• Microsoft Silverlight 1.0

    Microsoft je objavil končno različico dodatka za brskalnike Silverlight, ki omogoča bolj interaktivno, privlačnejšo integracijo večpredstavnih vsebin v sodobne spletne strani in programe. Silverlight, ki ga mnogi vidijo tudi kot Microsoftov odgovor na Adobe Flash, bo poleg platforme Windows in Internet Explorer podpiral tudi druge brskalnike in platforme, prav ob predstavitvi končne različice so tako objavili, da bo Silverlight na voljo tudi za Linux. Razvoj slednjega nastaja v sodelovanju z družbo Novell, vse skupaj pa bo na voljo v okviru projekta Mono, ki ima tudi sicer ambicijo platformo .NET prenesti na Linux. Linux različica Silverlighta se bo imenovala Moonlight.

    Objavljeno: 7.9.2007
  • Apple prenavlja družino iPod

    Po pričakovanjih je Apple predstavil nove modele večpredstavnih predvajalnikov iPod, s katerimi dviguje zmogljivost in uvaja nove funkcije v povezavi s partnerji. Povsem nov model v družini iPod je model iPod Touch, ki pa je v bistvu stari znanec javnosti. V bistvu ni nič drugega kot zdaj že znameniti iPhone, le da so tokrat odstranili vse telefonske funkcije. Ostali so popolna večpredstavna funkcionalnost, spletni brskalnik, velik zaslon občutljiv na dotik in zlasti vgrajen vmesnik Wi-Fi. Apple iPod Touch bo na voljo v različicah z 8 GB pomnilnika (300 dolarjev) in 16 GB (400 dolarjev).

    Objavljeno: 6.9.2007
  • Lenovo ThinkPad Reserve Edition

    Lenovo praznuje 15. obletnico ThinkPad-a z novim prenosnikom ThinkPad Reserve Edition. Dolgo pričakovani, v usnje oblečeni ThinkPad Reserve Edition ponuja najboljše rešitve in funkcionalnost klasičnih ThinkPadov, vse skupaj pa je podprto s programom osebne podpore in servisa, kar predstavlja edinstveno storitev na tem področju.

    Objavljeno: 6.9.2007
  • HP prenavlja paleto osebnih računalnikov

    Hewlett-Packard je ob pričetku nove prodajne sezone predstavil niz novih osebnih računalnikov, prenosnikov, ročnih računalnikov, monitorjev in pripadajoče spremne opreme, ki nadomeščajo dosedanjo ponudbo tako na področju domače, kot poslovne rabe. Med številnimi novostmi nekatere kljub temu nekoliko bolj izstopajo. Denimo računalnik za navdušence iger HP Blackbird 002, ki je prvi plod skupnega razvoja inženirjev HP in lani kupljenega podjetja VoodooPC. Navdušujoče je že ohišje računalnika v celoti narejeno iz aluminija in obogateno z grafičnimi elementi, ki dajejo celoti modno eleganco. Med posebnostmi je posebna "noga", na kateri sloni celoten računalnik in s tem omogoča dotok zraka za hlajenje tudi od spodaj.

    Objavljeno: 6.9.2007
  • Kureš generalni direktor slovenske podružnice HP-ja

    HP je sporočil, da je imenoval Matjaža Kureša za generalnega direktorja slovenske podružnice in direktorja skupine za tehnološke rešitve (TSG). Kureš je svoj položaj prevzel 1. septembra 2007. Odgovoren bo Rudyju Kozaku, generalnemu direktorju HP-ja za evropske trge v razvoju (EEM). Kureš bo v svoji vlogi vodil HP v Sloveniji ter bo odgovoren za rast podjetja v Sloveniji in za zagotavljanje visoke ravni zadovoljstva strank ter uporabnikov. Kureš ima 11 let izkušenj na trgu informacijskih tehnologij. Svojo poslovno pot je leta 1996 začel v podjetju Hermes Plus d.d., od leta 2003 pa je deloval v podjetju Simt d.o.o. kot direktor prodaje in član uprave podjetja.

    Objavljeno: 5.9.2007
  • Google Wiki in predstavitve

    Po nekaterih podatkih naj bi Google na konferenci Office 2.0 predstavil nove module spletne pisarne, ki bodo uporabnikom nudile možnost prikaza in izdelave spletnih predstavitev ter strani Wiki. Nova modula naj bi tako dopolnila storitve Google Docs & Spreadsheets, ki omogočajo delo z besedili in preglednicami. Google je že pred časom komentiral, da nameravajo v poletnem času dopolniti ponudbo s programom za predstavitve, kar naj bi dosegli tudi s prevzemi manjših razvijalcev spletnih storitev, kot sta Zenter in Tonic Systems. Da bo v paket po vsej verjetnost vključena tudi zmožnost urejanja Wiki strani pa nakazuje nakup družbe JotSpot izpred leta dni. Podjetje je pred tem aktivno sicer ponujalo storitve in orodja za Wiki. Konferenca Office 2.0 se zdi primeren kraj za predstavitev, ker je prav tam pred letom dni Google predstavil prva dva modula Docs & Spreadsheets.

    Objavljeno: 5.9.2007
  • Open XML padel na potrjevanju ISO

    Microsoft je doživel nov zastoj pri svojih prizadevanjih, da bi zapis dokumentov Office Open XML postal mednarodni standard. Microsoft je vložil v organizaciji ISO vlogo za pohitreni postopek sprejemanja standarda, vendar pri prvem glasovanju ni pridobil potrebnega števila glasov, kljub temu, da so v zadnjih mesecih ogromno vlagali v lobiranje in trženje zapisa pri strankah, partnerjih in drugih vplivnežih. Kljub zastoju, pa Microsoft s tem še ni izgubil možnosti, da bi ISO vendarle v končni fazi potrdil standard. Po sedanjem hitrem postopku potrjevanja imajo možnost odgovoriti na tehnična in druga vprašanja, ki so jih člani komisije poslali skupaj s svojimi glasovi.

    Objavljeno: 5.9.2007
  • Samsung trikrat rekordno

    Pri korejskem Samsungu si prizadevajo, da bi bili njihovih mobilni telefoni nekaj posebnega, tako s tehnične plati, kot tudi oblikovanja. Dosedanji rezultati dela so prispevali k temu, da bodo Samsungovi mobilni telefoni trikrat omenjeni v prihajajoči Guinnessovi knjigi rekordov za leto 2008. Mobilnik SGH-U100 bo omenjene kot najtanjši mobilni telefon v prodaji (debelina 5,9 mm), SGH-Z370 kot telefon tretje generacije z največjo ločljivostjo vgrajenega fotoaparata (10 milijonov pik), SCH-B600 pa kot najmanjši mobilni telefon z vgrajenim TV sprejemnikom.

    Objavljeno: 3.9.2007
  • Težave z aktivacijo Windows Viste

    Microsoft je v zadnjem tednu avgusta imel resne težave s sistemom Windows Genuine Advantage, zaradi česar je večje število uporabnikov začasno doživelo zmanjšano funkcionalnost delovanja operacijskega sistema Windows Vista. Spletni servis Windows Genuine Advantage (WGA) omogoča preverjanje legalnosti operacijskega sistema in v primeru nepravilnosti povzroči prehod v način delovanja, kjer so nekatere funkcije sistema, kot je grafični vmesnik Aero, nedosegljive. Težave s strežniki WGA so povzročile, da so ta ukrep doživeli tudi uporabniki, ki imajo povsem legalno kopijo sistema Windows Vista in ki je bila že nekaj časa v uporabi.

    Objavljeno: 3.9.2007
  • Sanyo Xacti ponuja polni HD

    Sanyo je predstavil nov model priročne video kamere Xacti, ki ponuja možnost snemanja video posnetkov v polni visoki ločljivosti, pri čemer posnetke shranjujemo na kartice SD/SDHC. Novi model Xacti DMX-HD1000 meri le 11,2 x 9 x 5,4 cm in tehta 311 gramov, pri čemer podpira posnetke z ločlivostjo 1920 x 1080 pik, ob tem pa zna delati tudi digitalne fotografije s 4,1 milijoni pik. Kljub skromnim dimenzijam premore 10x optični zum, vmesnik HDMI, komponentni izhod in vmesnik USB 2.0. Uporabljen je video zapis AVCHD/H.264, pri čemer na kartico velikosti 8 GB lahko spravimo okoli 85 minut posnetkov v najvišji ločljivosti. Cena naj bi bila zelo zanimiva, na Japonskem ekvivalent okoli 800 dolarjev.

    Objavljeno: 3.9.2007
  • Novi Sony Walkmani

    Sony je predstavil nove večpredstavne predvajalnike Sony Walkman NWZ-S610 in NWZ-A810, ki poleg glasbe omogočajo tudi predvajanje video posnetkov. Predvajalniki imajo vgrajen 1,8-palčni zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik, kar omogoča zadovoljivo kakovost video posnetkov, pri tem pa so ohranili majhne dimenzije same naprave. Predvajalniki podpirajo glasbo v zapisih MP3, WMA in AAC ter video posnetke H.264 ter MPEG4. Med drugim omogočajo prikaz slik JPEG, vgrajen je tudi radijski sprejemnik. Na voljo so v različicah z 2 do 8 GB pomnilnika. Odvisno od modela omogočajo z enim polnjenjem akumulatorja gledanje od 8 do 10 ur video posnetkov oziroma poslušanje do 33 ur glasbe. Cene se v ZDa gibajo med 120 do 230 dolarji.

    Objavljeno: 3.9.2007
  • Samsung VoIP monitorji

    Samsung širi namembnost monitorjev LCD z vključevanjem novih funkcij, kot je podpora za internetno telefonijo. Na sejmu IFA v Berlinu so tako prikazali dva monitorja, ki imata vgrajene video kamere, mikrofone in zvočnike, s katerimi lahko opravljamo videokonferenčne in internetne telefonske klice. Do tu ne bi bilo nič posebnega, če model SyncMaster 220TN ne bi imel vgrajen tudi priključek ethernet, s katerim je mogoče video in govorne povezave mogoče opravljati tudi brez uporabe računalnika. Drugi model SyncMaster 225UW je optimiziran za delovanje v kombinaciji z Microsoftovimi orodji za poenoteno komuniciranje (Unified Communications), kot so programi Office Communicator 2007, MSN Live Messenger, pa tudi Skype. Oba monitorja imata diagonalo 22 palcev, ločljivost 1680 x 1050 pik in premoreta poleg vsega še razdelilnik za štiri naprave USB.

    Objavljeno: 3.9.2007
  • Nero 8

    Podjetje Nero je na sejmu IFA v Berlinu prikazalo novo različico priljubljenega programskega paketa za zapisovanje na optične nosilce, ki je v novi različici postal pravcati večpredstavni programski paket. Novi Nero 8 prinaša vnovič prenovljen uporabniški vmesnik, zlasti pri glavnem povezovalnem modulu SmartStart, predvsem pa je prvi povsem optimiziran za delovanje v okolju Windows Vista. Za Visti je na voljo tudi nov Gadget z imenom Nero DiscCopy, ki omogoča hiter dostop do osnovnih funkcij paketa.

    Objavljeno: 3.9.2007
  • Nokia odgovarja Applu

    Nokia je predstavila spletno glasbeno trgovino Nokia Music Store in prodajalno iger N-Gage, ki uporabnikom omogočata nakup glasbe in iger iz račaunalnika ali ustreznega mobilnega telefona. Cena skladbe znaša 1 evro, cena album 10, cena iger pa med 6 in 10 evrov.

    Objavljeno: 2.9.2007
  • Intel prenavlja vPro

    Intel je prenovil ponudbo svoje blagovne znamke Intel vPro, s katero želi poudariti izboljšano varnost ter stroškovno in energijsko učinkovitost računalnikov za poslovne namene.

    Objavljeno: 2.9.2007
  • Casio Exilim s 300 FPS

    Casio je na sejmu IFA predstavil prototip digitalnega fotoaparata Exilim, ki ima vgrajeno tipalo z ločljivostjo 6 milijonov točk, premore 12-kratno optično povečavo, za predogled fotografij pa uporablja 2,8-palčni zaslon širokega formata.

    Objavljeno: 1.9.2007
  • BMW prvi z Googlom

    Nemški BMW je postal prvi izdelovalec osebnih avtomobilov, ki v vozilih z navigacijsko opremo uporablja Googlovo tehnologijo za iskanje lokalnih informacij, npr. imen in naslovov restavracij, hotelov, bank, trgovin, kinematografov ipd.

    Objavljeno: 1.9.2007
  • Razpis za prodajo Telekoma je tu

    Po dolgih letih pričakovanj in napovedi je končno objavljen razpis za odprodajo 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije, na katerega je potrebno do 15. oktobra do 15. ure poslati nezavezujoče ponudbe.

    Objavljeno: 31.8.2007
  • Tudi HP nalaga Linux

    Po vzoru Della in Lenova je tudi Hewlett-Packard začel prodajati osebne računalnike z naloženim Linuxom. V Avstraliji je namreč že mogoče kupiti namizni računalnik dx2250 z nameščenim RHEL (Red Hat Enterprise Linux) Desktop 5.

    Objavljeno: 31.8.2007
  • Prelestna Samsungova tiskalnika

    Samsung je na Berlinskem sejmu IFA predstavil črno-beli tiskalnik ML-1630, ki naj bi bil z 11 centimetri najtanjši laserski tiskalnik, in lasersko večnamensko napravo brez faksa SCX-4500.

    Objavljeno: 30.8.2007
  • Creative Zen

    Nekaj dni pred 5. septembrom, ko bo Apple predstavil svoje nove iPode, je Creative predstavil predvajalnik Zen, ki je na voljo v treh različicah po velikosti pomnilnika 4 GB (150 dolarjev), 8 GB (200) in 16GB (300).

    Objavljeno: 30.8.2007
  • Novo nepremišljeno ravnanje Sonyja

    Po fiasku, ki si ga je leta 2005 z nameščanjem virusom podobne protipiratske zaščite na glasbene nosilce CD privoščila založba Sony BMG, se zdaj s podobnim incidentom sooča tudi Sony sam.

    Objavljeno: 30.8.2007
  • Nov Monitor TV

    Od torka, 28. avgusta, si lahko na novi Monitorjevi plošči, ki jo lahko dobite tudi kot naročniki, ogledate novo oddajo Monitor TV. Premierno je na voljo tudi v visoki ločljivosti (1080i), a ker predvajanje zahteva zmogljivo strojno opremo, Monitor TV še vedno ponujamo tudi v standardni ločljivosti.

    Objavljeno: 29.8.2007
  • Lenovo bi še Seagate

    Potem ko je Lenovo zaslovel z nakupom verjetno najbolj znanega oddelka za razoj osebnih računalnikov IBM in se je pred kratkim namenil kupiti še Packard Bell, zdaj svoje lovke steguje tudi po izdelovalcu trdih diskov.

    Objavljeno: 29.8.2007
  • Slovenija vzdržano o standardu OOXML

    Septembra leto bo potekalo sklepno glasovanje mednarodne organizacije za standardizacijo ISO o potrditvi Microsoftovega datotečnega zapisa Office Open XML (OOXML) kot standarda ISO.

    Objavljeno: 29.8.2007
  • Ricoh in Casio z žepnimi novostmi

    Ricoh je predstavil nov žepni fotoaparat Caplio R7, ki bo zamenjal model R6. Uporablja tipalo z ločljivostjo 8,15 milijonov točk in širokokotni objektiv s 7,1-kratno povečavo, premore pa tudi prepoznavo obrazov.

    Objavljeno: 28.8.2007
  • LG Mobile modno vstopil v Slovenijo

    Četrti največji proizvajalec mobilnih telefonov, korejski LG mobile, je ta teden vstopil na Slovenski trg z modnim GSM telefonom Chocolate. Polno ime aparata je KG800 Black Label Series, trži pa se pod imenom Čokolada, saj naj bi predstavljal objekt poželenja.

    Objavljeno: 28.8.2007
  • Suprnova.org je nazaj

    The Pirate Bay, ki je bil lansko leto celo začasno zaprt s strani švedske policije, je pred kratkim postal najemnik domene suprnova.org, na kateri je že začel ponujati novo storitev za izmenjavo datotek .torrent.

    Objavljeno: 28.8.2007
  • Razvoj Gutsy Gibbona končan

    Ubuntu Gutsy Gibbon 7.10 bo naslednja različica najbolj priljubljene in razširjene izdaje Linuxa za osebne računalnike, ki je že na koncu razvoja novih zmogljivosti, tako da bodo razvijalci v naslednjih tednih predvsem odpravljali hrošče.

    Objavljeno: 27.8.2007
  • Acer kupuje Gateway

    Tajvanski Acer se po uspešnem prodoru na azijskih in evropskih trgih zdaj intenzivno udejstvuje tudi v Ameriki, kjer bo prevzel uveljavljeno ime Gateway in postal tretji največji izdelovalec osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 27.8.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji