intelovim procesorjem Itanium narašča, saj se je izkazalo, da gre za zmogljiv strežniški procesor, ki pa žal ni združljiv z obstoječo programsko opremo za 32-bitne Intelove procesorje. To je že drugi udarec Intelovi družini procesorjev Itanium 2 v zadnjem tednu, saj je le malo pred tem Hewlett-Packard objavil, da v prihodnje ne bo več prodajal delovnih postaj s tem procesorjem.

    Objavljeno: 11.11.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji