• Novi prenosni video predvajalnik Creative Labs

    Creative Labs pripravlja nov prenosni video predvajalnik, ki bo podpiral med drugim tudi predvajanje posnetkov DivX in Xvid. V javnost so prišle informacije o novem modelu, ki bo nosil ime Creative Zen Vision, velik pa bo 12,4 x 7,4 x 2 cm in bo tehtal 232 gramov. Vgrajen bo 30 GB velik disk in 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640 x 480 pik. Poleg omenjenih posnetkov bo predvajalnik podpiral predvajanje posnetkov MPEG4, WMV, MP3, WMA, WAV, JPEG in TIFF. Vgrajen bo radijski sprejemnik, vgrajeni mikrofon pa bo omogočal uporabo naprave tudi v kot priložnostnega snemalnika zvoka. Na računalnik bo predvajalnik moč priključiti prek vmesnika USB 2.0, enoto pa bo mogoče razširiti s karticami Compact Flash. Cena še ni znana, predvajalnik pa bo predvidoma nared za prednovoletno nakupovalno obodbje.

    Objavljeno: 12.6.2005
  • AMD razmišlja o štirih jedrih

    AMD je na tiskovni konferenci potrdil, da nameravajo v prihodnjih letih veliko vlagati v razvoj procesorjev z več jedri. V okviru te usmeritve naj bi predvidoma v letu 2007 predstavili procesorje Opteron s kar štirimi jedri. Ob tem pa opozarjajo, da bodo pri razvoju ciljali predvsem na optimizacijo porabe energije in znižanje cene na procesno enoto. To pomeni, da bodo v ospredje postavili druge parametre pred delovnim taktom posameznega jedra. AMD načrtuje, da bodo lahko upravljali z energijo na nivoju posameznega jedra (ga tudi povsem izključili), pripravljajo pa tudi prenovo sistema HyperTransport in varnostnih mehanizmov za preprečevanje izvajanja nezaželene kode. AMD namerava do leta 2005 tudi podpreti drugo generacijo vodila PCI Express in prihajajoče pomnilnike DDR3. Pri tem ne bodo čakali na skupne standarde z Intelom, temveč nameravajo uveljaviti svoje.

    Objavljeno: 12.6.2005
  • Priprave za GPL 3

    Richard Stallman in njegov glavni pravni svetovalec Eben Moglen sta najavila, da nameravata v kratkem predstaviti načrte za tretjo generacijo odprtokodne licence GPL (General Public Licence). GPL je eden od temeljev odprte kode in celotnega gibanja, ki ga je začrtala organizacija Free Software Foundation. Sedanja različica GPL 2 je nastala že davnega leta 1991, Stallman pa je mnenja, da je prišel čas za modernizacijo in korenitejše spremembe. Avtorja za zdaj še ne želita govoriti o podrobnostih, saj nameravata pred tem na spletu objaviti opis procesa, s katerim bodo sprejeti predlogi in komentarji nanje ter izhodišča, kako se odločati med njimi. Stallman ne skriva, da namerava z novim GPL 3 zaščititi interese javnosti in odprtokodne skupnosti pred nevarnostmi komeracializacije odprte kode.

    Objavljeno: 12.6.2005
  • Optične kartice s 30 GB že v letu 2006

    Japonsko podjetje Optware, ki že nekaj let razvija tehnologijo holografskega zapisovanja podatkov, je najavilo, da bo prve optične kartice z zmogljivostjo 30 GB začelo prodajati konec leta 2006. Po sedanjih trditvah naj bi kartice (velike so kot tipične kreditne kartice), ki za razliko od drugih optičnih diskov niso vrtljive, temveč se pri prebiranju premika optični bralnik, stale le okoli en ameriški dolar, s čimer naj bi predstavljale resen izziv prihajajočim nosilcem HD-DVD in Blu-ray. Kartice se bodo imenovale HVC (Holographic Versatile Card), bralniki in zapisovalniki pa bodo vsaj na začetku zaradi bolj zapletene konstrukcije razmeroma dragi - 1.900 dolarjev bralnik in okoli 9.000 dolarjev zapisovalnik. Optware si veliko obeta od obljube, da bo sočasno do konca leta 2006 standard potrdila tudi organizacija ECMA, ki bdi nad številnimi mednarodnimi standardi.

    Objavljeno: 11.6.2005
  • Microsoft Acrylic izziva Adobe v grafiki

    Microsoft je objavil razvojno različico novega programskega paketa z delovnim imenom Acrylic, ki omogoča obdelavo rastrskih in vektorskih slik. Acrylic je nastal na podlagi nekdanjega risarskega programa Expression, ki ga je Microsoft v letu 2003 kupil od družbe Creature House. Orodje je namenjeno bolj profesionalni, kot domači rabi, vendar za zdaj še ni natančno določena ciljna skupina izdelka, ki bo dobil tudi novo ime. Vsekakor gre za programski izdelek, ki bo skušal tekmovati s priznanima programoma Adobe Photoshop in Illustrator pa tudi drugimi tekmeci, na primer Corel Painter in Corel Paint Shop Pro.

    Objavljeno: 11.6.2005
  • Casio Exilim EX-S500

    Casio je predstavil nov ultra tanek digitalni fotoaparat z imenom Exilim EX-S500. Gre za izdelek, ki je debel le 13,7 mm, ob tem pa fotoaparat nudi ločljivost 5 milijonov pik in optični zum 3x. Casio je vgradil tudi sistem za stabilizacijo slike, 2,2-palčni zaslon LCD in podporo za video posnetke ločljivosti 640 x 480 pik ob 30 slikah na sekundo. Zanimiva je funkcija Past Movie, ki omogoča, snemanje 5 sekund video posnetkov preden pritisnemo na sprožilec za fotografijo. EX-S500 bo na voljo julija v srebrni, beli in oranžni barvi, stal pa bo okoli 450 evrov.

    Objavljeno: 11.6.2005
  • Seagate z množico novih diskov

    Seagate je predstavil kar deset novosti na področju magnetnih diskov, med katerimi mnoge predstavljajo prve tovrstne izdelke na trgu. Med njimi sta 3,5-palčna modela Barracuda 7200.9 in DB35, ki nudita 500 GB podatke, prvi se ponaša še z vmesnikom SATA II, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 3 GB/s, drugi pa je narejen specifično za rabo v izdelkih zabavne elektronike. Za slednjo kategorijo naprav je namenjena tudi družina 2,5-palčnih diskov LD25, posebnež pa je disk FE25, ki je sploh prvi, ki je narejen posebej za rabo v zabavni elektroniki za avtomobile in druga ekstremna okolja.

    Objavljeno: 10.6.2005
  • Nov tekmec zapisu JPEG

    Mlado podjetje MatrixView je objavilo podatke o novem grafičnem zapisu in algoritmu kompresije grafičnih podatkov, ki je precej bolj učinkovit od danes razširjenega zapisa JPEG. MatrixView sestavlja okoli 40 matematikov, ki jih vodi indijec Arvind Thiagarajan, ki je bil leta 2001 imenovan za znanstvenika leta. Nov zapis ima oznako .Muv, temelji pa na algoritmu Adaptive Binary Optimization (ABO), ki ga je razvil MatrixView. Sistem temelji na razdelitvi bitnih slik v razpredelnico enakih območij, področja z enako vrednostjo pa so nato shranjena le enkrat. Podobnosti algoritma so patentirane, MatrixView pa si obeta predvsem uspeh na področju grafike v medicini in dokumentnih sistemih, kjer se slike predstavljajo veliko porabo pomnilniškega prostora. Algoritem ABO naj bi bil tako učinkovit, da dosega večjo stopnjo kompresije od današnjih teoretičnih izračunov prihrankov kompresije. Sliko, ki jo sestavlja 368.000 bitov in so jo z današnjimi algoritmi uspeli stisniti na 142.000 bitov, lahko tako z algoritmom ABO spravijo v samo 48.000 bitov, kar je občuten prihranek prostora. Podjetje načrtuje niz izdelkov, ki bodo uporabljali zapis .Muv, vendar jih nameravajo predstaviti šele čez čas.

    Objavljeno: 10.6.2005
  • Dell stavi na okolje

    Dell je predstavil nove družine osebnih računalnikov za poslovno rabo Optiplex, ki vsebujejo najnovejše Intelove procesorje in druge tehnološke dosežke, obenem pa so zgrajeni tako, da so ekološko čim bolj sprejemljivi. Z novimi proizvodnimi postopki so tako dosegli, da ohišja, napajalniki in osnovne plošče ne vsebujejo več svinca, s čimer je tovrstne računalnike preprosteje reciklirati. S tem so postali novi računalniki združljivi s priporočili GreenPC in Energy Star, obenem pa so združljivi z direktivo EU, ki je v pripravi za leto 2006 in narekuje zmanjšanje nevarnih elementov v elektronski opremi. Dell celo navaja, da bodo pri proizvodnji nove generacije računalnikov uporabili kar okoli 50% materiala iz recikliranih računalnikov, na podlagi posebnega programa, ki že poteka.

    Objavljeno: 10.6.2005
  • IBM širi ponudbo strežnikov z arhitekturo X3

    Po tem, ko so pri IBMu februarja predstavili novo arhitekturo najzmogljivejših strežnikov z Intelovo osnovo, ki ji pravijo X3, so zdaj na osnovi tega predstavili nove strežnike xSeries 460, ki lahko vsebujejo do 32 procesorjev v gradnikih po osem procesorjev na ohišje. Novi strežniki lahko uporabljajo najnovejše Intelove procesorje z dvojnimi jedri, prav tako pa lahko izvajajo 32- in 64-bitne programe. Z arhitekturo X3 so tudi izboljšali prepustnost podatkov, hitrost dostopa do pomnilnika in druge parametre, kar v celoti pripomore, da je nova generacija strežnikov skoraj 60% zmogljivejša od dosedanjih modelov zasnovanih na procesorjih Intel Xeon MP. Izhodiščna cena strežnika znaša v ZDA nekaj čez 18.000 dolarjev, tipična konfiguracija z osem procesorji pa stane že okoli 72.000 dolarjev. IBM z novim strežniki cilja na kupce, ki potrebujejo zmogljivo strojno opremo na Intelovi osnovi za uporabo z bazami podatkov, poslovnimi informacijskimi sistemi, kot tudi strežniškimi farmami za zahtevne računske operacije in virtualizacijo strežniškega okolja.

    Objavljeno: 9.6.2005
  • Prihaja Windows XP N

    Microsoft bo od 15. junija proizvajalcem osebnim računalnikov dal na voljo novo različico operacijskega sistema Windows, ki ne vsebuje večpredstavnega predvajalnika. S tem bo Microsoft več kot leto dni po razsodbi ugodil zahtevam evropskega sodišča, ki je zahtevalo ta korak zaradi monopolnega ravnanja proizvajalca. Nova različica, ki bo nosila oznako Windows XP N (v različicah Home in Professional), je v bistvu že drugi Microsoftov poizkus, da bi izpolnil zahteve EU. V prvem poizkusu je Microsoft tako spremenil okolje Windows, da so konkurenčni izdelki nudili manjšo funkcionalnost od Windows Media Playerja, EU pa se tudi ni strinjal z začetnim Microsoftovim predlogom imenovanja izdelka kot Windows XP "Reduced Media Edition". Kljub temu, da je EU dal zeleno luč za zadnjo prilagojeno različico, so se že pojavile kritike zaradi tega, ker bo Windows XP N na voljo za enako ceno kot "polne" različice Windows XP, ki bodo še naprej v prodaji. Kritiki namreč menijo, da bi morala reducirana različica stati manj.

    Objavljeno: 9.6.2005
  • Združenje definira vohunske programe

    Novo združenje Anti-Spyware Coalition, ki ga tvorijo nekateri veliki proizvajalci, kot so AOL, Computer Associates, HP, McAfee, Microsoft, Symantec, Trend Micro in Yahoo, bo skušalo uvesti red na področju vohunske programske opreme in definirati kje je meja med reklamami in nezaželenimi oziroma celo škodljivimi programi. Združenje naj bi poleti objavilo svoje prve dokumente, kot so priporočila, definicije in razlage pojmov v obliki leksikona ter napotke za uporabnike, kako se zavarovati pred nevarnostmi. Stališča združenja naj bi bila tudi izhodišče za proizvajalce programske opreme, ki bodo lažje upoštevali mejo med reklamami in vohunjenjem. Vohunski programi so v zadnjem letu dni postali podobno razširjena nadloga, kot virusi, javnost pa ima še vedno zelo različna menja, kam sodijo posamezni programi. Združenje je šele na začetku svojega dela, zato še ni jasno, ali bo plod sodelovanja podjetij tudi kak formalni standard za obrambo pred vohunskimi programi.

    Objavljeno: 9.6.2005
  • Nosilci HD DVD-R že nared

    Toshiba je skupaj z družbama Hitachi Maxell in Verbatim sporočila, da so zapisljivi nosilci za naslednjo generacijo zapisovalnikov združljivih s standardom HD-DVD že nared. Začetek prodaje nosilcev, na katere bo mogoče posneti 15 GB podatkov (trikrat več kot na današnje DVD+/-R) bodo kljub temu sprožili šele v prvi polovici naslednjega leta, ko bodo v prodaji tudi združljivi zapisovalniki. Pri Toshibi cen še ne komentirajo, vendar poudarjajo, da bodo nosilci HD DVD-R cenejši od izbrisljivih nosilcev HD DVD-RW, ki bodo na voljo v približno enakem času, vendar bo na slednje mogoče shraniti tja do 20 GB podatkov. Korak nekateri že komentirajo kot znak, da obljubljenega poenotenja proizvajalcev glede enotnega skupnega naslednika standarda DVD kot kaže vendarle ne bo.

    Objavljeno: 9.6.2005
  • SQL Server 2005 v začetku novembra

    Microsoft je po dolgem razvoju najavil izid končne različice podatkovnega strežnika SQL Server 2005 in spremnih orodij. Novi podatkovni strežnik, razvojno okolje Visual Studio .NET 2005 in program za integracijo podatkov BizTalk Server 2006 bodo tako uradno na voljo 7. novembra. Nova različica podatkovnega strežnika je prva velika prenova od leta 2000 in prinaša obilico novosti na vseh področjih, prav tako pa so novemu strežniku prilagodili razvojna orodja.

    Objavljeno: 8.6.2005
  • V pripravi je nova različica Flasha

    Podjetje Macromedia, ki ga je nedavno kupil tekmec Adobe, pripravlja novo različico programskega paketa in spremnih orodij Flash, ki nastajajo v okviru projekta Maelstorm. Razvijalci napovedujejo ogromno število novosti, predvsem pa skušajo Flash postaviti povsem izven okvirjev dosedanjega orodja, ki je bilo večinoma uporabljeno kot dodatek za spletne brskalnike. Novi Flash bo temelj za povsem novo programsko arhitekturo, ki bo omogočala razvoj namenskih programov in se v marsičem spogleduje z arhitekturami .NET in J2EE.

    Objavljeno: 8.6.2005
  • Debian 3.1

    Izšla je dolgo pričakovana različica Linux distribucije Debian 3.1, ki je nastajala pod delovnim imenom "Sarge". Razvoj nove različice je trajal za okolje Linux izjemno dolgo, skoraj tri leta, kar je v skupnosti podpornikov povzročilo v preteklosti precej nejevolje. Nastali so celo nekateri projekti, kot je distribucija Ubuntu, ki so vsaj delno tudi reakcija na zamude. Debian je v preteklosti pridobil precej podpore zaradi svoje odprtosti in univerzalnosti, saj podpira čez 30 jezikov in 11 računalniških arhitektur.

    Objavljeno: 8.6.2005
  • Benq kupuje Siemensove mobilne telefone

    Nemški Siemens je kot kaže našel kupca za svoj oddelek mobilne telefonije, ki se že nekaj časa otepa z izgubami (138 milijonov evrov v drugem četrtletju) in padanjem tržnega deleža. Kupec za Siemens Mobile Devices je tajvanski Benq, podjetje, ki je nastalo iz enega od oddelkov korporacije Acer. Nakup bo zaključen jeseni, tedaj bo znana tudi cena prevzema. Že danes pa je jasno, da bo Siemens postal delničar v družbi Benq in bo vanj celo vložil sredstva za nadaljnji razvoj dejavnosti.

    Objavljeno: 8.6.2005
  • Slovensko sodelovaje za napredni nadzor distribucije električne enrgije

    HP, Iskraemeco in HERMES SoftLab so združili moči in razvili standardizirano upravljavsko rešitev za avtomatsko odčitavanje števcev za distributerje električne energije. Premik od samostojnih merilnih naprav in ročnega odčitavanja števcev na avtomatsko odčitavanje števcev (AMR - Automated Meter Reading) predstavlja velik zalogaj za distributerje električne energije, zato si partnerji obetajo lep uspeh na številnih tujih trgih. V novo razviti AMR upravljavski rešitvi so Iskraemecove elektronske merilne naprave integrirane z vodilno platformo za upravljanje omrežij in sistemov HP OpenView preko OV/AMR Managerja, ki ga je razvil HERMES SoftLab. Iskraemeco je opremil celotno linijo elektronskih merilnih naprav s komponento za obvladljivost, ki omogoča daljinsko spremljanje iz kontrolnega centra preko žičnega ali brezžičnega omrežja z uporabo OV/AMR Manager-ja HERMES SoftLaba.

    Objavljeno: 7.6.2005
  • Thinkpad tudi kot tablični računalnik   

    Podjetje Lenovo je potrdilo neuradne informacije in predstavilo prvi prenosnik iz družine IBM/Lenovo ThinkPad, ki služi tudi kot tablični računalnik. Novi računalnik, ki nosi uradno ime ThinkPad X41 Tablet (X41T) je obenem prvi prenosnik, ki je nastal po uradnem zaključku prodaje nekdanjega PC oddelka družbe IBM kitajski korporaciji Lenovo. Kljub temu gre za model, ki izhaja iz dosedanjega mini prenosnika ThinkPad X41, kar pomeni, da premore procesor Pentium M s taktom 1,5 GHz, 256 MB oziroma 521 MB pomnilnika, od 20 do 60 GB velik disk in 12,1-palčni zaslon, ki je v tej izvedbi občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 7.6.2005
  • Samsungove novosti s področja digitalne fotografije

    Samsung je predstavil nove modele digitalnih fotoaparatov, s katerimi cilja tako na nižji kot višji razred tovrstnih izdelkov. V prvega sodijo kar trije novi modeli z ločljivostjo 5 milijonov pik. Najbolj osnoven je model Digimax A502, ki ima sicer skromne dimenzije, vendar fiksno optiko, 1.8-palčni zaslon LCD in štiri načine slikanja, obenem pa seveda najprijaznejšo ceno. Korak višje sta modela Digimax A50 in A55W, ki imata podobno obliko in zelo podobne lastnosti, razlikujeta pa se predvsem v optiki. Prvi ima optični zum 3x, drugi kar 5x (24 z digitalno pomočjo), oba pa imata velik, 2,5-palčni zaslon LCD, 32 MB vgrajenega pomnilnika, podporo za kartice SD/MMC in podporo za video posnetke v zapisu MPEG4 z ločljivostjo 640 x 480 pik in 30 slikami na sekundo.

    Objavljeno: 7.6.2005
  • Microsoft TechED 2005

    V začetku junija je v Orlandu na Floridi potekala tradicionalna letna razvojna konferenca TechED, na kateri je Microsoft tudi tokrat razgrnil kar nekaj načrtov in novosti za prihodnje obdobje. Konferenca, katere se je udeležilo kar 11.000 ljudi in je bila že precej pred začetkom razprodana, je imela v ospredju predvsem novosti, ki jih lahko pričakujemo v kompletih popravkov ali povsem novih različicah glavnih strežniških izdelkov. Med pomembnejšimi novostmi v letošnjem letu bo tako Windows Server 2003 R2, ki bo prinesel novosti na področju imeniškega sistema z uvedbo storitve Active Directory Fedration Services, s katerim bo mogoče izvesti enkratno prijavo v strežnike z različnimi operacijskimi sistemi in aplikacijami (recimo izdelki družbe Sun, s katerim Microsoft tesno sodeluje).

    Objavljeno: 7.6.2005
  • Hitrejše širokopasovne povezave

    Združenje ITU je ratificiralo nov standard VDSL2, ki bo omogočal vzpostavitev širokopasovnih internetnih povezav s hitrostmi do 100 Mb/s. VDSL2 (Very-high Density Subsciber Line 2) je logično nadaljevanje dosedanjih širokopasovnih standardov, med drugim tudi ADLS, ki je priljubljen tudi v Sloveniji. Slednji nudi teoretične hitrosti do 10 Mb/s, v praksi pa se uporabljajo paketi s hitrostmi od 0,5 Mb/s do 8 Mb/s. VDSL2 naj bi v uporabo prišel precej hitreje, kot dosedanje tehnologije DSL, saj omogoča večjo hitrost prenosa z uporabo obstoječe komunikacijske opreme, ki jo imajo operaterji že nameščeno, zahteva pa le manjše nadgradnje. ITU meni, da bo VDSL2 nudil širokopasovno povezavo tudi na večjih razdaljah kot doslej in dosegal hitrosti do 25 Mb/s, na krajših razdaljah pa tja do 100 Mb/s in to v obe smeri prenosa.

    Objavljeno: 6.6.2005
  • Dell pripravlja luksuzne računalnike

    Vse kaže, da bo podjetje Dell jeseni začelo prodajati novo družino namiznih računalnikov in prenosnikov, ki so namenjeni predvsem zahtevnejšim uporabnikom. Novi izdelki naj bi sodili v cenovni razred med 1.200 in 3.500 dolarji, ponujali pa bodo zmogljivejšo strojno zasnovo in številčnejše opcije. Nova družina bo sprva podobna dosedanjim računalnikom za ljubitelje iger Dimension XPS, vendar bo sčasoma ubrala povsem svojo pot razvoja. Dell napoveduje računalnike običajnih oblik in dimenzij, kot tudi povsem nove izvedbe in velikosti. Analitiki menijo, da bi se med njimi lahko znašli tudi računalniki za domači kino in tablični prenosniki, s čimer bi Dell okrepil svojo ponudbo na področju zabavne elektronike, kamor se je podal z nedavno predstavitvijo televizorjev in večpredstavnih predvajalnikov.

    Objavljeno: 6.6.2005
  • Apple prestopa k Intelu

    Iz virov blizu podjetju Apple so prišle informacije, da namerava podjetje na razvojni konferenci Apple Worldwide Developer Conference najaviti namero za prehod na Intelove procesorje. V zgodovini so se tovrstna namigovanja pojavila že mnogokrat, toda vselej so se izkazala za preuranjena. Apple naj bi prav tako že vrsto let imel nared podporo za operacijski sistem MacOS, ki v laboratorijih že deluje na računalnikih z Intelovo zasnovo. Po virih blizu družbe naj bi Apple prehod na Intelovo platformo naredil v nekaj korakih. Prvi naj bi bili na vrsti računalniki Mac Mini, kjer naj bi prehod doživeli sredi leta 2006, zmogljivejši sistemi PowerMac pa bi z Intelovo arhitekturo bili nared leta 2007.

    Objavljeno: 6.6.2005
  • Toshiba resno z zasloni SED

    Toshiba na japonskem začenja z gradnjo tovarne, ki bo v množično proizvodnjo vpeljala zaslone SED (surface-conduction electron-emitter display). Tovarno naj bi gradilo približno eno leto, kar pomeni, da se bo proizvodnja začela v letu 2006, s polno paro pa naj bi izdelki iz nje začeli prihajati januarja 2007. Tovarna bo stala 1,7 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 5.6.2005
  • Novi MS Office 12 končno z XML

    Microsoft je napovedal, da bodo njegovi pisarniški programi (Word, Excel, Powerpoint) iz prihajajočega paketa Office 12 kot osnovni datotečni format uporabljali XML. Uporabniki bodo še vedno imeli možnost uporabljati tudi sedanje formate DOC, XLS in PPT, vendar bo privzeto shranjevanje v XML. Hkrati bodo tudi uporabniki starejših različic lahko namestili filtre, ki bodo omogočali odpiranje novih formatov.

    Objavljeno: 5.6.2005
  • Domene .xxx

    Organizacija ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki skrbi za dodeljevanje internetnih domen na svetovnem nivoju, je potrdila novo domeno .xxx, ki bo rezervirana za pornografske in druge seksualne vsebine. Ker se s podjetjem ICM Registry, ki bo skrbnik domene, še dogovarjajo o podrobnostih, bo domena dejansko na voljo konec leta.

    Objavljeno: 5.6.2005
  • Transmeti gre vedno slabše

    Transmeta, podjetje, ki si je nekoč zadalo cilj spraviti s prestola Intel, kot najuspešnejšega proizvajalca procesorjev za mobilne računalnike, se potaplja.

    Objavljeno: 4.6.2005
  • Intelov prvi posel z vezjem za telefone

    Po več kot dveh letih od kar je Intel predstavil svoj čip (z razvojnim imenom Manitoba) za mobilne telefone, se je zanj končno našel prvi kupec. Ponudnik mmO2 bo začel prodajati glasbeni telefon, ki ga bo poganjalo omenjeno vezje. Kdo je dejansko proizvajalec telefona, se še ne ve. Intel pravi, da so kupca uspeli pritegniti z nižjo ceno. Telefon bo stal 199 funtov in bo na voljo v Veliki Britaniji in Nemčiji.

    Objavljeno: 4.6.2005
  • Apple se je pogodil glede iPodovih akumulatorjev

    Apple se je odločil pogoditi v več skupinskih tožbah, ki so jih proti njemu sprožili uporabniki iPodov. Uporabniki so se čutili ogoljufane, ker je Apple leta 2003 v reklamnih sporočilih trdil, da so iPodovi akumulatorji trajni (zdržijo celo življenjsko dobo naprave) in da naj bi iPod neprekinjeno igral celih 10 ur. Uporabniki so po nakupu namreč ugotovili, da iPod z enim polnjenjem sčasoma igra le še 4-5ur.

    Objavljeno: 4.6.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji