• Audible z naročnino na podcaste

    Spletna stran Audible.com, sicer v lasti Amazona, je največja trgovina govorjenih knjig, sedaj pa so začeli z novo storitvijo, kjer ponujajo spletne radijske oddaje za mesečno naročnino. Storitev se imenuje Channels, na voljo je znotraj aplikacije Audible za iOS, Android in Windows 10 (tudi na mobilnih napravah). Vključuje kratke oddaje (podcaste) priznanih medijev, med njimi The New York Times in The Wall Street Journal. Za obstoječe Audible naročnike bo zadeva brezplačna, lahko si omislimo tudi ločeno naročnino le za Channels, ki bo veljala 5 dolarjev na mesec.

    Objavljeno: 8.7.2016 13:00
  • Lenovo bo v VB dvignil cene, mogoče odpuščal

    Podjetja po Brexitu že pripravljajo načrte za odhod Velike Britanije iz Evropske Unije. Samsung je že povedal, da razmišljajo o preselitvi svojega evropskega štaba iz Londona v kako drugo evropsko državo, nekatera druga podjetja so napovedala dvig cen, zaradi padca valute. Oglasili so se tudi pri Lenovu - načrtujejo dvig cen svojih izdelkov, možna pa so tudi odpuščanja.

    Objavljeno: 8.7.2016 10:00
  • Google kupil podjetje Anvato

    Pri Googlu so se zopet odpravili po nakupih, tokrat so kupili podjetje Anvato, kjer so razvili lastno spletno platformo za obdelavo videa. Slednja omogoča avtomatizacijo pri kodiranju, urejanju in distribuiranju videa na različne platforme, po novem bo del Googlovega oddelka za oblačne storitve. Storitve podjetja Anvato bodo tako na voljo širšemu krogu uporabnikov, trenutno jih uporablja kar nekaj večjih produkcijskih hiš (tudi NBC Universal in Fox Sports).

    Objavljeno: 8.7.2016 08:00
  • Avast prevzema AVG

    Češki Avast bo prevzel podjetje AVG, to je sicer tudi originalno iz Češke (nekoč je bilo znano kot Grisoft), a imajo sedaj sedež v Amsterdamu. Posel je vreden dobro milijardo evrov, to je približno tretjino več, kot je podjetje sicer vredno po borzni kotaciji. Skupno podjetje bo imelo okoli 400 milijonov nameščenih varnostnih programov, od tega jih naj bi bilo okoli 160 milijonov na mobilnih napravah. Nič še ni znano, koliko časa bodo trenutni programi ostali samostojni oziroma kdaj lahko pričakujemo nov, skupni paket programov.

    Objavljeno: 7.7.2016 14:00
  • Stekla naročila za kitajski »pametni« avtomobil

    Na kitajskem je spletni velikan Alibaba začel z naročili za prvi kitajski avtomobil, ki bo povezan v splet. Posledično so ga označili za »pametni« avtomobil, čeprav nima nobene prave računalniške pameti, le povezuje se v t.i. splet stvari (»Internet of things«). Pravzaprav je bolj zanimivo to, da sta se projekta skupaj lotila podjetje SAIC (kitajski proizvajalec avtomobilov v lastništvu države) in spletni velikan Alibaba, nekakšen kitajski Amazon. Gre za cestnega terenca z oznako RX5, ta bo imel velik zaslon, občutljiv na dotik, osrednjo vlogo bo pri tem nosil operacijski sistem YunOS, tega uporabljajo pri Alibabi tudi na različnih pametnih hladilnikih, klimatskih napravah, sesalcih, itd.

    Objavljeno: 7.7.2016 08:00
  • Kitajski Hummingbad okužil 10 milijonov androidnih naprav

    Virusi, ki napadajo naprave z Androidom, se pojavljajo že dlje časa, a Hummingbad je spričo svoje razširjenosti hitro postal največja nadloga. Po nekaterih podatkih naj bi okužil več kot 10 milijonov pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, zgornje ocene pa segajo vse do 85 milijonov.

    Objavljeno: 7.7.2016 05:00
  • Vpoklic električnih rolk zaradi nevarnosti eksplozij

    Pred kratkim smo preizkusili električno rolko, v tujini znano tudi kot »Hoverboard«. V zadnjih mesecih pa se je v spletu pojavilo vse več posnetkov, kjer so se te (in podobne) rolke začele kaditi, v nekaterih primerih so se celo vžgale ali eksplodirale. Sedaj pa je v ZDA prišlo celo do vpoklica najpopularnejših modelov, pri vpoklicu sodeluje kar osem različnih proizvajalcev (mislimo si, da večina teh naprav nastaja le v nekaj tovarnah). Za težave naj bi bile krive litij-ionske baterije, ki se lahko med uporabo močno segrejejo. Na prodajnih policah naj bi že bili novejši modeli, ki naj ne bi imeli teh težav.

    Objavljeno: 6.7.2016 15:00
  • Tehnološka podjetja zahtevajo preklic direktive o piškotkih

    Evropska komisija pripravlja nova pravila elektronske zasebnosti, a se je skupina dvanajstih gospodarskih subjektov oglasila in zahtevala preklic omenjene direktive (in hkrati obstoječi del, ki se nanaša na piškotke). Med sodelujočimi so ETNO (European Telecommunications and Network Operators association), ECTA (European Competitive Telecommunications Association), zveza GSMA (ta predstavlja mobilne operaterje) in še nekaj drugih. Po njihovem bi enostavnejši predpis koristil uporabnikom, saj bi jim omogočal preprosta in bolj dosledna pravila, ki bi diktirala uporabo osebnih podatkov. Hkrati naj bi izboljšala inovativnost in konkurenčnost podjetji. Koalicija v širšem združuje tako ponudnike telekomunikacijskih storitev kot spletnih storitev (Netflix, eBay, Facebook) in tudi proizvajalce strojne in programske opreme (Microsoft, Apple, celo Huawei).    

    Objavljeno: 6.7.2016 14:00
  • Po zakonu mora biti državna programska oprema odprtokodna

    V Bolgariji namreč. Sprejeli so zakon, po katerem mora biti vsa programska oprema, napisana za uporabo države, odprtokodna in dosegljiva s strani javnosti. V objavi na blogu je Bozhidar Bozhanov, svetovalec podpredsednika vlade, obrazložil, da so zakon sprejeli predvsem iz varnostnih razlogov. S tem korakom želijo namreč preprečiti varnostne pomanjkljivosti v programih, tudi takrat, ko preteče pogodba s ponudnikom.

    Objavljeno: 6.7.2016 08:00
  • Težave angleškega razvijalca procesorjev

    Angleško podjetje Imagination Technologies, znano po razvoju procesorjev in druge elektronike, je objavilo 63 milijonov funtov izgub v zadnjem letu. Podjetje je sicer najbolj znano po razvoju grafičnih procesorjev PowerVR, te uporablja Apple v svojih napravah iPhone in iPad. Apple si lasti tudi delež v podjetju, a nimajo interesa, da bi ga enostavno prevzeli. V zadnjih mesecih so že odpustili 350 zaposlenih (od skupno 1.700), iščejo pa kupce za nekatere podružnice, denimo Pure Technologies, ki se ukvarja s tehnologijo digitalnega radia.  

    Objavljeno: 5.7.2016 15:00
  • Samsung predstavil telefon Galaxy Wide

    Samsung pridno dobesedno razširja paleto telefonov Galaxy, tokrat z novim Galaxy Wide (torej »širok«). Naprava je sicer na voljo le v njihovi domači Južni Koreji, nič ni znano, če ali kdaj bo prišla na naše konce. Gre za telefon nižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, a z razmeroma velikim, 5,5 palčnim zaslonom (glede na ime bi sicer pričakovali kak širok telefon v stilu Blackberryjevega Passport). Uporablja procesorsko vezje Snapdragon 410 s štiri jedrnim procesorjem takta 1,2 GHz, pomnilnika je 2 GB, pogona pa 16 GB (omogoča tudi vstavitev kartice MicroSD). Cena je okoli 275 dolarjev.

    Objavljeno: 5.7.2016 14:00
  • Google Chrome z neposredno podporo za Chromecast

    Nova različica Google Chrome (konkretno različica številka 51), ima po novem vgrajeno tudi možnost neposrednega pošiljanja videa in drugih vsebin na predvajalnik Chromecast. Novost se seveda pojavi pri uporabnikih, ki uporabljajo Chromecast in so prijavljeni v oboje (torej tako predvajalnik kot brskalnik), doslej smo za to morali namestiti dodatek. Predvajani video naj bi deloval še nekoliko bolje, saj bo brskalnik vse parametre samodejno prilagajal.

    Objavljeno: 5.7.2016 13:00
  • V Južni Koreji dokončali omrežje za internet stvari

    Južna Koreja je prva država na svetu, ki je postavila namensko podatkovno omrežje za internet stvari (»internet of things«) – to so sicer postavili že Nizozemci, a le na področju Amsterdama. Gre za omrežje tipa LoRaWAN (Long Range Wide Area Network, tudi LPWAN - Low-Power WAN), narejen z mislijo na dolge razdalje in čim manjšo porabo energije. Kako nova je tehnologija, pove že to, da je bila specifikacija različice 1.0 izdana šele pred enim letom.

    Objavljeno: 5.7.2016 08:00
  • BlackBerry obupuje nad BB10, prehaja na Android

    Pred časom smo preizkusili BlackBerryjev telefon Priv, šlo je za njihov prvi telefon, ki je namesto lastnega operacijskega sistema BB10 uporabljal sistem Android. Takrat so sicer še govorili, da ne bodo povsem obupali nad BB10, a so se sedaj v spletu pojavile govorice, da telefonov z lastnim operacijskim sistemom ne bo več, v naslednjem letu pa lahko pričakujemo še nekaj BlackBerry telefonov z Androidom. Prvi del govoric naj bi prišel iz ameriške administracije, kjer je zaokrožilo sporočilo, da naj zaposleni ne pričakujejo več novih BlackBerryjev.

    Objavljeno: 4.7.2016 15:00
  • Apple naj bi kupil Tidal

    Sodeč po pisanju časnika Wall Street Journal se naj bi Apple dogovarjal za nakup pretočne glasbene storitve Tidal. Njeni lastniki prihajajo iz glasbenih vrst, večinski lastnik je Jay Z, lastne deleže pa imajo tudi Kanye West, Beyonce in številni drugi. Tidal ima s tem tudi ekskluzivne predvajalne pravice do marsikaterega novega albuma, ravno to naj bi bil glavni razlog za Applovo zanimanje. Podjetje Aspiro je storitev pred dobrim letom za 56 milijonov dolarjev prodalo Jay Z-ju, trenutno ima nekaj čez štiri milijone uporabnikov.

    Objavljeno: 4.7.2016 12:00
  • Programski hrošči razveljavili znanstvene raziskave

    Znanstveniki, ki preučujejo človeške možgane, so pod vprašaj postavili ogromno obstoječih raziskav in podatkov. Objavljena je bila namreč raziskava, v kateri avtorji trdijo, da se najbolj pogosti programski paketi za obdelavo podatkov, pridobljenih iz naprav fMRI (torej za slikanje z magnetno resonanco, functional MRI), pogosto motijo.

    Objavljeno: 4.7.2016 08:00
  • Šifriranje v Androidu ima ogromno luknjo

    Tako Googlov Android kot Applov iOS podpirata šifriranje podatkov na telefonu, s čimer so ti teoriji zaščiteni pred nepooblaščenimi očmi, četudi telefon pogrešimo. Toda medtem ko je zaščita v iOS tako močna, da se je z njo več mesecev ukvarjal FBI in uspel priti le do polrešitve, ki deluje na konkretni verziji iPhone 5C, je šifriranje v Androidu precej bolj luknjičavo.

    Objavljeno: 3.7.2016 05:00
  • Umetna inteligenca je premagala pilota

    V preizkusih sposobnosti med ljudmi in umetno inteligenco, torej računalniki, čedalje bolj pogosto zmagujejo slednji. V zadnjem od tovrstnih testov je dvoboj izgubil izkušeni pilot ameriških vojaških sil, eden od vrhunskih inštruktorjev, ki se je soočil v računalniški simulaciji letalskega dvoboja.

    Objavljeno: 3.7.2016 01:00
  • Olimpijske igre v navidezni resničnosti

    Olimpijske igre so običajno pomembna odskočna deska za vpeljavo novih tehnologij na področju snemanja in predvajanja posnetkov. Tudi letošnje v brazilskem Riu de Janeiru pri tem ne bodo izjema.

    Objavljeno: 2.7.2016 01:00
  • BMW in Intel za samovozeča vozila

    BMW, Intel in izraelsko podjetje MobilEye so na posebni konferenci napovedali, da bodo tesno sodelovali pri razvoju tehnologij za samovozeče avtomobile. Cilj novega partnerstva sta razvoj in začetek prodaje povsem samovozozečih vozil do leta 2021.

    Objavljeno: 2.7.2016 01:00
  • Prva smrtna nesreča samovozečega avtomobila Tesla

    Kljub temu, da strokovnjaki menijo, da so samovozeči avtomobili varnejši od ljudi za volanom, tehnologija računalniško vodenih vozil še zdaleč ni popolna. Žal je bilo najbrž neizbežno, da se bi prej ali slej tudi v tej nastajajoči kategoriji vozil zgodila nesreča s tragičnim izidom.

    Objavljeno: 1.7.2016 01:00
  • Povprečna hitrost dostopa do interneta je 6,3 Mb/s

    Podjetje Akamai je sporočilo najnovejšo statistiko glede stanja razvitosti in doseženih hitrosti v internetu. V prvem četrtletju letošnjega leta so zabeležili na svetovnem nivoju v 12% rast hitrosti prenosa podatkov, ki znaša v povprečju trenutno 6,3 Mb/s.

    Objavljeno: 1.7.2016 01:00
  • 3 milijarde dolarjev odškodnine zaradi procesorjev

    Oracle je izgubil pomemben, predvsem pa drag sodni spor z nekdanjim partnerjem, korporacijo Hewlett Packard. Spor je nastal leta 2011, ko se je Oracle enostransko odločil, da bo v svojih izdelkih prenehal podpirati procesrosko platformo Itanium, v katero je HP v preteklem desetletju vložil veliko sredstev.

    Objavljeno: 1.7.2016 01:00
  • Evernote omejuje brezplačno rabo

    Priljubljena beležnica Evernote je najnovejši primer izdelka, ki je prišel do zgornje meje, kaj lahko proizvajalec naredi z brezplačnim modelom nudenja storitev. Beležnica, ki je v preteklosti pritegnila več kot 200 milijonov uporabnikov, je zaslovela predvsem po dejstvu, da zna samodejno, skoraj neopazno sinhronizirati zapiske med več uporabnikovimi napravami, za plačilo pa tudi med več uporabniki. Poleg tega je osnovni model rabe vedno bil brezplačen z dovolj veliko količino prostora za tipično vodenje zapiskov.

    Objavljeno: 1.7.2016 01:00
  • Windows 10 Anniversary Update bo nared 2.avgusta

    Microsoftu je sprva nehote ušlo, nato pa so kar uradno potrdili, da bo naslednja velika različica okolja Windows nared drug dan avgusta. S tem želijo izpolniti zavezo, da bodo večje različice okolja Windows objavljali redno vsako leto, približno tako, kot počene konkurenca (Apple).

    Objavljeno: 30.6.2016 01:00
  • AMD Radeon RX 480 – vstopna grafika za navidezno resničnost

    AMD je predstavil novo grafično kartico Radeon RX 480, ki ne bo potolkla nobenih absolutnih hitrostnih rekordov, a bo kljub temu postala najbrž zelo priljubljena pri širšem krogu uporabnikov. Radeon RX 480 je namreč najcenejša alternativa za tiste, ki se želijo podati na področje prikazovalnikov za navidezno resničnost, kot sta Oculus Rift in HTC Vive.

    Objavljeno: 30.6.2016 01:00
  • Microsoft .NET je postal odprtokoden

    Microsoft je svoje poglavitno tehnološko in razvojno ogrodje .NET objavil kot odpro kodo, s čimer so odpira pot k razvoju .NET aplikacij za druge operacijske sisteme, kot so Linux, macOS, predvsem pa Android in iOS, seveda z Microsoftovimi razvojnimi orodji, kot je Visual Stuidio.

    Objavljeno: 29.6.2016 01:00
  • Vdor v uporabniške račune direktorja Googla

    Videti je, da se je v hackerskih skupnostih pojavila nova moda – vdiranje v uporabniške račune znamenitih oseb, predvsem vodilnih v podjetjih računalniške industrije. Skupina hackerjev, ki se predstavlja pod imenom OurMine je uspešno napadla in vstopila v račune Sundarja Pichaia, še dokaj svežega direktorja družbe Google. Uspešno so vdrli v uporabniške račune v omrežjih Quora in Twitter, s čimer so menda skušali zgolj dokazati, kako skromen nivo zaščite uporabljajo tisti, ki bi morali biti na tem področju najbolj urejeni.

    Objavljeno: 29.6.2016
  • Microsoftova digitalna denarnica

    Precej za glavnimi tekmeci, torej za Applom, Googlom in Samsungom, so tudi pri Microsoftu predstavili lastno digitalno denarnico za mobilna plačila. Microsoft Wallet 2.0 je nova plačilna aplikacija, ki deluje na telefonih z okoljem Windows 10 in vgrajenim vmesnikom NFC. To trenutno pomeni, da deluje s telefoni Lumia 650, 950 in 950XL.

    Objavljeno: 28.6.2016 01:00
  • DTN, Internet za vesolje

    Internetni protokoli so bili zasnovani za uporabo na našem planetu in večinoma predvidevajo, da so vse vmesne točke med prejemnikom in pošiljateljem aktivne za uspešen prenos podatkovnih paketov.

    Objavljeno: 28.6.2016 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji