• Ali Apple pripravlja igralno konzolo?

    Sodeč po nekaterih informacijah blizu družbe Apple, naj bi družba razmišljala o lastni igralni konzoli, še bolj verjetna pa je možnost, da bodo podporo za igre vgradili v naslednjo generacijo večpredstavnih predvajalnikov Apple TV. Ugibanja naj bi podkrepila nedavna prošnja za patentiranje nove brezžične krmilne naprave, ki omogoča lociranje v prostoru, podobno kot to danes počne Nintendo s svojimi krmilniki Wii. Po nekaterih informacijah naj bi Apple razmišljal o celem spektru različnih igralnih izdelkov, ki bi bili tesno povezani z internetom oziroma spletnimi storitvami, najbrž s spletno trgovino in servisom iTunes.

    Objavljeno: 11.5.2008
  • NAS za vsako vas

    Proizvajalci računalniške opreme kar tekmujejo na področju omrežnih pomnilniških sistemov za rabo v domačem okolju in malih podjetjih. Novi pomnilniški sistemi NAS in zunanji diski niso samo zmogljivi in funkcijsko vsestranski, temveč tudi čedalje bolj varni, ob tem pa nudijo zelo mamljive cene.

    Objavljeno: 11.5.2008
  • Toshibin prenosnik s procesorjem Cell

    Toshiba naj bi kasneje v letošnjem letu predstavil prenosni računalnik, ki bo imel vgrajen tudi procesor SpursEngine SE1000, različico procesorja Cell, na kateri temelji tudi Sonyeva igralna konzola PlaySation 3. Dodatni procesor bo skrbel predvsem za učinkovito delovanje večpredstavnih funkcij v novi različici prenosnika Qomiso G40, kot so kodiranje in dekodiranje posnetkov v zapisih MPEG-2 in H.264. Procesor bo imel štiri jedra s taktom 1,5 GHz in bo porabil med 10 in 20 watti energije ob polni obremenitvi. Toshiba naj bi procesorje Cell letos vgradili tudi televizorje z vgrajenimi večpredstavnimi predvajalniki in sprejemniki.

    Objavljeno: 10.5.2008
  • Google Web Security

    Google se z novo storitvijo Web Security for Enterprise podaja tudi na področje izdelkov za računalniško varnost. Nova storitev, ki temelji na tehnologiji lanu kupljene družbe Postini, omogoča varovanje uporabnikov v lokalnem omrežju pred internetnimi škodljivimi programi, omogoča pa tudi filtriranje spletnih naslovov. Dodatno orodje omogoča enako varovanje za posamezne uporabnike prenosnikov, kadar ti svoje računalnike priključujejo na internet zunaj lokalnega omrežja podjetja. Orodje omogoča enostavno poročanje o varnostnih dogodkih, upravljanje sistema pa je mogoče prek enake spletne konzole, kot jo uporabljajo druge poslovne rešitve družbe Google, denimo Google Apps. Rešitev deluje povsem kot gostovanja storitev na strežniških družbe Google in a osebnih računalnikih ne potrebuje posamične namestitve.

    Objavljeno: 10.5.2008
  • Nvidia za mobilne naprave

    Po uspehu pri namiznih in prenosnih računalnikih družba Nvidia načrtuje vstop skozi velika vrata tudi na področju mobilnih naprav, zlasti pametnih telefonov in večpredstavnih predvajalnikov. Z novo platformo APX 2500 naj bi ponudili na malih prenosnih napravah bistveno večjo grafično zmogljivost kot dosedanje rešitve in to brez drastičnega povečanja porabe energije. Nova platforma bo na začetku na voljo za sisteme na temelju z okoljem Windows Mobile, na prenosnih telefonih pa lahko s pomočjo Nvidie pričakujemo učinke, ki bodo vsaj taki, kot pri telefonih Apple iPhone. Nvidia je denimo prikazala grafični prikaz med delujočimi programi na telefonu, ki je na moč podoben konceptu v vmesniku Aero pri okolju Windows Vista.

    Objavljeno: 9.5.2008
  • XLAB z vrhom EU

    V okviru obiska Tehnološkega parka Ljubljana so se predstavniki družbe XLAB srečali s predsednikom Evropske komisije José Manuel Barrosom in predsednikom vlade RS Janezom Janšo. Namen obiska je bil razgovor na temo zagotavljanja vrhunskega podpornega okolja za razvoj uspešnega in mednarodno konkurenčnega tehnološkega podjetništva. Xlab sodi med eno od najbolj inovativnih podjetij v Sloveniji, s svojimi poslovnimi rešitvami za daljinski dostop in internetne komunikacije ISL Online pa imajo skupno že čez 40.000 uporabnikom po celem svetu. Predsednik Barroso in premier Janša sta poudarila pomen ustreznega in spodbudnega okolja za domače inovacije ter se posebej zahvalila vsem podjetjem, ki so usmerjena v razvoj visoko tehnoloških izdelkov z visoko dodano vrednostjo.

    Objavljeno: 9.5.2008
  • Modernizirajte vaš IT

    Dandanes se ponuja izjemna priložnost za optimizacijo, konsolidacijo in virtualizacijo IT infrastrukture. Tiste organizacije, ki bodo pri tem uspešne, bodo izboljšale kvaliteto poslovanja in sprostile vire za izgradnjo strateško relevantnega, fleksibilnega, cenovno učinkovitega, upravljivega IT. (Gartner)

    Objavljeno: 8.5.2008
  • AMD pripravlja procesor z 12 jedri

    AMD se je odločil, da bo v naslednji generaciji procesorjev ponudil modele, ki imajo kar 12 jeder, s tem pa bodo kar preskočili doslej napovedane modele z osmimi jedri. Novi procesor z delovnim imenom Magny-Cours bo namenjen strežnikov in bo nared konec naslednjega leta ali v začetku leta 2010. Imel bo 12 MB velik tretjenivojski predpomnilnik, podpiral pa bo delovanje s pomnilniki DDR3. Sočasno naj bi predstavili tudi cenejše procesorje s šestimi jedri za sisteme, ki ne potrebujejo tolikšnega paralelizma. Analitiki menijo, da je to še eden od poizkusov družbe, da bi se tehnološko razlikovala od večnega tekmeca - družbe Intel, ki za zdaj pripravlja le procesorje z osmimi jedri. Mnogi opozarjajo, da AMD potrebuje tovrstni preboj, da bi prebrodil čedalje večjo finančno krizo.

    Objavljeno: 8.5.2008
  • T-2 spreminja programsko shemo

    Podjetje T-2 se je odločilo spremeniti ponudbo internetne televizije na tak način, da bo na lastni infrastrukturi poleg svoje programske sheme ponudilo tudi alternativne in dopolnilne programske sheme drugih ponudnikov. Po novem osnovni TV priključek stane le 6 evrov na mesec, vendar vključuje le osem slovenskih kanalov (SLO 1, SLO2, POPTV, KANAL A, Koper - Capodistria, TV3, TV Maribor in Parlamentarni kanal). Uporabniki lahko poleg tega dokupijo enega ali več dodatnih programskih svežnjev. Osnovni paket za T-2 tako ponuja skupno 130 kanalov, za kar je potrebno odšteti 5,50 evrov mesečno. Programski paket HBO (kanala HBO in HBO Comedy) sta na voljo posebej, prav tako pa Discovery HD, ki nudi spremljanje programa v visoki ločljivosti, za kar je treba odšteti 4 evre mesečno.

    Objavljeno: 8.5.2008
  • OpenOffice.org 3 beta

    Podjetje Sun in organizacija OpenOfficeorg sta objavila prvo razvojno različico prihajajočega pisarniškega paketa OpenOffice.org 3. Nova različica prinaša številne izboljšave v uporabniškem vmesniku, nove funkcionalnosti ter večjo združljivost z večnim tekmecem, paketom Microsoft Office ter drugimi dokumentnimi standardi. Nova različica med drugim podpira zapise DOCX in XLSX, ki jih je Microsoft uvedel v Office 2007 in Office 2008 Mac.

    Objavljeno: 8.5.2008
  • HTC Touch Diamond

    Podjetje HTC je objavilo nov mobilni telefon Touch Diamond z zaslonom občutljivim na dotik, ki se v marsičem spogleduje z Apple iPhonom. Nov telefon ima elegantno ohišje črne barve, na katerem prevladuje 2,8-palčni zaslon z visoko ločljivostjo VGA (640 x 480 pik). Temelji na procesorju s 528 MHz, operacijskem sistemu Windows Mobile 6.1 in dodatnem uporabniškem vmesniku TouchFLO 3D, ki omogoča izbiro funkcij s preprostimi potezami prstov. Premore tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 3,2 milijonov pik, sprejemnik GPS, radijski sprejemnik UKV in kar 4 GB velik osnovni pomnilnik, ki ga lahko dodatno razširimo s karticami microSD. HTC Diamond Touch podpira omrežja HSDPA s hitrostmi do 7,2 Mb/s, prav tako pa ne manjkata vmesnika bluetooth in Wi-Fi. Telefon meri 10,2 x 5,1 x 1,1 cm in tehta 110 gramov, eno polnjenje akumulatorja pa zadostuje za okoli štiri ure pogovorov. Že na začetku bo v prodaji po celi Evropi.

    Objavljeno: 7.5.2008
  • Windows XP SP3 vendarle nared

    Microsoft je teden dni za prvotno najavo objavil dokončan tretji komplet popravkov za operacijski sistem Windows XP. Komplet SP3 prinaša številne popravke, za katere pa Microsoft navaja, da so v celoti manjšega pomena in ne prinašajo bistvenih novosti na področju funkcionalnosti ter pri uporabniški izkušnji. Med največjimi je podpora za funkcijo Network Access Protection (NAP), ki v poslovna omrežja vpeljuje karanteno za računalnike, kjer se najprej posodobijo in šele nato dobijo dostop do polnega omrežja. Veliko manjših novostih prinaša boljšo združljivost z nedavno predstavljenim strežnikom Windows Server 2008.

    Objavljeno: 7.5.2008
  • R2-D2 kot večpredstavni projektor

    Se še spominjate simpatičnega robota na kolesih R2-D2 iz filma Vojne zvezd? Zdaj ga lahko v ZDA kupite za okoli 2.800 dolarjev, doma pa ga uporabljate kot večpredstavni hišni kino. Vgrajen ima namreč projektor DLP z ločljivostjo 1024 x 768 pik in svetilnostjo 1800 lumnov, ki zmore projecirati sliko pod kotom 260 stopinj. Pa to še ni vse. Vgrajen je CD/DVD predvajalnik s podporo za zapise MPEG, DivX, Xvid, premore postajo za priključitev predvajalnikov Apple iPod, priključimo pa lahko tudi zunanji vir video in zvočnega signala. Ojačevalnik in ozvočenje z močjo 20 wattov omogočata poslušanje glasbe in zvoka, če pa to ni dovolj lahko prek vgrajenega UKV oddajnika zvok brezžično prenesemo na domači hišni kino. R2-D2 ima vrtljivo "glavo", kjer lahko nastavljamo tudi naklon projektorja, z daljincem pa lahko poleg tega premikamo celoto kot daljinsko vodeno vozilo, saj ima vgrajena kolesa. Pozabili niso niti na zvočne učnike iz filma, saj lahko R2-D2 naključno spušča zvočne signale kot slavni vzornik iz Vojne zvezd.

    Objavljeno: 7.5.2008
  • Adobe Acrobat gre v spletno sestankovanje

    Družina izdelkov Adobe Acrobat je bogatejša za novo orodje namenjeno spletnim konferencam, elektronskemu izobraževanju in skupinskemu sodelovanju. Novi Adobe Acrobat Connect Pro, ki bo nared še v maju, bo uporabnikom omogočal vzpostavitev zvočne in video konference, trenutno sporočanje ter souporabo programov, kot so predstavitve. Izdelek bo v celoti narejen na platformi Adobe AIR, ki bo za delovanje potreboval samo predvajalnik Flash, vse funkcionalnosti pa bodo na voljo uporabnikom brez namestitev na (v poslovnem svetu pogosto "zaklenjene") osebne računalnike. Novo orodje bo poleg tega omogočalo snemanje in predvajanje celotnih sestankov, vključno z zvokom, video povezavo, video posnetkom predstavitev in celo prepisom trenutnih sporočil. Zaradi platforme AIR bo del funkcionalnosti dostopen tudi na mobilnih napravah, ki podpirajo Flash. Adobe napoveduje tudi povezovanje z drugimi programi, kot so drugi ponudniki storitev trenutnega sporočanja, tesna pa bo povezljivost z Microsoftovim PowerPointom. Adobe želi z novim izdelkom konkurirati storitvam, kot sta Ciscov WebEx in Microsoftov LiveMeeting.

    Objavljeno: 6.5.2008
  • Padec delnic družbe Yahoo

    Tako kot je bilo moč pričakovati po odstopu Microsofta od ponudbe za prevzem, je prvi delovni dan po objavi novice vrednost delnic družbe Yahoo padla za več kot 15%, na začetku trgovanja celo za več kot 20%. Sodeč po prehodnih mnenjih analitikov je za družbo Yahoo to še razmeroma dobra novica, čeprav še ni jasno, ali se bo trend padanja vrednosti delnic še nadaljeval. Po prvem dnevu je petina finančnih svetovalcev svojim strankam močno priporočila prodajo, kar se bo pokazalo v naslednjih dneh. Dolgoročne napovedi ta hip kažejo na možnost stabilizacije delnice pri vrednosti okoli 22 dolarjev, kar je precej manj od ponujenih 33 dolarjev s strani Microsofta, domača nihče pa ne verjame, da je vodstvo Yahooja sposobno spraviti vrednost delnic na 37 dolarjev, kolikor so zahtevali od Microsofta za zeleno luč. Analitiki so v bistvu dokaj strogi do obeh družb in napovedujejo, da vlagatelji zdaj pričakujejo jasne strategije, kako bo vsako ločeno podjetje nadaljevalo od tu dalje, ne izključujejo pa možnosti nadaljnjih pogajanj. Zanimivo, da je novica praktično ni prizadela vrednosti delnic Microsofta, ki so prvi dan po objavi padle samo za 0,55%.

    Objavljeno: 6.5.2008
  • Memristor - revolucija na področju elektronskih vezij

    Znanstveniki laboratorija Hewlett-Packard Quantum Systems Labs so predstavili nov tip elektronskega gradnika za računalniške pomnilnike, ki lahko v prihodnje pomeni revolucijo v načinu delovanja računalnikov. Znanstveniki so dokazali in zgradili prototip nečesa, kar je bilo sicer teoretično znano že skoraj 40 let, vendar praktično nedosegljivo. Nov gradnik, ki mu pravijo memristor (skovanka iz "memory" in "resistor") in ga nekateri označujejo tudi kot četrti temelj elektronskih komponent, ki ga ne moremo zgraditi iz ostalih, omogoča trajno hrambo podatkov na fizičen način. To pomeni, da podatkov ni mogoče izbrisat brez fizične poškodbe, na voljo pa so trenutno.

    Objavljeno: 6.5.2008
  • Dellov prvak za ljubitelje iger

    Dell je predstavil nov računalnik družine XPS, namenjen pretežno ljubiteljem iger, za katerega trdijo, da je med najzmogljivejšimi osebnimi računalniki ta hip na svetu. Novi Dell XPS 730 H2C ima cel kup posebnosti, ki zagotavljajo največjo možno hitrost izvajanja iger. Največja posebnost je brez dvoma vodni sistem hlajenja procesorja H2C, sam procesor pa ima lahko do štiri jedra. V računalnik je mogoče vgraditi do štiri grafične kartice ATI Radeon 3870 ali Nvidia GeForce 8800GT, ki so povezane prek posebnega vodila. Za hiter dostop do podatkov na diskih skrbijo lahko do štirje diski povezani v polje RAID. Navijati je mogoče tudi pomnilnike, ki so v primeru modela XPS proizvod Corsair Dominator DDR3. Osnovna plošča temelji na naboru Nvidia nForce 790i Ultra SLI, ki zagotavlja največje možnosti navijanja zmogljivosti posameznih sestavnih delov, kar nudi podpora za specifikacijo ESA (Enthusiast System Architecture). O zmogljivosti dosti pove tudi 1kW močan napajalnik, ki je že del osnovne opreme. Odvisno od tipa hlajenja (vodno ali zračno) se cene pričnejo (lahko pa so tudi precej višje) pri 5.000 oziroma 4.000 dolarjih.

    Objavljeno: 5.5.2008
  • iPhone 3G za samo 200 dolarjev?

    Dobro obveščeni iz krogov blizu družbe Apple in AT&T trdijo, da bo nova generacija telefonov Apple iPhone na voljo za precej manj denarja, kot današnji modeli. Medtem, ko se Apple iPhone tudi s ceno med 400 in 500 dolarji še vedno zelo dobro prodaja, naj bi od letošnjega poletja partnerja ZDA poskrbela za vnovično histerijo - novi iPhone s podporo za komunikacije 3G naj bi stal le okoli 200 dolarjev. Redna cena telefona naj bi bila še vedno enaka, kot pri dosedanjih modelih, tokrat pa bo AT&T segel globlje v žep in subvencioniral telefon za vse, ki se bodo odločili za najmanj 24-mesečno naročniško razmerje. Če je moč sklepati po partnerstvih, ki jih je Apple sklenil doslej po Evropi, lahko nekaj podobnega pričakujemo tudi na starem kontinentu. Med zanesljivimi informacijami o novem iPhonu najdemo tudi podatek, da bo druga generacija imela vgrajen sprejemnik GPS, celota pa bo 2,5 mm tanjša kot doslej (9,2 proti 11,7 mm).

    Objavljeno: 5.5.2008
  • 30 let neželene pošte

    3. maja 1978 je Gary Thuerk iz podjetja DEC poslal domnevno prvo neželeno elektronsko sporočilo (spam). V njem je predstavil ponudbo za najnovejšo družino računalnikov DEC in ga poslal 600. uporabnikom omrežja ARPAnet na njihove elektronske naslove. Ker je bil ARPAnet ustvarjen za delo v korist ameriški vladi, je pismo sprožilo buren odziv. 30 let pozneje je neželena elektronska pošta postala del vsakdana in naj bi obsegača 100 milijard sporočil na dan. Navajamo uvodni del prvega neželenega elektronskega sporočila.

    Objavljeno: 4.5.2008
  • Microsoft se odreka prevzemu Yahooja

    Po treh mesecih pogajanj je Microsoft odstopil od ponudbe za prevzem družbe Yahoo. Prvega januarja so za nakup družbe Yahoo ponudili 31 dolarjev na delnico, kar je tedaj znašalo skupno okoli 44,6 milijard dolarjev, vendar se vodstvo družbe Yahoo s ponujenim do zadnjega ni strinjalo. Dan prek objavo odločitve o prekinitvi prevzema je Microsoft ponudil celo 33 dolarjev na delnico, vendar je Yahoo dal vedeti, da se ne prodajo pod 37 dolarji, kar je skoraj 5 milijard dolarjev več od ponujenega. Microsoft bi še vedno lahko poizkušal sovražni prevzem, kot so napovedali, vendar so (vsaj uradno) odstopili od tega poizkusa. Menijo, da Yahoo preprosto ni vreden tega denarja.

    Objavljeno: 4.5.2008
  • Najbolje plačan je Ellison

    Revija Forbes je izdala vsakoletni seznam predsednikov in direktorjev tehnoloških podjetij z najvišjimi dohodki. Tokrat se je na prvem mestu znašel prvi mož Oracla Larry Ellison, ki je v letu 2007 zaslužil 192,9 milijona dolarjev. Na drugem mestu je javnosti precej manj poznani Nabeel Gareeb iz podjetja MEMC Electronic Materials, ki v Missouriju izdeluje silicijeve rezine.

    Objavljeno: 3.5.2008
  • Sun odpušča do 2.500 delavcev

    Sun Microsystems je po objavil nepričakovane 3-mesečne izgube napovedal, da bo odpustil med 1500 in 2500 delavcev, kar predstavlja do 7,5 % vseh zaposlenih v podjetju. Kmalu po objavil slabih poslovnih izidov je delnica podjetja, ki kotira na borzi Nasdaq, padla za 15 %.

    Objavljeno: 3.5.2008
  • Adobe predstavlja Open Screen

    Adobe je skupaj s podjetji Intel, Cisco, ARM, Samsung, Toshiba, Nokia, Verizon, NBC Universal, LG , Do Co Mo in nekaterimi drugimi predstavil projekt Open Screen. Njegov namen je služiti razvijalcem in oblikovalcem in jim olajšati delo pri razvoju in aplikacij in vsebin za različne platforme in operacijske sisteme, od mobilnih telefonov do osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 2.5.2008
  • Psystar vendarle živi

    V "primeru Psystar" je prišlo do novega preobrata, saj je podjetje iz Floride, ki smo ga že odpisali kot potegavščino, prvim uporabnikom začelo pošiljati računalnike Open Mac. Spomnimo, da se je podjetje zanimanje javnost zbudilo sredi aprila, ko je začelo ponujati srednje zmogljiv računalnik za 399 dolarjev (okoli 250 evrov), za doplačilo pa je ponujalo tudi namestitev Applovega Mac OS X 10.5 Leopard.

    Objavljeno: 1.5.2008
  • Windows XP SP3 že umaknjen

    Potem ko je Microsoft včeraj izdal Service Pack 3 za Windows XP v okviru sistema Windows Update, smo že napovedovali njegov prihod tudi v druge distribucijske kanale, kot sta Microsoftov Download Center in sistem samodejnih posodobitev Automatic Updates. A le nekaj ur po izidu je Microsoft prenehal ponujati posodobitev, saj je zaznal kritično napako v primeru nekaterih namestitev.

    Objavljeno: 30.4.2008
  • Hans Reiser spoznan za krivega

    Eden najbolj znanih programerjev v svetu odprte kode Hans Reiser je bil te dni spoznan za krivega umora prve stopnje. Porota je sklenila, da je avtor enega najboljših datotečnih sistemov ReiserFS umoril svojo ženo Nino Reiser, ki je izginila 3. septembra 2006.

    Objavljeno: 30.4.2008
  • Windows XP SP3 je tu

    V skladu s pričakovanji in napovedmi je Microsoft še pred koncem aprila izdal Service Pack 3 za Windows XP, ki je že na voljo v okviru sistema Windows Update. Kmalu ga lahko pričakujemo tudi kot samostojni namestitveni program, ki bo na voljo za prenos iz Microsoftovega Download Centra, 10. junija pa naj bi bil SP3 dosegljiv tudi preko sistema Automatic Updates.

    Objavljeno: 29.4.2008
  • Izšla nova številka Monitorja

    Mesec je naokoli, s tem pa tudi Monitor. Skupaj z revijo je na voljo tudi nova oddaja Monitor TV, ki jo dobite na priloženem DVDju, seveda tudi kot naročniki (v navadni in HD ločljivosti).

    Objavljeno: 29.4.2008
  • Warner Bros. z brezplačnimi vsebinami

    Ameriški filmski studio Warner Bros. bo prihodnji mesec začel ponujati dve novi spletni storitvi, preko katerih si bodo lahko uporabniki brezplačno ogledali njihove celotne nadaljevanke, serije in risanke. Stran KidsWB.com je pravzaprav že na voljo in bo otrokom med drugim omogočila ogled znanih risank, kot so Bugs Bunny, Scooby Doo in Batman.

    Objavljeno: 29.4.2008
  • Poslovni razred AMD

    Podjetje Advanced Micro Devices je predstavilo svojo prvo blagovno znamko računalnikov, pri oblikovanju in prodaji katere bodo sodelovala znana imena prodaje računalnikov, kot so Acer, Dell, Fujitsu-Siemens, Hewlett-Packard in Lenovo. Namizni računalniki bodo namenjeni predvsem majhnim in srednjim podjetjem, v drugi polovici leta pa lahko pričakujemo tudi prve modele prenosnih računalnikov.

    Objavljeno: 29.4.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji