• Operaterji od EU terjajo, da velikane prisili v financiranje omrežij

    Največji evropski operaterji so pozvali Evropsko komisijo, naj zagotovi, da bodo veliki tehnološki giganti plačevali primerna nadomestila za uporabo telekomunikacijskih omrežij. Gre za podjetja, kot sta Google (YouTube) ali Netflix, ki ustvarjajo levji delež internetnega prometa, ki ga subvencionirajo ostali uporabniki.

    Objavljeno: 3.10.2023 07:00
  • Apple za pregrevanje telefona iPhone 15 krivi Instagram

    Apple za pregrevanje telefona iPhone 15 krivi aplikacije tujih avtorjev.

    Objavljeno: 3.10.2023 06:00 | Teme: apple, iPhone, instagram
  • Toma Hanksa zlorabili z umetno inteligenco

    Tom Hanks je na svojih družbenih omrežjih sledilce opozoril, da ne drži, da bi priporočal specifično zobozdravstveno zavarovanje. Na spletu so se namreč pojavili videoposnetki, v kateri naj bi Hanks nagovarjal ljudi, naj sklenejo točno določeno zavarovanje. A ustvarjeni so z umetno inteligenco.

    Objavljeno: 3.10.2023 05:00
  • NTK 2023 - v znamenju umetne inteligence in iskanja priložnosti

    Konec septembra se je v Portorožu odvijala tradicionalna Microsoftova NT Konferenca, ki še naprej velja za enega poglavitnih IT dogodkov v Sloveniji. Selitev dogodka iz pomladnega na jesensko obdobje se je vnovič potrdila kot posrečena poteza, tako iz vsebinske plati, kot tudi udeležbe. Microsoft je sicer veliko novosti predstavil konec pomladi, preko poletja (Build) in v prvih dneh jeseni, tako da je bilo zopet dovolj gradiva za dve glavni skupini obiskovalcev, ki jih je bilo letos skoraj 1.800.

    Objavljeno: 2.10.2023 16:00 | Teme: konferenca, microsoft
  • Raziskovalci ustvarili gumb Mute za utišanje ljudi v resničnem življenju

    Skupina inženirjev je razvila tehnologijo, imenovano akustični roj, sestavljeno iz majhnih robotov, ki se premikajo po prostoru in nadzorujejo ločevanje zvoka okoliških pogovorov. 

    Objavljeno: 2.10.2023 09:00 | Teme: zvok
  • Windows 12 želi tudi tržni delež operacijskega sistema Chrome OS

    Microsoft pripravlja spletno usmerjeno različico operacijskega sistema Windows, ki naj bi poskrbela za konec prevlade Googlovega sistema Chrome OS v izobraževalnem sektorju.

    Objavljeno: 2.10.2023 08:00 | Teme: microsoft, windows, Windows 11, chrome, google
  • Francija preiskala pisarne Nvidie

    Francoski organi pregona so v sredo preiskali Nvidiine pisarne in prostore v državi v okviru preiskave suma oviranja konkurence. Francoske oblasti so preiskave potrdile v sredo, a niso razkrile imena podjetja ali očitkov, temveč zgolj sektor grafičnih kartic. Šlo naj bi za širšo preiskavo, ki se osredotoča na sektor računalništva v oblaku, kjer so grafične kartice pomemben faktor. Po neuradnih podatkih preiskujejo, ali večja podjetja uporabljajo prakse, ki izključujejo manjše igralce. Sem bi sodili tudi dogovori s proizvajalcem kartic Nvidia.

    Objavljeno: 2.10.2023 07:00 | Teme: nvidia
  • Nič več brezplačnih nadgradenj na Windows 10 ali 11

    Microsoft je onemogočil brezplačno nadgradnjo z Windows 7 ali 8 na Windows 10 in 11. Kar se je začelo kot enoletni bonbonček davnega leta 2015, je Microsoft potihoma toleriral vrsto let. V praksi je bilo možno namestiti in aktivirati najnovejše verzije Windows s starimi ključi, ki so delovali v Windows 7 in 8. V novih verzijah so to luknjo zaprli, sporočajo iz Redmonda.

    Objavljeno: 2.10.2023 05:00
  • Kupite Office 2021 Pro za 26,25 € ali Home and Business za 36,99 €. Posebna ponudba za programsko opremo v Keysoffu.

    Microsoft Office je že od izida vodilni pisarniški paket za domače, študentske in poslovne uporabnike. Microsoft Office ima nabor vodilnih izdelkov, zasnovanih za lažje in bolj profesionalno delo. Obstaja več različic izdelka, odvisno od vaših potreb, pri čemer nimajo vse različice popolnoma enakih aplikacij in zmožnosti. Domača in študentska različica je namenjena posameznikom, ki za osebno uporabo potrebujejo osnovne aplikacije Office, kot so Word, Excel in PowerPoint. Odlična je za ustvarjanje osnovnih dokumentov, preglednic in predstavitev ter je odlična izbira za študente in domače uporabnike. Za tiste, ki potrebujejo dodatne funkcionalnosti, je namenjena izdaja Microsoft Office 2021 Home and Business, ki vključuje vse  osnovne programe kot pri Home and Student, vendar dodaja Outlook za upravljanje e-pošte in stikov. Ta različica je odlična za lastnike malih podjetij, ki si morajo olajšati delo in imeti vso komunikacijo na enem mestu. Če potrebujete še naprednejše funkcije, je izdaja Professional Office 2021 namenjena velikim podjetjem in korporacijam. Vključuje vse programe kot pri različicah Home in Business, poleg tega pa sta ji dodana še programa Access in Publisher za upravljanje podatkovnih zbirk in namizno založništvo.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 2.10.2023
  • Microsoft s Slikarjem misli resno, MS Paint bo dobil (po)moč umetne inteligence

    Uporabniki programa Windows Insider so v kanalih Canary in Dev dobili različico urejevalnika slik Windows 11 Paint, ki je obogaten z umetno inteligenco.

    Objavljeno: 29.9.2023 09:00 | Teme: windows, Windows 11, microsoft
  • Raspberry Pi 5 je tu!

    Prvi Raspberry Pi z lastno silicijevo komponento in nekaj opaznimi nadgradnjami bo kmalu na prodajnih policah.

    Objavljeno: 29.9.2023 08:00 | Teme: Raspberry Pi, računalnik
  • ChatGPT spet dobil dostop do interneta

    Po julijski prekinitvi je Open v svojo umetno inteligenco ChatGPT spet dodal povezavo do interneta, s čimer ima dostop do informacij po svojem nastanku v letu 2021. Interneta povezljivost, ki jo najdemo pod imenom Browse with Bing, je za zdaj na voljo le naročnikom plačljive verzije. V prihodnosti naj bi jo dobili še vsi ostali uporabniki.

    Objavljeno: 29.9.2023 07:00 | Teme: umetna inteligenca
  • Zaradi tehnične napake NLB razkrila finančne podatke štirih komitentov

    Nekateri uporabniki spletne denarnice Toshl, ki prikazuje finančno stanje na bančnih računih, za kar uporablja dostop prek PSD2, so v začetku avgusta letos v svojih profilih opazili podatke, ki so pripadali drugim komitentom. Razlog je bila tehnična napaka na strani NLB, ki so jo hitro odpravili.

    Objavljeno: 29.9.2023 06:00
  • Twitter širi največ neresnic med družbenimi omrežji

    V prvem poročilu o problematiki dezinformacij na družbenih omrežjih, ki ga je za Evropsko unijo pripravil TrustLab, je Twitter oziroma X izpostavljen kot najbolj problematična platforma. V primerjavi Twitterja, Facebooka, Instagrama, TikToka, LinkedIna in YouTuba na Poljskem, Slovaškem in v Španiji je močno izstopal z največjo vidnostjo dezinformacij.

    Objavljeno: 29.9.2023 05:00
  • Prva očala z obogateno resničnostjo, ki bi jih človek res lahko nosil

    Podjetje Meta je v navezi s priljubljenim proizvajalcem očal Ray-Ban predstavilo pametna očala, ki jih bo uporabnik z veseljem nosil.

    Objavljeno: 28.9.2023 08:30 | Teme: Meta, Facebook, instagram, pametna očala
  • Umetna inteligenca napoveduje zdravje posameznika v prihodnosti

    Raziskovalci iz Univerze Edith Cowan (ECU) so razvili umetno inteligenco, ki bo s pritiskom na gumb lahko napovedala posameznikovo zdravstveno stanje v prihodnosti.

    Objavljeno: 28.9.2023 08:00 | Teme: zdravje, umetna inteligenca
  • NSA domuje v vaših čipih in vestno posluša

    Čeprav je Edward Snowden novinarjem dokumente NSA posredoval že pred desetletjem, so ti do danes objavili približno odstotek vsebin, nova razkritja pa še vedno kapljajo na dan. Slovenski strokovnjak za računalniško varnost Matej Kovačič je v obširnem zapisu na Facebooku povzel ranljivosti, ki jih je NSA namerno vgrajevala v komercialno strojno opremo, o čemer je v doktoratu pisal Jacob Appelbaum.

    Objavljeno: 28.9.2023 05:00 | Teme: NSA
  • Britanska banka Chase UK komitentom prepovedala nakupe kriptovalut

    Potem ko že dolgo nismo pisali o prepovedih kriptovalut, so to pot v britanski banki Chase UK v celoti prepovedali njihovo uporabo. Da bi preprečili zlorabe, oškodovanje komitentov in uporabo kriminalcem, so v celoti onemogočili uporabo svoje infrastrukture za nakupe kriptovalut.

    Objavljeno: 28.9.2023 04:00
  • Google Podcasts (2018-2024)

    Google je napovedal slovo aplikacije za podkaste Google Podcasts.

    Objavljeno: 27.9.2023 08:00 | Teme: google, YouTube
  • Sedemdeset dolarjev vredna ura dostojno posnema Apple Watch

    CMF Watch Pro je 69 ameriških dolarjev vredna pametna ura, ki se ponaša z občudovanja vrednim naborom funkcij.

    Objavljeno: 27.9.2023 07:30 | Teme: apple, Apple Watch, pametna ura
  • Novi iPhoni 15 se spočetka segrevajo

    Po pompozni predstavitvi novih Applovih pametnih telefonov so se na internetu pojavila poročila razočaranih uporabnikov, ki tarnajo o pregrevanju. Uporabniki tako iPhone 15 kakor iPhone 15 Pro so na družbenih omrežjih objavili več zgodb o pregrevanju naprav, ki jih Apple za zdaj še ni uradno komentiral.

    Objavljeno: 27.9.2023 07:00
  • Najstarejši delujoči torrent je star 20 let!

    Torrenti so revolucionirali prenos najrazličnejših datotek (in provenienc) po spletu, ki je v resnici še precej mlada tehnologija. Kljub temu imajo posamezni torrenti omejeno življenjsko dobo, saj se njihova uporabnost konča, ko izgine zadnji sejalec. Najstarejši torrent je Fanimatrix in je te dni dopolnil 20 let.

    Objavljeno: 27.9.2023 05:00 | Teme: torrent
  • Xiaomi je globalno predstavil serijo Xiaomi 13T

    Od 27.9. darilo ob nakupu naprave iz serije Xiaomi 13T – Mi Smart Air Fryer 3.5L

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 26.9.2023 15:30
  • Tinder bo za napredno iskanje ljubezni računal 500 ameriških dolarjev mesečno

    Tinder je predstavil novo naročniško možnost, ki stane 500 ameriških dolarjev na mesec.

    Objavljeno: 26.9.2023 09:00 | Teme: spletna storitev
  • Stopnja piratstva v EU se znova povečuje

    Novo poročilo Urada EU za intelektualno lastnino (EUIPO) kaže, da se spletno piratstvo po večletnem upadanju ponovno povečuje. 

    Objavljeno: 26.9.2023 08:00 | Teme: pretočna storitev, piratstvo, EU, TV
  • V Hollywoodu dorekli uporabo umetne inteligence

    Ceh hollywoodskih scenaristov (WGA) je sklenil dogovor z založniki, s čimer se končuje 146 dni dolga stavka, ki je doslej druga najdaljša v zgodovini. Stavka je potekala zaradi slabih pogojev dela, nizkih plačil in neurejenega statusa uporabe umetne inteligence, kar je grozilo človeškemu delu. Sprejeti dogovor morajo potrditi še organi sindikatov.

    Objavljeno: 26.9.2023 07:00
  • ChatGPT je spregovoril

    Dobesedno. Medtem ko so pomočniki, kot sta Siri in Alexa, že lep čas sposobni razumeti govorjeni jezik, je ChatGPT precej spretnejši v bralnem razumevanju in pisani besedi. Lepo bi bilo, če bi ti sposobnosti združili, kar mu je sedaj uspelo. OpenAI je v novo verzijo ChatGPT dodal razumevanje govora.

    Objavljeno: 26.9.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca
  • Par na kriptomenjalnico naložil 100 avstralskih dolarjev in dobil vračilo v višini 10,5 milijona

    Avstralski par, ki je po nesreči prejel 10,5 milijona AUD ali skoraj 6,6 milijona ameriških dolarjev, se bo oktobra na sodišču zagovarjal zaradi kraje, potem ko je zapravil sredstva, ki jih je po nesreči prejel leta 2021.

    Objavljeno: 25.9.2023 09:00 | Teme: kriptovalute
  • Električni poganjalček za 4-letne otroke je razprodan

    Kalifornijsko podjetje Super73 je izdelalo električno kolo K1D, namenjeno otrokom od 4 do 8 let, ki so ga kupci ob lansiranju razgrabili.

    Objavljeno: 25.9.2023 08:00 | Teme: šport, električna vozila
  • Amazon Prime Video dobiva oglase

    Amazon je sporočil, da bo njegova pretočna storitev za videovsebine Prime prihodnje leto dobila oglase tudi za naročnike. V začetku leta 2024 bodo oglase dobili naročniki v ZDA, Kanadi, Nemčiji in Veliki Britaniji, zato je kasneje pričakovati širitev nove prakse tudi na preostale konce sveta. Reklamam se bo možno izogniti­ z doplačilom treh dolarjev na mesec.

    Objavljeno: 25.9.2023 07:00 | Teme: Amazon
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji