• Prve podrobnosti o projektu Whistler

    V zadnjem času je že nekaj povsem običajnega, da se v spletu pojavijo informacije o izdelkih, ki morajo šele nastati. Nedavno so v javnost prodrle tudi prve podrobnosti in celo slike operacijskega sistema Microsoft "Whistler", ki bo naslednik sedanjega operacijskega sistema Windows 2000. Kakor je videti v prvi razvojni različici, ki so jo dobili v roke izbrani preizkuševalci, ima Whistler precej spremenjen uporabniški vmesnik glede na dosedanja okolja Windows. Dosedanji začetni menu Start bosta tako nadomestili dve novosti.

    Objavljeno: 18.8.2000
  • Microsoft Services for NetWare 5.0

    Le mesec dni za predstavitvijo nove različice orodja za povezavo okolij Windows 2000 in Unix so pri Microsoftu predstavili tudi nov komplet orodij za tesnejšo povezavo strežnikov Windows 2000 in Novell NetWare 5.x. Paket Services for NetWare 5.0 (SFN5) vsebuje orodja za usklajevanje imeniških sistemov Novell Directory Services (NDS) in Microsoft Active Directory.

    Objavljeno: 18.8.2000
  • Koncesije za GSM 1800 in Telekomovo vračilo sredstev

    Vlada je podprla predlog spremembe Zakona o telekomunikacijah, po katerem bi bili državljani upravičeni do vračila sredstev, ki so jih vložili v izgradnjo javnega telefonskega omrežja. Zamisel ni nova, saj je o tem razmišljala že prejšnja vlada. Telekom in država naj bi upravičencem izplačala okrog 25 milijard tolarjev v gotovini ali v delnicah -- natančno v kakšni obliki, naj bi ugotovila študija modela za privatizacijo Telekoma Slovenije, ki jo je vlada naročila.

    Objavljeno: 18.8.2000
  • SGI Octane2

    Podjetje SGI je predstavilo novo vrhunsko grafično delovno postajo z imenom Octane2. Novi računalnik nadaljuje poslanstvo prvega rodu delovnih postaj Octane, vsebuje pa tudi številne novosti, kot so novi grafični podsistem SGI Vpro, optimalizirana arhitektura vodil, seveda pa tudi najnovejše procesorje MIPS. SGI Octane2 je na voljo v različicah z grafičnimi podsistemi Vpro V6 (32 MB pomnilnik za geometrijo in 8 MB za teksture) in Vpro V8 (128 MB pomnilnik za geometrijo in do 104 MB za teksture). Obe kartici podpirata standard OpenGL 1.2 povsem v strojni opremi, kar zagotavlja večjo natančnost in hitrejše senčenje predmetov.

    Objavljeno: 17.8.2000
  • Optični diski v digitalnih fotoaparatih in videokamerah

    Digitalizacija fotografskih aparatov in videokamer je prinesla obilico novosti in kakovost posnetkov, ki so na ravni doslej le profesionalcem dosegljivih naprav. Toda proizvajalci nenehno iščejo nove možnosti za shranjevanje digitalno zajetih podatkov, ki lahko pri vse večji kakovosti zavzemajo zelo veliko prostora. Danes srečamo večinoma pomnilniške kartice (fotoaparat) in trakove (videokamere), v prihodnosti pa lahko računamo tudi na izdelke z optičnimi diski.

    Objavljeno: 17.8.2000
  • Motnje v delovanju Siola

    Od zgodnjih jutranjih ur do poznega popoldneva 17. avgusta je bila ovirana mednarodna povezljivost Siola. Do težav pri dostopu tujih strežnikov je prišlo zaradi večje tehnične napake v evropskem vozlišču operaterja UUNet, preko katerega ima dostop urejen tidi SiOL.

    Objavljeno: 17.8.2000
  • Zagotavljanje varnosti pri čezatlantskem prenosu podatkov

    Evropska komisija je objavila podrobnosti dogovora, ki naj bi zagotovljal varnost elektronskih podatkovnih prenosov iz držav članic EU v ZDA. V Bruslju so napovedali, da so zaključili posvetovanja z državami članicami in da bodo sprejeli listino o varnosti podatkovnih prenosov. To naj bi storili kljub temu, da je Evropski parlament izrazil vrsto pomislekov glede določil v listini, ki po mnenju nekaterih ne preprečujejo zlorab osebnih podatkov.

    Objavljeno: 17.8.2000
  • IBM in DB2 Universal Database 7

    IBM je pričel prodajati pred nekaj meseci najavljene zbirke podatkov DB2 Universal Database 7. Zbirka je še bolj zmogljiva, stopnjevano nadgradljiva in zanesljiva od dosedanjih različic. Poleg tega združuje funkcije za lažje upravljanje podatkov, poslovno obdelavo podatkov ter izmenjavo podatkov prek standarda XML. IBM prilaga tudi orodja za prenos podatkov iz zbirk Oracle, Informix, Sybase in Microsoft.

    Objavljeno: 16.8.2000
  • Debitel izpadel iz dirke za nemški UMTS

    Nemški Debitel, ki je v večinski lasti švicarskega operaterja Swisscom, je izpadel na začetku 127. kroga dražbe za nemška dovoljenja UMTS. Skupne ponudbe za 12 blokov spektrov že presegajo 60 milijard nemških mark, največ denarja pa ponujata Mannesman Mobilfunk, operater sedanjega omrežja D2, in Viag Interkom, operater omrežja E2.

    Objavljeno: 16.8.2000
  • Transmeta -- novi procesorji in prvi prenosniki

    Za podjetje Transmeta se bliža trenutek, ko bodo na tržišče prišli prvi prenosniki z njihovimi procesorji Crusoe. Kot vse kaže, je bilo podjetje pri iskanju partnerjev precej uspešno, saj so poleg lepega števila tajvanskih proizvajalcev med podpornike pridobili tudi nekaj zvenečih imen. Na sejmu PC Expo je IBM tako predstavil prototip svojega mini prenosnika ThinkPad 240, ki ga je poganjal procesor naslednje generacije, Crusoe 5600.

    Objavljeno: 16.8.2000
  • Zaščite vseh mogočih tržnih imen

    V zadnjem času se je zelo razširila moda zaščite vseh mogočih tržnih imen, ki bi lahko imela nekega dne tržno vrednost. Podjetnik Stefan Kellermann iz Nemčije je pred časom skušal zaščiti logotip svojega podjetja B2B Center in pri tem skoraj slučajno ugotovil, da je nekdo že registriral oznako B2B (business to business), ki jo pogosto srečamo v povezavi z elektronskim poslovanje.

    Objavljeno: 15.8.2000
  • Macromedia Flash 5

    Podjetje Macromedia je predstavilo peto različico priljubljenega programskega paketa Flash, ki je namenjen izdelavi spletnih animacij in grafičnih uporabniških vmesnikov s pomočjo vektorske in bitne grafike. Nova različica ima nov, močno spremenjen uporabniški vmesnik in bolje organizirana orodja, s čimer naj bi postal lažji za uporabo zlasti pri skupini manj izkušenih uporabnikov. Nova organizacija orodij za animacijo in uporabo slojev omogoča, da tudi najbolj zapletene projekte opravimo v krajšem času, kot z dosedanjimi različicami.

    Objavljeno: 15.8.2000
  • EU dovoljuje francoski nakup operaterja Orange

    Evropska komisija je operaterju France Telecom dovolila nakup operaterja Orange od dosedanjega lastnika Vodafone, ko je kupec pristal na odprodajo svojega deleža v belgijskem operaterju mobilne telefonije KPN Orange.

    Objavljeno: 15.8.2000
  • Microsoft bolje od pričakovanj analitikov

    Julij pomeni prelomnico tudi za poslovne rezultate podjetja Microsoft. Zadnje četrtletje so poslovno opravili bolje, kakor so pričakovali tržni analitiki. Prihodek v zadnjem četrtletju je znašal 5,8 milijarde dolarjev, kar je bolje od leta pred tem. Celoletni prihodek tako znaša 22,96 milijarde dolarjev, kar je bolje od 19,75 milijarde dolarjev leto pred tem.

    Objavljeno: 14.8.2000
  • Italija -- raj za ponudnike interneta?

    Sosednja Italija je, tako kaže, zelo zanimivo tržišče za ponudnike internetnih storitev. Najprej so se tam pojavili že nekateri veliki svetovni ponudniki, zdaj pa se na vstop na to tržišče pripravlja tudi največji, America Online (AOL). Kot kaže, bo AOL v Italiji deloval prek partnerja. Najresnejši kandidat je založniško podjetje Mondadori, ki je v lasti medijskega mogotca Silvia Berlusconia.

    Objavljeno: 14.8.2000
  • Intel znova poslovno blesti

    Intel je v zadnjem četrtletju znova blestel. V tem obdobju so zrušili rekord v številu prodanih izdelkov, čeprav so se otepali s številnimi tehničnimi nevšečnostmi in težavami. Celoten prihodek je tako znašal rekordnih 8,3 milijarde dolarjev, kar je za 23 % bolje od enakega obdobja pred letom dni. Če ne upoštevamo stroškov za nakup nekaterih podjetij (okoli pol milijarde dolarjev), je čisti dobiček 3,5 milijarde dolarjev, kar je za 98 % bolje kakor pred letom dni.

    Objavljeno: 13.8.2000
  • PeopleSoft 8 za vodenje podjetij

    Podjetje PeopleSoft, eno vodilnih pri programski opremi za vodenje podjetij (ERP), je oznanilo povsem nov rod izdelkov, ki v celoti temelji na internetnih tehnologijah. PeopleSoft 8 je nova različica paketa, ki so ga iz standardne programske zasnove spremenili v spletni program s projektom, ki je trajal dve leti, porabil skoraj pol milijarde dolarjev vložka in zahteval predelavo 108 osnovnih programov s skoraj 14.000 obrazci, ki so na voljo uporabnikom.

    Objavljeno: 13.8.2000
  • Thomson Multimedia in Seagate skupaj pri pomnilniških napravah

    Podjetje Thomson Multimedia, eden od največjih proizvajalcev zabavne elektronike, in Seagate, eden največjih proizvajalcev diskov, sta ustanovila skupno podjetje, ki bo razvijalo pomnilniške naprave za digitalno zabavno elektroniko: televizorje, digitalne videorekorderje in internetne terminale.

    Objavljeno: 12.8.2000
  • Jbuilder za operacijski sistem MacOS X

    Podjetje Borland, last družbe Inprise, ki je bilo v preteklosti znano zgolj po izdelkih za osebne računalnike PC in Microsoftove operacijske sisteme, si vse bolj utira pot tudi na druga tržišča. Potem ko so napovedali in delno tudi uresničili podporo za operacijski sistem Linux in Sun Solaris, so nedavno prvič podprli tudi platformo Apple Macintosh.

    Objavljeno: 12.8.2000
  • Bo Sun objavil izvorno kodo za StarOffice?

    Podjetje Sun je objavilo novico, da bo jeseni objavilo izvorno kodo za pisarniški paket StarOffice. Presenetljivo pa je dejstvo, da bodo program ponudili kot odprto kodo (licenca GPL), kar je diametralno nasprotno od tega, kar so doslej napovedovali (nadzor nad kodo so hoteli zadržati). Sun bo odprlo kodo nove različice paketa, ki bo nosila oznako StarOffice 6.0, vsebovala pa bo precej drugačen komponentni model, ki bo olajšal delo s posameznimi moduli.

    Objavljeno: 11.8.2000
  • Jascov pregledovalnik datotek Quick View Plus 6.0

    Podjetje Jasc Software je predstavilo novo različico priljubljenega pregledovalnika datotek Quick View Plus 6.0. Program podpira čez 200 podatkovnih zapisov, kot so besedila, preglednice, zbirke podatkov, predstavitve, slike, arhivske datoteke, iz okolij Windows, DOS in MacOS. Šesta različica prinaša podporo za izdelke Microsoft Project, Microsoft Visio, Microsoft Office 2000, Corel Draw (6-8), Corel WordPerfect Office 2000, AutoCAD DXF, Kodak FlashPix in sporočila iz programa Outlook.

    Objavljeno: 11.8.2000
  • iSpace za spletne modele 3D

    Podjetje Caligari je predstavilo programski paket iSpace, ki sodi med redka orodja za pripravo modelov 3D in animacij za spletne strani. Program deluje samostojno ali v kombinaciji s spletnimi urejevalniki in omogoča izdelavo učinkovitih in realističnih uporabniških vmesnikov s tehniko vlečenja.

    Objavljeno: 10.8.2000
  • Nemogoče je mogoče: Apple in Microsoft

    Tudi nemogoče je mogoče. Apple in Microsoft sta sklenila, da bosta ustanovila skupno podjetje za proizvodnjo računalniških iger, katerega glavna naloga bo prenos Microsoftovih in drugih iger iz okolja Windows v operacijski sistem MacOS. Microsoft se namreč pripravlja na izid igralne konzole X-Box in je zaradi tega kupil več proizvajalcev iger, tudi nekaj takih, ki so proizvajali programe za MacOS.

    Objavljeno: 10.8.2000
  • Oktobra Office 2001 Macintosh Edition

    Microsoft je na sejmu MacWorld Expo napovedal, da bo oktobra objavil novo različico pisarniškega paketa za osebne računalnike Apple Macintosh, ki bo nosila ime Office 2001 Macintosh Edition. Izdelek, ki je trenutno na preizkusni stopnji, bo imel bolj kakor doslej videz Macovsekga programa, bolj pa bo tudi sodeloval z drugimi programi v okolju MacOS.

    Objavljeno: 9.8.2000
  • Red Hat High Availability Server 1.0

    Podjetje Red Hat je julija predstavilo novo različico operacijskega sistema Red Hat Linux, ki omogoča povezavo strežnikov v gruče. Izdelek z imenom Red Hat High Availability Server 1.0 sloni na dosedanjem operacijskem sistemu Red Hat Linux 6.2, kateremu so dodali module za delo v gručah. Paket omogoča porazdelitev bremena na vozlišča in prevzem delovanja v primeru izpada enega od vozlišč.

    Objavljeno: 9.8.2000
  • Caldera in SCO skupaj pri Linuxu

    Podjetji Caldera in SCO sta se dogovorili o sodelovanju pri operacijskih sistemih Linux. Caldera bo izdelku Open Linux Application Server prilagala SCO-jev izdelek za oddaljeni dostop Tarantella Web, ki bo omogočal dostop do programov Linux v strežniku prek običajnega spletnega brskalnika. S tem naj bi zapolnili praznino v Linuxu in laže tekmovali z izdelki na drugih platformah, kot so Citrix Metaframe in Windows Terminal Server.

    Objavljeno: 8.8.2000
  • Nov val virusov, tudi za AutoCAD

    Potem ko smo letos že večkrat doživeli in preživeli pravi izbruh računalniških virusov, so na obzorju že nove nevšečnosti. Tokrat pa virusi ne napadajo zgolj elektronske pošte, besedil, preglednic in izvršnih programov, temveč tudi inženirske načrte. V Argentini so tako nedavno odkrili nov virus z imenom Autocad2k\Star, ki napada načrte v znanem načrtovalskem programu AutoCAD (različice 14 in novejše).

    Objavljeno: 8.8.2000
  • Ljubljana je povsem digitalna

    Telekom Slovenije je zamenjal še zadnjo analogno telefonsko centralo v Dravljah. Tako je sedaj ljubljansko telefonsko omrežje v celoti digitalno. Prvo digitalno centralno na področju ljubljanske skupine so postavili leta 1989 v Domžalah. V Sloveniji je kar nekaj področnih skupin že povsem digitaliziranih, na ravni celotne države pa je stopnja digitalizacije 95 %. Do konca leta, ko bo slovenski telekomunikacijski trg sproščen, naj bi Telekom zaključil digitalizacijo celotnega telefonskega omrežja.

    Objavljeno: 8.8.2000
  • Zadnje četrtletje IBM-a brez posebne rasti

    IBM je julija objavil poslovne rezultate za zadnje poslovno četrtletje. Po pričakovanjih je IBM zadnje četrtletje preživel brez posebne rasti, saj se je promet v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu celo zmanjšal za 1 %. Skupno so tako pri IBM-u imeli 21,7 milijarde prihodka, dobiček pa je znašal 1,9 milijarde dolarjev v primerjavi z 2,4 milijarde pred letom dni. IBM poslovne rezultate komentira kot posledico upada prodaje po prehodu v novo leto in zaradi tega z optimizmom gledajo na drugo polovico letošnjega leta.

    Objavljeno: 7.8.2000
  • Vmesnik Bluetooth za Palma?

    Podjetje Palm pospešeno pripravlja boljšo komunikacijsko podporo za svoje ročne računalnike. Že jeseni naj bi predstavili prvi vmesnik Bluetooth, ki omogoča brezžično komunikacijo z bližnjimi napravami, zlasti primerno opremljenimi mobilnimi telefoni. Palm bo vmesnik Bluetooth sprva predstavil kot dodatni modul za pritrditev na dno računalnika, obenem pa pripravljajo nova ohišja za svoje računalnike, ki bodo imeli vmesnik vgrajen v notranjosti.

    Objavljeno: 7.8.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji