• Windows Storage Server 2003

    Microsoft je po pričakovanju objavil izid nove različice sistemskega paketa, ki je temelj za pomnilniške sisteme NAS temelječe na operacijskem sistemu Windows. Windows Storage Server 2003 je nov izdelek, ki temelji na operacijskem sistemu Windows Sever 2003, v svojih izdelkih pa ga bodo uporabili Microsoftovi OEM partnerji, med katerimi so Dell, EMC, Fujitsu Siemens, HP, Iomega in NEC. Nekateri bodo nov izdelek uporabili v obstoječih sistemih NAS, kjer bo na voljo v obliki nadgradnje, nekateri pa so ob tej priložnosti objavili povsem nove pomnilniške sisteme.

    Objavljeno: 15.9.2003
  • Flash kot uporabniški vmesnik za javo

    Macromedia je napovedala nova razvojna orodja, ki bodo namenjena predvsem oblikovanju uporabniških vmesnikov za javanske programe. Orodja pod razvojnim imenom Royale so še v zgodnji razvojni fazi in še ni znano kdaj bodo prišla na trg. Ena izmed glavnih prednosti teh orodij pa naj bi bil vmesnik za vnos programske kode, ki bo kot pri mnogih drugih programskih jezikih zasnovan na tekstovnem zapisu. Flashev zapis je sicer osnovan na časovnem vmesniku, kar je posledica njegovih grafičnih korenin. Pri Macromedii nameravajo z Royaleom ciljati predvsem na razvijalce v okolju Java 2 Enterprise Edition, ki je po njihovi oceni sicer zelo zmogljiv programski jezik, a zelo neprijazen pri ustvarjanju uporabniških vmesnikov in posledično do uporabnikov.

    Objavljeno: 15.9.2003
  • Strežniške rezine: standardizacija ali raznolikost?

    Prodaja strežniških rezin še ne dosega želenih ciljev, toda to ni ovira za nekatere proizvajalce, ki nadaljujejo z razvojem in širijo ponudbo. IBM je tako nedavno nekoliko posodobil svoje dvoprocesorske strežniške rezine, ki so odslej na voljo s hitrejšimi procesorji Xeon z delovnim taktom 3,06 GHz. Hewlett-Packard je nekoliko prej predstavil nove ultra varčne strežniške rezine zasnovane na mobilnih procesorjih Pentium M, pa tudi drugi proizvajalci pripravljajo za to jesen številne novosti.

    Objavljeno: 15.9.2003
  • Linksys za brezžično povezavo računalnikov s sistemi Hi-Fi

    Podobno kot že nekateri drugi proizvajalci, je tudi družba Linksys, ki ima vodilni tržni delež na področju brezžičnih omrežnih naprav za domačo rabo, predstavila vmesnik za povezavo računalnikov s hišno zabavno elektroniko. Izdelek z imenom Wireless-B Media Adaptor uporablja brezžično povezavo IEEE 802.11b, z njim pa lahko na domačem televizorju ali Hi-Fi sistemu predvajamo digitalne vsebine shranjene na računalniku. Naprava ima vgrajen namreč pretvornik, ki posnetke MP3 ali WMA pretvori v analogno obliko in nato posreduje zabavni elektroniki.

    Objavljeno: 15.9.2003
  • Olympusovi sublimacijski tiskalniki

    Eden vodilnih izdelovalcev digitalnih fotoaparatov in opreme je predstavil nove sublimacijske tiskalnike z oznakami P-10 in P-440. Oba za tisk uporabljata enako tehnologijo, ki omogoča tisk bolj realističnih in zelo obstojnih fotografij.

    Objavljeno: 15.9.2003
  • Ethernet v televizorju

    Toshiba je predstavila štiri nove televizorje vrhunskega razreda, ki bodo poleg standardnih priključkov imeli tudi priključek za ethernet preko katerega bo mogoča povezava s spletom, služili pa bodo tudi za nadgradnje sistemske programske opreme (firmware).

    Objavljeno: 14.9.2003
  • Bluetooth s SIM kartico

    Nokia je predstavila tehnologijo Bluetooth SIM Access Profile, oziroma profil za dostop do SIM kartice preko bluetootha. Bistvena prednost te tehnologije je v tem, da povezava temelji na SIM kartici in ne telefonskem aparatu, kar pomeni, da si bodo denimo bluetooth slušalke zapomnile s katero SIM kartico so bile povezane ter nato samodejno vzpostavile povezavo s katerimkoli bluetooth telefonom v katerem bo ta kartica. Novost naj bi bila uporabna zlasti pri uporabi v vozilih, kjer bo mogoče opremo v vozilu preprosteje povezati z mobilnim telefonom izbranega uporabnika.

    Objavljeno: 14.9.2003
  • Microsoft prenavlja komplet Works

    Microsoft je predstavil novo različico paketa Works, ki je namenjen predvsem domači rabi in vsem tistim, ki ne potrebujejo vseh funkcionalnosti pisarniškega paketa Office. Paket se uradno imenuje Works Suite 2004, poleg samega centralnega programa Works 7.0 pa vključuje še programe Word 2002, Encarta Encyclopedia 2004, Money Standard 2004, Picture It Photo Premium 9 in program Streets & Trips 2004. Centralni modul Works 7.0 tako kot doslej vključuje urejevalnik besedil, preglednico, koledar, podatkovno zbirko in nov modul za vodenje preprostih projektov. Vse skupaj je na voljo za 100 dolarjev, program pa bodo ob svojih računalnikih prilagali tudi nekateri veliki proizvajalci.

    Objavljeno: 14.9.2003
  • SiS bo izdeloval nabore za Pentium M

    Proizvajalec sistemskih vezij SiS je kupil licenco za izdelavo naborov za podporo procesorju Pentium M družbe Intel. V kratkem lahko torej pričakujemo alternativo vezjem Intel i855, ki so osnova za prenosnike s tehnologijo Centrino. Pred družbo SiS je licenco pridobila že družba ATI, katere vezja Mobility Radeon IGP 9100 bodo kmalu na tržišču. Družbi sta se o prodaji licence dogovarjali že marca, torej je družba Intel dolgo odlašala. Za licenco naj bi se pogajala še družba ALi. Nove različice naborov za podporo procesorju Pentium M naj bi se pojavile pred koncem leta.

    Objavljeno: 13.9.2003
  • Novi Philipsovi LCD-ji

    Podjetje Philips, eden najbolj priznanih izdelovalcev monitorjev LCD, je predstavilp nove 15- in 17-palčne monitorje v različnih kakovostnih razredih z oznakami C in X. Nove naprave so posebej oblikovane za čimvečji prihranek prostora na delovni površini. Monitorji vrste C so oblikovani sodobno, primerni pa so za družinsko rabo, kjer je pomebno predvsem dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Tisti z oznako X sodijo v prestižni razred, opremljeni pa so s tehnologijo LightFrame za svetlejši in bolj oster prikaz videa in fotografij. Vgrajene imajo tudi zmogljive zvočnike.

    Objavljeno: 13.9.2003
  • Singapurski operacijski sistem MXI poganja programe za Windows, Palm in Linux

    Dva singapurska podjetnika sta za konec meseca napovedala začetek prodaje novega operacijskega sistema, ki naj bi poganjal tako programe napisane za okolje Windows, kot tudi za Linux in Palm OS. Gre za terminalski strežnik z emulatorji znanih operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 13.9.2003
  • Sony Ericsson z novimi telefoni

    Proizvajalec mobilnih telefonov v lasti japonskega elektronskega konglomerata Sony in švedskega telekomunikacijskega podjetja Ericsson že od ustanovitve naprej niza skoraj same izgube in izgublja tržni delež. Kljub temu je vodstvo podjetja še zmerom odločeno, da se prične kosati z vodilno Nokio, kar mu na določenih področjih, predvsem pri najzmogljivejših aparatih kot je P800 tudi uspeva.

    Objavljeno: 12.9.2003
  • Programi za razpršeno računalništvo

    Skupina Globus Project, ki povezuje izdelovalce programske opreme za razpršeno računalništvo (grid computing), se je preimenovala v Globus Alliance.

    Objavljeno: 12.9.2003
  • Težavno upravljanje zunanjega izvajanja

    Družba Gartner je napovedala, da bo 70 odstotkov podjetij do leta 2005 najemalo zunanje izvajalce posameznih storitev IT (outsourcing), vendar bo le desetina podjetij uspešno obvladovala delo zunanjih izvajalcev. Brez ustreznega pregleda in nadzora nad delom lahko zunanje izvajanje storitev prinese več škode kot koristi, še posebej, če podjetje najame več izvajalcev, ki se morajo medsebojno uskladiti in delati skupaj. V družbi Gartner menijo, da morajo podjetja pred najemom zunanjih izvajalcev postaviti ustrezen nadzorni model in organizacijsko strukturo ter vzpostaviti ustrezne vloge in odgovornost znotraj podjetja.

    Objavljeno: 12.9.2003
  • Palm z novostmi že v oktobru

    Kljub temu, da so v zadnjih mesecih predstavili nekaj pomembnih novosti, pri družbi PalmOne pripravljajo nove modele, ki bodo najbrž predstavljeni že oktobra. Največja novost bo novi ročni računalnik Tungsten T3, ki bo nasledil šele nekaj mesecev star model Tungsten T2, s katerim bo imel zelo podobno ohišje. Slednji pa bo zamenjal doslej prodajani Tungsten T, seveda ob nekoliko nižji ceni. Največja novost se obeta na področju procesorjev, saj bo T3 najbrž zasnovan na procesorju Intel XScale s taktom 400 MHz, kar je zmogljivostno precej več od današnjih procesorjev Texas Instruments OMAP s taktom 144 MHz.

    Objavljeno: 12.9.2003
  • Varnostne kopije podatkov na prenosnikih

    Sony in Computer Associates sta skupaj predstavila rešitev, ki omogoča uporabnikom prenosnih računalnikov učinkovitejše in zanesljivejše varovanje podatkov na svojih računalnikih. Strežnik za izdelavo varnostnih kopij StorStation FS-M5 z nazivno zmogljivostjo hranjenja podatkov 720 GB je moč priključiti na poseben CA-jev program Mobile Backup, ki samodejno poskrbi za prenos podatkov v strežnik za arhiviranje podatkov, ko uporabnik prenosnik priključi v lokalno omrežje.

    Objavljeno: 12.9.2003
  • Motorola tudi z Microsoftom?

    Ameriški elektronski gigant in drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov Motorola, že nekaj tednov kar naprej pošilja v javnost precej presenetljive in celo nekoliko protislovne novice ter izdelke. Tako so najprej predstavili pametni telefon z Linuxom in ga skupaj z okoljem java napovedali kot glavno usmeritev podjetja, temu je sledila predstavitev UMTS aparata z operacijskim sistemom Symbian, skoraj hkrati pa je Motorola odprodala svoj lastniški delež v podjetju Symbian.

    Objavljeno: 11.9.2003
  • Nova tehnologija n-CD proti presnemavanju

    Družba Sony DADC je napovedala začetek prodaje kompaktnih plošč z novo tehnologijo n-CD. Tehnologija n-CD omogoča poleg zvočnega ali podatkovnega posnetka tudi kombinacijo obeh. N-CD združuje običajno vsebino plošče z dovoljenjem za dostop na varni spletni naslov, ki je mogoč le s številko zapisano na CD-ju. Ko uporabnik pristopi na varno stran, se beležijo podatki o njegovih interesih, to pa je osnova za usklajevanje bodoče ponudbe z uporabnikovimi željami. Tako postaja individualni odnos trgovca in kupca resničnost. Te prednosti naj bi kupca vodile v nakup originalnega CD-ja, ne pa v presnemavanje. Izključno identifikacijsko številko zapišejo na CD neposredno po njegovi izdelavi, dodajo pa lahko še najnovejše sisteme za preprečevanje presnemavanje. Zapis n-CD lahko prebere vsak predvajalnik CD.

    Objavljeno: 11.9.2003
  • Olympus C-5000 Zoom

    Novi Olympus C-5000 Zoom ima vgrajeno tipalo s 5 milijoni pik, objektiv s 3-kratnim optičnim zumom. Zamenjal naj bi model C-5050 Zoom, naprodaj pa bo jeseni.

    Objavljeno: 11.9.2003
  • Manjša prenova pri Applu

    Apple je predstavil rahlo osvežitev računalnikov iMac, ki imajo odslej vgrajen procesor PowerPC G4 s takti do 1,25 GHz, novi predvajalniki iPod pa vsebujejo večje diske, zmogljivosti do 40 GB. Cene za najbolj zmogljive iMace in iPode so nepremenjene. Novi iMacu imajo vgrajene po tri nove vtičnice USB 2.0 ter pomnilnik DDR 333 MHz in boljše grafične procesorje - Nvidia GeForce 4MX oziroma GeForce FX 5200, 80 GB velike diske in po dve vtičnici firewire, anteno bluetooth in brezžični vmesnik AirPort Extreme.

    Objavljeno: 11.9.2003
  • Microsoft bo dodelal Internet Explorer

    Microsoft je konzorciju za vzdrževanje svetovnega spleta W3C napovedal spremembe svojega spletnega brskalnika zaradi nedavnih odločitev sodišča glede kršenja patentne zakonodaje. Microsoft mora namreč podjetju Eolas zaradi zlorabe tehnologije dodatkov za brskalnik plačati 521 milijonov dolarjev odškodnine, od tega nekaj tudi kalifornijski univerzi.

    Objavljeno: 11.9.2003
  • Glasbene založbe bodo pocenile CD-je

    Le dan po poročilu družbe Forrester o zmanjšanju prodaje CD-jev in DVD-jev je največji založnik plošč na svetu napovedal drastično pocenitev teh priljubljenih glasbenih nosilcev. Založniška skupina Universal Music Group bo plošče CD do 1. oktobra letos pocenila za približno tretjino, v ZDA bodo cene padle z 19 na 13 dolarjev. Universal je v lasti skupine Vivendi Universal, združuje pa med drugim založbe Decca, Deutsche Grammophon, Interscope Geffen A&M Records, Island Def Jam Music Group in Philips.

    Objavljeno: 10.9.2003
  • Varnostna luknja v protokolu GSM

    Izraelski podiplomski študent Elad Barkan je med raziskavami za svojo doktorsko nalogo odkril varnostno napako v osnovnem protokolu GSM, ki omogoča prisluškovanje klicem, prevzemanje klicev in ugotavljanje identitete uporabnikov. Barkan, študent Inštituta Technion iz Haife, je sprva mislil, da se je zmotil, saj je napaka v kodi precej osnovne narave in izvira iz osemdesetih, ko je nastal standard GSM.

    Objavljeno: 10.9.2003
  • Hitrejši mobilni procesorji Pentium 4

    Intel bo konec septembra predstavil nove različice procesorjev Mobile Pentium 4, ki bodo poleg višjih frekvenc prinesli predvsem podporo za hipernitnost. Nove različice procesorjev bodo na voljo v izvedbah s takti od 3,2 GHz do 2,66 GHz, sistemsko vodilo pa bo delovalo s taktom 522 MHz. Cene se bodo gibale od 234 do 653 dolarjev, kot kaže, pa bodo to zadnji mobilni Pentiumi 4 pred predstavitvijo povsem nove generacije procesorjev, ki bo temeljila na namiznih procesorjih z delovnim imenom Prescott. Ti pa ne bodo nared pred kocem prvega četrtletja 2004.

    Objavljeno: 10.9.2003
  • SCO: po IBMu tudi SGI

    SCO v svojem boju za licenčne pravice širi bojno polje, saj so po IBMu zdaj pod drobnogled vzeli tudi družbo Silicon Graphics (SGI). Čeprav so podatki v javnosti dokaj skopi je direktor družbe SCO Darl McBride posredno priznal, da je v igri spor glede licenčnih pravic v SGI-jevi različici Linuxa. Tako kot IBM je tudi SGI doslej bil licenčni podpisnik za uporabo pravic in sistema Unix System V, kar so uporabili pri trženju lastne različice Unxia (Irix). Kot trdijo pri družbi SCO so določeno zaščiteno kodo brez dovoljenja prenesli tudi na Linux, ki ga danes nudijo ob svojih sistemih, ob tem pa je koda nato prišla tudi v skupnost podpornikov odprte kode. SCO in SGI se trenutno menda pogajata, kako razrešiti konflikt, zato ne dajeta izjav.

    Objavljeno: 10.9.2003
  • Novi monitorji LCD družbe Sony

    Sony širi ponudbo monitorjev LCD z modeli, ki so jih namenil predvsem poslovnim uporabnikom in uporabnikom v vladnih službah. Odlikujejo se po boljši ergonomiji na delovnem mestu, saj omogočajo preprosto prilagajanje delovnim razmeram in pogojem. Novi modeli, med katerimi so 15-palčni SDM-X53, 17-palčni SDM-X73 in 19-palčni SDM-X93 imajo vgrajene sisteme ErgoStand in ErgoBright, ki izboljšujeta tako učinkovitost pri porabi energije, kot tudi izkoriščenost prostora na delovnih mizah uporabnikov. Vsi modeli omogočajo nastavljanje nagiba vse do 20 stopinjskega kota, ko gre za vrtenje monitorja, pa je ta kot do 350 stopinj. Višino je mogoče prilagajati od nič do deset centimetrov. Modela X53 in X73 bosta na voljo septembra, zanju pa bo treba odšteti 430 oziroma 600 ameriških dolarjev. Model X93 bo na voljo nekoliko kasneje za okoli 800 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 10.9.2003
  • Prenosniki: stabilna rast prodaje

    Po ugotovitvah družbe IDC je bila prodaja prenosnih računalnikov po vsem svetu v drugem trimesečju za 22,4 odstotka višja kot v enakem lanskem obdobju, v ZDA pa je bila rast 18-odstotna. Kupci prenosnih računalnikov so predvsem podjetja, vendar se prodaja povečuje tudi pri končnih uporabnikih. HP, Dell in IBM so povečali svoje deleže v drugem trimesečju, Toshiba pa je utrpela padec.

    Objavljeno: 9.9.2003
  • Novi Sonyjevi snemalnik na disk

    Sony je predstavil dva nova modela video snemalnikov, ki uporabljajo disk namesto video kaset ali zapisljivih nosilcev DVD. CSV-EX11 ima vgrajen kar 500 GB velik disk, medtem ko je ima CSV-EX9 disk velikosti 250 GB. Oba modela pa vključujeta po dva sprejemnika signala in dva kodirdnika MPEG-2, kar pomeni, da lahko snemata po dve oddaji hkrati. Zapis MPEG-2 uporablja tudi standard DVD, kar omogoča neposredno snemanje iz video snemalnika na zapislovalnik DVD. Snemalnika sta zaenkrat na voljo zgolj na Japonskem, priporočena prodajna cena pa je 1250 evrov za model s 500 GB prostora in 950 evrov za model z 250 GB.

    Objavljeno: 9.9.2003
  • HP z vso silo v razpršeno računalništvo

    Hewlett-Packard je napovedal, da bodo v bodoče vsi njihovi izdelki za poslovno rabo podpirali koncept razpršenega računalništva. Z uporabo nove tehnologije bodo lahko številne računalnike, strežnike in pomnilniške sisteme združevali v logične celote, ki dinamično izkoriščajo računalniška sredstva na voljo in tako boj učinkovito izkoriščajo doslej pogosto neuporabljene zmogljivosti sistemov.

    Objavljeno: 9.9.2003
  • Cenejše različice Itaniuma 2

    Intel je predstavil dve novi različici procesorjev Itanium 2, s katerima naj bi povečal zanimanje za to 64-bitno arhitekturo. Prva novost je procesor doslej znan pod delovnim imenom Deerfield, predstavlja pa energijsko varčno (nizko napetostno) različico procesorjev Itanium. Deluje s taktom 1 GHz (proti 1,5 GHz) in ima manjši drugonivojski predpomnilnik, ki je velik 1,5 MB (v navadnem Itaniumu 2 kar 6 MB). Zaradi take zasnove porabi le polovico energije kot navadni Itanium 2 in je tudi prostorsko manj potraten. Mišljen je predvsem za rabo v malih dvoprocesorskih strežnikih, ki so del velikih računalniških gruč, kjer sta velikost in poraba energije pomembna dejavnika.

    Objavljeno: 9.9.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji