• Ciscove novosti za telefonijo IP

    Cisco Systems je največji izdelovalec omrežne opreme, ki ponuja tudi celovite rešitve za integrirana podatkovna omrežja z internetno telefonijo za srednja in velika podjetja. Tovrstne tehnologije in rešitve so pri Ciscu združene pod kratico AVVID - Architecture for Voice, Video and Integrated Data, torej arhitektura za govor, video in podatke.

    Objavljeno: 31.5.2000
  • Cisco z rekordnimi poslovni rezultati

    Medtem ko v tem obdobju poslovni rezultati številnih velikih podjetij doživljajo manjše padce rasti, v podjetju Cisco uspešno nadaljujejo poslovni prodor med kupce omrežne opreme. Prodaja je v zadnjem četrtletju zrasla glede na leto pred tem kar za 55,1 %, skupno pa so prodali kar za 4,92 milijarde dolarjev izdelkov in storitev. Zaradi nakupov nekaterih podjetij se je operativni zaslužek znižal za 13,2 % in dosegel 744 milijonov dolarjev, vendar je zato čisti zaslužek zrasel za 4 % in dosegel 662 milijonov dolarjev. Brez upoštevanja stroškov za nakupe bi bila rast čistega zaslužka 58,1 %, prvič čez milijardo dolarjev v enem samem četrtletju. S tem je Cisco sklenil že trinajsto zaporedno četrtletje rasti, kar se lepo kaže tudi v vrednosti delnic. Prodaja je bila še zlasti dobra v Severni Ameriki in Aziji, nekoliko manj pa v Evropi.

    Objavljeno: 31.5.2000
  • Intel predstavil zasnovo Itaniuma

    Intel je sredi maja poskrbel za svojevrstno presenečenje. Še pred izidom prvega 64-bitnega procesorja so v spletnem strežniku javno objavili celotno funkcionalno arhitekturo (mikro-arhitekturo) izdelka Itanium. To je prvič, da so pri Intelu razgrnili arhitekturo, še preden je izdelek prišel v prodajo. Po besedah predstavnikov podjetja so to naredili zato, da bi razvijalce spodbudili k razvoju združljive programske opreme. Toda v isti sapi razkritje tudi omogoča in olajša delo tekmecev, ki bi želeli narediti podoben in združljiv procesor.

    Objavljeno: 30.5.2000
  • Tragično umrl avtor PKZip-a

    V starosti 37 let je zaradi prevelikega zaužitja alkoholnih pijač umrl Phillip W. Katz, avtor programa za stiskanje in raztezanje podatkov PKZip, enega najuspešnejših programov vseh časov. PKZip je že od sredine osemdesetih let eno od najbolj pogostih orodij za arhiviranje, prenos in distribucijo programov in podatkov, kot tak pa temelj za prenos datotek prek komunikacijskih storitev in interneta.

    Objavljeno: 30.5.2000
  • Odločitev v tožbi podjetja Sun proti Microsoftu

    Ameriški sodnik Ronald Whyte je potreboval več kakor leto dni, da je objavil odločitev v tožbi podjetja Sun proti družbi Microsoft v zvezi z domnevnim kršenjem pravic, povezanih s spletnim jezikom java. Sodnik je razsodil, da Microsoft ni kršil določil in zavrnil Sunove obtožbe. Opazovalci poudarjajo, da je bil sodni proces zelo zapleten in dokazno gradivo na zelo tehnični ravni, zaradi česar je razlaga trajala precej časa. Vprašanje pa je, ali je s tem izrečena zadnja beseda, saj se Sun lahko še pritoži.

    Objavljeno: 29.5.2000
  • Intel bo moral zamenjati plošče z naborom 820

    Intel se sooča z eno največjih polomij v svoji zgodovini. Njihove osnovne plošče z naborom i820 so že od nastanka povzročale težave. Potem ko je Intel prvotno predstavitev novega procesorskega nabora tik pred zdajci prestavil, se je pojavila še resnejša težava. Intelovih predstavniki so potrdili, da ima vezje napačno delujoč modul za preslikavo pomnilnika (MTH). Zaradi tega bo Intel, tako kaže, moral zamenjati doslej prodane osnovne plošče z vezjem 820 in celo zamenjati pomnilnike SDRAM z dražjimi pomnilniki RDRAM. Težava je nastala, ko je Intel tik pred zdajci podporo za pomnilnike RDRAM v prvotni različici vezja spremenil tudi v podporo za pomnilnike SDRAM, ki so precej cenejši, a v večini primerov delovanja nič manj zmogljivi. To so dosegli z dodatnim vezjem za preslikavo pomnilnika (Memory Translation Hub -- MTH). S tem so odgovorili na kritike strokovnjakov in partnerjev, ki zlasti zaradi visoke cene niso bili zadovoljni s pomnilniki RDRAM. Prve plošče so v prodajo prišle novembra lani.

    Objavljeno: 29.5.2000
  • Razširitev Informixovega i.Sell

    Informix je nedavno razširil svojo družino orodij za elektronsko trgovanje i.Sell z novim modulom, ki omogoča prikaz spletnih strani tudi na mobilnih telefonih s protokolom WAP. i.Sell je komplet javanskih orodij, ki omogoča zbiranje, spremljanje in analizo navad potrošnikov in s tem bolj osebno usmerjeno ponudbo informacij. Med drugim lahko v sistem i.Sell, ki temelji na ogrodju Informix Internet Foundation 2000, vključimo tudi informacijo o geografskem položaju uporabnika, ki ga ponekod že lahko s svojimi sistemi določajo ponudniki mobilne telefonije, in s tem še bolj prilagodimo ponudbo uporabnikom.

    Objavljeno: 28.5.2000
  • Nova različica navideznega računalnika v Linuxu

    Podjetje VMware je predstavilo novo različico paketa za izdelavo navideznega računalnika pod sistemom Linux. VMware Express for Linux je "lažja" različica dosedanjega programa, ki omogoča poganjanje le operacijskih sistemov Windows 95 ali Windows 98 pod sistemom Linux. Novi program ne bo v redni prodaji, temveč le pri partnerjih, verjetno distributerjih Linuxa. Tako lahko že v nekaterih bodočih paketih Linux pričakujemo, da bodo ti vsebovali tudi orodje za uporabo omenjenih okolij.

    Objavljeno: 28.5.2000
  • Rast turističnih storitev prek interneta

    Ena najbolj uspešnih dejavnosti v elektronskem trgovanju je, kakor vse kaže, turizem. Rast prodaje turističnih aranžmajev prek interneta v vseh državah sveta merijo z vsaj tremi števkami, internetne agencije pa rastejo kakor gobe po dežju. Toda tržni analitiki menijo, da bo prišlo v prihodnjih letih do konsolidacije na tem področju. Po sedanjih napovedih naj bi kar 80 % turističnih agencij zaradi razvoja dogodkov moralo zapreti vrata ali pa se združiti z velikimi imeni. To naj bi se zgodilo nekako do leta 2005, ko se bo rast umirila na 10 % ali 20 % na leto.

    Objavljeno: 27.5.2000
  • Tiskalnik Lexmark Z52

    Novi model Z52 bo od junija najzmogljivejši Lexmarkov barvni brizgalnik, omogočal pa bo tisk z ločljivostjo kar 2400 × 1200 pik na palec. Seveda bo večja ločljivost prišla do izraza predvsem pri posebnem papirju, čeprav Lexmark navaja, da lahko to ločljivost doseže tudi na navadnem. Novi tiskalnik zmore tisk kar 15 črno-belih strani ali 7 barvnih strani na minuto, kar ga uvršča med najhitrejše modele z brizgalno tehnologijo, zlasti v tem cenovnem razredu. Naprodaj naj bi bil za samo 180 dolarjev, kar pomeni, da je novinec primeren tudi za domačo rabo.

    Objavljeno: 27.5.2000
  • Končni predlog tožilcev za Microsoftovo kazen

    Petek, 26. maja 2000, Washington D.C. --

    Objavljeno: 27.5.2000
  • Telemach skupina se širi na Primorsko

    Koprski kabelski operater in podjetje za inženiring in gradnjo telekomunikacijskih omrežij Telmont je praznoval deseto obletnico svojega delovanja. V tem času so zgradili lastno omrežje kabelske televizije s 4500 naročnikov, dobavljajo signal tudi ostalim kabelskim operaterjem s področja Primorske. Zaposlujejo čez 50 ljudi, pred dvema letoma so začeli uvajati sistem kakovosti po standardu ISO 9001.Med projekti gradnje telekomunikacijskih omrežij velja omeniti gradnjo osnovnih (baznih) postaj na področju Primorske za operaterja SI.Mobil, v katerem imajo lastniški delež.

    Objavljeno: 26.5.2000
  • Corel in linuxovske videokonference

    Podjetje Corel je kupilo 10 % podjetja Simply.com, ki je eden od novih razvijalcev programske opreme za vzpostavitev videokonferenc. Corel naj bi pomagal družbi pri razvoju videokonferenčnega paketa za operacijski sistem Linux, v katerega naj bi ga predvidoma vključil.

    Objavljeno: 26.5.2000
  • Oracle "najuspešnejši upravitelj podatkov"?

    Po podatkih družbe za raziskave Dataquest je Oracle najuspešnejši proizvajalec programske opreme za upravljanje podatkov. Vrednost celotnega trga je v letu 1999 znašala skoraj 8 milijard dolarjev. Oraclov svetovni tržni delež zbirk podatkov v letu 1999 se je povečal na 31 odstotkov: pri zbirkah za Windows NT ima 40 % tržni delež, pri Unixu pa nadzoruje kar 65 % tržišča. Vodilno mesto ima Oracle že tri leta zapored. Oracle je zabeležil 18-odstotno povečanje prodaje licenc zbirk podatkov v primerjavi z letom 1998, predvsem zaradi interneta in povpraševanja po namenskih programih za poslovanje.

    Objavljeno: 25.5.2000
  • Compaqovi poslovni rezultati

    Compaq je zadnje četrtletje sklenil s skupnim prometom v višini 9,51 milijarde dolarjev, kar je približno odstotek bolje kakor v četrtletju pred tem. Glede na enako obdobje v letu 1999 je prihodek večji za 4 %, medtem ko se je čisti zaslužek povzdignil z 281 milijonov na 325 milijonov dolarjev. Compaqov direktor Capellas je z rezultati zadovoljen, še posebej, ker je za njimi začetek leta, v katerem je prodaja za proizvajalce strojne opreme že tradicionalno nekoliko slabša. K temu so prispevale tudi bojazni v zvezi s prihodom leta 2000 ter nekoliko slabša prodaja v Evropi.

    Objavljeno: 25.5.2000
  • Internet tudi v letalih

    Internet je vse pomembnejši v vsakdanjem življenju in uporabniki si vse bolj želijo dostopa od svetovnega znanja in informacij v vsakem trenutku in povsod. Kmalu bomo lahko do interneta dostopali tudi na letalskih letih. Podjetje Boeing, največji proizvajalec letal na svetu, je oznanilo novo storitev "Connexions by Boeing", ki bo omogočala dostop uporabnikom osebnih računalnikov do interneta tudi med letom.

    Objavljeno: 25.5.2000
  • Trendi in vodilne sile mobilne telefonije

    Mobilna telefonija se bo razvijala v smeri zagotavljanja stalnega dostopa v svet pravočasnih in posodobljenih informacij. Mobilni telefoni bodo prerasli svoj prvotni namen govornih komunikacij, vendar je v ta namen treba zagotoviti ustrezne storitve z dodano vrednostjo (Value Added Services). Analitska skupina IDC je pod drobnogled vzela tovrstne storitve v zahodnoevropskih mobilnih omrežjih.

    Objavljeno: 24.5.2000
  • Iomega Zip 250 za USB in IEEE-1394

    Podjetje Iomega je začelo prodajati novo različico izmenljivega diska Zip 250, ki ima poleg vmesnika USB kot dodatek (za 80 dolarjev) še vmesnik IEEE-1394, s katerim ga je mogoče priključiti na računalnike Apple Macintosh G4 ter iMac DV, lahko pa tudi na računalnike PC z ustrezno kartico. Ena takih je tudi nova kartica DFW-500 podjetja D-Link, ki jo proizvajalec ponuja za 109 dolarjev, na voljo pa so gonilniki za Windows 98 in Windows 2000.

    Objavljeno: 24.5.2000
  • Eon bogatejši za 8,5 milijona dolarjev

    Najbolj propulzivno slovensko internetno podjetje, Eon, se je aprila dokapitaliziralo z veliko vsoto 8,5 milijona dolarjev iz investicijskega sklada AIG Emerging Europe Infrastructure Fund, ki ga financirajo nizozemska banka ABN AMRO, Edison Capital, IFC in AIG. Fond je bil ustanovljen novembra lani in vložek v Eon je šele njegov drugi. Prvi vložek je bil v tretjega operaterja mobilne telefonije na Češkem. AIG je s tem vložkom postal nekaj manj kakor polovični solastnik Eona, drugi solastniki pa ostajajo Pošta Slovenije, Zoran Thaler in Domen Verdnik.

    Objavljeno: 24.5.2000
  • Deli paketa 3D Studio MAX R3 kot odprta koda

    Podjetje Discreet, ki je v lasti družbe Autodesk, je oznanilo, da bo odprlo kodo za ključne dele priznanega paketa za modeliranje in animacijo 3D Studio MAX R3. Podjetje bo pod okrilje iniciative Open Source postavilo predvsem štiri dele programa, ki so tesno povezani z modeliranjem in animacijo človeških likov. Sem sodijo modul Flex Modifier, tehnologija Skin Modifier za delo z Bezierjevimi krivuljami ter modul za uvoz in izvoz datotek, združljivih s 3D Studio MAX. Za ta korak so se odločili, ker želijo pritegniti razvijalce iger in spodbuditi inovacijo na tem področju.

    Objavljeno: 24.5.2000
  • Macromedia Dreamweaver UltraDev

    Podjetje Macromedia je predstavilo novo orodje za lažjo izdelavo in preizkušanje spletnih programov, zasnovanih na dejavnih straneh. Dreamweaver UltraDev je novo orodje, ki omogoča izdelavo programov, ki temeljijo na tehnologijah Microsoft Active Server Pages (ASP), Sun JavaServer Pages (JSP) in Allaire ColdFusion Markup Language (CFML). Novi program temelji na dosedanjem spletnem urejevalniku Dreamweaver, ki so mu dodali zmožnosti in orodja za priklop na podatkovne vire in izdelavo poizvedb, izdelavo programske logike in povrh vsega preizkušanje videza spletnega programa s pravimi podatki kar znotraj urejevalnika, kar je precej lažje od dosedanjih rešitev z ločenimi orodji in pregledom v spletnem brskalniku.

    Objavljeno: 23.5.2000
  • Evropa ne zaupa satelitski telefoniji

    Evropski ministrski svet je veliko bolj navdušen nad tretjim rodom telefonije GSM kakor nad satelitsko telefonijo. Odločitev o skupnem pristopu za dodeljevanje satelitskih frekvenc so le nekaj dni pred iztekom roka za postopek, ki poteka že od leta 1997, preložili na leto 2003. Menijo tudi, da državam članicam peša zanimanje za satelitsko telefonijo, niso pa osamljena niti mnenja, da gre za zastarelo tehnologijo. Svojo odklonilno stališče podkrepljujejo tudi z neslavno usodo Iridiuma in velikimi obeti mobilne telefonije tretjega rodu.

    Objavljeno: 23.5.2000
  • Network File System 4

    Sun pripravlja novo različico omrežnega datotečnega sistema Network File System (NFS) različica 4. NFSv4 naj bi bil hitrejši, varnejši, vseboval naj bi imel izboljšano podporo za mednarodne znake, prvič pa bodo datoteke lahko imele tudi atribute. Večjo hitrost bodo dosegli z novim omrežnim komunikacijskim sistemom, ki strežniku lahko pošlje več ukazov sočasno, ta pa z naprednimi algoritmi in medpomnilniki omogoči hitrejši dostop in pretok podatkov.

    Objavljeno: 23.5.2000
  • Epson PhotoPC 3000Z

    Epson je predstavil svoj prvi digitalni fotoaparat s tipalom, ki ima 3,3 milijona svetlobnih elementov. Izdelek PhotoPC 3000Z ne zmore le večje ločljivosti, temveč vsebuje tudi številne druge novosti in svežo, spremenjeno obliko ohišja. Novinec omogoča zajem fotografij z ločljivostjo 2048 × 1536 pik, kar lahko povečamo kar na 2544 × 1904 (4,8 milijona pik) z Epsonovim algoritmom za interpolacijo pik HyPict.

    Objavljeno: 22.5.2000
  • Mobilci prehitevajo tudi v Južni Ameriki

    Število uporabnikov mobilne telefonije prehiteva število uporabnikov običajne telefonije tudi v nekaterih južnoameriških državah, kot sta Paragvaj in Venezuela. Konec leta 1995 je bilo v Južni Ameriki le 3,5 milijona mobilnih uporabnikov, v začetku letošnjega pa jih je bilo že 38 milijonov. V lanskem letu se je število južnoameriških internetnih vozlišč podvojilo, kar predstavlja največjo svetovno rast v tem obdobju. Odpiranje trga pa bo tak razvoj le še okrepilo, menijo predstavniki Mednarodnega telekomunikacijskega združenja ITU po koncu četrte prireditve ITU Telecoms America, ki jo je gostil brazilski Rio de Janeiro. Naslednja prireditev ITU Telecom bo azijska, potekala pa bo od 4. do 9. decembra 2000 v Hong Kongu.

    Objavljeno: 22.5.2000
  • Oracle Internet File System

    Oracle naj bi predvidoma še maja predstavil dodatek za zbirko podatkov Oracle 8i, ki omogoča shranjevanje datotek v zbirke podatkov enako kakor v datotečni sistem. Dodatek Internet File System (iFS) bo omogočal shranjevanje okrog 150 vrst datotek, kot so dokumenti programov Word in Excel, glasbeni in zvočni posnetki. Shranjevanje dokumentov bo omogočalo hitrejše in učinkovitejše iskanje podatkov, dostop in prikaz datotek prek spletnega brskalnika in možnost shranjevanja podatkov na daljavo.

    Objavljeno: 22.5.2000
  • Združenje GSM krepi članstvo

    Združenje GSM (GSM Association) je sprejelo 50 novih članov. Sedaj je v združenju 449 podjetij iz 149 držav. Med novimi člani so tudi operaterji, ki ne ponujajo storitev GSM (npr. japonska DoCoMo in J-phone), vendar pa so potencialni operaterji telefonije tretjega rodu. V pridruženo članstvo, ki je namenjeno proizvajalcem opreme, je sprejeto 22 podjetij, med njimi tudi Nortel Networks. Z novimi člani je Združenje GSM vstopilo tudi v nekaj novih držav: Bolivijo, Čad, Japonsko, Lihtenštajn, Sierra Leone in Suriname.

    Objavljeno: 21.5.2000
  • SerialATA

    Zaradi vedno večje količine podatkov, s katerimi se srečujemo v sodobnih računalnikih, diski vse bolj postajajo ozko grlo. Še najbolj pa vmesnik EIDE, ki v večini računalnikov skrbi za prenos podatkov med pomnilnikom in diskom. Tega se zavedajo tudi proizvajalci, zato se je več kakor 25 podjetij povezalo v združenje, da bi razvili nov standard za priključitev pomnilniških enot v bodočih računalnikih.

    Objavljeno: 21.5.2000
  • Enako hitro zapisovanje na CD-R in CD-RW

    Yamaha je pričela prodajati nov zapisovalnik CD-RW z oznako CRW8824, ki zapisuje na nosilce CD-R in CD-RW z enako hitrostjo -- 8x. Hitrost branja podatkov je še naprej 24x. Sprva bo na voljo z vmesnikom EIDE (za okrog 250 dolarjev), pozneje pa tudi z vmesnikom UltraSCSI (okrog 300 dolarjev) in kot zunanja enota tudi z vmesnikom IEEE-1394 (okrog 400 dolarjev).

    Objavljeno: 21.5.2000
  • Vsi Palmi bodo primerni za internet

    Vodilni v podjetju Palm Inc. so zatrdili, da se bodo do konca leta prav vsi njihovi ročni računalniki (in ne le nekateri) zmožni povezati v internet. Podrobnosti niso razkrili, znano pa je, da Palm preizkuša brezžične povezave s standardom Bluetooth. Podjetje Palm Inc. je še vedno v devetdesetinski lasti podjetja 3Com, pogajajo pa se s podjetjem Sony o možnostih sodelovanja pri izdelavi pametnih telefonov.

    Objavljeno: 20.5.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji