• Firefox 4.0 Beta 1 začenja zbirati povratne informacije

    Četrta velika različica Firefoxa bo prinesla velike spremembe na vseh področjih od uporabniškega vmesnika do podprtih spletnih tehnologij, kar je pričakovan odziv Mozille na pestro tekmo spletnih brskalnikov v zadnjem obdobju.

    Objavljeno: 7.7.2010
  • IBM seli zaposlene na Firefox

    Podpredsednik oddelka za razvoj odprte kode in Linuxa pri IBM Bob Sutor je na svojem blogu potrdil, da IBM svoje celotno podjetje s 400.000 zaposlenimi seli na Firefox kot privzeti brskalnik. Zanimivo bo spremljati, kakšne posledice utegne imeti ta odločitev pri drugih podjetjih, ki sodelujejo z IBM v okviru IBM Global Services, pa tudi sicer.

    Objavljeno: 6.7.2010
  • YouTube ostaja zvest Flashu

    Potem ko je Google že v začetku leta omogočil predvajanje nekaterih videoposnetkov na strani YouTube zgolj z uporabo tehnologij HTML5 in brez vtičnika Adobe Flash, je dal slutiti, da so nekadnji tehnologiji podjetja Macromedia šteti dnevi.

    Objavljeno: 6.7.2010
  • Največ 50 evrov za prenos podatkov v EU

    Začenši s prvim julijem letos lahko turisti na območju Evropske Unije dihajo nekoliko lažje, saj je začela velja omejitev prenosa podatkov na gostovanju v mobilnih omrežjih.

    Objavljeno: 6.7.2010
  • Times na spletu nič več zastonj

    Spletne strani uglednih angleških časnikov Times in Sunday Times so odslej na voljo le še proti plačilu. S tem se je podjetje News International odzvalo na upad prihodkov od oglaševanja, tako da je za dnevni obisk strani potrebno odšteti 1 funt, za tedenskega pa 2.

    Objavljeno: 5.7.2010
  • Zemanta za Blogger

    Slovensko podjetje Zemanta je s svojimi orodji za obogatitev spletnih objav vse bolj prodorno. Po novem so orodja dostopna tudi vsem uporabnikom storitve Blogger.com, ki je največja storitev za spletne dnevnike (bloge) v spletu, saj skupnost Blogger.com šteje nekaj deset miljonov uporabnikov. Zemanta svojim uporabnikom, priporoča zanimive vsebine, ki jih v svojih prispevkih lahko uporabijo kot povezave ali vstavljene slike. S tem sodelujejo v omrežju vsebin, ki ga Zemanta trži, med njihovimi strankami pa so danes medijske organizacije kot so Yahoo in AOL, med najbolj vidnimi uporabniki pa najdemo Washington Post, Wired, Discovery in UNESCO.

    Objavljeno: 5.7.2010
  • OpenOfficeMouse že naprodaj

    Ko je skupina razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice.org lansko jesen predstavila koncept miške OpenOfficeMouse z 18 gumbi, se je večina poznavalcev spraševala, ali gre za šalo. Uporabna vrednost 18 programsko nastavljivih tipk, vgrajene igralne palice in 512 kB spomina se jim je namreč upravičeno zdela vprašljiva.

    Objavljeno: 5.7.2010
  • MIT obljublja 100-krat hitrejši in cenejši internet

    Raziskovalci na univerzi Mit so razvili tehnologijo, ki bo omogočila morda celo 100- do 1000-krat hitrejši prenos podatkov prek interneta, povrh vsega celo za manjše stroške, zlasti glede porabe energije, kot doslej. Inovativni pristop leži v zasnovi usmerjevalnikov, ki lahko z novo tehnologijo preusmerjajo kar optične signale.

    Objavljeno: 4.7.2010
  • Roxio ureja 3D video

    Podjetje Roxio, znano po svojih programih za zapisovanje na optične nosilce, je kot prvo predstavilo video urejevalnik za domačo rabo, ki lahko ureja in ustvarja video posnetke v treh dimenzijah. VideoLab 3D omogoča zajem video posnetkov 3D iz za zdaj še maloštevilnih fotoaparatov (denimo Fujifilm FinePix W1) in video kamer kot tudi pretvorbo običajnih 2D posnetkov v 3D gradivo s pomočjo posebnih algoritmov.

    Objavljeno: 4.7.2010
  • Uporabniki iPada so navdušeni

    Rekordno povpraševanje po tabličnih računalnikih iPad, ki po nekaj mesecih od začetka prodaje še ne pojenja, je le ena plat medalje. Zato so zanimivi rezultati raziskave, ki jo je naredila spletna stran Technologizer, pri kateri so naredili anketo med več kot 6.000 uporabniki tablic. Rezultati kažejo, da so uporabniki iPadov izredno zadovoljni s svojimi nakupi, bolj kot sicer pri drugih izdelkih zabavne elektronike. Raziskava je še pokazala, da je z iPadom zadovoljnih skoraj 98% vseh kupcev, od tega več polovica "izredno". 96% vprašanih tudi meni, da iPad nudi zelo dobro vrednost glede na ceno, kljub temu, da ta ni med najnižjimi.

    Objavljeno: 3.7.2010
  • Apple priznava napako v iPhonih 4

    Apple je s posebnim sporočilom uporabnikom telefonov iPhone 4 priznal, da je naredil napako glede posredovanja informaciji o slabem sprejemu telefonskega signala. Toda priznanje so obrnili v nepričakovano smer. V nasprotju z domnevami, da je nekaj narobe z vgrajeno anteno ali elektroniko v iPhonu 4, Apple zdaj trdi, da so naredili napako v formuli, ki prikazuje moč signala s pomočjo črtic na zaslonu.

    Objavljeno: 3.7.2010
  • Google Android 3.0 pride jeseni

    Google pripravlja novo veliko različico operacijskega sistema Android 3.0, ki pa bo kot kaže namenjena predvsem najzmogljivejšim pametnim telefonom in tablicam. Za uporabo Androida 3.0 (delovno ime Gingerbread) bo potrebno imeti procesor s taktom 1 GHz, 512 MB RAM in zaslone z diagonalo vsaj 3,5-palcev in visoko ločljivostjo. Na napravah, kot so tablice, bo Android 3.0 podpira ločljivosti vse do 1280 x 760 pik, prinesel pa bo še bolj dodelan uporabniški vmesnik, podoben stilu aplikacije Photo Galery v telefonu Nexus. Kot kaže, bo Google starejšim in manj zmogljivim telefonom namenil le operacijske sisteme z različicami 2.x, tako da bo nova , čeprav nazaj združljiva, predstavljala nekakšno svojo vejo razvoja. Če držijo navedbe na spletu, bo Google predstavil novi Android že sredi oktobra.

    Objavljeno: 2.7.2010
  • Množični vpoklic za prenosnike Sony VAIO

    Sony ima kot vse kaže zopet resne težave s kakovostjo svojih izdelkov. Zaradi pregrevanja pri nekaterih modelih prenosnikov obstaja resna možnost, da bi se uporabniki pri delu opekli. Sony sicer trdi, da ne gre za vpoklic v ožjem pomenu besede, saj je mogoče nevarnost odpraviti s preprosto namestitvijo nove vgradne programske opreme (firmware), ki je dosegljiva prek spleta.

    Objavljeno: 2.7.2010
  • Microsoftov ukinja telefone Kin

    Microsoft se je komaj dva meseca od predstavitve zaradi zelo slabe prodaje odločil ukiniti nadaljnji razvoj mobilnih telefonov Kin One in Kin Two, ki so mišljeni predvsem za mlajšo populacijo, ki redno uporablja socialna omrežja. Zaradi te odločitve telefone sploh ne bodo predstavili v Evropi, kamor naj bi po prvotnih načrtih prišli jeseni. Namesto tega se bo razvojna ekipa povsem posvetila razvoju nove generacije operacijskega sistema Windows Phone 7, ki je morda Microsoftov zadnje upanje, da ulovi priključek s konkurenco.

    Objavljeno: 1.7.2010
  • Nvidia 3D Vision Surround

    Nvidia je predstavila izboljšano različico rešitve za prikaz slike v treh dimenzija, tokrat na treh monitorjih sočasno. Nvidia 3D Vision Surround s tem še povečuje realizem prikaza računalniške slike v treh dimenzijah, pri čemer dodatna monitorja "ovijeta" uporabnika, tipično igralca iger, s pogledom na dogajanje ob straneh. Za delovanje novega sistema je Nvidia morala predvsem prilagoditi gonilnike (v258.69 beta), ki zdaj podpirajo do tri grafične kartice in visoke prepustnost podatkov, ki jih potrebuje prikaz 3D slike.

    Objavljeno: 1.7.2010
  • Kmalu nov superračunalnik v Sloveniji?

    Podjetji IBM in Arctur sta objavili svoj dogovor, da zgradita enega najzmogljivejših superračunalnikov v regiji. Podjetje Arctur načrtuje z nameščanjem sistema IBM iDataPlex uvesti superračunalništvo na trg srednje velikih podjetij. Arctur bo namreč srednje velikim podjetjem omogočil zakup časa v najnovejšem IBM-ovem sistemu iDataPlex in jim pomagal pri skrajšanju časa, potrebnega za razvoj izdelkov, in sicer do 75 %.

    Objavljeno: 30.6.2010
  • Kindle tudi na Androidu

    Amazon je držal obljubo in v napovedanem času objavil novo različico programskega bralnika Kindle za mobilne telefone in tablične računalnike z operacijskim sistemom Google Android. Program podpira nakup knjig neposredno iz aplikacije, prilagodljivost vsebine in velikost pisav različnim dimenzijam zaslonov, brezplačen predogled začetnih poglavij in možnost sinhronizacije zaznamkov in opomb med vsemi napravami, ki podpirajo tehnologijo Kindle WhisperSync. Za delovanje je potreben Android v različici 1.6 ali novejši.

    Objavljeno: 30.6.2010
  • Cisco se podaja med tablice

    Omrežni velikan Cisco je presenetil javnost in napovedal svoj vstop na področja tabličnih računalnikov z modelom Cisco Cius, ki je zasnovan na operacijskem sistemu Google Android. Naprava je namenjena pretežno za poslovno rabo in bo poleg običajnih aplikacij za Android vsebovala orodja za navidezna namizja in video konference v visoki ločljivosti. V ta namen ima Cius vgrajene dve video kameri (spredaj in zadaj) z ločljivostjo 720p, s temi pa se bo lahko povezoval z drugimi Ciscovimi videokonferenčnimi sistemi iz družine TelePresence. Vgrajena bo tudi podpora za spletne konference Cisco WebEx ter druge Ciscove rešitve za skupinsko sodelovanje, kot je Cisco Quad. Celoto bo mogoče uporabljati tudi kot priložnostni osebni računalnik, saj bo vgrajen odjemalec za navidezna namizja (VDI - virtual desktop infrastructure).

    Objavljeno: 30.6.2010
  • 3 TB za 250 dolarjev

    Toliko je potrebno odšteti za najnovejši zunanji disk podjetja Seagate, ki se s tem lahko pohvali z največjo zmogljivostjo na trgu ta hip. Novi disk FreeAgent GoFlex Desk se poleg zmogljivosti 3 TB lahko tudi pohvali z izmenljivimi vmesniki. V osnovi dobimo disk z vmesnikom USB 2.0, za doplačilo pa ga lahko nadgradimo na USB 3.0 ali Firewire 800.

    Objavljeno: 30.6.2010
  • Prva razkritja o Windows 8

    Na internetu so se pojavili prvi dokumenti, ki morda razkrivajo značilnosti bodoče različice operacijskega sistema Windows 8 oziroma naslednika še svežega okolja Windows 7. Pristnost dokumentov, ki imajo oznako "Microsoft zaupno" sicer ni mogoče potrditi, vendar poznavalci menijo, da izvirajo iz Microsofta zaradi uporabe specifične terminologije, ki je v rabi med tamkajšnjimi inženirji.

    Objavljeno: 29.6.2010
  • Google Docs zmore tudi OCR

    Google je svoji spletni pisarni dodal novo zanimivo zmožnost. Uporabniki imajo od nedavnega v urejevalniku besedil Docs na voljo možnost optične razpoznave znakov (OCR) za dokumente, ki jih naložim v spletni servis. Za uporabo zadostuje, da uvozimo dokument v ustrezni obliki (slike JPEG, GIF, PNG in datoteke PDF), pri čemer odkljukamo novo opcijo OCR. Rezultat je dokument pretvorjen v besedilo, ki ga lahko nato urejamo v storitvi Docs.

    Objavljeno: 29.6.2010
  • Nogometno svetovno prvenstvo vendarle v 3D tudi v Sloveniji

    Znano je, da so izbrane tekme na svetovnem nogometnem prvenstvu snemane v 3D tehniki, končnico pa si je mogoče v živo ogledati tudi v Sloveniji in sicer dvoranah XpanD družbe Kolosej v Ljubljani in Mariboru. To je nekoliko nenavadna tržna poteza, daa se 3D predvajanje zagotovi sredi prvenstva, pa vendar hvale vredno. Prenos in predvajanje je zagotovila družba Telemach s svojo opremo, za komentarje v živo v slovenskem jeziku pa so poskrbeli komentarji TV kanala Sportklub. Skupno bo v 3D tehniki predvajanih osem tekem, vključno z vsemi tekmami četrtfinalov, polfinalov in malega in velikega finala.

    Objavljeno: 29.6.2010
  • Iz našega arhiva: Pomembni podatki na varnem

    Že leta in leta odlagate, dodajate in prenašate z računalnika na računalnik goro podatkov, ki se vam zdijo pomembni. Pisma, dopisi, dokumenti, izračuni, razpredelnice, družinske fotografije, kuharski recepti ... vse to leži v računalniku, ki je morda star 5 ali več let. Vas kdaj prešine misel, da lahko vse to v enem samem hipu izgubite? Imate urejeno varnostno kopiranje?

    Objavljeno: 28.6.2010
  • MeeGo dobiva večjo podporo

    Nokia je napovedala, da bo v bodoče v pametnih telefonih operacijski sistem Symbian nadomestila s platformo MeGoo, hkrati pa so razvijalci prvič prikazali funkcionalnosti platforme MeeGo na tabličnih računalnikih.

    Objavljeno: 28.6.2010
  • Novi Chrome ima vgrajeni Flash Player

    Google je obdržal obljubo in v najnovejšo različico brskalnika Chrome (5.0.75.86) vgradil tehnologijo Adobe Flash, ki je tako na voljo brez doslej obveznega dodatka. Na ta način strani narejene s Flashom delujejo hitreje, Google pa je na ta način tudi zagotovil večji nadzor nad delovanjem Flasha.

    Objavljeno: 28.6.2010
  • VLC podpira strojno pospeševanje

    Priljubljeni brezplačni večpredstavni predvajalnik VLC je v najnovejši različici pridobil pomembno novost - podporo za strojno pospeševanje prikaza video posnetkov, kar pride prav zlasti pri gradivu v visoki ločljivosti. VLC 1.1.0 podpira dekodiranje video posnetkov z grafičnimi procesorji prek vmesnikov DxVA2 za H.264 in VC-1 za posnetke MPEG-2 na platformi Windows, ter VAAPI in VC-1 za Linux. Podprte so celo ta imenovane vgradne naprave (embedded devices), kar pomeni, da lahko pričakujemo razmah uporabe predvajalnika VLC v raznih namenskih napravah.

    Objavljeno: 28.6.2010
  • Samsung s projektorjem LED

    Korejski Samsung se vse bolj uveljavlja tudi v svetu projektorjev. V svojo najnovejšo digitalno stvaritev, imenovano SP-F10M, so namreč vgradili vir svetlobe, sestavljen iz sijalk LED, ki zmore ponuditi spoštljivo svetilnost tisoč ANSI lumnov.

    Objavljeno: 27.6.2010
  • Kartice SD bodo dobile zmogljivostne oznake

    Pomnilniških kartic SD je na trgu kot listja in trave. Da bi se le-te lahko lažje ločile med seboj, organizacija SD Association uvaja nove oznake za njihove zmogljivosti, ki se bodo pridružile obstoječim oznakam Class.

    Objavljeno: 27.6.2010
  • Slovenci uvrščeni v finale tekmovanja Cisco I-Prize

    Cisco je objavil devet finalistov svojega drugega globalnega tekmovanja I-Prize za inovacije, na katerem sodelujejo tekmovalci z vsega sveta. Mednje se je uvrstila tudi slovenska ekipa C-innovate pod vodstvom Aleša Starmana, sistemskega arhitekta in strokovnjaka za omrežja IP iz Medvod.

    Objavljeno: 26.6.2010
  • Grafični pomnilniki vse hitrejši

    Nova hitrostna meja za grafične pomnilnike GDDR5 je postavljena pri 7 GHz. Dosežek je uspel proizvajalcu Elpida Memory, enemu večjih dobaviteljev pomnilniških modulov proizvajalcem grafičnih kartic.

    Objavljeno: 26.6.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji