• Razkošni Paviljoni

    Nova filozofija podjetja HP, sprememba fokusa iz strojne opremljenosti na videz, je zelo očitna pri posodobitvi linije Pavilion, ki se ponaša z oblikovanjem Mosaic. Zanjo so značilni kakovostni materiali, bogate barve in privlačna oblika. Daleč so časi, ko je edino merilo privlačnosti prenosnika pomenila številka ob modelu procesorja. Tako je novi Fauxtrabook (Ultrabook brez blagoslova Intela) Pavilion m6 z ohišjem iz brušenega aluminija prava paša za oči. Prenosnik se udinja uporabnikom, ki iščejo stalnega spremljevalca skozi vsakdanjik. Zaslon BrigtView LED HD, velikosti 15,6 palca, je kot nalašč za filme in igre, medtem ko glasbo obogati BeatsAudio z dvema zvočnikoma in dodatnim za nizke tone (ang. subwoofer). Pri HPju obljubljajo osem ur avtonomije, ne glede na to ali ima računalnik Intelovo ali AMDjevo srčiko. Poleg izbire procesorja je na željo uporabnika osvetljena tudi tipkovnica. Prenosnik ima priložena HPjeva orodja, med katerimi najdemo samodejno prilagajanje hitrosti ventilatorja CoolSense, zaščito podatkov v primeru padca na tla ProtectSmart in dostop do spletnih uporabniških računov s preprostim potegom prsta SimplePass. Prenosnik, katerega cena še ni znana, govori se o sedemstotih 700 dolarjih navzgor, bo vsemu naštetemu dodal še kamero, sposobno visoke ločljivosti, HP TrueVision HD.

    Objavljeno: 10.5.2012
  • Kinect na osnovi zvoka

    Microsoft je z napravo za zaznavanje gibanja zadel terno. Kinecta so doslej prodali dvajset milijonov in z njim navdušili zahtevno občinstvo tako na igralni konzoli Xbox 360 kot PCju. Uporabniki, ki s pridom izkoriščajo spletni kameri podobno napravo, niso zgolj igričarji, temveč jih veliko prihaja iz vrst umetnikov, inženirjev in znanstvenikov. S sistemom, ki verno bere naš položaj in gibanje so našteti ustvarili že čuda stvari. Ne preseneča, da Microsoft pelje zgodbo naprej. Med drugim so v enem izmed raziskovalnih projektov ustvarili Kinectu podobno zaznavanje gibanje, ki za delovanje potrebuje le sluh.

    Objavljeno: 9.5.2012
  • Google bo plačal za incident na Safariju

    Februarja letos je Jonathan Mayer, raziskovalec iz Stanforda, odkril nečedno prakso znotraj brskalnika Safari. Z vsemi žavbami namazani Google je v Applovem programu obšel varnostne nastavitve in v računalnik namestil piškotek, ki je nato sledil našim navadam, kljub temu, da tega nismo želeli.

    Objavljeno: 9.5.2012
  • NTK 2012: ugodnosti za naročnike revij Monitor in MonitorPro

    33-odstotni popust pri prijavi na NT konferenco 2012 ali celodnevni seminarji v okviru prvega dne NT konference 2012 – samo za naročnike revij Monitor ali Monitor Pro!

    Objavljeno: 8.5.2012
  • Google (delno) kriv

    V sodnem sporu med velikanoma Google in Oracle je zmagal slednji. Google je pri razvoju operacijskega sistema Android brez dovoljenja uporabljal programske vmesnike jezika Java, ki so v Oraclovi lasti, od kar je podjetje zaščitene patente kupilo od prejšnjega lastnika Sun Microsystems. Google je uporabo spornih APIjev priznal, a zatrdil, da so z njimi ustvarili nekaj novega. Porota je razsodila, da brez programskih vmesnikov Jave ni mogoče uporabljati, zato je Google v tem pogledu kriv, vendar se vseeno ni mogla zediniti, če dotična uporaba v operacijskem sistemu spada v okvir poštene rabe. Načelo Fair use v Združenih državah Amerike omogoča določene izjeme, ko posameznik lahko uporabi zaščiteno tehnologijo brez dovoljenja njenega lastnika. Sledili bodo meseci pritožb in dodatnega pravdanja, nakar bomo izvedeli ali bo Oracle dobil želeno odškodnino, ki bo najverjetneje precej manjša od zahtevanih milijard ali pa bo Google primer preobrnil v svojo korist in veselje vseh programerjev, ki prisegajo na Javo.

    Objavljeno: 8.5.2012
  • Novi iPad je bil rezervni načrt

    Reymond Soneira, direktor družbe DisplayMate Technologies, trdi, da je novi iPad zgolj plan B. Kljub lepemu uspehu nove jabolčne tablice, so pri Applu imeli višje leteče načrte. Skupaj s podjetjem Sharp so želeli predstaviti zaslon, izdelan s tehnologijo IGZO. Tovrstna izdelava bi pomenila uporabo manjših tranzistorjev in čipov, ki bi prepuščali več svetlobe in zahtevali skromnejšo ozadnjo osvetlitev. Vse skupaj bi pomenilo revolucionarno tanko tablico. Izjalovilo se je pri Japoncih. Tehnologija še ni bila nared, ko je Apple že potreboval naslednika, zato so načrtovalci v Cupertinu uporabili ustaljeno tehnologijo. Amorfen silicij so prignali do skrajnih meja in vseeno dostavili občudovanja vreden zaslon. Žal je uporabljena tehnologija potrebovala več energije, zato so inženirji pri Applu napravi dodali pošastno veliko baterijo, ki je prinesla debelino. Ostalo je, kot pravijo, zgodovina. Mi pa lahko začnemo z ugibanji o novi čudežni napravi, ki ta hip nastaja onkraj velike luže.

    Objavljeno: 8.5.2012
  • IP številka ne določa osebe

    Že maja so v Združenih državah Amerike prvič razsodili, da zgolj IP številka naročnika, še ni dokaz nečednega dejanja lastnika. Trend se nadaljuje in tožbe, kjer lastniki avtorskih pravic sodišču predočajo obremenilne dokaze v obliki IP številk, druga za drugo ustvarjajo precedens, ki bo na ameriških tleh obveljal v prihodnje. V zadnji sodbi je sodnik zapisal, da je IP številka podobna stacionarnim telefonom, kjer je na eno številko obešenih več aparatov naenkrat. Včasih, ko še ni bilo mobilne telefonije in drugih načinov komunikacije, je bilo takšnih uporabnikov ogromno. Enako je sedaj v isto omrežje, ki se na zunaj identificira z eno samo IP številko, povezanih več naprav, katere uporabljajo tudi drugi družinski člani, prijatelji ali celo nepovabljeni gostje. Hud udarec za velika podjetja z zastarelim načinom poslovanja bo bržkone dobro premešal karte. Upamo, da bo zaradi tega v prihodnje več poštenih ponudb (na naših tleh je na primer dosegljiva storitev iTunes Match o kateri bomo pisali v prihajajočem Monitorju) ter manj nelogičnih zakonov, kakršnega so želeli uvesti s predlogom ACTA.

    Objavljeno: 8.5.2012
  • Iz revije: Intervju z izvršnim direktorjem Dropboxa

    Presenetljivo veliko storitev omogoča uporabnikom računalnikov in pametnih telefonov shranjevanje in skupno rabo v internetnem oblaku. Eni od storitev za gostovanje datotek pa so uporabniki še posebej zvesti, podobno, kot so navadno zvesti storitvam družabnih omrežij ali priljubljenim izdelovalcem strojne opreme. Gre za Dropbox, izdelek mladega podjetja, ki sta ga leta 2007 ustanovila Drew Houston in Arash Ferdowsi, študenta računalništva na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

    Objavljeno: 7.5.2012
  • Windows 8 pušča proizvajalce tablic hladne

    Proizvajalci tablic izvzemši podjetje Apple se še vedno primarno odločajo za naprave z operacijskim sistemom Android, razkriva poročilo znanega spletišča Digitimes. Bržkone je tovrstnim poslovnim potezam botrovala slabša prodaja "alternativnih" tablic. Visoka pričakovanja so se proizvajalcem tablic izjalovila, zato se nikomur ne mudi s prehodom na nepreizkušeno platformo. Svoje je dodala nedavno objavljena Microsoftova namera o pomoči knjigarnarju Barnes & Noble, ki je med mobilnimi igralci zasejala seme dvoma glede prihodnje strategije velikana iz Redmonda.

    Objavljeno: 7.5.2012
  • Facebook kupil sosede

    Le mesec po nezaslišanem nakupu aplikacije in omrežja Instagram, Facebook še naprej kupuje. Tokrat so kupili mlado podjetje iz naše soseščine, italijanski Glancee. Sosedje so naredili aplikacijo, ki za prijavo uporabi račun omrežja Facebook, nakar nas s pomočjo določanja lokacije združi z osebami v bližini, ki imajo podobne interese. Novico o prevzemu so na svoji spletni strani objavili Italijani. Mobilna aplikacija za operacijski sistem iOS od tega trenutka naprej ne deluje več, zaposleni pri podjetju Glancee pa so že na novem delovnem mestu. Šlo naj bi torej bolj za prevzem pameti, kot samega izdelka. Podrobnosti o znesku, potrebnim za rošado niso razkrili, vendar z gotovostjo trdimo, da je bil "precej" manjši od milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 7.5.2012
  • Tablice: rast za Apple, padec za Android

    Analiza trga tabličnih računalnikov v prvem četrtletju 2012, ki jo je opravila družba IDC, je prinesla presenetljive rezultate. Po prednovoletni nakupovalni mrzlici se sicer v prvem četrtletju tipično vedno proda nekaj manj izdelkov, toda nihče ni pričakoval, da bo padec pri tako vročih napravah, kot so tablice, znašal kar 38,4%.

    Objavljeno: 6.5.2012
  • Procesor ARM s taktom kar 3,1 GHz

    Tajvanski proizvajalec polprevodniških elementov TSMC je presenetil javnost in najavil, da so svoj najnovejši mikroprocesor, zasnovan na arhitekturi ARM Cortex-A9 in narejen v 28-nm proizvodni tehnologiji, uspeli brez težav pognati pri taktu kar 3,1 GHz. To je skoraj dvakrat hitreje, kot danes dosegajo najhitrejši procesorji s tehnologijo ARM.

    Objavljeno: 6.5.2012
  • London bo uporabljal Urban OS

    Sodobne informacijske tehnologije odpirajo povsem nove možnosti upravljanja urbanega okolja in povezovanja meščanov z mestno infrastrukturo. Podjetje Living PlanIT si je zato zamislilo nov tip operacijskega sistema, ki je namenjen predvsem za povezovanje infrastrukturnih storitev, kot so voda, energija in transport. Urban OS (UOS), kot pravijo operacijskemu sistemu, je precej bolj robusten kot običajni operacijski sistemi, saj bo odgovoren za upravljanje ključnih elementov urbanega okolja.

    Objavljeno: 5.5.2012
  • Solarna tipkovnica za iPade

    Logitech je predstavil nov zanimiv dodatek za priljubljene tablice iPad, ovitek s tipkovnico, ki premore povrh vsega sončne celice za napajanje akumulatorjev tipkovnice. Ko so akumulatorji povsem polni, prek bluetootha priključena tipkovnica Logitech Solar Keyboard Folio deluje tudi tja do dve leti, ob tipični rabi dve uri na dan.

    Objavljeno: 5.5.2012
  • LG odgovarja na sosedovo novo Galaksijo

    Po Samsungovi pompozni predstavitvi novega modela Galaxy S III korejski sosed LG Electronics ni čakal prav dolgo na odgovor. Le nekaj ur kasneje so v Južni Koreji najavili nov mobilni telefon Optimus LTE2, ki skuša Samsungovo novost zasenčiti s še bolj drzno tehnično specifikacijo.

    Objavljeno: 4.5.2012
  • SAS SSD z 12 Gb/s

    Družba Hitachi Global Storage Technology (HGST), ki jo nedavno prevzela korporacija Western Digital, je predstavila prvo pomnilniško enoto SSD, ki uporablja vmesnik SAS s hitrostjo 12 Gb/s ali teoretičnih 4,8 GB/s, kar je dvakrat več kot pri danes običajnih vmesnikih SATA z hitrostjo 6 Gb/s.

    Objavljeno: 4.5.2012
  • Xbox in Kinect za 99 dolarjev, v zameno za naročnino

    Microsoft menda pripravlja novo marketinško potezo, s katero naj bi dodatno spodbudili prodajo igralne konzole Xbox 360 in še posebej dodatka zanjo, video kamere Kinect. 4 GB različica konzole naj bi po tem načrtu uporabnika stala le 99 ameriških zelencev, kar je seveda subvencionirana cena.

    Objavljeno: 4.5.2012
  • Samsung Galaxy S III se predstavi

    Samsung je uradno predstavil dolgo pričakovani telefon Galaxy S III, najbolj zmogljiv model v bogati ponudbi proizvajalca in naslednika izredno priljubljenega modela Galaxy S II. Obenem novinec postaja najbolj resen izzivalec Applovemu modelu iPhone in najbrž najbolj zmogljiv telefon z operacijskim sistemom Google Android ta hip.

    Objavljeno: 3.5.2012
  • Samsung je največji proizvajalec mobilnih telefonov

    V analitski družbi IDC so izmerili, da je v prvem četrtletju letošnjega leta prišlo do zamenjave na vrhu lestvice največjih proizvajalcev mobilnih telefonov. Po dolgih letih prevlade je Nokia izgubila prvo mesto, prehitel jo je korejski Samsung. Če seštejemo vse tipe mobilnih telefonov (navadne in pametne) je Samsung v prvih treh mesecih letošnjega leta spravil v promet 93,8 milijonov aparatov, kar pomeni 23,5% skupni tržni delež. Nokia je na drugem mestu s 82,7 milijoni aparatov (20,8% delež), že na tretjem pa srečamo Apple s 8,8% tržnim deležem, ne glede na to imajo v ponudbi samo premijski model iPhone.

    Objavljeno: 3.5.2012
  • RIM stavi na BlackBerry 10

    Časi, ko je bil BlackBerry najbolj razširjen pametni telefon so že zdavnaj mimo, vendar se podjetje Research In Motion (RIM) na vse kriplje trudi, da bi povrnili nekaj stare slave. Po precej neuspešni splavitvi svoje prve tablice PlayBook, so zdaj vso energijo vložili v razvoj nove generacije operacijskega sistema, ki so jo poimenovali BlackBerry 10.

    Objavljeno: 3.5.2012
  • Facebook rešuje življenja

    Facebook je objavil novo orodje s katerim želijo pomagati iskalcem in darovalcem človeških organov. Cilj je, da bi povečali število darovanih organov, s tem pa tudi najbrž rešili marsikatero človeško življenje.

    Objavljeno: 2.5.2012
  • iTunes Match tudi v Sloveniji

    Apple je na dokaj neopazen način razširil število držav, v katerih je na voljo spletna storitev iTunes Match, kot kaže pa je med njimi tudi Slovenija. Dostop so sicer dobile Avstrija, Grčija, Italija, menda pa tudi Portugalska in Bolgarija.

    Objavljeno: 2.5.2012
  • Digitalni fotoaparat iz kartona

    Švedska IKEA nadaljuje s presenečenji na področju digitalne tehnike. Po tem, ko so najavili prihod pohištva z vgrajenimi ploskimi televizorji, so zdaj na pohištvenem sejmu v Milanu prikazali digitalni fotoaparat, ki je v dobršnem delu narejen iz okolju prijaznih materialov - recikliranega kartona. Za nameček so za tak tip naprave uporabili zanimiv in nekoliko pozabljen koncept - fotoaparat naj bi po uporabi lahko zavrgli.

    Objavljeno: 1.5.2012
  • Partnerstvo med Microsoftom in Barnes&Noble

    Microsoft in Barnes&Noble sta presenetila javnost in oznanila, da bosta ustvarila skupno partnerstvo za področje digitalnih knjig, pri čemer bo velikan iz Redmonda v novoustanovljeno hčerinsko družbo B&N vložil kar 300 milijonov dolarjev svežega kapitala. B&N bo pri tem obdržal 82,4% delež, nova družba pa bo še naprej prisotna v verigi knjigarn B&N. Podjetje je zaradi znižanih marž nujno potrebovalo svež kapital za nadaljnji razvoj bralnikov Nook in posla povezanega z digitalnimi knjigami.

    Objavljeno: 1.5.2012
  • 3D za vsak telefon

    Inženirji japonskega proizvajalca Fujitsu so prišli do zanimive zamisli, kako omogočiti snemanje 3D fotografij in video posnetkov s praktično vsakim mobilnim telefonom, ki ima vgrajeno digitalno video kamero. Trik je v majhnem dodatku, ki ga priključimo na objektiv digitalnega fotoaparata. Ta vsebuje štiri miniaturna zrcala, ki zajeto sliko spremenijo v dve, vsako z rahlo drugačnim zornim kotom.

    Objavljeno: 30.4.2012
  • Velikan z ločljivostjo 4K

    Videti je, da se časi televizorjev z ultra visoko ločljivostjo 4K (7.680 x 4.320 pik) vse bolj približujejo. Obenem proizvajalci kar nekako tekmujejo med sabo, kdo bo prikazal bolj drzen prototip. Japonski Panasonic je tako skupaj s televizijsko hišo NHK prikazal prototip plazemskega zaslona, ki nima le ločljivost 4K, temveč tudi izjemno velikost - po diagonali meri kar 3,68 metra (145 palcev) in je pravzaprav eden največjih zaslonov s plazemsko tehnologijo na sploh.

    Objavljeno: 30.4.2012
  • Microsoft načrtuje avtomatizacijo stanovanj

    Microsoftov raziskovalni oddelek Microsoft Research je razkril dosedanje delo na projektu z imenom HomeOS, ki predstavlja nekakšen operacijski sistem za avtomatizacijo različnih naprav, ki jih srečamo v modernih stanovanjih. HomeOS omogoča povezovanje med sabo povsem različnih naprav, od pametnih telefonov in računalnikov na eni strani, do video kamer, avdio sistemov, razsvetljave, klimatskih naprav in drugih izdelkov zabavne elektronike in bele tehnike.

    Objavljeno: 30.4.2012
  • HTC rešuje Bluetooth zvok

    Povezava Bluetooth je že dlje časa sposobna prenašati tudi zvok. Priročnost udobno izkoriščamo v avtomobilih, na vlaku, cesti ali doma, ko mobilno napravo priključimo na avtoradio, zvočnik ali brezžične slušalke. Tovrstne strojne opreme je vedno več. Ker se zvok pred prenosom z Modrim zobom skrči in na cilju nato zopet raztegne, je kakovost zvoka odvisna od uporabljenega algoritma oziroma kodeka. Največkrat je slaba.

    Objavljeno: 29.4.2012
  • Čudežno steklo

    Znanstveniki inštituta države Massachusetts (MIT) so razvili steklo, ki se prilega mobilnim napravam kot referendumski predlog vladni opoziciji. Steklo se ne blešči, ne rosi in se čisti samo. Posebna tekstura mu omogoča, da je videti nadnaravno, saj na steklu ni nobenega odseva. Taista površina odbija tudi vodo. Raziskovalci so že vložili prošnjo za patent. Med čakanjem nanj pa se bodo lotili še zadnje težave, visokih stroškov proizvodnje. Nam ne preostane drugega, kot da naprej sanjamo, kako lepo bi bilo imeti telefon s popolnim steklom, in si za lažje razumevanje delovanja pogledamo objavljeni videoposnetek, ki so ga snovalci izuma objavili na priljubljenem spletišču z video posnetki.

    Objavljeno: 29.4.2012
  • Izguba elektronskega papirja

    Podjetje E Ink Holdings je prvič po dveh letih objavilo izgubo. Kljub temu, da E Ink zaslone iz elektronskega papirja dobavlja imenom takšnega kalibra, kot sta Amazon in Barnes & Noble, so zadnje četrtletje končali s sedemindvajsetimi milijoni dolarjev minusa. Ali 53 odstoten padec prodaje pomeni zaton očem in sončni svetlobi prijaznih elektronskih zaslonov, je vprašanje za prihodnost. Ni pa skrivnost, da se je trend rasti s priljubljenostjo tablic in LCD ekranov ustavil za dlje časa. Mogoče stvari v prijaznejšo perspektivo vrnejo zasloni iz barvnega elektronskega papirja, ki že trkajo na vhodna vrata?

    Objavljeno: 28.4.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji