• Novi prenosniki Toshiba

    Toshiba je podobno kot drugi ponudniki prenosnih računalnikov predstavila nove modele, s katerimi ciljajo predvsem na mala podjetja in potrošnike. Prva novost je model Satellite M30, ki temelji na procesorjih Pentium M in kompletu z brezžičnim vmesnikom Centrino.

    Objavljeno: 1.11.2003
  • Microsoft odlično prodaja rešitev za CRM

    Microsoft je prodal svojo rešitev za CRM, ki jo je v prvi različici izdal v začetku letošnjega leta, že prek 1000 podjetjem. Rešitev je sicer namenjena manjšim podjetjem z do 500 zaposlenimi, a so med kupci tudi nekatera večja podjetja. Število prodanih rešitev bi bilo verjetno lahko mnogo večje, če ne bi bilo treba za delovanje namestiti strežniški operacijski sistem Windows Server in podatkovni strežnik. Med zelo majhnimi podjetji pa jih le ena petina sploh ima strežnik.

    Objavljeno: 31.10.2003
  • Siebel načrtuje izboljšanje svoje rešitve za CRM

    Podjetje Siebel, eden izmed vodilnih ponudnikov rešitev na področju CRM, je v zadnjem času doživel precej kritik na račun svojih programskih rešitev. Trenutna različica je zahtevna za namestitev, konfiguracijo in upravljanje, uporabniki pa nimajo dovolj možnosti prilagoditi rešitve svojim potrebam. Zato je Siebel za naslednje leto napovedal precej novosti v svojih rešitvah. Uporabniški vmesnik bo omogočal prilagoditev rešitve delovnemu mestu, tako bo lahko na primer prodajalec v podjetju imel na voljo drugačne podatke od delavca v klicnem centru.

    Objavljeno: 31.10.2003
  • AMD z manjšo izgubo

    Tretje trimesečje se je za družbo AMD končalo z izgubo v višini 31 milijonov dolarjev, kar je bilo manj od pričakovanj. Boljša prodaja računalnikov je povečala povpraševanje po AMD-jevih procesorjih in čipih, tako da so ustvarili 954 milijonov dolarjev prometa, analitiki pa so pričakovali skoraj sto milijonov dolarjev manj. Na prihodek je vplivala tudi višja povprečna cena procesorjev in čipov.

    Objavljeno: 31.10.2003
  • BEA ponuja rešitev za varnost

    Podjetje BEA pripravlja programsko rešitev WLES (WebLogic Enterprise Security), ki bo omogočala učinkovito varnostno upravljanje z možnostjo dodeljevanja pravic uporabnikom iz vrst zaposlenih delavcev podjetja in zunanjih poslovnih partnerjev za dostop do posameznih programskih rešitev preko spletnega strežnika. Tehnologijo je podjetje BEA pridobilo z nakupom podjetja CrossLogix v začetku letošnjega leta.

    Objavljeno: 30.10.2003
  • Oracle ponuja zbirko podatkov majhnim podjetjem

    Pri Oraclu so ugotovili, da imajo veliko potencialno tržno nišo pri majhnih in srednje velikih podjetjih, zato so pripravili cenejšo izdajo svoje zbirke podatkov Oracle Standard Edition One. Osnovna različica za računalnik z enim procesorjem in do 5 uporabniki bo stala manj od 1000 USD. Računajo tudi, da bodo zbirko podatkov kupovali tudi posamezni oddelki večjih podjetij, ki si ne morejo privoščiti večje naložbe.

    Objavljeno: 30.10.2003
  • Poraba IT še ne bo zrasla

    Raven splošne porabe za informacijsko tehnologijo v se je stabilizirala, v bližnji prihodnosti pa ni videti, da se bo kaj bistveno povečala, ugotavljajo v družbi Merrill Lynch. Anketa med 50 direktorji oddelkov IT v ameriških podjetjih in vladi je pokazala, da naj bi se poraba povečala šele v drugi polovici leta 2004 ali pa celo v letu 2005. Ti rezultati so v nasprotju s septembrskimi izsledki družbe Goldman Sachs, ki je napovedala zmerno rast že v prihodnjem letu. Sicer pa rezultati kažejo, da se je poraba IT v letu 2002 zmanjšala za dobre štiri odstotke, kar je že drugo leto zapored, saj so zabeležili padec tudi v letu 2001, in sicer za pol odstotka.

    Objavljeno: 30.10.2003
  • Povpraševanje po zaslonih LCD preseglo proizvodnjo

    Naraščajoče povpraševanje za prenosne računalnike, televizorje in namizne računalnike z zasloni LCD je povzročilo pomanjkanje zaslonov najbolj iskanih dimenzij. Najbolj je to opaziti pri zaslonih z diagonalama 15 in 17 palcev. Proizvodnja pete generacije teh zaslonov torej ne dohaja povpraševanja, zato je moč pričakovati rast cen.

    Objavljeno: 30.10.2003
  • Dellov odgovor na Apple iPod

    Podjetje Dell je svoj nedavni vstop na področje zabavne elektronike podkrepilo tudi s predstavitvijo svojega prvega prenosnega digitalnega predvajalnika glasbe. Dell Digital Jukebox je po zasnovi podoben drugim predvajalnikom z vgrajenimi diski, tekmoval pa naj bi zlasti z Appleovim modelom iPod. Dell DJ bo v kratkem na voljo v različicah s 15 GB in 20 GB velikimi diski, ki jih je prispeval Hitachi (premer plošč 1,8 palca). Vgrajeni akumulator je dovolj zmogljiv za 16 ur nenehnega predvajanja, za prenos podatkov do računalnika pa skrbi vmesnik USB 2.0. Predvajalnik tehta 215 gramov. V primerjavi z Dellovo novostjo je Apple iPod še vedno lažji, na voljo pa je tudi v zmogljivejši različici z diskom velikosti 40 GB.

    Objavljeno: 30.10.2003
  • Povpraševanje po zaslonih LCD preseglo proizvodnjo

    Naraščajoče povpraševanje za prenosne računalnike, televizorje in namizne računalnike z zasloni LCD je povzročilo pomanjkanje zaslonov najbolj iskanih dimenzij. Najbolj je to opaziti pri zaslonih z diagonalama 15 in 17 palcev. Proizvodnja pete generacije teh zaslonov torej ne dohaja povpraševanja, zato je pričakovati rast cen. Tehnologija zaslonov s tekočimi kristali (LCD) omogoča neprimerno tanjše zaslone, kot klasična tehnologija s katodno cevjo (CRT), zato je tudi popularnejša. Po svetu so v prvem četrtletju prodali 734.000 ploskih televizorjev, kar je povečanje za 223 odstotkov glede na leto prej. S to proizvodnjo so pričele tudi mnoge velike družbe, kot na primer Dell, ki je predstavila kombiniran računalniški zaslon LCD in televizor, družba Gateway pa je predstavila že nekaj televizorjev z LCD in plazmatskimi zasloni. V te vode se namerava podati Motorola, ki se kljub dolgi zgodovini in širokem spektru proizvodnje doslej ni ukvarjala s proizvodnjo zaslonov.

    Objavljeno: 29.10.2003
  • Gutenbergovih 10.000 e-knjig

    Pred nekaj dnevi je Michael Hart, snovalec projekta Gutenberg, objavil zanimiv mejnik - v okviru projekta so namreč javnosti omogočili dostop že do 10.000 knjig v elektronski obliki.

    Objavljeno: 29.10.2003
  • Vlada preudarno podpira odprtokodne rešitve

    Vlada Republike Slovenije je predstavila dolgo pričakovano politiko pri razvijanju in uporabi rešitev, ki temeljijo na odprti kodi, v katerem se zavzema za širšo uporabo odprtokodnih rešitev, vendar ne za vsako ceno.

    Objavljeno: 29.10.2003
  • Microsoft končno izdal rešitev za poslovno poročanje

    Microsoft je izdal razvojno različico svoje dolgo pričakovane rešitve za poslovno poročanje Reporting Services, ki bi naj bila že toliko izpopolnjena, da ji bo produkcijska različica sledila že v letošnjem letu. Rešitev bo trenutno na voljo v obliki dodatka strežniku SQL Server 2000, v drugi polovici naslednjega leta pa bo vgrajena v novo različico strežnika SQL Server, ki ga razvijajo pod imenom Yukon. Glavne značilnosti Reporting Services so možnost izdelave vnaprej pripravljenih poslovnih poročil, grafov in naročanja poročil ob vnaprej določenih časih.

    Objavljeno: 29.10.2003
  • Sun: deset zaporednih minusov

    Prvo finančno trimesečje v letu 2004 se za Sun ni začelo pretirano uspešno, saj so pri dohodku 2,54 milijarde dolarjev zabeležili izgubo v višini 286 milijonov dolarjev, kar je bilo že deseto zaporedno obdobje z izgubo. V lanskem prvem trimesečju so pridelali 111 milijonov dolarjev izgube, ustvarili pa so 2,75 milijarde dolarjev prihodka.

    Objavljeno: 29.10.2003
  • Nov svetovni rekord v hitrosti prenosa podatkov

    Dva velika znanstvena raziskovalna centra sta postavila novi svetovni rekord v hitrosti prenosa podatkov po spletu. Hitrost pretoka je ustreza prenosu celotnega filma na DVD-ju v sedmih sekundah. Pri Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN) , so povedali, da so tako hitrost pretoka dosegli na razdalji 7.000 km med Ženevo in partnerji v Kaliforniji, trajala pa je 30 minut. Dosegli so dvakrat višjo hitrost prenosa podatkov, kot doslej. Skupno so poslali 1,1 TB podatkov s hitrostjo 5,44 Gb/s v Kalifornijski inštitut za tehnologijo. To je več kot 20.000 krat hitreje kot so običajne domače širokopasovne povezave. Po mnenju znanstvenikov je ta dosežek novi mejnik, ki bo razdalje med raziskovalnimi laboratoriji naredil za zanemarljive. Hkrati daje upanje, da bo povezave s hitrostjo 10 Gb/s že kmalu povsem običajne.

    Objavljeno: 29.10.2003
  • Nove plošče DVD in Blu-Ray

    Nedavno so se člani foruma DVD Forum zbrali na konferenci v Tokiu, kjer so se dogovarjali o naslednjem rodu tehnologije DVD, sočasno pa so se na podobno konferenci zbrali tudi podporniki še zmogljivejše tehnologije Blu-Ray.

    Objavljeno: 28.10.2003
  • V Evropi za četrtino cenejši prenosniki

    Tržno analitično podjetje IDC trdi, da so izdelovalci povprečne cene prenosnikov v enem letu znižali za četrtino,v primerjavi z letom 2000 pa so za celo 42 % nižje.

    Objavljeno: 28.10.2003
  • Vse zmogljivejši Applov iPod

    Pri Applu so predvajalnik glasbe iPod nedavno nekoliko odprli, da je pripravljen na nove storitve in vsebine. Še posebej zanimive pa so nove možnosti priklopa dodatne opreme.Pred približno dvema letoma je podjetje ponudilo predvajalnik digitalne glasbe z vgrajenim diskom, ki so mu pozneje dodali še možnost prikazovanja osebnega urnika in opravil ter imenika, shranjevanja beležk in preprostih igric.

    Objavljeno: 28.10.2003
  • Linux eno leto, Microsoft tri dni

    Družba IDC poroča, da je Microsoft s svojimi operacijskimi sistemi še vedno na vrhu lestvic - tako pri namiznih računalnikih kot pri strežnikih - in tako naj bi ostalo vsaj še naslednja štiri leta. Microsoft je imel v letu 2002 55-odstotni tržni delež pri strežniških operacijskih sistemih, Linux pa 23-odstotnega. Edino ta dva operacijskega sistema sta lani zabeležila rast prihodkov v strežniškem operacijskem okolju, tržni deleži pa so bili razporejeni tako: Microsoft (16,7 odstotka), Linux (0,6), vsi ostali ponudniki Unixa skupaj (31 odstotkov), Novel NetWare pa 4,3 odstotka. Vsi proizvajalci skupaj so lani prodali 5,7 milijona licenc in ustvarili 7,8 milijarde dolarjev prihodka. Pri namiznih računalnikih so imela Okna lani skoraj 94-odstotni delež, Linux 2,8-, Applov Mac OS pa 2,2-odstotnega. Skupaj so ustvarili 10,4 milijarde dolarjev prometa.

    Objavljeno: 28.10.2003
  • Toshibin PDA z visoko ločljivostjo

    Podjetje Toshiba je predstavilo ročni računalnik PocetPC e800, ki je najbrž najzmogljivejša naprava te vrste ta hip. Ročni računalnik se lahko pohvali z zaslonom visoke ločljivosti, kot tudi številnimi naprednimi omrežnimi funkcijami, ki jih ne srečamo drugod. V ospredju je brez dvoma 4-plačni (polovico palca več kot običajno) transreflektivni zaslon LCD, ki ponuja sliko z ločljivostjo kar 480 x 640 pik (VGA), kar je štirikrat več pik kot pri drugih računalnikih PocketPC.

    Objavljeno: 28.10.2003
  • Amazon sodeluje z Microsoftom

    Microsoft je z največjim spletnim prodajalcem, družbo Amazon, sklenil dogovor, da bodo v zbirko Office vključili povezave do Amazonovih spletnih storitvenih središč.

    Objavljeno: 27.10.2003
  • Sanyova digitalna kamera s kodekom MPEG-4

    Podjetje Sanyo Electric je pokazalo nov koncept digitalne video kamere z oznako Xacti DMX C-1, ki naj bi bila prva kamera z zapisom MPEG-4 z ločljivostjo VGA in hitrostjo snemanja 30 slik na sekundo ter z možnostjo zapisovanja na kartico SD.

    Objavljeno: 27.10.2003
  • Milka in Segmentna napaka gresta v Prago

    Tudi letos so na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani priredili Odprto ekipno prvenstvo v programiranju, ki se ga je udeležilo 66 tekmovalcev v 24 ekipah - nekaj izmed teh so bili dijaki, sicer pa v glavnem študentje. Organizator je k tekmovanju povabil tudi ekipe priznanih slovenskih podjetij, a se zaradi morebitnega >>poraza<< le-tega ni udeležilo nobeno znano slovensko podjetje. Najboljši dve, morda pa celo tri ekipe, se bodo udeležile prvenstva v Pragi, kjer se bodo pomerili v konkurenci z Avstrijci, Čehi, Poljaki in drugimi.

    Objavljeno: 27.10.2003
  • Microsoft Office System že v prodaji

    Microsoft je v ZDA že začel s prodajo nove različice pisarniškega paketa Office. Programski izdelek je na voljo v šestih zbirkah, vsebuje enajsti uporabniških programov, štiri strežnike, eno storitev, novost pa so pospeševalniki Solution Accelerators, ki so v pomoč informacijskim delavcem, delovnim skupinam in podjetjem.

    Objavljeno: 27.10.2003
  • Veritasov StorageCentral

    Veritas se je odločil, da bo svoje programe za hranjenje podatkov še bolj uskladil z Microsoftovimi operacijskimi sistemi. Za začetek bodo različico paketa za upravljanje s pomnilniškimi sistemi StorageCentral 5.2 prilagodili operacijskima sistemoma Windows Server 2003 in novemu Windows Storage Server 2003. S StorageCentralom je mogoče določiti, koliko prostora za hranjenje imajo na voljo posamezni uporabniki računalnikov, blokirati pa je mogoče tudi shranjevanje določenih datotek na službene računalnike. Program omogoča tudi oblikovanje poročil o uporabi prostora, kakor tudi dostop preko spleta.

    Objavljeno: 27.10.2003
  • Novi standard za elektronske obrazce

    Organizacija za določanje spletnih standardov W3C (World Wide Web Consortium) je izdalo končno specifikacijo za standard XForms, ki bo eno od osnov za elektronske obrazce. XForms je nadgradnja standarda XML za oblikovanje obrazcev, ki samodejno izmenjujejo podatke med podatkovnimi strežniki podjetij in sistemi za stike s strankami. Na standardu XForms so delali več let, da bi presegli omejitve označevalnega jezika HTML. Po mnenju družb, kot sta Microsoft in Adobe Systems, so elektronski obrazci eden najbolj obetavnih načinov za samodejno vpisovanje in izmenjavo podatkov v podjetjih. Microsoft bo tako v teh dneh izdal program InfoPath, ki bo del paketa Office. InfoPath bo omogočil oblikovanje obrazcev po standardu XML. Adobe pa naj bi dodal podobne možnosti v njihove zelo razširjene dokumente formata PDF. Drugi proizvajalci (tudi IBM in Sun) pa podpirajo rešitve, ki bi omogočale uporabo obrazcev v spletnih brskalnikih. Med prvimi je rešitev ponudilo podjetje X-Port, ki ponuja FormsPlayer, dodatek za brskalnik Microsoft Internet Explorer.

    Objavljeno: 26.10.2003
  • Podvojitev števila uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta

    V državah Evropske unije se je število hitrih spletnih povezav v zadnjem letu podvojilo, nekatere države (Belgija, Nizozemska, Švedska in Danska) pa so celo prehitele ZDA. To je področje, ki doživlja najhitrejši razvoj, vsako leto pa se tržišče podvoji. Na sestanku z evropskim komisarjem za telekomunikacije Erkkijem Liikanenom v Bruslju so udeleženci povedali, da je hitrih povezav že 20 milijonov, od tega pa naj bi bilo 41 odstotkov novih strank. Širokopasovni dostop naj bi tako postal >>izdelek za široko potrošnjo<<. Na sestanku so svoje povedali tudi vodilni predstavniki družb British Telecom, Ericsson, France Telecom, Deutsche Telekom, ki so komisarju povedali, kako še povečati to tržišče.

    Objavljeno: 26.10.2003
  • Brezžičnih 100 Mb/s

    Standard za brezžični ethernet 802.11g, ki omogoča hitrost prenosa podatkov 54 Mb/s, se še ni dodobra zasidral, ko podjetja že prikazujejo prototipe nove generacije brezžičnega etherneta, ki bo omogočal hitrost prenosa okrog 100 Mb/s. Tehnologija, ki omogoča tako povečanje hitrosti dostopa se imenuje MIMO (večkratni vhod, večkratni izhod - multiple imput, mupltiple output) in hkrati uporablja več anten za prenos podatkov.

    Objavljeno: 26.10.2003
  • Minuli teden v znamenju Infosa

    Na Infosu, ki ga večina poznavalcev opredeljuje kot neodvisni pregled stanja na področju informatike, je 100 razstavljavcev v okviru samostojnih razstavnih prostorov in razstavnih parkov predstavilo najnovejše storitve, rešitve in tehnologije za uspešnejše gospodarjenje, učinkovitejše delovanje in bolj kakovostno življenje.

    Objavljeno: 26.10.2003
  • Strežnik SuSE Linux za mala podjetja

    Distributer za operacijski sistem Linux, nemško podjetje SuSE, bo prihodnji mesec izdal novo različico operacijskega sistema za strežnike Standard Server 8, ki bo podpiral 32-bitne procesorje družb Intel in AMD z do dvema procesorjema ali dva odjemalca. Različica temelji na okolju Enterprise Server 8, vendar ne podpira 64-bitne tehnologije. Programski paket omogoča različne načine delovanja: za gostovanja na spletnem strežniku, kot strežnik za elektronsko pošto ali kot strežnik DNS. SuSE je v Evropi največji ponudnik okolja Linux, na ameriškem tržišču pa tekmuje z distribucijo Red Hat in drugimi. Različica Standard Server 8 vsebuje programsko opremo za nadzor in vzdrževanje strežnika preko spleta, mogoč pa je tudi varni dostop s pomočjo navideznih zasebnih omrežij (>>VPN<<). Cena operacijskega sistema v ZDA bo 450 dolarjev. V ceni je vključena tudi enoletna pomoč pri vzdrževanju strežnika.

    Objavljeno: 25.10.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji