• Trg računalnikov v Sloveniji v okrevanju

    Sodeč po nedavni raziskavi družbe IDC, je v drugem četrtletju letošnjega leta trg osebnih računalnikov, prenosnikov in strežnikov po strmem padcu prodaje v prvem četrtletju zopet doživel vzpon. Rast so zabeležili v vseh treh skupinah izdelkov, še posebej dobro pa so se prodajali strežniki, kjer je rast v četrtletju dosegla 38,3%. Dobro je šlo tudi namiznim računalnikom (+14,2%), medtem ko se je rast prodaje prenosnikov nekoliko ustavila (+6,1%). Zaradi zelo slabe prodaje v prvem četrtletju (-33,9% pri namiznih računalnikih, -10,6% prenosnikih, -28,3% pri strežnikih), pa se je zmanjšala tudi ocena celotnega letnega prometa. V celoti se je volumen prodaje v vseh treh skupinah sešteto v prvi polovici leta povečal (+8,3% v številu enot in +10,5% v vrednosti), vendar prodaja namiznih računalnikov še vedno šepa za letom 2004 (-8,6%, 11-9%). Ob dobri prodaji v drugi polovici leta bi se rezultati lahko še precej izboljšali.

    Objavljeno: 2.9.2005
  • WinFS že v javnem preizkusu

    Microsoft je nekoliko presenetljivo objavil prvo razvojno različico novega datotečnega sistema in podatkovnega skladišča, ki ga je mogoče povrh vsega preizkusiti kot dodatek za operacijski sistem Windows XP. Objava je presenečenje predvsem zato, ker je Microsoft že lani napovedal, da tehnologija WinFS ne bo nared za naslednjo različico okolja Windows Vista, iz česar je bilo moč sklepati, da razvoj zamuja. Kljub temu je kot kaže tehnologija dovolj nared, da si lahko razvijalci in uporabniki ogledajo nov način hrambe podatkov.

    Objavljeno: 1.9.2005
  • Večpredstavni Asus A7V

    Podjetje Asus je predstavilo večpredstavni prenosni računalnik A7V, ki na področje večpredstavnih prenosnikov prinaša nove lastnosti, kot so vgrajena video kamera in digitalni televizijski sprejemnik. Asus A7V tudi sicer sodi med najzmogljivejše prenosnike ta hip, saj ga poganjajo procesorji Pentium M s takti od 1,5 do 2,5 GHz. Pomnilnik je lahko velik do 2 GB, diski pa so na voljo v različicah od 60 do 100 GB. Omeniti velja še DVD zapisovalnik s podporo za dvoslojni zapis, zlasti pa velik, 17,1-palčni zaslon v razmerju slike 16:10. Na voljo sta dve ločljivosti in sicer 1440 x 900 ter 1680 x 1050 pik. Grafika je ATI Radeon X700 s 128 MB velikim pomnilnikom.

    Objavljeno: 1.9.2005
  • Lenovo krepi orodja za upravljanje računalnikov

    Podjetje Lenovo je predstavilo novo generacijo tehnologij ThinkVantage, ki vključujejo orodja za lažjo namestitev, posodobitev in upravljanje osebnih računalnikov in prenosnikov. Zbirka rešitev ThinkVantage temelji na tehnologiji znanega programa za upravljanje računalniškega okolja LANDesk, v kompletu pa je kar sedem orodij. Sem sodijo orodja za reševanje in obnovitve sistema (Rescue & Recovery), rešitev za varnost (Client Security Solution), sistem za prenos sistema na nov računalnik (System Migration Assistant), ThinkVantage posodobitev sistema (ThinkVantage System Update) in orodje za izdelavo diskovnih slik ImageUltra Builder. Vsa orodja lahko upravitelji uporabljajo skupnega vmesnika ThinkVantage Management Console, ki omogoča upravljanje programov tudi na daljavo. Nov komplet orodij lahko precej olajša vzdrževanje računalniških sistemov v okolju s številnimi sistemi, poleg tega pa poveča varnost podatkov za končne uporabnike.

    Objavljeno: 1.9.2005
  • Vlaganja v IT pomagajo k boljšim finančnim rezultatom

    Sodeč po raziskavi, ki jo je sponzoriralo podjetje Juniper Networks, podjetja, ki več vlagajo v informacijsko tehnologijo dosegajo boljše finančne rezultate kot druga. Med 560 anketiranimi podjetji je četrtina takih, ki so dosegla tudi do 30% večjo rast prodaje od tistih, ki v tehnologijo IT vlagajo razmeroma malo sredstev. Za skupino uspešnih podjetij, ki so jo imenovali "dinamični vodje", je tudi značilno, da imajo precej bolj visoke zahteve nad IT storitvami kot drugi. Prag tolerance izpada poslovanja zaradi nedelovanja IT sistema je denimo že krepko pod 30 minutami, medtem ko konzervativna podjetja dopuščajo nekoliko večji čas. Za tovrstna podjetja velja, da so bolj naklonjena novim tehnologijam.

    Objavljeno: 31.8.2005
  • Pioneer pripravlja zapisovalnik Blu-ray

    Pioneer ima kot kaže že povsem nared nov zapisovalnik z oznako BRD-101A, ki podpira prihajajoče optične nosilce Blu-ray (BR). Poleg tega je zapisovalnik sposoben tudi pisati na nosilce DVD (+/-R/+/-RW in DL), zanimivo pa je, da zapisovalnik kot kaže ne bo znal brati in zapisovati na nosilce CD (R in RW). Združljivost nazaj bo torej možna le do nosilcev DVD. Za zdaj pri Pioneerju še molčijo o tehničnih podrobnostih, ceni in seveda temu, kdaj bo v prodaji.

    Objavljeno: 31.8.2005
  • Fujitsu Siemens stavi na AMD

    Fujitsu Siemens je predstavil novo delovno postajo, ki uporablja AMDjeve procesorje z dvojnimi jedri, ob tem pa tudi varčuje z energijo. Nove delovne postaje Celsius V830 so med prvimi izdelki, ki uporabljajo AMD-jevo tehnologijo PowerNow! v namiznih računalnikih. S tem proizvajalec obljublja precej manjšo porabo energije brez žrtvovanja zmogljivosti računalnika, ko je to potrebno. Nove delovne postaje so lahko opremljene s procesorji Opteron 275, 270 in 265, tja do 32 GB RAM, precej pa so naredili tudi na sistemskem nivoju. Sistemski nabor je nVidia nForce Professional 2200, ki podpira vodilo AMD HyperTransport, vmesnike PCI-X, med drugim pa tudi PCI Expfress x16 s podporo za dvojne grafične kartice nVidia prek namenskega vodila SLI.

    Objavljeno: 31.8.2005
  • Samsung prvi s 19-palčnim prenosnikom

    Samsung bo na sejmu v IFA v Berlinu predstavil prvi prenosni računalnik, ki ima vgrajen zaslon z diagonalo kar 19 palcev. Samsung M70, ki je zaradi dimenzij bolj prenosni namizni računalnik, kot pa tradicionalni prenosnik ima poleg velikosti zaslona še eno posebnost - zaslon lahko celo odklopimo od računalniškega dela in ga postavimo na posebno podnožje ter uporabimo kot običajen monitor (ima celo vmesnik DVI za priključitev na drug računalnik). Zaslon, ki nudi ločljivost 1680 x 1050 pik je menda zelo lahek, zato celota tehta domala enako, kot tipični 17-palčni prenosniki. Poleg tega, da bo M70 vseboval najnovejše mobilne Pentiume M pri Samsungu še molčijo o tehničnih podrobnostih, kot tudi ceni in datumu začetka prodaje.

    Objavljeno: 30.8.2005
  • Managerji še vedno premalo uporabljajo ITIL

    Nedavna anketa družbe Evergreen Systems med predstavniki IT oddelkov največjih svetovnih podjetij kaže, da ta še vedno premalo uporabljajo najboljša vodila za upravljanje in izvajanje IT procesov. Čeprav so kompleksnost današnjega IT okolja, zahteve po skladnosti z raznimi standardi in drugi dejavniki v zadnjih letih močno povečale zanimanje za priporočila standarda IT Infrastructure Library (ITIL), večina podjetij še ne razume vsebine prav tako pa ne uporabljajo metoda za merjenje povečanja učinkovitosti.

    Objavljeno: 30.8.2005
  • Olympusova jesenska kolekcija

    Olympus je predstavil niz novih digitalnih fotoaparatov, s katerimi bodo skušali povečati tržni delež v jesenskem in prednovoletnem obdobju. Najbolj zanimiva novost je najbrž nov član družine Mju Digital in sicer model 600, ki ima tipalo s šestimi milijoni pik. Aparat ima 3-kratni optični zum, 2,5-palčni zaslon, predvsem pa tehnologijo BrightCapture, ki pomaga predvsem pri slikanju v slabših svetlobnih pogojih. Mju Digital 600 je obenem vodno odporen, kot modni dodatek pa je na voljo v več barvah. Ameriška cena je 300 dolarjev.

    Objavljeno: 30.8.2005
  • IBM xSeries 260

    IBM je objavil tretji strežnik, zasnovan na arhitekturi X3, ki je namenjen predvsem zahtevnejši uporabi na oddaljenih lokacijah in v okoljih s potrebo po obsežnejšem pomnilniškem prostoru. Štiriprocesorski strežnik, ki meri v višino 7U ima namreč prostor za tja do dvanajst 3,5-palčnih diskov, kar v kombinaciji s 300 GB velikimi diski daje prostor za kar 3,6 TB podatkov. Uporabljeni so procesorji Intel Xeon MP, ki nudijo visoko transakcijsko zmogljivost, zato je strežnik primeren tudi za rezervo v primeru okvare najzmogljivejših strežnikov z arhitekturo X3 (x460 in x366). V ZDA se cena prične pri 4.600 dolarjih.

    Objavljeno: 29.8.2005
  • Kompleksnost še vedno ovira pri poslovnih informacijskih sistemih

    Nova raziskava družbe Hackett Group kaže, da bodo podjetja tudi v bodoče plačevala visoke vsote za implementacijo in vzdrževanje poslovnih informacijskih sistemov, saj le redko znajo pravilno omejevati kompleksnosti v tovrstnih projektih. Raziskava, ki je bila opravljena med več kot 2.000 predstavniki podjetij kaže, da imajo podjetja v večini tendenco vgrajevanja kompleksnih procedur, ki zahtevajo posebno prilagajanje programskih paketov za podporo poslovanju podjetij, kar se kasneje tudi odraža na vzdrževanju sistemov. Raziskava je pokazala, da podjetja, ki so izdatno prilagajala programsko opremo obstoječim procesom porabijo okoli 30% več sredstev na zaposlenega za lastništvo sistema za upravljanje s kadri in okoli 18% več sredstev za lastništvo sistema za upravljanje s financami. Podobno je tudi pri drugih podsistemih, ki so tipično prisotni v več podjetjih.

    Objavljeno: 29.8.2005
  • MSN Messenger 7.5

    Microsoft je objavil novo različico programa za trenutno sporočanje MSN Messenger 7.5. Gre za vmesno različico v pričakovanju na povsem novo različico 8.0, ki je že v pripravi. Nova različica prinaša zanimiv nov način zvočnega sporočanja, kjer lahko sogovorniki med sabo izmenjujejo 15-sekundne zvočne posnetke na enak način, kot bi sicer tipkana sporočila. Zvočna podpora je tudi sicer precej izboljšana, zlasti z novim algoritmom za odpravo zvočnih odmevov. Avtorji so okrepili varnost, zlasti na področju prenosa datotek in aktiviranja hiperpovezav, ki sta glavna vira okužb in vdorov v računalnike. MSN Messenger 7.5 je izšel domala sočasno kot nov tekmec GoogleTalk, kar je zanimivo naključje. Kot že rečeno, pa Microsoft pripravlja okrepljeno različico, ki bo omogočala spreminjati podobo programa s pomočjo grafičnih ovojnic (skins), izražanje "občutkov" v realnem času, tesnejšo povezavo z Media Playerjem, MSN Spaces in predvsem novo različico operacijskega sistema Windows Vista (doslej Longhorn).

    Objavljeno: 29.8.2005
  • Fujitsu z novim diskom za prenosnike

    Fujitsu je predstavil nov disk velikosti 2.5-palca, ki premore kar 160 GB kapacitete in deluje na vodilu Serial ATA (SATA). Model MHV2160BT je primeren predvsem za prenosnike, njegove pomembne odlike pa so tudi nizka poraba energije, odpornost proti tresljajem in tihi način delovanja. Trdi disk se vrti s 4200 obrati na minuto, v celoti podpira DIPM in HIPM, troši le 1,6 W energije pri branju in pisanju ter vsega 0,5 W v mirovanju.

    Objavljeno: 28.8.2005
  • IBM varuje v realnem času

    Velikan računalniške industrije, IBM, vstopa tudi na trg varnostnega kopiranja podatkov v realnem času in tako postaja največji igralec na trgu zvezne zaščite podatkov. IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files bo na voljo od 16. septembra naprej in bo uporabnikom omogočal samodejno in zvezno izdelavo varnostnih kopij podatkov na njihove računalnike ali prenosnike, prav tako pa tudi prenos podakov na oddaljene strežnike podjetij. IBM-ova rešitev ima pomembno prednost pred konkurenco, saj shranjuje samo zadnje spremembe datoteke, medtem ko ostale rešitve shranjujejo celotne datoteke in tako porabijo več prostora.

    Objavljeno: 28.8.2005
  • Osumljena avtorja Zotoba aretirana

    FBI sporoča, da so aretirali 21-letnega Turka in 18-letnega Maročana, ki naj bi ustvarila in razširjala virus Zotob, ki se je pred nekaj dnevi pojavil na spletu in napadel številne računalnike z operacijskim sistemom Windows, tudi znotraj večjih podjetij in organizacij. Farida Essebarja iz Maroka, ki se je predstavljal z vzdevkom "Diabl0", in Attillo Ekicija iz Turčije, znanega tudi pod imenom "Coder", so prijele njune domače oblasti, ki so pri iskanju krivcev sodelovale z ameriškimi preiskovalci. Po besedah predstavnikov FBI se bo proces proti obema odvijal v njunih domovinah.

    Objavljeno: 27.8.2005
  • Glava namesto miške

    Raziskovalni center T. J. Watson, ki je del družbe IBM, je postregel s programsko opremo, ki lahko v kombinaciji s spletno kamero služi kot nadomestilo za miško. Poceni rešitev naj bi bila preprosta za uporabo, ne potrebuje dodatne strojne opreme, namenjena pa je predvsem ljudem, ki niso zmožni uporabljati miške. Pred uporabo je potrebno sistem "umeriti" z obračanjem glave levo in desno, premiki glave pa se potem s pomočjo posebnih filtrov prevedejo v gibanje kazalca. Programska oprema samodejno prehaja med dvema načinoma delovanja: hitrim, ki je namenjen daljšim premikom, in počasnim, ki služi večji natančnosti. Podprte so vse metode klikanja, npr. levi klik, desni klik in celo "povleci-spusti".

    Objavljeno: 27.8.2005
  • Telemah in Triera hitreje in ceneje

    S 1. septembrom ponudnika kabelskega interneta, UPC Telemach in Triera Internet, uvajata nove pakete, ki bodo hitrejši in cenejši od dosedanjih. Tako bo Telemachov paket Standard (1536/384 kb/s) stal 6.990 SIT mesečno, paketa Trojka (3072/512 kb/s) 8.700 SIT mesečno in Petka (5120/768 kb/s) 9.900 SIT mesečno. Prehod na nove pakete bo za obstoječe naročnike brezplačen, vendar bo pogodbo potrebno podaljšati za dve leti. Mesečna naročnina za Trierin paket F200 (1024/256 kb/s) bo 6.700 SIT, za F300 (2048/384 kb/s) 8.200 SIT, za F400 (4096/512 kb/s) 9.700 SIT in za F500 (6144/768 kb/s) 11.200 SIT.

    Objavljeno: 27.8.2005
  • Canon prevzema NEC Machinery

    Največji japonski izdelovalec fotokopirnih strojev in digitalnih fotoaparatov, Canon, bo za 46 millijonov dolarjev prevzel 54-odstotni delež v podjetju NEC Machinery, ki je enota korporacije NEC. NEC Machinery je izdelovalec opreme za izdelavo čipov in je po besedah predstavnikov Canona lastnik napredne tehnologije za izdelavo avtomatizacijske opreme. Razlog za Canonov nakup deleža, ki sta si ga doslej lastila NEC (39,6 %) in NEC Kansai (14.3 %), je pohitritev prizadevanj po zmanjšanju stroškov.

    Objavljeno: 26.8.2005
  • Hitachi zasenčil konkurenco

    Hitachi je na področju video snemalnikov postavil nov mejnik, saj je napovedal komponento z dvema trdima diskoma, ki bo zmožna shraniti cel terabajt podatkov. To zadošča za 128 ur programa visoke ločljivosti, pomembna lastnost naprave pa je tudi hkratno snemanje dveh programov. Snemalnik bo že prihodnji mesec na voljo na Japonskem, stal pa bo čez 2000 dolarjev. Ponudili bodo tudi različice s kapaciteto 160, 250 in 500 GB, ni pa še jasno, ali bo sploh katera komponenta na voljo v Evropi in ZDA. Hitachi do konca leta načrtuje 35-odstotni delež japonskega tržišča video snemalnikov visoke ločljivosti.

    Objavljeno: 26.8.2005
  • Podrobnosti o procesorjih Cell

    Sony in Sony Computer Entertainment (skupaj tvorita skupino Sony), IBM ter Toshiba so uradno izdali dokumente, ki opisujejo tehnične podrobnosti nove arhitekture Cell. Vključena podjetja želijo na ta način povabiti razvijalce programske opreme, poslovne partnerje, akademske in raziskovalne ustanove, da pripravijo svoje rešitve s procesorji Cell. Doslej je znana le njihova uporaba v PlayStation 3, Toshibinih TV-sistemih in sistemih za obdelavo digitalnih signalov ter slik podjetja Mercury Computer Systems. Predstavitev tehničnih podrobnosti je naslednji pomemben mejnik v evoluciji nove arhitekture, njeno resnično zmogljivost pa bomo spoznali šele ob primerjalnih preizkusih.

    Objavljeno: 26.8.2005
  • PlayStation Portable z brskalnikom

    Na vojo je nova strojna programska oprema (firmware) različice 2.0 za prenosno različico Sonyjevega PlayStationa. Njena najpomembnejša novost je spletni brskalnik, ki uporabnikom omogoča uporabo spleta v okolici dostopnih točk Wi-Fi. Nadgradnja obenem poveča varnost brezžičnega interneta, dodaja orodja za deljenje fotografij in izboljšuje predvajanje videa in glasbe. Firmware 2.0 lahko brezplačno prenete s spleta. Sicer pa tudi PSP nakazuje lep uspeh za Sony, saj so samo v ZDA od marca naprej prodali že 1,95 milijona naprav, kljub temu da je zaenkrat na voljo "le" 35 iger in 125 filmov ter TV-oddaj.

    Objavljeno: 25.8.2005
  • Intel VIIV

    Drugi dan Intelovega polletnega srečanja razvijalcev je postregel s še eno novostjo. Intel VIIV (izg. "vajv", kar se rima na "fajv" - five) je nova platforma za naprave zabavne elektronike, nekakšna različica Centrina za digitalni dom. Vsi procesorji, ki bodo lahko različni, bodo dvojedrni, sprva pa lahko pričakujemo Pentiume D v 65-nanometrski tehnologiji. Skupne značilnosti vseh naprav bodo daljinski upravljalniki, Intelovo čipovje, operacijski sistem Windows XP Media Center Edition ter zelo hitro (takojšnje) prižiganje in ugašanje naprav. Tehnologija VIIV se bo na trgu pojavila že v prvem četrtletju 2006.

    Objavljeno: 25.8.2005
  • Google Talk

    Številne špekulacije preteklih mesecev so postale resničnost - Google se je podal tudi na področje neposrednega sporočanja. Inovativno podjetje je predstavilo brezplačno orodje in storitev Google Talk, s pomočjo katerega lahko uporabniki komunicirajo pisno ali govorno. Storitev uporablja odprtokodni protokol Jabber in je zaenkrat na voljo za operacijske sisteme Windows 2000, XP in Server 2003. Uporabniki drugih operacijskih sistemov lahko uporabijo katerega izmed večprotokolnih odjemalcev, kot so Gaim, Adium in Miranda. Za uporabo je potreben elektronski naslov Gmail.

    Objavljeno: 25.8.2005
  • Intel predstavil nove procesorje

    V San Franciscu se je začel Intel Developer Forum (IDF), na katerem je predsednik uprave podjetja Intel, Paul Otellini, podrobno predstavil prihajajoče izdelke največjega svetovnega izdelovalca procesorjev. Kot je sam omenil, je njihovo skupno sporočilo, da je merjenja zmogljivosti procesorjev v megahercih in gigahercih konec, namesto tega pa bomo v prihodnje spremljali predvsem razmerje med zmogljivostjo in porabo energije. Razlog se skriva predvsem v čedalje večji potrebi po prenosnih napravah, kot so prenosniki, pametni telefoni in predvajalniki večpredstavnih vsebin, kjer igra poraba energije zelo pomembno vlogo.

    Objavljeno: 24.8.2005
  • FCC odobril iTunes telefon

    Ameriška zvezna komisija za komunikacije (FCC) je Motoroli podelila pravico do prodaje za mnoge težko pričakovanega mobilnega telefona, ki bo vseboval mobilno različico Applovega iTunesa. Tako je le še vprašanje časa, kdaj se bo Motorola E790, kot se bo mobilnik imenoval, znašla na prodajnih policah. Na spletu so se tudi že pojavila navodila za uporabo, ki jih je preučil FCC in iz katerih je razvidno, da bo telefon s pomočjo iTunes omogočal predvajanje in nakupovanje glasbe. E790 bo vseboval tudi stereo zvočnike, izmenljivi pomnilnik Flash in Bluetooth.

    Objavljeno: 24.8.2005
  • Enotnega naslednika DVD ne bo

    Toshiba in Sony, ki razvijata konkurenčna naslednika medija DVD, sta dokončno opustila skupna prizadevanja za poenotenje standardov. Toshibinemu HD-DVD stojita ob strani predvsem NEC in Sanyo, medtem ko Sonyjev Blu-ray podpirajo Matsushita Electric, znan po blagovni znamki Panasonic, Samsung in Dell. Več milijard dolarjev vreden trg je očtino premamil tako ene kot druge. V primeru enakovredne uveljavitve standardov bodo največ izgubili uporabniki, ki bodo v računalnikih, igralnih konzolah in predvajalnikih večpredstavnih vsebin potrebovali obe enoti.

    Objavljeno: 24.8.2005
  • Novi procesorji AMD

    Advanced Micro Devices se nadeja povpraševanja ljubiteljev računalniških iger po prenosnikih, saj je posebej za njih razvil dva nova mobilna procesorja iz družine Turion. Modela MT-40 (2,2 GHz) in MT-37 (2,0 GHz) trošita 25 wattov moči, vsebujeta 1 MB drugonivojskega pomnilnika, izdelovalcem računalnikov pa bosta v paketih po 1000 kosov na voljo za 359 oz. 268 dolarjev. Dolgoletni podpornik AMD, VoodooPC, je že napovedal nova prenosnika, ki ju bosta poganjala nova procesorja. Dobremu zgledu naj bi kmalu sledila tudi druga podjetja, naklonjena AMD, predvsem Acer.

    Objavljeno: 23.8.2005
  • Novi Canonovi fotoaparati in tiskalniki

    Canon je sočasno predstavil celo paleto novih digitalnih fotoaparatov, foto tiskalnikov, večnamenskih naprav in kompaktnih tiskalnikov, namenjenih tiskanju fotografij. Serija PowerShot je dobila kar 7 novih članov, nov je digitalni fotoaparat SLR Canon EOS 5D, predstavili so še 4 nove fototiskalnike in dva kompaktna tiskalnika fotografij iz linije Selphy. Skupna značilnost večine novih fotoaparatov je nov procesor DIGIC II, ki omogoča hitrejše prižiganje fotoaparatov, večjo kvaliteto slik in boljšo odporo proti tresenju.

    Objavljeno: 23.8.2005
  • Google Desktop 2

    Ko je Google lanskega oktobra javnosti predstavil svojo tehnologijo za iskanje podatkov na namiznih računalnikih je naletel na zelo spodbudne odzive uporabnikov. Le dva meseca za tem pa je Gartner poskrbel za negativno presenečenje z objavo raziskave, v kateri odsvetuje uporabo storitve Google Desktop v poslovnih okoljih. Po mnenju analitične hiše naj ne bi bila dovolj varna in primerna za tovrstno rabo. In morda je Google prav zaradi tega že predstavil precej spremenjeno drugo različico tehnologije, ki je za zdaj še v razvojni stopnji beta.

    Objavljeno: 23.8.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji