• Microsoft Works 9.0

    Microsoft je v ZDA že začel s prodajo nove različice orodja za organizacijo podatkov in dokumentov v domačem okolju, Microsoft Works 9.0. Paket, ki je namenjen vsem, ki ne želijo kupiti precej dražji Office 2007, prinaša nekatere pomembne novosti, kot je zmožnost prebiranja in zapisovanja datotek Office 2007, prenovljen uporabniški vmesnik, ki temelji na predlogah podobnih spletnim stranem ter nove module za vodenje osebnih financ, hišnih opravil, zapiske o opravljenih telovadbah in podobno. V paket je vgrajen tudi pregeldovalnik predstavitev v PowerPointu. Nova različica se tudi tesno povezuje s spletnimi servisi in viri podatkov iz spletnega portala MSN. Za paket, ki deluje tudi v okolju Windows Vista in je na voljo v 32 in 64-bitnih različicah, je potrebno v ZDA odšteti manj kot 50 dolarjev.

    Objavljeno: 2.8.2007
  • Nasledniki pomnilnikov Flash

    V zadnjih letih si relativno veliko število zlasti manjših podjetij prizadeva najti alternativo pomnilnikom Flash RAM, ki so temelj številnih izdelkov na področju računalništva in zabavne elektronike. V zadnjem času je precejšnji pozornost javnosti pritegnilo malo podjetje Nanochip, v katerem je delničar tudi družba Intel. Njihova zamisel temelji na spreminjanju podatkov s pomočjo segrevanja mikroskopskih delcev (phase change memory) na površinah z snovjo podobno današnjim optičnim nosilcem. Za razliko od optičnih enot celoten proces ne uporablja gibljivih oziroma vrtljivih delov, zavzema pa tudi znatno manj prostora, kot dosedanje tehnologije. Avtorji napovedujejo, da nova tehnologija obeta osemkratno povečanje zmogljivosti pomnilniških čipov v isti prostornini kot danes, obenem naj bi s cene na GB zmanjšale za dva do štirikrat. Po sedanjih ocenah naj bi bili izdelki nared za množično proizvodnjo okoli leta 2010.

    Objavljeno: 2.8.2007
  • Množica novih HD video kamer

    Panasonic je le nekaj dni po predstavitvi majhne video kamere HDC-SD5 predstavil še manjši model HDC-SD7, ki prav tako zmore snemati posnetke v visoki ločljivosti. Novinec sodi med kamkorderje, ki jih držimo pokončno, tehta pa komaj 285 gramov in meri 5,2 x 8,7 x 11 cm. Po tehnični plati je domala enak kot model predstavljen nekaj dni pred tem, kar pomeni, da imajo video posnetki ločljivost 1920 x 1080 pik, vgrajen je 10x optični zum, podatke pa hrani na karticah SD in SDHC.

    Objavljeno: 2.8.2007
  • 2 TB za domačo rabo

    Western Digital je objavil nove različice svojih zunanjih diskovnih sistemov za domačo rabo, na katere je mogoče shraniti do 2 terabyta podatkov. Modeli My Book World Edition II, My Book Pro Edition II in My Book Premium Edition II vsebujejo do dva diska velikosti 1 TB, uporabniki pa se odločijo ali jih bodo uporabili v celoti za različne podatke, ali pa bo eden namenjen hrambi zrcalne slike podatkov z drugega diska. Vgrajeni so vmesniki USB 2.0 in Firewire (tako s hitrostjo 400 kot 800 Mb/s), priložena pa je tudi programska oprema za izdelavo varnostnih kopij. V ZDA se cene v odvisnosti od modela gibljejo med 750 in 800 dolarji.

    Objavljeno: 1.8.2007
  • Sun ponovno uspešno posluje

    Podjetje Sun je objavilo poslovne rezultate za drugo četrtletje, po katerem so poslovne rezultate podkrepili z lepim dobičkom v primerjavi z izgubo pred letom dni. Sun je v tromesečju ustvaril 329 milijonov dobička v primerjavi z izgubo 301 milijonov v svojem finančnem zadnjem četrtletju 2006. Ob tem je zanimivo, da so prihodki ostali v primerjalnem obdobju domala enaki - 3,835 proti 3,828 milijarde dolarjev. Glavni razlog za uspeh je po besedah predstavnikov podjetja interna reorganizacija in znižanje stroškov poslovanja, kjer so v četrtletju prihranili skoraj 487 milijonov dolarjev. Na letnem nivoju je dobiček 473 milijonov dolarjev, prihodki pa znašajo 13,873 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 1.8.2007
  • Strma rast trga računalnikov v srednji in vzhodni Evropi

    Sodeč po raziskavi družbe IDC trg osebnih računalnikov v srednji in vzhodni Evropi ostaja med najhitreje rastočimi trgi. V primerjavi s predhodnim letom je v letu 2006 po obsegu zrasel za 23%, po vrednosti pa skoraj za četrtino. Drugače povedano to pomeni skoraj 16 milijonov prodanih enot v vrednosti 14 milijard dolarjev. IDC meni, da so glavna gibala rasti tržišča porast stabilnosti v regiji in ugodna gospodarska klima, ki je prinesla povečanje razpoložljivega dohodka in porast zaupanja potrošnikov. K temu seveda velja pripisati tudi še naprej padajoče cene in močno konkurenco med ponudniki računalnikov. IDC pričakuje, da se bo rast trga osebnih računalnikov v CEE v prihodnjih letih rahlo upočasnila, vendar bo kljub temu še vedno ostala visoka. Pošiljke prenosnih računalnikov bodo ostale glavni dejavnik na trgu in bodo zrasle za več kot dvakrat do leta 2011.

    Objavljeno: 1.8.2007
  • Najmanjši HD kamkorder

    Panasonic je predstavil novo video kamero HDC-SD5, za katero trdijo, da je najmanjši izdelek s sposobnostjo snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti. Novi izdelek ima tri tipala CCD, meri pa zgolj 6,6 x 6,6 x 13,4 cm ter tehta 340 gramov. Kljub temu zmore snemati video posnetke z ločljivostjo 1920 x 1080 pik v zapisu AVCHD, za hrambo podatkov pa uporablja pomnilniške kartice SD ali SDHC. 8 GB kartica zadostuje za okoli 180 minut posnetkov. Med ostalimi lastnostmi so optika Leica Dicomar, vgrajen pa je algoritem za stabilizacijo slike. Za prenos podatkov na računalnik je na voljo vmesnik USB. Na prodaj bo od septembra, v ZDA za okoli 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 31.7.2007
  • Vodno hlajenje za diske

    V računalniških sistemih so diski poleg procesorjev najbolj občutljivi na temperaturo delovanja, zlasti v večpredstavnih delovnih postajah in strežnikih, kjer so nenehno prisotne aktivnosti branja in pisanja podatkov. NEC in Hitachi sta zato razvila poseben sistem hlajenja za diske, ki uporablja vodo kot medij za odvajanje toplote. Proizvajalca sta na svoj izdelek zelo ponosna, saj deluje skoraj neslišno (manj kot 25 dB), kar precej manj obremenjuje okolje od drugih hladilnih sistemov. Hladilnik bodo sprva uporabljali v AV delovnih postajah in sistemih za profesionalno rabo. Po nekaterih informacijah naj bi NEC kasneje vodno hlajenje za diske uporabil tudi v nekaterih osebnih računalnikih.

    Objavljeno: 31.7.2007
  • Štiri jedra za strežnike, standard za rezine

    Intel za konec poletja pripravlja prve procesorje Xeon MP, ki bodo uporabljali štiri jedra, namenjeni pa bodo najbolj zmogljivim strežnikom s tja do 16 jedri na sistem. Celotna platforma nosi delovno ime Caneland, sestavljata pa jo procesor Tigerton in sistemski nabor Clarksboro, ki so jih prvič javno napovedali lani oktobra. Novi procesorji Tigerton bodo delovali s taktom 2,93 MHz, kljub številnim jedrom pa bodo za delovanje potrebovali le okoli 50 wattov. Zaradi nizke porabe jih bodo po vsej verjetnosti proizvajalci uporabljali tudi v strežniških rezinah.

    Objavljeno: 31.7.2007
  • Fujifilm s poletnimi novostmi

    Fujifilm je izbral nenavaden čas, sredino poletja, za predstavitev novega nabora digitalnih fotoaparatov v različnih cenovni in funkcionalnih razredih. Za ljubitelje velikih zumov je na voljo model FinePix S800fd, ki se pohvali z 18x optičnim zumom in tipalom z 8 milijoni pik, seveda pa premore tudi sistem za stabilizacijo slike. Med drugim ima vgrajen algoritem za razpoznavo človeških obrazov, zmore hitrost slikanja do 15 slik na sekundo (pri nižjih ločljivostih) in podpira občutljivost do ISO 6400.

    Objavljeno: 30.7.2007
  • EU toži Intel, brani AMD

    Intel je nalete na novo oviro v Evropski Uniji, ki je konec julija proti ameriški družbi vložila tožbo zaradi monopolnega delovanja. Predstavniki EU trdijo, da je Intel v preteklem obdobju svoje procesorje prodajal pod tržno ceno ali z zelo velikimi rabati, da bi onemogočil tekmeca, družbo AMD. EU ima menda celo dokaze, da je Intel proizvajalcem računalnikov plačeval, da bi zamudili ali povsem preklicali objavo računalnikov z AMDjevo tehnologijo. Intel obtožbe zanika, v desetih tednih pa mora pripraviti svojo obrambo. V kolikor bi družbi dokazali očitano ravnanje, lahko pričakujejo kazen v višini več sto milijonov evrov.

    Objavljeno: 30.7.2007
  • BBC iPlayer - brezplačni video na zahtevo

    Angleška televizijska družba BBC je objavila nov spletni servis, s katerim bodo uporabnikom interneta omogočili ogled domala celotne produkcije družbe za minuli teden. Predstavniki BBCja trdijo, da gre za največji tehnični dosežek v zadnjih desetletjih, gledalcem pa bodo ponudili ogled okoli 400 oddaj tedensko, skupno okoli 70% produkcije. Med posnetki bodo tudi priljubljene oddaje, kot so Doctor Who in Planet Earth. Za dostop do video produkcije so razvili poseben predvajalnik, ki nosi ime BBC iPlayer. Dotop do video vsebin je brezplačen (žal le za otočane), vendar uporabniki video posnetkov ne bodo mogli trajno hraniti na svojih računalnikih. Hitrost dostopa do vsebin je odvisna od hitrosti internetne povezave, čakanje pa lahko traja tudi do pol ure na oddajo. Po ogledu ali najkasneje v 30 dneh se bodo posnetki samodejno zbrisali iz računalnika.

    Objavljeno: 30.7.2007
  • Trdi disk preko PCMCIA

    Japonsko podjetje ASKA Corporation je dokazalo, da razširitvene reže PCMCIA po prihodu novega standarda ExpressCard še niso povsem za odpis, saj je predstavilo prenosne trde diske s priklopom preko vmesnika PCMCIA.

    Objavljeno: 29.7.2007
  • Ubuntu kmalu na še nekaterih Dellih?

    Dell bo po besedah ustanovitelja podjetja Canonical Marka Shuttlewortha kmalu povečal ponudbo namiznih in prenosnih računalnikov, ki jih prodaja z nameščenim operacijskim sistemom Linux.

    Objavljeno: 29.7.2007
  • Linksys se poslavlja

    John Chambers, predsednik uprave družbe Cisco, v lasti katere je tudi podjetje Linksys, je na novinarski konferenci sporočil, da bo blagovna znamka Linksys kmalu ukinjena, nadomestila pa jo bo spremenjena znamka Cisco.

    Objavljeno: 28.7.2007
  • Mobilna gostovanja se cenijo

    Mobitel in Simobil sta objavila cenike nove evrotarife, ki jo je konec maja odredil Evropski parlament in s tem podprl uredbo Evropske unije, ki bo znižala cene pogovorov z mobilnimi telefoni v državah EU.

    Objavljeno: 28.7.2007
  • Thunderbird zapušča Mozilla Foundation

    Ker se neprofitna organizacija Mozilla Foundation zadnje čase vse bolj osredotoča na brskalnik Firefox, je njena predsednica na svojem blogu sporočila, da poštni odjemalec Thunderbird kmalu na bo več del te organizacije.

    Objavljeno: 27.7.2007
  • Nov žični omrežni standard

    Skupina Higher Speed Study Group pri organizaciji IEEE se ukvarja z razvojem prihodnjega standarda na področju žičnih omrežnih povezav Ethernet, ki nosi oznako IEEE 802.3ba.

    Objavljeno: 27.7.2007
  • Jubilejni, deseti HP Labs v Lizboni

    Med 25. in 28. junijem je v Lizboni na Portugalskem potekala že jubilejna, 10. konferenca HP Lab University, ki jo prireja Hewlett-Packard in ki smo se je udeležili tudi mi. Namenjena je izključno novinarjem in analitikom v regiji EMEA, ki vključuje Evropo, Bližnji vzhod ter Afriko.

    Objavljeno: 27.7.2007
  • Seagate opušča IDE

    Seagate bo še to leto prenehal izdelovati trde diske tipa IDE in se osredotočil samo še na hitrejši vmesnik SATA, kar je prva tovrstna napoved med velikimi izdelovalci trdih diskov, a zagotovo ne zadnja.

    Objavljeno: 26.7.2007
  • Izjemno uspešno četrtletje za Apple

    Apple je predstavil finančne rezultate za tretje četrtletje finančnega leta 2007, ki se je končalo 30. junija 2007. Podjetje je pridelalo 818 milijonov dolarjev dobička, kar je 73 odstotkov več kot v enakem obdobju lani (472 milijonov).

    Objavljeno: 26.7.2007
  • Toshiba z maso pod 800 grami

    Prenovljena izvedba ultralahkega prenosnika Toshiba Portege R500 z 12,1-palčnim zaslonom je verjetno eden izmed najlažjih prenosnikov na svetu, saj tehta le 785 gramov.

    Objavljeno: 26.7.2007
  • Trije novi Lumixi

    Panasonic je predstavil tri nove kompaktne digitalne fotoaparate iz serije Lumix - žepna modela DMC-FX33 in FX55, ki sta naslednika Lumixa FX30, in aparat z veliko povečavo DMC-FZ18, ki je zamenjal uspešen model FZ8.

    Objavljeno: 25.7.2007
  • Varnostna luknja v iPhonu

    Strokovjnaki neodvisne skupine Independent Security Evaluators so uporabnike iPhona posvarili pred kritično varnostno luknjo v mobilni različici brskalnika Safari, ki napadalcu omogoča prevzem nadzora nad napravo.

    Objavljeno: 25.7.2007
  • Cenejši PlayStation 3 gre za med

    Kot smo že poročali, je Sony v Severni Ameriki znižal ceno svoje igralne konzole tretje generacije PlayStation 3 za 17%, tako da zdaj namesto 600 stane 500 dolarjev. Očitno je s tem korakom zadel v polno.

    Objavljeno: 25.7.2007
  • OLPC za razviti svet

    Po petih letih od prve ideje se je začela množična proizvodnja poceni prenosnikov XO za tretji svet. Prvi otroci jih bodo lahko začeli uporabljati oktobra, kmalu za tem pa naj bi bili naprodaj tudi v razvitih državah.

    Objavljeno: 24.7.2007
  • Wikipedija popravlja Britannico

    O delovnem modelu proste enciklopedije je bilo prelitega že veliko črnila, saj so mnogi prepričani, da zaradi velike svobode uporabnikov-avtorjev pri dodajanju vsebin prihaja do mnogih zlorab in zavajajočih zapisov.

    Objavljeno: 24.7.2007
  • Logitech z nano sprejemnikom

    Logitech je predstavil novo miško za prenosnike VX Nano Cordless Laser, katere posebno je USB-sprejemnik, ki je tako skromnih mer, da se poravna s prenosnikom in ga lahko pustimo priključenega v računalnik ves čas.

    Objavljeno: 23.7.2007
  • Windows 7 leta 2010

    Microsoftov Kevin Turner je na partnerskem srečanju Worldwide Partner Conference (WPC) v Denverju potrdil, da bo podjetje še naprej ostalo zvesto "velikim" izdajam operacijskega sistema Windows in pisarniške zbirke Office.

    Objavljeno: 23.7.2007
  • Nova diskovna polja EMC Symmetrix DMX-4

    EMC je predstavil novo generacijo pomnilniških sistemov višjega razreda, ki prinaša večjo zmogljivost, boljšo povezljivost, dosegljivost ter lažje upravljanje. Symmetrix DMX-4 se postavlja na vrh ponudbe družbe EMC na področju pomnilniških sistemov, prvič pa prinaša ogrodje, ki v celoti temelji na podatkovnem vodilu Fibre Channel s hitrostjo 4 Gb/s. Precej so izboljšali tudi operacijski sistem Enginuity, ki skupaj z izboljšavami v strojni opremi prinaša okoli 30% večjo prepustnost v primerjavi s prejšnji generacijo izdelkov Symmetrix.

    Objavljeno: 22.7.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji