• iPad bo zgubil tipko Home

    Apple je v najnovejši razvojni (beta) različici operacijskega sistema iOS 12 posredno razkril, da naslednje različice tablic iPad Pro ne bodo več imele tipke Home, za avtentikacijo uporabnikov pa bodo uporabljali razpoznavo obrazov Face ID, kot pri telefoni iPhone X.

    Objavljeno: 6.8.2018 11:00
  • Igre Fortnite ne bo na Play Store

    Izredno priljubljena igra Fortnite prihaja na Android, vendar ne bo na voljo v Googlovi trgovini Play Store.

    Objavljeno: 4.8.2018 15:00
  • Novi Intelovi procesorji ne bodo potrebovali novih matičnih plošč

    Kot kaže bo Intel tudi za prihodnjo generacijo procesorjev (serijo 9000) uporabljal enaka podnožja, kot jih uporabljajo obstoječi procesorji serije 8000, zato nove matične plošče ne bodo potrebne.

    Objavljeno: 4.8.2018 11:00
  • Padec klicev, dvig podatkov

    V Združenem Kraljestvu so v letu 2017 prvič zabeležili padec mobilnih klicev.

    Objavljeno: 3.8.2018 10:00
  • Apple prvo podjetje, ki je vredno bilijon dolarjev

    Včeraj so Applove delnice na borzi dosegle novo rekordno vrednost 207,39 dolarja, s čimer je podjetje po vrednosti prvič preseglo bilijon dolarjev. Da, tisoč milijard.

    Objavljeno: 3.8.2018 09:00
  • Facebook in Instagram s časovno omejitvijo

    Facebook in Instagram uvajata prikaz časa, ki ga porabimo v aplikacijah.

    Objavljeno: 2.8.2018 13:00
  • Vodja varnosti zapušča Facebook

    Alex Stamos, vodja varnosti pri Facebooku, bo podjetje zamenjal za Stanford University.

    Objavljeno: 2.8.2018 09:00
  • Google bo pokleknil pred Kitajsko

    Google je leta 2010 prenehal ponujati svoj iskalnik na Kitajskem, ko z oblastmi niso našli skupnega jezika glede zahtevane cenzure. Od leta 2006 je Google ponujal cenzurirano verzijo svojega iskalnika, a se je situacija kasneje zapletla. Leta 2009 so odkrili hekerske napade, s katerimi so napadalci skušali pridobiti dostop do Gmaila kitajskih aktivistov za človekove pravice, zato se je Google naslednje leto odločil, da neha cenzurirati iskalne rezultate, in začel pogajanja za nudenje necenzurirane storitve. To ni uspelo, zato je Google zaprl kitajsko stran in uporabnike začel preusmerjati na necenzurirano hongkonško, ki so jo na celini kmalu blokirali.

    Objavljeno: 2.8.2018 05:00
  • Podatke za kitajske uporabnike iClouda bo hranilo kitajsko državno podjetje

    Kitajska ne skriva aspiracij imeti dostop do vseh podatkov svojih državljanov. Tuji ponudniki komunikacijskih in družbenih omrežij storitev velikokrat nimajo druge izbire, kako se ukloniti zahtevi po hranjenju podatkov uporabnikov na kitajskih tleh, kjer ima Kitajska seveda lahek dostop do njih. Tudi Apple je moral popustiti in kitajske podatke z iClouda sedaj hrani državno podjetje, ki je defacto  pod nadzorom kitajske vlade.

    Objavljeno: 1.8.2018 20:00
  • Ameriški sodnik blokiral objavo načrtov za 3D tisk strelnega orožja

    Ameriška skupina za pravice do uporabe strelnega orožja Defense Distributed je po dogovoru z Trumpovo administracijo v spletu objavila načrte za 3D tisk nekaterih kosov strelnega orožja. Kmalu zatem je osem zveznih držav (in še District of Columbia) vložilo tožbo zoper vlado, češ da predstavlja neizsledljivo orožje veliko nevarnost. Sedaj je okrožni sodnik izdal začasno odredbo, s katero je blokirana objava omenjenih načrtov. Po njegovih besedah bi lahko ti načrti prišli v napačne roke, saj so 3D tiskalniki na voljo tudi v knjižnicah in šolah.

    Objavljeno: 1.8.2018 14:00
  • Google Pay od danes na Hrvaškem

    Od prvega avgusta dalje je Googlova storitev brezstičnega plačevanja na voljo tudi pri naših južnih sosedih.

    Objavljeno: 1.8.2018 12:00
  • Apple uspešen z dražjimi telefoni

    Pri Applu so objavili poslovne rezultate za drugo četrtletje - število prodanih telefonov pod pričakovanji, a so ti v povprečju dražji.

    Objavljeno: 1.8.2018 09:00
  • Posebna podnebna številka

    Če klikneš na ta link, lahko vidiš, kako izgleda posebna Mladinina številka o Podnebju.

    Objavljeno: 1.8.2018
  • Samsung s slabšo prodajo Galaxy S9

    Korejski velikan je objavil finančno poročilo za drugo četrtletje leta 2018 - prodaja v višini 52 milijard dolarjev je dobra, a vseeno najnižja v zadnjih 12 mesecih.

    Objavljeno: 31.7.2018 14:00
  • Google zasmehuje Windows in MacOS

    Google je v ZDA začel z novo oglasno kampanjo za prenosnike Chromebook, v kateri prikazuje nemalo napak iz sistemov Windows in MacOS. S tem poudarjajo enostavnost in preprostost operacijskega sistema ChromeOS. O tem sistemu (in namenskih prenosnikih z njim) smo v preteklosti sicer že pisali, uradno pa se pri nas tako opremljeni prenosniki ne prodajajo (vsaj v času pisanja jih nima noben izmed večjih distributerjev za Slovenijo).  

    Objavljeno: 31.7.2018 11:00
  • Opera v prvotni ponudbi 115 milijonov dolarjev

    Podjetje Opera je pred dnevi vstopilo na borzo Nasdaq, kjer so v prvotni ponudbi (IPO) prodali za 115 milijonov dolarjev delnic.

    Objavljeno: 31.7.2018 09:00
  • Prihajajo BMWji z Amazonovo Alexo

    BMW bo v naslednjih dneh začel s prodajo avtomobilov, opremljenih z Amazonovo digitalno asistentko Alexo.

    Objavljeno: 30.7.2018 12:00
  • Spodnja Saška iz Linuxa na Windows

    Davčna uprava v nemški deželi Spodnja Saška bo sledila zgledu Münchna in na več tisoč računalnikov namestila Microsoftov sistem Windows - namesto Linuxove distribucije Open Suse.

    Objavljeno: 30.7.2018 09:00
  • Google iz Play Stora odstranil aplikacije za rudarjenje

    Poldrugi mesec za Applom je tudi Google sledil zgledu in s svoje spletne tržnice odstranil vse aplikacije za rudarjenje kriptovalut. Prav tako so prepovedali nalaganje novih.

    Objavljeno: 28.7.2018 14:00
  • Applov patent za vzajemno brezžično polnjenje

    Kot poroča GSMArena, je Apple na ameriškem patentnem uradu USPTO prijavil patent, ki prikazuje zanimivo brezžično polnjenje različnih naprav.

    Objavljeno: 27.7.2018 11:00
  • Čas je za pametne zvočnike – z zaslonom

    Lenovo je začel s prodajo svojega pametnega zaslona – Lenovo Smart Display. Če poenostavimo - gre za pametni zvočnik Google Home z dodanim zaslonom.

    Objavljeno: 27.7.2018 10:00
  • Panika - Facebook zaslužil borih 5,1 milijard, samo 31% več kot lani!

    Kapitalizem je zanimiv »pojav«, vlagatelji v podjetja, kot kaže, nimajo nikoli dovolj. Facebook je namreč ob zaključku finančnega četrtletja predstavil  rekordne dobičke, vendar je njegova delnica kljub temu padla za približno 20% - zato ker poročilo navaja manjšo rast, kot s(m)o jo bili vajeni do sedaj in zato, ker bo v prihodnje kar nekaj denarja vloženega v krpanje zaupanja uporabnikov, ki je bilo skrhano v zadnji aferi Cambridge Analytica (izboljšanje varnosti, varovanje podatkov, moderiranje vsebine…).

    Objavljeno: 26.7.2018 14:00
  • Xiaomi napada z Mi A2 in AndroidOne

    Kitajski Xiaomi, trenutno četrti največji proizvajalec telefonov na svetu, je s svojim modelom Mi A1, kot kaže, zadel terno, uspeh pa ga je le še bolj opogumil. Mi A1 je cenovno izredno ugoden telefon z dovolj zmogljivo strojno opremo, da popolnoma gladko poganja čisti Android (v obliki distribucije AndroidOne), zato ga pri Monitorju že dalj časa z veseljem priporočamo.

    Objavljeno: 26.7.2018 13:00
  • Spletne strani brez HTTPS so po novem »ne varne«, pravi Chrome

    Kot smo že pisali, ima Google strogo časovnico, ki določa strategijo označevanja spletnih strani z in brez podpore šifriranju (HTTPS). Od torka je tako na voljo Chrome različica 68, ki spletne strani, ki ne podpirajo šifriranega prenosa podatkov, označuje kot »ne varne« (Not secure).

    Objavljeno: 26.7.2018 12:00
  • EU: ASUS, Philips, Pioneer in Denon & Marantz so manipulirali s cenami

    Evropska komisija je izrekla 111 milijonov evrov težko globo tehnološkim gigantom Asusu, Denon & Marantzu, Philipsu in Pioneerju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Pristojna evropska komisarka Margrethe Vestager pojasnjuje, da so podjetja z določanjem maloprodajnih cen povzročila višje cene gospodinjskih aparatov, sušilnikov za lase, prenosnikov, slušalk in številnih drugih elektronskih izdelkov v spletnih trgovinah za evropske potrošnike. To je po evropski zakonodaji nezakonito, saj proizvajalec lahko postavi le veleprodajno ceno, ne more pa od trgovca zahtevati dvig cene.

    Objavljeno: 25.7.2018 12:00
  • Apple izdal popravek za težave z novimi MacBook Pro

    Včeraj smo poročali o tem, da se najnovejši MacBook Proji z vrhunskim procesorjem Intel Core i9 očitno pregrevajo, zaradi česar se procesor upočasni, rezultat pa je (zelo drag) prenosnik, ki je v resnici počasnejši kot lanski model z nazivno počasnejšim procesorjem Core i7.

    Objavljeno: 25.7.2018 11:00
  • Novi Apple MacBook Pro se menda pregreva

    Pritožbe uporabnikov, da si računalnik s pripono Pro zasluži tudi »profesionalno« strojno opremo, so bile uslišane in Apple od nedavnega prodaja prenovljene prenosnike MacBook Pro, ki lahko v 15-palčnem ohišju premorejo tudi vrhunski Intelov procesor Core i9. Šestjedrni procesor z osnovno frekvenco 2,8 GHz, ki se lahko začasno, v načinu »turbo«, zviša na celih 4,5 GHz, obljublja vrhunsko hitrost dela predvsem v aplikacijah, ki so optimizirane za večjedrno delovanje. V »profesionalnih« aplikacijah, torej.

    Objavljeno: 24.7.2018 11:00
  • Googlova stava na prihodnost stane skoraj milijardo dolarjev na četrtletje

    Googlovo matično podjetje Alphabet je končalo drugo finančno četrtletje in z rezultati ponovno navdušuje. Pod črto bi si lahko našteli kar za 8,3 milijarde dolarjev dobička, vendar je evropska protimonopolna kazen to vrednost znižala na »le« 3,2 milijarde. Finančni opazovalci so z rezultati vseeno zadovoljni, delnica je po objavi poročila zrasla.

    Objavljeno: 24.7.2018 10:00
  • Ej ti, odloži telefon!

    Grofija Norfolk na vzhodu Anglije je prejšnji teden kot prva v Veliki Britaniji na štiri obcestne lokacije postavila posebne prometne znake, ki bodo voznike opozarjali na nevarnost uporabe mobilnega telefona.

    Objavljeno: 24.7.2018 09:00
  • V Veliki Britaniji predlagajo optiko v vsak dom

    V novi britanski nacionalni telekomunikacijski strategiji so zapisali strateški cilj, da naj bi do leta 2033 vsa gospodinjstva imela dostop do optičnega komunikacijskega omrežja.

    Objavljeno: 23.7.2018 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji