• Hitri SSD

    Podjetje Smart Modular Technologies je predstavilo Optimus SSD, domnevno najhitrejši disk na zemeljski obli. Disk velikosti 1,6 TB bo zmogel brati s hitrostjo kar 1 GB na sekundo. Malček, ki meri 2, 5 palcev, tudi pri zapisovanju ni lene sorte, saj bo zmogel zapisati datoteko velikosti 500 MB v času ene sekunde. Hitri dirkač bo poleg potratne velikosti 1,6 TB na voljo še v 200, 400 in 800 GB izvedénkah. Cena ni znana, a obljubljajo, da ne bo pretirana.

    Objavljeno: 7.8.2011
  • Gmail kot Outlook

    Uporabniki Googlove storitve za elektronsko pošto, Gmail, smo dobili novo nastavitev za boljši videz in učinkovitost spletnega nabiralnika. Pod Laboratorijem je po novem Podokno za predogled (ang. Preview Pane), s katerim pridobimo hiter vpogled na trenutno označeno sporočilo oziroma pogovor. Možnost bo poznana vsem uporabnikom Googlove mobilne aplikacije za Gmail ali lastnikom namiznega Outlooka, ki je takšno postavitev elementov uvedel že pred leti. Ob vključeni možnosti dobimo v desnem kotu novo ikono s tremi statusi. Privzeti Brez razdelitve nam ohrani prejšnje stanje nabiralnika, Navpična razdelitev nam prikaže vsebino sporočila na desni strani, medtem ko jo Vodoravna razdelitev pripne pod našteta sporočila.

    Objavljeno: 6.8.2011
  • Facebook brez sestrske ljubezni

    Podjetje Facebook je zapustila Randi Zuckerberg, vodja marketinga in sestra ustanovitelja ter predsednika družbe, Marka Zuckerberga. Kot razlog svojega odhoda je navedla navzkrižne interese, saj naj bi jo bolj zanimalo delo z novimi tehnologijami v medijskem poslu kot birokracija, s katero se je soočala do sedaj. Takoj po odhodu je ustanovila svoje podjetje z imenom RtoZ Media. Ali bo z njim konkurirala mlajšemu bratu, bo jasno v kratkem, ko bo Randi javnosti predstavila prihodnje projekte.

    Objavljeno: 6.8.2011
  • Google v vojni

    Google je v vojni, kjer z vso svojo orožarno brani ozemlje imenovano Android. Začel je z odprtim pismom podpredsednik družbe, David Drummond. V njem je odkrito obsodil Apple in Microsoft prilaščanja patentov tehnologij, uporabljenih pri izdelavi pametnih telefonov. Tovrstne dejavnosti zavirajo nadaljnji razvoj, sicer hitro rastoče panoge. Nakupi patentnih paketov, kakršen je bil nedavni prevzem patentov družbe Nortell, ki so ga izvedli Apple, Microsoft in Oracle, so dejanja neposredno uperjena proti odprtemu operacijskemu sistemu Android.

    Objavljeno: 5.8.2011
  • Mobilno na Monitor

    Pametni telefoni so na pohodu, zato nas je v uredništvu zanimalo, kako pogosto nas obiščete z njimi. Število obiskovalcev, ki zaidejo na spletni portal Monitor.si, ko pohajkujejo po opravkih, se iz meseca v mesec počasi, a vztrajno veča. Zadnji mesec (vas) je bilo takšnih za 4,17 odstotka. Najpogosteje se na spletišču znajde tablica iPad, od telefonov pa je najbolj nadležen Samsung Galaxy S. Na priloženem grafikonu, je prvi označen z modro, drugi z zeleno barvo, medtem ko siva označuje naprave izven prve deseterice.

    Objavljeno: 5.8.2011
  • T-2 zaključuje postopek prisilne poravnave

    Neuradno so upniki podjetja T-2 z večino izglasovali prisilno poravnavo. Čeprav se rok za glasovanje izteče šele 13. avgusta, je že danes znano, da gre podjetje v prisilno poravnavo. Dobra novica za uporabnike njihovih storitev pomeni, da se bo uspešno poslovanje družbe lahko nadaljevalo naprej. T-2 ima stabilno tekoče poslovanje in pridno veča število svojih naročnikov. Dobro tretjino dolga naj bi zato odplačali že v naslednjih osmih letih.

    Objavljeno: 5.8.2011
  • Največji hekerski napad doslej

    Raziskovalci podjetja McAfee so odkrili največji hekerski napad v zgodovini tovrstnega kriminala. Šlo naj bi za serijo protizakonitih vstopov v 72 organizacij po svetu. Od leta 2006 so zlikovci prevzemali nadzor nad omrežji v Združenih državah Amerike, Kanadi, Koreji, Indiji in drugih nič hudega slutečih državah. Operacija Shady RAT, kot so jo raziskovalci poimenovali, je ime dobila po načinu nelegalnega vstopa v tujo mrežno infrastrukturo. Nekdo znotraj organizacije je prejel na videz čisto običajno elektronsko sporočilo z zlonamerno priponko. Ta je med drugim lahko bila v obliki Wordovega dokumenta, Excelove tabele ali PDF datoteke. Nič ni več varno. Tako zagnani programi so v ozadju namestili prava orodja, ki so omogočala nepridipravom oddaljeni dostop. Drugo je potekalo po želji naključnega napadalca. Po ocenah strokovnjakov so ti napadi bolj skrb vzbujajoči kot podobna, bolj medijsko izpostavljena dejanja skupin, kakršni sta na primer LulzSec ter Anonymous. Edino in najbolj učinkovito zdravilo proti nadlogi je obveščanje. Samo informirani uporabniki bomo lahko v prihodnosti poskrbeli, da se število incidentov ne bo še naprej iz leta v leto vztrajno večalo.

    Objavljeno: 4.8.2011
  • Google kliče Slovenijo

    Leto dni mineva kar je Google predstavil storitev Voice, ki je bila namenjena zgolj uporabnikom na področju ZDA. Ob tokratnem znižanju mednarodnih tarif so se pri spletnem velikanu iz Kalifornije odločili, da tovrstno čvekanje razširijo po svetu. Ikona majhnega zelenega telefona v pogovornem oknu slovenskega računa Gmail ponazarja, da je Google Voice dostopen tudi na sončni strani Alp. Pred uporabo je treba naložiti ustrezen programski dodatek ter naložiti denarna sredstva na račun. Cene so konkurenčne, uporabniki na počitnikovanju v tujini lahko na primer kjerkoli širom zemeljske oble kličejo v Slovenijo za 0,11 (mobilna omrežja) in 0,03 evra (stacionarni telefon) na minuto. Našteti številki sta brez davka, saj Google obračuna dacarske dajatve glede na državo v katero kličemo. Za Slovenijo je tako treba prišteti še 20 odstotni pribitek.

    Objavljeno: 4.8.2011
  • Chrome še hitrejši

    Obsedenec s hitrostjo, Google, je v zadnjo stabilno različico brskalnika Chrome pretihotapil funkcionalnost Instant Pages, ki omogoča, da se določene spletne strani naložijo skoraj v istem trenutku, ko uporabnik klikne na njihovo povezavo. Gre za delovanje v ozadju, ki omogoča predhodno prenašanje vsebine prvih nekaj rezultatov iskalnega pojma. Mehanizem deluje tako dobro, da uporabnik dejansko sploh ne ve, da gre za neke vrste optično prevaro in ne za hitrejši prenos ničel in enk skozi njegovo pipico v splet.

    Objavljeno: 4.8.2011
  • Nokia (ne) zna šteti

    Ob predstavitvi novega pametnega telefona z zaslonom na dotik, Nokia 500, so Finci napovedali novo številčenje svojih modelov. Naprave z oznako od 100 naprej bodo cenovno dostopnejše, medtem ko bodo trimestne cifre z devetico na prvem mestu predstavljale prestižni vrh njihove ponudbe. Tako Nokia 500, ki jo cenijo na 150 evrov (brez davkov in prispevkov), predstavlja zlato sredino. Žal se je pri dotičnem modelu izkazalo, da Nokia kljub novemu označevanju izdelkov ne zna šteti, saj je procesor s taktom 1 GHz na papirju dosti hitrejši kot v resnici. Gre za starejšo ARM11 arhitekturo, zato se dotični procesor lahko kosa zgolj z aparati, ki tiktakajo pri 400 MHz.

    Objavljeno: 3.8.2011
  • Skype je/ni prišel na iPad

    Včeraj je tablica podjetja Apple dobila dolgo pričakovani Skype. Aplikacija uporabnikom iPada omogoča pogovor s pisanjem, klice in, v primeru tablice številka 2, dvosmerno video komunikacijo. Ker je dotični Skype napisan z mislijo na velik zaslon, zna izkoriščati dodatno prikazovalno površino, zato informacij na njej ne manjka. Uporabniški vmesnik je tako bližje namizni različici kot tisti, prilagojeni telefonom. Za razliko od konkurenčnega programa FaceTime, deluje bodisi z brezžično bodisi 3G povezavo.

    Objavljeno: 3.8.2011
  • Iz našega arhiva: Domači strežnik 2011

    Leta 2007 je Microsoft prvič izdal strežnik za domačo rabo, imenovan Windows Home Server. Težko rečemo, da je izdelek obnorel svet, vsekakor pa je imel, oziroma ima kar nekaj zadovoljnih uporabnikov. Po skoraj treh letih smo končno dočakali novo različico Windows Home Server 2011, ki so jo razvijali pod kodnim imenom "Vail". Vendar pa ta različica ni povsem to, kar smo zvesti uporabniki pričakovali. Je to res slabo?

    Objavljeno: 2.8.2011
  • Desire dobil nadgradnjo

    HTC se je uklonil željam uporabnikov, ki so zahtevali nadgradnjo operacijskega sistema Android za svoj priljubljeni telefon. Z Gingerbreadom bo vsaj nekoliko utišal kritike, ki so ga obsojali zaradi slabe podpore dobro leto dni staremu telefonu. Seveda brez kompromisov ni šlo. Nadgradnja je le za naprednejše uporabnike, saj gre za tako imenovano RUU posodobitev, ki se izvede z orodjem za menjavo ROMa. Slednje pomeni, da je treba napravo povezati z računalnikom in popolnoma izbrisati vse, kar je na njej. Stike, sporočila in datoteke, shranjene na notranjem spominu je pred posegom potrebno shraniti na varno mesto.

    Objavljeno: 2.8.2011
  • Naslednji iPad bodo delali roboti

    Podjetje Foxconn, ki za Apple izdeluje sestavne dele njihovega telefona in tablice, bo v naslednjih treh letih z roboti zamenjalo kar milijon delavcev. Gre za industrijske robote, ki bodo namesto človeka opravljali preprosta opravila, kakršno je varjenje ali sestavljanje. Poteza naj bi podjetju zmanjšala stroške dela in utišala kritike na račun nečloveških pogojev delavcev v njihovih obratih. Zaradi povečanega števila samomorov in nesreč pri delu so proti Foxconnu v preteklosti že bile uvedene številne preiskave s strani njihovih največjih naročnikov.

    Objavljeno: 2.8.2011
  • Brskalnik številka 2

    Chrome, brskalnik podjetja Google, vztrajno pleza po lestvici priljubljenosti. V Angliji je v zadnjem merjenju prehitel celo Mozillino lisičko in zaostal le za Internet Explorerjem. Otok je sicer zelo naklonjen Googlu kot blagovni znamki, saj njegov iskalnik uporablja več kot štiri petine tamkajšnjih uporabnikov spleta. Če vzamemo v ozir še izdatno reklamno kampanjo, v kateri je velikan iz Kalifornije na veliko oglaševal dobrote brskalnika Chrome, nas rezultat ne preseneča. Tudi v pri nas, ob obisku Monitorjeve strani, je Chrome na drugem mestu, a trenutno še precej zaostaja za številko ena v Sloveniji, Firefoxom.

    Objavljeno: 2.8.2011
  • Iztok Klančnik novi direktor HP Slovenija

    Hewlett-Packard Slovenija je po skoraj treh mesecih končno dobil novo vodstvo. Potem, ko je v začetku maja z mesta generalnega direktorja odstopil Matjaž Kureš, so danes iz družbe sporočili, da so na ta položaj imenovali Iztoka Klančnika. Več preberite na tej povezavi:

    Objavljeno: 1.8.2011
  • HTML5 po receptu podjetja Adobe

    Na spletnem naslovu Adobe Labs se je pojavilo novo orodje Edge. Gre za pripomoček, namenjen oblikovanju animacij, ki bo kreativcem omogočil izdelavo Flashu podobnih spletnih vsebin. S pomočjo opisnega jezika HTML, JavaScripta in slogov CSS bo Edge znal izpljuniti izdelek, ki ga bodo brez težav prebavile tudi Applove naprave. Ker želijo pri Adobu orodje še dodatno izpiliti, so predstavili zelo zgodnjo različico aplikacije. Z veliko količino povratnih informacij, ki se jih nadejajo, bodo naslednje leto lahko izdali dostojno alternativo za Flash. Slednji seveda ne bo izginil, saj se bo Edge dosedanjemu skupku pripomočkov podjetja Adobe le pridružil in bo znal z ostalimi člani skupine odlično sodelovati. Pri podjetju pravijo, da bo Edge njihov odgovor vedno zmogljivejšemu HTMLju ter mobilni prihodnosti, kjer Flash nima česa iskati. Starosto spletne animacije bodo tako še dodatno usmerili v izdelavo spletnih iger, videa in poslovnih aplikacij, za ostalo bo poskrbel novinec Edge.

    Objavljeno: 1.8.2011
  • Prenosna tipkovnica vredna dragega telefona

    Tipkanje daljšega teksta na pametnem telefonu ni prijetno opravilo. Tudi mobilniki z vgrajenimi fizičnimi tipkami se v tem oziru ne izkažejo najbolje, zato si je za pisanje besedila na mobilnih napravah, dobro omisliti ločeno tipkovnico. Bera na tem področju nikakor ni slaba. Elecom je predstavil par zložljivih, brezžičnih primerkov ob katerih se pocedijo sline vsakemu nadobudnemu pisatelju, ki nosi s sabo malčka z operacijskim sistemom iOS ali Android. Obe tipkovnici se z napravo povežeta preko povezave Bluetooth in se ponašata z odličnim dometom. Ker so uporabniki pametnih telefonov znani po debelejših denarnicah, ki se rade razprejo, so Japonci tipkovnicama nalepili listka z visoko ceno. Tipkovnica za naprave z logotipom jabolka stane 144 dolarjev, medtem ko je tista za Androida še slabih sto dražja.

    Objavljeno: 1.8.2011
  • IPad namesto delovnih zvezkov

    Po vzoru Korejcev, ki so se odločili knjige in zvezke zamenjati za tablico lastne izdelave, so podobno pot ubrali na srednji šoli Lake Minneola, Florida. Pol milijona vreden projekt bo zagotovil najbolj želeno tablico na svetu vsakemu izmed učencev, ko se čez nekaj tednov vrnejo za šolske klopi. Prenosno računalo bodo uporabljali tako v šoli kot doma. Z drzno potezo bo Lake Minneola postala prva javna šola v Združenih državah Amerike s tovrstnim projektom. Ravnatelj šole upa, da je omejena sredstva šole vložil na najboljši možni način. Sliši se dobro, kako se bo projekt odrezal v resničnem življenju pa je odvisno od načina uvajanja ter dobre računalniške podpore.

    Objavljeno: 1.8.2011
  • Češka podpora piratom

    Češka zveza za boj proti piratstvu toži za pet milijonov evrov šestnajstletnega mladeniča, ki je imel na spletu objavljeno stran s povezavami do avtorsko zaščitenega materiala. V tej državi delujoča Piratska stranka je ogorčena. V odgovor nerazumnemu dejanju so postavili lastno spletišče z desetkrat številčnejšimi povezavami do nelegalnih filmov. Stran Tipnafilm.cz prepovedanih datotek ne gosti, ampak ima objavljene le poti do njih. S tovrstnim udejstvovanjem želijo opozoriti, da trenutna češka zakonodaja objavljanja povezav do avtorsko zaščitenih vsebin izrecno ne prepoveduje in so kot take povsem zakonite. Piratska stranka Zvezi za boj proti piratstvu sporoča, naj pustijo domnevne mladoletne prestopnike pri miru in se lotijo raje njih, če so tako zelo prepričani v svoj prav. Podpredsednik Piratske stranke je dejal, da bodo šibkejše tudi v prihodnosti varovali pred dejanji Zveze za boj proti piratstvu, saj so končno izkopali bojno sekiro ter se z njimi spustili v odkrit spopad.

    Objavljeno: 31.7.2011
  • Hroščata Java 7

    Po petih letih razvoja je Java številka sedem med nami. Kot se za novo programsko orodje spodobi, ni brez hroščev. Prvo opozorilo so objavili razvijalci odprtokodnega projekta Apache Lucene, pogona za tekstovno iskanje. V dobronamernem sporočilu so zapisali, da zaradi optimizacije prevajalnika ta nekatere zanke napačno prevede. Slednje privede do sesutja JVMjev (Java Virtual Machine), v najhujših primerih pa celo do napačnih rezultatov, ki posledično pomenijo končni izdelek s programskimi napakami. Prva projekta, ki se z Javo 7 ne ujameta, sta Apache Lucene Core ter Apache Solr. Na težavo so opozorili pet dni nazaj, zato Oracle ni utegnil pravočasno ukrepati. Popravki so vendarle v izdelavi in bodo vključeni v prvo večjo nadgradnjo.

    Objavljeno: 31.7.2011
  • Google išče s tablicami

    Google je prenovil videz iskalnika za tablice. Če vsem znani spletni naslov obiščemo bodisi z iPadom bodisi z eno izmed alternativ, se nam na zaslonu prikaže močno predrugačena spletna aplikacija. Videz gumbov je modernejši, prisotna je ukazna vrstica z orodji in ukaz za iskanje so pomaknili vrstico nižje. Nič čudnega, saj nam klik nanj odkrije zamenjavo za stransko vrstico iz prejšnjega oblikovanja, gumbe za filtriranje vsebine. Zdi se, da je bil oblikovalcem pri delu najbolj domač rek, večje je bolje. Na tablicah je Google večji povsod. Obsežnejše so črke, gumbi ter slike za predogled. Da našteto ne bi bilo vse, so povečali tudi hitrost samega iskanja.

    Objavljeno: 30.7.2011
  • Outfit7 brez vodje

    Direktor slovenskega čudežnega podjetja Outfit7, Andrej Nabergoj, je napovedal svoj odhod. Leto dni, dvanajst govorečih živali ter 150 milijonov prenosov je bilo dovolj, pravi, napočil je čas za nove izzive. Nabergoj se je pridružil podjetju ravno v času, ko se je rojeval Talking Tom, njihova največja uspešnica. Zaslužen je za selitev v Palo Alto. V Kaliforniji so se mladeniči trudili najti podobno pot kot soroden kulturni fenomen, igra Angry Birds. Iskali so ljudi, ki bi jim pomagali prenesti uspeh njihovih izdelkov iz operacijskih sistemov iOS ter Android na druga področja zabave. Nabergoj je pred odhodom imel vizijo govorečih prijateljev v obliki razširjene blagovne znamke, prisotne pri filmu, igrah ter igračah. Razloga za odhod, ni želel navesti.

    Objavljeno: 30.7.2011
  • Sky zaprisegel tretji dimenziji

    Angleška televizija Sky misli resno s tehniko 3D. Ko smo že mislili, da je gledanje treh dimenzij ponovno vznikla modna muha in so tovrstni televizijski programi le del prestiža, je britansko podjetje napovedalo pravo invazijo vsebin v 3D tehniki. V ta namen so združili moči s produkcijsko hišo Atlantic, s katero bodo poskrbeli za lasten 3D program. Poleg obljubljenih kakovostnih vsebin z dodatno dimenzijo bodo na 3Dju posvečenemu kanalu vrteli uspešnice, kot so Toy Story 3, Tron: Legacy in Pirates of the Caribbean 4.

    Objavljeno: 30.7.2011
  • Hackanje avtomobilov

    Dva prijazna razbijalca računalniških zaščit, Mathew Solnik in Don Bailey, raziskovalca pri iSec Partners, sta odkrila način, kako s poslanim SMS sporočilom odkleniti in vžgati tuj avtomobil. To jima je uspelo z zlorabo luknje v komunikaciji avta s sodobno storitvijo asistence vozniku v zagati, OnStar. Preden se na tej strani luže začnemo veseliti, saj dotična storitev deluje večinoma z ameriškimi prevoznimi sredstvi, naj omenimo, da sta fanta uspela razvozlati komunikacijski protokol v dodatnih dveh storitvah na daljavo, katerih imen ne bosta izdala. Zase bosta obdržala tudi način, na katerega sta se dokopala do daljinske kontrole, vsaj dokler pristojni ne odpravijo pereče nevarnosti. Zadevo sta poimenovala "war texting« in jo bosta konec tedna v praksi predstavila na konferenci Black Hat.

    Objavljeno: 29.7.2011
  • Nova tehnologija stereoskopskih televizorjev (3D)

    Tako pri projektorjih 3D kot tudi pri televizorjih 3D za domači kino se je od promocije stereoskopskega prikazovanja pred dobrim letom uveljavila tehnika hitrega izmeničnega prikazovanja slike za levo in desno oko, kar daje vtis prostorske slike. Takšen način zahteva aktivna preklopna očala, ki so sinhronizirana s televizorjem oziroma projektorjem prek infrardečega vmesnika (ali v novejšem času blue-tooth). Očala so precej težka in pri nekaterih gledalcih se zaradi migotanja slike hitro pojavi utrujenost oči, sploh pa se uporaba odsvetuje vinjenim osebam, osebam pod vplivom mamil, nosečnicam ali epileptikom. Očitek očalom je tudi neekološkost zaradi vgrajenih baterij.

    Objavljeno: 29.7.2011
  • Google vam pohitri spletno stran

    Google je že od nekdaj obseden s hitrostjo. Zanjo je pripravljen žrtvovati marsikateri oblikovalski vložek in izdatno pomagati izdelovalcem spletnih strani. V preteklosti so v ta namen že izdali dodatek za spletne brskalnike, razvojno ogrodje ter vsadek za priljubljeni spletni strežnik Apache. Tokrat so šli še korak dlje. Na spletu ponujajo storitev Page Speed Service, kjer lahko lastniki oziroma izdelovalci spletnih strani zaprosijo za pomoč. Naslednji korak je preusmeritev DNS zapisa na Googlov strežnik, ki prestreže vsebino in jo prepiše skladno z bogatimi izkušnjami spletnega velikana. Z drugimi besedami, storitev popravi HTML, CSS, JavaScript in stisne napihnjene datoteke. Poleg naštetega uporabi še druge, dokazano uspešne postopke, ki močno pohitrijo nalaganje popravljene spletne strani. Rezultati se gibljejo od 25 do 60 odstotkov časovnega prihranka. Če nam ne verjamete na besedo, lahko trditev preverite s preprostim testom, ki je na spodaj navedeni povezavi.

    Objavljeno: 29.7.2011
  • Kindle se igra

    Najpopularnejši bralnik z elektronskim črnilom je dobil dodatno namembnost. Z napravo, ki je primarno namenjena knjigam, se po novem povsem spodobno igra. Podjetje Big Fish je za večino različic bralnika Kindle izdalo enega svojih največjih hitov, igro skritih predmetov z naslovom Hidden Expedition: Amazon. Vsako sceno so razvijalci prilagodili manj zmogljivemu zaslonu, zato je igra tudi v črno-beli tehniki videti slastno. Igranje je, zaradi težjega vnosa na Kindlu, resda malce nerodno, ampak hej, podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Če smo čisto iskreni, zadeva ni ravno zastonj, saj jo na Amazonu ponujajo za pet dolarjev. Slovenci v praznjenje denarnic (za zdaj) nismo vključeni, a se zato znamo znajti na tisoč in en način.

    Objavljeno: 29.7.2011
  • Digitalni stadion za London 2012

    London, prizorišče poletnih olimpijskih iger leta 2012, že odšteva dneve do velikega dogodka. V ta namen so pripravili zanimivo spletno tekmovanje. Uporabniki Twitterja lahko z oznako #1yeartogo objavijo sporočilo, ki šteje za rezultat države, za katero navijajo. Na uradni spletni strani so postavili tako imenovani digitalni stadion, na katerem bodo v živo objavljali Tweete vodečih pet držav. Vso zadevo bodo dodatno promovirali z različnimi akcijami, ki se jih bodo udeležili zvezdniki kalibra Usain Bolt, skozi preostanek leta. V olimpijskem parku, centru vodnih športov in posebnih projekcijah na stolpu BT Tower ter trgu Trafalgar Square bo moč objavljena sporočila videti v polnem sijaju. Reklamna kampanja je že v polnem teku, kdo trenutno vodi lahko preverite na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 28.7.2011
  • Se kvalitetna vsebina prodaja?

    Vprašanje iz naslova ni novo. Novejši je le način prodaje. V času, ko je vedno več vsebine digitalne sorte, potekajo stvari neprimerno hitreje. Pravi test pripravljenosti trga na tovrsten način plačevanja za storitev informiranja, so izvedli fantje pri spletišču Ars Technica. Izčrpen pregled in oceno novega operacijskega sistema OS X Lion, ki ga je na devetnajstih straneh opisal John Siracusa, so objavili v Amazonovi spletni prodajalni kot e-knjigo. Izdelek, za katerega so zahtevali pet dolarjev, je v enem dnevu kupilo več kot tri tisoč bralcev, kar je v skupno blagajno prineslo 15.000 ameriških dolarjev. Tudi, ko odštejemo Amazonovo maržo, je številka še vedno zavidanja vredna, zato lahko takšnih in podobnih eksperimentov v prihodnosti pričakujemo še več. Omenjen članek je na spletni strani Ars Technice sedaj na voljo zastonj.

    Objavljeno: 28.7.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji