• Video: Asus Chromebox

    Preizkusili smo mali namizni računalnik, na katerem teče Googlov operacijski sistem Chrome OS.

    Objavljeno: 5.8.2014 11:00
  • Stokrat hitrejši SSD

    HGST je na konferenci v Kaliforniji predstavil prototip nove generacije pogonov za shranjevanje podatkov, ki so za dva velikostna razreda hitrejši od SSD-jev.

    Objavljeno: 5.8.2014 05:00
  • Tožimo Facebook!

    Avstrijski študent prava pripravlja skupinsko tožbo proti največjemu družabnemu omrežju na svetu. Facebook naj bi kljub opozorilom osebne podatke uporabnikov še naprej obravnaval neskladno z evropsko zakonodajo. Ker z lepimi besedami ni šlo, bo Max Schrems posegel po drugem orožju. V želji po zakonitem delovanju družabnega velikana bo na dunajskem sodišču za vsakega uporabnika zahteval najmanj 500 evrov odškodnine. Tožba pridruženih uporabnikov ne stane niti centa, zato smo vabljeni vsi, da se ji pridružimo. Tožena stranka, irska veja Facebooka, akcije za zdaj še ni komentirala.

    Objavljeno: 5.8.2014 05:00
  • Omrežni diski Synology na udaru

    Na spletu se je rodil nov izsiljevalski virus, ki napada omrežne diske podjetja Synology. Lastnikom dotičnih naprav svetujemo, da ugasnejo zmožnost QuicConnect in odklopijo naprave NAS od zunanjega sveta, dokler ne bo objavljena uradna zaplata. Stvar je resna, saj virus podatke na napadeni napravi zaklene in zanje zahteva zajeten kupček denarja. Ranljivost je še toliko bolj moteča, ker gre običajno za naprave, ki hranijo uporabnikom precej ljube informacije. Nadloga se imenuje SynoLocker. Gre za izvedenko znanega izsiljevalskega virusa CryptoLocker, ki se je specializirala za naprave NAS podjetja Synology.

    Objavljeno: 5.8.2014 01:00
  • Flappy Bird se vrača!

    Ena najbolj viralnih iger na operacijskem sistemu Android je nazaj. Dong Nguyen z nadaljevanjem Flappy Birds Family izpolnjuje obljubo, ki jo je dal vsem zasvojencem ob umiku prvenca s tržnice Google Play. Sveža igra prinaša dodatne ovire in igranje v dvoje, a je žal za zdaj na voljo le v Amazonovi prodajalni Appstore, kjer je prvenstveno namenjena zgolj večpredstavnostnemu predvajalniku Fire TV. Kdaj je bomo deležni tudi drugi ljubitelji Androida in letečih (beri: nerodnih) ptic, ni znano.

    Objavljeno: 4.8.2014 08:00
  • Amazon, iskalnik piratskih knjig

    Na spletni tržnici z dodatki za brskalnik Chrome se je pojavil izdelek, ki bo nedvomno dvignil marsikatero obrv v prostorih spletnega knjigotržca Amazon. Gre za dodatek LibGen, ki Amazonovo spletno stran spremeni v iskalnik piratskega čtiva. Uporaba je preprosta, medtem ko brskamo med virtualnimi policami knjigarne Amazon, nam LibGen v ozadju z iskalnikom Library Genesis prečesava splet in išče piratske različice knjig, ki se znajdejo pod našimi prsti v osrednjem uporabniškem vmesniku uradnega Amazona. Z nekaj manjšimi nevšečnostmi dodatek deluje, zato bo zagotovo kmalu odstranjen. Kdor ga želi, naj pohiti.

    Objavljeno: 4.8.2014 05:00
  • Apple zamuja

    Številni viri blizu družbe Apple, ki so se v preteklosti izkazali za zanesljive pri napovedih, navajajo, da Apple zamuja z začetkom proizvodnje svojih novih, že nestrpno pričakovanih izdelkov, ure iWatch in novega telefona iPhone 6.

    Objavljeno: 3.8.2014 01:00
  • XBMC je postal Kodi

    Priljubljeni brezplačni večpredstavni predvajalnik XBMC se je uradno preimenoval v Kodi Entertaniment Center ali krajše Kodi. Kratica XBMC (Xbox Media Center) izhaja še iz časov, ko so odprtokodni projekt začeli z željo po predvajalniku za igralno konzolo XBMC. Toda med tem se je zgodilo ravno obratno – XBMC že zdavnaj ne deluje več na konzolah Xbox, temveč na številnih drugih platformah, med katerimi so Windows, Linux, Mac OS in celo priljubljeni Raspberry Pi.

    Objavljeno: 3.8.2014 01:00
  • Zasloni za tiste s slabim vidom

    V časih, ko nas obdaja vse več naprav z zasloni, imajo tisti slabšim vidom vse več težav v vsakdanjem življenju. Po statistikah pa je takih skoraj tretjina vseh ljudi, v nekaterih državah celo več.

    Objavljeno: 2.8.2014 01:00
  • Tudi HP se podaja med pametne ure

    Kot kaže, se skoraj nobeden proizvajalec v računalniški industriji ne more ogniti skušnjave, da ne bi tudi sam poskusil s pametnimi urami. Tokrat je na plan prišla novica, da so se na to področje podali tudi HP-jevi inženirji. Pa vendar je tokrat drugače – ure naj bi uradno prodajalo podjetje Gilt, vendar je celoten razvoj opravil HP, podobo pa je pripravil ameriški oblikovalec Michael Bastian.

    Objavljeno: 2.8.2014 01:00
  • Novi napadi prek USB

    Raziskovalci so pokazali nov način napada na računalnike, ki izkorišča firmware v napravah z USB-priklopom in omogoča popoln prevzem nadzora nad računalnikom.

    Objavljeno: 1.8.2014 05:00
  • ICANN skuša preprečiti zaplembo domen

    V ZDA ta hip poteka nenavaden sodni proces, v katerem želijo predstavniki ameriških žrtev terorističnih napadov zapleniti domene Irana (.ir), Sirije (.sy) in Severne Koreje (.kp). V proces se je zdaj vključila krovna internetna organizacija Icann, ki je uradno zaprosila sodišče, naj ustavi poizkuse zaplembe domen. Trdijo namreč, da bi ob morebitni zaplembi te domene postale neuporabne in s tem brez vednosti.

    Objavljeno: 1.8.2014 01:00
  • Touchpico – projektor, Androidni PC in zaslon na dotik v žepnem formatu

    Skupina razvijalcev je v spletnem inkubatorju Indiegogo predstavila nadvse zanimivo kombinacijo miniaturnega projektorja Touchpico, ki vsebuje tudi računalnik z operacijskim sistemom Android in posebno infrardeče pisalo, s katerim spremeni sliko na projecirani površini v zaslon občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 1.8.2014 01:00
  • Zelo, zelo hitro

    Danski znanstveniki organizacije DTU Photoconics so dosegli nov svetovni rekord v hitrosti prenosa podatkov prek optičnih vlaken. S pomočjo enega samega laserskega oddajnika iz z uporabo novega tipa optičnih vlaken so dosegli hitrost prenosa podatkov 43 terabitov na sekundo.

    Objavljeno: 31.7.2014 01:00
  • FakeID – nova grožnja za Android

    Varnostni strokovnjaki podjetja BlueBox labs so odkrili novo veliko ranljivost v operacijskem sistemu Android, ki se z lažnimi identifikacijami lahko prikrade do uporabnikovih podatkov in v druge programe vgradi svojo zlonamerno kodo.

    Objavljeno: 31.7.2014 01:00
  • Srebro in bron na računalniški olimpijadi

    Sredi julija je na daljnem Tajvanu potekala 26-ta mednarodna računalniška olimpijada, na kateri mladi tekmujejo z znanjem programerskih veščin. Tekmovanja se je udeležila tudi slovenska delegacija v zasedbi Patrik Zajec, Žiga Željko, Simon Weiss in Vid Kocijan.

    Objavljeno: 31.7.2014 01:00
  • Kitajski telefoni v vzponu

    Najnovejša raziskava trga pametnih telefonov, ki jo je opravila družba IDC, kaže na to, da uveljavljene znamke izgubljajo, medtem ko najhitreje rastejo Kitajski proizvajalci. Glede na drugo četrtletje lanskega leta je največ izgubil prav prvi na seznamu – Samsung.

    Objavljeno: 30.7.2014 01:00
  • Novi MacBooki Pro, cenejši in zmogljivejši

    Po pričakovanjih je Apple osvežil svojo ponudbo prenosnikov MacBook Pro, ki ob zelo podobni zasnovi kot doslej nudijo zmogljivejše sestavine. Vse skupaj je obenem priprava na prihod nove različice operacijskega sistema Mac OS X »Yosemite«, ki bo nared jeseni.

    Objavljeno: 30.7.2014 01:00
  • Preboj na področju akumulatorjev?

    Znanstveniki se že vrsto let trudijo, da bi izboljšali izkoristek in zmogljivost akumulatorjev, saj ti predstavljajo osnovo za cel niz izdelkov, od mobilnih naprav do električnih avtomobilov. Skupini strokovnjakov iz univerze Stanford, v sodelovanju z ameriškim ministrstvom za energetiko in Nobelovim nagrajencem Stevom Chujem, je nedavno uspelo narediti tehnološki preboj, ki utegne nekajkrat povečati zmogljivost akumulatorjev.

    Objavljeno: 29.7.2014 01:00
  • S telefonom do hotelske sobe

    Hotelska veriga Hilton, ki upravlja več kot 4.000 hotelov po celem svetu, je najavila cel niz novih mobilnih storitev, ki utegnejo na področju hotelirstva in turizma predstavljati pravcato malo revolucijo. Gosti hotelov bodo lahko odslej z mobilnim telefonom rezervirali sobo, si ogledovali notranjost in tloris prostorov, ki so na voljo, opravljali prijavo in odjavo iz hotela ter naročali dodatne hotelske storitve.

    Objavljeno: 29.7.2014 01:00
  • Pametni copati

    V trenutnem valu navdušenja, kjer se proizvajalci trudijo vgraditi tipala v domala vse tipe oblačil (pa ne samo tja), smo prišli tudi do pametnih copatov, oziroma obuval v celoti. Indijski startup Ducere Technologies, je prišel do zanimive zamisli, kjer v tekalne copate ali poljubna druga obuvala vgradijo poseben vložek, ki zavibrira ravno v trenutku, ko bi morali zaviti na pravo pot, da pridemo do cilja.

    Objavljeno: 29.7.2014 01:00
  • Tudi Lenovo pripravlja pametna očala

    Lenovo je prikazal prototip pametnih očal, ki naslavlja nekatere pomanjkljivosti konkurentov, v prvi vrsti projekta Google Glass. Pametna očala, ki imajo vgrajena tudi video kamere, se zaradi želje po majhnih dimenzijah in teži namreč spopadajo s kroničnem pomanjkanjem energije. Google Glass je znan po temu, da lahko celotno zalogo porabi tudi v le eni uri, če je uporabnik pretirano zahteven.

    Objavljeno: 28.7.2014 01:00
  • Galaxy Tab Q – telefon ali tablica?

    Samsung nadaljuje s svojo strategijo (pretirano) številnih modelov z novo tablico Galaxy Tab Q, ki jo lahko po tehničnih lastnostih mimogrede umetimo tudi med telefone. Tablica ima namreč vgrajen zvočnik in mikrofon ter podporo za SIM kartice (celo do dve), ter vso programsko podporo za telefonske funkcije.

    Objavljeno: 28.7.2014 01:00
  • Qualcomm vrhunsko in hkrati s težavami

    Qualcomm, podjetje, ki trenutno dominira na področju mobilnih procesorjev na osnovi ARM (vsi vrhunski modeli Android in Windows Phone imajo vgrajen njihov procesor Snapdragon 801) je v zadnjem četrtletju prijavilo 42% višje prihodke kot lani,kar je več kot so napovedali finančni strokovnjaki, vendar so njegov delnice na borzi vseeno padle za 7%. Kako je to mogoče?

    Objavljeno: 27.7.2014
  • Rusija bi plačala za razbitje Tora

    Rusko ministrstvo za notranje zadeve je na svojih spletnih straneh ponudilo 3,9 milijona rubljev (okoli 82.000 evrov) za tehnologijo, ki bi iz anonimnega omrežja Tor znala razbrati uporabnike, ki ga uporabljajo.

    Objavljeno: 26.7.2014 06:01
  • Pravica do pozabe v praksi

    Wall Street Journal poroča, da je Google od odločitve evropskega sodišča, ki uveljavlja »pravico do pozabe«, prejel že 91.000 zahtevkov za brisanje spornih iskalnih rezultatov. Ti zahtevki se nanašajo na 328.000 spletnih povezav. Googlovi (novi) zaposleni se »ročno« posvečajo vsaki zahtevi, zato zahtevkov še niso povsem obdelali, med tistimi, ki so jih, so jim ugodili v okoli 50%. Približno 15% zahtevkov je bilo takih, da so za odločitev poprosili lokalne organe, največkrat Pooblaščence za varstvo osebnih podatkov. 

    Objavljeno: 26.7.2014 06:00
  • Poglejmo si kaj Google ve o nas

    Vas zanima na kakšni podlagi se Google odloča, ko nam med deskanjem po svetovnem spletu servira oglase? Skočite na tale nastavitveni zavihek in si poglejte kaj Google ve o vas in kako je to izvedel. In mu blagohotno kakšne podatke tudi dodajte ali odtegnite.

    Objavljeno: 25.7.2014 14:00
  • Facebook je uspešen. Zelo.

    Po kar nekaj letih, ko je bilo videti, da je Facebook le družabno omrežje, katerega edini cilj je delati zastonj in v dobro uporabnikov, je sedaj jasno, da temu (seveda) ni tako. Podjetje je namreč ob objavi zadnjih finančnih rezultatov jasno pokazalo, da je doseglo svoj cilj – dokončno je postalo (zelo uspešno) podjetje za prodajo oglasov. Kot Google, ki v resnici tudi že dolgo ni več iskalnik.

    Objavljeno: 25.7.2014 13:30
  • Uporabna novost v mobilnem Gmailu

    Google je v zadnji nadgradnji mobilne aplikacije Gmail dodal zmogljivost, ki je v spletni različici te elektronske pošte prisotna že dalj časa – povezovanje z dokumenti na Google Drive. Po novem lahko sporočilom zelo enostavno pripenjamo datoteke iz te datotečne shrambe v oblaku, ravno tako pa jih lahko tja tudi shranjujemo.

    Objavljeno: 25.7.2014 13:00
  • Odkrita ranljivost v Toru, javno predavanje odpovedano

    Predavanje o novi ranljivosti v anonimizacijskem internetnem omrežju Tor, ki bi ga morali poslušati na letošnji konferenci Black Hat, so iz nepojasnjenih razlogov odpovedali. Uradni razlog je pravne narave, saj naj raziskovalec ne bi imel dovoljenja svoje matične ustanove, kar je takoj spodbudilo kopico teorij in špekulacij.

    Objavljeno: 24.7.2014 14:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji