• Zmogljivejši in dvojni 040.SIM

    Naročniki GSM omrežja 040 operaterja SI.Mobil lahko za 2380 tolarjev naročijo zmogljivejšo kartico SIM, ki omogoča shranjevanje bistveno večje količine podatkov. Zmogljivejša kartica pomni 250 imen in številk v imeniku (običajna SI.Mobilova le 100) in 20 kratkih sporočil SMS (običajna pa natanko pol tega). Večja je tudi zmogljivost pri oblikovanju imenika za omejeno izbiranje (FDN), ki ima na novi kartici 25 pomnilniških mest. Za uporabo storitve imenika FDN ni naročnine ali priključnine, pri SI.Mobilovi naročniški službi je zanjo treba samo pridobiti brezplačni kodi PIN2 in PUK2.

    Objavljeno: 26.6.2000
  • V Sloveniji je elektronsko poslovanje zakonito

    Državni zbor je 13. junija sprejel zakon o elektronskem poslovanju, ki je bil dne 23. junija 2000 objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije št. 57. Zakon uvaja pravno podlago za uporabo elektronskega podpisa in elektronskega arhiva ter natančno predpisuje primere in načine njune uporabe.

    Objavljeno: 26.6.2000
  • Nadgrajevalni dodatek iMaxpowr G3

    Računalniki Apple iMac so dobili ogromno novih privržencev, vendar je nekatere motilo, da se računalnika načeloma ne da nadgrajevati. To je odslej možno z dodatkom iMaxpowr G3, ki ga izdelujejo pri podjetju Newer Technology. Na kartici sta procesor 466 MHz PowerPC G3 in dopolnjen pomnilnik ROM, tako da nadgradnja ne zahteva drugih posegov v strojni in programski opremi. Dodatek deluje le na starejših modelih, ne pa na novih, kakršen je recimo iMac DV. Cena kartice je 700 dolarjev, če pa podjetju vrnete stari procesor in ROM, vam vrnejo 200 dolarjev.

    Objavljeno: 26.6.2000
  • Oracle E-business Suite 11i

    Oracle je predstavil novi rod programske opreme Oracle E-Business Suite 11i, prve celostne zbirke e-poslovnih namenskih programov za tržišče. Novi komponenti za vodenje odnosov s kupci (Customer Relationship Management -- CRM) in naročila (Order Management) dopolnjujeta že obstoječe finančne komponente, komponente za vodenje kadrov, proizvodnje, preskrbovanja, projektov in dobavnih verig. Zbirka Oracle E-Business Suite 11i omogoča takojšnje vključevanje namenskih programov za e-poslovanje v celotnem podjetju -- od kupcev in partnerjev do dobaviteljev. To podjetjem omogoča popolno avtomatizacijo poslovanja, vse od prodaje in trženja v svetovnem spletu do vodenja stikov z dobavitelji in preskrbovanja prek interneta.

    Objavljeno: 25.6.2000
  • Nova kriza elektronskih komponent?

    Tržni analitiki napovedujejo, da bomo v drugi polovici leta doživeli novo krizo ključnih elektronskih komponent, saj zaloge proizvajalcev zelo hitro kopnijo. Po mnenju direktorja družbe Intel je to posledica premajhnih naložb, ki jih je elektronska industrija izvedla v letih 1998 in 1999. Zaradi tega lahko pričakujemo višanje cen. Med prvimi bo podjetje Micron, največji proizvajalec pomnilnikov v ZDA, ki je že oznanil skorajšnjo podražitev 64-megabitnih vezij.

    Objavljeno: 25.6.2000
  • Podpora za Pocket PC in Microsoft Reader

    Microsoft je zbral podporo že več kakor 30 založniških hiš v projektu elektronskih knjig za ročne računalnike Pocket PC in program Microsoft Reader. Potem ko so sprva sklenili dogovor z verigo knjigarn Barnes & Noble, so uspeli doseči dogovor še za okrog 800 različnih naslovov, ki bodo na voljo že poleti.

    Objavljeno: 25.6.2000
  • Transmetin pomembni zaveznik

    Podjetje Transmeta je dobilo pomembnega zaveznika. Družba Gateway je objavila, da namerava procesorje Crusoe in operacijski sistem Mobile Linux uporabiti v novih internetnih terminalih, ki jih razvijajo skupaj z družbo America Online (AOL). V pripravi sta pravzaprav dva modela, ki bosta prišla v prodajo konec leta in v začetku naslednjega leta, oba pa bosta skupaj z zaslonom stala manj od 500 dolarjev.

    Objavljeno: 24.6.2000
  • Računalnik QBE podjetja Aqcess Technologies

    Podjetje Aqcess Technologies je pričelo prodajati računalnik QBE, s katerim so presenetili javnost in prejeli nagrado za najboljši izdelek na lanskem sejmu Comdex. Računalnik je velik kakor list velikosti A4, debel je nekaj manj kakor 5 cm, vsebuje pa 400 MHz procesor Pentium II, 12 GB disk, 128 MB pomnilnik, 13,3-palčni barvni zaslon z aktivno matriko, modem in kup dodatnih naprav, med katerimi so čitalniki za pametne in magnetne kartice in videokamera. Za vnos podatkov ima sistem vgrajeno razpoznavo govora in pisave, celota pa stane okrog 4800 dolarjev.

    Objavljeno: 24.6.2000
  • GSM bo znal tudi določiti položaj

    Švedski telekomunikacijski operater Telia in proizvajalec opreme Ericsson sodelujeta pri razvoju in uvajanju storitev v omrežju GSM, ki bodo temeljile na določanju položaja uporabnika. Pričakovani primeri rabe zajemajo ugotavljanje najbližje bolnišnice, avtomehanika ali postajališča za taksi. Ericsson in Telia nista razkrila vrednosti svojega sodelovanja.

    Objavljeno: 24.6.2000
  • Bolj berljivi zasloni LCD

    Podjetje Trivium je objavilo podatke o novi tehnologiji za zaslone LCD, ki bo omogočala precej boljšo vidljivost pri močni zunanji svetlobi, obenem pa drastično zmanjšanje porabe energije. Novi tip tankega polimernega filma Trivium Diodic Lens omogoča prepustnost 100 % svetlobe iz vira svetlobe za zaslonom, hkrati pa omogoča odboj okrog 85 % zunanje svetlobe. To omogoča zelo berljive in svetle zaslone predvsem v težkih svetlobnih pogojih. Zaradi učinkovitosti pri izrabi zunanje svetlobe naj bi zmanjšali porabo energije kar za dvakrat. Zasloni pa danes porabijo okrog 60 % energije v prenosnikih. Prvi izdelki naj bi bili pripravljeni za jesen 2001.

    Objavljeno: 24.6.2000
  • RealSystem 8

    Podjetje RealNetworks je na razvojni konferenci predstavilo novi rod izdelkov za pretočne večpredstavne zvočne in videoposnetke. Najpomembnejša novost je nov predvajalnik RealVideo 8, ki bo omogočal precej kakovostnejši prikaz videoposnetkov prek hitrih internetnih povezav. RealNetworks trdi, da novi rod pri uporabnikih s komunikacijskimi povezavami prek DSL ali kabelskih modemov omogoča prikaz posnetkov z enako kakovostjo in ločljivostjo kakor posnetki na videokasetah VHS. V končni različici bo program vseboval tudi kodek, s katerim bo mogoče prenašati videoposnetke s hitrostmi do 1 MB/s, s čimer bo kakovost posnetkov skoraj na ravni filmov na nosilcih DVD.

    Objavljeno: 23.6.2000
  • aaa

    dčofsdfsd

    Objavljeno: 23.6.2000
  • Mobilno optično branje

    Proizvajalec telekomunikacijske opreme Motorola, podjetje Symbol Technologies, ki se ukvarja z optičnim branjem, podjetje Connect Things, ki je povezano s proizvajalcem telekomunikacijske opreme Ericsson in podjetje AirClic bodo poskušali združiti tehnologijo črtne kode in pripadajočega optičnega branja z mobilnimi telefoni in drugimi prenosnimi napravami. Projekt naj bi bil vreden okrog pol milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 23.6.2000
  • Brezplačni protivirusni programi Computer Associates

    Podjetje Computer Associates je objavilo, da so odslej njihovi protivirusni programi Mail Watcher in eTrust Content Inspector Personal Edition za osebno rabo na voljo brezplačno. Programa po navedbah proizvajalca vsebujeta novo tehnologijo, s katero znata razpoznati nove viruse tudi brez posodobitev z definicijami iz interneta. Čeprav ne odpravlja potrebe po občasnih posodobitvah, program ščiti pred različnimi pojavitvami podobnih virusov, kakršen je bil nedavni "I love you".

    Objavljeno: 23.6.2000
  • 3Com OfficeConnect 812 ADSL Router

    3Com je predstavil nov usmerjevalnik družine OfficeConnect, ki omogoča povezavo majhnih omrežij prek omrežja ADSL. 3Com OfficeConnect 812 ADSL Router podpira standarde G.Lite in polno zmogljivost povezav DSL, preslikavo naslovov IP ter priključitev neposredno na omrežno kartico računalnika ali prek vgrajenega razdelilnika na več računalnikov. Novost je povsem spletno zasnovan čarovnik za namestitev usmerjevalnika, ki omogoča vzpostavitev do 16 različnih navideznih povezav prek ene same povezave ADSL. Usmerjevalnik stane 600 dolarjev.

    Objavljeno: 23.6.2000
  • Stages -- novi virus VBS

    Virus z imenom Stages, ki so ga v svetu prvič zaznali v začetku junija, že kroži tudi po Sloveniji. Virus se razširja po elektronski pošti in je eden prvih, ki izkorišča doslej malo znani izvajalni tip datoteke v Oknih - .SHS. Datoteka SHS označuje tako imenovani izrezek (scrap), ki nastane, kadar v programu, ki podpira OLE 2, del dokumenta z miško odnesemo na namizje. Microsoftova ideja ob uvedbi izrezkov v (takrat) Windows 95 je bila, da bi uporabniki na ta način lahko začasno shranjevali dele dokumentov.

    Objavljeno: 23.6.2000
  • Intel, AMD in Motorola skupaj pri novi litografiji

    Intel, AMD in Motorola sodelujejo z ameriškim laboratorijem Virtual National Laboratory pri raziskavah in razvoju novega litografskega procesa, s katerim naj bi uspeli narediti precej manjše povezave kakor doslej. S postopkom Extreme Ultra Violet (EUV) naj bi v polprevodniških elementih dosegli velikosti povezav le 0,1 mikrona. To naj bi zadoščalo za izdelavo do stokrat zmogljivejših in hitrejših vezij v primerjavi z današnjimi. Prve rezultate projekta naj bi videli šele po letu 2005.

    Objavljeno: 22.6.2000
  • Internet po indijskih tirih

    Skupina indijskih inženirjev poroča o ustvarjalnem načinu poceni dostopa v internet za prebivalce redkeje poseljenih krajev Indije. Za komunikacijske kable bodo izrabili zelo razvejano indijsko železniško omrežje. Železniške postaje bodo del tega omrežja, kjer bodo namestili tudi javne terminale za dostop prebivalcem brez lastne računalniške opreme. Tamkajšnje prebivalstvo bo namreč morda uspelo kriti stroške povezave, vsem pa računalniška oprema vendarle ni cenovno dostopna.

    Objavljeno: 22.6.2000
  • Tiqit -- najmanjši PC na svetu

    Podjetje Tiqit, specialist za industrijske krmilnike in računalnike, je predstavilo napravo, ki si zasluži oznako najmanjšega računalnika PC na svetu. Računalnik Matchbox PC (ali krajše MPC) ima osnovno ploščo, ki zavzema le 80 kubičnih centimetrov, tehta pa 150 gramov. Na njej je procesor podjetja National Instruments z vso potrebno logiko, podporo za vmesnike in grafični pospeševalnik, prostor za pomnilnik (DIMM-PC) ter prostor za pomnilniško kartico Compact Flash, na katerega lahko priključimo tudi IBM-ov disk Microdrive.

    Objavljeno: 22.6.2000
  • Canon EOS D30

    Canon je predstavil nov zmogljiv digitalni fotoaparat, ki združuje lastnosti in kakovost vrhunskih klasičnih fotoaparatov EOS z novo digitalno tehnologijo zajema slike. EOS D30 je obenem tudi najmanjši (15 × 10,5 × 7,5 cm) in najlažji (0,7 kg) enooki zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi (EOS-EF) na tržišču. EOS D30 ima tipalo s 3,25 milijona za svetlobo občutljivimi elementi, izdelanimi v tehnologiji CMOS. Posebej za ta model so razvili novo vezje za obdelovanje podatkov in nov sistem filtrov RGB za čim bolj kakovosten zajem slike. Zajete slike imajo 36-bitno barvno globino (12 bitov na osnovno barvo), največja ločljivost slik pa znaša 2160 × 1440 pik. Slike so shranjene v zapisu JPEG ali brez stiskanja. Podpira zelo veliko občutljivost (do ISO 1600) in zaslonke od 1/4000 sekunde do 30 sekund.

    Objavljeno: 22.6.2000
  • Microsoft in Samsung bosta "brezžična" družabnika

    Microsoft in Samsung bosta skupaj oblikovala, razvijala in tržila nove mobilne telefone na osnovi Microsoftove programske opreme. V dogovoru je opredeljeno, da bo Samsung oblikoval telefone za omrežja GSM in CDMA, ki bodo uporabljali brezžično komunikacijsko okolje Microsoft Mobile Explorer in Microsoftovo platformo za "pametne" telefone.

    Objavljeno: 21.6.2000
  • Lantronix Device Servers

    Podjetje Lantronix je predstavilo zanimive miniaturne spletne strežnike, ki so hkrati krmilniki in mostovi za priključitev najrazličnejših naprav od industrijskih krmilnikov do avtomatov, sistemov za varnost in drugih naprav z računalniško podprtim nadzorom. Družina izdelkov Device Servers obsega številne izdelke, velike kakor škatlica cigaret, s katerimi lahko naprave nadzorujemo prek spleta. Strežniki so v bistvu specializirani računalniki z lastnim operacijskim sistemom, ki ima jedro veliko komaj 64 KB. Kljub temu podpira vse pomembnejše spletne protokole, vključno s protokoli HTTP, FTP in Telnet. Za zaščito prenesenih podatkov se uporablja šifriranje s 128-bitnim ključem

    Objavljeno: 21.6.2000
  • Resne težave Seagatea

    Seagate je, tako kaže, v resnih težavah. Prevelike proizvodne zmogljivosti in vse nižje cene diskov silijo tudi največje, da znižujejo stroške. Seagate, ki se je pred časom odločil, da se znova spremeni v zasebno družbo, se je odločil, da bo zaprl dve od treh tovarn diskov (Anaheim v Kaliforniji in Mexicali v Mehiki), hkrati pa odpustil okrog 1200 zaposlenih. Celotna proizvodnja diskov Seagate bo potekala v tovarni v kraju Limavady na Irskem.

    Objavljeno: 21.6.2000
  • Adobe Photoshop 6

    Adobe pripravlja novo različico priljubljenega slikarskega programa Photoshop 6.0. Različica prinaša obilo sprememb, ki so predvsem posledica predlogov in pripomb uporabnikov. Precej novosti je pri delu s plastmi -- na posamezno lahko povežemo slog in tako laže izvedemo in nadzorujemo učinke na delih slike. Adobe je za plasti pripravil niz zanimivih učinkov. Poleg tega so izboljšana tudi orodja za prekrivanje in prosojnost grafike, nastavitev robov in druga orodja za delo s plastmi. Nova orodja za maskiranje omogočajo, da lahko na isti plasti uporabimo maske in poti (clipping paths).

    Objavljeno: 20.6.2000
  • Mazu Networks proti spletnim napadom DOS

    Podjetje Mazu Networks, ki je nedavno prejelo drugo nagrado na prestižnem tekmovanju univerze MIT, je napovedalo izdelek, ki bo po besedah avtorjev sposoben preprečevati napade na spletne strežnike, specifično napade DOS (Denial of Service). Mazu pripravlja omrežno napravo, ki bo pregledovala omrežni promet, iskala vzorce in na podlagi teh preprečevala napade. Po mnenju tržnih analitikov se pred pravkar ustanovljeno podjetje postavlja priložnost, "težka" skoraj pol milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 20.6.2000
  • 933 MHz Pentium III

    Intel je konec maja predstavil nov model procesorja Pentium III, ki deluje s hitrostjo 933 MHz. V normalnih količinah naj bi bil dobavljiv že na začetku poletja. Novi model je na voljo v izvedbah SECC2 in FC-PGA, stane pa 744 dolarjev. Intel je sočasno predstavil tudi hitrejši Pentium III Xeon, prav tako s hitrostjo 933 MHz, ki je namenjen predvsem delovnim postajam in strežnikom. Zanimivo je to, da je Intel ob tej objavi skoraj izenačil cene izdelkov Pentium III in Pentium III Xeon, vendar zato v novi Xeon vgrajuje le 256 KB predpomnilnik. Tak Xeon stane nekaj manj od 800 dolarjev, pozneje pa pridejo na vrsto še zmogljivejši in dražji modeli z 1 MB in 2 MB predpomnilnikom.

    Objavljeno: 19.6.2000
  • Evropska komisija zaskrbljena nad dražbami za dovoljenja 3G

    V Bruslju ne skrivajo zaskrbljenosti nad vladnimi dražbami v državah članicah za podelitev dovoljenj za mobilna omrežja tretjega rodu (3G). Ugotavljajo, da utegnejo izjemno visoke cene upočasniti razvoj novih storitev.

    Objavljeno: 19.6.2000
  • IBM pripravlja nov superračunalnik

    IBM pripravlja nov vrhunski superračunalnik, ki naj bi bil kar 150-krat zmogljivejši od superračunalnika Deep Blue, s katerim so premagali svetovnega prvaka v šahu Kasparova. Novi računalnik, ki so ga razvili za finsko raziskovalno ustanovo, bo sestavljen iz 512 procesorjev, s katerimi bo lahko obdelal kvadrilijon (milijon milijard) operacij na sekundo. Uporabljali ga bodo za genetske raziskave, stal pa bo 4,5 milijona dolarjev.

    Objavljeno: 19.6.2000
  • Nove delovne postaje SGI

    Podjetje SGI je predstavilo nov in obenem svoj drugi rod delovnih postaj z Intelovo arhitekturo. Delovne postaje Silicon Graphics 230, Silicon Graphics 330 in Silicon Graphics 550 so namenjene uporabi z operacijskimi sistemi Windows NT in Linux, med glavnimi novostmi pa je nov grafični podsistem. Imenuje se VPro in izračuna po 17 milijonov trikotnikov na sekundo ter senči 540 milijonov pik na sekundo. Pospeševalnik VPro je opremljen z 32 ali 64 MB grafičnim pomnilnikom, ki temelji na vezjih DDR DRAM, podpira pa vodilo AGP 4x. Pospeševalnik je bil narejen v sodelovanju s podjetjem Nvidia, imenujejo pa ga tudi "OpenGL na čipu" saj v vezju opravlja vse funkcije vmesnika OpenGL 1.2. Prva različica ima podporo za Windows NT in Linux, pozneje pa pride na vrsto še različica za delovne postaje s sistemom Irix.

    Objavljeno: 18.6.2000
  • Microsoftova igralna palica SideWinder Game Voice

    Microsoft namerava jeseni predstaviti novo igralno palico, ki ima vgrajen tudi sistem za razpoznavo govora. SideWinder Game Voice bo poleg igralne palice kupcem ponudil tudi možnost govornega komuniciranja s soigralci (tako da ni treba tipkati sporočil ali ukazov), poleg tega pa bo računalniku mogoče izbrane ukaze podati tudi z izgovorjavo. Igralna palica bo priključena prek vmesnika USB, stala pa bo najverjetneje le okrog 50 dolarjev.

    Objavljeno: 18.6.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji