• Projektorji - najcenejša pot v 3D?

    Ob prvi generaciji televizorjev s podporo 3D in cenami nad 2.000 evri pogosto pozabljamo, da ti niso edina možnost za spremljanje prostorskih video posnetkov in iger v domačem okolju. Videti je, da bodo vsaj za zdaj najcenejše izdelke na tem področju ponujali proizvajalci projektorjev, pa čeprav morda ti ne bodo vselej podpirali polne ločljivosti ali nekaterih drugih dobrot, ki jih srečamo pri sodobnih televizorjih.

    Objavljeno: 19.4.2010
  • AMD prodal 6 milijonov kartic s podporo DirectX 11

    Pri podjetju AMD so objavili podatek, da so doslej prodali že več kot 6 milijonov kartic, ki podpirajo najnovejšo tehnologijo izrisovanja slike DirectX 11. Dosežek je resnično impresiven, če upoštevamo dejstvo, da se je prodaja kartic začela 23. septembra 2009.

    Objavljeno: 18.4.2010
  • 70-palčni 3D-televizor

    Na sejmu Big Sight, ki te dni poteka v Tokiju, je japonsko podjetja NewSign predstavilo LCD-televizor, ki podpira prikaz slike v 3D-tehnologiji brez uporabe očal. Pri prikazu 3D-vsebin si televizor z oznako MV70-AD pomaga s t. i. parallax barrier tehnologijo.

    Objavljeno: 18.4.2010
  • Novi laserski tiskalniki iz HP-ja

    HP je predstavil nove laserske tiskalnike HP LaserJet Pro z novo tehnologijo »HP Smart Install«. Ta omogoča uporabnikom enostavno namestitev tiskalnika v samo treh korakih: priklop tiskalnika v električno omrežje, priklop kabla USB v računalnik ter sprejem pogojev. Tiskanje se lahko začne v manj kot dveh minutah.

    Objavljeno: 17.4.2010
  • Office 2010 in sorodni izdelki že romali v proizvodnjo

    Iz Microsofta so sporočili, da so v proizvodnjo predali izdelke Office 2010, SharePoint 2010, Visio 2010 in Project 2010. Gre za končne različice programskih paketov, ki bodo javnosti predstavljene sredi maja, naprodaj pa bodo še mesec kasneje.

    Objavljeno: 17.4.2010
  • Iz našega bloga: Kindle brez povezave

    Lastniki slovenskih Kindlov smo včeraj ostali brez brezžične (GSM) povezave. Razlog še ni znan (Amazonova tehnična podpora nima pojma, pri SI.Mobilu pa kao nič nočejo imeti s tem, da se Kindle povezuje čez njih), tako da vam ne morem povedati, kdaj bo težava odpravljena. Sem se pa spotoma naučil nekaj koristnih fint, ki bi jih rad delil z vami. Še pred tem pa bi se rad zahvalil bralcu Robertu, ki me je opozoril na Kindlove težave in me naučil trikov, o katerih bom pisal.

    Objavljeno: 17.4.2010
  • Iz našega bloga: Vseprisotni gugl

    Ah, to, od nekdaj sem si želel v živo sporočati kaj vse počnem v življenju! Tudi to, kdaj grem natankat bencin, ha!

    Objavljeno: 17.4.2010
  • Fujitsu z eko-tipkovnico

    Kar navadili smo se že, da je računalništvo vse bolj okolju prijazno. Vsaj tako nam pridno govorijo proizvajalci opreme, predvsem tiste, ki še vedno porabi precej energije. Pri podjetju Fujitsu, ki je sicer eden pionirjev na področju varčnosti računalniške opreme, so se lotili osnov, v tem primeru tipkovnice.

    Objavljeno: 16.4.2010
  • Adobe pokazal Creative Suite 5

    Korporacija Adobe je precej tiho splavila svoj nov najobsežnejši nabor aplikacij za kreativno rabo, znan pod oznako Creative Suite 5. Adobe CS5 premore več kot 250 izboljšav funkcionalnosti glede na predhodnika, programerji pa so se posvetili predvsem delu z digitalnimi vsebinami, interaktivnostjo ter zmogljivostim na različnih platformah in napravah.

    Objavljeno: 16.4.2010
  • Izboljšani Google Docs

    Da čas zares leti, kaže primer spletne storitve Google Docs, ki je z nami že od leta 2006. V tem času so programerji pridno dodajali nove funkcionalnosti in razširjali njeno uporabnost. Sredi aprila pa so Google Docs doživeli še dodatno osvežitev, pravzaprav kar nadgradnjo.

    Objavljeno: 16.4.2010
  • Apple iPad po svetu z zamudo

    Apple je uradno izjavil, da bo začetek prodaje iPada na večjih mednarodnih trgih zamudil za en mesec. Po prvotnih načrtih bi ga naj začeli prodajati konec aprila, ta rok pa so prestavili na konec maja. Uradni razlog je izredno visoko povpraševanje v ZDA, kjer so v prvem tednu prodali že 500.000 iPadov. Prejeli pa naj bi tudi zelo veliko prednaročil za model z vgrajenim modulom 3G, ki v ZDA pride na prodajne police konec aprila.

    Objavljeno: 15.4.2010
  • Tudi Plextor z NAS-sistemom

    Omrežne hrambe NAS postajajo čedalje bolj priljubljene med uporabniki, temu primerno pa se veča tudi njihova ponudba. V boj za uporabnike (in dodaten zaslužek) se je podalo tudi podjetje Plextor, sicer precej bolj poznano po svojih optičnih pogonih, ki je predstavilo NAS-sistem PX-NAS2.

    Objavljeno: 15.4.2010
  • Intel na IDF predstavil svojo vizijo prihodnosti

    Na konferenci za razvijalce Intel Developer Forum je Intel predstavil svoje temelje, za razvoj enotnih strojnih in programskih rešitev, s katerimi je mogoče ustvarjati nove izkušnje ter zagotavljati preprosto uporabo in brezhibno povezovanje med napravami.

    Objavljeno: 15.4.2010
  • HP zaključil prevzem družbe 3Com

    Družba HP je zaključila prevzem podjetja 3Com Corporation. Cena prevzema je znašala 7,90 USD na delnico, kar v skupni vrednosti pomeni, da so pri HP-ju za novo pridobitev odšteli okoli 2,7 milijarde ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 15.4.2010
  • Microsoft Kin – novi pametni mobilniki

    Pri Microsoft so naposled le razkrili, kakšno vsebino je skrival njihov projekt, poimenovan Pink. Gre za nova mobilnika, namenjena predvsem uporabnikom, ki veliko časa preživijo na spletu in socialnih omrežjih. Tu sta Kin One in Kin Two.

    Objavljeno: 14.4.2010
  • MasterCard s pametno spletno tržnico

    Družba MasterCard, sicer poznana po svojem kartičnem poslovanju, se je odločila ustvariti svoje spletno nakupovalno središče. Poimenovali so ga preprosto MasterCard Marketplace in domuje na domeni marketplace.mastercard.com.

    Objavljeno: 14.4.2010
  • Iz našega bloga: iPad v Monitorjevem laboratoriju

    Tokrat zares - v naš laboratorij je zašel najbolj vroč kos elektronike ta hip - Applov iPad. Seveda pripravljamo članek, do takrat pa si lahko na našem blogu preberete prve vtise.

    Objavljeno: 13.4.2010
  • Terabajtni OCZ Colossus LT

    OCZ postaja eden vodilnih ponudnikov diskov SSD, z zadnjo družino izdelkov OCZ Colossus LT pa želi ustreči zahtevam najzahtevnejših uporabnikov. Novi diski namreč dosegajo terabajt kapacitete.

    Objavljeno: 13.4.2010
  • WiLan toži številne proizvajalce

    Podjetje WiLan, ki slovi po svojih spretnostih nakupa in preprodaje patentov, je proti številnim proizvajalcem zabavne elektronike in računalnikov vložilo tožbo zaradi nelicencirane uporabe rešitev, ki vsebujejo njegov patent s področja tehnologije Bluetooth.

    Objavljeno: 13.4.2010
  • Bo Lenovo kupil podjetje Palm?

    Zaradi ne najbolj rožnatega poslovanja podjetja Palm po industriji krožijo vse glasnejše govorice, da naj bi podjetje kaj hitro lahko postalo tarča prevzema. Med najbolj pogostimi imeni je slišati, da bi se za podjetje ogreli pri korporaciji Lenovo.

    Objavljeno: 13.4.2010
  • Iz našega arhiva: Vsak trenutek z vami

    Programi za trenutno sporočanje sicer živijo v senci elektronske pošte in v zadnjem času spletnih storitev za družabna omrežja, toda število uporabnikov se še naprej vztrajno veča. Prav s tovrstnimi programi smo lahko dosegljivi kjerkoli, kadarkoli, celo preprosteje kot zgolj s telefonskim klicem. Ogledali smo si ponudbo na tem področju, ki je zares pestra in zanimiva.

    Objavljeno: 12.4.2010
  • Nove projektorske tehnologije - laser

    Projektorji za domači kino so dosegli zavidljivo kakovost in to v vseh treh tehnologijah, LCD, DLP in LCoS. Tudi nekoč astronomske cene, so danes že primerljive s cenami boljših digitalnih televizorjev (plazma ali LCD). Vendar pa gre razvoj naprej, saj so vedno možne tehnične izboljšave (in pocenitve). Tako smo že poročali o projektorju, ki bo namesto žarnice uporabljal svetlečo diodo (LED), ki ima bolj naraven barvni spekter kot katerakoli žarnica (da ne omenjamo bistveno daljše življenske dobe). Že nekaj časa so na trgu tudi projektorji, ki omogočajo prikazovanje tridimenzionalnih posnetkov (včasih smo za to potrebovali dva projektorja). V zadnjih dveh letih pa je najbolj "vroča" laserska tehnologija, ki obljublja novi preskok v kakovosti slike (širši barvni spekter), manjši porabi energije in prijaznosti do okolja (ni živosrebrnih žarnic). Sicer že vrsto let poznamo laserske (enobravne) projektorje, ki pričarajo gibljive grafične podobe in se uporabljajo na javnih površinah. Od takšnih laserskih projektorjev do projektorjev za domači kino v visoki ločljivosti pa je še dolga pot. Nekateri proizvajalci (n.pr. Sanyo) so sicer že demonstrirali prve prototipe, vendar so ti še daleč od redne proizvodnje (in sprejemljive cene).

    Objavljeno: 12.4.2010
  • FirePro V8800 je najhitrejša profesionalna grafična kartica

    Grafični oblikovalci, arhitekti in drugi inženirji si bodo v kratkem lahko privoščili novo igračo po imenu ATI FirePro V8800. Po navedbah proizvajalca, gre za trenutno najhitrejšo profesionalno grafično kartico, ki zmore ponuditi kar 2,6 teraFLOPsa računske moči, kar je dvakrat več kot prejšnja generacija grafik FirePro.

    Objavljeno: 12.4.2010
  • V torek bo Microsoft zakrpal 11 lukenj

    Stalnica v računalništvu narekuje, da ob torkih Microsoft krpa luknje, odkrite v njegovih operacijskih sistemih in spletnih brskalnikih (pa tudi drugih rešitvah). Jutri bodo odpravili 11 programskih pomanjkljivosti, ki so povzročile 25 ranljivosti v operacijskih sistemih Windows in pisarniški zbirki Office.

    Objavljeno: 12.4.2010
  • AMD razkril podrobnosti okoli Turbo Core

    AMD-jevi šestjedrniki iz družine Phenom II X6 so opremljeni s tehnologijo Turbo Core, ki jim omogoča zviševanje delovnih taktov v primeru manjše obremenjenosti procesorja vse dokler ni dosežena maksimalna poraba, označena s termalno ovojnico (TDP).

    Objavljeno: 12.4.2010
  • Spletne kamere v polni ločljivosti HD

    Najbrž je bilo le vprašanje časa, toda vse kaže, da bodo bodoči prenosniki imeli vgrajene miniaturne video kamere, ki bodo znale snemati video posnetke v polni ločljivosti HD. Samsung je namreč predstavil nova miniaturna slikovna tipala CMOS, ki podpira zajem v ločljivosti 1080p in to s 30 slikami na sekundo. Tipalo z oznako S5K5B3 zna med drugim tudi zajemati digitalne fotografije z ločljivostjo 2,1 milijonov pik, vse skupaj pa na prenosniku zavzame po višini če 4,5 mm prostora. Nova tipala lahko pričakujemo v prenosnikih proti koncu leta.

    Objavljeno: 11.4.2010
  • MIT Surround Vision

    Raziskovalci znamenitega oddelka Media Lab univerze MIT so prikazali nov koncept prostorskega prikazovanja video posnetkov, ki so ga poimenovali Surround Vision. Podobno kot pri zvoku sistemi Surround Sound z več zvočniki ponazorijo prostorski zvok, v primeru rešitve Surround Vision uporabljamo več zaslonov ali mobilnih naprav, s katerimi prikažemo različne poglede glede na prikazano sceno.

    Objavljeno: 11.4.2010
  • Elektromočenje prinaša barve v e-bralnike knjig

    Mlado nizozemsko podjetje Liquivista je prikazalo nov tip zaslona, ki obljublja značilnosti, barvni prikaz in odzivnost zaslonov LCD ter porabo energije, primerljivo z zasloni z elektronskim črnilom (E-ink). Nov tip zaslona temelji na že skoraj stoletje znanem principu elektromočenja (electrowetting), pri katerem z električno napetostjo spreminjamo površino tekočine, v tem primeru posebnih barvnih olj. Ob vzpostavitvi aktivne matrike podobno kot pri tekočih kristalih dobimo celice, v katerih z napetostjo premikamo drobne kapljice olja in s tem ustvarimo posamezne pike točno izbrane barve. Tehnologija je primerna tako za rabo brez osvetlitve, s klasično zadenjsko osvetlitvijo in z refleksivno osvetlitvijo, ki izkorišča zunanji vir svetlobe za osvetlitev slike na zaslonu. Čim močnejša je svetloba, bolj izrazite so barve.

    Objavljeno: 10.4.2010
  • Intelov program bere misli

    Intel je na konferenci Tech Heaven v New Yorku prikazal prototip rešitve, ki omogoča razpoznavo človekove misli zgolj z osebnimi računalniki in bralniki za upodabljanje z magnetno resonanco (MRI), s katerimi lahko grafično ponazorimo možganske valove. Rešitev so razvili v sodelovanju z univerzama Carnegie Mellon in Pittsburgh, za zdaj pa deluje le v nadzorovanem okolju in pri razmeroma preprostih nalogah razpoznave posamezne misli.

    Objavljeno: 10.4.2010
  • Iz našega arhiva: Cenzurirajo oni, cenzurirajmo vsi

    V Googlove napovedi, da se bo podal v odkrit spopad z najštevilčnejšo državo na svetu, je verjel malokdo. Ravno tako, kot zdaj le malokdo verjame, da Kitajska na izziv ne bo odgovorila z vsemi topovi. Da bi tak odgovor v podobnem primeru zmogla tudi naša država, se ni bati. Največ, kar zmore, je igranje s strežniki DNS ...

    Objavljeno: 9.4.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji