• Sinfonika -- novo ime na slovenskem trgu

    Z združitvijo podjetij ECS in ECS TEL iz Trzina, Procom iz Ljubljane, Nemocom iz Novega mesta ter Telego iz Nove Gorice je nastalo novo podjetje Sinfonika, ki bo delovalo na področju informatike, računalništva in zlasti telekomunikacij. Osnovni cilji združevanja so povečanje mednarodne konkurenčnosti, širjenje nabora tehnologij in storitev ter nastop na širšem regijskem trgu. Družbo bo vodil predsednik uprave Boris Hadalin, dosedanji direktor družbe ECS TEL. Sinfonika ima okoli sto zaposlenih, v letu 2004 naj bi po načrtih ustvarila preko 3 milijarde tolarjev prometa. Sedež je v Trzinu, poslovne enote pa ima v Celju, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru, poleg tega pa že ima nekaj hčerinskih oziroma solastniških podjetij tudi na Hrvaškem ter v Srbiji.

    Objavljeno: 7.9.2004
  • Alienware prvi s 4 GHz

    Ameriški specialist za >>friziranje<< računalnikov Alienware je začel prodajati sistem, ki ima Pentium 4 navit kar na 4 GHz. S tem so prehitel tudi samega Intela, ki bo po napovedih procesor s 4 GHz predstavil šele v prvem četrtletju 2005. Najhitrejši uradni Pentum 4 deluje s taktom 3,6 GHz. Za dosego visokega delovnega takta računalnik s pomenljivim imenom Area-51 ALX uporablja najsodobnejše tekočinsko hlajenje, zato tudi stane že v osnovi vsaj 4.200 dolarjev.

    Objavljeno: 7.9.2004
  • Olympus Mju (u)-mini

    Olympus je v pričakovanju na sejem Photokina predstavil nov miniaturni digitalni fotoaparat Mju mini, ki se ponaša z zelo futuristično obliko. Ohišje aparata je neobičajno, saj namesto pravilnih potez prinaša neenako dolge stranice in zaobljene robove, poleg tega pa je na voljo v šestih živahnih barvah. S tehnične plati gre za model, ki premore tipalo s 4 milijoni pik in dvakrat optični zum. Slike in video posnetke snema na kartice xD, prikazuje pa jih lahko na vgrajenem 1,8-palčnem zaslonu LCD.

    Objavljeno: 7.9.2004
  • Prvi barvni laserski tiskalniki Dell

    Dell je predstavil tri nove laserske tiskalnike, ki so prvi barvni model te družbe. Dell Laser Printer 5.100cn bo najbrž razburkal razmere na trgu barvnih laserjev, saj Dell za ceno le 1.000 dolarjev ponuja sistem, ki zmore natisniti do 35 črno-belih oziroma 25 barvnih strani na minuto, v osnovi pa je že predviden za uporabo v računalniških omrežjih in za dvostranski tisk. Nadomestne kartuše stanejo 170 dolarjev za vsako barvo (zmogljivost 8.000 strani) oziroma 50 dolarjev za črno-belo kartušo (9.000 strani) kar je tudi zelo konkurenčno glede na tekmece. Vgrajen je spletni strežnik za lažjo sistemsko podporo in obvestila upraviteljem.

    Objavljeno: 6.9.2004
  • Celeron M z višjo hitrostjo in večjim predpomnilnikom

    Intel je predstavil nova mobilna procesorja Celeron M 350 in 360, ki imata drugonivojski predpomnilnik velikosti 1 MB, dvakrat več kot doslej. Nova procesorja sta zgrajena z 90-nanometrsko procesno tehnologijo in predstavljata prvi različici procesorjev Celeron M s standardno napetostjo. Delujeta

    Objavljeno: 6.9.2004
  • IBM ponuja zunanje diskovne enote

    IBM je predstavil nove zunanje diskovne enote in strežnike, ki so namenjeni kot vstopna točka v svet omrežij SAN. Najmanjši model je DS300, ki vsebuje diske Ultra320 SCSI, akumulatorsko napajan medpomnilnik in redundančne napajalnike. Za priključitev na strežnike uporablja protokol iSCSI, kot vmesnik pa uporablja gigabitni ethernet, kar je ceneje od uporabe vmesnikov Fibre Channel. Zaradi tega so uspeli ohraniti nizko ceno, ki se prične pri le 3.000 dolarjih.

    Objavljeno: 6.9.2004
  • AMD tudi z dvojnimi jedri

    Le nekaj dni pred Intelovo razvojno konferenco je AMD javno prikazal svoje prve procesorje, ki uporabljajo po dve jedri. Novi procesorji Opteron, ki bo bodo v prodaji v prvi polovici leta 2005, so bili prikazani v strežniku HP ProiLiant, omogočajo pa domača dvojno procesno zmogljivost glede na dosedanje modele. Za operacijski sistem je vsak procesor viden kot dva logična procesorja, kar pomni, da štiriprocesorski strežnik deluje navzven kot osemprocesorski sistem. Razvoj novih procesorjev je bil menda zaključen že junija, vendar se je AMD odločil za predstavitev tik pred podobno najavo družbe Intel.

    Objavljeno: 6.9.2004
  • Izboljšani predvajalniki MuVo2

    Creative Labs je predstavil bogatejše različice glasbenih predvajalnikov MuVo2, s katerimi se namerava spopasti z Appleovimi iPodi Mini. Novi modeli imajo večji disk (5 GB proti 4 GB), izmenljive akumulatorje, ki zadostujejo za 14 ur predvajanja, na voljo pa bodo tudi v ohišjih s petimi različnimi barvami. Velika novosti so tudi vgrajen radijski FM sprejemnik in zmožnost snemanja zvočnih posnetkov. Predvajalnik MuVo2 meri 6,7 x 6,6 x 2 cm in tehta 100 gramov.

    Objavljeno: 5.9.2004
  • Vsestranski Archos

    Archos nadaljuje s predstavitvijo novih mobilnih predvajalnikov, ki imajo vgrajenih vse več funkcij. Novi model Gmini 400 tako omogoča predvajanje video in glasbenih posnetkov, prikaz digitalnih fotografij, pa tudi igranje iger, saj je zasnovan kot mobilna igralna konzola. Kljub vsem funkcijam je Gmini 400 dovolj majhen za prenašanje v žepu, saj meri le 10,5 x 6 x 1,8 cm. Vgrajen je 2,2-palčni barvni zaslon z ločljivostjo 640 x 480 pik, 20 GB disk pa nudi prostor za tja do 80 ur videa oziroma 300 ur glasbe.

    Objavljeno: 5.9.2004
  • Na obzorju novi Palmi

    Na internetu so se začele pojavljati prve informacije o novih modelih mobilnih naprav družbe Palm, med katerimi sta Treo >>Ace<< in Tungsten T5. Treo z delovnim imenom Ace združuje mobilni telefon in ročni računalnik, prinaša pa številne izboljšave. Med prvimi povezljivost prek vmesnika bluetooth, ki je doslej manjkal. Treo Ace naj bi imel tudi zaslon z ločljivostjo 320 x 320 pik, 32 MB RAM in najbrž digitalni fotoaparat z 1,3 milijoni pik. Uporabljen naj bi bil PalmOS 5, vgrajena pa podpora za komunikacije pogovor na pritisk (push-to-talk) prek omrežja GPRS.

    Objavljeno: 5.9.2004
  • Logitech s prvo lasersko miško

    Logitech je predstavil novo miško, ki za boljše delovanje na različnih podlagah kot prva na svetu uporablja lasersko osvetljevanje in sledenje. Miška Logitech MX 1000 namesto rdečih LED diod značilnih za današnje optične miške uporablja laser, ki je neviden za oko, omogoča pa 20-krat večjo natančnost in v sekundi procesira kar 5,8 milijonov pik za detekcijo premikanja in spremembe smeri. Zaradi tega deluje brez težav na številnih težavnih površinah, kot je brušeno steklo, črna lakirana površina in druge. Miška pa prinaša še druge novosti, kot so kolešček za premikanje v treh dimenzijah in posebne tipke za lažje premikanje po spletnih straneh. Na prodaj bo za ceno okoli 80 dolarjev.

    Objavljeno: 4.9.2004
  • Prenosni disk z Linuxom

    Podjetje Mandrakesoft, znano po operacijskem sistemu Mandrake Linux, je predstavilo skupaj s podjetjem LaCie prenosni disk, ki omogoča vzpostavitev Linuxa in domačega delovnega okolja na katerem koli računalniku gostitelju z vmesnikom USB. GlobeTrotter, kot se imenuje prenosni disk, omogoča zagon sistema prek vmesnika USB, na disku velikosti 40 GB pa se nahaja poleg Linuxa tudi dovolj prostora za dodatne programe in podatke (priloženi so že OpenOffice.org, Kontakt in Evolution). Celota je dovolj majhna, da je z lahkoto prenašamo, vendar nudi uporabnikom precej večjo prilagodljivost kot ključi USB in nosili CD-R. Cena GlobeTrotterja je 220 dolarjev.

    Objavljeno: 4.9.2004
  • Novi modeli Sony Cyber-shot

    Sony je predstavil tri nove digitalne fotoaparate, s katerimi odgovarja na nedavno predstavljene novosti tekmecev. Prva novost je model Cyber-shot DSC-V3, ki nadomešča dosedanji uspešni model DSC-V1. Tipalo zdaj nudi 7,2 milijona pik, objektiv pa štirikratni zum. Ohišje je zdaj nekoliko širše, vgrajen pa je tudi zelo velik 2,5 palčni zaslon LCD. Posebnost za Sony je vsekakor podpora za kartice Compact Flash. Stal bo okoli 700 dolarjev.

    Objavljeno: 4.9.2004
  • Microsoft odpira spletno trgovino z glasbo

    Microsoft s svojim novim spletnim servisom MSN Music vstopa na področje prodaje digitalne glasbe, hkrati pa predstavlja tudi nove večpredstavne mobilne naprave. Spletna storitev je za zdaj na voljo le v razvojni različici, dokončna podoba pa bo objavljena predvidoma oktobra. MSN Music ima trenutno na voljo čez 1 milijon skladb vseh večjih in neodvisnih založb, za posamezno skladbo pa je treba odšteti 99 centov, toliko kot pri večini že obstoječih spletnih trgovin. Za razliko od drugih pa se Microsoft za začetek ni odločil ponuditi naročniške storitve, kjer lahko uporabniki za mesečno naročnino dostopajo do poljubne vsebine.

    Objavljeno: 3.9.2004
  • Poskus standardizacije za strežniške rezine

    IBM in Intel sta najavila nov korak na poti, da bi njun skupni projekt strežniških rezin postal industrijski standard. Podjetji sta začeli na tem področju sodelovati leta 2002, IBM pa s svojimi Blade Centri danes obvladuje kar 44% trga strežniških rezin. Samo v drugem četrtletju je IBM-ova prodaja presegla mejo 100 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 3.9.2004
  • 35 let interneta

    2. septembra je minilo 35 let, od kar je profesor Len Kleinrock s svojo ekipo na univerzi UCLS povezal dva računalnika z omrežnim vmesnikom. S tem je bil opravljen prvi korak od mnogih potrebnih, da so se prvi poizkusi prenosa podatkov spremenili v to, kar danes imenujemo internet. Kmalu za tem so nastale tehnologije, kot so elektronska pošta, protokol TCP/IP v osemdesetih še svetovni splet.

    Objavljeno: 3.9.2004
  • Združenje Wi-Fi predlaga nov varnostni standard

    Združenje proizvajalcev brezžične omrežne opreme Wi-Fi je predstavilo novo različico standarda za varen prenos podatkov prek brezžičnih omrežij. Protokol Wi-Fi Protected Access 2 (WPA 2) je nazaj združljiv s sedanjim protokolom WPA, ki je nadomestil varnostno pomanjkljiv protokol WEP (Wired Equivalent Privacy). Nova različica podpira protokol za šifriranje AES in ključe dolžine do 256 bitov, hkrati pa je skladna s protokolom 802.11i, ki ga je poleti ratificirala organizacija IEEE. Izdelke, ki so že doslej podpirali WPA, bo mogoče preprosto nadgraditi na WPA2 z zamenjavo sistemske programske opreme v dostopnih točkah in vmesnikih.

    Objavljeno: 3.9.2004
  • Dobra prodaja strežnikov

    Sodeč po družbah Gartner in IDC so proizvajalci strežnikov v drugem četrtletju prodali izdelke v vrednosti 11,5 milijarde dolarjev. To predstavlja 7,7% večji promet od enakega obdobja v letu 2003, kar za 24,5% pa se je povečalo število prodanih enot. Deleži obeh analitskih družb se sicer nekoliko razlikujejo, vendar je vrstni red proizvajalcev enak. Podaja se je povečala v vseh regijah, sodeč po Gartnerju pa je na prvem mestu po zaslužku IBM s 30,7% trga. Na drugem mestu je HP (27,3%), sledijo pa Sun (13%) in Dell (9,8%). Največjo rast je prikazal Dell (20% letna rast).

    Objavljeno: 2.9.2004
  • Prvi uspešni holografski zapisi

    Podjetje Optware je prikazalo prvi uspešni postopek zapisovanja s kolinearno holografsko tehnologijo, ki predstavlja morda prihodnost za masovno hranjenje podatkov na optične nosilce. Razvijalci so uspeli javno prikazati snemanje in predvajanje filma na nosilec, ki ima premer 12 cm, torej enako kot današnji nosilci DVD, le ta zmore precej več. Pri družbi Optware trdijo, da lahko z uporabo lastne tehnologije dosežejo hrambo do 1 TB podatkov na nosilec (200-krat več kot DVD) in hitrost prenosa podatkov 1 GB/s (40-krat več kot DVD).

    Objavljeno: 2.9.2004
  • Nove delovne postaje Fujitsu-Siemens

    Fujitsu Siemens je predstavil tri nove delovne postaje, ki prinašajo najnovejše procesorske in komunikacijske tehnologije. Delovne postaje Celsius K330, M430 in R630 uporabljajo Intelove Pentiume 4 in 64-bitne Xeone, predvsem pa vodila PCI Express, prek katerega so priključeni tudi najnovejši pospeševalniki OpenGL. Delovne postaje podpirajo do 16 GB RAM, krmilnike RAID in diske Serial ATA, ena od značilnosti pa je tudi zelo tiho delovanje.

    Objavljeno: 2.9.2004
  • Intelova tehnologija za zmanjšanje porabe energije

    Intel bo v naslednji generaciji vezij uporabljal izboljšani silicij s primesmi, s čimer naj bi precej zmanjšali porabo energije, obenem pa zagotovili visoko zmogljivost vezij. Intel je silicij s primesmi prvič uporabil v 90-nm proizvodnem procesu, za naslednjo generacijo s 65-nm arhitekturo, ki bo nared konec 2005, pa bodo uporabili še dopolnjeno različico. Intel si obeta kar 30 odstotkov večjo zmogljivost od uporabe navadnega silicija, poleg tega pa nameravajo uvesti tudi druge varčevalne ukrepe, kot so posebni tranzistorji, ki lahko programsko odklopijo napajanje posameznim delom čipov, ko ti niso v rabi.

    Objavljeno: 2.9.2004
  • Siemens omogoča pogovore na pritisk tipke

    Siemens je predstavil nov mobilni telefon CX70, ki med drugim omogoča pogovore s skupino sogovornikov s pritiskom na tipko (Push and Talk - PaT). Siemens sicer ni prvi ponudnik tovrstnih rešitev, potrjuje pa, da je taka priljubljenost komuniciranja vse večja. Sistem PaT deluje prek omrežja GPRS, ki je nenehno na voljo, pogovori pa se prenašajo kot glasovne komunikacije po podatkovnem omrežju. Tako kot pri enosmernih radijskih postajah je možno naenkrat le poslušati ali oddajati, vendar lahko sporočila posluša hkrati več sprejemnikov. Siemens CX70 ima sicer vgrajeno podporo za javo in 3D grafiko, digitalni fotoaparat VGA in barvni zaslon s 65.536 barvami.

    Objavljeno: 1.9.2004
  • McAfee VirusScan Enterprise 8.0i

    Podjetje McAfee je v novo različico protivirusnega programa vgradilo funkcije, ki omogočajo preprečevanje vdorov v sisteme. Paket McAfee VirusScan Enterprise 8.0i tako poleg protivirusne zaščite in požarnega zidu vsebuje tudi kodo, ki preprečuje izrabo varnostnih napak v programih in izvajanje kode, s katero bi hackerji pridobili nadzor nad sistemi. Nova tehnologija, ki jo je McAfee pridobil z nakupom podjetja Entercept, je del širše strategije z imenom zaščita v globino (Protection-in-Depth), s katero želijo strankam ponuditi več nivojev zaščite, s čimer povečujejo varnosti sistemov.

    Objavljeno: 1.9.2004
  • Apple iMac G5

    Apple je v Parizu predstavil tretjo generacijo računalnikov iMac, ki imajo tudi tokrat elektroniko in monitor v istem ohišju. Za razliko od prejšnjih modelov, ki so zbujali veliko pozornosti zaradi nenavadne oblike (iMac G4 je denimo videti kot namizna svetilka), so se pri Applu tokrat odločili za bolj konvencionalen pristop. Računalnik so vgradili v ozadje monitorja LCD, inženirjem pa je uspelo zmogljivo elektroniko in zaslon vgraditi v ohišje, ki je debelo le okoli 5 cm.

    Objavljeno: 1.9.2004
  • Amsterdam bo prvo brezžično mesto

    Nizozemsko podjetje HotSpot Amsterdam je napovedalo izgradnjo brezžičnega omrežja, ki bo s signalom pokrilo celotno območje mesta. Amsterdam bo tako postalo prvo mesto na svetu, kjer bodo z brezžičnim omrežnim signalom pokrili celotno površino, kar prebivalcem daje nove možnosti za rabo in dostop do interneta. Snovalci ocenjujejo, da bodo projekt izvedli z okoli 125 vročimi točkami in okoli 40 do 60 posebnimi antenami, ki bodo omogočale dovolj kakovosten sprejem signala tudi na najbolj težavnih točkah.

    Objavljeno: 1.9.2004
  • Digitalne novosti družbe Casio

    Casio je predstavil pet novih digitalnih fotoaparatov, s katerimi dviguje tehnično raven svoje ponudbe. Najbolj zanimive novosti bodo zagotovo novi žepnih modelov Exilim, med katerimi je tudi model z nedavno predstavljenimi keramičnimi lečami. Model EX-S100 meri le 8,9 x 5,6 x 1,5 cm, kljub temu pa nudi leče z 2,8-kratnim zumom in ločljivost 3,2 milijona pik. Kljub skromnim dimenzijam so pri inženirji speli vgraditi zaslon z diagonalo dveh palcev ter zmogljiv akumulator.

    Objavljeno: 31.8.2004
  • Microsoft MOM 2005 dokončan

    Microsoft je zaključil s pripravo novega kompleta Microsoft Operations Manager (MOM) za nadzor strežnikov Windows, ki bo na voljo že oktobra. Paket bo tudi del večjega nadzorniškega paketa, ki ga bo Microsoft objavil predvidoma v letu 2005. Znano je, da bo komplet poleg paketa MOM vseboval še program System Management Server 2003 za nadzor odjemalcev, pa tudi povsem nov program Systems Center Reporting Server, ki bo omogočal centralno poročanje o delovanju celotnega sistema. Za mnoge bo zanimiva nova poteza tržnikov, saj bo MOM prvič na voljo v cenejši različici za omrežja z manj kot 10 strežniki. Stala bo 500 dolarjev.

    Objavljeno: 31.8.2004
  • GFI nadzira izmenljive pomnilniške enote

    Podjetje GFI je predstavilo nov programski paket, s katerim je mogoče centralno določiti omejitve za uporabo izmenljivih pomnilniških naprav, kot so pomnilniški ključi USB in prenosni diski. GFI LANguard Portable Storage Control (PSC) omogoča upraviteljem, da za vsakega uporabnika določijo dovoljenje za dostop, branje in pisanje podatkov na izmenljivih pomnilniških enotah, kar lahko bistveno pripomore k varnosti v računalniških omrežij.

    Objavljeno: 31.8.2004
  • Superračunalnik na namizju

    Podjetje Orion Multisystem je predstavil nov tip delovne postaje, ki združuje do 96 procesorjev, ki so med sabo povezani v gručo. Kljub številnim sestavnim delom je delovna postaja DS-96 dovolj kompaktna, da jo lahko postavimo pod delovno mizo, za podobne sisteme pa so bila doslej potrebna ohišja velikosti strežniških omar. Sistem sicer podpira od 96 procesorjev družbe Transmeta Efficeon, do 192 GB RAM, do 96 TB notranjega diskovnega prostora, po podatkih družbe pa dosega procesno zmogljivost v območju 300 gigaflopsov. Podjetje ponuja tudi nekoliko skromnejšo delovno postajo, ki podpira do 12 procesorjev, 24 GB RAM in 1,4 TB diskovja, ta pa je dovolj majhna, da jo lahko postavimo pod monitor (višina le okoli 10 cm).

    Objavljeno: 31.8.2004
  • Opteroni tudi v 32-procesorskih strežnikih?

    Podjetje Newisys je razvilo sistemski nabor, ki bo omogočal izdelavo strežnikov s precej večjim številom procesorjev Opteron , kot je to predvidel AMD. Medtem, ko je AMD doslej predstavil le vezja za strežnike s tja do osmimi procesorji, je Newisys s svojim vezjem Horus predvidel podporo za 16 oziroma celo 32 procesorjev. S tako podporo pa bo AMDjeva tehnologija vstopila v povsem novo območje srednjih strežnikov, kakršni so denimo strežniku HP Superdome.

    Objavljeno: 30.8.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji