• Apple razkriva iPhone OS 4.0

    Apple je na posebnem dogodku razkril značilnosti in objavil beta različico etrte generacije operacijskega sistema za telefone Apple iPhone. Novost o v končni različici na voljo poleti (ni še jasno ali to pomeni tudi skupaj z novo strojno opremo), vsebovala pa bo več kot 100 novosti, med katerimi nekatere zelo pomembne, kot je na primer večopravilnost med različnimi programi na telefonu.

    Objavljeno: 9.4.2010
  • Slovenija tudi v 3D na svetovnem prvenstvu!

    Sony in mednarodna nogometna zveza FIFA sta razkrila podrobnosti in seznam tekem na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, ki bodo posnete v 3D tehniki, med temi pa se je znašla tudi tekma Slovenija proti ZDA, ki se bo odvijala 18. Junija. Skupno bodo v 3D tehniki posneli 25 tekem in sicer na petih od desetih prizorišč. Na vsaki tekmi bo za posnetke skrbelo sedem specializiranih 3D kamer Sony HDC-1500.

    Objavljeno: 9.4.2010
  • Memristor - prihodnost računalništva

    Raziskovalci oddelka HP Labs so javno prvič prikazali delujočo napravo, ki temelji na elektronskih gradnikih imenovanih memristor, pogosto imenovanih tudi kot manjkajoči člen na področju elektronike. Memristor je skrajšava za memory resistor, ki je po lastnostih podoben današnjih pomnilnikom Flash RAM, saj lahko podatke ohrani tudi brez elektrike. Teoretična zasnova sega sicer že v sedemdeseta leta, prvič pa si jo udejanjili leta 2008.

    Objavljeno: 9.4.2010
  • iPad prihaja v podjetja

    Medtem ko skeptiki trdijo, da iPad ni primeren za poslovno rabo, pa so razvijalci pri Applu pohiteli z razvojem poslovnih rešitev. Tako so kar štiri najbolj priljubljene aplikacije v Applovi trgovini povezane s produktivnostjo (obdelava besedil, preglednic, program za predstavitve).

    Objavljeno: 8.4.2010
  • Mobilno do 21,6 Mb/s!

    Največji slovenski mobilni operater je uradno zagnal nadgrajene bazne postaje, ki ponujajo podatkovne prenose s tehnologijo HSPA+. Izboljšave omogočajo teoretično hitrost prenosov v smeri k uporabniku do 21,6 Mb/s (do sedaj HSPA do 7,2 Mb/s), trenutno pa je nadgrajenih nekaj manj kot tretjina baznih postaj, predvsem na gosteje poseljenih območjih. Nadgradnje uporabniki mobilnih telefonov zaenkrat ne bodo zares občutili, saj aparatov, ki bi podpirali to tehnologijo, na tržišču še ni. Prve takšne mobilne telefone gre pričakovati šele v prihodnjem letu.

    Objavljeno: 8.4.2010
  • Brezplačni Office Starter 2010

    Microsoft je razkril nove podrobnosti o brezplačni različic svojega priljubljenega pisarniškega paketa Office 2010. Kot je že znano, bo Microsoft skupaj z novo generacijo pisarniškega kompleta objavil tudi povsem brezplačno različico Office Starter 2010, ki bo zapolnila luknjo namesto dosedanjega paketa Microsoft Works. V zameno za brezplačno ponudbo pa bo program na zaslonu prikazoval reklame. Pri Microsoftu trdijo, da bodo te na začetke povezane zgolj z Microsoftovimi izdelki, zlasti bodo skušale uporabnika prepričati v nakup zmogljivejših različic Office 2010. Poudarjajo pa, da za izbor reklam ne bodo pregledovali vsebino dokumentov, ki jih pripravlja uporabnik programa, s čimer bi sicer lahko bolj natančno določili primernost posamezne reklame.

    Objavljeno: 8.4.2010
  • Lenovo ponuja vse v enem

    Lenovo je predstavil zanimiv osebni računalnik C200, ki združuje tehnično zasnovo netbookov v namiznem računalniku z vgrajenim monitorjem. Novinec namreč temelji na novih procesorjih Intel Atom D510 z dvojnim jedrom in predvsem drugo generacijo sistemskega nabora Nvidia Ion2, katerega del je grafični pospeševalnik GeForce G210 z 256 MB namenskega pomnilnika. Oboje je povsem dovolj za poganjanje sodobnih iger in predvajanje video posnetkov v visoki ločljivosti. Ker je celotna elektronika iz sveta prenosnikov dovolj majhna, je ni bilo težko vgraditi v ozadje 18,5-palčnega zaslona z ločljivostjo 1366 x 768 pik, ki je povrh vsega občutljiv na dotik (žal ne podpira večkratnega dotika). Celota premore tudi DVD enoto in vse pričakovane vmesnike. Cena je privlačna, saj bo osnovni model brez podpore za dotik na zaslonu stal v ZDA 399 dolarjev, s podporo za dotik pa 499 dolarjev.

    Objavljeno: 8.4.2010
  • Najhitrejši VelociRaptor

    Western Digital z novo generacijo diskov VelociRaptor dokazuje, da klasični (magnetni) diski še niso rekli zadnje besede kar se tiče zmogljivosti in razmerja cena/zmogljivost. Nova generacija 3,5-palčnih diskov vsebuje vmesnik SATA s hitrostjo 6 Gb/s, plošče vrti s hitrostjo 10.000 vrtljajev na minuto, vse skupaj pa je začinjeno z 32 MB velikim medpomnilnikom. Vse skupaj pomeni, da so novi diski omogočajo približno 15% večjo zmogljivost od sedanje generacije in so hkrati nesporno najhitrejši klasični diski z vmesnikom SATA na trgu.

    Objavljeno: 7.4.2010
  • Leto mobilnih aplikacij

    Sodeč po tržni raziskavi družbe ABI Research bomo letos doživeli kar 145% rast prodaje mobilnih aplikacij, ki bodo morda še večja uspešnica kot tablični iPad in 3D televizorji skupaj. Pri analitski družbi ocenjujejo, da bodo potrošniki letos kupili kar 5,9 milijard izvodov mobilnih aplikacij za pametne telefone. Pri tem so šteti samo programi prek tako imenovanih aplikacijskih trgovin, ki jih nudijo posamezni proizvajalci telefonov. Prodaja tako utegne biti še večja, vendar se preostanka ne da izmeriti.

    Objavljeno: 7.4.2010
  • Microsoft Office shranjuje na Moodle

    Microsoft je objavil zanimiv dodatek za pisarniške programe Office, s katerim lahko shranjujemo in nalagamo dokumente neposredno iz spletne storitve Moodle, ki je zelo priljubljena zlasti v izobraževalnih ustanovah. Z novim brezplačnim dodatkom so tako skrajšali postopke za prebiranje in objavo izobraževalnih dokumentov, kjer je zdaj mogoče večino nalog opraviti v enem namesto v dosedanjih osmih potezah.

    Objavljeno: 7.4.2010
  • Iz našega arhiva: Varno tudi brez žice

    Brezžična omrežja, ki nas vsaj v mestih danes obkrožajo na vsakem koraku, so postala del vsakdanjosti. Ko gremo na kavo, se nam zdi že prav nenavadno, če ob tej razvadi ne moremo uživati še ob brskanju po spletu na našem mini prenosnem računalniku. In ravno občutek mobilnosti, ko se nam zdi tako imenitno, da se lahko praktično od vsepovsod povežemo v globalno vas, nas marsikdaj oropa za povsem običajno previdnost, ki nam je praviloma na manjka. Ko gremo čez cesto, pogledamo levo in desno, mar ne?

    Objavljeno: 6.4.2010
  • HP pogreva Slate

    Po tem, ko je Apple s tabličnim računalnikom iPad poskrbel, da se o novosti govori skoraj za vsakim vogalom, konkurenca to seveda ne more gledati brez reakcije. HP je zato objavil nove informacije in predvsem reklamne video posnetke svojega aduta na tem področju - tabličnega računalnika HP Slate, ki so ga prvič na hitro prikazali na letošnjem sejmu CES.

    Objavljeno: 6.4.2010
  • Vrata zapira tudi Isohunt?

    Po tem, ko so z bolj ali manj odmevnimi sodnimi procesi uspeli precej omejiti ali spremeniti priljubljene iskalnike torrentov The Pirate Bay in Mininova, so se zdaj v ZDA osredotočili še na tretjega največjega, portal Isohunt ter nekaj manjših podobnih iskalnikov. Okrožni sodnik v Los Angelesu je že izdal odredbo za zaprtje portala, ki mu očitajo sodelovanje pri nelegalni izmenjavi datotek. Portal, za katerim stoji 27-letni Kanadčan Gary Fung, v zadnjem času beleži kar okoli 30 milijonov obiskov mesečno, nudi pa poizvedbe za različne vsebine, od katerih številne povsem legalne. Zgodba je enaka kot doslej - avtorji zagovarjajo pravico do objave rezultatov iskanja po ključnih besedah, tožniki trdijo, da gre za posredno odgovornost.

    Objavljeno: 6.4.2010
  • MacBook za 207.900 dolarjev

    Kdor ne občuti trenutne recesije in ima na računu nekaj sto tisočakov viška, si lahko omisli enega najdražjih računalnikov z "jabolčno zasnovo". Britanski oblikovalec Stuart Hughes, ki je sicer znan po svojih predelavi mobilnih telefonov, televizorjev in drugih "napravic", je predstavil posebno različico prenosnika Apple MacBook Air, z oznako Supreme Ice Edition, za katerega je potrebno odšteti neverjetnih 207.900 dolarjev.

    Objavljeno: 6.4.2010
  • DURS in IBM podpisala pogodbo o modernizaciji

    Davčna uprava RS in IBM sta podpisala pogodbo težko 21,6 milijonov evrov. Tri in pol letni projekt predvideva razvoj rešitve, ki bo pospešila napore vlade za modernizacijo davčnih procedur. Izboljšala transparentnost v izvajanju davčnega nadzora ter zagotovila neprekinjeno delovanje davne uprave.

    Objavljeno: 5.4.2010
  • Acer uvaja zaslon namesto sledilne ploščice

    Acer je predstavil prenosni računalnik Aspire Ethos, ki ima pred tipkovnico namesto klasične sledilne ploščice vgrajen barvni zaslon občutljiv na dotik. Mali zaslon tako uporabljamo kot sledilno ploščico, poseben program pa omogoča, da na njem prikazujemo ikone, drsnike in druge izbirne elemente, ki omogočajo lažje in hitrejše krmiljenje računalnika, denimo pri krmiljenju večpredstavnih vsebin. Prikazati zna tudi pomanjšane fotografije, pa krmilne tipke video predvajalnika in tako dalje.

    Objavljeno: 5.4.2010
  • iPad podira rekorde

    Apple je v ZDA tik pred velikonočnimi prazniki začel s prodajo močno pričakovanega tabličnega računalnika Apple iPad. Odziv javnosti je bil zopet neverjeten, z dolgimi vrstami ljudi, ki so čakali pred trgovinam, da bi lahko prišli do svojega primerka. V New Yorku je tako v vrsti nestrpno čakalo več kot 700 ljudi. Samo po dveh dneh prodaje se je izkazalo, da je prodaja potolkla še tako drzne napovedi. Še pred nekaj dnevi so ocenjevali, da bo v začetnem valu prodanih med 200.000 in 300.000 iPadov, prva poročila pa kažejo, da se ta številka bolj bliža številki 700.000, če vštejemo še dostavo računalnikov rezerviranih v predprodaji.

    Objavljeno: 5.4.2010
  • BDXL - Blu-ray z zmogljivostjo 128 GB

    Prihod filmov v 3D tehniki bo kot kaže načel prostorsko razkošnost dosedanje generacije nosilcev Blu-ray, ki zmorejo hraniti do 50 GB vsebin. Zato je združenje Blu-ray Association (BDA), ki bdi nad standardi na tem področju, vnovič zavihalo rokave in pripravilo novo specifikacijo imenovano BDXL (High Capacity Recordable and Rewritable), ki bo na optičnih nosilcih omogočala hrambo 100 GB (zapisljivih) oziroma 128 GB (samo za branje) podatkov.

    Objavljeno: 5.4.2010
  • Sharp s hibridnim 3D-zaslonom

    Korporacija Sharp je najavila LCD-zaslon, ki zmore uporabniku prikazati 3D-sliko brez uporabe stereoskopskih očal. Novi zaslon zna tudi preklapljati med 2D in 3D načinom delovanja, zaradi omejenih dimenzij pa ga bo sprva moč najti na digitalnih fotoaparatih, mobilnih telefonih in kamerah.

    Objavljeno: 4.4.2010
  • NEC z »zelenim« monitorjem

    Želje proizvajalcev, da bi računalništvo postalo vse bolj zeleno, se očitno uresničujejo. NEC-ov zadnji 23-palčni LCD-monitor namreč premore vrsto certifikatov, ki jamčijo njegovo varčnost in okoljsko prijaznost.

    Objavljeno: 4.4.2010
  • Google s počasno pošto?

    Vse pošte sveta so s pojavom elektronske pošte utrpele znaten udarec in upad prometa pisemskih pošiljk. Pri podjetju Yanko Design, kjer so v preteklosti že postregli s prenekatero domislico, pa menijo, da bi lahko Google poštarjem povrnil del stare slave.

    Objavljeno: 3.4.2010
  • SEIKO ura z aktivno matriko iz e-črnila

    Podjetje SEIKO že od leta 2005 predstavlja potenciale, ki jih ima tehnologija e-črnila. Japonski urar pa je tokrat šel še korak dlje, saj mu je uspelo v zapestno uro vgraditi t. i. zaslon iz e-črnila in z aktivno matriko, izdelek pa temu primerno poimenovati "Future Now" EPD.

    Objavljeno: 3.4.2010
  • Prvi domači razpis za razvoj aplikacij Android

    Pri družbi Si.mobil so se odločili aktivno spodbuditi razvoju aplikacij za platformo Android. Najboljše aplikacije bo namreč Si.mobil nagradil in jih podprl pri njihovem vstopu na trg, saj kot pravijo pri drugem največjem domačem operaterju trg ponuja številne rešitve, a le redke med njimi so prilagojene potrebam slovenskih uporabnikov.

    Objavljeno: 2.4.2010
  • Nero Multimedia Suite 10

    Podjetje Nero ob svoji 15-letnici delovanja objavlja nov multimedijski paket Nero Multimedia Suite 10. Paket sestavljajo programske rešitve Nero Vision Xtra, Nero Burning ROM ter Nero BackItUp & Burn.

    Objavljeno: 2.4.2010
  • iPad končno v Monitorjevem laboratoriju!

    Uradna dobava prvih iPadov je še vedno predvidena za tretji april, vendar je prvi primerek že našel pot do našega laboratorija. Appleov marketinški oddelek se je tokrat potrudil in novinarjem priskrbel še vročo iTablico, ki si jo uredniki in sodelavci že navdušeno podajamo.

    Objavljeno: 1.4.2010
  • Intel z novimi Xeoni

    Intel nadaljuje s prehodom na zasnovo Nehalem s predstavitvijo procesorjev Intel Xeon serije 7500. Novi Xeoni, ki jih je mogoče uporabiti v strežnikih z od 2 do 256 čipov, dosegajo na običajnih testih v povprečju trikrat boljše rezultate kot dosedanji izdelki Intel Xeon 7400. Prav tako so opremljeni z več kot 20 novimi funkcijami za večjo zanesljivost delovanja.

    Objavljeno: 1.4.2010
  • Logitech Harmony 300i

    Pri Logitechu so serijo univerzalnih daljincev Harmony dopolnili z novim vstopnim modelom. Harmony 300i kljub ugodni ceni, stane vsega 30 evrov, ni od muh, saj je enostaven za nastavitev in lahko nadomesti do štiri druge daljince.

    Objavljeno: 1.4.2010
  • 31. marec je svetovni dan prostih formatov

    Danes je svetovni dan prostih formatov - Document Freedom Day (DFD). Digitalno okolje vedno bolj kaže na potrebo po razvoju in uporabi tehnologij in standardov, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in uporabo različnih vsebin, ter s tem svobodi informiranosti in izražanja.

    Objavljeno: 31.3.2010
  • AMD začel s prodajo 8- in 12-jedrnikov

    Pri AMD-ju so začeli s prodajo serije procesorjev Opteron 6100, namenjene zahtevnejšim strežnikom. Tem bodo na voljo novi 8- in 12-jedrni procesorji, ki bodo združljivi s podnožjem G34 (1944 nožic).

    Objavljeno: 31.3.2010
  • Sony odstranil podporo za Linux v PS3

    Pri Sonyu so potrdili, da bodo z naslednjo nadgradnjo strojne programske kode (različica 3.2.1) konzoli PlayStation 3 onemogočili poganjanje drugih operacijskih sistemov, predvsem različic Linux OS.

    Objavljeno: 31.3.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji