• Epilog LulzSeca: štiri obsodbe, fantomski član in manjkajoči dolarji

    Pretekli vikend se je večidel končala zgodba LulzSeca, saj so od vodilne šesterice aretirali in pred sodišče postavili že peterico. Že obsojeni so dobili sorazmerno mile kazni, saj so naposled priznali krivdo (nekateri prej, drugi kasneje), tako da nihče ne bo za zapahi več kot tri leta. A zgodba LulzSeca ima romantičen prizvok, saj šesti član skupine ostaja neznan, hkrati pa naj bi imel v posesti zajeten kupček denarja. To zbuja špekulacije, zakaj ga ni nihče izdal (bodisi ga ne poznajo bodisi jih čaka z bitcoini) in zakaj ga ni nihče zalotil.

    Objavljeno: 28.5.2013
  • HP stavi na dotik

    Hewlett-Packardu na področju osebnih računalnikov ne gre ravno vse po načrtih, zato so se odločili za prenovo in popestritev ponudbe. Skoraj vse predstavljene novosti vsebujejo zaslone občutljive na dotik, kar je skoraj prvi pogoj za to, da uporabniki lahko cenijo okolje Windows 8.

    Objavljeno: 27.5.2013 01:00
  • Yahoo na nakupovalnem pohodu

    Podjetje Yahoo je več kot očitno v pravcati ofenzivi za pridobitev uporabnikov in novih virov zaslužka. Po tem, ko so odšteli 1,1 milijarde dolarjev za družabno omrežje Tumblr, so le nekaj dni za tem za neobjavljeni znesek prevzeli še družbo PlayerScale, sicer avtorja pomembne platforme za spletne igre.

    Objavljeno: 27.5.2013 01:00
  • Dve stvari sta gotovi: davki in smrt. Razen če ste Apple

    V zadnjih tednih se je spet razplamtela debata, ali ameriške (in tudi druge multinacionalke) plačujejo davke v ustrezni višini. Debata je eskalirala do resnega obtoževanja in obstreljevanja s težkim topništvom, vrhunec pa je dosegla s sredinim pričanjem Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka pred ameriškim Senatom. Tema je bila samo ena, in sicer Applovo (ne)plačevanje davkov. Bolje rečeno bi bilo sicer izmikanje, saj podjetje ne počne ničesar ilegalnega, je pa njihovo vedenje vsaj moralno sporno če že ne nelegitimno. Srž problema: Apple ima ogromne dobičke, samo lani so ustvarili skoraj 42 milijard dolarjev čistega dobička, hkrati pa sedijo na 147 milijardah denarja in ekvivalentov. Do sem nič narobe, a kaj ko letno plačajo piškava dva odstotka davka na dobiček, medtem ko je zvezna stopnja v ZDA 35 odstotkov. Tega ne počne le Apple; enako počenjajo vse multinacionalke, tudi Google, Microsoft in Yahoo, pa celo neračunalniške, recimo Wal-Mart. Apple so pač začeli pribijati na križ, ker so najbolj uspešni in najbolj nečimrni.

    Objavljeno: 27.5.2013
  • Mercedes z reševalnimi QR kodami

    QR kode so priljubljeni način shranjevanja informacij, do katerih imamo hiter in enostaven dostop. Največkrat se uporabljajo v reklamne namene. Uporabil jih bo tudi nemški proizvajalec avtomobilov Mercedes-Benz, ki bo s povsem drugo namero z njimi opremil svoja vozila. Kode bodo namenjene reševalcem, ki bodo v primeru nesreče oznako enostavno odčitali in hitro dobili vse potrebne informacije, vključno s shemami, za reševanje v pločevino ujetih potnikov. Pred reševanjem morajo danes reševalci dobiti informacijo o modelu ter lokacije zračnih blazin, baterij, rezervoarja, električnih kablov in drugih nevarnih sestavnih delov, ki se jih morajo med akcijo izogibati. Ker z iskanjem modela in čakanjem na informacije izgubljajo dragocene sekunde, jim bo Mercedesova iznajdba bržkone pomagala rešiti še kakšno življenje več.

    Objavljeno: 26.5.2013 09:00
  • Samsungova tablica z Intelovim procesorjem

    Vedno več je dokazov, da bo prihajajoči Samsung Galaxy Tab 3 poganjal Intelov procesor Atom. Najprej je pred tednom dni na splet pricurljal posnetek tabličnih strojnih testov, sedaj pa je vest potrdilo tudi več uglednih novičarskih virov. Proizvajalec lastnih procesorjev Samsung naj bi se za potezo odločil, ker preprosto ne zmore slediti povpraševanju. Ker bo poslej v njihovi tablici (ali tablicah) tuj procesor, bodo Korejci imeli manj težav pri proizvodnji svojih bolj priljubljenih izdelkov, med katerimi trenutno prednjači telefon Galaxy S4.

    Objavljeno: 26.5.2013 06:00
  • Optični bralnik Google Drive

    Google je predstavil novega odjemalca oblačne shrambe Google Drive za operacijski sistem Android. Sveža različica ima izboljšan in polepšan uporabniški vmesnik ter nekaj dobrodošlih zmožnosti. Med slednjimi najdemo programski optični bralnik. Z Add New / Scan izbrani dokument poslikamo, nakar ga naprava zajame, pretvori v PDF in pretoči v oblak. Zmožnost deluje presenetljivo dobro, saj pri delu uporablja podobna optimizacijska orodja kot namenske aplikacije s tržnice Play. Ob hitrem pregledu nove različice oblačne shrambe Drive velja omeniti še možnost prenosa dokumentov neposredno na napravo ter izboljšan predogled naloženih datotek.

    Objavljeno: 25.5.2013 06:00
  • Iran napadel ZDA

    Iz Združenih držav Amerike prihaja vest o novem hekerskem napadu Irana na ZDA. Tokrat naj bi vzhodnjaki Američanom prevzeli nadzor nad določenimi deli industrijske programske opreme v naftnih, plinskih in elektro podjetjih. Globina vdora ni znana, a je očitno zadostna, da odgovorne skrbi. Iranci z napadi zbirajo dragocene informacije o delovanju ameriških energijskih virov, da bi jih v prihodnosti lahko uničili ali vsaj omrtvili.

    Objavljeno: 24.5.2013 08:00
  • Zaslon (skoraj) brez roba

    Pametni telefoni so iz dneva v dan večji. Ker se z njimi ne večajo tudi naše roke, je jasno, da trend ne more trajati v nedogled. Proizvajalci so zato iznašli nov način večanja zaslonske površine. Vsakemu svežemu modelu zmanjšajo obrobo okoli zaslona. Tako je na primer Samsungov Galaxy S4 enakih dimenzij, a ima kljub temu večji zaslon od predhodnika.

    Objavljeno: 24.5.2013 07:00
  • Galaxy S4 uspešnejši od HTC One

    HTC je s telefonom One navdušil tako kritike kot uporabnike. Uspeh ni izostal. Do danes so ga prodali več kot pet milijonov, kar tajvansko podjetje kljub težavam (zapuščajo ga ključni ljudje, HTC First pa je polomija) navdaja z upanjem. Skoraj istočasno je prodajne številke objavil tudi Samsung, ki je s telefonom Galaxy S4 porušil vse dosedanje rekorde. V samo petindvajsetih dneh so jih širom sveta razposlali kar deset milijonov (S3 v istem časovnem obdobju 6). Tako je kljub s strani kritikov podeljenemu nazivu najboljšega telefona (z Androidom) na svetu HTC One izgubil prvo bitko. Ker so Tajvanci medtem odpravili vse težave v proizvodni verigi in bodo v prihodnje zagotavljali nemoteno dobavo svojega telefona v prihodnjih mesecih, bo vojna za prestol bržkone še dolga.

    Objavljeno: 24.5.2013 06:00
  • Facebook Home naletel na mlačen sprejem, možen predčasni odpoklic

    Pred dobrim mesecem je Facebook poskusil še na mobilnem trgu. Tam so sicer že prisotni z aplikacijami za vse mobilne naprave in platforme, toda sedaj so šli še korak dlje. Niso ravno izdali svojega telefona, ampak so storili najboljši približek k temu. Aplikacija Facebook Home namreč telefon domala preobrazi v Facebook-phone.

    Objavljeno: 24.5.2013
  • Tiskalnik, ki natisne pico

    Dobrodošli v prihodnosti. Ameriška vesoljska agencija NASA financira razvoj 3D tiskalnika, ki bo hranil astronavte v vesolju. Prvi prototip, za katerega imajo izbrani razvijalci Systems & Materials Research Corporation pol leta časa, bo opremljen s kartušami olja in praškov, ki bodo ohranili okus ter hranilne vrednosti do trideset let. Iz njih bo tiskalnik znal natisniti uravnotežen obrok. Za začetek bodo izdelali pico. Tiskanje bo potekalo v plasteh, najprej bo na vrsti plast testa, ki ga bo speklo ogrevano dno tiskalnika, nato paradižnikova omaka iz praška, vode in olja. In tako naprej, do končnega izdelka oziroma priljubljene italijanske jedi. Projekt bo odprtokodne narave, zato se morda lahko kmalu nadejamo tudi pravega kuhinjskega tiskalnika za širšo potrošnjo.

    Objavljeno: 23.5.2013 08:00
  • 3D tipalo za tablice

    Na nedavno končani razvijalski konferenci Google I/O je podjetje PrimeSense, ki je javnosti znano po sodelovanju pri Microsoftovem Kinectu, predstavilo 3D tipalo Capri. Izdelek so povezali s tablico Nexus 10 in pričarali inovativno izkušnjo. Za razliko od Kinecta pri Capriju ne gre toliko za uporabo gest kot za zaznavanje okolice in predmetov v njej. Izmišljanje scenarijev zanimive uporabe bodo PrimeSense prepustili zainteresiranim razvijalcem, medtem pa so prikazali demonstraciji v obliki igre z obogateno resničnostjo, kjer s senzorjem zajeta okolica odigra vlogo ovir, ter tridimenzionalne fotografije, s katero se mere zajetega objekta preslikajo na drugo napravo, med drugim tudi na 3D tiskalnik.

    Objavljeno: 23.5.2013 06:00
  • Samsung Galaxy S3 z zmožnostmi štirice

    V javnost je pricurljala nadgradnja najbolj priljubljenega telefona lanskega leta. Samsung Galaxy S3 naj bi kmalu prejel posodobitev operacijskega sistema Android 4.2.2 skupaj z ozaljšano preobleko TouchWiz. Uporabniku prejšnje Galaksije bodo tako na voljo nove zmožnosti, med katerimi najdemo boljšo prepoznavo govora S-Voice, zaklenjeni zaslon modela S4, prilagojene domače zaslone, drugačne nastavitve ter način Daydream. Več o dobrotah, ki bodo že junija razveselile lastnike telefona Galaxy S3 v priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 22.5.2013 07:00
  • Microsoftova Edina konzola

    Microsoft je predstavil novo igralno konzolo Xbox One. Naslednica Xboxa 360 bo še bolj vsestranska od predhodnika in enakovredno namenjena tako igram kot tudi glasbi, filmom in televiziji. Napravo bo poganjal AMDjev na x86 arhitekturi osnovan procesor z osmimi jedri, imela bo 8 GB pomnilnika RAM ter 500 GB lokalne shrambe. Za oblačne storitve bo skrbelo 300.000 namenskih strežnikov po celem svetu. V napravo bo vgrajena Blu-ray enota. Izboljšana strojna opremljenost sicer pomeni, da bo na konzoli delovalo vse hitreje, sposobna bo na primer štirikrat več računskih operacij na sekundo kot predhodnik, a zaradi drugačnosti starejša generacija iger na njej ne bo delovala.

    Objavljeno: 22.5.2013 06:00
  • Poletna šola računalništva

    Fakulteta za računalništvo in informatiko tudi letošnje poletje vabi osnovnošolce, dijake in študente na brezplačne računalniške delavnice.

    Objavljeno: 22.5.2013 05:00
  • 1 TB oblačnega prostora

    Yahoo je zadnje čase precej podjeten. Ni se še dobro polegel prah ob milijardnem nakupu spletišča Tumblr, že je tu s prenovljeno storitvijo Flickr. Družabni fotografi bodo najprej opazili popolnoma preoblikovan uporabniški vmesnik, ki po vzoru konkurenčnih storitev naloženim fotografijam nameni precej več prostora kot v preteklosti. Slike sedaj zasedajo večino razpoložljivega zaslona, v ozadju pa kraljuje (spočetka samodejno) izbrana fotografija. Flickr po novem sprejema fotografije v neokrnjeni obliki. Ker so originalne datoteke običajno precej velike, bo uporabnikom prav prišlo povečanje oblačnega prostora. Yahoo sleherniku podari darežljivih 1 TB, ki jih profesionalci podvojijo za 500 ameriških dolarjev na leto.

    Objavljeno: 21.5.2013 07:00
  • Telefon Jolla

    Finsko podjetje Jolla, ki ga tvorijo bivši oblikovalci in razvijalci Nokie, je obelodanilo istoimenski telefon. Štiri in pol palčna naprava bo uporabljala na gestah baziran operacijski sistem Sailfish, ki so ga zgradili na temeljih zapuščenega MeeGo. Poleg dvojedrnega, za zdaj neimenovanega procesorja bo telefon opremljen s 16 GB shrambe, podporo mikro SD karticam, 8 MP kamero, povezavo 4G in možnostjo zagona aplikacij, pisanih za Android. Zanimive specifikacije bo dopolnila posebnost The Other Half, zamenljivo hrbtišče telefona, pri katerem operacijski sistem samodejno prilagodi vmesnik glede na uporabljeno barvo.

    Objavljeno: 21.5.2013 05:00
  • Linux na Mednarodni vesoljski postaji

    Prejšnji teden je Fundacija Linux ponosno objavila novico, da se je NASA na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) odločila zamenjati Windows za Linux. Navajali so več razlogov, ki niti niso novi v večni bitki med privrženci enega in drugega tabora. Tako smo mogli prebrati, da bodo uporabljali Linux zato, ker potrebujejo stabilen in zanesljiv operacijski sistem. Novejše verzije Windows resda imajo vgrajen protivirusni sistem, a Linux je precej boljši že zato, ker zanj preprosto ne obstaja toliko programske golazni kakor za Windows. To ni tako nepomemben razlog, saj so Rusi leta 2008 pomotoma na ISS prinesli prenosni računalnik, okužen s črvom W32.Gammima.AG, ki je hitro raznesel svoje klice po ostalih računalnikih. Druga prednost je sprotno posodabljanje, ki je mogoče pri Linuxu, medtem ko smo pri Windows omejeni na Microsoftov cikel. Ta tipično pomeni vsak drugi torek v mesecu, če se ne zgodi kaj nepredvidljivega, kar bi terjalo takojšnje ukrepanje.

    Objavljeno: 20.5.2013 09:00
  • Lažna YouTube stran

    Raziskovalci so odkrili lažno YouTube stran. Spletišče (facebook-java.com), ki se izdaja za priljubljeno spletno videoteko je polno škodljivih povezav, ki skušajo uporabnike spletnega brskalnika Chrome prisiliti v nameščanje zlonamernega dodatka.

    Objavljeno: 20.5.2013 07:00
  • Samsung z manjšimi 4K televizorji

    Samsung je že pred časom napovedal, da bodo predstavljenemu 4K televizorju z zaslonom v velikosti 85 palcev sledili tudi manjši in predvsem cenejši modeli. Obljubo nameravajo Korejci izpolniti že v mesecu juniju. Na prodajne police vročega poletja prideta dvajset in trideset palcev manjša televizorja z ultra visoko ločljivostjo. O ceni manjših modelov so pri Samsungu za zdaj tiho, a pričakujemo, da bosta cenejša od magične meje desetih dolarskih tisočakov, kar je precej manj od 40.000 USD, kolikor je potrebno odšteti za že omenjeni televizor S9. Več o njem v priloženi novici.

    Objavljeno: 20.5.2013 06:00
  • Yahoo morda kupuje Tumblr

    Yahoo, na čelu z direktorico Marisso Mayer, si zelo prizadeva, da bi spremenil svoj položaj na trgu spletnih storitev. V kratkem nameravajo na posebnem dogodku predstaviti prenovljeni portal za objavo in hrambo fotografij Flickr, še bolj zanimivi pa so namigi, da se vodstvo družbe prav v teh dneh odloča o možnosti nakupa družabnega omrežja Tumblr.

    Objavljeno: 19.5.2013 01:00
  • Objavljeno: 19.5.2013 01:00
  • Novi programi za Google Glass

    Google Glass je dobil na konferenci I/O nov nabor programov, med katerimi so sama zveneča imena. Za novo platformo so svoje prve namenske programe pripravili Facebook, Twitter, Evernote, Tumbler, prebirati pa je možno tudi novice družbe CNN in prispevke revije Elle.

    Objavljeno: 18.5.2013 01:00
  • Si.mobil LTE prihaja na telefone

    Mobilni internet četrte generacije v obliki omrežja LTE v Sloveniji že več mesecev nudita tako Mobitel kot Si.Mobil. Toda pri slednjemu je bila uporaba hitrega omrežja doslej omejena le na uporabo na računalnikih. Od drugega tedna naprej se bo to končno spremenilo, saj bo dostop do omrežja LTE omogočen tudi uporabnikom mobilnih telefonov, ki podpirajo totehnologijo.

    Objavljeno: 18.5.2013 01:00
  • Google in NASA testirata kvantni računalnik

    V osrčju silicijeve doline se dogaja zanimiv projekt, ki ima slavne botre. Google in vesoljska agencija NASA sta namreč v raziskovalnem centru Ames Research Center odprla nov laboratorij za raziskavo rabe kvantnega računalništva in v njem namestila delujoč kvantni računalnik D-Wave Two z zmogljivostjo 512 qubitov.  

    Objavljeno: 17.5.2013 01:00
  • Google Street View prihaja v Slovenijo

    Google bo, kot vse kaže, letos poleti pripeljal svoja vozila tudi v Slovenijo in opravil snemanje pomembnejših lokacij za prikaz v spletni storitvi Street View. Informacijski pooblaščenec je družbi izdal dovoljenje že januarja, vendar Google s pripravami nekoliko zamuja.

    Objavljeno: 17.5.2013 01:00
  • HP z novimi hibridi Android in Windows

    Po zadržanem začetku in nekaj napačnih korakih (WebOS) se Hewlett Packard zdaj očitno vendarle bolj odločno podaja v svet tablic in hibridnih računalnikov. Nedavno so začeli prodajati 7-palčno tablico Slate 7 z okoljem Android, ki v ZDA stane le 170 dolarjev, zdaj pa so predstavili še precej zmogljivejši in večji model SlateBook x2, ki je zaradi priložene priklopne tipkovnice pravzaprav hibridni računalnik.

    Objavljeno: 17.5.2013 01:00
  • Poslujte agilno

    Canon podjetjem omogoča povezljivost in pametnejše delo.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 17.5.2013
  • Start up leta je podjetje Koofr

    Na že 33. konferenci PODIM, mednarodni podjetniški konferenci, so včeraj zvečer šestič zapored izbrali slovenski startup leta. Prijavili sta se 102 podjetji, v zadnji del tekmovanja je prišlo pet podjetij – SmartPa, Eforma, MycoMedica, HomeOgarden in Koofr, ki je tudi pobralo glavno nagrado.

    Objavljeno: 16.5.2013 04:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji