• Nov dodatek za Flash bo deloval tudi izven brskalnika

    Macromedia je objavila nov dodatek za priljubljen predvajalnik Flash, ki bo omogočal dostop do vsebine tudi brez povezave v splet. Macromedia Central bo brezplačen kot je tudi sam predvajalnik Flash, na voljo pa naj bi bil poleti. Osnovna funkcija Macromedia Centrala bo poganjanje v Flashu spisanih programov izven brskalnika in to tudi takrat, ko uporabnik ni priključen v splet.

    Objavljeno: 27.3.2003
  • Dodatna zaščita dokumentov

    Microsoft je napovedal, da bo del novega strežnika Windows 2003 Server tudi nova storitev za nadzor nad digitalnimi vsebinami Rights Management Service (RMS). Sistem, ki bo izdelan kot storitev v okolju ASP.NET in bo temeljil na XrML (Extensible Rights Markup Language), bo programom omogočal, da bodo dokumentom določali dodatno varnostno komponento. Elektronskim sporočilom bo tako recimo mogoče določiti lastnost, ki bo prepovedovala posredovanje le teh, besedilom bo mogoče prepovedati tiskanje, dokumentom pa bo moč določiti tudi datum, ko bo vsebovani informaciji pretekla veljavnost.

    Objavljeno: 26.3.2003
  • 2,38 Gb/s med ZDA in Evropo

    Nekaj raziskovalnih organizacij iz celega sveta je doseglo rekordne pretoke podatkov, tako med lokalnimi sistemi, kot med oddaljenimi povezavami med kontinenti. Znanstveniki kalifornijskega Inštituta za tehnologijo, Evropska organizacija za jedrske raziskave (CERN), linearni pospeševalnik na univerzi Stanford in Državni laboratorij v Los Alamosu so novi rekord dosegle z uporabo novih 10-gigabitnih povezav kartic družbe Intel. Znanstvenikom je uspelo poslati 1 TB podatkov iz Kalifornije v Ženevo s stabilno hitrostjo 2,38 Gb/s.

    Objavljeno: 26.3.2003
  • Se Američani ogrevajo za podatkovne storitve?

    Na sejmu Združenja mobilnih telekomunikacij in interneta, ki je potekal v New Orleansu, so predstavniki ameriških vodilnih podjetij s področja mobilne telefonije ugotavljali, da se priljubljenost podatkovnih storitev znatno povečuje in da bi ZDA lahko na tem področju celo prehitele sicer mobilno precej bolj napredno Evropo.

    Objavljeno: 26.3.2003
  • Sun bo uporabljal povezave InfiniBand

    Mlado podjetje TopSpin Communications bo za družbo Sun Microsystems izdelovalo strojno in programsko opremo za izjemno hitre strežniške povezave InfiniBand. Stikalo družbe TopSpin lahko s pomočjo povezav InfiniBand med seboj poveže strežnike in pomnilniške enote, povezane z optičnimi vlakni. Standard InfiniBand so razvile družbe IBM, Intel in druge družbe, z njim pa naj bi dosegli visoke hitrosti prenosa podatkov in majhne časovne zamike. Toda začetno navdušenje je nekoliko presahnilo, ko se je nekaj vodilnih podjetij, med katerimi je recimo Intel, odločilo, da Infiniband vsaj za zdaj ne bo podprlo v svojih novih izdelkih.

    Objavljeno: 26.3.2003
  • Dell predstavil prve tiskalnike

    Eden največjih proizvajalcev računalnikov, Dell, ima očitne načrte zavladati na vseh področjih računalništva, kar so dokazali tudi z nedavno predstavitvijo svoje linije tiskalnikov. Dell je sicer začel kot proizvajalec osebnih računalnikov in je bil do združitve HP in Compaqa tudi vodilni na tem področju, zelo uspešni so tudi pri strežnikih in monitorjih, nedavno pa so predstavili tudi svoje prve ročne računalnike z operacijskim sistemom Pocket PC. Vstop na trg tiskalnikov je očiten napad na družbo HP, ki ji tiskalniki in še posebej kartuše predstavljajo velik del prihodkov.

    Objavljeno: 26.3.2003
  • Acer TravelMate serija 800 z vezjem Intel Centrino

    Največji tajvanski proizvajalec računalnikov Acer je predstavil novo serijo prenosnikov poslovnega razreda TravelMate, ki temeljijo na Intelovem vezju Centrino s procesorji Penitum-M.

    Objavljeno: 25.3.2003
  • Prihaja poletje brezplačnega spleta

    Neo WLAN, omrežje WiFi, ki ga postavljata SiOL in Mobitel že deluje na treh lokacijah po Ljubljani, podjetji pa pripravljata še mnoge druge, ki bodo zaživele do jeseni, ko se konča preizkusno obdobje.

    Objavljeno: 25.3.2003
  • Microsoft podpira iSCSI

    Microsoft bo že junija objavil nov gonilnik, ki omogoča strežnikom dostop do omrežnih pomnilniških naprav prek protokola iSCSI. Nov dodatek bo na voljo za operacijske sisteme Windows Server 2000 in Windows Server 2003, Windows 2000 Professional in Windows XP, omogočal pa bo dostop do oddaljenih diskov prek obstoječe omrežne infrastrukture TCP/IP.

    Objavljeno: 25.3.2003
  • Dellove novosti med prenosniki

    S prihodom novih procesorjev Pentium M in nabora Centrino je Dell povsem prenovil svojo družino prenosnikov Latitude. Novi prenosniki z oznakami Latitude D600 in D800 imajo povsem prenovljeno ohišje, ki je sedaj kovinsko srebrne barve s poživitvami modre barve, s čimer so odrekli tradicionalno črni barvi plastike. Seveda pa so glavne novosti v drobovju, novi prenosniki pa so že v osnovi opremljeni z brezžičnimi povezavami ethernet (802.11b, za doplačilo pa tudi 802.11a in 802.11g).

    Objavljeno: 25.3.2003
  • Corel išče prevzemnika

    Kanadski Corel, znan predvsem po grafičnih programih iz družine CorelDRAW!, je sporočil, da se dogovarja z ameriškim podjetjem Vector Capital o prevzemu, hkrati pa so najeli investicijsko banko, da jim pomaga pri iskanju drugih morebitnih prevzemnikov. Pri Vector Capitalu so si vzeli mesec dni časa za preučitev ponudbe.

    Objavljeno: 25.3.2003
  • Baan bo povečal delež uporabnikov modula za podporo odločanju

    Izmed vseh uporabnikov poslovnega informacijskega sistema Baan le en odstotek uporablja modul za podporo odločanju. V podjetju Baan so se odločili, da bodo v prihodnosti ta delež močno povečali s pomočjo nove tržne akcije, ki bo uporabnikom prikazala prednosti uporabe rešitev na področju podpore odločanju in analize podatkov. Ocenjujejo, da v trenutnih težkih ekonomskih časih podjetja vedno bolj potrebujejo rešitve, ki jim nudijo vpogled v donosnost poslovanja.

    Objavljeno: 24.3.2003
  • Microsoft prenavlja upravljanje sistemov

    Microsoft je na konferenci MS Management Summit predstavil svojo novo strategijo za učinkovito upravljanje računalniških sistemov in nekaj njenih novih gradnikov. Glavna novost je brez dvoma povsem nova tehnologija za upravljanje sistemov, ki so jo poimenovali Dynamic System Initiative (DSI), s katero naj bi se programska oprema samodejno upravljala in odpravljala napake ter s tem olajšala delo sistemskih upraviteljev. S tem korakom Microsoft skuša uloviti korak s podobnimi iniciativami drugih proizvajalcev, zlasti tekmecev IBM in Sun.

    Objavljeno: 24.3.2003
  • Intelova vmesnika za gigabitni ethernet

    Družba Intel je še povečala število gigabitnih omrežnih izdelkov, med temi sta tudi kartica z gigabitnim priključkom ethernet za osebne računalnike in kartica za strežnike z 10-gigabitnim priključkom ethernet. Slednja se imenuje PRO/10GbE LR Server Adapter in stane kar 8000 ameriških dolarjev. Namenjena je povezavi lokalnih omrežij z omrežnimi hrbtenicami. Za prvi vmesnik te vrste za strežnike so si tehnologijo izposodili pri omrežnih stikalih ter pri super-računalnikih.

    Objavljeno: 24.3.2003
  • Sun poenostavlja javo

    Pri družbi Sun so predstavili nova orodja, ki bodo poenostavila programiranja s programskim jezikom java. Paket se imenuje Sun ONE Web Services Platform, vsebuje pa razvojno orodje in programske dodatke za javanski programski strežnik Sun ONE. Družbe Sun, IBM, Oracle, BEA Systems in nekatere druge uporabljajo za spletne programe specifikacijo Java 2 Enterprise Edition (J2EE), medtem ko družba Microsoft razvija lastna orodja in programe s pomočjo tehnologije .Net.

    Objavljeno: 24.3.2003
  • Nov ponudnik brezplačnega interneta

    Podjetje Perftech se je pridružilo Voljatelu kot drugi ponudnik tako imenovanega brezplačnega dostopa do interneta v Sloveniji. Tak dostop do interneta je brezplačen v tej meri, da ni potrebno plačevati ponudniku za dostop, se pa zato obračunavajo telefonski impulzi po nekoliko višji stopnji, ki znaša 3,24, oziroma 1,80 tolarja, odvisno od časa dneva.

    Objavljeno: 23.3.2003
  • Brezžična omrežja vse bolj priljubljena

    Po podatkih podjetja Jupiter Research uporablja brezžična omrežja (Wi-Fi) že 57 odstotkov ameriških podjetij, v naslednjih 12 mesecih pa jih bo še 22 odstotkov več. Omrežja Wi-Fi uporabljajo brezžično omrežno tehnologijo s standardi 802.11b, 802.11a, do sredine leta pa bo na voljo še standard 802.11g. Podjetja se vseeno relativno počasi odločajo za postavljanje brezžičnih omrežij.

    Objavljeno: 23.3.2003
  • Dobra prodaja tabličnih računalnikov

    Lani so po vsem svetu prodali okrog 72 tisoč tabličnih računalnikov, so sporočili iz družbe IDC. V rahli prednosti je bil HP, ki je našel kupce za 17 tisoč modelov Compaq Tablet PC TC1000, na drugo mesto pa se je uvrstil Fujitsu s 15 tisoč prodanih tablic Stylistic ST4000. Toshiba je prodala 10.500 kosov Portege 3500, Acerjev TravelMate 100 pa se je znašel na četrtem mestu z osem tisoč prodanih enot.

    Objavljeno: 23.3.2003
  • Ustanovitelj podjetja SAP Hasso Plattner se poslavlja

    Nekoliko presenetljivo, a vendarle pričakovano se poslavlja ustanovitelj in generalni direktor podjetja SAP Hasso Plattner, ki bo v prihodnosti prevzel mesto predsednika nadzornega odbora. Že nekaj časa je večino poslov v zvezi z vodenjem podjetja SAP opravljal Plattnerjev sodirektor Henning Kagermann, področje tehnologije in razvoja, ki ga je nadzoroval Plattner, pa bo prevzel Shai Agassi. Zamenjava v vodstvu naj ne bi povzročila večjih sprememb v načinu poslovanju in usmeritvi podjetja, zato se za uporabnike rešitev SAP naj ne bi v prihodnosti nič spremenilo.

    Objavljeno: 22.3.2003
  • Winamp 2.9

    Iz podjetja Nullsoft so potrdili, da bodo kmalu predstavili novo različico priljubljenega predvajalnika digitalne glasbe Winamp, a šlo bo za nadgradnjo druge generacije in ne v začetku leta predstavljene tretje generacije. Zadnja različica druge generacije je nosila oznako 2.81, sedaj pa naj bi, predvsem na željo mnogih uporabnikov, dočakali še 2.9. Winamp so zmeraj odlikovali preprosta uporabnost, zanesljivo delovanje in majhne sistemske zahteve, pri čemer je Winamp 3 precej razočaral. Iz Nullsofta, ki mimogrede že nekaj časa sodi pod okrilje AOL Time Warnerja, so tako sporočili, da bodo pripravili še različico 2.9, ki bo temeljila na starejšem jedru programa, dodali pa ji bodo mnoge nove funkcije iz trojke, predvsem možnosti predvajanja videa in pretvarjanja glasbenih CD-jev v posnetke MP3.

    Objavljeno: 22.3.2003
  • Javno dostopne točke Wi-Fi tudi pri nas

    Največji operater mobilne telefonije in največji ponudnik dostopa do interneta v Sloveniji, Mobitel in SiOL, oba v lasti Telekoma Slovenije, sta pod blagovno znamko Neo WLAN predstavila storitev javnih brezžičnih dostopnih točk do interneta. Prve tri točke so v Ljubljani in sicer v nakupovalnem centru City Park v BTC-ju, v okolici poslovne stavbe SiOL-a na Cigaletovi in v okolici Fakultete za elektrotehniko. Neo WLAN temelji na Ciscovi opremi in uporablja trenutno najbolj razširjen standard IEEE 802.11b (Wi-Fi).

    Objavljeno: 22.3.2003
  • Cisco kupuje Linksys

    Podjetje Cisco, največji proizvajalec omrežne opreme na svetu, se je presenetljivo odločil za nakup malega, a prodornega proizvajalca Linksys. S tem korakom Cisco vstopa na področje omrežnih izdelkov za domačo rabo, kjer pričakujejo v bodoče še večje povpraševanje. Apetite vzbuja predvsem trg brezžičnih omrežnih izdelkov, kjer prodaja hitro narašča, priložnosti pa še niso izkoriščene.

    Objavljeno: 21.3.2003
  • IBM pripravlja nove strežnike xSeries

    S ciljem, da še povečajo svoj tržni delež na področju strežnikov z Intelovo arhitekturo, se pri IBMu pripravljajo na predstavitev novih strežnikov iz družine eServer xSeries. Prva novost bo novi najzmogljivejši strežnik z arhitekturo IA32, ki bo nosil najbrž oznako xSeries 445. Gre za stopnico zmogljivejši sistem od dosedanjega modela x440, saj bodo podvojili število uporabljenih procesorjev. Model x445 naj bi jih imel tako kar 32, poleg tega pa bo zasnovan na novi generaciji sistemskih vezij IBM EXA, ki so kljuni za delovanje teh večprocesorskih strežnikov.

    Objavljeno: 21.3.2003
  • Zanesljivi strežniki NEC in Stratus

    Družbi Stratus in NEC sta predstavili cenejše, vendar izboljšane strežnike s procesorji Intel, ki so izjemno odporni na napake. Družbi, ki že nekaj časa sodelujeta pri razvoju tehnologije tovrstnih strežnikov trdita, da so njuni strežniki cenejša izbira, kot gruče več neodvisnih strežnikov. Pri strežnikih NEC-Stratus, ki so dve ali štiriprocesorski, po dva procesorja opravljata enako delo, v primeru napake pa še vedno preostane en procesor. Računska moč je primerljiva z dve-procesorskimi strežniki, čeprav v resnici vsebujejo dvakrat več procesorjev.

    Objavljeno: 21.3.2003
  • Oracle izboljšal orodje za gradnjo skladišč podatkov

    Oraclovo orodje za gradnjo skladišč podatkov Warehouse Builder v novi različici 9.0.4 ponuja več novosti. Med drugim vsebuje prijaznejši uporabniški vmesnik, zmožnost povezovanja s poslovnim informacijskim sistemom SAP ter boljšo podporo za jezik XML, s pomočjo katerega je mogoče orodje povezati s sorodnimi izdelki drugih izdelovalcev.

    Objavljeno: 21.3.2003
  • Kdaj bodo pozvonili pri vas?

    Glasbene založbe se očitno resno pripravljajo na lov končnih uporabnikov izmenjave datotek, kar bi pomenilo, da lahko obisk inšpektorjev, oziroma policije pričakuje vsak uporabnik, ki je kdaj preko omrežij vsak z vsakim (peer to peer;p2p) pretočil k sebi kak posnetek MP3 ali film. Takih ljudi pa je po svetu na milijone.

    Objavljeno: 20.3.2003
  • 44 Mb/s?

    Podjetje Texas Instruments, ki izdeluje vezja za brezžične izdelke, ki zmorejo tudi teoretično hitrost prenosa podatkov 22 Mb/s (t.i. 802.11b+), je napovedalo, da bo do konca marca izdelalo nadgradnjo sistemske programske opreme, ki naj bi hitrost prenosa še dodatno zvišalo.

    Objavljeno: 20.3.2003
  • Novi tržni prijemi družbe Red Hat

    Družba Red Hat napoveduje cenejšo različico njihove distribucije strežniškega Linuxa Advanced Server. Dosedanjo bodo tako preimenovali v Red Hat Enterprise Linux AS, cenejša pa se bo imenovala Enterprise Linux ES. Namenili so jo manjšim strežnikom z enim ali dvema procesorjema. Kljub agresivnemu nastopu pri prodaji njihovega strežniškega sistema Advanced Server, pa mnogih podjetij z manjšimi strežniki niso uspeli prepričati, da bi na leto plačevali 1500 ali 2500 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 20.3.2003
  • Novi tiskalniki iz Canona

    Canon je predstavil tri nove brizgalne tiskalnike. Prva dva, i450 in i470D sta povsem nova modela, s katerima naj bi pritegnili predvsem kupce, ki si želijo poceni in kakovosten izpis fotografij, medtem ko je tiskalnik i9100 predvsem nadgradnja modela S9000, namenjenega polprofesionalni rabi.

    Objavljeno: 20.3.2003
  • Tablični Toughbook

    Panasonic je svoji kolekciji na vodo in udarce odpornih prenosnikov Toughbook dodal tudi tablični PC, ki je hkrati prvi njihov izdelek, ki bo temeljil na Intelovem novem varčnem procesorju Pentium M ter kompletu Centrino. Zaslon bo, podobno kot pri denimo Acerjevem tabličnem računalniku, mogoče zasukati naokrog, kar pomeni, da bo računalnik mogoče uporabljati kot tablični računalnik ali kot običajen prenosnik.

    Objavljeno: 19.3.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji