• Olympus oznanil novi razred digitalnih fotoaparatov

    V svetu fotografije poznamo nekaj različnih tipov aparatov. Najbolj znani so navadni kompaktni aparati, sledijo jim digitalni zrcalno-refleksni aparati (DSLRji). Japonski Olympus pa je oznanil novi sistem, ki bo nekje vmes med prvim in drugim. Zadevo so poimenovali Micro Four Thirds, razvili pa so ga iz njihovega znanega standarda, imenovanega Four Thirds. Obdržali se bodo izmenljivi objektivi SLR aparatov, odpravljen pa je celotni sistem ogledalca ter zaklopa. Tako ne bomo slike gledali čez objektiv kot pri SLRjih, temveč bo tipalo povezano neposredno z LCD zaslonom, torej v uporabi bo Live View (kot pri današnjih kompaktnih aparatih). Tako bo močno zmanjšana razdalja od objektiva do tipala (t.i. flange distance), posledično bodo lahko tudi ohišja bistveno tanjša in lažja.

    Objavljeno: 7.8.2008
  • Siemens želi iz Fujitsu Siemensa

    Po pisanju uglednega časopisa Wall Street Jorunal, naj bi nemški velikan Siemens resno razmišljal o izstopu iz družbe Fujitsu Siemens Computers (FSC), ki so jo ustanovili leta 1999 v partnerstvu z japonskim proizvajalcem Fujitsu. Po navedbah poznavalcev razmer v družbi Siemens naj bi ta bila precej nezadovoljna s poslovnimi dosežki podjetja FSC, saj se srednjeročni načrti širitve poslovanja niso nikoli uresničili. Podjetje Fujitsu Siemens Computers je sicer lani ustvarilo 10,3 milijarde dolarjev prometa, kar jih uvršča visoko na lestvici proizvajalcev IT opreme, vendar preboj na velike trge, kot je ZDA, ni v resnici nikoli uspel.

    Objavljeno: 7.8.2008
  • Yahoo z novo upravo

    Mnogi, ki so nestrpno čakali spremembe, so bili po letnem srečanju delničarjev družbe Yahoo zelo razočarani. Po notranjem in medijskem dvoboju med velikimi delničarji in vodstvom, namigovanjih o ponovnem začetku pogovorov z Microsoftom, se je v praksi zgodilo le to, da se je nekoliko spremenila uprava družbe. Carl Icahn, ki je začel bitko proti nekdanjemu vodstvu in predvsem direktorju Jerryu Yangu, je tik pred zdajci sklenil kompromis in umaknil svoje grožnje v zamenjavo za tri sedeže v upravnem odboru družbe, kamor se je usedel tudi sam osebno. S tem je tudi umaknil svoje zahteve za odprodajo dela ali celote podjetja družbi Microsoft.

    Objavljeno: 7.8.2008
  • SQL Server 2008 je nared

    Iz Microsoftova so sporočili, da so zaključili z razvojem in testiranjem kode za podatkovni strežnik SQL Server 2008, ki je tako nared za proizvodnjo oziroma objavo. Izdelek naj bi bil po prvotnih načrtih objavljen sočasno z operacijskim sistemom Windows Server 2008 in razvojnim okoljem Visual Studio 2008, vendar se je faza testiranja in odpravljanja napak nekoliko zavlekla. Kljub temu so razvijalci uspeli zaključiti razvoj pomembne nove različice v okviru 24-36 mesecev po objavi SQL Serverja 2005, kar je bil tudi splošni cilj družbe.

    Objavljeno: 7.8.2008
  • Mobilnik za James Bonda

    Sony Ericsson je predstavil posebno različico mobilnega telefona C902 Cyber-Shot, ki je enak kot ga uporablja znameniti James Bond v najnovejšem Za kvant tolažbe (Quantum of Solace). Telefon je v ta namen opremljen s spremenjeno zunanjostjo v titanovi srebrni barvi, uporabniki pa bodo dobili že nameščeno igrico, v kateri nastopa priljubljeni agent 007. Sicer pa se C902 lahko pohvali z digitalnim fotoaparatom s petimi milijoni pik, koristen pa je tudi drsni pokrov, ki ščiti objektiv pred udarci in umazanijo. Fotoaparat zna prepoznati človeški obraz in prilagoditi zajem slike, zanimiva pa je funkcija BestPic, ki omogočaj hitro zaporedno slikanje do devetih fotografij, pri katerih nato uporabnik izbere najboljšo. Telefonski del se lahko pohvali s podporo za omrežne tehnologije UMTS/HSDPA in GPRS, v osnovi pa ima fotoaparat vgrajen 160 MB velik pomnilnik, ki ga lahko razširimo s karticami Memory Stick Micro. Vgrajen je 5-centimetrski zaslon, večpredstavne funkcije pa dopolnjuje vgrajen radijski sprejemnik.

    Objavljeno: 5.8.2008
  • Intel pripravlja večjedrno presenečenje

    Intel je razkril nekatere podrobnosti o projektu z imenom Larrabee, pod katerim nastajajo večjedrni grafični procesorji prihodnosti. Novi procesorji naj bi prišli na vrsto med leti 2009 in 2010, zasnovani pa naj bi bil vsaj delno na arhitekturi x86. Intelova zamisel je v temu, da bi z novimi procesorji z več vzporednimi procesnimi enotami "generičnega tipa" lahko dosegali grafično zmogljivost, ki je višja od današnjih specializiranih sistemov GPU. Eden od najpomembnejših podatkov projekta Larrabee ostaja za zdaj skrivnost - to je, koliko jeder bo vgrajenih. Pri Intelu za zdaj ostajajo zelo nedorečeni, poudarjajo pa, da bo nova arhitektura omogočala bistveno večjo stopnjevano razširljivost, kot pri današnjih procesorjih. Neuradno navajajo, da bo novi procesor uporabljal vse od 8 pa tja do 48 jeder na enem čipu.

    Objavljeno: 5.8.2008
  • Fujifilm FinePix S2000HD

    Fujifilm se je pridružil ponudnikom srednje zmogljivih digitalnih fotoaparatov, ki zmorejo tudi snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti (HD). Novi fotoaparat FinePix S2000HD premore tipalo z 10 miljoni pik, obenem pa tudi zanimiv objektiv z 15-kratnim zumom. Vgrajen je 2,7-palčni zaslon LCD, celota pa zmore občutljivost do ISO 6400, vgrajen pa ima tudi učinkoviti algoritem za stabilizacijo slike. Fotografie z ločljivostjo 3 milijone pik zna celo slikati s hitrostjo 13,5 slik na sekundo, medtem, ko lahko računamo tudi na video posnetke v ločljivosti 720p (1280 x 720 pik) s polnimi 30 slikami na sekundo. Video posnetki so v zapisu Motion JPEG. Cena še ni povsem določena, vendar naj bi bila nadvse ugodna, saj v ZDA govorijo o (preračunano) okoli 180 evrov.

    Objavljeno: 4.8.2008
  • Adobe Photoshop Lightroom 2

    Adobe je objavil drugo različico paketa Photoshop Lightroom, ki je namenjen zahtevnejšim amaterjem in profesionalcem na področju digitalne fotografije. Program je tako kot doslej namenjen upravljanju in obdelavi večje zbirke fotografskega materiala, v novi različici pa so avtorji predvsem dodali funkcije, ki so jih želeli ali predlagali sami uporabniki. Med drugim so vgrajene podpore za dva monitorja, izboljšano indeksiranje in iskanje slik, predvsem pa so opravili pomembne izboljšave pri orodju za lokalizirano popravljanje slik, kjer spremembe opravimo le na določenem delu slike, na pa na celoti.

    Objavljeno: 4.8.2008
  • IBM pomaga spominu

    IBM je predstavil programsko tehnologijo, s katero naj bi si lažje zapomnili imena ljudi, pogovore in nasploh podatke iz preteklosti. Program z imenom Pensieve omogoča urejeno hrambo različnih podatkov, ki nam lahko pomagajo spomniti se obraza, dogodka ali kakega drugega podatka. Program omogoča hrambo besedil, slik, zvočnih zapisov, prostorskih (GPS informacij), koledarskih dogodkov in drugih podatkov, ter učinkovito indeksiranje in korelacijo vseh vsebin za kasnejši priklic. Celota je tesno povezana z mobilnimi telefoni kot sredstvi, s katerimi lahko v vsakdanjem življenju zajemamo naštete podatke.

    Objavljeno: 4.8.2008
  • Microsoft v oblakih

    Velikan iz Redmonda pridno dela na novih projektih. Zanimanje javnosti je pritegnil projekt Midori, ki v svojih načrtih skriva povsem nov operacijski sistem. Tako nov, da le-ta ne bo več nosil imena Windows, ki smo ga uporabniki vajeni že od leta 1985 oziroma različice 1.0. Zdaj moramo le še počakati do leta 2010, ko nam bodo Microsoftovi inženirji predstavili sadove svojega dela.

    Objavljeno: 3.8.2008
  • Toyotin robot za osebni prevoz

    Toyota Motor Company se po zgledu podjetja Segway podaja tudi v svet vozil za prevoz le ene osebe. Pri korporaciji TMC sicer za svojo stvaritev, imenovano Winglet, raje slišijo ime robot kot pa vozilo. T. i. robot naj bi pomagal ljudem premagovati razdalje v našem vsakdanu, da je namenjen širši populaciji pa priča tudi dejstvo, da so pri Toyoti oblikovali kar tri različice, ki imajo enako kot oblačila jasne konfekcijske številke – S, M ter L.

    Objavljeno: 3.8.2008
  • Novi Siemens Gigaseti

    Z vse večjo uporabo IP-telefonije so bili proizvajalci klasičnih telefonov primorani prilagoditi svoje rešitve. Med najuspešnejšimi evropskimi znamkami je brez dvoma Siemens, ki vsakih nekaj mesecev osveži svojo paleto brezvrvičnih telefonskih aparatov. Tokrat sta bila na vrsti vstopni in srednji razred.

    Objavljeno: 2.8.2008
  • Facebook bodo poganjali Intelovi procesorji

    Socialno omrežje Facebook se širi čez vse predstavljive meje, saj te dni obsega že preko 90 milijonov aktivnih uporabnikov širom sveta. Ti pa zahtevajo od njegovih skrbnikov ogromne količine procesne moči, zato so se upravitelji zatekli k Intelu, največjemu proizvajalcu procesorjev na svetu.

    Objavljeno: 2.8.2008
  • Vmesnik FireWire deležen pohitritve

    Medtem ko je vmesnik USB 3.0 skorajda pred vrati, so se zbudili tudi snovalci konkurenčnega vmesnika FireWire, ki je drugo bitko za uporabnike gladko izgubil – za svojega so ga zaradi odličnih tehničnih zmogljivosti vzeli le obdelovalci videa. FireWire, znan tudi pod oznako IEEE 1394, je bil predstavljen že leta 1995 in je do danes doživel pet različnih pohitritev, tako da v zadnji različici FireWire 800 dosega prenose do 800 Mb/s, obenem pa sorazmerno malo obremenjuje osrednji procesor, kar je tudi njegova največja prednost pred konkurenčnim vmesnikom USB.

    Objavljeno: 1.8.2008
  • Microsoft toži proizvajalca mišk

    Microsoft je na mednarodnem sodišču vložil sodbo zoper tajvanskega proizvajalca periferije. V tožbi navajajo, da naj bi podjetje Primax Electronics, uporabilo sedem Microsoftovih patentov v povezavi z dvema tehnologijama izdelave računalniških mišk. Ker se Tajvanci doslej na Microsoftove predloge o plačilu licenčnine niso odzvali, velikan iz Redmonda zahteva ustavitev uvoza spornih izdelkov na tržišče ZDA.

    Objavljeno: 1.8.2008
  • Dell Studio Hybrid

    Ko govor nanese na lično oblikovane računalnike, se večina uporabnikov spomni proizvajalca Apple. Minimialističen, a čist dizajn njihovih rešitev jih postavlja v posebno luč v očeh uporabnikov. Podobno pot ubral tudi Dell, ki je pred časom pripravil novi družini prenosnikov, imenovani Studio 15 ter Studio 17, kateri so krasile različne barvne kombinacije. Sedaj je na vrsti vmesni razred – hibrid med namiznimi računalniki ter prenosniki.

    Objavljeno: 31.7.2008
  • Čoln, upravljan s pomočjo krmilnika igralne konzole

    Kmalu po splavitvi igralne konzole Nintendo Wii je bilo jasno, da so pri Nintendu zopet naredili nekaj izvirnega in vsestransko uporabnega. Slednje dokazujejo najrazličnejši dodatki in primeri uporabe opreme za omenjeno konzolo. Zadnja v vrsti »odbitih« je namestitev krmilnega mehanizma na čoln, kar posledično pomeni, da slednjega upravljamo s priljubljenim Wii-daljincem.

    Objavljeno: 31.7.2008
  • Yahoo-jev investitor prodal 10 milijonov delnic

    Da je šlo pri pogajanjih med podjetji Microsoft in Yahoo slednjemu vse narobe, ni več nobena novost. Po tem, ko je namera o prevzemu Yahoo-ja s strani giganta iz Redmonda padla v vodo, so bili pri Yahoo-ju deležni več rošad v nadzornem svetu družbe, ki pa, vsaj zaenkrat, še niso obrodile sadov.

    Objavljeno: 31.7.2008
  • Nova programska oprema na SIOLovih sprejemnikih

    Telekom je ta teden objavil, da je prejšnji teden začel uporabnikom SIOL TV nadgrajevati programsko opremo na njihovih TV komunikatorjih (STB - "set-top-box"). Z novo različico programske opreme naj bi uporabniki še kvalitetnejše in prijaznejše sprejemali vse napredne storitve, ki jih ponuja SiOL TV.

    Objavljeno: 30.7.2008
  • Obračun vmesnikov HDMI ter DisplayPort

    Čeprav sta bila vmesnika DisplayPort ter HDMI (High Definition Multimedia Interface) zasnovana za različne načine uporabe, ju njuna hkratna prisotnost na trgu dela resna tekmeca. Oba namreč ponujata prenos slike ter zvoka visokih ločljivosti in bosta nadomestila že desetletja uporabljane rešitve.

    Objavljeno: 30.7.2008
  • Širokopasovni dostop do interneta vse bolj razširjen

    Zadnja študija analitičnega podjetja Gartner ugotavlja, da širokopasovni dostop do interneta raste širom sveta. Zanimive so tudi napovedi strokovnjakov za prihodnost, natančneje za leto 2012. Po njihovih ocenah bo vodilni položaj po odstotku širokopasovnih priključkov na gospodinjstvo zadržala Južna Koreja, ki bo sedanjih 93 % dvignila na kar 97 %.

    Objavljeno: 30.7.2008
  • 50-letnica agencije NASA

    Ta teden bo ameriška vesoljska agencija NASA (National Aeronautics and Space Administration) praznovala 50. obletnico ustanovitve. Vsi, ki so bili skozi leta vpleteni v njene aktivnosti, bodo imeli torej kaj praznovati, saj v petih polnih desetletjih dosežkov ni manjkalo.

    Objavljeno: 29.7.2008
  • Mini prenosnik za 99 dolarjev

    Pri Asusu niso zaman splavili pol ducata svežih modelov svojega zdaj že legendarnega EEE Pc. Konkurenca jih je namreč napadla iz vseh strani. Tokrat poročamo o kitajskem (no, podjetje ima sedež v Hong Kongu, a izdelek brez dvoma prihaja iz kitajskih tovarn) mini prenosniku, ki je navzven skoraj identičen popularnemu EEE-ju, a stane le tretjino »originala«.

    Objavljeno: 29.7.2008
  • Nov spletni iskalnik

    Ne zgodi se prav pogosto, da na zasičenem spletu najavijo nov vseobsežni spletni iskalnik. Tokratni novinec sliši na ime Cuil in domuje na naslov www.cuil.com. Sodeč po naši prvi poizvedbi pa Slovenije oziroma naše revije še ne pozna.

    Objavljeno: 29.7.2008
  • Bilijon strani v iskalniku Google

    Pri Googlu so se naposled le odločili razkriti število strani, ki jih pozna njihov iskalnik. Morebiti so do sedaj z novico odlašali le zato, ker je bila blizu magični številki. Seveda si v podjetju pridno manejo roke, za cilj pa so si zadali, da poindeksirajo (in kategorizirajo) vse podatke na svetu. To pa zna trajati dlje časa ...

    Objavljeno: 28.7.2008
  • Hynix zaprl tovarno pomnilnikov v ZDA

    Trg pomnilniških modulov vrste DRAM je izjemno konkurenčen. Zaradi že dlje časa trajajočih nizkih cen pomnilnikov se vsi vpleteni proizvajalci trudijo kar najbolj znižati stroške proizvodnje. Pri Hynix Semiconductor, enemu večjih proizvajalcev pomnilniških čipov, so se zaradi slabih srednje- in dolgoročnih obetov odločili zapreti svoj proizvodni obrat Eugene v mestu Oregon v ZDA.

    Objavljeno: 28.7.2008
  • Vesoljska miška

    Včasih bi bilo dobro, če bi se inženirji povsem prilagodili željam oblikovalcev. Slednje vsekarkor velja tudi zadnjo stvaritev otoškega digitalnega umetnika Mizanura Rahmana (no, z indijskimi koreninami, se razume), ki je pripravil futurističen koncept računalniške miške. Svojo stvaritev je poimenoval kar vesoljska miška.

    Objavljeno: 27.7.2008
  • Naprodaj virus za Mac OS X

    Protivirusni ponudnik Intego, ki s svojimi izdelki skrbi za varnost uporabnikov z nameščenim operacijskim sistemom OS X, je izdal opozorilo o novem virusu, ki je že naprodaj na spletu. Tehnični podatki o virusu žal niso znani, prodajalec naj bi ga prodajal kot virus, zapakiran v ZIP-datoteko, ki ob zagonu onesposobi operacijski sistem.

    Objavljeno: 27.7.2008
  • Zelo varen USB-ključ

    Lexar se ponaša z novim USB-ključkom, ki ponuja izredno visoko stopnjo zaščite podatkov. Lexar JumpDrive Solo Vault je za namreč svojo uporabo certificirala ameriška vojska, uporabljajo pa ga tudi druge ameriške vladne organizacije in ustanove z visokimi varnostnimi zahtevami.

    Objavljeno: 26.7.2008
  • Krste za računalniške navdušence

    Seveda se boste takoj začeli spraševati, kaj za vraga imajo krste skupnega z računalništvom. No, zahvaljujoč spletišču CreativeCoffins.com, si lahko za svoj pogreb (ali pogreb druge ali tretje osebe) omislite prav posebno krsto, opremljeno s priljubljenimi motivi iz sveta računalništva, iger, multimedije ...

    Objavljeno: 26.7.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji