• Dropbox lagal?

    Študent Christopher Soghoian, ugledni raziskovalec spletne varnosti, trdi, da je podjetje Dropbox lagalo svojim uporabnikom. Do 13. aprila so na spletni strani zagotavljali, da so podatki, shranjeni v njihovem oblaku, povsem varni pred tujimi očmi, ker niti uslužbenci podjetja Dropbox ne morejo do njih. Christopher je dokazal, da temu ni tako. Podatki so res šifrirani, vendar ključa nima uporabnik, temveč je ta na strežniku. Napis na spletni strani je spremenjen. Sedaj pravi, da uslužbenci ne smejo gledati podatkov na strežniku in ne, da jih ne morejo.

    Objavljeno: 15.5.2011
  • Microsoft hoče App Store

    Microsoft se je v Evropi pridružil zahtevi po razveljavitvi zaščitenega imena App Store, ki si ga lasti Apple. Skupaj s podjetji HTC, Nokia in Sony Ericsson želi dokazati, da so besede AppStore in App Store preveč običajne, da bi jih lahko zaščitili. Skupaj navajajo iste skrbi kot v podobni pritožbi, ki so jo vložili na Ameriški patentni urad. App store pomensko primerjajo s "trgovino igrač" (toy store) in s "knjigarno" (book store). Zanimivo je, da se lastniku zaščitenega imena Okna (windows) to sploh ne zdi hinavsko.

    Objavljeno: 15.5.2011
  • YouTube 100

    Ta teden je luč sveta potihoma ugledala glasbena storitev portala YouTube z imenom Top Music Charts. Pod glasbeno sekcijo portala se po novem nahaja lestvica najbolj priljubljenih glasbenih spotov. Sama sprememba je skoraj neopazna, a zna se zgoditi, da bo na prihodnost glasbene video produkcije imela velik vpliv. Spomnimo se samo začetkov glasbene televizije MTV, ko smo gledalci ustvarjali vsebino programa. Nekaj podobnega so si zamislili pri portalu YouTube. Lestvica se samodejno oblikuje izključno glede na število uporabniških klikov.

    Objavljeno: 14.5.2011
  • Prenosnik iz visoke družbe

    Fujitsu je predstavil nov prenosnik visokega razreda, ki nosi ime Lifebook P771. Prenosnik lahko brez zunanjega napajanja neprekinjeno uporabljamo kar 18 ur. Slednje so inženirji dosegli z uporabo procesorja Intel ULV, z energijsko učinkovitim oblikovanjem prenosnika ter z dodatnim akumulatorjem v modularni enoti. Slednja lahko namesto akumulatorja gosti enoto DVD. Lahko pa je tudi prazna, pri tem postane prenosnik seveda znatno lažji. Ostale karakteristike so primerne razredu, kamor se Lifebook P771 uvršča. Ne manjkajo niti zaščita v obliki preverjanja prstnih odtisov, blaženje udarcev in posledično varovanje diska pred okvaro, ter vodotesna tipkovnica.

    Objavljeno: 14.5.2011
  • Honeycomb v Sloveniji

    Pri Si.mobilu so začeli s prodajo tablice Samsung Galaxy Tab 10.1v. Naprava, ki deluje na najnovejši različici operacijskega sistema Android 3.0 (Honeycomb), ponuja odlično povezljivost, popolno podporo vsem Googlovim storitvam in izboljšano uporabniško izkušnjo. Honeycomb je prvi operacijski sistem Android, prilagojen tablicam. Naprava ima dvojedrni procesor 1GHz NVIDIA Tegra 2, 16 GB notranjega pomnilnika, dve kameri (8 in 2 MP), podpira HSPA+ prenos podatkov, Wi-Fi ter Bluetooth povezavo. Skupaj z ustreznim paketom želijo zanj 199 evrov.

    Objavljeno: 14.5.2011
  • Vabljeni na okroglo mizo ob 20. obletnici interneta v Sloveniji!

    Ob svetovnem dnevu informacijske družbe in dvajseti obletnici interneta v Sloveniji Revija Monitor ter MonitorPro soorganizirata okroglo mizo z naslovom 20 let interneta v Sloveniji: življenska sprememba.

    Objavljeno: 13.5.2011
  • Binary Planting, drugič

    Na možnost podtikanja izvršljive kode v datoteke dll na daljavo sta javnost že lani avgusta obvestila varnostni guru HD Moore in tudi slovensko (mariborsko) podjetje Acros Security. Pri Microsoftu so grožnjo vzeli resno in s tem v zvezi izdali že 13 popravkov, kljub temu pa je direktor Acros Securityja Mitja Kolšek včeraj na svojem blogu znova opozoril, da Okna in tudi Internet Explorer 9 še vedno omogočajo tovrstne zlorabe. Več na:

    Objavljeno: 13.5.2011
  • Snemanje oddaje MonitorTV

    Tokrat smo našo oddajo Monitor TV posneli v prostorih podjetja Digitalija, konkretno v njihovi sobi za predstavitev avdio izdelkov. Tule pa en kratek video iz zakulisja oddaje:

    Objavljeno: 13.5.2011
  • Prva Wi-Fi miška

    HP je predstavil prvo mobilno miško s podporo za brezžična omrežja. Za uporabo ne potrebuje žic ali zunanjih sprejemnikov, saj se preprosto poveže z vgrajenim sprejemnikom Wi-Fi. V primerjavi s konkurenčnimi modeli, ki se povežejo preko protokola Bluetooth, zagotavlja skoraj dvakrat daljšo življensko dobo baterije. Po zagotovilih proizvajalca naj bi eno polnjenje zadostovalo za 9 mesecev delovanja.

    Objavljeno: 13.5.2011
  • Facebook proti Googlu

    Predstavnik socialnega omrežja Facebook je priznal, da so najeli podjetje za stike z javnostjo, čigar edina naloga je bilo blatenje njihovega velikega rivala. Širili so zgodbe, ki so škodovale ugledu podjetja Google. Predvsem je šlo za obtožbe na račun kršenja uporabniških pravic do zasebnosti, ki naj bi jih Google grobo kršil s sistemom Social Circle. Z njim naj bi prijatelji prijateljev dostopali do spornih informacij po tako imenovani sekundarni povezavi. Izkazalo se je, da podjetje Facebook bolj kot zloraba uporabniških pravic skrbi, da bi pridobljene podatke Google lahko uporabil proti njim.

    Objavljeno: 13.5.2011
  • Tržnica in brskalnik za 3DS

    Nintendo bo 7. junija objavil veliko posodobitev za 3DS. Napravo smo v reviji opisali tudi mi in ugotovili, da ji manjka kvalitetne vsebine. Japonci kanijo situacijo popraviti z odprtjem elektronske tržnice, kjer bomo lahko uporabniki poslej kupovali programe, predvsem igre, ter jih prenesli neposredno na napravo. Posodobitev bo prinesla še dolgo pričakovani spletni brskalnik, o katerem ni veliko informacij. Vsekakor (zaenkrat) ne bo omogočal pogleda v treh dimenzijah.

    Objavljeno: 13.5.2011
  • Acer in Samsung z modeloma Chromebook

    Google je napovedal prva prenosnika namenjena izključno njihovemu operacijskemu sistemu Chrome OS. Partnerja Acer in Samsung bosta 15. junija pričela s prodajo tako imenovanih Chromebookov na Amazon.com ter v trgovinah BestBuy. Evropa bo sledila v kratkem, prenosnike dobijo vsaj še Anglija, Francija, Nemčija, Španija, Italija in Nizozemska.

    Objavljeno: 12.5.2011
  • Android Market tudi za naše denarnice

    Vse kaže, da bomo poslej Slovenci lahko kupovali na Android Marketu. To so sporočili na drugem dnevu Googlove konference I/O. Tržnica bo v kratkem doživela veliko prenovo, ki bo prinesla svež videz, izboljšano iskanje in najpomembnejše, razširjeni seznam držav, ki imajo dostop do plačljivih aplikacij. Na seznamu 99 držav je končno tudi Slovenija.

    Objavljeno: 12.5.2011
  • Facebook razširil označevanje fotografij

    Uporabniki socialnega omrežja Facebook lahko po novem označujemo na fotografijah strani (Pages) in ne le prijateljev, kot smo to počeli do sedaj. Označevanje poteka po istem postopku, ki velja za osebe, s to razliko, da za označevanje strani ni treba biti njihov oboževalec. Slika s tovrstno oznako se ne pojavi na zidu, ampak med fotografijami. Željno pričakujemo prve oznake revije Monitor.

    Objavljeno: 12.5.2011
  • Prevzem vseh prevzemov

    Na obljubljeni tiskovni konferenci sta se šefa prej ločenih podjetij Microsoft in Skype zavezala, da bo Skype kot produkt nadaljeval pot tudi na zunanjih platformah, a bo obenem postal sestavni del Microsoftovih storitev. Vodilno internetno komunikacijsko podjetje bo delovalo pod okriljem Microsofta kot ločen oddelek pod vodstvom dosedanjega generalnega direktorja. Kot predsednik oddelka Microsoft Skype Division bo Tony Bates neposredno poročal le Ballmerju. Ali je 8,5 milijarde dolarjev upravičen znesek in ali bo Skype dobil obljubljene Mac, iPad, BlackBerry, Symbian in ostale posodobitve, ter ohranil mesto vodilnega na tržišču, bo pokazal čas.

    Objavljeno: 11.5.2011
  • Sladoledni Android

    Google je prvi dan konference v San Franciscu predstavil načrte za naslednjo veliko posodobitev mobilnega operacijskega sistema Android. Nova različica, ki ne bo ugledala luči sveta pred koncem leta, je zopet poimenovana po slaščici. Tokrat je na vrsto prišel ledeni Ice Cream Sandwich, ki bo očitno enkrat za vselej utišal kritike, ki udrihajo čez Android zaradi njegove razdrobljenosti.

    Objavljeno: 11.5.2011
  • Microsoft kupil Skype

    Največji nakup v zgodovini Microsofta je potrjen. Microsoft je za 8,5 milijarde dolarjev kupil Skype. Tako je vsaj navidezno premagal ostala dva najresnejša interesenta, Facebook in Google. Microsoft bo za naveden znesek dobil vso tehnologijo, več kot 600 milijonov veliko bazo uporabnikov ter celoten dolg, katerega je komunikacijski inovator v letih pri eBayu pridelal. Več o prevzemu bo znano v kratkem, ko naj bi Steve Ballmer (MS) in Tony Bates (Skype) imela tiskovno konferenco.

    Objavljeno: 10.5.2011
  • Sony zopet prelomil obljubo

    Preteklo nedeljo je Sony obljubil, da bo v roku enega tedna vzpostavil omrežje PSN in storitve Qriocity. Počakali smo še dan dlje, a danes že lahko poročamo o novem spodrsljaju. Uporabniki so razočarani, ne morejo igrati iger, jih kupovati, preizkušati, za nameček nekatere zaradi spletne zaščite sploh ne delajo. Težko je oceniti koliko bo izpad matično podjetje stal, vendar nekatere ocene kažejo na milijardni dolarski znesek.

    Objavljeno: 10.5.2011
  • Dobrote z Mangom

    Razvijalca iz ekipe Windows Phone sta izdala nekaj več informacij o naslednjem velikem paketu popravkov za mobilni operacijski sistem Windows Phone 7. Različica, imenovana Mango, bo vsebovala razširjeni iskalnik Bing, narekovanje SMS-ov ter izboljšano navigacijo. Najbolj zanimivi sta razširitvi Bing Audio in Bing Video. Prva bo znala prepoznati slišano glasbo, medtem ko bo druga pod eno streho združevala prepoznavanje črtnih kod, optičnih medijev, knjig in teksta.

    Objavljeno: 10.5.2011
  • Apple četrti na Barron's 500

    Barron's, ameriški finančni časnik, je objavil lestvico najboljših 500 podjetij v državi. V seštevku za uvrstitev nanjo upoštevajo promet, prihodke ter rast podjetja. Največji skok na njej je naredilo podjetje Apple, ki je poskočilo kar za 55 mest. Na četrtem mestu so se znašli predvsem zaradi odlične prodaje tablice iPad, telefona iPhone in računalnikov iz lani prenovljene linije MacBook Air. Od leta 2009 je delnica podjetja zrasla za spoštljivih 347 odstotkov. Apple je z visoko uvrstitvijo prehitel vsa konkurenčna podjetja.

    Objavljeno: 9.5.2011
  • Tweeter na vrhu sveta

    Britanec Kenton Cool je postal prvi Tweeter, ki je objavil sporočilo z najvišje gore sveta. Z nadmorske višine 8.848 metrov je s telefonom Samsung Galaxy S II poklical ženo in napisal tekst na svojem Twitter računu. Oboje je omogočilo 3G omrežje Ncell ter sponzor podviga Samsung. V prvem Tweetu z Everesta je Kenton zapisal, da ima šibek signal in fantastičen telefon. Popolna reklama, ni kaj.

    Objavljeno: 9.5.2011
  • Google: na vrsti je Slovenija

    Znano je, da Google širi svojo prodajno mrežo po celem svetu, kot kaže, pa je zdaj za ameriškega velikana postala zanimiva tudi Slovenija. Na spletu so objavili razpis za delovno mesto na Irskem, iz katerega je razvidno, da iščejo sodelavca z znanjem slovenščine. Iz nadaljnjega besedila pa se da sklepati, da želi Google močno povečati prihodke na področju spletnega oglaševanja v Sloveniji in sicer prek storitev kot so AdWords, AdSense, Gmail in Google Earth.

    Objavljeno: 8.5.2011
  • Sony Ericsson Xperia Mini in Mini Pro

    Sony Ericsson je predstavil dva nova pametna telefona, ki predstavljata najboljšo proizvajalčevo ponudbo med sistemi zasnovanimi na Google Androidu (Gingerbread, različica 2.3). Za razliko od trenutnega trenda med tovrstnimi telefoni zasloni tu niso velikanski, saj merijo po diagonali 3 palce (7,6 cm), zato pa so telefoni prijetno majhni in priročni (Mini denimo tehta le 94 gramov). Sony Ericsson velikost nadomešča z visoko kvaliteto zaslona Reality Display (320 x 480 pik) in tehnologijo Bravia Engine, ki med drugim omogoča snemanje in predvajanje video posnetkov z ločljivostjo 720p.

    Objavljeno: 7.5.2011
  • 20. obletnica interneta in 15. obletnica SIOLa

    Telekom je ta teden na svojih spletnih straneh najavil, da bo SIOL v juniju vsem svojim naročnikom brezplačno povišal hitrost dostopanja do interneta vse do 15 megabitov na sekundo. Odvisno od izbranega paketa in tehničnih možnosti bo zvišanja hitrosti dostopa za nekaj megabitov na sekundo deležno kakšnih 90 odstotkov SIOLovih uporabnikov širokopasovnega interneta prek telefonskega omrežja. Tako bo, na primer, naročnik dostopa 2 Mb/s po novem imel dostop 4 Mb/s, če ima v paketu tudi televizijo, pa bo po novem imel dostop kar 10 Mb/s. Gre za Telekomovo kampanjo Pospešujemo Slovenijo, s katero želi Telekom obeležiti dvajseto obletnico interneta v Sloveniji (obhajali jo bomo sicer konec leta), kampanja pa napoveduje tudi načrtovano združitev Telekoma in Mobitela v enotno podjetje, ki se bo zgodila 1. julija.

    Objavljeno: 6.5.2011
  • Facebook in Google se borita za Skype

    Sodeč po poročanju agencije Reuters, se tako Facebook kot Google ločeno pogovarjata o možnostih sodelovanja ali celo nakupa družbe Skype. Facebookov Mark Zuckerberg naj bi se tako napol skrivaj večkrat srečal z lastniki Skypa, ki se sicer pripravljajo na začetno kotacijo na borzi (IPO) načrtovano v nadaljevanju letošnjega leta. Po sedanjih napovedih naj bi lastniki pričakovali, da bo nastop na borzi vreden okoli 1 milijarde dolarjev. Analitiki pa menijo, da se v primeru govoric povezanih s Facebookom ali Googlom lahko zgodi, da bo pričakovana vrednost narasla na 3 ali celo 4 milijarde dolarjev!

    Objavljeno: 6.5.2011
  • SiOL pospešuje Slovenijo

    Telekom Slovenije se je v okviru dvajsete obletnice nastanka SiOLa odločil, da bo vsem obstoječim uporabnikom brezplačno dvignil hitrost internetnih priključkov. Brezplačen dvig hitrosti je del kampanje Pospešujemo Slovenijo, izvedli pa ga bodo postopoma v mesecu juniju.

    Objavljeno: 6.5.2011
  • Hackerji načrtujejo tretji napad na Sony!

    Zgodba o hackerskem napadu na strežnike in storitve družbe Sony kot kaže še nima konca. Nekateri opazovalci spletnih klepetalnic in strokovnjaki za varnost trdijo, da neimenovana skupina hackerjev načrtuje zdaj že tretji napad na Sonyeve strežnike, predvidoma ta vikend. Domnevni napadalci se med drugim hvalijo, da imajo kljub poostrenim varnostnim ukrepom še vedno dostop do nekaterih Sonyevih strežnikov. Če se izkaže, da je to res in bo napad uspešen, bo to zagotovo zelo hladen tuš za japonsko korporacijo, ki bo s tem pokazala, da ne obvladuje zadeve in varnostnih vidikov upravljanja spretnih storitev.

    Objavljeno: 6.5.2011
  • iPad 3 bo imel 3D zaslon, iPhone 5 brezžično sinhronizacijo

    Med tem, ko prodajana najnovejše tablice Apple iPad 2 poteka bolje od načrtov, se pojavljajo prve resnejše informacije o tehničnih značilnostih naslednika. Različni viri navajajo, da se Apple resno spogleduje z možnostjo, da bi naslednji iPad (3?) ali kasnejši naslednik imel kot osnovo autostereoskopski zaslon sposoben prikazovanja 3D posnetkov brez posebnih očal. Glavni vir informacij prihaja menda iz Hollywooda, kjer menda veliki filmski studiji s polno pripravljajo 3D vsebine za novinca. Govorice naj bi potrdili nekateri viri blizu družbe Foxconn, ki za Apple izdeluje iPade.

    Objavljeno: 5.5.2011
  • MIT razvija nov tip 3D zaslona

    Znanstveniki priznane univerze MIT, natančneje njenega raziskovalnega inštituta Media Lab, so razvili nov tip 3D zaslona, ki ne potrebuje očal in se v praksi obnaša precej bolje od dosedanjih avtostereoskopskih zaslonov. Nova tehnologija, ki so jo poimenovali HR3D (High-Rank 3D) ponuja 3D sliko brez velikega žrtvovanja ločljivosti, svetlosti slike, zornega kota ali porabe energije.

    Objavljeno: 5.5.2011
  • Intel predstavlja 3D tranzistorje

    Intel je predstavil pomembno tehnološko novost, s katero si obetajo razvoj še hitrejših procesorjev ob hkrati precej nižji porabi energije. Glavna novost novega 22-nm proizvodnega procesa in arhitekture je povsem nov tip tranzistorjev, ki jim pri Intelu pravijo Tri-Gate ali kar 3D tranzistorji.

    Objavljeno: 5.5.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji