• Sinteza govora z odprto kodo

    IBM želi spodbuditi razvoj na področju računalniške sinteze govora, v ta namen pa del svojih izdelkov objavljajo kot odprto kodo. Specifično bo IBM podaril kodo fundaciji Apache in sicer za vmesnik RDC (Reusable Dialog Components) za preprosto dodajanje izgovorjave pri interaktivnih programih in spletnih straneh, izvedba pa je kot strežniška koda JSP. IBM bo tudi v okviru odprtokodnega projekta Eclipse objavil nabor urejevalnikov in drugih orodij za enostavno uporabo komponent RDC.

    Objavljeno: 15.9.2004
  • Cisco in 3Com z novimi usmerjevalniki

    Podjetji Cisco in 3Com sta predstavili nove usmerjevalnike, s katerimi ciljajo na podjetja vseh velikosti. Cisco je v nove usmerjevalnike predvsem vgradil nove funkcije s področja varnosti, pa tudi nove storitve, kot je podpora za internetno telefonijo. Na zgornjem koncu ponudbe so usmerjevalniki 3825 in 2845, ki za vstopno ceno okoli 9.500 dolarjev nudijo zmogljivost tudi za najbolj zahtevne. Usmerjevalniki podpirajo hitre širokopasovne povezave in najete vode, vgrajeni pa so tudi požarni zid in zmožnost šifriranja podatkov. V usmerjevalnik je vgrajen tudi digitalni procesor signalov, ki podpira tja do 240 telefonov VoIP.

    Objavljeno: 15.9.2004
  • Evropska komisija z novimi dvermi za državljane razširjene EU

    Evropska komisija je predstavila nove spletne dveri >>Dialog z državljani<<, kjer so na voljo informacije, kako lahko prebivalci izkoristijo svoje pravice na notranjem trgu EU. Portal je preveden v 20 uradnih jezikov, med drugim tudi v slovenščino. Vsebuje vodiče za deset področij prava EU in več kot 1.300 večjezičnih strani s praktičnimi napotki.

    Objavljeno: 15.9.2004
  • Canon z novimi tiskalniki

    Canon je razširil ponudbo s tremi novimi tiskalniki in dvema večfunkcijskima napravama, namenjenimi domači uporabi. PIXMA iP5000 je prvi tiskalnik na svetu s kapljicami velikosti enega pikolitra, zmore pa ločljivost tiska kar 9600 x 2400 pik na palec in hitrost 25 črno-belih oziroma 17 barvnih strani na minuto. Tiskalnik PIXMA iP6000D tiska s šestimi barvami, velikost kapljic črnila je 2 pl, ločljivost pa 4800x1200 pik na palec.

    Objavljeno: 14.9.2004
  • IBM podpira dvojedrne Opterone

    IBM je predstavil nov strežnik, ki bo kot prvi podprl novo generacijo procesorjev AMD Opteron, ki vsebujejo po dve jedri. Novi strežnik eServer 326 bo IBm začel prodajati nekaj mesecev pred začetkom prodaje novih Opteronov, vendar bo združljiv s prihajajočimi procesorji. V osnovi gre za nadgradnjo dosedanjega dvoprocesorskega sistema eServer 325, le da bo zdaj lahko vseboval do štiri jedra na sistem. IBM je prenovo izkoristil še za nekatere novosti, kot je podpora za večje pomnilnike (do 16 GB), diske SATA (do 320 GB v samem sistemu), novost pa je tudi nov sistem hlajenja sistema Calibrated Vectored Cooling, ki temelji na tehnologiji mainframe računalnikov. Cene bodo še naprej ugodne, saj je treba v ZDA za osnovni sistem odšteti le 2.200 dolarjev.

    Objavljeno: 14.9.2004
  • PTP/IP -- prenos fotografij prek interneta

    Nikon je razkril predlog za nov omrežni protokol, ki bo omogočal lažjo povezavo digitalnih fotoparatov z internetom. Protokol PTP/IP (Picture Transfer Protcol over IP) bo omogoča neposredno priključitev digitalnih fotoaparatov na omrežje TCP/IP in prenos fotografij na zadani omrežni naslov. Protokol so razvili skupaj z Microsoftom in družbo FotoNation, implementiran pa naj bi bil tudi v različnih programih in namenskih strežnikih. Nikon si obeta največ od uporabe protokola PTP/IP v kombinaciji z brezžičnimi omrežji, s čimer bi lahko omogočili trenutno dostavo fotografij na izbrani naslov. Sprva bodo protokol implementirali v novi generaciji profesionalnih fotoaparatov SLR.

    Objavljeno: 14.9.2004
  • Oracle nadgrajuje E-Business Suite

    Oracle bo v dveh mesecih objavil novo različico poslovnega informacijskega sistema E-Business Suite, ki prinaša kar čez 2.000 izboljšav. Osrednja novost nove različice z oznako E-Business Suite 11i.10 bosta modula Oracle Procurement Contracts in Oracle Services Procurement, ki bosta izboljšala predvsem področje nabave z boljšimi orodji za pogodbeno poslovanje. Oracle sicer namerava paket razširiti s številnimi izboljšavami za vertikalne trge, s katerimi želijo prodreti v posamezne panoge. Več podrobnosti bodo razkrili na bližnjih razvojnih konferencah.

    Objavljeno: 14.9.2004
  • Nova strategija delovanja in razvoja državne uprave na svetovnem spletu

    Vlada RS je sprejela novo strategijo delovanja in razvoja državne uprave Republike Slovenije na svetovnem spletu. Dokument predstavlja osnovo za sistematično izboljšanje spletne podobe in delovanja vseh organov državne uprave na svetovnem spletu ter pomeni pomemben korak k zagotavljanju učinkovite, demokratične in državljanom prijazne državne uprave.

    Objavljeno: 13.9.2004
  • Oracle zmagal v protimonpolnem sporu

    Ameriško zvezno sodišče je razsodilo, da Oracle z namero o nakupu družbe PopleSoft ne krši protimonopolne zakonodaje. Za Oracle, ki se trudi prevzeti družbo PeopleSoft že več kot leto dni, je to velika zmaga, ki morda odpira možnost o dejanskem prevzemu tekmeca na področju poslovnih informacijskih sistemov.

    Objavljeno: 13.9.2004
  • Sybase ASE Express brezplačen za Linux

    Podjetje Sybase je še eden od ponudnikov podatkovnih strežnikov, ki se je odločil objaviti brezplačni izdelek, omejeno različico glavnega izdelka Adaptive Server Enterprise (ASE). ASE Express Edition bo na voljo za operacijski sistem Linux, imel pa bo enake funkcionalnosti, kot matična različica. Express različica pa bo omejena s pomnilnikom (največ 2 GB), velikostjo baze (5 GB) in številom procesorjev (deluje le na enem). Čeprav se analitikom zdijo take omejitve nekoliko prevelike, je strežnik povsem dovolj za manjše pilotske in testne projekte, s katerimi želi Sybase spodbuditi zanimanje za svoj podatkovni strežnik, ki tekmuje s ponudbo družb Microsoft, Oracle in IBM. Uporabniki, ki želijo več, bodo morali odšteti 5.000 dolarjev na procesor za različico ASE Small Business Edition oziroma 25.000 dolarjev na procesor za različico Enterprise Edition.

    Objavljeno: 13.9.2004
  • 602PC Suite išče priložnost na trgu

    Češko podjetje Software602 je predstavilo novo različico pisarniškega programa 602PC Suite, s katerim želijo prodreti na svetovni trg. Različica 4.1 prinaša kot glavno novost predvsem zmožnost izvoza dokumentov v zapis Acrobat PDF brez dodatnih programov, s čimer naj bi dosegli večjo univerzalnost rabe kot Microsoftov Office. Za vsak primer pa je 602PC Suite povsem združljiv z Microsoftovo pisarno, vključuje pa urejevalnik besedil, preglednico, risarski program in urejevalnik digitalnih fotografij.

    Objavljeno: 13.9.2004
  • Nov vmesnik za miniaturne diske

    Skupina proizvajalcev pomnilniških izdelkov je predstavila specifikacijo CE-ATA, s katero naj bi naredili učinkovitejše vmesnike za majhne mobilne naprave. CE-ATA temelji na vmesniku Serial-ATA, le da je fizični vmesnik in kabel precej manjši. Vmesnik predvideva tudi dodatne signale, s katerimi bo mogoče bolj učinkovito nadzirati porabo energije, ki je dragocena v napravah, kot so ročni računalniki, predvajalniki MP3 in mobilni telefoni. Med podporniki so Hitachi, Seagate in Toshiba, pa tudi Intel.

    Objavljeno: 12.9.2004
  • Grafični pospeševalniki kot zvočni procesorji

    Pri podjetju BionicFX so se domislili zanimive rešitve, s katero spremenijo visoko procesno zmogljivost grafičnih procesorjev v priložnostne procesorje za zvočne učinke. Sodobni grafični pospeševalniki družb ATI in nVidia dosegajo zmogljivosti procesiranja tudi do 40 gigaflopsov, v osnovi pa niso nič drugega kot specializirani matematični koprocesorji. Rešitev AVEX (Audio Video Exchange) omogoča transformacijo zvočnih zapisov in algoritmov v podatke, ki so skladni za procesiranje grafičnih vsebin, te pa obdelane nato zopet prevede v prvotno obliko. Grafični procesorji podatke procesirajo kot teksture, ki niso prikazane na zaslonu, tako da alternativno delovanje ne moti grafike. Na ta način bo mogoče uporabljati zvočne učinke v realnem času, brez da bi v ta namen zasedli procesorski čas glavnega procesorja.

    Objavljeno: 12.9.2004
  • Evropejci se ogrevajo za spletni nakup glasbe

    Sodeč po raziskavah družbe Forrester Research, se državljani Evropske Unije vse bolj odločajo za nakup skladb v spletnih trgovinah. Apple je tako le 10 tednov po otvoritvi evropskih trgovin iTunes prodal čez 5 milijonov skladb. Isto podjetje je doslej po celem svetu prodalo že čez 100 milijonov skladb, iTunes pa za Apple postaja najbolj profitna dejavnost. Forrester Research napoveduje, da je leto 2004 prelomno, čez pet let pa naj bi bil evropski trg glasbe vreden že kar 3,5 milijard evrov.

    Objavljeno: 12.9.2004
  • Prvi telefon z diskom

    Samsung je začel s prodajo prvih mobilnih telefonov, ki imajo vgrajene diske velikosti 1,5 GB. Telefon SPH-V5400 sicer nudi predvajanje digitalne glasbe ter krajših video posnetkov, obenem pa je priložnostni pomnilniški nosilec za prenos podatkov med računalniki. Vgrajen je tudi radijski sprejemnik, zaslon z ločljivostjo 230 x 320 pik in TV izhod. Vse kaže na to, da se Samsung pripravlja na združljivost s sistemom Microsoft Portable Media Center. Telefon pa ni poceni, saj bo na Japonskem in v Koreji, kjer bo sprva na prodaj, stal kar okoli 800 dolarjev.

    Objavljeno: 11.9.2004
  • Sonyeva video kamera podpira HDTV

    Sony je postavil nov mejnik s predstavitvijo prve video kamere za domačo rabo, ki podpira snemanje v visoki ločljivosti HDTV. Posnetki s kamero HDV-FX1 imajo ločljivost 1440 x 1080 pik, najvišjo, ki jo predvideva standard HDTV. Novost so tudi senzorji Super HAD z ločljivostjo milijon pik, ki imajo nad sabo posebne mikro leče za izboljšano fokusiranje slike. Novost je tudi zmožnost snemanja neposredno v obliki slike 16:9, za uporabnike pa je dobrodošlo, da lahko HDTV posnetke posnamejo kar na običajne tračne kasete DV. Video kamera HDV-FX1 ima sicer optiko Carl Zeiss Vario-Sonnar T in 12x optični zum ter 3,5-palčni zaslon za spremljanje video posnetkov. Za povezavo z računalnikom je tako kot doslej uporabljen vmesnik i.Link (firewire). Novost pa ni poceni, saj bo za HDV-FX1 treba odšteti kar 3.700 dolarjev.

    Objavljeno: 11.9.2004
  • Microsoft tudi z biometrijo

    Microsoft je predstavil devet novih izdelkov na področju tipkovnic in računalniških mišk, med temi pa so tudi modeli s čitalci prstnih odtisov. Microsoft je bralnike vgradil v tipkovnico, miško, ponuja pa tudi samostojne čitalce. Zanimivo je, da pri novih izdelkih z biometrijo v ospredju priročnost in ne večja varnost. Izdelki, ki so namenjeni za domačo rabo, tako ponujajo možnost hranjenja in varnega dostopa do gesel v spletnih trgovinah, ki jih lahko aktiviramo le z ustreznim prstnim odtisom. Med ostalimi novostmi so novi drsniki na tipkovnicah, ki omogočajo enostavnejše premikanje in zumiranje v dokumentih. Na voljo je tudi brezžični komplet tipkovnice in miške, ki uporablja vmesnik bluetooth. Cene se gibljejo od 50 dolarjev za najcenejšo miško do 150 dolarjev za komplet tipkovnice in miške.

    Objavljeno: 11.9.2004
  • EMC prenavlja ponudbo sistemov NAS

    EMC je predstavil nove sisteme NAS, ki nudijo večjo zmogljivost in nižjo ceno od predhodnikov. Novi sistem Celerra nudi podporo za CISF, diskovne slike EMC SnapSure, stane pa okoli 40.000 dolarjev za sistem z 1 TB pomnilniškega prostora. Z njim EMC jasno cilja na neposrednega tekmeca Network Appliance, ki je za slabo tretjino dražji. Nekoliko zmogljivejši je sistem Celerra NS704G (NAS Gateway), ki ga sestavljajo do štirje krmilniški strežniki, nudi pa okoli 65% višjo zmogljivost od neposrednih tekmecev, kot je Network Appliance Gf960c. Začetna cena je tu 165.000 dolarjev. EMC je nadgradil tudi operacijski sistem DART za siteme NAS. Zdaj podpira protokol iSCSI, sistem Microsoft Volume Shadow Services (VSS), povsem pa so prenovili tudi grafični vmesnik nadzorniškega programa za DART.

    Objavljeno: 10.9.2004
  • Standard za tonerske kartuše

    Organizacija ISO je sprejela nov standard za tonerske kartuše, ki bo omogočil večjo natančnosti in transparentnost za kupce. Standard ISO/IEC 19752:2004 bo omogočal lažjo primerljivost za kupce, ki se za nakup laserskih tiskalniških naprav odločajo na podlagi izračuna skupnih stroškov lastništva. Doslej so proizvajalci navajali podatke po lastnih merilih, ki doslej niso bila primerljiva med različnimi znamkami.

    Objavljeno: 10.9.2004
  • NEC razvija pomnilnike z medpomnilnikom

    NEC je v sodelovanju z družbo Intel in organizacijo JEDEC razvil nov krmilnik za pomnilnike, ki omogoča hitrejši dostop do podatkov s pomočjo medpomnilnika. Specifikacija za Advanced Memory Buffer (AMB) bo uporabljena v novem tipu pomnilniških modulov imenovanih FB-DIMM (Fully Buffered DIMM), s čimer bo mogoče hitreje prenašati podatke med moduli in procesorjem, pa tudi med posameznimi pomnilniškimi moduli v sistemu. Pristop z medpomnilnikom močno poveča prepustnost, saj pri NECu načrtujejo hitrosti prenosa 192 GB/s, kar je štirikrat bolje kot pri navadnih modulih DIMM. Novi moduli bodo lahko imeli tudi znatno več pomnilniških čipov (do 192 GB proti 8 GB), brez degradacije hitrosti prenosa podatkov.

    Objavljeno: 10.9.2004
  • MP3 predvajalnik za športnike

    Philips je predstavil nov predvajalnik digitalne glasbe MP3, ki zna med drugim zajemati podatke o hitrosti pri teku in prehojeni razdalji. Predvajalnik Mp3Run je okrogle oblike in dovolj majhen, da ga pritrdimo okoli zapestja. Na športno obutev pa pritrdimo tipalo z vmesnikom bluetooth, ki predvajalniku posreduje podatke, ta pa jih s sintezo govora lahko posreduje športniku prek slušalk. Predvajalnik lahko tudi hrani podatke o 200 vadbah in jih po potrebi prenese na računalnik PC. Sicer pa je Mp3Run opremljen s 256 MB RAM, radijskim sprejemnikom in akumulatorji, ki zadostujejo za 10 ur

    Objavljeno: 10.9.2004
  • Strežniške rezine z Opteroni

    Sun bo v začetku naslednjega leta predstavil novo družino strežniških rezin, ki bo temeljila na procesorjih AMD Opteron, namenjena pa bo v prvi vrsti ponudnikom telekomunikacijskih storitev. Novi sistemi, ki bodo sodili v družino strežnikov Netra bodo izdelani po specifikacijah AdvancedTCA in PCI, s čimer bodo skladni s standardi v telekomunikacijskih industriji. Nove rezine bodo uporabljale Linux, Sun pa še ni sprejel odločitve, katera distribucija bo sprva podprta. Po informacijah blizu družbe naj bi Sun pripravljal tudi strežniške rezine s procesorji UltraSPARC in operacijskim sistemom Solaris, vendar o tem za zdaj še ne želijo dajati komentarjev.

    Objavljeno: 9.9.2004
  • Souporaba sredstev prek vmesnika iSCSI

    Podjetje Rocket Division Software je predstavilo novo programsko rešitev, ki omogoča souporabo pomnilniških sistemov prek protokola iSCSI. Programi StarWind (strežnik) in StarPort (odjemalec) omogočata, da lahko sredstva na posameznem sistemu ponudimo prek omrežja, pri tem pa zadržimo združljivost na bločnem nivoju oziroma protokolu SCSI. S pomočjo obeh programov je mogoče na tak način souporabljati zapisovalnike CD in DVD, tračne enote, diske ali celotne pomnilniške podsisteme. Oba programa sta brezplačna, s čimer avtorji pričakujejo velik interes javnosti.

    Objavljeno: 9.9.2004
  • Nokia 9300 -- novi Communicator

    Nokia je predstavila novo generacijo priljubljenega pametnega telefona Communicator, ki je manjša in lažja od predhodnikov. Nokia 9300, kot se telefon imenuje ima povsem novo obliko z bolj zaobljenimi linijami, tako kot doslej pa ima pod pokrovom skrito popolno tipkovnico in zaslon s 65.536 barvami. Nov telefon deluje v omrežjih GSM, GPRS in EDGE, novost pa je tudi možnost vzpostavitve konferenčnih klicev, s katerimi lahko povežemo pet uporabnikov.

    Objavljeno: 9.9.2004
  • HP prenavlja pomnilniške sisteme

    HP je predstavil nov vrhunski pomnilniški sistem StorageWorks XP12000 Disk Array, ki je zasnovan na arhitekturi družbe Hitachi Data Systems in HP-jeve programske opreme. Sistem je zelo prilagodljiv, saj omogoča konfiguracijo od 1 TB z uporabo devetih diskov, do celih 332 TB, ko bodo v začetku drugega leta na voljo novi diski velikosti 300 GB. XP12000 omogoča tudi uporabo različnih zmogljivosti diskov, med drugim take s cenejšimi vmesniki, s čimer lahko v isti pomnilniški sistem uporabljamo v različne namene, denimo za transakcijske sisteme in arhiv.

    Objavljeno: 9.9.2004
  • TagmaStore - novi največji pomnilniški sistemi HDS

    Hitachi Data Systems je predstavil novo družino pomnilniških sistemov TagmaStore, ki zmore hraniti kar tja do 32 PB (petabytov) podatkov. Po navedbah proizvajalca se nov sistem uvršča v sam vrh svetovne ponudbe in tako po količini prostora kot tudi hitrosti delovanja prekaša tekmece, kot so EMC, IBM in Sun.

    Objavljeno: 8.9.2004
  • Standard za tavanje med Wi-Fi in GSM

    Štirinajst proizvajalcev mobilnih telefonov je podprlo predlog, s katerim naj bi dosegli preprosto tavanje med obstoječimi omrežji GSM in Wi-Fi. Skupina in specifikacija nosita ime Unlicesed Mobile Access (UMA, glavni cilj pa je zagotovitev medsebojne združljivosti med mobilnimi telefoni in rešitvami v brezžičnih omrežjih. Specifikacija ni zaprta samo za omrežja Wi-Fi (802.11), saj načrtujejo v prihodnje povezavo tudi z drugimi, kot so bluetooth, UWB in WiMax. Med podporniki so Nokia, Siemens, Sony Ericsson in Motorola, pa tudi številni proizvajalci brezžične omrežne opreme. UMA naj bi specifikacijo predlagala kasneje združenju 3GPP za uvrstitev v uradni standard mobilne telefonije.

    Objavljeno: 8.9.2004
  • IDF jesen 2004

    Intel je na jesenski izvedbi razvojne konference IDF 2004 spregovoril o svojih načrtih in novostih za prihajajoče mesece, pa tudi širše. V ospredju dogajanja je brez dvoma usmeritev proizvajalca čipov v procesorje, ki bodo vsebovali dve, kasneje pa morda tudi več jeder. Po novih načrtih naj bi Intel dvojna jedra vgradil v svoje osrednje izdelke, procesorje Pentium in Xeon v drugi polovici leta 2005, toda to bo šele začetek poti z več jedri. Do leta 2006 pa naj bi bila že polovica vseh Intelovih izdelkov podprta z dvema jedroma.

    Objavljeno: 8.9.2004
  • Rambus predlaga standard za hitrejše pomnilnike

    Podjetje Rambus je predstavilo novo tehnologijo povezovanja pomnilnikov, ki bo omogočala znatno večje prenosne hitrosti, kot dosedanji sistemi. Pri Rambusu opozarjajo, da postajaj povezovanje običajnih pomnilniških modulov ob vse večjih prenosnih hitrostih resna ovira, ki pa jo lahko sistem dinamičnega povezovanja vsak z vsakim (DPP; Dynamic Point-to-point) v kombinaciji s pomnilniki XDR preseže. Za hitrejše pomnilnike predlagajo tudi nov tip modulov imenovan XDIMM, celota pa naj bi omogočala delovne takte v območju med 3,2 in 6,4 GHz. Sistem uporablja 32 signalnih parov in omogoča priključitev do 18 pomnilniških elementov.

    Objavljeno: 8.9.2004
  • Prva večfunkcijska naprava s tehnologijo Ecosys

    Kyocera Mita je predstavila svojo prvo večfunkcijsko napravo, ki uporablja tehnologijo Ecosys, znano po nizkih stroških lastništva. Model FS-1018MFP nudi tiskanje na papir velikosti A4 v ločljivosti 1200 pik na palec in hitrost 18

    Objavljeno: 7.9.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji