• Microsoft pripravlja PocketPC 2003

    Microsoft bo še poleti predstavil novo različico operacijskega sistema in okolja PocketPC 2003, ki je namenjeno ročnim računalnikom in sorodnim mobilnim napravam. Izdelek, ki je bil v razvoju pod delovnim imenom Ozone, bo uradno predstavljen konec junija, kmalu pa naj bi temu sledile tudi predstavitve novih ročnih računalnikov, ki bodo uporabljali ta operacijski sistem. Ti naj bi nato prišli v prodajo že v začetku jeseni, s čimer želijo biti pripravljeni na sezono, ko je moč pričakovati največ nakupov. PocketPC 2003 bo na voljo tudi kot nadgradnja za nekatere obstoječe ročne računalnike, vendar bodo podrobnosti okoli tega znane šele ob predstavitvi operacijskega sistema.

    Objavljeno: 18.6.2003
  • SCO povečuje pritisk na IBM in Linux

    Spor med podjetjema SCO Group in IBM se zaostruje, saj je tožnik razširil obtožnico in potrojil zahtevano odškodnino za kršenje svojih pravic. SCO Group je prvotno tožbo proti družbi IBM vložil konec marca in od velikega modrega zahteval milijardo dolarjev v obliki odškodnine zaradi domnevno nelegalnega kopiranja dela izvorne kode iz operacijskega sistema Unix v odprtokodni Linux.

    Objavljeno: 18.6.2003
  • IEEE je ratificiral brezžični standard 802.11g

    V začetku junija je združenje IEEE dokončno potrdilo nov standard za brežične omrežne povezave 802.11g, ki definira hitrost prenosa 54 Mb/s v frekvenčnem območju delovanja 2,4 GHz. Standard 802.11g je sposoben prenašati podatke s hitrostmi med 24 Mb/s in 54 Mb/s, obenem pa je nazaj združljiv z danes najbolj priljubljenim standardom 802.11b, ki omogoča hitrost prenosa do 11 Mb/s. Zanimivo je, da je za skladnost s standardom dovolj, da naprava podpira prenos le s hitrostjo 24 Mb/s, vendar je ločeno združenje Wi-Fi, ki bdi nad promocijo brezžičnih standardov že napovedalo, da bodo izdelki z njihovo značko zahtevali podporo za hitrost 54 Mb/s.

    Objavljeno: 18.6.2003
  • Linus Torvalds zapušča Transmeto

    Avtor in glavni skrbnik operacijskega sistema Linux se je odločil, da bo ves svoj napor vložil v razvoj novega jedra pod okriljem organizacije Open Source Develpomnet Lab. Torvalds bo zaradi tega vsaj začasno odšel iz družbe Transmeta, kjer je sodeloval pri razvoju procesorjev z nizko porabo energije Crusoe ter pri razvoju posebne različice Linuxa, ki zna izkoriščati posebnosti te platforme. Pri Transmeti sicer odhodu pravijo izredni dopust, saj Linusovo odločitev podpirajo, puščajo pa mu odprta vrata za čas, ko bo zaključen razvoj novega jedra z oznako 2.6.

    Objavljeno: 18.6.2003
  • Handsprig Treo 600

    Handspring je predstavil nov model iz družine kombiniranih mobilnih naprav Treo, s katerim naj bi spodbudili prodajo izdelkov, ki združujejo lastnosti ročnih računalnikov in mobilnih telefonov. Novi Treo 600 se lahko pohvali s povsem prenovljenim videzom in novimi funkcijami. Deloval bo tako v omrežjih CDMA, kot GSM, na voljo pa bo predvsem prek ponudnikov telekomunikacijskih storitev. Na začetku sta podporo najavil Sprint in Orange, ponudniki pa bodo lahko izbirali med različnimi barvami izdelkov in različno vsebino programske opreme.

    Objavljeno: 18.6.2003
  • Autodesk: mešani občutki

    Družba Autodesk, katere glavni izdelek je AutoCAD, je z mešanimi občutki pospremila poslovne rezultate v prvem trimesečju. Ustvarili so 7,5 milijona dolarjev dobička, kar je bilo precej manj kot v enakem lanskem obdobju (17,6 milijona dolarjev), vendar bolje kot v prejšnjem trimesečju (6,4 milijona dolarjev). V letošnjem prvem trimesečju so zabeležili 211 milijonov dolarjev prihodka, v lanskem 230 milijonov dolarjev, v prejšnjem trimesečju pa 196 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 17.6.2003
  • Evro z digitalnim ID-jem

    Evropska centralna banka (ECB) se z družbo Hitachi dogovarja o vgradnji najmanjšega integriranega vezja na svetu v bankovce Evro, s čimer bi otežili ponarejanje. Tako ECB kot Hitachi nista komentirala te informacije, ki jo je sporočila japonska novinarska agencija Kyodo, ker gre za zaupne podatke. Na Hitachijevi spletni strani so opisani identifikacijski čipi velikosti 0,4 mm x 0,4 mm x 0,06 mm, ki delujejo na radijski frekvenci 2,45 GHz in imajo 128-bitni ROM za shranjevanje identifikacijske številke. Čip so razvili kot napravo za sledenje bankovcem, lahko pa se uporablja tudi v potnih listih, vozniških dovoljenjih in drugih uradnih dokumentih.

    Objavljeno: 17.6.2003
  • HP prvi pri projektorjih?

    V HP-ju so si zastavili drzen cilj - da bi do leta 2006 prevzeli prvo mesto med ponudniki digitalnih projektorjev. Gre za precej ambiciozno nalogo, če vemo, da je HP vstopil na 6 milijard dolarjev vreden trg šele v lanskem aprilu in da je v tem času pridobil 2-3-odstotni tržni delež. Potencial trga projektorjev so v preteklih letih spoznala številna računalniška podjetja kot so Dell, Toshiba in Compaq, HP pa pri osvajanju tržnega deleža računa na svoje izkušnje pri izdelavi tiskalnikov.

    Objavljeno: 17.6.2003
  • Konec davčnega raja

    S 1. julijem stopi v veljavo direktiva EU, ki bo obdavčila nekatere internetne transakcije kot so prenašanje programske opreme in glasbe, mesečna naročnina za priključek v internet in nakupi na spletnih dražbah. Davčna stopnja bo od 15-do 25-odstotna, prizadela pa bo predvsem ameriška podjetja - njihovi evropski konkurenti so morali DDV obračunavati že doslej. Nekatera ameriška podjetja so davčno oprostitev dobro izkoristila - britanska podružnica AOL UK je na primer doslej privarčevala 250 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 17.6.2003
  • Usodne privlačnosti ni več

    Predavalnice na ameriških univerzah, v katerih se je pred tremi leti gnetlo tudi po 700 študentov računalništva, so zdaj na pol prazne. V njih sedi le po sto študentov. Računalništvo je po propadu številnih pikakomov izgubilo usodno privlačnost. Dobro plačanih služb na področju računalništva je vse manj, podjetja pa varčujejo. Intel je leta 2000 zaposlil skoraj 2400 svežih diplomirancev, lani le še 566. Na računalniške smeri na ameriških univerzah se vpisuje od 10 do 40 odstotkov manj študentov. Zanimivejše postajajo smeri kot so tehnologija poslovne informatike, biotehnologija, bioinformatika, farmacija in podobne. Nekateri študenti se raje ne usmerijo samo v računalništvo, ampak študirajo zraven še kaj drugega, zato da si olajšajo poznejše iskanje zaposlitve.

    Objavljeno: 17.6.2003
  • Cisco nadaljuje z združevanjem žičnih in brezžičnih omrežij

    Družba Cisco Systems je predstavila osnovo sistema >>Structured Wireless-Aware Network<<, ki združuje žična in brezžična krajevna omrežja z zagotovljeno visoko stopnjo varnosti. Družba tako širi svoj vodilni položaj s področja lokalnih omrežij še na brezžična omrežja, saj uporabniki vedno bolj za dostop do lokalnih omrežij uporabljajo tudi brezžične naprave. Prednosti teh naprav družbe Cisco (stikal in usmerjevalnikov), ki delujejo tudi z brezžičnimi omrežji, je v zmožnosti upravljanja celotnega sistema (s tisoči omrežnih priključkov) z enega mesta, zato tudi enostavnost postavitve in delovanja.

    Objavljeno: 16.6.2003
  • IBM širi pomnilniško virtualizacijo

    IBM bo julija začel s prodajo dveh novih izdelkov za pomnilniško virtualizacijo, s katero želijo olajšati rabo in produktivnost pomnilniških sistemov. Novi izdelka se imenujeta TotalStorage SAN Volume Controler in SAN Integration Server. Prvi s pomočjo programske opreme virtualizira različne pomnilniške sisteme, s tem pa omogoča lažje upravljanje, dodeljevanje, izkoristek in uporabo. Programska oprema deluje na strežniku xSeries, ki za delovanje uporablja Linux.

    Objavljeno: 16.6.2003
  • Vse cenejša gigabitna stikala

    Medtem, ko je bila gigabitna omrežna tehnologija še pred kratkim rezervirana le za najzmogljivejše poslovne omrežne sisteme, se danes gigabitna stikala dokaj hitro selijo tudi v domače okolje. Tu pa želi vodilno vlogo imeti podjetje 3Com, ki je nedavno napovedalo novo družino gigabitnih stikal, med drugim tudi v družini izdelkov za domačo rabo in mala podjetja z imenom OfficeConnect. V to skupino sodita izdelka OfficeConnect Switch 8 with Gigabit Uplink in OfficeConnect Gigabit Switch 5. Prvi nudi osem vrat 10/100 Mb/s in dodatna gigabitna vrata za povezavo z zmogljivejšimi stikali, Switch 5 pa je najmanjši, ki nudi pet gigabitnih vrat s samodejnim prilagajanjem hitrosti 10, 100 in 1000 Mb/s.

    Objavljeno: 16.6.2003
  • Fujitsu Sismens AMILO D

    Število prenosnikov, ki so zamenjava za namizne računalnike, se vsak dan povečuje, zadnji prispevek v to skupino pa je Fujitsu Siemens AMILO D. Proizvajalec prenosnik uvršča med mobilne večpredstavne delovne postaje, saj s hitrim procesorjem in bogato opremo predstavlja dobro osnovo za zahtevnejša opravila, kot je na primer video montaža. V ta namen je prenosnik opremljen z vmesnikom firewire, kar petimi vtičnicami USB 2.0, video izhodom, poleti pa bo mogoče v prenosniku naročiti tudi zapisovalnik DVD+RW.

    Objavljeno: 16.6.2003
  • Sony pripravlja fotoaparat z 8 milijoni pik

    Čeprav najzmogljivejši digitalni fotoaparati za polprofesionalno rabo s svojimi petimi milijoni pik zagotavljajo odlično ločljivost fotografij tako pri tisku, kot za uporabo v digitalnih napravah, se razvoj na tem področju še zdaleč ni zaključil. V javnost je pricurljala vest, da Sony pripravlja novo generacijo svetlobnih tipal CCD, ki bodo vsebovala kar tja do osem milijonov pik. Tak naj bi bil recimo senzor ICX 456, ki naj bi v proizvodnjo šel že poleti, digitalni fotoaparat z takim elementom pa najbrž potem ni daleč. Po mnenju poznavalcev bo Sony novi element CCD vgradil v naslednika priljubljenega fotoaparata DSC-F717, ki bo zagotovo naprodaj v prednovoletnem obdobju. Sicer pa večje število pik ni edina novost, ki jo pripravljajo proizvajalci. Čeprav je ločljivost pomemben element v tekmi za kupce, je zlasti v zgornjem razredu polprofesionalnih izdelkov moč zaslediti predvsem napore pri izboljšavah leč in objektivov, kjer digitalni fotoaparati še vedno zaostajajo za klasičnimi izdelki.

    Objavljeno: 16.6.2003
  • Nokia povečuje prednost, trg raste

    Družba za raziskave Gartner je objavila podatke o prodaji mobilnih telefonov v prvem četrtletju, ki kažejo, da se je prodaja aparatov ponovno povečala za kar 18 odstotkov na 112 milijonov prodanih aparatov. Pri tem je Nokia še okrepila svoj vodilni položaj in sicer iz 34,2 odstotka na 35 odstotkov, vrednost prodanih aparatov pa je bila nekoliko manj kot 40 milijonov dolarjev. Kljub vse večjem upadanju tržnega deleža ostaja na drugem mestu Motorola; iz 17,6 odstotka tržnega deleža v lanskem letu, so prišli na 14,7 odstotka. Tretji je Samsung z 10,5 odstotka, sledita pa Siemens s 7,6 odstotka in Sony Ericsson s 4,8 odstotka.

    Objavljeno: 15.6.2003
  • SuSE širi uporabnost namiznih računalnikov Linux

    Nemška družba SuSE, ki prodaja svojo različico sistemskega okolja s prosto kodo Linux, je predstavila novo različico imenovano SuSE Linux Desktop, namenjeno velikim podjetjem. Operacijski sistem je zato združljiv z množico obstoječe strojne in programske opreme, prilagojen pa delovnim okoljem v podjetjih. Doslej si je Linux dovolj uspešno izboril svoj kos med strežniki, pri namiznih računalnikih pa le malenkostno, saj so podjetja večinoma ostajala pri okoljih Windows družbe Microsoft.

    Objavljeno: 15.6.2003
  • Sony Qualia 016 -- najmanjši doslej

    Sony je na Japonskem predstavil novo družino tehnološko visoko kvalitetnih izdelkov, ki nosijo ime Qualia, prvi pa sodi v to skupino miniaturni digitalni fotoaparat Qualia 016. Novinec je rekorder glede velikosti in teže, saj meri če 69 x 24 x 17 milimetrov, s čimer je bistveno manjši od Sonyevih mini fotoaparatov serije U. Kljub majhnim dimenzijam pa vsebuje tipalo z dvema milijonoma pik, miniaturen LCD zaslon (diagonala 0,55 palca) in podporo za pomnilniške kartice Memory Stick Duo. Ohišje fotoaparata je v celoti narejeno iz aluminija, izdelek pa lahko opremimo s celim nizom dodatkov, ki segajo od bliskavice, večjega pregledovalnika do predaleč. Seveda izdelki družine Qualia sodijo v višji cenovni razred, zato bo treba za Qualio 016 odšteti zajetnih 3.200 dolarjev, na prodaj pa bo na začetku le na Japonskem.

    Objavljeno: 15.6.2003
  • Kartice SIM za avtentikacijo tudi v omrežjih WiFi

    Medtem ko je prijava v omrežja mobilne telefonije in zaračunavanje storitev v njih z uporabnikovega stališča izjemno preprosta, je uporaba javno dostopnih vročih točk WiFi vse prej kot to. Težave povzročajo že vse zahtevane nastavitve, ki so potrebne za prijavo v omrežje, zaračunavanje storitev temelji pri vsakem ponudniku na povsem drugačnih rešitvah, gostovanja v različnih omrežjih pa pravzaprav ni. Pri Ericssonu so zato razvili sistem prijave v omrežje WiFi, ki uporablja kartico SIM in potrdi uporabnikovo identiteto ter poskrbi za zaračunavanje preko omrežja GSM. Prijava v sistem pa je preprosta kot vzpostavitev klica z mobilnim telefonom.

    Objavljeno: 14.6.2003
  • Microsoft pripravlja storitve SPOT

    V osmih mestih po ZDA že potekajo preizkušanja omrežij za storitve SPOT, ki jih Microsoft namerava predstaviti v jeseni, sprva zgolj v ZDA. Tehnologija pametnih osebnih predmetov (SPOT - smart personal object technology) bo uporabljena v napravah od ročnih ur do bele tehnike, in bo omogočala objavo informacij, za prenos podatkov pa bodo uporabljena radijska omrežja s tehnologijo DirectBand, ki sta jo razvila Microsoft in SCA Data Systems.

    Objavljeno: 14.6.2003
  • Novi zapisovalnik DVD+RW družbe BenQ

    Družba BenQ je napovedala prodajo novega snemalnika DVD+RW. Snemalnik DW400A omogoča 4x hitrost zapisovanja na nosilce CD-R in 4x hitrost zapisovanja na nosilce CD-RW, pri tem pa uporablja ključne sestavine sistema za digitalno shranjevanje podatkov Philips BenQ Digital Storage (PBDS). Snemalnik DW400A ima priložena tri programska orodja za predvajanje, pripravo posnetkov in zapisovanje. Posebnost je samodejno prilagajanje kota snemalne glave za enakomerno kvaliteto zapisovanja. Ima tudi podporo za tehnologijo Mount Rainier.

    Objavljeno: 14.6.2003
  • IDC: Spletne storitve bodo povečale prodajo vseh izdelkov

    Ko se informacijske tehnologije bližajo spletnim storitvam, naj bi podjetja več denarja namenila strojni opremi kot pa za klasični programski opremi. Tako do leta 2007 napovedujejo tržišče strojne opreme vredno 4,3 milijarde dolarjev in tržišče običajne programske opreme vredno 3,4 milijarde ameriških dolarjev. Tržišče spletnih storitev pa bo tedaj vredno 7,5 milijarde - skupaj torej 15,2 milijarde dolarjev, kar je petkrat več kot sedaj.

    Objavljeno: 13.6.2003
  • Hitrejše komunikacije DSL

    Vodilni ponudniki komunikacijske opreme in internetnih storitev so podprli novo tehnologijo, ki obljublja znatno večje hitrosti prenosa podatkov v sistemih DSL. Ključ vsega je nova modulacijska tehnologija DMT (discrete multitone moudlation), ki omogoča prenos velike količine bitov sočasno na različnih frekvencah. Novi standard, ki je združljiv z obstoječo tehnologijo ADSL naj bi po mnenju pobudnikov ponudil hitrost prenosa od centrale do uporabnika 70 Mb/s, v drugo smer pa prav tako visoko številko - 50 Mb/s.

    Objavljeno: 13.6.2003
  • Intel izdelal že milijardo mikroprocesorjev x86

    Intel je nedavno praznoval nov mejnik v svoji zgodovini - milijardo izdelanih procesorjev s tehnologijo x86. Za ta dosežek so potrebovali dobrih 25 let, kolikor je minilo od predstavitve prvotnega procesorja 8086 v letu 1978. Prvi procesor z arhitekturo x86 (po njem je ta dobila tudi ime) je imel 29.000 tranzistorjev in deloval s taktom 5 MHz, z njegovo šibkejšo različico 8088 pa je bil opremljen tudi prvi IBM PC. 25 kasneje je ista arhitektura dosegla delovni tak 3060 MHz, kar je 600-krat kot pri prvotnem izdelku. Bistveno se je povečalo tudi število sestavnih delov, saj ima najsodobnejši Pentium 4 že 55 milijonov tranzistorjev, številka pa nenehno narašča. Toda analitiki ocenjujejo, da se razvoj na tem področju še zdaleč ni ustavil. Družba Mercury Research celo ocenjuje, da bo Intel svojo drugo milijardo dosegel znatno prej kot v 25-letih. Po nekaterih ocenah naj bi se to zgodilo že okoli leta 2007.

    Objavljeno: 13.6.2003
  • Cornice ponuja miniaturni disk za mobilne naprave

    Mlado podjetje Cornice je predstavilo miniaturni disk, ki je po svojih značilnostih kot nalašč za majhne mobilne naprave. Magnetni disk ima premer plošče le 1 palec (2,54 cm), na njo pa lahko spravi kar 1,5 GB podatkov. S takimi dimenzijami, primerno robustnostjo in majhno porabo pa je kot nalašč za vgradnjo v mobilne predvajalnike digitalne glasbe in video posnetkov, ročne računalnike in celo hibridne mobilne telefone. Pri družbi Cornice trdijo, da je njihova tehnologija cenejša, manjša in bolj zmogljiva kot konkurenčne naprave, v prvi vrsti pomnilniške kartice.

    Objavljeno: 13.6.2003
  • Nvidia pripravlja grafični procesor za vodilo PCI Express

    Kot kaže so dnevi vodilu AGP šteti, saj podjetje nVidia pripravlja naslednjo generacijo svojih grafičnih procesorjev za uporabo z vodilom PCI Express. Delovno ime novega procesorja je NV40, ta pa naj bi bil po podatkih iz virov blizu družbe dvakrat zmogljivejši kot današnji procesorji NV35, bolj znani kot GeForce FX 5900. Prav vse večja zmogljivost proizvajalce sili k uporabi učinkovitejših podatkovnih vodil za prenos podatkov med glavnim pomnilnikom računalnika in grafično kartico. Nova generacija procesorjev naj bi bila sočasno na voljo z vmesniki AGP 8x in PCI Express, trenutno pa je predstavitev postavljena na konec letošnjega leta ali začetek naslednjega leta. Konec leta 2004 naj bi nato prišel na vrsto procesor NV45, ki pa bo na voljo le še za vodilo PCI Express. Vmes naj bi se na trgu pojavili še drugi modeli grafičnih procesorjev nVidia, kot so NV41 in NV42, ki bodo po zmogljivosti namenjene predvsem širšemu krogu kupcev. Med tem bo nVidia prenovila tudi sedanjo družino procesorjev GeForce FX, kjer bodo na vrsto prišli modeli NV36 (AGP) in NV36X (PCI Expess).

    Objavljeno: 13.6.2003
  • Nemčija obljubljena dežela za Linux

    Microsoft je doživel hud poraz pri mestnih oblasteh v Munchenu, saj so se odločili, da bodo pri 14.000 osebnih računalnikih zamenjali Okna z Linuxom. Poleg tega bodo zamenjali tudi Office z odprtokodnim OpenOfficeom. Stroški za prehod z enega na drug operacijski sistem bodo okrog 30 milijonov evrov. Munchenska oblast se je odločila za Linux zaradi zmanjšanja stroškov in več svobode, ki je monopolni Microsoft ni dopuščal. V prvem trimesečju 2004 bodo v Munchenu izbirali tudi ponudnika tehnologije z odprto kodo, kjer imata močan položaj IBM in SuSE. Slednja sta Linuxove izdelke že prodala lokalnim oblastem v pokrajini Švabska in mestu Dortmund. Poleg tega nemška zvezna vlada že nekaj časa finančno podpira razvoj namizja KDE in uporabniških vmesnikov za Linux, kar postavlja Nemčijo med najbolj prijazne dežele za ta odprti operacijski sistem.

    Objavljeno: 12.6.2003
  • Brezžične kreditne kartice iz Philipsa in Vise

    Pri Philipsu so razvili tehnologijo, ki bo omogočala plačevanje brez odpiranja denarnice. Philips in Visa sta ustanovila združenje za promocijo te tehnologije, imenovane Mifare. Mifare je podobna tehnologija kot identifikacija preko radijske frekvence (RFID - Radio Frequency Identification), ki se trenutno uporablja za sledenje zalog v skladiščih in testno ponekod tudi za plačila. Čeprav je RFID prav tako varna tehnologija, se je mnogim uporabnikom zdela vprašljiva zasebnost, saj ima dokaj velik domet, kar bi lahko omogočalo nezaželen nadzor. Mifare ima domet le 10 centimetrov, kar je ravno primerno za plačevanje na blagajnah. Philips in Visa sta že pričela preizkušati rešitve na nekaj projektih v ZDA, v kolikor bodo le-ti uspešni, pa bi lahko prve tovrstne kreditne kartice videli že naslednje leto.

    Objavljeno: 12.6.2003
  • NGSCB -- prihodnost okolja Windows?

    Microsoft je na konferenci TechED spregovoril tudi o tehnologiji z imenom Next-Generation Secure Computing Base (NGSCB), ki bo po mnenju analitikov močno krojila funkcionalnost in način delovanja v naslednjih različicah okolja Windows. Tehnologija, ki so doslej razvijali pod delovnim imenom Palladin, bo namenjena predvsem višji stopnji zaščite in varnemu izvajanju programov in podatkov, ki prihajajo v odjemalca prek interneta.

    Objavljeno: 12.6.2003
  • Intel dviguje frekvenco FSB pri mobilnih procesorjih

    Intel je uradno predstavil novo generacijo mobilnih procesorjev Pentium 4, ki imajo višji delovni takt in takt sistemskega vodila. Novi procesorji, ki jih Intel označuje kot Mobile Pentium 4 (doslej so imeli oznako Mobile Pentium 4-M), delujejo s sistemskim vodilom FSB pri taktu 533 MHz (doslej največ 400 MHz), na voljo pa so z delovnimi takti 2,4 GHz, 2,66 MHz, 2,8 GHz in 3,06 GHz, s čimer so se izenačili z današnjimi najhitrejšimi procesorji Pentium 4 za namizne računalnike (le da ti delujejo tudi s frekvenco FSB pri 800 MHz).

    Objavljeno: 12.6.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji