• Staples s poslovno analitiko našega Databoxa

     Slovensko – ameriško podjetje Databox je pred dnevi uspešno končalo z implementacijo svoje rešitve pri podjetju Staples, drugem največjem spletnem trgovcu v ZDA. Databox je zadnje tri mesece večino časa namenil svojim večjim naročnikom in bo ta mesec predstavil tudi novo različico svojega izdelka, ki bo vsebovala tudi pripomočke za poslovno analitiko, kot so kartica uspešnosti, opomniki in možnost sodelovanja v realnem času.

    Objavljeno: 16.5.2014 08:00
  • Netflix dominira spletni prenos

    Sodeč po novem poročilu podjetja Sandvine prestavlja Netflix, vse bolj popularna storitev za pretočni video, tudi do 34 odstotkov spletnega prenosa v smeri k uporabnikom. Pri tem je na drugem mestu navadno brskanje po spletu (13 odstotkov), šele nato deljenje datotek (slabih sedem odstotkov), med ponudniki pretočnega videa je drugi, Amazonov Prime Instant Video, daleč zadaj, predstavlja slaba dva odstotka prenosa. Seveda so te številke drugačne za prenos v smeri od uporabnikov proti spletu, vseeno pa gre za presenetljive podatke.

    Objavljeno: 15.5.2014 13:00
  • Omrežja prihodnosti - Trideseta delavnica o telekomunikacijah VITEL 2014

    Ta teden je na Brdu pri Kranju potekala jubilejna, trideseta delavnica o telekomunikacijah VITEL z naslovom Omrežja prihodnosti. Elektrotehniška zveza Slovenije  prireja delavnice VITEL (Viable Telecommunications) že od leta 1992, pred tem so se v prejšnji državi imenovale YUTEL. Na tokratni dvodnevni delavnici smo slišali dva ducata predavanj na temo nadaljnjega razvoja fiksnih in mobilnih internetnih omrežij. Evropska digitalna agenda 2020 predvideva, da bodo do leta 2013 vsi prebivalci imeli osnovno širokopasovno povezavo in da bodo do leta 2020 vsi imeli hitrosti nad 30 Mb/s, in 50% uporabnikov hitrosti nad 100 Mp/s. Zaradi hitrega razvoja mobilnih omrežji (tehnologija LTE) v nekaj letih tudi ne bo več razlike med fiksnimi in mobilnimi priključki in s tem tudi ne bo razlike med aplikacijami na enih in drugih priključkih. Pri tem bo še posebej treba paziti, da morebitne tehnične omejitve ne bodo ogrozile nevtralnosti interneta, ki je igrala ključno vlogo pri njegovem razvoju. 

    Objavljeno: 15.5.2014 09:00
  • NSA vam sledi tudi v letalu z internetom

    Najnovejša letala potnikom ponujajo možnost uporabe interneta med letom (in-flight internet), kar je odlično orodje za prisluškovanje in zbiranje lokacijskih informacij. NSA to počne, hkrati pa podtika tudi hrošče v strojni opremi za izvoz.

    Objavljeno: 15.5.2014 05:00
  • Ekipa aplikacije Blink k Yahooju

    Aplikacija Blink ponuja nekoliko drugačno izkušnjo pošiljanja kratkih sporočil, saj imajo vsa sporočila omejen rok trajanja. V objavi na blogu pa so njeni razvijalci razkrili, da bo aplikacija kmalu prenehala z delovanjem, saj so se zaposlili pri Yahooju, tam naj bi delali na podobnih komunikacijskih orodjih. Ni pa še znano, ali so pri Yahooju kupili podjetje ali le zaposlili celotno ekipo.

    Objavljeno: 14.5.2014 12:00
  • Samsung ponudil kompenzacijo bolnim delavcem

    Pri korejskem gigantu so se globoko opravičili delavcem, ki so med delom v njihovih tovarnah zaradi uporabe nevarnih snovi zboleli za levkemijo in druga rakasta obolenja, hkrati pa jim bodo tudi izplačali finančno kompenzacijo. Pred kratkim je izšel dokumentarni film, v katerem se razkriva 56 različnih tovrstnih primerov. Samsung naj bi sicer tudi pritiskal na novinarske hiše, da čim manj pišejo o teh težavah.

    Objavljeno: 14.5.2014 11:00
  • Sony z veliko izgubo

    Pri Japonskem velikanu so objavili poslovne podatke za preteklo leto, v njem so pridelali za dobrih 1,3 milijarde dolarjev izgub. Velik del tega gre na račun stroškov, povezanih z odprodajo oddelka za izdelavo osebnih računalnikov VAIO. V začetku tega meseca so sicer napovedali, da pričakujejo na račun odprodaje omenjenega oddelka izgube še vsaj za eno leto vnaprej, pričakujejo še za slabe pol milijarde dolarjev izgub do konca marca 2015.

    Objavljeno: 14.5.2014 09:00
  • V Linuxu našli pet let staro ranljivost

    Načeloma bi moral biti Linux varnejši od zaprtokodne programske opreme, ker lahko njegovo kodo pogleda vsakdo, zato bi morali ranljivosti odkriti zelo hitro. A kot se je že večkrat pokazalo, nazadnje pred dnevi, se v praksi tudi v njem zaredijo hrošči, ki lahko ostanejo neopaženi več let.

    Objavljeno: 13.5.2014 14:00
  • Google pripravlja novi vmesnik za Gmail

    V javnost so pricurljale slike na novo oblikovanega vmesnika Googlove spletne elektronske pošte, Gmail. Novi vmesnik ima zelo malo skupnega s trenutno različico, videti je bistveno bolj prečiščen in preprost, marsikdo bi pripomnil, da spominja na vmesnike kakih novejših, oblikovno ozaveščenih spletnih storitev (denimo Dropbox). Vmesnik naj bi bolje deloval na zaslonih različnih dimenzij, razmerji in ločljivosti, hkrati pa naj bi bil iz oblikovnega stališča bolj podoben vmesnikom, ki jih poznamo iz mobilnih naprav.

    Objavljeno: 13.5.2014 13:00
  • Na japonskem preizkušajo 5G

    Kljub temu, da se mobilna omrežja 4G le počasi razširjajo, proizvajalci že pospešeno delajo na naslednji generaciji. Pri japonskem operaterju NTT Docomo so objavili, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov s hitrostjo nad 10 Gb/s. Tehnologijo so razvili pri podjetju Ericsson, uporablja pa frekvenčni pas okoli 15 GHz., čeprav se preizkuša tudi uporaba drugih frekvenčnih območji. Težava visokih frekvenc je namreč slabši domet, prednost pa višje hitrosti prenosov.

    Objavljeno: 13.5.2014 13:00
  • Reklame v novih zavihkih?

    Ko v brskalniku Firefox odpremo novi zavihek se po privzetem tam pokažejo posnetki največkrat obiskanih strani, v prihodnosti pa se lahko zgodi, da bodo tam dodane tudi reklame. Pri Mozilli bodo v naslednjih tednih preizkusili novosti s postavitvijo omenjenih kvadratkov in njihovo vsebino (tudi reklamno), seveda v razvijalnih različicah. Pravijo, da se nameravajo osredotočiti na uporabniško izkušnjo z novimi zavihki, zanima jih, kaj je uporabnikom koristno in kaj ne. Več o tem si lahko preberete na njihovem blogu o prihodnjih različicah priljubljenega brskalnika.

    Objavljeno: 13.5.2014 11:00
  • Evropsko sodišče potrdilo pravico biti pozabljen

    Sodišče evropske skupnosti je potrdilo t.i. pravico biti pozabljen (Right to be forgotten) v sodbi, po kateri bo moral Google odstraniti nekatere rezultate, dosegljive preko iskalnika. Do potrditve je prišlo zaradi prošnje s strani španskega sodišča, ki se je na evropsko sodišče obrnilo za mnenje v zvezi s primerom, v katerem je tamkajšnji nacionalni varuh zasebnosti podatkov od Googla zahteval umik nekaterih podatkov oziroma zadetkov iz iskalnika.  

    Objavljeno: 13.5.2014 10:00
  • Zaradi slabega sprejema Galaxy S5 odstopil vodja oblikovanja

    Vodja Samsungovega oddelka za oblikovanje mobilnih naprav, Chang Dong-hoon, je po kritikah na račun oblikovanja novega telefona Galaxy S5 pred kratkim odstopil. Sicer smo mnenja, da se že doslej ni ravno posebej izkazal, novi telefon pa ni bistveno odstopal od prejšnjih generacij. Največ kritik se sicer tiče zadnje stranice, ki je plastična, a želi posnemati usnje. Dong-hoon, ki je oblikovanje študiral v ZDA, bo sicer še naprej nadziral širšo oblikovalsko strategijo pri Samsungu, njegovo mesto kot vodja oblikovanja mobilnih naprav pa bo prevzel Lee Min-hyouk

    Objavljeno: 12.5.2014 11:00
  • Nova leteča papiga

    Leteče naprave podjetja Parrot smo v preteklosti že preizkusili (in posneli krajši in daljši video), njihov AR.Drone je eden izmed najbolj znanih in priljubljenih letečih naprav, ki jih nadziramo s pametnimi telefoni (iPhone, Android in drugimi). Sedaj so pokazali novo letečo napravo, imenovano Bebop Drone, namenjeno še zahtevnejšim uporabnikom. Novo letalo ima vgrajeno video kamero s 14. milijoni pik in širokim »Fish-eye« objektivom, ki bo omogočala zajem in prenos Full HD videa s stabilizacijo slike. S tem bomo lahko napravo krmilili preko pametnega telefona (ali tablice), kjer bo slika ves čas ravna, ne glede na tresenje letala.

    Objavljeno: 12.5.2014 09:00
  • Ključni član Nokiinega fotografskega oddelka k Applu

    Telefoni finskega podjetja Nokia se že dlje časa lahko pohvalijo z odličnimi vgrajenimi fotoaparati (med drugim tudi model PureView, ki je premogel dobrih 40 milijonov pik), sedaj pa je eden izmed njihovih vodilnih inženirjev na tem področju oznanil prestop k Applu. Ari Partinen, ki je pri Nokii že od leta 2007, je na Twitterju povedal, da bo z junijem začel z novo službo pri Applu. Nokia je sicer pred kratkim prišla pod okrilje Microsofta, mobilna fotografija pa postaja vse pomembnejši člen uporabe pametnih telefonov.

    Objavljeno: 12.5.2014 08:00
  • Apple in slušalke

    Apple jih mora že iz časov prvih iPodov poslušati o priloženih slušalkah, ki da bi lahko bile boljše. Predvajalniki da so sicer super, slušalke pa je nujno kupiti nove, seveda bele, če se le da.

    Objavljeno: 11.5.2014 08:00
  • Video: športne zapestnice

    Kratek video, kjer predstavimo preproste zapestnice, ki beležijo korake in podatke posredujejo telefonu.

    Objavljeno: 9.5.2014 14:00
  • Naslednja bitcoinska prevara: HashFast

    Podjetje HashFast, ki je obljubljalo izdelavo in prodajo namenskih škatel za rudarjenje bitcoinov, z izpolnitvijo naročil zamuja že več kot pol leta, denarja kupcev pa ni.

    Objavljeno: 9.5.2014 11:15
  • Kako zaslužiti s tišino

    Nekateri pravijo, da so spletne trgovine z glasbo in spletni servisi za poslušanje glasbe uničile glasbeno industrijo, drugi (glasbeniki) se jim skušajo prilagoditi, tretji jih poskušajo izkoristiti, tudi na zelo nenavadne načine.

    Objavljeno: 9.5.2014 10:00
  • Veliki za nevtralnost interneta

    Skupina ameriških tehnoloških velikanov, med njimi so Amazon, eBay, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Twitter in Yahoo, je predstavila javno pismo ameriškemu regulatorju FCC s katerim se zavzema za nevtralnost interneta oz. za nediskriminiran dostop do le tega za vse uporabnike in za vsa podjetja.

    Objavljeno: 9.5.2014 09:00
  • Tudi Japonska proti natisnjenim pištolam

    Blizu Tokija so japonske oblasti aretirale 27-letnega moškega, ki se je v spletu pohvalil z »3D natisnjeno« plastično pištolo. Na domu so našli pet plastičnih pištol, dve od teh sta bili dovolj zmogljivi, da zmoreta izstreliti prave naboje. K sreči (zanj) pri obtoženem niso našli tudi nabojev. Moški se je zagovarjal, da ni vedel, da je posedovanje »natisnjenih« pištol protizakonito. Načrte za tisk je najverjetneje dobil v spletu.

    Objavljeno: 9.5.2014 08:00
  • Intelova ofenziva v Chromebookih

    Prenosniki Chromebook so bili dolgo tarča posmeha, enako kot Googlov operacijski sistem ChromeOS, ki jih poganja. Operacijski sistem, ki je v resnici le spletni brskalnik, se v resnici ne sliši najbolje. Vendar pa v zadnjem času, ko postaja stalna povezanost v internet (in »oblak«) počasi samoumevna, prodaja tovrstnih naprav raste, predvsem zaradi izredno nizkih cen (okoli 200 dolarjev za 11-palčne modele). Na ameriškem Amazonu je kar sedem izmed najbolje prodajanih prenosnih računalnikov Chromebookov.

    Objavljeno: 8.5.2014 11:30
  • Na poti je manjši Microsoft Surface

    Microsoft za 20. maj organizira predstavitev, kjer bodo najverjetneje predstavili manjšo različico njihove tablice Surface. »Surface Mini« bo najverjetneje poganjal Qualcommov procesor ARM, na njem pa naj bi tekla omejena različica Oken, Windows RT. Govorice kažejo na 7,5-palčni model zaslona z ločljivostjo 1440 × 1080 pik, torej na običajno razmerje zaslona 4:3, kot ga premore tudi iPad (sedanji Surface (Pro 2) je bolj »razpotegnjen«, menda namenoma, za lažji ogled filmov).

    Objavljeno: 8.5.2014 11:00
  • Do konca leta 3 milijarde uporabnikov interneta

    V najnovejšem poročilu, ki ga je mednarodno telekomunikacijsko združenje ITU, ki deluje v okviru Združenih narodov, so zapisali, da bo še letos na svetu 3 milijarde uporabnikov, ki so internet uporabljali v zadnjih treh mesecih. Dve tretjini teh bo iz držav v razvoju, tam pa je pričakovana tudi največja rast.

    Objavljeno: 8.5.2014 10:00
  • Video: AOC monitor All-in-one

    Kratek pogled na AOCjev novi monitor, ki ima vgrajen operacijski sistem Android.

    Objavljeno: 7.5.2014 14:00
  • Google shrani tudi povezave do našega Dropboxa…     

    … če mu jih uporabniki posredujejo, seveda.

    Objavljeno: 7.5.2014 11:00
  • Alibaba uspešnejša kot Facebook?

    Alibaba, podjetje, ki stoji za istoimensko domeno .com, je največji svetovni spletni prodajalec, čeprav večina »zahodnjakov« zanj prvič sliši. Razen če ste pred leti brali naš članek o zabavnih USB igračkah, ki smo jih izbrskali tudi iz alibaba.com ;)

    Objavljeno: 7.5.2014 10:00
  • Novi AMD

    AMD je na tiskovni konferenci z imenom Core Innovation Update predstavil svoje načrte za prihodnost, ki bo po njihovem mnenju vsaj toliko osredotočena na procesorje z arhitekturo x86 kot na tiste z ARM.

    Objavljeno: 6.5.2014 08:00
  • Bo Chrome odpravil URL-je?

    V najnovejši verziji brskalnika Chrome Canary je Google odstranil enega izmed najosnovnejših sestavnih delov interneta – spletni naslov (URL). Kaj to pomeni?

    Objavljeno: 6.5.2014 06:00
  • Nokia za pametne avtomobile

    Nokia je ustanovila sklad s kapitalom 100 milijonov dolarjev, ki bo investiral v podjetja, ki so se specializirala v povezane in »pametne« avtomobile. Podjetje, ki je ravnokar dokončalo odprodajo svojega paradnega oddelka mobilnih telefonov, namreč svojo prihodnost temelji tudi na zemljevidnem servisu Here (ta je nastal leta 2007, z nakupom podjetja Navteq), ta pa se seveda osredotoča na pametne avtomobile.

    Objavljeno: 5.5.2014 13:15
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji