• Safari 4 že pri razvijalcih

    Apple je kmalu po objavi razvojnih načrtov s prihodnjo različico operacijskega sistema Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) napovedal tudi nov brskalnik Safari 4, ki je v prvih razvojnih zametkih že na voljo razvijalcem.

    Objavljeno: 13.6.2008
  • 160 GB in 5400 RPM v 1,8 palca

    Toshiba poskuša dokazati, da trdi diski še niso za odstrel, niti v prenosnih naparavah in ultralahkih prenosnikih, ki vse bolj posegajo po negibljivih diskih. Tako je predstavila prvi 1,8-palčni trdi disk s kapaciteto 160 GB, kot jih najdemo npr. v iPod Classicu, vendar Toshibina različica kot prva zmore 5400 obratov v minuti.

    Objavljeno: 13.6.2008
  • 16 novih prenosnikov HP

    Hewlett-Packard je na konferenci Connecting Your World v Berlinu predstavil kar 16 novih modelov prenosnih računalnikov, kar je njegova največja prenova prenosnih računalnikov sploh. 10 modelov je namenjenih poslovnemu okolju, največ pozornosti pa zbuja povsem nova serija EliteBook.

    Objavljeno: 13.6.2008
  • Mobitel tudi s televizijo

    Mobitel nadaljuje z intentzivnim nizanjem novosti v svoji ponudbi v letošnjem letu. Tokrat je kot prvi na slovenskem trgu predstavil mobilno televizijo, ki jo lahko spremljajo vsi Mobitelovi uporabniki v živo, potrebujejo pa mobilni telefon s podporo omrežjem UMTS ali HSDPA.

    Objavljeno: 12.6.2008
  • Medvedev bi domeno v cirilici

    Ruski predsednik Dimitrij Medvedev je na mednarodnem kongresu ruskega tiska v Moskvi pozval k dodelitvi nove vrhnje domene za Rusijo, ki bi bila zapisana v cirilici. Kremelj želi namreč na različne načine predstaviti ruščino kot globalni jezik, saj je tudi eden izmed šestih uradnih jezikov Združenih narodov in šesti najbolj razširjen jezik na svetu.

    Objavljeno: 12.6.2008
  • Milijarda barv v 24 palcih

    HP je predstavil nov visoko zmogljiv zaslon, ki naj bi grafičnim oblikovalcem in obdelovalcem videa dokončno odpravil potrebo po preverjanju barvne pravilnosti na zaslonih s katodno cevjo. DreamColor LP2480zx z diagonalo 24 palcev namreč zmore prikazati sliko s 30-bitno barvno globino, kar pomeni nekaj meč kot milijardo različnih barvnih odtenkov.

    Objavljeno: 12.6.2008
  • K2.net v stečaj

    V petek, 6. junija je bil objavljen v uradnem listu stečaj podjetja K2.net. K2.net je bil pionir na trgu interneta, ustanovljen konec leta 1995, malo pred SIOLom. Konec leta 2004 ga je kupila Sinfonika (enako tudi firmo Moj.Net), prevzela njune uporabnike, uporabnike pa potem konec leta 2006 prodala Telekomu. K2.net in Moj.Net je dala v stečaj. Blagovno znamko K2.net je Sinfonika konec leta 2006 prodala za takratnih 8 mio SIT. K2.net je sicer bil prvo podjetje, ki je (skupaj s podjetjem Quantum) že leta 1996 sprožilo postopek proti Telekomu Slovenije in poleti leta 1997 je UVK izdal odločbo, da je Telekom zlorabil monopol, ko je posebne, cenejše številke za dostop do interneta dal samo svoji poslovni enoti SiOl Slovenija On-Line. Odločba je postala pravnomočna šele pred dvema letoma, K2.net in Quantum pa sta zamudila rok za vložitev odškodninske tožbe.

    Objavljeno: 11.6.2008
  • Nov igralec na našem trgu GPS naprav

    Taivansko podjetje MIO Technology je na novinarski konferenci skupaj z distributerjem za Slovenijo, podjetjem KimTec, predstavilo svojo blagovno znamko ter nekaj novih navigacijskih naprav. Tri predstavljene naprave so iz serije Moov (torej 'move'), ki je vstopna serija Mio navigatorjev.

    Objavljeno: 11.6.2008
  • HDTV na Televiziji Slovenija

    Televizija Slovenije bo v avgustu poizkusno prenašala poletne olimpijske igre iz Pekinga v visoki ločljivosti (HDTV). HD slika po vsebini ne bo popolnoma enaka kot običajna slika SD in jo bo spremljal zvok s prizorišča brez slovenskega komentarja. HDTV pa bodo zaenkrat lahko spremljali samo prebivalci Ljubljane in bližnje okolice, ki bodo nabavili sprejemnik DVB-T (MPEG-4). Televizija Slovenija bo signal ponudila tudi kabelskim operaterjem, seveda samo tistim, ki v svojih omrežjih že ponujajo digitalne pakete, in internetnim ponudnikom, ki imajo dovolj zmogljivo infrastrukturo za prenašanje televizijskega signala v ločljivosti HD. Razen tega bo ogled olimpijade v tehniki HD možen na posebnih HD točkah v nekaterih trgovinah s tehnično opremo.

    Objavljeno: 11.6.2008
  • Sony Ericsson C905 ima 8,1 megapikslov

    Neuradni Sony Ericssonov blog poroča o novem mobilnem telefonu japonsko-švedskega podjetja, ki naj bi se imenoval C905 in bo najzmogljivejši predstavnik razreda Cyber-shot, ki ga odlikujejo kakovostni fotoaparati.

    Objavljeno: 11.6.2008
  • Standardizacija OOXML zadržana

    Brazilija, Indija, Južnoafriška Republika in Venezuela so na mednarodno organizacijo za standardizacijo ISO vložile pritožbo, da je bilo pri obravnavi Microsoftove vloge za standardizacijo datotečnega zapisa Office Open XML (OOXML) na voljo premalo časa za razpravo o izboljšavah zapisa. Zapis je bil kot standard ratificiran že aprila, zdaj pa bo njegova dokončna usoda znana šele po obravnavi pritožb, kar lahko traja več mesecev.

    Objavljeno: 10.6.2008
  • Na Infoseku tudi Mitnick

    V Novi Gorici podjetje Palsit v sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost omrežij in informacij (ENISA) prireja jubilejno 10. konferenca Infoseku, ki letos prvič poteka tri dni (9., 10. in 11. junija). Glavni namen Infoseka je izboljšati osveščanje zaposlenih o varnosti informacijskih sistemov.

    Objavljeno: 10.6.2008
  • Vodenje kar s telefonom

    Hiša eksperimentov, ljubljanski fenomen, ki otrokom in drugim vedoželjnim ponuja zabavo ob znanstvenih eksperimentih, je v povezavi z Mobitelom in Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pripravila zanimivo tehnološko novost. Gre za brezplačno storitev glasovnega vodenja (voice guide), ki si ga lahko omislijo obiskovalci Hiše eksperimentov.

    Objavljeno: 10.6.2008
  • Posebna poletna številka Monitorja - Mobilni Monitor

    Lansko poletje smo se pri Monitorju temeljito lotili tržišča digitalnih fotoaparatov, letos pa smo pod drobnogled vzeli prav vse, kar potrebujemo za svoje mobilno življenje. Od naprednih, pametnih telefonov, do dlančnikov ter seveda prenosnih računalnikov. Prav ti so v zadnjem letu postali nepogrešljiv del našega vsakdanjika, bodisi v službi, pri študiju, ali preprosto takrat ko nimamo nič drugega za početi kot le ogledati si kak film.

    Objavljeno: 10.6.2008
  • iPhone 3G, MobileMe, Snow Leopard

    Steve Jobs je v svojem uvodnem nagovoru na konferenci Applovih razvijalcev postregel s številnimi novostmi na področju tretjega stebra podjetja - iPhona. Spregovoril je o nekaterih ključnih novostih v programski opremi iPhone 2.0, ki izide v začetku julija in bo postregla s številnimi orodji za poslovna okolja (potisna pošta, VPN, podpora za Exchange in Office...) in paketom za razvijalce, ki bodo lahko razvijali neodvisno programsko opremo za iPhone.

    Objavljeno: 9.6.2008
  • Cestni dirkač

    Cestni dirkač (Roadrunner) je razvojno ime novega superračunalnika podjetja IBM, ki bo med drugim sestavljen iz procesorjev Cell, kakršne najdemo tudi v Sonyjevi igralni konzoli PlayStation 3. Ko bo računalnik tekom letošnjega leta nameščen v laboratorijih ameriške vlade, bo najverjetneje postal najhitrejši računalnik sploh, saj že danes dosega hitrost okoli enega petaflopa.

    Objavljeno: 9.6.2008
  • Evropski izid Firefoxa 3 v Kiberpipi

    Multimedijski center Kiberpipa in Društvo študentov informatike prirejata celodnevni dogodek ob izdaji nove različice Firefoxa. Ker Slovenija trenutno predseduje Svetu EU in je v vrhu držav z najvišjim deležem uporabnikov Firefoxa, bo dogodek hkrati tudi osrednja tovrstna prireditev v Evropi.

    Objavljeno: 9.6.2008
  • Vodno hlajenje za čipe

    IBM je prikazal prototip novega sistema za hlajenje elektronskih vezij, ki omogoča pretok vode kot hladilne tekočine skozi stotine kot las tankih kanalov v samem čipu. Na ta način naj bi zlasti odpravili težave povezane s hlajenjem prihajajoče generacije čipov, ki bodo imeli elektronske rezine v več slojih. Klasični načini hlajenja pri tako imenovanih 3D čipih praktično odpovejo, saj omogočajo samo površinsko hlajenje, medtem ko se vezja v sredini pretirano grejejo. Po nekaterih ocenah se lahko čip z več sloji debeline 1 mm in površine 4 kvadratne centimetre segreje bolj ko električna termoakumulacijska peč zmogljivosti 1 kW. IBM sicer ni prvi, ki je uporabil zamisel vodnega hlajenja s kanali v samem čipu, saj je to uporabil že Apple v izbranih modelih računalnikov Power Mac G5 leta 2004. Toda tedaj je bilo hlajenje izvedeno na enem sloju in s precej večjimi kanali.

    Objavljeno: 8.6.2008
  • Internet prihaja na televizorje

    Vse kaže, da veliki proizvajalci za novo prodajno sezono pripravljajo televizorje, ki bodo imeli vgrajene internetne sprejemnike. Sony je z novo družino televizorjev LCD predstavil dodatni modul Internet Video Link, ki med drugim omogoča prikaz spletnih strani in video vsebin servisov, kot so Wired in YouTube. Dodatek stane okoli 300 dolarjev in ga je mogoče dokupiti za izbrane modele televizorjev letnika 2008, pa tudi sedanjih z letnico 2007. Sprejemnik je mogoče priključiti neposredno na domači internetni usmerjevalnik, krmilimo pa ga prek daljinskega upravljalnika od samega televizorja. Podoben izdelek ponuja od nedavnega tudi Panasonic, ki v svojih najzmogljivejših modelih ponuja sprejemnik imenovan Viera Cast.

    Objavljeno: 8.6.2008
  • Gigabyte M704 UMPC

    Tajvansko podjetje Gigabyte ponuja mini prenosni računalnik, ki je skladen z arhitekturo UMPC. Računalnik, ki je namenjen pretežno delu z internetom meri 19 x 12 x 3 cm in tehta le 780 gramov. Vgrajen je 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik, ki je obenem občutljiv na dotik. Gigabyte sicer ponuja več alternativnih načinov rabe računalnika, med drugim drsno tipkovnico, ki se lahko zloži v dno računalnika. Posebnost je drsna ploščica na robu zaslona, ki jo lahko uporabnik po potrebi izklopi.

    Objavljeno: 7.6.2008
  • Yahoo - razkol med lastniki se veča

    Razhajanja med vodstvom družbe Yahoo in največjim delničarjem Carlom Icahnom so prerasla v pravo bitko. Icahn je prvi izmed velikih delničarjev, ki je odprto kritiziral delovanje sedanjega vodstva družbe Yahoo v primeru prevzema s strani Microsofta. Icahn je nedavno javno objavil, da je vodstvo Yahooja sabotiralo pogajanja z Microsoftom in s tem škodovala interesom vlagateljev.

    Objavljeno: 7.6.2008
  • Si.mobil odslej zgolj Si.mobil

    Si.mobil je danes predstavil novo podobo podjetja, ki vključuje nov slogan (Povej nekaj lepega) in ne vključuje več polovice imena blagovne znamke (Vodafone). V Si.mobilu (kar je že od ustanovitve uradno ime podjetja), se želijo ponovno predstavljati kot samostojen igralec na trgu, saj so se od leta 2003 predstavljali pod partnersko blagovno znamko Si.mobil – Vodafone. Sprememba imena sicer ne vpliva na Si.mobilovo partnerstvo z Vodafonom, ki še naprej ostaja za celotno skupino mobilkom austria, v katero sodi tudi Si.mobil. Ime Vodafone se bo še naprej uporabljalo za storitve in na aparatih, ki so plod partnerskega sodelovanja (Vodafone live!, BlackBerry from Vodafone, Vodafone Eurocall …).

    Objavljeno: 6.6.2008
  • Abanka povečuje varnost spletnega poslovanja

    Abanka se je odločila v okviru svoje spletne banke Abanet uvesti zanimivo novost - varnostni mehanizem, ki dviguje varnost poslovanja prek spleta. Zato, da bi preprečili morebitne vdiralce in tatove identitet, uvajajo uporabo virtualne oziroma navidezne tipkovnice. Uporabniki bodo v kratkem morali svoje osebno geslo vtipkati prek zaslonske tipkovnice, torej s kliki na sliko na zaslonu. Vnos gesla prek klasične tipkovnice ne bo več mogoč, kar preprečuje, da bi tatovi z zlonamernimi programi (tako imenovani keylogerji) ukradli geslo oziroma identiteto uporabnika. Z uporabo zaslonske tipkovnice bo mogoče vnos gesla za digitalno potrdilo, uporabniškega imena in nastavitev za osebno geslo. Abanka uvaja prehodno obdobje, pri kateremu bo vnos podatkov mogoč na oba načina, dolgoročno pa bo ostala le možnost varnega vnosa prek zaslonske tipkovnice.

    Objavljeno: 6.6.2008
  • Microsoft in Iskratel skupaj za poenotene komunikacije

    Iskratel je predstavil rezultat strateškega sodelovanja z družbo Microsoft, s katerim so pripravili skupno rešitev za poenotene komunikacije. Rešitev Iskratel Unified Communications (IUC) temelji na Microsoftovem strežniku Office Communications Server 2007 in Iskratelovem telekomunikacijskem sistemu SI3000 iCS. Podjetji sta pri razvoju rešitve tesno sodelovali, na dogodku pa je bil predstavljen tako proces uvedbe sistema IUC v okolje Iskratela kot tudi praktičen prikaz uporabe in prednosti sistema.

    Objavljeno: 6.6.2008
  • Padec prodaje računalnikov v Sloveniji

    V prvem četrtletju 2008 je IDC v Sloveniji zabeležil skupno 36.857 prodanih enot ali 10 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Padec prodaje je bil viden v vseh segmentih tržišča, saj je segment namiznih računalnikov padel za 10, segment prenosnikov za 11 in segment strežnikov za 3 odstotke. V tem obdobju je bilo v Sloveniji prodanih 15.028 prenosnikov, 20.513 namiznih računalnikov in 1316 strežnikov. Po lanski rekordni prodaji prenosnikov je prvo mesto na slovenskem tržišču spet prevzel segment namiznih računalnikov, ki predstavlja 56 odstotkov celotnega trga. Tržni delež prenosnikov je znašal 41 odstotkov, delež strežnikov pa 3 odstotke. Vodilno mesto na slovenskem tržišču osebnih računalnikov po prikazanih rezultatih še vedno pripada Hewlett-Packardu, sledita mu pa Lenovo na drugem in Comtron na tretjem mestu.

    Objavljeno: 6.6.2008
  • Sun prinaša diske SSD v strežnike

    V podjetju Sun verjamejo, da so pomnilniški diski SSD prelomna tehnologija za področje strežnikov in pomnilniških sistemov, zato za drugo polovico leta napovedujejo niz izdelkov za poslovno rabo na tej osnovi. Sun bo diske SSD vgrajeval tako v strežnike kot pomnilniške sisteme, z njimi pa naj bi dosegli znatne prihranke glede na klasične diske. Po ocenah inženirjev družbe Sun lahko z pomnilniškimi diski SSD dosežejo vsaj trikrat večjo zmogljivost pri le petini uporabljene energije v primerjavi z današnjimi diski.

    Objavljeno: 5.6.2008
  • HTC Touch Pro

    Podjetje HTC nadaljuje s predstavitvijo zanimivih pametnih telefonov z grafičnim vmesnikom, ki uporablja zaslone občutljive na dotik. Novi HTC Touch Pro je po zasnovi zelo podoben nedavno predstavljenemu modelu Touch Diamond, le da je nekoliko debelejši, predvsem pa ima vgrajeno drsno alfanumerično tipkovnico. Touch Pro je eden prvih telefonov, ki združuje oba najbolj priljubljena načina za krmiljenje telefonov.

    Objavljeno: 5.6.2008
  • AMD Puma pripravljena na skok

    Tako kot najbližji tekmeci, je tudi AMD izkoristil sejem Computex za predstavitev nove generacije procesorske tehnologije za prenosne računalnike. Tehnologija z delovnim imenom Puma združuje novi procesor Turion X2 Ultra, nov sistemski nabor in dodatni procesor za brežične povezave, ki so ga razvili skupaj s partnerji. Turion X2 Ultra je pravzaprav prvi procesor, ki ga je AMD razvil od začetka specifično za mobilno rabo. Dosedanji procesorji so namreč temeljili na podobnih jedrih, kot Athloni za namizne in Opteroni za strežniške računalnike.

    Objavljeno: 4.6.2008
  • Intel Atom, WiMAX in nabor Series 4

    Intel je na sejmu Computex predstavil niz novih izdelkov za namizne in zlasti prenosne računalnike. Uradno so tako predstavili nove modele procesorjev Intel Atom, ki so zdaj prirejeni za rabo v malih in cenovno ugodnih prenosnih računalnikih, kot je Asus Eee. Novi modeli N270 in N230 so optimizirani za manjše prenosnike, ki jih Intel in drugi proizvajalci imenujejo netbooki oziroma nettopi, delujejo pa s taktom 1,6 GHz.

    Objavljeno: 4.6.2008
  • Najmanjši projektor na svetu

    Naslov najmanjšega projektorja na svetu od nedavnega nosi izdelek z oznako 90-805R, ki ga proizvaja domala neznano podjetje Earth Trek iz Hong Konga. Projektor meri le 10,5 x 5,8 x 2,5 cm in tehta komaj 160gramov. Zaradi skromnih dimenzij projektor zmore zadovoljivo projecirati sliko dimenzije le okoli 22 palcev, kar je precej manj od večjih projektorjev, vendar dovolj za občasne projekcije, zlasti kadar potujemo in s sabo ne želimo nositi precej opreme. Zato pa se projektor oddolži z nekaterimi posebnostmi - deluje lahko na vgrajeni akumulator, ki zagotavlja delovanje eno do dve uri, vgrajena je reža za pomnilniške kartice SD, povrh vsega pa ima projektor vgrajen tudi predvajalnik za posnetke MP4. Zaradi skromnih dimenzij sta na voljo le dva priključka, eden kot A/V vhod, drugi pa izhod za slušalke. Zvok sicer lahko poslušamo tudi prek vgrajenega zvočnika.

    Objavljeno: 3.6.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji