• Varčni štirijedrni Opteroni

    Šesta obletnica procesorjev Opteron je bila za AMD dovolj velik mejnik, da v tej družini izdelkov predstavijo nove čipe. Najnovejši štirijedrni strežniški procesorji so dosegli svojevrsten rekord, saj ob polni obremenitvi porabijo vsega 40W energije.

    Objavljeno: 23.4.2009
  • SiOL s spletno TV

    Telekom Slovenije in Mobitel sta v sodelovanju s hčerinsko družbo Planet 9 za svoje uporabnike uvedla spletno televizijo. Storitev sliši na ime SiOL iO in razširja ponudbo storitve SiOL IP TV ter uporabnikom prinaša dodatne interaktivne možnosti in lahkotnost dostopanja do vsebin. Spletno televizijo, uvajajo med prvimi operaterji v Evropi, do junija pa jo je moč brezplačno preizkušati, natančen poslovni model (beri: cenik) pa bo znan poleti.

    Objavljeno: 22.4.2009
  • Samsung s kriptiranimi diski SSD

    Diski SSD hitro pridobivajo na priljubljenosti med zahtevnejšimi uporabniki, pa vendar vsem še niso po godu. Zaradi varnostnih omejitev jih denimo v najbolj strogih krogih do sedaj še nismo videvali. Prav na ta tržni segment pa s svojimi novimi diski SSD cilja Samsung, ki je tri svoje modele opremil s tehnologijo polne enkripcije diska (FDE), ter tako ugodil željam zahtevnih podjetij, državnih ustanov ter drugim strankam, ki zahtevajo najvišjo stopnjo varnosti.

    Objavljeno: 22.4.2009
  • Začenja se prehod na DirectX 11 grafične kartice

    Dvoboj za pripravo prve s knjižico DirectX 10 združljive grafične kartice je dobila Nvidia, kot kaže pa se bodo pri številki 11 veselili rdeči. Pri AMD-ju naj bi se namreč počasi že pripravljali na splavitev novega izredno zmogljivega grafičnega procesorja, trenutno znanega pod razvojnim imenom ATI RV870, ki naj bi v obliki pravih grafičnih kartic na prodajne police trgovin prišel konec julija.

    Objavljeno: 22.4.2009
  • OLPC zamenjal dobavitelja procesorjev

    Skupina razvijalcev, ki stoji za projektom OLPC (One Laptop Per Child) je objavila spremembe v zasnovi cenovno izredno ugodnega prenosnika XO-1. Največja sprememba je zamenjava dobavitelja osrednjega procesorja, kjer je AMD-jevo rešitev Geode nasledil procesor C7-M proizvajalca VIA Technologies.

    Objavljeno: 21.4.2009
  • Adobe prinaša internet na televizorje

    Pri Adobeu so predstavili novo platformo svoje tehnologije Flash, ki jo bo moč uporabiti za prikaz multimedijskih vsebin na t. i. set-top-boxih (sprejemnikih digitalnih vsebin) ter predvajalnikih ploščkov Blu-ray. Ker gre za komercialno zelo zanimivo tehnologijo, ne čudi, če so že ob splavitvi napovedali sodelovanje s številnimi podjetji iz industrije zabave.

    Objavljeno: 21.4.2009
  • WD: 2 terabajta za strežnike

    Western Digital je v svojo ponudbo trdih diskov dodal nov model, namenjen strežniški rabi. Gre za prvi strežniški trdi disk s kapaciteto 2 TB (dva terabajta), ki prinaša do 25-odstotno pohitritev delovanja glede na dosedanjo generacijo.

    Objavljeno: 21.4.2009
  • Oracle bo kupil Sun

    Oracle in Sun sta na svojih spletnih straneh objavila sporočili za javnost, v katerih navajata, da se je Oracle odločil kupiti sosednje podjetje iz Silicijeve doline, ki je že dalj časa v krizi in je minule mesece intenzivno iskalo kupca. Najbližje dogovoru so bili z IBM, ki pa se za nakup ni odločil. Kot morebitna snubca Suna sta se dolgo časa omenjala tudi HP in Oracle, ki naj bi si razdelila Sunovo strojno in programsko linijo izdelkov.

    Objavljeno: 20.4.2009
  • Samo en nov ponudnik za WiMax?

    Prejšnji teden je bilo na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (APEK) odpiranje ponudb na razpisu za podelitev licenc za komunikacijsko storitev WiMax. Na APEKu so bili malo razočarani nad slabim odzivom, saj so v nasprotju z velikim predhodnim zanimanjem javnosti prejeli eno samo ponudbo (pa še za to je vprašanje, če izpolnjuje razpisne pogoje), tako da bodo morali še preučiti nadaljnje korake.

    Objavljeno: 20.4.2009
  • Vse več kandidatov

    Na spletnih forumih je te dni precej vroče, ko se pogovori odvijajo o prihajajočih operacijskih sistemih. Na voljo sta namreč dve t. i. kandidatski različici (ang. Release Candidate) za operacijska sistema Windows 7 ter Ubuntu 9.04.

    Objavljeno: 20.4.2009
  • Prodaja Blu-ray ploščkov narašča

    Analitki družbe Adams Media Research temeljito spremljajo prodajo ploščkov Blu-ray. Kot kaže, bo letošnje leto za ta medij ena prelomnic, saj prvo trimesečje kaže vzpodbudne podatke – prodaja se je v primerjavi z enakim obdobjem lani dvignila za 68 odstotkov in dosegla skoraj 200 milijonov prihodkov založniških hiš.

    Objavljeno: 20.4.2009
  • Osvežitev za prenosnike OLPC

    Organizacija One Laptop Per Child (OLPC) pripravlja osvežitev strojne zasnove mini prenosnikov, ki so namenjeni pretežno za otroke v državah v razvoju. Projekt, ki ga interno vodijo pod oznako OLPC 1.5 predvideva uporabo varčnih procesorjev Via C7-M, ki obljubljajo višjo zmogljivost in manjšo porabo energije. Uporabili naj bi procesorje s takti med 400 MHz in 1 GHz, hitrejši pa naj bi bili zaradi vgrajenega 3D pospeševalnika dovolj celo za dekodiranje video posnetkov v visoki ločljivosti. Strojna osvežitev predvideva tudi povečanje osnovnega pomnilnika na 1 GB in povečanje Flash RAM pomnilnikov na 4 GB ali opcijsko celo 8 GB. Zunanji videz računalnika naj bi ostal enak kot doslej, spremenili pa bodo sistemsko programsko opremo (OLPC 8.2.x), ki bo podpirala nove zmožnosti strojne opreme. Novost naj bi bila nared sredi letošnjega poletj, OLPC pa poudarja, da novost nima neposredne povezave z razvojem nove različice OLPC 2.0, ki bo imela povsem drugačno zasnovo.

    Objavljeno: 19.4.2009
  • Star Trek za Mace

    Prilagajanje namizji v operacijskih sistemih je že dalj časa ena od priljubljenih aktivnosti navdušencev, ki pri tem pogosto uporabljajo zelo futuristične teme. Uporabniki računalnikov Apple Mac si tako lahko odslej omislijo namizje, ki je skoraj identično videzu računalnikov v priljubljeni TV nadaljevanki Star Trek - The Next Generation. Pripravil ga je uporabnik znanega spletnega servisa Lifehacker, za razliko od drugih grafičnih tem pa aktivno namizje nudi koristne informacije iz različnih virov. LCARS for Mac Desktop zna prikazati sistemsko statistiko, vremensko napoved, vsebino koledarjev iCal in določene informacije servisa iTunes. Celota je narejena z orodjem Geek Tool, ki omogoča prikaz različnih informacij na namizju računalnika.

    Objavljeno: 19.4.2009
  • Intelova strežniška ofenziva

    Pravi zaslužki v računalništvu se skrivajo v poslovnem segmentu, denimo na področju strojne opreme velja za strežniška okolja in podatkovne centre. Kdor misli drugače, še vedno živi v zmoti. Nič čudnega torej, da se je Intel s svojo zadnjo ofenzivo namenil prav v ta segment. Procesorski gigant sicer že doslej to tržišče obvladuje, saj ima kar vsakih osem od desetih strežnikov na svetu vgrajene procesorje znamke Intel. Da bo tudi v prihodnje ostalo tako, naj bi poskrbelo kar 17 novih različic nove procesorske arhitekture Intel Xeon, generacija 5500.

    Objavljeno: 19.4.2009
  • Google kljubuje recesiji

    Google je objavil poročilo o poslovnih rezultatih v prvem tromesečju, v katerem so po dolgem času prvič doživeli padec prihodkov glede na četrtletje pred tem, vendar so glede na trenutne ekonomske razmere poslovali še vedno precej boljše kot drugi na področju računalništva in informatike. Da Google bolje kot drugi kljubuje recesiji prikazujeta rast prihodkov in dobička glede na prve tri mesece leta 2008, skupno pa so zabeležili prihodke v višini 5,2 milijarde dolarjev (rast 6%). Čisti dobiček je znašal 1,42 milijarde dolarjev, kar je lepa rast glede na 1,31 milijarde dolarjev v začetku 2008. Google se lahko zahvali predvsem še vedno naraščajočem obisku v svojih internetnih storitvah, zlasti iskalniku. Podatki recimo kažejo, da se je številko klikov na spletne povezave v iskalniku glede na prvo tromesečje lanskega leta povečalo kar za 17%.

    Objavljeno: 18.4.2009
  • Obsodba za Pirate Bay

    Švedsko sodišče je podalo končno razsodbo v procesu, kjer je skupina založnikov tožila priljubljen spletni iskalnik torrent datotek Pirate Bay in njegove avtorje. V nasprotju s pričakovanji zagovornikov in simpatizerjev, ki so pričakovali oprostilno razsodbo, je sodišče obtožene spoznalo za krive očitanih dejanj, se pravi nedovoljenega posredovanja informacij s ciljem razpečevanja avtorsko zaščitenih vsebin.

    Objavljeno: 17.4.2009
  • Veliki preizkus večopravilnih laserskih tiskalnikov

    Pri brizgalnih tiskalnikih so večnamenske naprave že zavzele zelo velik tržni delež, pri laserskih sorodnikih pa bistveno manjšega. Razlog je seveda cena teh naprav, ki je kljub praktičnosti ter nizkih stroškov vzdrževanja še vedno kar visoka. Pa se je trg teh naprav v zadnjem letu kaj spremenil?

    Objavljeno: 17.4.2009
  • Neskončne fotografije

    Revija National Geographic je na svojih spletnih straneh objavila novo zanimivo storitev Infinite Photograph, ki omogoča domala neskončno zumiranje podrobnosti v fotografijah, ki so del njihove obsežne zbirke slikovnega gradiva (teh je menda čez 300.000). Uporabnik lahko pri ogledu fotografije zumira na posamezen del slike, nad določeno povečavo pa se slika spremeni v mozaik - izbiro drugih fotografij na to temo oziroma izbrano podrobnost. Na ta način se lahko skoraj neskončno časa sprehajamo po slikovnem gradivu na posamezno temo. Glavni cilj novosti je seveda promocija slikovnega gradiva in predvsem servisa MyShot, ki stimulira bralce, da prispevajo svoje digitalne fotografije, ki so objavljene na spletu, najboljše pa tudi v tiskanih edicijah revije. Avtorji pri tem poudarjajo, da je to le prva iteracija, ki ji bodo sledile še precejšnje izboljšave. Poleg tega, da bodo razširili tematiko na druga področja, načrtujejo zmožnost prikaza fotografij v visoki ločljivosti in hitrejši pretočni dostop do vsebin pri zumiranju.

    Objavljeno: 17.4.2009
  • Exchange 2010 na voljo za preizkus

    Microsoft je predstavil javno preizkusno različico poštnega strežnika Exchange Server 2010, ki je del družine Microsoftove programske opreme za poenoteno komuniciranje. Poleg tega je Microsoft najavil tudi, da bodo izdelki Microsoft Office 2010, Microsoft SharePoint Server 2010, Microsoft Visio 2010 in Microsoft Project 2010 predvidoma na voljo v prvi polovici leta 2010. Zanimivo je, da v novem valu ne bodo vsi izdelki nared sočasno. Sedanji Office Communications Server 2007 v različici R2 je izšel šele v letošnjem letu, načrti za generacijo 2010 pa niso še dorečeni.

    Objavljeno: 17.4.2009
  • Prvi znaki okrevanja

    Analiza prodaje osebnih računalnikov v prvem tromesečju nakazuje, da se razmere na trgu rahlo izboljšujejo. IDC je tako objavil podatek, da je trg osebnih računalnikov v prvem četrtletju predvsem v ZDA upadel za 7,1% kar pa je v resnici bolje od bolj črnogledih napovedi, ki so klicale padec 8,2% ali več. Trend začetka ponovne rasti prodaje so potrdili tudi pri največjem proizvajalcu na svetu, družbi Hewlett-Packard, kjer so predvsem v zadnjem mesecu zabeležili rast prodaje. Številni analitiki v industriji sicer napovedujejo, da kriza na področju prodaje računalnikov še ni mimo in napovedujejo absolutni padec glede na lansko leto tudi za drugo četrtletje, vendar zmerno rast glede na začetek letošnjega leta, ki ga mnogi že označujejo za najnižjo točko v desetletju.

    Objavljeno: 16.4.2009
  • EMC V-Max gre do 3 PB

    Podjetje EMC je predstavilo novo družino pomnilniških sistemov Symmetrix V-Max, ki omogoča združevanje samostojnih sistemov v pomnilniške gruče oziroma matrike s skupno zmogljivostjo kar 3 Petabyte. Posamezni pomnilniški gradniki, ki lahko delujejo tudi kot samostojne enote, se lahko povežejo s tehnologijo Virtual Matrix Architecture (VMA), pri čemer lahko vsaka samostojna enota komunicira neposredno s katerokoli drugo enoto. Na ta način so zagotovili ne samo razširljivost prostora temveč tudi zadostno zmogljivost in prepustnost, ki jo morajo doseči tovrstni sistemi.

    Objavljeno: 16.4.2009
  • Upogljivi zvočniki

    Sodeč po skupini raziskovalcev iz univerze v angleškem Warwicku se časi klasičnih zvočnikov bližajo koncu. Skupina je namreč razvila nov tip zvočnika, ki je narejen iz posebnega upogljivega materiala, ta pa ob električni stimulaciji vibrira in pri tem ustvari zvok. S pomočjo tega dosežka bo mogoče narediti zvočnike, ki bodo debeli le 0,25 milimetra in jih bo mogoče brez težav postaviti na zid ali celo strop. Tovrstni zvočniki so na voljo v obliki posebnih laminatov s površino med velikostjo papirja A5 in A3, zmorejo pa doseči zvočni pritisk med 80 in 105 dB. Flat Flexible Loudspeaker, kot se imenuje patentiran izum, povrh vsega obljublja razmeroma razumne cene, saj so uporabljeni le relativno preprosti materiali. Raziskovalci so za komercializacijo izdela ustanovili podjetje Warwick Audio Technologies, ki bo še pred koncem leta trgu ponudila prve izdelke.

    Objavljeno: 16.4.2009
  • Walkman izziva iPod Touch

    Sony je predstavil novo generacijo digitalnih prenosnih večpredstavnih predvajalnikov Walkman X-Series, s katerimi želijo preseči tisto, kar zmore priljubljeni Apple iPod Touch. Novi predvajalniki imajo vgrajen velik, 3-palčni zaslon s tehnologijo OLED, ki zmore prikazati ločljivost 432 x 240 pik. Zaslon je povrh vsega občutljiv na dotik, Walkam NW-X1000 pa vsebuje posebej razvit tridimenzionalno uporabniški vmesnik, ki ga upravljamo z gesturami prstov.

    Objavljeno: 15.4.2009
  • Google Android 1.5

    Google je dal razvijalcem na voljo nov razvojni komplet za izboljšano različico okolja Android, ki nosi oznako 1.5. Prenovljena koda bo omogočala med drugim podporo za video posnetke in precej hitrejši spletni brskalnik, ki izhaja iz projekta Chrome. Video posnetke lahko po novem tako predvajamo kot tudi snemamo, novost pa je možnost neposrednega prenosa video posnetkov na spletni servis YouTube. Izboljšana je podpora za vmesnik bluetooth, ki zdaj podpira prenos stereo zvoka, hitrejši je zajem lokalnih koordinat prek sprejemnika GPS. Android 1.5 je dobil novo zaslonsko alfanumerično tipkovnico, več malih programčkov za začetni zaslon, pohitrili so nalaganje in delovanje vseh glavnih aplikacij.

    Objavljeno: 15.4.2009
  • Nikon D5000

    Nikon je predstavil nov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat D5000, ki ga namenjajo ljubiteljskim fotografom in družinam. Od večjega modela D90 je novinec podedoval zmožnost snemanja video posnetkov (D-Movie) v visoki ločljivosti (720p). Fotoaparat premore tudi vmesnik HDMI za prikaz fotografij in video posnetkov na ploskem televizorju. D5000 ima sicer tipalo s 12,3 milijoni pik in visoko občutljivostjo od ISO 200 do 3200 (razširljivo do ISO 100 ali ISO 6400). Posebnost je vsekakor vgrajeni 2,7-palčni zaslon LCD vgrajen v premično držalo, ki ga lahko vrtimo v vse smeri. Ker se upogiba pod fotoaparat (recimo za predogled avtoportretov) ni nikoli v napoto. Pri fotografiranju fotoaparat nudi 11-točkovni AF, ponuja štiri vrste nastavitev samodejnega ostrenja in premore 19 scenskih učinkov. Nikon D5000 bo na voljo sredi meseca maja, priporočena prodajna cena z osnovnim objektivom (18-55 mm) bo znašala 849 evrov, medtem ko bo samo ohišje veljalo 749 evrov.

    Objavljeno: 15.4.2009
  • Ali prihaja novi Zune?

    Sodeč po poročanju spletnega servisa Engadget pri Microsoftu pripravljajo novo generacijo predvajalnikov Zune. Engadget je nekako prišel do fotografij, ki so menda del nove tržne kampanje, na katerih je moč razbrati nov predvajalnik s precej večjim zaslonom kot doslej in pripisom HD, ki morda razkriva zmožnost predvajanja video posnetkov v visoki ločljivosti. Po drugih virih naj bi novi Zune podpira posnetke z ločljivostjo 720p, grafiko pa bo zagotavljal pospeševalnik Nvidia, ki bo omogočal tudi 3D učinke v prenovljenem uporabniškem vmesniku. Toda po drugi strani je oznaka HD lahko le tržni trik, saj kar nekaj proizvajalcev (HTC, Samsung) uporablja to oznako, brez da bi to imelo povezavo z ločljivostjo video posnetkov. Novi Zune naj bi bil manjši vendar ne tanjši kot Apple iPod Touch, imel pa bo tudi primerljivo velik pomnilnik. Apple naj bi v začetku poletja ponudil iPod Touch s 64 GB velikim pomnilnikom in programsko opremo iPhone 3.0.

    Objavljeno: 14.4.2009
  • Nokia + Polar

    Nokia je združila moči s podjetjem Polar in izdelala dodatek za mobilne telefone, ki omogoča spremljanje srčnega utripa na, pa tudi dokumentiranje športne vadbe v navezavi z lokacijo uporabnika. Dodatek Nokia Sports Tracker uporablja Polarjev merilnik srčnih utripov, ki podatke posreduje prek vmesnika bluetooth. Podatki se prenašajo vsako milisekundo, tako da so zelo natančni, pregledujemo pa jih lahko tako na telefonu, kot računalniku. Poleg utripa lahko na telefonu merimo razdaljo, višino, porabljen čas in hitrost. Dodatek deluje v kombinaciji s telefonom Nokia N79, ki premore sprejemnik GPS in video kamero, tako da lahko meritve, fotografije in video posnetke kasneje pregledujemo na opravljeni poti na zemljevidu. Nokia N79 Active, ki vsebuje Plarjev merilni utripov in program Nokia Sports Tracker stane 375 evrov.

    Objavljeno: 14.4.2009
  • Evropa regulira napajalnike

    Evropska Unija je sprejela novo regulativo, po kateri bodo morali bodoči izdelki s področja elektronike vsebovati napajalnike s podporo za bistveno bolj varčno delovanje. Večina izdelkov zabavne elektronike danes uporablja zunanje napajalnike, ki trošijo energij tudi tedaj, ko nanje ni priključena ciljna naprava. Dovolj je, da so priključeni v električno omrežje, vgrajeni transformatorji, usmerniki in drugi elektronski elementi pa porabijo nekaj energije, tudi kadar to ne bi bilo potrebno. V EU ocenjujejo, da bodo tovrstne naprave do leta 2020 porabile že toliko energije, da bi denimo z njo lahko napajali celotno Litvo. Nova pravila določajo, da bodo po aprilu 2010 napajalniki lahko v mirovanju porabili največ 0,5 W energije, določba pa bo leto za tem, torej od aprila 2011 še zaostrila pogoje in znižala porabo na 0,3 W. To velja za napajalnike s skupno močjo do 51 Wattov. Za tiste močnejše pa bo potrebno povečati učinkovitost. Doseči bodo morali učinkovitost porabe vsaj 86% z izhodne napetosti do 6 V, nad tem pa bo morala biti učinkovitost vsaj 87%.

    Objavljeno: 14.4.2009
  • Nokia načrtuje netbooke

    Finska Nokia je še vedno številka ena na področju mobilnih telefonov, vendar v zadnjih časih vse bolj čuti pritisk uspešnih tekmecev, kot sta Apple in Resarch In Motion (Blackberry). Zato za naslednje mesece načrtujejo širitev ponudbe izdelkov, tudi na področju, kjer doslej niso bili prisotni. Pri Nokii menda razvijajo pametne telefone z velikimi zasloni občutljivimi na dotik. Med prvimi naj bi bil nov model s kar 4,2-palčnim zaslonom LCD in tipkovnico, ki s pomočjo posebnega tipala samodejno zdrsne iz spodnje strani telefona, kadar jo potrebujemo. Nokia naj bi se tudi pogovarjala z družbo Foxconn o temu, da bi pri njih proizvajalci mini prenosnike, netbooke pod blagovno znamko Nokia.

    Objavljeno: 13.4.2009
  • Skype nazaj k ustanoviteljem?

    Sodeč po pisanju New York Timesa naj bi se Niklas Zennstrom in Janus Friis, ustanovitelja priljubljenega servisa Skype, prizadevala za ponovni odkup celotnega posla od družbe eBay. Leta 2005, ko je imel Skype okoli 54 milijonov uporabnikov, sta servis prodala za tedaj zelo visoko ceno 2,6 milijarde dolarjev. Kljub temu, da ima danes Skype že 405 milijonov uporabnikov pri družbi eBay trdijo, da ne vejo, kaj narediti z brezplačnim in plačljivim servisom. Podjetje eBay je želelo doseči sinergijo s svojim uspešnim spletnim servisom za dražbe, vendar doslej kot kaže niso bili uspešni. Čeprav nobena stran ne želi komentirati novic, so viri blizu pogajalcem navedli, da se govori o vrednosti v višini 2 milijardi dolarjev, torej manj, kot je eBay odštel za Skype. Zennstrom in Friis sta v ta namen že ustanovila kapitalsko družbo Atomico, ki bi opravila posel.

    Objavljeno: 13.4.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji