• LG G Watch R

    Letošnji sejem IFA bo poln pametnih ur. Najnovejša predstavitev prihaja iz korejske družbe LG, ki je obstoječi pametni uri G Watch dodala še precej bolj stilsko prijetno oblikovani G Watch R z okroglim zaslonom in platformo Android Wear.

    Objavljeno: 29.8.2014 01:00
  • Google tudi z dostavo prek helikopterčkov

    Podobno kot Amazon, tudi Google eksperimentira z možnostjo dostave izdelkov končnim kupcem prek robotsko in daljinsko vodenih helikopterčkov. Projekt z imenom Wing nastaja v okviru raziskovalnega laboratorija Google X, v katerem nastajajo še projekt Loon, internetni dostop prek oddajnikov na balonih visoko v atmosferi, avtomobili s samodejno vožnjo brez voznika in znamenita očala Google Glass.

    Objavljeno: 29.8.2014 01:00
  • HP je vpoklical čez 6 milijonov napajalnih kablov

    Napake se dogajajo. Zlasti tam, kjer hočejo proizvajalci prihraniti pri stroških izdelave ali materiala in pri tem proizvodnjo zaupajo manj zanesljivim ponudnikom. HP je moral tako javno objaviti vpoklic za več kot 6 milijonov napajalnih kablov, ki so jih priložili novim prenosnim računalnikom izdelanim med septembrom 2010 in junijem 2012.

    Objavljeno: 28.8.2014 01:00
  • Dropbox Pro: 1 TB za 10 evrov na mesec

    Najbolj priljubljeni spletni pomnilnik ponuja nov naročniški paket, ki združuje več dosedanjih, hkrati za precej nižjo ceno kot doslej. Dropbox Pro ponuja 1 TB podatkov za naročnino v višini 9,99 evrov na mesec ali 99 evrov na leto. Doslej je podjetje nudilo Pro pakete velikosti 100 GB, 200 GB in 500 GB za 10, 20 in 50 evrov. Nova ponudba je torej 10-krat ugodnejša, kot doslej.

    Objavljeno: 28.8.2014 01:00
  • Samsung Gear S

    Samsung je kot napovednik za svojo prisotnost na jesenskem sejmu IFA predstavil nov model pametne ure, ki zmore več, kot dosedanji modeli, pa tudi tekmeci. Največja posebnost ure Gear S je vgrajen modem 3G, kar pomeni, da zna prenašati podatke in opravljati klice tudi kadar s sabo nimamo telefona.

    Objavljeno: 28.8.2014 01:00
  • Samopostrežni prisluškovalni sistem ICReach

    Ameriška agencija NSA je sestavila in vzdržuje Googlu podoben iskalnik, s katerim več kot dvajsetim ameriškim vladnim agencijam omogoča neomejen in enostaven dostop do prestreženih telekomunikacijskih podatkov. Sistem se imenuje ICReach in deluje od leta 2007, ves čas pa se nadgrajuje in dopolnjuje.

    Objavljeno: 27.8.2014 05:00
  • runScribe – pametno tipalo za tekače

    Nove zamisli, kako uporabiti pametna tipala za pomoč pri športnih aktivnostih, v zadnjem času nastajajo kot gobe po dežju. Nov zanimiv predlog prihaja iz startupa runScribe, kjer razvijajo droben pripomoček, ki ga nataknemo na obstoječe tekaške copate.

    Objavljeno: 27.8.2014 01:00
  • Zamenjava akumulatorjev za iPhone 5

    Apple je uradno objavil vpoklic omejenega števila telefonov iPhone 5, pri katerih so ugotovili potencialno težavo z akumulatorji. Nekateri telefoni, narejeni med septembrom 2012 in januarjem 2013, imajo tovarniško napako v akumulatorjih, zaradi česar utegnejo mobilniki imeti precej krajše trajanje delovanja. Posledično morajo lastniki take telefone polniti bolj pogosto, obenem pa se skrajša tudi uporabna življenjska doba akumulatorjev. Zamenjavo so že začeli v ZDA in na Kitajskem, drugod po svetu pa bo možno opraviti zamenjavo akumulatorja po 29. avgustu. Uporabniki lahko preverijo, ali so upravičeni do zamenjave na tem spletnem naslovu.

    Objavljeno: 27.8.2014 01:00
  • Disk velikosti 8 TB

    Podjetje Seagate ne priznava meja gostote zapisa podatkov na magnetno površino, tako da so pravkar začeli s prodajo prvega 3,5-palčnega diska z zmogljivostjo kar 8 TB. Nov mejnik so dosegli le nekaj mesecev za tem, ko so pričeli ponujati zdaj že za četrtino manjši model z zmogljivostjo 6 TB.

    Objavljeno: 27.8.2014 01:00
  • Applov iPhone 6 razkrit?

    Do uradne predstavitve novega telefona Apple iPhone 6 sta še manj kot dva tedna, a kaj, ko je kitajskemu operaterju China Telecom po nerodnosti v javnost spolzela reklamna slika za nov telefon. Kot je razvidno iz slike, so bila skoraj vsa dosedanja ugibanja o telefonu bolj ali manj točna. Šestica bo torej precej bolj zaobljena, kot predhodniki.

    Objavljeno: 26.8.2014 02:00
  • Windows Phone 8 je kot kaže bistveno bolj varčen kot Android!

    Pametni telefon HTC One M8 je od nedavnega na voljo tako z operacijskim sistemom Android, kot tudi Windows Phone 8. Na presenečenje javnosti že sam proizvajalec navaja bistveno različno trajanje delovanja ob praktično enaki tehnični zasnovi telefona.

    Objavljeno: 26.8.2014 01:00
  • Biometrična športna majica

    Modna hiša Ralph Lauren je na teniškem turnirju US Open v New Yorku premierno predstavila pametno športno majico, ki ima vgrajena tipala za merjenje srčne utripa, hitrosti dihanja in premikanja (merilnik pospeškov in žiroskop). Tipala za pritisk in dihanje so narejena v obliki srebrnih niti in povsem prikrita v tekstilu majice, tako da med vadbo ne motijo. Edina posebnost je zadebeljeni del, nekakšna škatlica, ki vsebuje akumulator, bluetooth vmesnik, pomnilnik za zbrane podatke in tipalo za vklop in izklop merjenja.

    Objavljeno: 26.8.2014 01:00
  • 3D tiskalnik na plastične pelete

    Številni startupi so doslej že pokazali, da je možno 3D tiskalnik narediti za razmeroma malo denarja. Toda tako kot pri klasičnih tiskalniki, denimo brizgalnikih, je cena naprave le začetna investicija, pravi strošek pa nastaja v potrošnem materialu. Pri 3D tiskalnikih utegne biti to še večja omejitev, zlasti če želimo delati večje ali pa (malo)serijske izdelke.

    Objavljeno: 26.8.2014 01:00
  • Video: Lenovo Ideacentre B550

    Preizkusili smo računalnik tipa all-in-one z zaslonom, občutljivim na dotik.

    Objavljeno: 25.8.2014 11:00
  • Google kupuje Gecko

    Google se je zopet odpravil po nakupih. Toda pri tokratnem prevzemu ne gre za kak startup, ki je razvil nov revolucionaren app, pravzaprav sploh ne gre za tehnološko podjetje. Za javno neznano vsoto so prevzeli oblikovalski biro Gecko Design, ki je odgovoren za nekatere izmed oblikovno najbolj zanimivih izdelkov v preteklih letih. Gecko je denimo razvil oblikovno nenavadne prenosnike in tablice organizacije One Laptop Per Child, prvotne različice zapestnic Fitbit in Jawbone, ter nekatere od oblikovno bolj zanimivih izdelkov družb Dell in HP.

    Objavljeno: 25.8.2014 01:00
  • Kitajska prehaja na COS

    Kitajska bo oktobra dobila nov operacijski sistem imenovan China Operating System (COS). Projekt, ki je plod skupnega razvoja državnih in zasebnih organizacij, je nastal kot odgovor na ameriške operacijske sisteme, kot so Windows, Android in distribucije Linuxa. Kitajska si predvsem želi, da bi z novim operacijskim sistemom imela večji nadzor in si prilastila večji delež intelektualnih pravic, kot pri uporabi ameriških izdelkov.

    Objavljeno: 25.8.2014 01:00
  • Težave pri gradnji sistema Galileo

    Izgradnja evropskega sistemaGalileo, »evropski GPS«, se vleče že dolga leta, v Monitorju smo o njem pisali že leta 2001, vendar počasi vendarle napreduje. Uspešno je prestal prve teste z dvema satelitoma GIOVE-A in GIOVE-B (leta 2005 in 2008), in teste s štirimi sateliti, ki so v orbito poleteli leta 2011 in 2012. Slednji test je bil že blizu pravemu delovanju, saj zemeljski sprejemniki za določanje lokacije potrebujejo vsaj štiri satelite.

    Objavljeno: 24.8.2014 07:00
  • Internet prevelik za starejše usmerjevalnike

    Minuli teden se je zgodil tako imenovan Dan 512k, ko je število vnosov v nekaterih usmerjevalnih tabelah preseglo mejo 524.288. Številni usmerjevalniki privzeto podpirajo največ toliko vnosov v hitrem namenskem pomnilniku TCAM, kar lahko privede do manjših težav s hitrostjo in dostopnostjo nekaterih delov interneta, medtem ko večjih izpadov ni pričakovati. Zaradi narave interneta se učinek počasi širi in zajema čedalje več usmerjevalnikov. Poglejmo podrobneje.

    Objavljeno: 23.8.2014 11:00
  • Windows 9 30. septembra?

    Spletna stran TheVerge poroča, da je Microsoft najverjetneje za 30. september predvidel dogodek na katerem bodo po vsej verjetnosti predstavili predpregled nove različice Oken – Windows 9 (razvojno ime Threshold). Da podjetje pripravlja novo različico tako hitro, vsekakor kaže na to, da se pri Microsoftu zavedajo kritik, ki jih uporabniki namenjamo sedanjim Windows 8. Ključna je »dvojnost« sistema, ki se trudi biti hkrati dober za tablice in za osebne računalnike.

    Objavljeno: 23.8.2014 10:00
  • Kralj »curljanja«

    Slike izdelkov (še posebej telefonov), ki so še v razvoju, ki jih še ni na prodajnih novicah, so že od nekdaj zelo iskane, spletne novice, kjer nastopajo, pa so iskano blago. Tako zelo, da velike novičarske hiše ustanavljajo posebne podstrani, ki se ukvarjajo samo z objavljanjem ugibanj in (pol)resnih predproizvodnih fotografij iPhonov in podobnih napravic.

    Objavljeno: 23.8.2014 07:00
  • Detektor skritih oglasov

    Oglasi so, vsaj večinoma, nadležni, še posebej na spletnih straneh, kjer na uporabnike prežijo v obliki migajočih pasic in celo glasnih video posnetkov, včasih kar celozaslonskih. Tisti, ki jim gredo najbolj na živce, so si zato že davno namestili dodatke kot je AdBlock, oglaševalci in mediji pa so zato sklenili tihi pakt, s katerim poskušajo oglase prikriti v običajnih medijskih vsebinah (najbolj očitno je to na radijskih postajah, kjer se voditelji »kakor pogovarjajo« z »zanimivimi gosti«, ki so v resnici oglaševalci). To sicer ni dovoljeno (vsaj pri nas), saj morajo biti oglasna sporočila jasno označena kot takšna, vendar ni videti, da bi koga to zelo motilo. Nekateri mediji tako svoje članke podpisujejo z dvoumnimi podpisi kot je »P.R.« (PR – Public Relations), drugi s podpisi »Vsebino omogoča…«. Še slabše je, kot kaže, v ZDA, kjer so taki prispevki podpisani kar z običajnimi imeni »novinarjev«, le včasih je dodano še ime podjetja, ki je vsebino plačalo.

    Objavljeno: 22.8.2014 09:10
  • Facebook uporabnike opozarja na satirične povezave

    Facebook trenutno na manjši skupini uporabnikov izvaja poskus označevanja satiričnih povezav, ki jih uporabniki objavljajo na svoji »zidovih«. Pred povezavami satiričnih spletnih strani, kot je npr. TheOnion, dodajo obvestilo, da gre za satiro. Nedavno je namreč precej jeze sprožil članek Nasveti, če si neoborožen črn najstnik, ki je nastal kot odgovor na proteste v mestu Ferguson. Bralci so ga očitno imeli za resen članek, ki deli resne nasvete.

    Objavljeno: 22.8.2014 08:00
  • Agenti NSA in GCHQ pomagajo projektu TOR?

    Andrew Lewman, Vodja projekta TOR, katerega omrežje in orodja se uporabljajo za zakrivanje identitete v spletu, je v pogovoru za britanski BBC omenil, da od posameznih agentov NSA in GCHQ (britanski ekvivalent ameriški NSA) redno dobivajo namige o napakah in varnostnih luknjah v sistemu. Po njegovem s tem agenti, ki se ne strinjajo, da omenjeni agenciji vohunita tudi za lastnimi državljani, pomagajo tistim, ki bi radi zavarovali svojo zasebnost.

    Objavljeno: 22.8.2014 07:00
  • Zvočni Ulični pogled

    Britansko podjetje Amplifon preizkuša testni projekt »zvočnega« Uličnega pogleda (Google Street View), ki naj bi najbolj znane svetovne lokacije obogatil tudi z zvočnimi posnetki . Zvočni posnetki so prostorski, kar naj bi izkušnjo virtualnega ogleda kar čim bolj približalo realnosti.

    Objavljeno: 21.8.2014 10:00
  • Brezrobi zaslon

    Po navadi ne poročamo o telefonih, ki so namenjeni le tujim tržiščem in jih verjetno nikoli ne bomo videli pri nas, vendar včasih naredimo tudi izjemo. Navsezadnje tudi Ferrarijev verjetno nikoli ne bomo imeli v garaži, pa si jih vseeno radi ogledujemo. Na slikah.

    Objavljeno: 21.8.2014 09:00
  • Pametnim uram ni videti konca

    Po tem, ko se s pametnimi urami že več kot leto ukvarja Samsung, pa tudi LG in Motorola, še dlje pa nekateri manjši proizvajalci, se na ta vagon počasi spravlja »vse kar leze in gre«. Zadnji v vrsti je trenutno Asus, ki za Berlinski sejem IFA (3. september, tam bo tudi Monitor) napoveduje svojo pametno uro, ki bo, kot kaže, uporabljala Googlovo platformo Android Wear. Ura naj bi bila poceni (med 99 in 149 dolarji) in naj bi bi imela zaslon AMOLED.

    Objavljeno: 21.8.2014 07:00
  • C++14 je tu

    Po treh letih dobivamo novo generacijo standarda ISO/IEC, ki opisuje programski jezik C++. Standard 14882:2011 je bil sprejet avgusta 2011 in je zamenjal tistega iz leta 2003, sedaj pa je tu že verzija 2014.

    Objavljeno: 21.8.2014 05:00
  • Glasba na Youtube tudi za naročnino

    Spletna stran AndroidPolice poroča, da se bo novi Googlov glasbeni servis, ki bo izšel iz Youtuba, imenoval Youtube Music Key, kot dokaz pa ponuja kar nekaj zaslonskih posnetkov ustrezne aplikacije za Android. Kot kaže, bo servis za 10 dolarjev na mesec omogočal predvajanje glasbe brez oglasov, možnost predvajanja le glasbe (brez videa), možnost predvajanja v ozadju in možnost lokalnega shranjevanja posnetkov.

    Objavljeno: 20.8.2014 08:00
  • Steve Ballmer ni več v Microsoftu

    Po tem, ko je Ballmer odstopil kot vodja (CEO) Microsofta in ga je nadomestil Satya Nadella, je v Microsoftu še vedno ostal, kot član upravnega odbora (kjer je tudi Bill Gates). Sedaj se umika tudi od tam, po lastnih besedah zato, ker je v zadnjem času postal zelo zaposlen in bi bilo »nepraktično«, da bi se ukvarjal še z »upravljanjem« Microsofta. Ballmer je sicer pred kratkim za dve milijardi dolarjev kupil košarkaško ekipo LA Clippers, ukvarja pa se tudi s poučevanjem.

    Objavljeno: 20.8.2014 07:00
  • Z Windows Phone cenejši kot z Androidom

    HTC je v ZDA predstavil različico svojega najmočnejšega telefona One M8, ki ima namesto Androida nameščen Microsoftov sistem Windows Phone 8.1. Telefon je strojno enak obstoječemu in vendar je pri ponudniku Verizon z dveletno naročnino približno 50% cenejši. Glede na to, da je operacijski sistem Android za proizvajalce zastonj, opazovalci sklepajo, da je HTC nižjo ceno ponudil zaradi dogovora z Microsoftom, oz. da je Microsoft sam finančno podprl »preklop« na Windows Phone.

    Objavljeno: 20.8.2014 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji