• Intel predstavlja novo generacijo procesorjev Xeon 6 za podatkovne centre

    Intel je predstavil svojo najnovejšo serijo procesorjev Xeon 6, ki obljubljajo nov korak naprej v zmogljivosti podatkovnih centrov in izboljšano energetsko učinkovitostjo. Na dogodku Vision 2024 je Intel napovedal tudi novo označevanje za svoje procesorje, pri čemer bosta prva pod oznako Xeon 6 izšla modela Granite Rapids in Sierra Forest.

    Objavljeno: 10.6.2024 07:00 | Teme: Intel, procesor, strežnik, umetna inteligenca, podatkovni centri
  • SAP širi uporabo umetne inteligence v poslovnih rešitvah

    SAP, ena izmed vodilnih svetovnih podjetij na področju programske opreme za podjetja, načrtuje širitev uporabe svojega generativnega AI pomočnika Joule na več svojih poslovnih aplikacij. Obenem so najavili številna partnestva, s katerimi bodo svoje rešitve še izboljšali in povezali z drugimi digitalnimi pomočniki.

    Objavljeno: 10.6.2024 07:00 | Teme: SAP, umetna inteligenca, konferenca
  • Maribor bo dobil še en superračunalnik

    V Mariboru bo poleg obstoječega superračunalnika Vega zrasel še modernejši računalniški center, so sporočili z Vlade. Do leta 2026 naj bi končali odkup zemljišč in gradnjo infrastrukture za novi superračunalnik, v katerega bodo vložili 100 milijonov evrov. Polovico sredstev bo nepovratno prispevala Evropska unija, polovico pa Slovenija.

    Objavljeno: 10.6.2024 05:00
  • Druga nacionalna konferenca o umetni inteligenci

    V začetku junija je na gradu Jable potekala druga naiconalna konferenca na temo umetne inteligence, kjer so bile v ospreduju implementacija evropske zakonodaje o umetni inteligenci, izvajanje nacionalne strategije, problematika etike in dezinformacij, izobraževanje ter usposabljanje za uporabo umetne inteligence, kibernetska varnost in zaščita infrastrukture. Velik pomen ustrezne nacionalne strategije na tem področju so podkrepili piristonost in uvodni govor predesednice republike in treh ministrov.

    Objavljeno: 9.6.2024 07:00 | Teme: konferenca, Slovenija, umetna inteligenca
  • Wi-Fi zna zaznati bitje srca

    Na sejmu Computex je tajvansko podjetje Delta predstavilo revolucionarno uporabo Wi-Fi tehnologije za spremljanje dihanja in utripa srca, s tem pa potencialno zdravstvenega stanja oseb. Uporabna bi lahko bila tudi na drugih področjih, denimo varovanju objektov.

    Objavljeno: 9.6.2024 07:00
  • Synology ponuja tudi naprave za varnostno kopiranje

    Podjetje Synology, znano po svojih omrežnih pomnilniških sistemih NAS je vstopilo na trg specializiranih naprav za varnostno kopiranje, z družino izdelkov AutoProtect, kjer bodo s pridom izkorsili bogate izkušnje na področju upravljanja in hrambe podatkov.

    Objavljeno: 8.6.2024 07:00 | Teme: backup, varnost, pomnilniški sistemi
  • Elon Musk bo kupil za 9 milijard dolarjev čipov Nvidia B200

    Ob vrednotenju 18 milijard dolarjev v zadnjem krogu nabiranja svežega kapital za podjetje xAI je Elon Musk sporočil, da bo vložil vsaj devet milijard dolarjev v Nvidiine grafične čipe. V naslednjem letu naj bi kupil 300.000 čipov Nvidia B200.

    Objavljeno: 7.6.2024 20:00
  • Apple razvil svoj upravljalnik gesel Passwords

    Upravljalniki gesel so ena najuporabnejših orodij, ki nam tako poenostavijo življenje kakor tudi izboljšajo varnost. Zato je pravzaprav zanimivo, da Apple doslej še ni imel svoje aplikacije, ki bo počela kaj takšnega. To se bo prihodnji teden spremenilo.

    Objavljeno: 7.6.2024 19:00
  • Telefon iPhone lahko postane fotoaparat Leica

    Nemško podjetje Leica je predstavilo novo aplikacijo Leica Lux, ki telefonom iPhone omogoča, da posnemajo legendarne fotoaparate in klasične objektive. 

    Objavljeno: 7.6.2024 09:00 | Teme: iPhone, foto
  • Bitstamp menjuje lastnika

    Nekoč slovenska kripto menjalnica spet menjuje lastnika. Za 200 milijonov ameriških dolarjev jo kupuje ameriška trgovalna platforma Robinhood.

    Objavljeno: 7.6.2024 08:30 | Teme: kriptovalute
  • Doživljenjski Microsoft Office 2021 za 27 € & Windows 11 Pro za 13€ do sredine leta!

    Microsoft Office je s 30-odstotnim tržnim deležem svetovne pisarniške programske opreme eden vodilnih pisarniških paketov na svetu in daleč najbolj priljubljen plačljivi izdelek. Vendar pa mnogi lastniki malih podjetij kljub veliki moči Microsoftovega nabora orodij težko upravičijo stroške zanj. Vendar si lahko v Keysoffovi razprodaji sredi leta za omejen čas zagotovite doživljenjsko licenco Microsoft Office Professional 2021 za Windows za samo 27,95 EUR (219 USD).

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 7.6.2024
  • Humane kupcem AI Pina: Ne uporabljajte polnilne škatle, lahko da bo zagorela

    Telefon brez zaslona AI Pin se po slabši prodaji od pričakovane sooča z novimi težavami, priložena polnilna škatla rada zagori.

    Objavljeno: 6.6.2024 10:00 | Teme: pametni
  • Google bo podatke o lokaciji shranjeval le še lokalno

    Google Maps uvaja pomembno spremembo glede obravnave lokacij naprave. 

    Objavljeno: 6.6.2024 09:00 | Teme: google, zasebnost
  • Intel predstavil novo generacijo procesorjev za prenosnike Lunar Lake

    Intel je ta teden predstavil novo generacijo procesorjev iz serije Core Ultra za prenosnike, ki nosi tovarniško ime Lunar Lake. Njihova ključna značilnost je nižja poraba električne energije, kar jasno kaže na tekmovanje s Qualcommovimi Snapdragoni. Največja novost pa je vgrajeni pomnilnik DRAM neposredno na čip (SoC). Ob nakupu procesorja bomo torej dobili 16 ali 32 GB pomnilnika, česar kasneje ne bomo mogli povečevati. Seveda niso mogli niti mimo umetne inteligence.

    Objavljeno: 6.6.2024 07:00
  • Bizarnost v Googlovih pogojih popravil: telefonov vendarle ne bodo zaplenili

    Google je spremenil svojo politiko popravil telefonov in jih ne bo več zaplenil, če bo v njih našel neoriginalne dele. Če se uvod bere neverjetno, je to zato, ker je ideja zares neverjetna. A Googlovi pogoji uporabe občasno skrivajo bizarnosti, za katere se zdi, da jih niti podjetje ne pozna.

    Objavljeno: 6.6.2024 05:00
  • Trije ponudniki umetne inteligence hkrati prenehali delovati

    Včeraj so se trije različni sistemi umetne inteligence, ChatGPT, Claude in Perplexity, hkrati soočili s težavami v delovanju, kar nakazuje na možno globalno težavo v infrastrukturi. 

    Objavljeno: 5.6.2024 09:30 | Teme: ChatGPT, umetna inteligenca
  • Napad na TikTok ciljal blagovne znamke in znane osebnosti

    TikTok je sporočil, da je bil tarča kibernetskega napada, ki je prizadel račune znanih osebnosti in blagovnih znamk, vključno s Paris Hilton in CNN. 

    Objavljeno: 5.6.2024 09:00 | Teme: TikTok, varnost
  • AMD po dve letih uvaja "staro" poimenovanje procesorjev za prenosnikov

    AMD-jevo zadnje označevanje procesorjev za prenosnike je veljalo le dve leti, sedaj pa ga ponovno spreminjajo in se približujejo staremu sistemu izpred dveh let - po novem bodo oznake procesorjev spet trimestne. Razlog za spremembo je "nepreglednost starega sistema", pa čeprav so predlani ob njegovi uvedbi trdili ravno nasprotno.

    Objavljeno: 5.6.2024 07:00
  • Spotify začenja nov krog podražitev

    Kljub rasti števila uporabnikov ima Spotify problem, ki se imenuje dobičkonosnost. Posamezna četrtletja so že bila pozitivna, celotno leto pa še nikoli. To postaja čedalje večja nuja, zlasti odkar podjetje kotira na borzi. Zato ni presenetljivo, da bodo spet podražili naročnine.

    Objavljeno: 5.6.2024 05:00
  • Zaživela je naročnina na slovenske elektronske knjige

    Podjetje Beletrina je predstavilo novo multimedijsko platformo Beletrina Digital, namenjeno elektronskim in zvočnim knjigam, filmom, in podkastom. 

    Objavljeno: 4.6.2024 14:00 | Teme: e-knjige, Slovenija
  • X po novem dovoljuje pornografijo

    X, nekdanji Twitter, je posodobil svoje smernice za uporabo, ki zdaj dovoljujejo objavo odraslih vsebin, pod pogojem, da so označene in niso v vidnih mestih, kot so profilne slike ali pasice. 

    Objavljeno: 4.6.2024 13:00 | Teme: twitter, musk
  • Lani je v EU le 8% podjetij uporabljalo umetno inteligenco

    Najnoveša razsikava družbe Eurostat razkriva zanimivo analizo rabe umetne inteligence v evroskih podejtijh. Kljub javnemu navdušenju nad sposobnostmi umetne inteligence je bilo lani le 8% podjetij, ki so umetno inteligenco uporabljali v produkcijskem okolju, kar nakazuje, da se navdušenje še ni pobvsem prenslo v praktično rabo.

    Objavljeno: 4.6.2024 07:00 | Teme: umetna inteligenca, EU
  • Windows Recall: odrešitev ali pogubljenje?

    Pomembna Microsoftova novost v Windows 11 bo Recall, ki bo deloval kot nekakšen osebni pomočnik arhivar. Recall bo sproti beležil popolnoma vse dogajanje na računalniku, kakor da bi redno delal posnetke zaslona in pritisnjenih tipk, nato pa bo umetna inteligenca nudila zelo pametno iskanje. Sliši se – futuristično.

    Objavljeno: 4.6.2024 07:00
  • Blokiranje oglasov v Chromu bo postalo precej težje

    Napočil je dan, ko bodo v brskalniku Chrome prenehale delovati klasične razširitve za blokiranje oglasov. Google začenja izklop podpore za platformo Manifest v2, ki je razširitvam omogočala veliko nadzora nad izrisom strani. V praksi so tako lahko popolnoma predrugačili izris, kar so legitimne razširitve izrabile za blokado oglasov.

    Objavljeno: 4.6.2024 05:00
  • Microsoft opozarja na rast napadov na industrijske računalnike

    Microsoft je nedavno objavil posebno poročilo, v katerem opozarjajo, da se število napadov, usmerjenih na internetno povezane naprave (IoT) in še posebej industrijske krmilnike ter računalnike v zadnjem času močno povečujeje. V isti sapi podajajo tudi opzorilo za skrbnike teh naprav, saj ugotavljajo, da ima kar 78 odstotkov industrijskih omrežnih naprav znane ranljivosti, ki niso pravilno obravnavane.

    Objavljeno: 3.6.2024 20:00 | Teme: varnost
  • Padel je rekord spletišča YouTube

    MrBeast, znan ustvarjalec priljubljenih vsebin v stilu iger in izzivov, je postal lastnik kanala z največ naročniki v zgodovini spletne strani YouTube. 

    Objavljeno: 3.6.2024 14:00 | Teme: YouTube
  • Android "obeske" končno išče tudi brez povezave

    Google je objavil dve pomembni nadgradnji za funkcijo Find My Device na operacijskem sistemu Android. 

    Objavljeno: 3.6.2024 10:00 | Teme: google, android, samsung
  • ARMove novosti v 3 nm

    ARM je predstavil prve računske podsisteme (CSS) za osebne računalnike, s čimer bo bistveno lažji in hitrejši razvoj procesorjev za namizne računalnike, prenosnike in tablice. Novi CSS imajo podatke za CPU-je in GPU-je (centralne in grafične procesorje), torej predstavljajo ogrodje za razvoj kombiniranih čipov (system on a chip) na platformi ARM.

    Objavljeno: 3.6.2024 07:00
  • Google pojasnjuje, kaj je šlo narobe z iskanjem umetne inteligence

    Mineva teden dni šaljenja na Googlov račun, ker je njihova umetna inteligenca pri iskanju ponujala bizarno napačne odgovore. Proti depresiji je svetovala skok z mostu, na pico bi dala lepilo, kamni pa so dobra hrana. Google se je seveda posul s pepelom in pojasnil, da je šlo za porodne krče. Sedaj vemo več.

    Objavljeno: 3.6.2024 05:00
  • Kamera, ki mobilno fotografijo dviga v novo dimenzijo

    Pametni telefon HONOR Magic6 Pro dokazuje, kako vrhunske fotografije lahko ustvari z umetno inteligenco podprt sklop kamer. Mobilna fotografija še nikoli ni bila tako prepričljiva, uporabniki s fotografijami, zajetimi s telefoni, osvajajo celo prestižne natečaje!

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 28.5.2024
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji