• Nvidia: leta 2015 grafične kartice s 5000 procesnimi enotami

    William Dally, vodja Nvidiinih znanstvenikov, je napovedal, da bo povišana stopnja avtomatizacije elektronskega oblikovanja čipov pripomogla k njihovi višji učinkovitosti ter manjši porabi energije. Grafični procesorji naj bi v prihodnje tudi postali eni najzmogljivejših čipov nasploh.

    Objavljeno: 3.8.2009
  • Sonyeva e-knjigarna z več kot milijon naslovi

    Tako kot vse ostalo, se tudi knjige selijo na splet, saj je njihova distribucija v digitalni obliki močno olajšana, prodajni model pa dovolj mamljiv, da so jih uporabniki vzeli za svoje. Dodatno vrednost e-knjigam daje tudi dejstvo, da jih je precej na voljo povsem brezplačno, po Google Books pa je milijon brezplačnih e-knjig dosegel tudi Sony (seveda zahvaljujoč navezi z Google Books).

    Objavljeno: 3.8.2009
  • Firefox presegel milijardo prenosov

    Spletni brskalnik Mozilla Firefox vse bolj širi svojo mrežo uporabnikov. Prav na zadnji julijski dan je namreč zabeležil pomemben mejnik – s spleta ga je preneslo že več kot milijardo uporabnikov.

    Objavljeno: 2.8.2009
  • HP-jev 27-palčnik

    Pri HP-ju splavitve novega računalniškega monitorja s spoštljivo diagonalo niso obešali na veliki zvon, temveč so ga preprosto dodali na prodajne police. Model 2709m se lahko pohvali s kar 27-palčno diagonalo zaslona in polno visoko ločljivostjo (1080p), hkrati pa lahko služi tudi kot televizor.

    Objavljeno: 2.8.2009
  • Spletni pokeraši v lov na 40 milijonov dolarjev

    Septembra bo na spletni strani PokerStars potekalo osmo tradicionalno PokerStars.com svetovno prvenstvo v spletnem pokru (WCOOP). Z nagradnim skladom v višini 40 milijonov dolarjev se spletni turnir PokerStars uvršča med največja prvenstva v pokru na svetu. Pomerili se bodo igralci z vsega sveta, kvalifikacije pa so že v teku.

    Objavljeno: 1.8.2009
  • Nero 9 z brezplačno različico

    Pri podjetju Nero, znanem predvsem po istoimenskem programu za zapisovanje podatkov na optične medije, so nazadnje le podlegli pritiskom številnih ponudnikov brezplačnih programov za zapisovanje podatkov in pripravili posebno brezplačno različico Nero 9. Ta je seveda funkcionalno omejena, saj ponuja le osnovno zapisovanje podatkov.

    Objavljeno: 1.8.2009
  • Nikonove poletne D-SLR novosti

    Pri Nikonu so vroče poletne dni izkoristili za predstavitev več vročih novosti na področju zrcalnorefleksne fotografije. Predstavili so dva D-SLR aparata, in sicer nov vstopni model D3000 ter najboljši model iz »serije DX« - Nikon D300S. Sočasno so napovedali tudi prihod dveh vrhunskih objektivov.

    Objavljeno: 31.7.2009
  • Sharp in Sony združila moči pri proizvodnji LCD-jev

    Po vzoru naveze LG-Philips sta se tudi Sharp in Sony odločila sodelovati pri proizvodnji sodobnih LCD-matrik, namenjenih najnovejšim digitalnim televizorjem. Sharp je svoje proizvodne zmogljivosti že preselil pod novo nastalo podjetje Sharp Display Products Corporation (krajše SDP), Sony pa bo v družbo do konca leta vložil 10 milijard jenov in tako pridobil tretjinski delež.

    Objavljeno: 31.7.2009
  • Yahoo! naposled le v španovijo z Microsoftom

    Po dolgotrajnem iskanju skupnega jezika sta družbi Microsoft in Yahoo! le našli način, s katerim sta se zavezali k dolgoročnemu (10-letnemu) sodelovanju. To se bo pričelo prihodnje leto, naveza velikanov iz IT-industrije pa se želi s skupnimi močmi bolje zoperstaviti bogati ponudbi glavnega tekmeca, podjetja Google.

    Objavljeno: 31.7.2009
  • Z Bloga - Adria po novem dovoli prenosnike

    Pred meseci me je presenetilo, ko sem ugotovil, da na njihovih poletih ne dovolijo uporabe prenosnih računalnikov. Prosim? Skorajda si ne morem priklicati kake reklame za katerega od svetovnih letalskih prevoznikov, v kateri ne bi nastopal tudi poslovnež, ki med letom na prenosniku ureja službene zadeve, medtem ko mu stevardesa z nasmeškom ponuja šampanjček. Zato sem sklenil malce poizvedeti kako in kaj.

    Objavljeno: 30.7.2009
  • Najmlajši uporabniki interneta so tudi najdovzetnejši za novosti

    Tako vsaj ugotavlja raziskava, ki sta jo junija izvedli podjetji iPROM ter Valicon (n=929), in je pokazala, da so spletne skupnosti in strani z video vsebinami najbolj osvojili mlajši uporabniki interneta, pri starejših pa so bolj priljubljene novičarske strani in strani z malimi oglasi. Mlajši uporabniki so prav tako bolj dejavni na forumih.

    Objavljeno: 30.7.2009
  • Radeon HD 4860 na poti

    Potem ko so pri AMD-ju iz grafičnega jedra ATI RV770 sestavili celo vrsto različnih modelov grafičnih kartic, je zmogljivejše RV790 ostajalo rezervirano za paradnega konja Radeon HD 4890. Nekoliko okrnjena različica jedra RV790 pa naj bi naposled poganjala tudi prihajajočega HD 4860.

    Objavljeno: 30.7.2009
  • Sanyo z novimi električnimi kolesi

    Sanyo Electric je za začetek jesen napovedalo drugo generacijo svojih električnih koles eneloop bike. Japonski inženirji so pripravili dva nova hibridna modela, imenovana CY-SPK227 ter CY-SPJ220, ki bosta sprva naprodaj le na matičnem tržišču.

    Objavljeno: 29.7.2009
  • Hollywoodski filmi se širijo na ključke USB

    Podjetji Sonic Solutions ter Widevine sta najavili, da bosta jeseni pričeli z distribucijo novejših filmskih naslovov na pomnilniških ključkih USB. Ti bodo dodatna alternativa Blu-ray medijem, saj veliko uporabnikov nima ustreznega BD-pogona za predvajanje najnovejših hollywoodskih uspešnic.

    Objavljeno: 29.7.2009
  • NEC-a za fiksne namestitve

    Pri NEC-u so razvili dva nova projektorja, namenjena najzahtevnejšim poslovnim okoljem. Modela NEC NP4100 ter NP4100W zaradi svoje velikosti in teže ciljata na fiksne namestitve v velike dvorane. Oba projektorja, ki podpirata visoko ločljivost, temeljita na tehnologiji DLP, odlikuje pa ju odlična svetilnost ter sistem dveh žarnic.

    Objavljeno: 28.7.2009
  • Maribor z brezplačnim dostopom do brezžičnega interneta

    Na Mestni občini Maribor so si v načrtu za leto 2009 zadali vzpostavitev 40 točk, kjer bo uporabnikom (kot pravijo predvsem dijakom, študentom, turistom ter vsem občankam in občanom) omogočen brezplačni in brezžični dostop do interneta preko vseh naprav, ki vsebujejo brezžične vmesnike.

    Objavljeno: 28.7.2009
  • Najhitrejši procesor ARM dosegel gigahertz

    Ne le osrednji procesorji, tudi grafični procesorji in od nedavnega tudi procesorji za mobilne naprave (predvsem telefone) delujejo z gigaherčnimi hitrostmi. Samsung je namreč v sodelovanju s podjetjem Intrinsity razvil procesor z arhitekturo ARM, ki večja za najhitrejši procesor za mobilne naprave ta hip.

    Objavljeno: 28.7.2009
  • Fujifilm ponuja 3D fotografije in filme brez uporabe očal

    Podjetje Fujifilm je najavilo novo tehnologijo zajema fotografij in video posnetkov, poimenovano FinePix Real 3D System. Tridimenzionalni sistem zajema uporabnikom omogoča ogled 3D-vsebin brez uporabe posebnih 3D-očal.

    Objavljeno: 27.7.2009
  • Na dotik občutljivi zasloni bodo stregli 10 prstom

    Čeprav danes veljajo na dotik občutljivi zasloni, ki zaznavajo hkratno gibanje dveh prstov, napredni, bodo kaj kmalu postali povsem osnovna ponudba. Vsaj v primerjavi z zadnjo pogruntavščino podjetja Synaptics, ki je pripravilo rešitev ClearPad 3000, katere senzorji lahko sledijo 10 hkratnim gibanjem prstov.

    Objavljeno: 27.7.2009
  • Sony MegaChanger

    Veljate za videofila? Potem prihodnji mesec vsekakor vrzite oko na nov Sonyev predvajalnik Blu-ray ploščkov. Črna škatla po imenu BDP-CX960 MegaChanger se namreč lahko pohvali z možnostjo shranjevanja kar 400 modrožarkovnih optičnih medijev.

    Objavljeno: 26.7.2009
  • Windows Live Messenger dopolnil 10 let

    Pred slabimi 12 leti se je programer Danny Glasser ubadal z zanimivim izzivom. Uporabniki Microsoftove aplikacije za komuniciranje, imenovane NetMeeting, so imeli še največ težav pri iskanju želenih sogovornikov. Microsoft NetMeeting je tako dobil dodaten seznam uporabniku dragih sogovornikov, s katerim je postal pravo »orodje« za sodelovanje in se kasneje preimenoval v MSN Messenger, kasneje pa še v Windows Live Messenger.

    Objavljeno: 26.7.2009
  • Omrežje Seacom začelo delovati

    Afrika si te dni lahko oddahne, saj je podjetje Seacom objavilo, da je dokončalo izgradnjo istoimenskega 17.000-kilometrskega podmorskega optičnega kabelskega sistema z zmogljivostjo 1,28 terabita na sekundo (Tb/sek), ki povezuje južno in vzhodno Afriko prek Indije in Evrope s svetovnimi omrežji.

    Objavljeno: 25.7.2009
  • Okolju prijazni LG

    LG Electronics je v prvi polovici letošnjega leta uspešno znižal količino izpustov toplogrednih plinov, in sicer kar za 2,1 milijona ton. Dva milijona ton izpustov so pri LG-ju uspeli prihraniti z boljšo izrabo energije, dodatnih 100.000 ton pa so prispevale izboljšave v proizvodnih postopkih. Skupno je LG količino toplogrednih izpustov znižal za okoli 5 do 7 odstotkov.

    Objavljeno: 25.7.2009
  • Windows 7 in Windows Server 2008 R2 romala v proizvodnjo

    Microsoft je ta teden v proizvodnjo predal končno kodo operacijskih sistemov Windows 7 in Windows Server 2008 R2, najnovejših različic namiznega in strežniškega operacijskega sistema. Tako bodo proizvajalci osebnih računalnikov in strežnikov nova OS dobili še pred oktobrsko uradno splavitvijo in bodo ustrezno opremili svoje izdelke.

    Objavljeno: 25.7.2009
  • AMD izdelal 500 milijonti procesor x86

    AMD je letos obeležil dva pomembna mejnika. Podjetje, ki letošnje leto praznuje 40 let obstoja, je julija izdelalo že svoj 500 milijonti procesor z arhitekturo x86.

    Objavljeno: 24.7.2009
  • Brezžični standard 802.11n potrjen septembra?

    Kot vse kaže, se bo saga s sprejemanjem standarda 802.11n, ki v računalništvu skrbi za brezžični prenos podatkov, vendarle zaključila. Po letih dogovarjanj in pregovarjanj naj bi septembra organizacija IEEE, ki bdi nad omenjenim standardom, le sprejela končni dogovor.

    Objavljeno: 24.7.2009
  • IBM-ovi superračunalniki so najbolj energijsko učinkoviti

    Najnovejša lestvica Green500, ki jo objavlja organizacija Green.org je pokazala, da so IBM-ovi superračunalniki, ki so že priznani kot najhitrejši na svetu, hkrati tudi najbolj energijsko učinkoviti. Kar osemnajst od dvajsetih najboljših superračunalnikov po izkoristku porabljene energije prihaja iz IBM-a. Med stotimi najbolj energijsko učinkoviti pa najdemo kar 57 odstotkov IBM-ovih superračunalnikov.

    Objavljeno: 23.7.2009
  • NEC-ov kakovostni 23-palčnež

    Cenovne vojne v svetu monitorjev LCD za kupce ne pomenijo le dobrih novic. Res je, da se izdelki venomer cenijo, a zaradi uporabe manj kakovostnih TN-matrik pri proizvodnji monitorjev, pada tudi kakovost prikazane slike. Eden redkih proizvajalcev, ki v prodajnem programu še ohranja večje število monitorjev z matrikami IPS, je NEC, ki je najavil nov 23-palčni monitor.

    Objavljeno: 23.7.2009
  • 256 GB USB-ključ

    Za najzahtevnejše uporabnike, ki jim prostora venomer primanjkuje, so pri podjetju Kingston pripravili USB pomnilniški ključ, katerega kapaciteta znaša zavidljivih 256 gigabajtov.

    Objavljeno: 23.7.2009
  • YouTube preizkuša 3D video

    Pri priljubljenem video portalu YouTube že preizkušajo vrsto novih rešitev, ki bi jih utgnili uporabljati v prihodnosti. Ena najbolj zanimivih je vmesnik za posredovanje video posnetkov v 3D.

    Objavljeno: 22.7.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji