• Nov Partition Magic

    Programi za spreminjanje diskovnih particij so zanimivi za precej ozek krog ljudi, vendar je Powerquest s svojim Partition Magicom vseeno doživelo zelo velik uspeh. Ko je že videti, da programu skoraj ne morejo nič več dodati, se na tržišču znajde nova različica z novimi priboljški.

    Objavljeno: 11.10.2002
  • Novi zapisovalnik DVD s 4x hitrostjo

    Družba Pioneer bo v kratkem poslala na trg novi model zapisovalnika DVD Pioneer DVR-A05, ki podpira 4x hitrost zapisovanja na nosilce DVD-R. Novi model bo nasledil dosedanja modela A03 in A04, ki sta bila prva uspešna zapisovalnika DVD za široko potrošnjo. Ker družba Pioneer stoji za zapisom DVD-R lahko zapisujemo le na te nosilce (tekmeci podpirajo zlasti zapis DVD+R). Naprava lahko bere plošče DVD in CD, zapisuje pa v zapisih DVD-RW, DVD-R, CD-R in CD-RW.

    Objavljeno: 11.10.2002
  • SAS napoveduje rešitev za sprotno analizo podatkov o stranki v okviru CRM

    Podjetje SAS je eno izmed vodilnih izdelovalcev rešitev na področju skladišč podatkov, podpore odločanju, rudarjenja po podatkih in v zadnjem času tudi na področju upravljanja odnosov s strankami (CRM). Njihova rešitev za CRM bo v bodoče vsebovala tudi analizo podatkov o stranki v realnem času, kar bo omogočilo takojšnjo personalizacijo odnosa s stranko.

    Objavljeno: 10.10.2002
  • 1,4 GB na CD-R

    Sanyo, japonsko podjetje, ki je pred časom izumilo sistem neprekinjenega zapisovanja na CD-RW BURN-Proof, je napovedalo poseben, dvakratni, način zapisovanja na nosilce CD-R, ki so ga poimenovali HD-BURN. Z veliko gostejšim zapisom in boljšim zapisom za odpravo napak bo zapisovalna enota zmogla na 80 minutni nosilec CD-R (oz. nosilec z oznako 700 MB) zapisati kar 1,4 GB podatkov in to s hitrostjo 36x.

    Objavljeno: 10.10.2002
  • Najzmogljivejša tračna enota na svetu

    Družba StorageTek bo kmalu predstavila tračno enoto, ki naj bi bila najhitrejša (30 MB/s) in omogočala doslej največjo kapaciteto shranjevanja podatkov - 200 GB na nosilec, kar je dvakrat več od zmogljivosti današnjih naprav. S pomočjo stiskanja podatkov (2,2x) lahko štiri naprave shranijo okoli 1 TB podatkov na uro.

    Objavljeno: 10.10.2002
  • Ciscu manjka izkušenj na področju SAN

    Cisco je z nakupom družbe Andiamo Systems, ki izdeluje sisteme za omrežno hranjenje podatkov (SAN), napovedal hud boj za tržne deleže na tem področju. Optimistično so razmišljali celo o prvem ali drugem mestu, raziskava družbe Merrill Lynch pa jih je postavila na realna tla.

    Objavljeno: 10.10.2002
  • FRI nima prostora

    Na Fakulteti za računalništvo in informatiko je dekan Saša Divjak s sodelavci na novinarski konferenci predstavil prostorsko problematiko fakultete. Zaradi premalo prostora je fakulteta zadnja leta kljub naraščanju zanimanja za študij računalništva prisiljena zavrniti do 300 potencialnih študentov - polovico prijavljenih.

    Objavljeno: 10.10.2002
  • Luknja v Microsoftovi implementaciji VPN?

    Nemško varnostno podjetje Phion Information Technologies je objavilo, da ima Microsoftov protokol PPTP (Point to Point Tunnelink Protocol), ki se uporablja za vzpostavljanje navidezno privatnih omrežij napako, ki morebitnemu napadalcu omogoča blokado napadenega računalnika.

    Objavljeno: 9.10.2002
  • Novi Red Hat 8.0

    Podjetje RedHat je na svojih spletnih straneh že objavilo najnovejšo različico istoimenske distribucije Linux. Red Hat 8.0 (z razvojnim imenom Psyche) je s svojimi novostmi usmerjen predvsem na uporabnike, ki Linuxa niso vešči in jih še vedno nekoliko težaven uporabniški vmesnik odvrača in ga zato ne vidijo kot možno zamenjavo za Microsoftove operacijske sisteme.

    Objavljeno: 9.10.2002
  • Ulead PhotoImpact 8 za fotografe

    Družba Ulead Systems je izdala novo različico programa PhotoImpact 8,znanega programa za obdelavo slik za domačo rabo. Program je namenjen obdelavi digitalnih fotografij in spletnih vsebin. Izboljšali so možnosti za dinamično obdelovanje slik, samodejno obdelavo večjega števila slik (spremembe kontrasta, goriščne razdalje, svetlobe in barvnih tonov), dodali profesionalna orodja za barvne popravke in veliko število programskih filtrov, ki omogočajo učinke, za katere so sicer potrebne dragi dodatki.

    Objavljeno: 9.10.2002
  • Ustanovljena Organizacija za internetno varnost

    Po skoraj enoletnih pripravah je luč sveta ugledala Organizacija za internetno varnost (OIS), ki jo sestavljajo posamezni ponudniki varnostne opreme in storitev ter programske opreme. Ustanovitelji OIS so Microsoft, @stake, Guardent, BindView, Internet Security Systems in Foundstone, pridružene članice pa so Network Associates, Oracle, Caldera International, Symantec in Silicon Graphics. Skupina naj bi v začetku prihodnjega leta predstavila smernice pri ravnanju z informacijami o ranljivosti sistemov in omrežij, s čimer naj bi prinesli več reda v svet varnostnih raziskav in razkrivanja varnostnih lukenj. Članice OIS se bodo dogovorile tudi za enoten princip objavljanja občutljivih informacij - v javnosti in znotraj organizacije.

    Objavljeno: 9.10.2002
  • Je naš denar varen?

    Da je (in vedno bo) poslovanje po internetu potencialno nevarnejše od običajnega poslovanja, je verjetno jasno vsakemu nekoliko bolj podkovanemu računalnikarju. Kljub temu, da so podatki bolj ali manj zmogljivo šifrirani (danes večinoma 128 bitno), še vedno tečejo mimo množice računalnikov in njihovih bolj ali manj >>zlobnih<< lastnikov. Kljub temu se je uveljavilo prepričanje, da je z digitalnimi certifikati, pametnimi karticami in varnim prenosom SSL (oz. HTTPS, kot je to vidno v naslovni vrstici internetnih brskalnikov) za varnost dovolj poskrbljeno, da je sistem uporaben celo za bančne transakcije. Na uporabnikov računalnik (ali na pametno kartico) je treba namestiti certifikat, ki potrjuje, da storitev dejansko uporablja, ki naj ima dostop do banke, pri prijavi pa je treba vpisati še dodatno geslo. Šele po vsem tem se v brskalniku odpre vse potrebno za delo z bančnim računom, nadaljnja komunikacija z banko pa je šifirana.

    Objavljeno: 9.10.2002
  • Lexmark nadaljuje z večfunkcijsko tradicijo

    Lexmark postaja eden od vodilnih ponudnikov večfunkcijskih naprav, ki združujejo funkcije kopirnega stroja, tiskalnika, telefaksa in optičnega bralnika. V cenovnem razredu pod 200 dolarjev je bil z modeloma X83 in X73 v zadnjem obdobju celo na prvem in drugem mestu po prodaji v ZDA. Zdaj so prišli na vrsto novi modeli. Naslednik modela X83 se imenuje X85, omogoča pa tiskanje z največjo ločljivostjo 4800 x 1200 pik na palec. V eni minuti natisne dvanajst črnobelih in šest barvnih strani, podpira pa platformi Windows in Mac. Optični bralnik ima ločljivost 600 x 1200 pik na palec in 48-bitno barvno globino, interpolirano ločljivost pa je mogoče nastaviti tudi na 19200 pik na palec. Zmogljivosti kopirnega stroja se gibljejo od treh barvnih do desetih črnobelih strani na minuto, dokumente ali slike pa je mogoče zmanjšati do 25% in jih povečati do 400%. Telefaks ima vgrajeno funkcijo >>Scan-to-Fax<<, ki omogoča optično branje dokumenta ter pošiljanje preko modema. V paketu s tiskalnikom je tudi programska oprema za prepoznavanje besedila ABBYY Fine Reader 4.0 Sprint OCR, BVRP za sprejem in pošiljanje telefaksov in MGI Photo Suite za obdelavo slik.

    Objavljeno: 8.10.2002
  • xDSL prehitel kabel v Evropi

    V družbi Forrester so ugotovili, da je komunikacijska tehnologija DSL v Evropi prevzela primat med širokopasovnimi povezavami, saj dosega 56-odstotni delež. Uporabniki kabelskih modemov in drugih širokopasovnih naprav so torej zdaj v manjšini. Raziskovalci ocenjujejo, da ima sedaj skoraj šest odstotkov Evropejcev širokopasovno povezavo, kar pa je dva odstotka več kot pred šestimi meseci. V Veliki Britaniji je tovrstnih naročnikov več kot dva milijona, v Nemčiji pa okrog sedem milijonov.

    Objavljeno: 8.10.2002
  • HP Evo N200 bo sedaj peresnik

    Pri HP-ju nameravajo družino lahkih prenosnikov Evo N200 spremeniti v peresnike, ki bodo temeljili na novem Microsoftovem operacijskem sistemu Tablet PC. Bistvena prednost peresnikov je možnost vnašanja podatkov neposredno na za dotik občutljiv zaslon, ki ga je mogoče obrniti okrog, tako da je poveznjen čez tipkovnico.

    Objavljeno: 8.10.2002
  • Kombinirani zapisovalnik in predvajalnik CD/DVD

    Družba NEC je izdelala zapisovalnik DVD, ki podpira oba obstoječa standarda DVD-RW in DVD+RW. Naprava ND-1100 DVD+/-R(W) lahko tako zapisuje na različne nosilce DVD, uporabljamo pa ga lahko tudi kot klasični zapisovalnik CD-RW. Pri kombiniranem zapisovalniku so uporabili tehnologijo >>Active Optimum Power Control<<, ki skrbi za najboljšo nastavitev laserskega žarka glede na vrsto nosilca. S pomočjo zapisovalnika ND-1100 lahko tako shranimo do 4,7 GB podatkov. Največja hitrost branja je 40x za CD-ROM in 12x za DVD-ROM, največje hitrosti zapisovanja pa so 16x za CD-R, 10x za CD-RW, 4x za DVD+R, 2,4x za DVD+RW, 2x za DVD-R in 1x za DVD-RW. Cena naprave je okoli 325 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 8.10.2002
  • Nižje cene zapisovalnikov DVD

    Pred vstopom v praznično obdobje so se pri HP odločili za znižanje cen zapisljivih enot DVD. Modela dvd200i (interni) in dvd200e (zunanji) sta cenejša za sto dolarjev. Prvi zdaj stane 350, drugi pa 450 dolarjev. Pri HP-ju bodo začeli vgrajevati enoto DVD+RW v vse več svojih računalnikov, nekaj pa jih bo celo nosilo Compaqovo ime. Analitiki pričakujejo, da se bodo za podobno potezo odločili tudi drugi izdelovalci osebnih računalnikov, saj bodo s tem pridobili več kupcev. Prodaja zapisovalnikov DVD namreč ni preveč uspešna, eden od glavnih razlogov za to pa so visoke cene. Kupce pri zapisljivih enotah DVD sicer najbolj moti nezdružljivost s predvajalniki DVD. Pred HP-jem se je za pocenitev enot DVD odločil tudi Sony, ki pa ponuja zmogljivejše izdelke - berejo in zapisujejo namreč lahko diske v zapisih DVD+RW, DVD+R, DVD-RW in DVD-R.

    Objavljeno: 7.10.2002
  • Microsoftovi poslovni programi

    Microsoft je pred kratkim napovedal, da bo v naslednjih 12 mesecih predstavil pet novih programskih paketov za mala in srednja podjetja z letnimi prihodki od enega milijona do ene milijarde dolarjev. Trije paketi bodo na voljo do konca letošnjega leta, in sicer program za upravljanje odnosov s strankami (CRM), program za združevanje poslovnih rešitev (Professional Services Automation) in sistem za upravljanje trgovin (Retail Management System).

    Objavljeno: 7.10.2002
  • Prvo stikalo Infiniband

    Infiniband, eno izmed vodil prihodnosti, ki mu največ uspeha pripisujejo pri povezovanju strežnikov in njihovih delov, je postalo realnost. Podjetje InfiniCon Systems je namreč predstavilo prvo stikalo Infiniband, ki je namenjeno povezovanju strežnikov. Stikalo InfinIO 7000 Shared I/O System ima prepustnost 10 Gb/s, vanj pa lahko vstavimo do 8 komunikacijskih modulov, ki podpirajo gigabitni Ethernet, 2 Gb/s Fibre Channel ali 10 Gb/s Infiniband. Cene stikala v različnih konfiguracijah se gibljejo od 26.740 do 84.320 dolarjev.

    Objavljeno: 7.10.2002
  • SGI podrl rekord s 64-procesorskim računalnikom

    Splošno prepričanje, da se Linux dobro obnese le na strežnikih, ki nimajo več kot osem procesorjev, je zamajal dosežek podjetja SGI, ki je doseglo skoraj linearno stopnjevano razšiljivost v strežniku s 64 procesorji Itanium2 s testom Stream TRIAD, ki analizira pasovno širino pomnilnika. Z rezultatom prek 120 GB podatkov na sekundo je strežnik ne le presegel strežnike Sun Microsystems Sun Fire 15K, temveč tudi vektorske superračunalnike Cray C90, Cray SV1 in Fujitsu VPP5000. SGI namerava strežnike s procesorjem Itanium 2 in operacijskim sistemom Linux ponuditi tržišču v začetku naslednjega leta.

    Objavljeno: 7.10.2002
  • Črv, ki bo verjetno bolj razširjen kot Klez

    Internetni črv Bugbear, ki je luč sveta ugledal konec septembra, bo kot kaže posekal vse rekorde razširjenosti, saj se že bliža razširjenosti že starega črva Klez.

    Objavljeno: 7.10.2002
  • Corel povečuje izgubo

    Nekdaj najbolj znani igralec na trgu grafičnih programov, kanadsko podjetje Corel, nadaljuje s slabimi poslovnimi rezultati. V letošnjem tretjem trimesečju je pridelal 59 milijonov dolarjev neto izgube, ustvaril pa le 31 milijonov dolarjev prihodka. V enakem lanskem obdobju je zabeležil pol milijona dolarjev dobička in 34 milijonov dolarjev prihodka. Corel je v preteklih letih poskušal izboljšati poslovanje z odpuščanjem in spremembami na vrhu podjetja, vendar se te poteze niso kaj prida obrestovale. Vodstvo podjetja je visoko četrtletno izgubo pripisalo precejšnjim oglaševalskim in marketinškim stroškom ob promociji novih različic programov WordPerfect in CorelDraw. V prihodnjem finančnem obdobju načrtujejo od 34 do 38 milijonov dolarjev prihodkov, hkrati pa bodo zmanjševali stroške - od dva do tri milijone dolarjev in pol na četrtletje. V zadnjem času je Corelu sicer uspelo pridobiti podporo partnerjev za paket WordPerfect, ki ga bo v nekatere osebne računalnike namestil celo HP.

    Objavljeno: 6.10.2002
  • Lucentu uspel prehod med UMTS in WiFi omrežji

    Pri družbi Lucent Technologies so prikazali prehod med omrežjema UMTS in WiFi, kar bo omogočalo uporabnikom širokopasovnega mobilnega dostopa do interneta uporabo brez prekinitev tudi med prehodom iz enega omrežja v drugo. Lucentovi strokovnjaki so med prikazom uporabili lastno UMTS opremo, prenosnik z vgrajeno brezžično ethernet kartico in povezavo z UMTS telefonom ter programsko opremo Roaming Gateway proizvajalca ipUnplugged. Takšno sodelovanje med omrežji omogoča arhitektura mobilnih omrežij, ki so jo razvili pri Bell Laboratories in standardom Mobile IP, ki ga je sprejelo združenje Internet Engineering Task Force. Nedavno so pri Lucentu že prikazali prehode med omrežij WiFi in CDMA2000.

    Objavljeno: 6.10.2002
  • Tudi za Palme končno "pravi" spletni brskalnik

    Z ročnim računalnikom i705 (ki je sicer namenjen samo ameriškemu tržišču) je Palm že pred časom predstavil svoj prvi spletni brskalnik. Čeravno je bil to velik korak v primerjavi s prejšnji programi, ki so iz spletnih strani prikazovali le povzetke, pa je to še vedno brskalnik, ki deluje le s posredniškim strežnikom, ki stran ustrezno prilagodi majhnemu Palmovemu zaslonu.

    Objavljeno: 6.10.2002
  • Iz vseh sodobnih vetrov elektronike

    Letos je Gospodarsko razstavišče Ljubljana že 49. gostilo sejem Sodobna elektronika (trajala je od 30. septembra do 4. oktobra), ki se je razvil iz razstave radia, danes pa je na njem mogoče videti prav vse, kar ima kakršnokoli zvezo z elektroniko, od telefonije, do domačega kina, omrežne opreme, robotov, kablov in klešč.

    Objavljeno: 6.10.2002
  • IBM-ov prevajalnik za ročne računalnike

    IBM je konec septembra predstavil program za avtomatsko prevajanje ViaVoice Translator, ki je namenjen ročnim računalnikom z operacijskim sistemom Pocket PC 2002. ViaVoice Translator omogoča prevajanje tekstovnih in glasovnih datotek iz angleščine v francoščino, italijanščino, nemščino ali španščino. Raziskovalci so v ViaVoice z uporabo statističnih metod vgradili več milijonov celih stavkov, fraz in kombinacij besed, zato naj bi bil prevod več kot 90-odstotno natančen. V prvi različici bo ViaVoice na voljo za HP-jeve računalnike iPaq, pri čemer je priporočljiva nadgradnja pomnilnika na 128 MB. Program stane na spletni strani 30 dolarjev, na CD-ju pa 50 dolarjev.

    Objavljeno: 5.10.2002
  • Applov Rendezvous bo prost

    Apple bo objavil programsko kodo tehnologije Rendezvous, ki bo omogočala enostavno povezovanje različnih naprav. Naprave, ki bodo podpirale nov protokol, se bodo sposobne med sabo povezati brez uporabnikovega posega. Tehnologija, ki že ima podporo nekaterih proizvajalcev tiskalnikov, vendar ni omejena le na strojne naprave, doslej ni imela proste implementacije, čeprav je IETF standard objavil že konec leta 1990.

    Objavljeno: 5.10.2002
  • Handspring odpušča

    Pri Handspringu so ugotovili, da ne bodo mogli doseči načrtovanih rezultatov brez zmanjševanja stroškov, zato so se odločili za odpuščanje delavcev. Brez dela je ostalo 20 odstotkov zaposlenih (oziroma 80 delavcev), med katerimi sta tudi dva podpredsednika družbe. V prihodnje se bodo pri Handspringu skoraj v celoti usmerili v skupino brezžičnih izdelkov Treo, čeprav se ta križanec med ročnim računalnikom in mobilnim telefonom ne prodaja ravno najbolje. Glavna ovira je še vedno cena, zato kupci čakajo na pocenitve starejših modelov. Pri Handspringu so pričakovali boljšo prodajo najnovejšega modela Treo 300, ki deluje v omrežju Sprint, vendar rezultati niso bili veliko boljši kot pri Treu 180 in barvnem Treu 270. Težava ni v kakovosti Handspringovih izdelkov, pojasnjujejo analitiki, pač pa v pozicioniranju na tem izjemno konkurenčnem trgu.

    Objavljeno: 5.10.2002
  • Izdan NetBSD 1.6

    Po skoraj dveh letih razvoja se je 14. septembra na strežnikih pojavil NetBSD 1.6, prosti operacijski sistem, ki se odlikuje z izjemno prenosljivostjo. Tudi zadnja izdaja je seznamu podprtih platform dodala nove, kot je na primer igralna konzola Dreamcast, tako da jih je sedaj že 52. Razen novih podprtih platform prinaša verzija 1.6 mnoge novosti, kot je podpora vmesnike USB 2.0 in IrDA, hitrejši prenos po omrežjih TCP in izboljšano podporo protokol IPv6 im za brezžična omrežja 802.11b. Izboljšana je bila tudi združljivost z Linuxom, ki omogoča poganjanje programov napisanih zanj v operacijskem sistemu NetBSD.

    Objavljeno: 4.10.2002
  • QDM namesto DDR-II

    VIA bo v letu 2003 začela prodajati sistemske nabore, ki bodo podpirali pomnilnik QDR (Quad pumped DRAM), katerega intelektualni lastnik je podjetje Kentron. Gre za pomnilnik, ki lahko ob enem taktu prenese štiri podatke, za razliko od pomnilnika DDR (Double Data RAM), ki zmore prenesti le dva.

    Objavljeno: 4.10.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji