• Samsung Galaxy S4 za avanturiste

    Samsung je uradno naznanil športno izvedenko pametnega telefona Galaxy S4. Specifikacije modela Active so primerljive z bolj znanim bratom. Ima pet palčni zaslon (LCD TFT namesto Super AMOLED), 1,9 GHz hiter štirijedrni procesor, 2 GB RAMa, 16 GB podatkovne shrambe, bralnik pomnilniških kartic mikro SD, operacijski sistem Android 4.2 s preobleko TouchWiz in naprednimi zmožnostmi (beri: posebnostmi), med katerimi ne manjkajo S Travel, Group Play in Story Album.

    Objavljeno: 6.6.2013 08:00
  • Brezplačni Office za Windows tablice

    Na sejmu Computex je Microsoft objavil, da bo vsaka nova tablica z operacijskim sistemom Windows 8 in procesorjem x86 deležna brezplačnega pisarniškega paketa Office. Dodatnih podrobnosti v predstavitvi niso razkrili, smo pa medtem izvedeli, da je načrt namenjen zgolj tablicam, manjšim od deset palcev. Odločitev o zastonjskem priboljšku je bržkone padla po katastrofalni prodaji tablic Windows RT, ki so leto dni po predstavitvi tako rekoč izumrle. Na tajvanskem sejmišču ni bilo napovedane niti ene nove naprave z Microsoftovim mobilnim sistemom za tablice.

    Objavljeno: 6.6.2013 07:00
  • Japonski hibridi

    Sony je predstavil trojico hibridnih prenosnikov z Windows 8 in procesorjem Intel Haswell. Gre za naprave Vaio Duo 13, Pro 13 in Pro 11.

    Objavljeno: 6.6.2013 05:00
  • Toshibin trojček

    Toshiba je predstavila nov trojček tablic z operacijskim sistemom Android 4.2.2 Jelly Bean. Excite Pro, Write in Pure so enake oblike, imajo deset palcev velik zaslon ter vrata HDMI, mikro USB in mikro SD. Za vse je na voljo ovitek / tipkovnica Toshiba Keyboard Cover, ki se dokupi posebej.

    Objavljeno: 5.6.2013 07:00
  • Uradno: Samsung z Intelovim procesorjem

    Poleg sedem palcev velike tablice Galaxy Tab 3 bo Samsung v juniju začel prodajati tudi osem in deset palčno različico naprave. Najzanimivejša med trojico bo deset palčna tablica, za katero se je že nekaj časa šušljalo, da jo bo poganjal Intelov procesor. Danes so pri proizvajalcu procesorjev novico uradno potrdili. Samsung Galaxy Tab 3 10.1 bo s hitrostjo 1,6 GHz poganjal Intelov procesor Clover Trail+ (Atom Z2560), ki v primerjavi s prejšnjo generacijo Atom procesorjev nudi dvakrat večjo računsko ter trikrat večjo grafično zmogljivost ob približno isti porabi energije. Posebnost sistema je tudi energijsko varčna rešitev za dostop do mobilnega omrežja četrte generacije LTE - Intel XMM 7160.

    Objavljeno: 5.6.2013 05:00
  • Protipiratski procesor

    Mobilni kralj, britanski ARM Holdings, je na tajvanskem sejmu Computex predstavil vrsto novih izdelkov, ki se bodo v prihodnjih mesecih znašli v marsikaterem telefonu, po katerem se nam bodo cedile sline. Največ prahu je dvignila predstavitev grafičnega čipa Mali-V500, ki bo skrbel za poštenost mobilnih uporabnikov. Procesorji s strojno DRM zaščito bodo po naročilu filmske industrije preprečevali piratiziranje HD filmov ter blokirali predvajanje nelegalno pridobljenega video materiala v visoki ločljivosti. Ali se bo nova zaščita izkazala za učinkovito preprečevanje piratstva ali bo spet zgolj nadloga za poštene uporabnike, bo pokazal čas.

    Objavljeno: 4.6.2013 09:00
  • Prenosnik z Windows in Androidom

    Tajvanski sejem Computex je letos precej pisan, na sceno so stopile naprave najrazličnejših oblik, porekla in opreme. Med križanci izstopa Asusov Transformer Book Trio, ki znotraj enega ohišja združi kar tri naprave. Uporabniku zadosti potrebo po tablici, prenosniku in namiznem računalniku. Gre za napravo z dvojnim zagonom, ki zna preklapljati med operacijskima sistemoma Android 4.2 Jelly Bean in Windows 8. Tablico z 11,6 palca velikim IPS zaslonom (1920 × 1080) poganja Intelov procesor Atom (2 GHz). Ima 64 GB veliko podatkovno shrambo ter baterijo, ki naj bi zdržala petnajst ur normalne rabe.

    Objavljeno: 4.6.2013 07:00
  • Asusov križanec Note

    Asus je na sejmu Computex v kopici novosti predstavil tudi križanca med tablico in telefonom, napravo FonePad Note. Gre za aparat s šest palcev velikim Super IPS+ zaslonom polne ločljivosti (1920 × 1080) in operacijskim sistemom Android, ki ga bo s hitrostjo 1,6 GHz poganjal Intelov dvojedrni procesor Atom (Clover Trail). Mešanec, ki se bo na trgu neposredno spopadel s priljubljenim Samsungovim telefonom Galaxy Note 2, bo opremljen z 2 GB pomnilnika RAM in spodobno kamero 8 MP. Med posebnostmi velja omeniti par prednjih zvočnikov in namensko pisalo s pripadajočo programsko opremo. Datum prihoda na trg nam ni poznan, a bo Asusov Note na prodajne police bržkone prispel še preden Samsung udari z istoimenskim naslednikom.  

    Objavljeno: 4.6.2013 06:00
  • Konec spletne pralnice denarja Liberty Reserve

    Ta teden je svoj konec doživela spletna stran Liberty Reserve, ki je bila zelo priljubljen način za prenos denarja sem in tja po svetu. Spletna stran je zaslovela, ker je bilo za prijavo dovolj posredovati podatke o imenu, datumu rojstva in elektronskem naslovu. Razen slednjega se podatki niso preverjali, tako da je bilo dejansko mogoče odpreti račun povsem anonimno. Denar je bilo mogoče na Liberty Reserve nakazovati na tisoč in en način (od klasičnih nakazil, do PayPala in celo poštnih nakaznic), nakar so se sredstva pretvorila v interno valuto, ki je sledila vrednosti svetovnih valut (evra in dolarja).

    Objavljeno: 4.6.2013
  • Fotoreporterje zamenjali Applovi telefoni

    Ameriški časnik Chicago Sun-Times je vsled krize odpustil vse fotoreporterje. Fotografije bodo poslej delali kar novinarji sami. V ta namen jih je vodstvo časnika opremilo s telefoni iPhone, obeta pa se jim tudi hitri tečaj fotografskih osnov. Skoraj smešno potezo opravičujejo z razlago o težkih časih in spreminjajočemu se svetu novinarstva. Bralci resda želijo vedno več slikovnega gradiva in video posnetkov, a jih kakovost ne zanima preveč. Sami priznavajo, da so časi nagrajenih fotografij pri njihovem časniku za vedno minili, a so obenem prepričani, da se bo poteza z Applovimi telefoni opremljenimi novinarji izkazala za uspešno.

    Objavljeno: 3.6.2013 08:00
  • Podatki Megauploada vrnjeni

    Novozelandsko sodišče je ugodilo pritožbi v primeru proti ustanovitelju spletišča Megaupload. Kim Dotcom je trdil, da so bili podatki priljubljenega spletnega mesta zaseženi na nezakonit način. Hkrati je potarnal nad dejstvom, da se je nezmožen braniti, saj niti ne ve, kaj je bilo na januarja 2012 zaseženih računalnikih, diskih ter dokumentih. Kim, ki je obtožen kraje avtorsko zaščitenih vsebin, trdi, da je bilo spletišče Megaupload zgolj spletna shramba, ki so jo uporabniki uporabljali na lastno odgovornost.

    Objavljeno: 3.6.2013 07:00
  • Samsung Chromebook z osmimi jedri

    Priljubljeni Samsungov poceni računalnik z (manj priljubljenim) operacijskim sistemom Chrome OS bo v naslednji iteraciji še privlačnejši. Malčka, ki se trenutno prodaja za 250 evrov, bo v prihodnje poganjal procesor z osmimi jedri - Exynos 5 Octa. Gre za identično navezo 4 × 4, ki jo najdemo v nekaterih telefonih Galaxy S4, kjer so štirim glavnim dodana še štiri varčna jedra. Nov prenosnik bo tako hitrejši, obenem pa bo polnjenje baterije zdržalo precej dlje kot doslej. Več o prihajajočem modelu ni znanega, bržkone pa bo podoben Chromebooku serije 3, ki smo si ga v priloženem članku pobliže ogledali tudi mi.

    Objavljeno: 3.6.2013 04:00
  • Delujoči zelo stari računalniki so (lahko) vredni celo premoženje

    V krizi se prodajajo najrazličnejše stvari, nekatere med njimi tudi za precej denarja. Za umetnine je že dolgo znano, da so lahko vredne zelo veliko, še zlasti če je njihov avtor zelo slaven. Precej pomaga tudi, če je že mrtev. Toda si predstavljate, da bi lahko star računalnik prodali za več sto tisoč evrov? Prejšnji teden se je to zgodilo.

    Objavljeno: 3.6.2013
  • Tisoč robidnic za irske študente

    Mikro računalnik Raspberry Pi je doživel po celem svetu neverjeten uspeh in to na področjih, o katerih avtorji pravzaprav sploh niso razmišljali. Toda ob tem ne smemo pozabiti, da je projekt pravzaprav nastal s ciljem, da bi na osnovi preprostega računalnika v šolah lažje učili računalništvo in elektroniko.

    Objavljeno: 2.6.2013 01:00
  • 4K monitor, za igre?

    Zasloni z ultra visoko ločljivostjo, imenovano UHDTV ali 4K, so bili sprva mišljeni za področje televizije, toda zdaj prihajajo tudi med računalnike. Asus je na predvečer sejma Computex na Tajvanu predstavil 31,5-palčni računalniški monitor PQ321, ki lahko prikaže sliko v ločljivosti 3840 x 2160 pik. To je štirikrat večje števil pik, kot pri današnjih zaslonih HD.

    Objavljeno: 2.6.2013 01:00
  • Intel Core četrte generacije za daljše trajanje delovanja akumulatorjev

    Intel bo 4. Junija začel dobavljati četrto generacijo procesorjev Core, s katero želijo vnovič obuditi zanimanje za računalnike PC v vseh izvedbah. Nova generacija procesorjev Core bo nudila večjo zmogljivost, še bolj pomemben cilj pa je občutno manjša poraba energije. Intel navaja, da bodo novi prenosniki, opremljeni z mobilnimi različicami procesorjev Core i7 lahko delovali skoraj 10 ur (po prikazanih meritvah natančneje 9,1 ur), kar je skoraj 50% bolje kot pri dosedanji generaciji procesorjev.

    Objavljeno: 1.6.2013 01:00
  • Geslo v tableti

    Čeprav se zdi kot utopija iz kakega znanstveno-fantastičnega filma ali neslana šala, bomo geslo za dostop do računalnikov in storitev morda nekega dne preprosto – pojedli. Raziskovalci družbe Motorola raziskujejo neobičajne metode, za identifikacijo uporabnikov pri uporabi mobilnih naprav, spletnih storitev, pa tudi kot alternativo za plačilne metode in namesto vstopnic.

    Objavljeno: 1.6.2013 01:00
  • Toshibin hibridni Portege

    Toshiba ima nared nov hibridni računalnik, ki združuje najboljše lastnosti ultra lahkih prenosnikov in tabličnih računalnikov. Model Portege Z10t namreč lahko uporabljamo kot klasičen prenosnik (tanek ultrabook) ali kot samostojno tablico z okoljem Windows 8, pri čemer tipkovnico ločimo od zaslona.

    Objavljeno: 31.5.2013 01:00
  • Samsung Galaxy S4 Mini

    Tako kot pričakovano, je Samsung tudi uradno najavil manjšega brata trenutno najbolj vročega pametnega telefona Galaxy S4. Novi model nosi oznako Galaxy S4 Mini in premore manjši, 4,3-palčni zaslon Super AMOLED z ločljivostjo qHD (540 x 960 pik). Tudi po drugih tehničnih lastnosti nudi manj, kot večji model, saj je procesor »le« dvojedrni s taktom 1,7 GHz, delovni pomnilnik ima 1,5 GB, za podatke pa je v osnovi na voljo 8 GB Flash RAM.

    Objavljeno: 31.5.2013 01:00
  • Windows 8.1 je prišel!

    Microsoft je objavil novo različico operacijskega sistema Windows, ki nosi uradno oznako 8.1. Gre za dokaj temeljito predelano različico okolja Windows 8, kjer so naredili kopico izboljšav zlasti na osnovi pripomb in sugestij s strani dosedanjih uporabnikov slabo leto dni starega sistema.

    Objavljeno: 30.5.2013 01:00
  • Konec mobilnega gostovanja v EU bo leta 2015

    Evropska unija bo, kot kaže, zmogla politični napor in modrost, da bo odpravila dodatne stroške, ki jih morajo plačevati njeni prebivalci pri gostovanju v mobilnih omrežjih izven svoje države. Kot je znano, že vrsto let poteka s strani Bruslja narekovano zniževanje cen gostovanja, zdaj pa je komisarka Neelie Kroes v evropski parlament poslala v razpravo predlog, po katerem naj bi stroške gostovanje v članicah EU povsem odpravili do leta 2015.

    Objavljeno: 30.5.2013 01:00
  • Pametni Gmail

    Google je prenovil videz poštnega nabiralnika v storitvi Gmail, v katerem so zdaj sporočila lahko samodejno razvrščena v zavihke glede na vsebino. Zavihki so vnaprej določeni in jih skupno 5. Žal jih za zdaj ni možno prilagajati, pošta pa se razvršča na osnovi samodejnih algoritmov, ki so jih razvili pri Googlu.

    Objavljeno: 30.5.2013 01:00
  • Amazonova spletna identiteta

    Amazon se je pridružil naraščajočemu številu velikih ponudnikov spletnih storitev, ki nudijo enotno spletno identiteto in prijavo na nizu različnih spletnih mest, imenovano »Login with Amazon«. Tako kot Microsoft, Google, Facebook, Twitter in še nekateri drugi, tudi Amazon zdaj tretjim ponudnikom in razvijalcem nudi možnost, da se uporabniki prijavijo v njihove storitve z Amazonovim računom.

    Objavljeno: 30.5.2013 01:00
  • Firefox tablica

    Okoli sveta je završala novica, da sta moči združili organizacija Mozilla in največji pogodbeni proizvajalec računalniških izdelkov na svetu, kitajska družba Foxconn. Plod njunega sodelovanja naj bi bil tablični računalnik, ki bo uporabljal operacijski sistem Firefox OS. Foxconn je sicer v zadnjih letih znan najbolj po tem, da za Apple izdeluje telefone iPhone in tablice iPad.

    Objavljeno: 30.5.2013 01:00
  • 3D tiskalnik drugačnega tipa

    Tiskalnike, ki iz plastičnih snovi ustvarijo tridimenzionalne predmete, smo doslej poznali l v obliki velikih škatel s premičnimi mehanizmi za nanašanje slojev. Toda to ni edina možna pot. Mlado podjetje Mataerial je kot osnovo za 3D tiskalnik vzelo posebej konstruirano robotsko roko, ki natančno premika tiskalno glavo in zato ne potrebuje kake posebne pripravljalne površine za predmete. Še več, za ustvarjanje sploh ne zahteva horizontalne površine.

    Objavljeno: 29.5.2013 01:00
  • Opera Next z novim temeljem

    Majhno neodvisno norveško podjetje Opera je objavilo povsem novo generacijo spletnega brskalnika z imenom Opera Next, ki temelji na povsem drugačnem jedru kot doslej. Uporabljajo namreč odprtokodni projekt Chromimum oziroma njegovo jedro Blink (osnova za Googlov Chrome), opustili pa so doslej lastno jedro Presto.

    Objavljeno: 29.5.2013 01:00
  • Pogovor s Timom Cookom

    Tim Cook, prvi mož družbe Apple, se v javnosti ne pojavlja prav pogosto in običajno ne daje izjav, ki niso povezane s predstavitvami izdelkov ali z drugimi uradnimi objavami. Izjema je konferenca D11, ki jo organizira spletni portal AllThingsD. Očitno se Cook tam počuti dovolj udobno, da je v javnem pogovoru razkril nekaj smernic, ki najbrž nakazujejo naslednje poteze proizvajalca.

    Objavljeno: 29.5.2013 01:00
  • Kopija Nexusa 7

    Googlova tablica Nexus 7 je ena najuspešnejših v svoji kategoriji, zdaj pa skuša kitajski proizvajalec Hisense ponuditi pravcatega klona (po vsebini in obliki), a za nižjo ceno. Tablica z imenom Sero 7 PRO ima zelo podobno, če že ne enake tehnične zasnove: Nvidia Tegra 3 s taktom 1,3 GHz, 1 GB RAM in 8 GB velik pomnilnikom Flash. Zaslon je tipa IPS z ločljivostjo 1280 x 800 pik, tablica pa ima še dve kameri (2 in 5 milijonov pik), vmesnike, Wi-Fi bluetooth 3.0 in NFC.

    Objavljeno: 28.5.2013 01:00
  • V mladih je moč

    Na vsakoletnem mednarodnem sejmu posvečenem znanosti in inženirjem je Intel vnovič pokazal, da moramo na pri največjih dosežkih računati na mladino in sveže zamisli. Zanimivo je, da so trije najboljši projekti plod dela študentov, od katerih ni nihče še dosegel starost 20 let.

    Objavljeno: 28.5.2013 01:00
  • Izšel je novi Monitor!

    V junijski številki Monitorja smo preizkusili kar 15 naprav, ki jim učeno pravimo večpredstavni podaljški in omogočajo predvajanje računalniških medijskih vsebin na televizorju. Preberite si, ali je bolje kupiti simpatičnega Boxeeja ali morda mini ključek HDMI. Ali pa kar neposredno povezati računalnik in televizor in si namestiti katerega izmed programskih vmesnikov, kot je XBMC.

    Objavljeno: 28.5.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji