• Sonyev Super AIT

    Sony je za julij napovedal nove tračne enote, ki bodo združile prednosti dveh trenutno najbolj priljubljenih tehnologij - linearne (ki jo uporabljata LTO in SuperDLT) in spiralne (ki jo uporabljata AIT in Mamooth). Tračne enote Super AIT-1 ali SAIT-1 bodo uporabljale trak širine pol palca (kot linearne tračne enote), hkrati pa bodo podatki nanje zapisani v spiralni obliki. Na ta način bo mogoče na eno kaseto shraniti celih 500 GB podatkov v nestisnjeni obliki (do 1,3 GB z uporabo stiskanja), kar je več kot dvakrat več od doslej najzmogljivejših tračnih enot na tržišču (LTO-2). Hitrost zapisovanja bo znašala 30 GB/s (do 78 GB/s z uporabo stiskanja). Gostota zapisanih podatkov pa bo 735 Mb na kvadratni palec.

    Objavljeno: 9.5.2003
  • Spajanje poslovnih procesov

    Razvijalci in uporabniki poslovnih programov ugotavljajo, da so poslovni procesi med seboj vse bolj povezani, čemur mora slediti tudi ustrezna informacijska podpora. Novi poslovni programi ne združujejo samo procesiranja transakcij z relacijskimi podatki, ampak tudi sloge procesiranja, ki so povezani s procesi skupinskega dela, upravljanja vsebine in poslovnih analiz - vse skupaj pa podpira arhitektura, ki je usmerjena servisno. Če hočemo, da so posamezni procesi v podjetju podprti z ustreznimi programi, moramo imeti prilagodljivo konfiguracijo, to pa dosežemo s tehnologijo za upravljanje poslovnih procesov. Za to tehnologijo so pri Gartnerju izbrali termin >>spajanje poslovnih procesov<< (business process fusion).

    Objavljeno: 9.5.2003
  • Novi divji mački

    3DLabs je predstavil novi kartici iz svoje družine profesionalnih grafičnih kartic Wildcat. Procesor je enak kot pri prejšnjih karticah z oznako VP, se pravi da gre za 3DLabsov procesor VPU, ki vsebuje omrežje 208 32-bitnih RISC podprocesorjev: 128 je namenjenih obdelavi tekstur s plavajočo vejico, 16 obdelavi geometrijskih računov (prav tako s plavajočo vejico), 64 pa celoštevilskim operacijam nad posameznimi pikami in mehčanju robov. Kartici imata priložene gonilnike za operacijska sistema Windows 2000 in Windows XP, podpirata pa knjižnici DirectX 8.1 in OpenGL 1.3.

    Objavljeno: 9.5.2003
  • McAfee proti nadležni elektronski pošti

    Pri družbi McAfee so predstavili nov program za preprečevanje nadlegovanja z elektronsko pošto, ki je namenjen manjšim podjetjem. Program so imenovali McAfee SpamKiller za Microsoft Exchange in zavrača nadležna sporočila s kombinacijo t.i. črnih spiskov pošiljateljev, spiskov regularnih pošiljateljev, s pomočjo preverjanja vsebine in prepoznavanja metod nadlegovanja, s pomočjo katerih izračuna verjetnost, da je elektronsko sporočilo nadlegovanje. Program se tudi nauči prepoznati elektronske naslove, s katerimi se uporabnik v podjetju pogosto dopisuje in v takem primeru dopusti prehod sporočila, tudi če drugim kriterijem ne zadosti.

    Objavljeno: 8.5.2003
  • Nov pristop za varnost podatkov

    Pri družbi RSA Security so predstavili novo tehnologijo kodiranja podatkov z nazivom Nightingale, ki za dodatno varnost podatke razporedi na dve ločeni lokaciji. Tehnologija temelji na njihovem programu za šifriranje Bsafe, ki pri šifriranju in preverjanju identitete uporablja podatke z dveh strežnikov. Šele kombinacija obeh lokacij vrne prave podatke. Tehnologijo bodo vključili v vse svoje prihodnje izdelke. Poleg tega so napovedali izdelavo novega sistema za preverjanje identitete in dostopa imenovanega Nexus, s katerim bi bilo mogoče z enega mesta upravljati z vsemi varnostnimi programi družbe RSA. Integracija pa ne bo enostavna, saj je potrebno zagotoviti nadzor nad programi, ki lahko delujejo celo v različnih operacijskih sistemih.

    Objavljeno: 8.5.2003
  • Opisni jezik za varnostne napake

    Združenje za razvoj in promocijo standardov elektronskega poslovanja OASIS je pričelo razvijati standard za določanje, kategorizacijo in opis varnostnih težav v programih, ki temelji na XML-u. Standard bi bil namenjen denimo za izmenjavo podatkov med programi za iskanje varnostnih lukenj in programsko opremo za varnost.

    Objavljeno: 8.5.2003
  • Brocade: zaščiten kot kočevski medved

    Proizvajalec stikal za pomnilniška omrežja družba Brocade pripravlja nadgradnje svojih izdelkov za omrežje SAN. Njihov najnovejši paket Brocade Fabric Operating Environment med drugim vsebuje nove varnostne in upravljavske dodatke. Secure Fabric OS je varnostni dodatek, ki združuje varnostne funkcionalnosti omrežja IP in varnostne funkcije za omrežja SAN. Secure Fabric OS omogoča tudi centralno upravljanje varnostnih politik na upravljavski ravni in pri dostopu do posameznih naprav. Varnost je vzpostavljena z uporabo digitalnih certifikatov in podpisov, večkratnih stopenj zaščite z gesli, šifriranja upravljavskih podatkov, prepoznavanja (avtentikacije) na osnovi javnih ključev PKI in s 1024-bitno zaščito zasebnega ključa z digitalnim podpisom na stikalu.

    Objavljeno: 8.5.2003
  • HP-jev najcenejši barvni laser

    Hewlett-Packard je predstavil nov barvni laserski tiskalnik, ki se pohvali lahko z novo najnižjo ceno za tovrstne izdelke. V ZDA bo novi model Color LaserJet 1500 namreč na voljo za priporočeno ceno le 800 dolarjev, kar je kar precej manj kot pri dosedanjih modelih. Sicer pa novi barvni laserski tiskalnik omogoča tisk 16 črno-belih in 4 barvnih strani na minuto, hkrati pa nudi še nižje operativne stroške. Novi barvni laser je namenjen trgu SOHO, za nizke cene pa bo najbrž zanimiv tudi za zahtevnejše potrošnike.

    Objavljeno: 8.5.2003
  • Nova različica zbirke podatkov Firebird

    Zbirka podatkov Firebird je ob MySQL in PostgreSQL tretja najbolj razširjena odprtokodna relacijska zbirka podatkov. Izvira iz Borlandove zbirke podatkov InterBase, ki jo je podjetje objavilo v obliki odprte kode pred tremi leti. Razvijalci so nadaljevali odprt razvoj in jo preimenovali v Firebird, trudijo pa se, da bi bila čim bolj združljiva z zbirko InterBase, ki jo Borland še naprej razvija in prodaja. Nove različica Firebird 1.5 bo na voljo v bližnji prihodnosti, izdelek pa je že v končnem preizkusnem obdobju. Izvorno kodo C++ so prečistili in izboljšali, zbirka pa vsebuje mnogo novosti in odpravlja številne napake prejšnjih različic.

    Objavljeno: 7.5.2003
  • Uporabniki ne bodo hiteli s prehodom na Windows Server 2003

    Kljub temu, da predstavlja okolje Windows Server 2003 morda največjo novost v Microsoftovem naboru izdelkov za letošnje leto, pri družbi Gartner ocenjujejo, da se bodo kupci zanj odločali počasneje od pričakovanj. Raziskava, ki so jo opravili pri družbi Gartner, navaja, da danes še okoli 60 do 70% strežnikov z okoljem Windows uporablja različico NT 4, čeprav jo je Microsoft uradno že nehal podpirati, pod pritiskom javnosti pa nato to podporo podaljšal najprej do konca letošnjega leta, kasneje pa še v leto 2004. Pri Microsoftu se sicer ne strinjajo z Gartnerjevo oceno, saj menijo, da danes okolje Windows NT 4 uporablja le še 35% uporabnikov.

    Objavljeno: 7.5.2003
  • Cenejša diskovna polja vse bolj tudi za varnostne kopije

    Raziskava, ki jo je opravilo podjetje Peripheral Concepts kaže na to, da vse več podjetij uporablja za varnostne kopije kar cenejša diskovna polja, toda ob in ne namesto tračnih enot. Raziskava, ki je zajela čez 1000 podjetij je pokazala, da več kot polovica podjetij z diskovnimi polji velikosti nad 500 TB to tehnologijo uporablja tudi kot sekundarni nosilec za shranjevanje podatkov. Nadaljnjih 25% namerava tak pristop uporabiti v naslednjih dveh letih. Danes gre večinoma za podatkovne slike (snapshote) in predpripravo za trajno arhiviranje na tračne enote, toda marsikje imajo pomnilniške sisteme tudi v funkciji trajnejših arhivskih pomnilniških sistemov.

    Objavljeno: 7.5.2003
  • IBM za hitrejši razvoj spletnih aplikacij

    Pri oddelku Rational družbe IBM so predstavili programsko orodje, ki naj bi olajšalo razvijanje poslovnih programov za podjetja. Program imenovan Rational Architected Rapid Application Development je izdelek tipa RAD in lahko sam ustvari okoli 90 odstotkov programske kode. Za razvoj javanskih programov po standardu J2EE tako naj podjetja ne bi potrebovala veliko število vrhunskih programerjev. Pri novem orodju razvoj poteka na osnovi vgrajenih predlog, modelov in vzorcev, vgrajena pa je tudi podpora za standard UML (Unified Modeling Language).

    Objavljeno: 7.5.2003
  • Sybase Pocket PowerBuilder

    Proizvajalec orodij za delo s podatkovnimi zbirkami Sybase je predstavil razvojno različico orodja Pocket PowerBuilder, ki omogoča izdelavo programov za Microsoftov operacijski in ročne računalnike Pocket PC. Prednost orodja Pocket PowerBuilder je v združljivosti z običajno različico PowerBuilderja, pri Sybasu pa predvidevajo, da bo z novo različico mogoče zelo preprosto prenesti poslovne rešitve v različico za Pocket PC, razvijalci pa bodo lahko celo uporabili dele programske kode, ki so jo spisali za različice za druge platforme. Iz Sybasa so še sporočili, da bo Pocket PowerBuilder povezan s strežnikom za majhne podatkovne zbirke SQL Anywhere Studio, ki jo je že mogoče uporabljati na ročnih računalnikih.

    Objavljeno: 7.5.2003
  • Sunove rešitev za skupinsko delo

    Sun je ponudil rešitev za skupinsko delo Sun ONE Collaborative Business Platform. Podobno, kakor konkurenčna podjetja, tudi Sun ponuja možnosti izmenjave vsebin in znanja med vsemi souporabniki -- denimo med zaposlenimi, zunanjimi sodelavci, strankami in drugimi skupinami uporabnikov.

    Objavljeno: 6.5.2003
  • Apple iTunes -- več kot milijon pesmi v enem tednu!

    Odziv uporabnikov spletnega servisa iTunes za legalni nakup digitalne glasbe je presegel vsa pričakovanja, saj so uporabniki v prvem tednu delovanja kupili kar več kot milijon skladb. Ta uspeh, ki je mimogrede družbi Apple kapnil milijon dolarjev v zelo kratkem času kaže na to, da so uporabniki po celem svetu še kako pripravljeni plačati za glasbo - če jim je to seveda omogočeno za razumno ceno in na enostaven način.

    Objavljeno: 6.5.2003
  • Računalniške rezine namesto osebnih računalnikov?

    Kot vse kaže, Hewlett Packard pospešeno razvija nov tip osebnih računalnikov, tako imenovane računalniške rezine (blade desktop), ki so podobno kot strežniške rezine shranjene v omarah v računalniških centrih, končni uporabnik pa ima na svoji delovni mizi le monitor, tipkovnico, miško in majhno priklopno postajo. Za razliko od lahkih odjemalcev, ki prav tako breme obdelav podatkov in programov selijo na strežnike v računalniških centrih, pa imamo pri računalniških rezinah opraviti z popolnimi računalniki, kar pomeni, da bo vsak uporabnik imel na rezini svoj procesor, pomnilnik in disk, tako kot pri navadnih računalnikih.

    Objavljeno: 6.5.2003
  • Nokiin oddelek omrežne opreme v težavah

    Finska Nokia, največji proizvajalec mobilnih telefonov je v prvem četrtletju dosegla nekoliko nižji dobiček kot v istem obdobju lani, predvsem zaradi slabega poslovanja oddelka Nokia Networks, ki proizvaja omrežno opremo. 15-odstotni upad prometa je pomenil tudi 127 milijonov evrov nižji dobiček, pri podjetju pa so krivdo za to pripisali predvsem težavam in visokim stroškom pri izgradnji in zagonu prvih omrežij UMTS.

    Objavljeno: 6.5.2003
  • Microsoftova NT konferenca 2003

    Tokrat je NT konferenco 2003 zaznamoval začetek prodaje strežnika Windows Server 2003 in razvojnega okolja Microsoft Visual Studio .NET 2003, ki so ju strokovnjaki predstavili že dopoldan, torej pred uradno otvoritvijo konference, ter najava programske zbirke Microsoft Office 2003, ki naj bi bila naprodaj do konca leta.

    Objavljeno: 6.5.2003
  • EMC spet v črnem

    Zahvaljujoč zmanjševanju stroškov in predstavitvi novih izdelkov je EMC izplaval iz rdečih številk in v prvem trimesečju ustvaril pozitivne poslovne rezultate. Zabeležil je namreč 1,38 milijarde dolarjev prometa, kar je bilo 6% več kot v enakem lanskem obdobju. Neto dobička je bilo 35 milijonov dolarjev, kar je precej bolje od 77 milijonov dolarjev izgube, ki so jo pridelali v prvem trimesečju 2002.

    Objavljeno: 5.5.2003
  • SAP zasenčil konkurenco

    Največji evropski izdelovalec programske opreme, nemški SAP, je v prvem trimesečju 2003 povečal prihodke in dobiček - v nasprotju z ameriškimi tekmeci, ki napovedujejo slabše poslovne rezultate. SAP-ov zaslužek v trimesečju je bil 201 milijonov evrov (neto), kar je bilo za 186 odstotkov bolje, kot v enakem lanskem obdobju. Do povišanja dobička je prišlo kljub 8-odstotnemu zmanjšanju prometa z 1,7 na 1,5 milijarde evrov, k čemur so največ pripomogla medvalutna nihanja. Konkurenčne družbe s sedežem v ZDA (Sybase, PeopleSoft in Siebel) se niso odrezale tako dobro.

    Objavljeno: 5.5.2003
  • Kartice Secure Digital vse bolj priljubljene

    Po zadnjih raziskavah tržišča pomnilniških kartic po dimenzijah manjše kartice vse bolj pridobivajo na veljavi, najbolj pa se uveljavlja standard SecureDigital. V primerjavi z začetkom lanskega leta se je njihov tržni delež povečal iz 10,8 na 22,9 odstotka. S takšnim tržnim deležem so se kartice SD Card uvrstile takoj za tradicionalno najbolj razširjene, a znatno večje kartice CompactFlash, ki jim je tržni delež padel iz 34,1 na 26,6 odstotka.

    Objavljeno: 5.5.2003
  • Rešitve za CRM bodo 90 odstotno zmogljive šele leta 2005

    Svetovalno podjetje Meta Group je ocenilo trg rešitev za upravljanje odnosa s strankami. Pregledali so vse vrste rešitev, od tistih, ki so namenjene spremljanju sprotnega poslovanja, do analitičnih in rešitev za skupinsko delo. Ker pričakujejo, da bodo podjetja v letošnjem letu še vedno namenjala malo sredstev za nakup računalniških rešitev, se bodo morala osredotočiti na najnujnejše, zato tudi predvidoma ne bo večjih naložb v nakup rešitev za CRM. Meta Group predvideva, da bodo podjetja kupovala manjše rešitve na posameznih segmentih področja upravljanja odnosa s strankami, ki pa jih bodo v prihodnosti postopoma nadgradila. V naslednjih dveh letih naj bi podjetja izpopolnila svoje rešitve za CRM do take mere, da bodo pokrivale 90 odstotkov vseh potrebnih zmogljivosti.

    Objavljeno: 5.5.2003
  • Apple je posodobil iBooke

    Konec aprila je kalifornijsko podjetje Apple Computer posodobilo prenosne računalnike iBook - vgradili so zmogljivejše diske in hitrejše procesorje. Posodobitev je prva od novembra lani, ko so pri Applu predstavili nove modele prenosnikov. Analitiki trdijo, da so pri Applu tako potrdili, da novosti ne bodo več predstavljali zgolj na razstavah MacWorld Expo, ampak tudi sproti, med letom.

    Objavljeno: 4.5.2003
  • Maya 5 že na voljo

    Podjetje Alias/Wavefront je predstavilo novo različico enega najbolj priljubljenih in zmogljivih programov za ustvarjanje 3D animacij, Maya 5. Nove lastnosti in izboljšave temeljijo predvsem na predlogih uporabnikov, med pomembnejše pa zagotovo sodi izboljšano senčenje, saj Maya 5 podpira kar štiri načine - standardni Mayjin način, novo različico Mental Ray Renderer for Maya, posodobljen Vector Renderer, ki je primeren tudi za dvorazsežno grafiko ter novost, Hardware Renderer, ki bolj izkoristi strojno opremo in naj bi po podatkih iz podjetja omogočal do dvajsetkrat hitrejšo izdelavo tridimenzionalnih scen.

    Objavljeno: 4.5.2003
  • Sun in Symantec preganjata vsiljivce

    Sodelovanje med družbama Sun in Symantec je pripeljalo do nove varnostne naprave iForce Intrusion Detection Appliance, ki bo zaznava najrazličnejše vdore v sisteme. iForce Intrusion Detection Appliance deluje na Sunovem strežniku LX50 in Symantecovem programu ManHunt. Filtriranje podatkov izvaja s hitrostjo do 2 Gb/s, opravlja celo vrsto različnih metod odkrivanja vdorov, analize in poročila pa pripravlja v realnem času.

    Objavljeno: 4.5.2003
  • Spletni tržniki skupaj proti nadležni pošti

    Skupina 30 podjetij za trženje spletnih oglasov v ZDA, združenih pod imenom Project Lumos, se trudi omejiti zlorabo elektronske pošte in tako pomagati dobičkonosni oglaševalski industriji. Pripravili so že tehnološki načrt za vzpostavitev skupnega registra za overjanje elektronskih poštnih sistemov, ki naj bi se imenoval Koalicija ponudnikov e-poštnih storitev, oziroma Email Service Provider Coalition (ESPC). Med člani sta tudi že dva med največjimi podjetji za e-poštno trženje, DoubleClick in Digital Impact.

    Objavljeno: 3.5.2003
  • Staromodni zločini -- sodobne metode

    Kriminalne skupine po vsem svetu vse pogosteje zamenjujejo avtomatsko orožje z avtomatskimi programskimi orodji in se lotevajo kriminala >>belih ovratnikov<<. Vsako leto naštejejo preko 700.000 primerov kraje osebnih podatkov in prevar preko interneta, vedno nove kriminalne metode pa otežujejo uspešen boj z njimi.

    Objavljeno: 3.5.2003
  • Microsoft čaka na odločitev EU

    Strokovnjaki iz generalnega direktorata za konkurenčnost pri evropski komisiji so ugotovili, da Microsoft krši evropsko protimonopolno zakonodajo. Nimajo pa še dovolj trdnih dokazov, da bi šli s tožbo na sodišče, kjer bi zahtevali, da mora Microsoft omogočiti vpogled v svoje izdelke s strani konkurence. Poleg tega bi moral od Oken tudi ločiti program Media Player. Evropska preiskava v zvezi z Microsoftom se vleče že tri leta in je precej politično obarvana, do končne rešitve pa bo preteklo še nekaj mesecev, saj je vprašanje, če bodo obtožbe zdržale pravni in tehnični vidik. Evropska komisija pa se tudi ne more pohvaliti s kakšnimi uspehi na področju protimonopolnih zadev, saj ji je prvostopenjsko sodišče na ravni EU zavrnilo zadnje tri primere.

    Objavljeno: 3.5.2003
  • Microsoft bo omehčal pogoje za vpogled v Windows in protokole

    Pri Microsoftu so napovedali, da bodo začeli prodajati vpogled in dostop do internih protokolov v operacijskem sistemu Windows. Takšna odločitev je posledica lanskoletnega protitrustovskega sodnega procesa in takratnih odločitev sodnice.

    Objavljeno: 2.5.2003
  • Sony izboljšal univerzalni DVD zapisovalnik

    Sony je predstavil nov DVD zapisovalnik, ki prvi podpira 4x zapisovanje tudi na nosilce DVD+RW, sicer pa ga odlikuje tudi podpora obema vodilnima standardoma zapisovalnikov DVD. Zapisovalnik je na voljo v dveh različicah, notranji DRU-510A in zunanji, DRX-510UL. Slednjo je mogoče priključiti na računalnik preko vmesnika i.LINK (Sonyjevo poimenovanje za firewire) ali USB 2.0. Obe napravi podpirata zapisovanje na nosilce DVD+R, DVD+RW in DVD-R s hitrostjo 4x, na nosilce DVD-RW z 2x hitrostjo, CD-R z 24x hitrostjo in CD-RW s 16x hitrostjo.

    Objavljeno: 2.5.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji