• 17-palčni MacBook Pro

    Apple je predstavil novega člana družine prenosnikov MacBook Pro, ki ima vgrajen 17-palčni zaslon LCD. Prenosnik sicer tehta malo čez 3 kilograme in temelji na procesorju Intel Core Duo s taktom 2,16 GHz. Ločljivost zaslona je 1680 x 1050 pik, pomnilnik je velik do 2 GB, za grafiko pa skrbi Ati Mobility Radeon X1600 PCI Express z 256 MB GDDR3 RAM. Bogat nabor vmesnikov vključuje tri vrata USB 2.0, po ena firewire 400 in firewire 800, optični vhod in izhod za zvok, bluetooth in Wi-Fi. Apple trdi, da je tako opremljen prenosnik kar petkrat hitrejši od predhodne generacije PowerBook G4.

    Objavljeno: 25.4.2006
  • IBM System X

    Zaradi vse večjega interesa kupcev za virtualizacijo strežnikov z Intelovo arhitekturo, so se pri IBMu odločili uvesti novo družino strežnikov in tehnologij, ki bo nosila ime System x. Gre za strežnike zgrajene na podlagi arhitekture Enterprise X-Architecture ali X3, ki so bili doslej znani pod oznako X-series in so sodili v zgornji zmogljivostni razred. Dosedanji strežnik x260 bo tako postal System x3800, strežnik z oznako x366 postaja System x3850, najzmogljivejši x460 pa System x3950. Cene se gibljejo od 5.000 do 17.500 dolarjev, vsi pa so opremljeni z 64-bitnimi procesorji Intel Xeon.

    Objavljeno: 24.4.2006
  • Google zopet presega pričakovanja

    Prihodek družbe Google je v prvem četrtletju presegel lanskega skoraj za 80% in s tem presegel pričakovanja finančnih analitikov. Skupni promet je dosegel nivo 2,25 milijarde dolarjev, kar je bistveno več od 1,26 milijarde dolarjev, kot v prvem četrtletju pred letom dni. Tudi dobiček se je povišal na 592 milijonov dolarjev v primerjavi z lanskimi 369 milijoni dolarjev. Skoraj celoten promet Google ustvarja s prodajo oglasov, od tega so kar 723 milijonov dolarjev posredovali partnerjem. Vrednost delnic je zaradi tega zopet zrasla in dosegla 447 dolarjev. Zraslo je tudi število zaposlenih, ki je konec marca znašalo 6.790 ljudi (pred letom dni 5.680).

    Objavljeno: 24.4.2006
  • Microsoft se poglablja v virtualizacijo

    Po tem, ko so pri Microsoftu svoj Virtual Server 2005 spremenili v brezplačni izdelek, načrtujejo nove rešitve za utrditev svojega položaja na tem tehnološkem področju. Pod delovnim imenom Carmine tako nastaja nov program za upravljanje navideznih strežnikov, ki bo znal zaganjati, ustavljati in premikate navidezne računalnike. Microsoft s tem izdelkom cilja na program VirtualCenter podjetja VMware, ki omogoča avtomatizacijo delovanja strežnikov in samodejno porazdelitev bremena. Kljub temu poznavalci projekta menijo, da Carmine ne bo dosegal vseh funkcij programa družbe VMware.

    Objavljeno: 24.4.2006
  • HP vpoklical 15.700 baterij prenosnikov

    Hewlett-Packard je zaradi pregrevanja vpoklical 15.700 baterij prenosnikov HP in Compaq. V podjetju so prejeli 20 pritožb o pretiranem segrevanju baterij, v enem primeru pa je prišlo tudi do lažje poškodbe. Akumulatorske baterije Li-Ion so bile izdelane januarja 2005 na Kitajskem, uporabljajo pa jih različni prenosniki HP in Compaq. Oznaka problematičnih baterij se začne z L3.

    Objavljeno: 23.4.2006
  • Apple opušča PortalPlayer

    Apple se je odločil, da v predvajalnikih iPod s pomnilnikom flash ne bo več uporabljal čipov in programske opreme podjetja PortalPlayer. Naslednik izdelka PP5021 System-on-Chip, ki bo na voljo v drugi polovici letošnjega leta, in je ciljal na prihodnjo generacijo predvajalnikov iPod Nano, očitno ni zadovoljil Applovih želja. Odločili so se za drugega, za zdaj še neznanega, ponudnika, ki bi bil lahko tudi Samsung.

    Objavljeno: 23.4.2006
  • Skupina S&T zelo uspešna

    Skupina S&T je lani dosegla 62-odstotno rast prihodkov v primerjavi z letom 2004. Skupna vrednost prihodkov od prodaje je znašala 355,7 milijona evrov, tolikšna rast pa je predvsem posledica povečanja prihodkov od prodaje storitev in programskih rešitev, ki je bila 54-odstotna.

    Objavljeno: 22.4.2006
  • Microsoftov "GDrive"

    Skupina Microsoftovih razvijalcev iz oddelka MSN pripravlja novo storitev portala Windows Live z razvojnim imenom Live Drive, ki bo uporabnikom ponudila navidezni trdi disk za shranjevanje osebnih podatkov in dokumentov. Za zdaj natančni podatki o novi storitvi še niso znani, načrte zanjo pa je prvi obelodanil Ray Ozzie, Microsoftov direktor tehnološkega razvoja (CTO).

    Objavljeno: 22.4.2006
  • APEK opozarja

    Kljub temu da Vega počasi ugaša svoje omrežje in da je umaknila vse tožbe proti slovenskim podjetjem in slovenski državi, nekaterim še vedno povzroča težave, in sicer svojim strankam, ki bodo najkasneje 31. maja, ko bo omrežje dokončno ugasnjeno, to nehali biti. Okoli 27.000 naročnikov Vege po vsej verjetnosti ne bo moglo obdržati svoje telefonske številke, ko bodo presedlali k drugemu operaterju mobilnih storitev.

    Objavljeno: 21.4.2006
  • Sony oživlja Konica-Minolto

    Sony je predstavil blagovno znamko alfa, ki bo združevala digitalne aparate SLR. Ime ni presenečenje, saj je enakega več kot 20 let na japonskem trgu za digitalne fotoaparate D-SLR uporabljala Minolta.

    Objavljeno: 21.4.2006
  • Visual Studio 2005 Express zastonj

    Microsoft se je odločil, da vse izdelke iz linije Visual Studio 2005 Express Editions uporabnikom ponudi brezplačno za neomejen čas. Visual Basic, Visual C#, Visual J#, Visual C++ in Visual Web Developer Express so sicer bili na voljo za brezplačen prenos s spleta, a je bila uporaba omejena na eno leto.

    Objavljeno: 21.4.2006
  • Mobitel pričel ponujati HSDPA kartice, ne pa omrežja

    Mobitel je v svojo ponudbo vključil dve novi UMTS podatkovni kartici PC Card s podporo za hiter prenos podatkov v smeri proti uporabniku (HSDPA), nadgradnjo sistema UMTS. Option GlobeTrotter HSDPA in Novatel Wireless Merlin U740 bosta na voljo po 39.900 tolarjev ob podpisu dveletne naročnine.

    Objavljeno: 20.4.2006
  • 13. posvetovanje Dnevi Slovenske Informatike 2006

    Začelo se je 13. posvetovanje Dnevi slovenske informatike, ki ga organizirata Slovensko društvo informatika in Institut za Projektni Management (IPMIT). V prvem dnevu posvetovanja so se zvrstili govori častnih govornikov, podelitev priznanj Slovenskega društva Informatika, dve vabljeni predavanj in delavnica.

    Objavljeno: 20.4.2006
  • Vega odprodala omrežje in odhaja

    Podjetje Western Wireless International d.o.o., tretji slovenski mobilni operater, ki deluje pod blagovno znamko Vega, je danes objavil, da bo 31. maja 2006 ugasnil svoje mobilno omrežje. Približno 100 zaposlenih se bo znašlo na cesti, nekaj manj kot 30 tisoč uporabnikov omrežja, med katerimi je velika večina predplačnikov, pa do takrat lahko izbere drugega operaterja in po želji prenese svojo telefonsko številko tja.

    Objavljeno: 20.4.2006
  • Google Search Appliance in Mini

    Google Search Appliance vsebje Googlovo tehnologijo OneBox, ki omogoča iskalne bližnjice do pogostih opravil v poslovnih aplikacijah. Zaposlesni v velikih podjetjih bodo tako lahko lažje iskali po poslovnih imenikih, finančnih načrtih in po bazah strank. Osnovni model, ki naj bi bil hitrejši in varnejši od starejše izvedbe, je na voljo za 30.000 dolarjev.

    Objavljeno: 20.4.2006
  • Mobitel in Simobil kupila Vegino omrežje

    Predsednik uprave Telekoma Slovenije mag. Bojan Dremelj, Steven Fast, direktor Western Wireless Int., d. o. o., ki posluje pod blagovno znamko Vega, in Roger Blott, direktor Western Wireless Int. Inc., so podpisali pogodbo, po kateri družbi Western Wirelessa umikata vse tožbe proti Telekomu Slovenije, z njim povezanimi družbami, državi in državnim institucijam. Svojo tožbo proti Western Wireless Int., d. o. o., umika tudi Telekom Slovenije.

    Objavljeno: 19.4.2006
  • Si.mobil s prenovljeno ponudbo za BlackBerry

    Si.mobil - Vodafone je predstavil prenovljeno ponudbo za poslovne uporabnike, ki vključuje nov pametni telefon BlackBerry 8700v in možnost uporabe BlackBerry Connect na Nokii 9300.

    Objavljeno: 19.4.2006
  • Slovenski trg IKT napreduje

    Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije v najnovejši analizi ugotavlja prodornost slovenskega trga informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT), saj se je Slovenija na tem področju izkazala kot ena izmed bolj razvitih in zrelih v srednji in vzhodni Evropi. Tako se je med drugim povečal delež segmenta informatike v sektorju IKT, ki je hitrejši od segmenta telekomunikacij.

    Objavljeno: 19.4.2006
  • Burst.com toži Apple

    Burst.com je vložil patentno tožbo proti podjetju Apple Computer. V podjetju so prepričani, da spletna prodajalna iTunes, prenosni predvajalnik iPod in program za predvajanje pretočnih vsebin Quicktime uporabljajo njihovo patentirano tehnologijo. Spor se sicer vleče že od leta 2004, ko se je Burst.com pritožil pri Applu, zdaj pa je vložil tudi tožbo na zveznem sodišču v San Franciscu.

    Objavljeno: 19.4.2006
  • Dell XPS M1710

    Dell je predstavil nova prenosnika, namenjena predvsem ljubiteljem računalniških iger. 17-palčna XPS M1710 vsebujeta najnovejši Intelov dvojedrni procesor Core Duo in gafično kartico Nvidia GeForce Go 7900 GTX, ki ju uvrščata med najzmogljivejše prenosnike na trgu.

    Objavljeno: 19.4.2006
  • Kmalu domena .tel?

    Organizacija ICANN, ki bdi nad vrhnjimi internetnimi domenami, razmišlja o uvedbi nove. Nova domena .tel bi bila namenjena izključno preprostim spletnim stranem, ki bi združevale vse kontaktne podatke o fizičnih (imepriimek.tel) in pravnih (imepodjetja.tel) osebah.

    Objavljeno: 18.4.2006
  • Maxtor OneTouch III Mini Edition

    Maxtor Corporation je na prodajnih policah ponudil zunanji trdi disk OneTouch III Mini Edition, ki je z nekaj več kot 200 grami nadvse primerna za uporabnike, ki jim prenosljivost veliko pomeni. OneTouch III Mini priključimo preko vrat USB, na voljo pa je v dveh različicah: s kapaciteto 60 GB, ki stane nekaj manj koti 150 dolarjev, in s kapaciteto 100 GB, ki je na voljo za slabih 200 dolarjev.

    Objavljeno: 18.4.2006
  • Oracle Linux?

    Po poročanju dnevnika Financial Times podjetje Oracle razmišlja o ustanovitvi lastne distribucije Linuxa in nakupu enega izmed vodilnih podjetij v svetu odprte kode. Po besedah prvega moža podjetja, Larryja Ellisona, bi Oracle s tem korakom na novo postavil temelje trgu programske opreme in hkrati odprl novo bojno polje z dolgoletnim rivalom Microsoftom.

    Objavljeno: 18.4.2006
  • Največ širokopasovnih povezav ima Islandija

    Islandija je dežela z največjim deležem uporabnikov interneta s širokopasovnimi povezavami. Kot je pokazala študija Organizacije za gospodarsko sodelovnje in razvoj (OECD), imajo visok delež uporabnikov interneta s hitrimi povezavami tudi v Južni Koreji, na Nizozemskem in na Danskem.

    Objavljeno: 17.4.2006
  • MS Defender posodobljen

    Microsoft je posodobil orodje Windows Defender, ki se bori proti vohunskim programom. Različica Beta 2 prinaša nove podpise, večjo prijaznost uporabniškega vmesnika in bolj natančno sodelovanje v omrežju SpyNet.

    Objavljeno: 17.4.2006
  • Summer of Code 2006

    Lanski Summer of Code je očitno uspel, saj ga bo Google letos ponovil. Od 8744 prijavljenih je bilo leta 2005 izbranih 419 študentov in več kot 80% je doseglo izbrani cilj, tako da so prejeli štipendijo v vrednosti 4500 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 17.4.2006
  • HTPC po švedsko

    Skandinavci so od vedno sloveli po prefinjenem oblikovanju, to pa zdaj nameravajo uveljaviti tudi med osebnimi računalniki. Švedsko podjetje Kapsel je tako predstavilo računalnik Kapsel Media Center, ki ima nenavadno obliko in je zaradi tega lahko dekorativni element v dnevni sobi. Gre seveda za računalnik namenjen hišnemu kinu, ki podpira različne tipe večpredstavnih vsebin, temelji pa na operacijskem sistemu Windows XP Media Center. Računalnik je nenavadno majhen, saj meri le 27 x 23 x 10 cm, ohišje pa je tako zaobljeno, da je videti že skorja kot valj z odrezanim delom stranice. Še večja posebnost pa je material ohišja, saj so v švedskem podjetju izbrali poseben tip keramike, ki je zelo svetleča.

    Objavljeno: 16.4.2006
  • Origami kmalu v prodaji

    Microsoftovi novi mini tablični računalniki Ultra mobile PC (UMPC), bolj znani pod imenom projekta - Origami, bodo kot vse kaže v trgovinah že maja. Prvi bo na tržnih policah Samsungov računalnik s preprostim imenom Q1, ki je bil prvič prikazan na letošnjem sejmu CeBit. Samsung Q1 bo imel vgrajen barvni zaslon z diagonalo 7 palcev in ločljivostjo 800 x 480 pik, meril bo 26,6 x 14 x 2,2 cm in tehtal malo nad kilogramom, pri tem pa ga bo poganjal procesor Intel Celeron M s taktom 900 MHz, 512 MB RAM in 40 GB diskom. Brezžična vmesnika bluetooth in Wi-FI sta seveda del osnovne opreme. Po sedanjih informacijah naj bi računalnik stal nekaj več kot 1.200 dolarjev, kar je občutno več od Microsofotovih napovedi, da bodo računalniki Origami na prodaj za ceno od 500 do 1.000 dolarji. Viri blizu Samsunga pa navajajo, da podjetje načrtuje preprostejši model, ki naj bi nosil ceno nekje okoli 700 dolarjev.

    Objavljeno: 16.4.2006
  • Telekom Slovenije širi poslovanje v Nemčijo

    Telekom Slovenije in nemška družbe 01066 GmbH sta prejšnji teden podpisala pogodbo o poslovnem sodelovanju, na podlagi katere bosta družbi skupaj nastopili na maloprodajnem trgu mednarodnih telefonskih storitev v Nemčiji. Cilj skupnega nastopa obeh družb je v prvem letu sodelovanja pridobiti vsaj 10-odstotni tržni delež na izbranih tržnih segmentih. Nemški telekomunikacijski trg sodi med največje v Evropski uniji. Družba 01066 GmbH, ki ima sedež v Duseldorfu, je uveljavljen ponudnik mednarodnih telefonskih storitev s prepoznavno blagovno znamko in lastnim nacionalnim omrežjem. V okviru trženjskih in maloprodajnih aktivnosti se bosta družbi v prvem letu poslovanja osredotočili predvsem na segment izseljencev in podružnic podjetij iz držav jugovzhodne Evrope ter tudi nemških podjetij, ki poslujejo z državami iz navedene regije. Po nakupu večinskega deleža v makedonski družbi On.net gre po obsegu in pomenu za največji projekt Telekoma Slovenije, d. d., v okviru uresničevanja strategije razvoja mednarodnega poslovanja in regionalne širitve.

    Objavljeno: 15.4.2006
  • Grafične kartice z vmesnikom HDMI

    Tajvansko podjetje Info-Tek, bolj znano po tržni znamki Gecube, je predstavilo nove grafične kartice, ki se med redkimi na trgu lahko pohvalijo z vmesnikom HDMI, ki omogoča preprosto priključitev na hišni ojačevalec, televizor ali projektor prek digitalne povezave. Prednost take povezave je seveda največja možna kakovost slike, poleg tega pa znajo nove grafične kartice poleg same slike prek istega kabla prenašati tudi večkanalni prostorski zvok, kar bistveno zmanjša število kablov v povezavi med računalnikom in hišnim AV sistemom. Novi kartic Gecube HDMI x1600 in Gecube HDMI x1300 temeljita na grafičnih procesorjih družbe ATI, poleg vmesnika HDMI pa podpirajo tudi vmesnike DVI in VGA. Prek vmesnika HDMI so sposobne prenašati podatke s hitrostjo 165 milijonov pik na sekundo ob 24-bitni barvni globini, kar ustreza skupni podatkovni prepustnosti 4 Gb/s, kar je dovolj tudi za predvajanje najzahtevnejših video posnetkov v visoki ločljivosti (HDTV).

    Objavljeno: 15.4.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji