• Prihaja brezžično polnjenje

    Zgornji naslov bo poznavalce zagotovo zmotil, saj brezžično (indukcijsko) polnjenje telefonov poznamo že od konca leta 2013, ko ga je v svojem telefonu Nexus 5 predstavil Google (telefon pa je izdelal LG).

    Objavljeno: 23.7.2018 10:00
  • Fuksija, zamenjava za Android v naslednjih petih letih?

    Google že približno dve leti razvija nov operacijski sistem z delovnim imenom Fuksija (Fuchsia), ki bo morda nekega dne postal osnova za vse Googlove naprave, od pametnih zvočnikov, prek telefonov, do računalnikov. Čeprav gre uradno zgolj za raziskovalni projekt, interni viri iz Googla navajajo, da v podjetju obstaja predlog načrta, s katerim naj bi Fuksija nekega dne morda celo zamenjala Android in ChromeOS.

    Objavljeno: 21.7.2018 08:00
  • Nove funkcionalnosti v Windows Server 2019

    Microsoft prihajajočemu strežniškemu izdelku Windows Server 2019 še naprej dodaja funkcionalnosti in razkriva podrobnosti v povezavi z izdelkom, še preden bo ta dokončan. Po tem, ko so javnosti dali možnost predogleda strežnika v okviru programa Windows Insider, so zdaj najavili nekaj zanimivih novosti s področja virtualizacije in podporo pomnilniškim sistemom.

    Objavljeno: 21.7.2018 06:00
  • Srečanje Trump-Putin poskrbelo za porast hekerskih napadov na Finsko

    Finska običajno ne beleži velikega števila hekerskih napadov na svojo internetno infrastrukturo. Se je pa to močno spremenilo pred srečanjem Donalda Trumpa in Vladimirja Putina, ki je v ponedeljek potekalo v Helsinkih. Štiri dni pred obiskom se je število napadov povečalo za 28-krat, v poročilu ugotavlja podjetje F5.

    Objavljeno: 21.7.2018 05:00
  • Microsoft in Walmart v zavezništvu proti Amazonu

    Walmart, največja maloprodajna trgovska veriga v ZDA in Microsoft sta sklenila strateško zavezništvo, v katerem nameravata družno sodelovati in tekmovati proti ponudbi mogočnega tekmeca, družbe Amazon. Če dobro razmislimo, Amazonova ponudba neposredno načenja jedro ponudbe obeh naštetih partnerjev – z oblačnimi storitvami AWS je Amazon glavni tekmec Microsoftovemu oblaku Azure, da o spletni trgovini Amazona, ki odžira kupce Walmartu, niti ne izgubljamo besed.

    Objavljeno: 20.7.2018 09:00
  • Samsung Galaxy X z upogljivim zaslonom prihaja v naslednjem letu

    Po pisanju časopisa Wall Street Journal, bo Samsung v naslednjem letu zagotovo predstavil nov tip pametnega telefona, ki bo uporabljal tehnologijo upogljivih zaslonov. Zelo verjetno je, da bo Samsung telefon imenoval Galaxy X, a ta ne bo zamenjava za dosedanje premijske modele Galaxy S.

    Objavljeno: 20.7.2018 06:00
  • Google odgovarja na sankcije Evropske komisije

    Po tem, ko je Evropska komisija kaznovala Google s kaznijo v višini 4,34 milijarde evrov, je spletni velikan na svoj način odgovoril na visoko sankcijo. V svojem blogu so zapisali, da ne razumejo, kako bi s svojim Androidom omejevali izbiro. Pravzaprav naj bi bilo stanje ravno nasprotno.

    Objavljeno: 19.7.2018 14:00
  • Z letalnikom iskali alpinista do višine 8400 metrov

    Alpinistična spletna stran Rock and Ice poroča, da so na himalajskih pobočjih Broad Peaka (8047 metrov) s pomočjo samodejnega letalnika (drona) rešili alpinista, ki je zdrsnil v prepad. Plezalec je bil v steni sam in je bil pogrešan že 36 ur, ker s seboj ni imel gorilnika za taljenje snega, je bil že proglašen za mrtvega.

    Objavljeno: 19.7.2018 12:00
  • Raziskovalci odkrili nove različice ranljivosti Spectre v procesorjih

    Vse kaže, da afera povezana z ranljivostjo sodobnih mikroprocesorjev, ki se tiče tako imenovanega špekulativnega izvajanja ukazov, še ni končana. Strokovnjaka za varnost Vladimir Kiriansky in Carl Waldspurger sta pravkar objavila novo poročilo, kjer razkrivata dve novi različici ranljivosti, ki po njunem mnenju odpirata nove možnosti zlorabe.

    Objavljeno: 19.7.2018 10:00
  • Zaradi zlorabe položaja EU prisodil Googlu rekordno visoko kazen

    Google je že precej časa pod drobnogledom Evropske komisije zaradi svojega prevladujočega položaja pri spletnih storitvah, predvsem glede zlorabljanja položaja kot vodilni ponudnik na področju spletnih iskalnikov. Tokrat je Evropska komisija razsodila, da Google zlorablja tudi svoj položaj z operacijskim sistemom Android, kjer je iskalnik podatkov seveda vezan na Googlovo storitev.

    Objavljeno: 18.7.2018 13:00
  • Povprečna starost gledalca TV - 60 let

    Britanski medijski regulator Ofcom je v zadnjem poročilu ugotovil, da (tudi) v Veliki Britaniji naročnine na pretočne servise, kot sta Netflix in Amazon Prime, po novem presegajo naročnine na klasične televizijske servise, kot so Sky, BT, Virgin in drugi kabelski ponudniki.

    Objavljeno: 18.7.2018 10:30
  • Jeff Bezos (ponovno) najbogatejši zemljan

    Bloomberg je v svojem spisku milijarderjev (Bloomberg Bilionaires Index) na prvo mesto postavil šefa Amazona, Jeffa Bezosa – »vreden je« kar 150 milijard dolarjev. Na prvem mestu je prehitel Billa Gatesa, solastnika in soustanovitelja Microsofta, ki je »nekje pri vrhu« že od devetdesetih let prejšnjega tisočletja. Prvo mesto je za kratek čas »osvojil« že leta 2017.

    Objavljeno: 18.7.2018 10:00
  • Broadcom kupuje CA Technologies

    Podjetje Broadcom, znano po svojih polprevodniških izdelkih, predvsem s področja omrežnih in komunikacijskih tehnologij, je nepričakovano sklenilo dogovor za nakup družbe CA Technologies, za katero bodo odšteli 18,9 milijard dolarjev. Z denarnimi sredstvi, ne delnicami!

    Objavljeno: 18.7.2018 08:00
  • Samsung Galaxy S10 bo na voljo v treh različicah

    Medtem, ko javnost že pričakuje septembrski prihod treh novih modelov Apple iPhone, se Samsung pospešeno pripravlja na pripravo odgovora na te nove modele. Najbrž ni nikakršno presenečenje, da bo korejski velikan odgovoril prav tako s tremi modeli, ki bodo za povrh imeli skoraj identične velikosti zaslonov kot Applovi novinci.

    Objavljeno: 17.7.2018 10:00
  • Umetna inteligenca bo ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo zaprla

    Revizijska hiša PricewaterhouseCoopers (PwC) je nedavno objavila zanimivo poročilo, po katerem naj bi umetna inteligenca v naslednjih 20 letih ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo zaprla zaradi avtomatizacije procesov. Seveda pa bodo znotraj gospodarstva branže, ki bodo na račun tega izgubile, druge pa pridobile.

    Objavljeno: 17.7.2018 10:00
  • Chrome zaradi popravka za Spectre 10 odstotkov požrešnejši

    Eden glavnih očitkov Chromu je njegova požrešnost, saj načeloma porabi več pomnilnika od konkurence. Zato ni zanemarljiva Googlova napoved, da je v novi verziji Chrome 67 še za 10-13 odstotkov požrešnejši. Razlog je ranljivost Spectre v procesorjih, ki je terjala prilagoditve programske opreme, med drugim tudi Chroma.

    Objavljeno: 17.7.2018 05:00
  • Android Go - (pametni) telefoni pod 100 dolarji/evri?

    Leto dni in še malce čez je od tega, kot je Googlov šef Sundar Pichai napovedal »lahko« različico Androida, Android Go, ki naj bi bil namenjen strojno kar najmanj opremljenim pametnim telefonom. Taki telefoni naj bi bili namenjeni prodaji v državah, kjer je cena bistvenega pomena (denimo Indija) in naj bi uporabnikom kljub temu omogočili bolj ali manj vse dobrote, ki smo jih deležni uporabniki »običajnih« pametnih telefonov. Še več, napovedal je upanje, da bodo taki telefoni, z le 1 GB pomnika, počasnejšimi procesorji in slabšim zaslonom, morda na voljo že za 30 dolarjev.

    Objavljeno: 16.7.2018 11:00
  • Prodaja PCjev narašča, telefonov pada

    Kar nekaj let je veljalo, da se zanimanje za osebne računalnike, v prvi vrsti PC pospešeno zmanjšuje, interes nad pametnimi telefoni pa povečuje. Zato je zelo zanimivo, da se je v zadnjih dveh četrtletjih zgodba, čeprav verjetno za kratek čas, obrnila.

    Objavljeno: 16.7.2018 09:00
  • Akumulator z vgrajenim telefonom

    Če z zalogo energije v akumulatorju vašega pametnega telefona komaj preživite dan, je morda novi telefon Ulefone Power 5 prava rešitev. Z zmogljivostjo kar 13.000 mAh je skoraj prej akumulator z vgrajenim telefonom kot pa obratno. Sodeč po proizvajalcu, je energije dovolj za vsaj štiri dni intenzivne rabe, telefon pa lahko celo uporabljamo celo kot priložnostni polnilec za druge elektronske naprave (napajanje 5 V do 5 A). Kot nalašč za pobeg v divjino, kjer elektrika ni dosegljiva.

    Objavljeno: 15.7.2018 07:00
  • Evropa stavi na finančni sektor, zdravstvo in transport

    Fenomen tehnoloških statupov je v zadnjih letih močno zaznamoval novo zaupanje v gospodarsko rast in ekonomsko stabilnost. Evropska unija si močno prizadeva, da bi razvoj startupov podprla in pospešila in s tem rešila več problemov hkrati: doseganje višje konkurenčnosti, zaposlovanje, zlasti mladih, ter zadrževanje talentov znotraj meja EU.

    Objavljeno: 14.7.2018 06:00
  • Microsoft poziva k regulaciji razpoznave obrazov

    Strojno učenje in računalniških vid sta na področju razpoznave obrazov v zadnjih letih naredila velike korake naprej, a tehnologija še zdaleč ni povsem zanesljiva, predvsem pa kot skoraj vsaka nova tehnologija zlahka lahko postane tudi sredstvo zlorabe. Microsoft zato poziva državne institucije, v prvi vrsti ameriške, naj postavijo merila in pravila, kako se tako občutljivi osebni podatki lahko uporabljajo in hranijo.

    Objavljeno: 14.7.2018 06:00
  • V Nemčiji se profil na Facebooku lahko deduje

    Doslej je Facebook omejeval razpolaganje s profili umrlih uporabnikov. Zakoniti dediči ali predhodno določeni skrbniki so lahko račun v celoti izbrisali ali pa ga minimalno vzdrževali, zasebnih sporočil pa Facebook ni nikoli izročal. Po novi sodbi nemškega sodišča pa se profil deduje.

    Objavljeno: 14.7.2018 05:00
  • Apple pripravlja prenovo tablic, pametnih ur in prenosnikov

    Ko je Apple junija priredil vsakoletno razvojno konferenco, je morda bilo še največje presenečenje odsotnost kakršnekoli najave novih strojnih izdelkov. Nekatere družine izdelkov, kot so denimo prenosniki, so že precej zastarele, zato so že začele krožiti govorice, da Apple morda celo namerava opustiti določene modele.

    Objavljeno: 13.7.2018 07:00
  • Microsoft Teams odslej tudi v brezplačni različici

    Microsoft je najavil novo politiko za svoje osredje orodje za skupinsko sodelovanje in spletne pogovore Teams, ki bo odslej na voljo tudi v brezplačni različici. S tem neposredno odgovarja na politiko glavnega tekmeca, spletne storitve Slack, ki ima poleg plačljivih različic od leta 2014 dalje tudi brezplačno, kar je bil glavni razlog, da ima to priljubljeno spletno orodje tako velik tržni delež in število uporabnikov.

    Objavljeno: 13.7.2018 06:00
  • Apple prenovil MacBooke Pro

    Apple je danes prenovil svoje MacBooke Pro, ki so v 13- in 15-palčni izdaji dobili nekoliko bogatejšo notranjost z Intelovimi procesorji osme generacije in več jedri. V 15-palčni verziji lahko dobimo sedaj šestjedrni model, v 13-palčni pa štirijedrnega. Prostornejši so tudi SSD-ji, končno je podprt tudi DDR4, kar vse prinaša hitrejše delovanje. Vizualno pa – razen nekoliko izboljšane tipkovnice butterfly – sprememb ni.

    Objavljeno: 12.7.2018 16:00
  • HTC Exodus – telefon, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov

    HTC so v zadnjih časih sooča z resno krizo pri prodaji, predvsem pa dobičkonosnosti svojih telefonskih izdelkov, zato so ubrali drzno novo smer razvoja, s katero želijo povečati interes za svoje izdelke. Najavili so, da bodo v letošnjem tretjem četrtletju ponudili zgodnji dostop do svojega prvega telefona, temelječega na tehnologiji veriženja blokov, z imenom Exodus.

    Objavljeno: 12.7.2018 06:00
  • Samsung Galaxy Tab S4 in Galaxy Watch

    Najpomembnejša novost, ki jo bo Samsung predstavil v začetku avgusta, bo novi "phablet" Galaxy Note 9, vendar vse kaže, da bo korejski velikan ob tem predstavil tudi novo generacijo pametnih ur in novo najzmogljivejšo tablico.

    Objavljeno: 11.7.2018 06:00
  • Slovenska hitrost do interneta malce pod povprečjem

    Razvijalci neuradnega standarda za merjenje hitrosti interneta, podjetje Ookla, že nekaj časa redno objavlja statistiko hitrosti, ki jih dosegajo njihovih 500 milijonov uporabnikov, med katerimi je tudi veliko prebivalcev Slovenije. Sprehod po njihovih statističnih straneh in straneh z zanimivostmi je vedno zanimiv.

    Objavljeno: 10.7.2018 10:00
  • Največja tovarna za telefone na svetu

    Samsung je v indijskem mestu Noida, v zvezni državi Utar Pradeš uradno odprl največjo tovarno pametni telefonov na svetu, ki bo sposobna v naslednjih treh letih izdelati okoli 120 milijonov pametnih telefonov. Indija je seveda po številu prebivalcev zelo velika država, zato bodo celotno letno proizvodnjo namenili bolj ali manj lokalnemu trgu.

    Objavljeno: 10.7.2018 06:00
  • Microsoft Surface Go za 399 dolarjev

    Microsoft je predstavil novo, cenejšo, manjšo in lažjo različico tablice Surface, ki jo namenjajo uporabnikom (poslovnim in potrošnikom), ki potrebujejo mobilnost. Surface Go bo na voljo v več različicah, vsakič pa z 10-palčnim zaslonom IPS z ločljivostjo 1800 × 1200 pik. Z manjšim zaslonom in drugimi optimizacijami so maso tablice spustili na 521 gramov.

    Objavljeno: 10.7.2018 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji