• Logitech z novimi tipkovnicami

    Inženirji pri Logitechu so skovali tri nove tipkovnice, namenjene trem različnim segmentom uporabnikov. Tipkovnica Logitech Illuminated že v svojem imenu namiguje, da nudi optimizirano osvetljevanje tipk, obenem pa je tudi izjemno tanka. Lastniki prenosnikov bodo pogledovali proti novi rešitvi iz serije Logitech diNovo, njihovim namiznim bratom pa je namenjeno brezžično računalniško namizje Logitech Cordless Desktop S520, ki je sestavljeno iz kompleta tipkovnice ter miške, združljivih s številnimi raznolikimi računalniškimi konfiguracijami. Seveda Logitechov marketinški oddelek še kako dobro ve, kaj je potrebno za uspešno prodajo izdelka – stilskih elementov novinkam resnično ne manjka.

    Objavljeno: 3.9.2008
  • USB-ključki kot priljubljene kocke

    Avstralsko podjetje ZIP ZIP ponuja nove ključke, imenovane USB Memory Brick, ki se od poplave konkurenčnih izdelkov ločijo po svoji zunanji podobi – so namreč skoraj identični gradnikom, ki jih v svojem prodajnem programu ponuja igričarsko podjetje LEGO (priljubljene LEGO kocke).

    Objavljeno: 2.9.2008
  • POP TV in Kanal A tudi v digitalnem TV-načinu

    POP TV in Kanal A sta s podpisom pogodbe z Oddajniki in zvezami RTV SLO za vključitev svojih televizijskih programov v 1. nacionalni digitalni multipleks poskrbela za to, da ju bo moč videti tudi v digitalnem načinu TV-oddajanja (DVB-T).

    Objavljeno: 2.9.2008
  • Kevin Mitnick pripravlja novo knjigo

    Bržkone najbolj slaven svetovni heker, Kevin Mitnick, ki je pred nekaj meseci obiskal tudi Slovenijo, pripravlja novo knjigo. Delo z naslovom »Kaj naj povem?« bo izšlo predvidoma enkrat naslednje leto.

    Objavljeno: 1.9.2008
  • IFA: Cariniki zaplenili Hyundaijeve razstavne eksponate

    Nemški cariniki imajo na sejmih računalništva in zabavne elektronike običajno bolj malo dela, še največ težav jim povzročajo manjši korejski in kitajski izdelovalci, ki bolj ali manj uspešno predstavljajo klone znanih naprav.

    Objavljeno: 1.9.2008
  • Najhitrejša pomnilniška kartica na svetu

    Podjetje SanDisk je prestavilo doslej najhitrejšo pomnilniško kartico SDHC na svetu, ki je namenjena predvsem novi generaciji zrcalno-refleksnih fotoaparatov. Nove kartice SanDisk Extreme III omogočajo prenos podatkov s hitrostjo 30 MB/s, kar je 50% več kot pri dosedanjih najhitrejših modelih. Taka hitrost je denimo dovolj, da lahko posnamemo skoraj 40 slik velikosti 6 MB s hitrostjo 4,5 slike na sekundo. Hitrost pomnilniških kartic je ključnega pomena za hitro slikanje fotografij v visoki ločljivosti, čeprav elektronika samih fotoaparatov tipično zmore celo več. Nove kartice bodo na voljo v velikostih od 4 GB do 16 GB s cenami od 65 do 180 dolarjev.

    Objavljeno: 31.8.2008
  • Microsoft kupuje ciao.com

    Microsoft je za okoli 486 milijonov dolarjev kupil družbo Greenfield Online, lastnika priljubljenega evropskega spletnega servisa za iskanje najboljše cene ciao.com. Z nakupom naj bi povečali in spodbudili svojo prisotnost na področju elektronskega trgovanja v Evropi, po načrtih pa naj bi storitve postopoma vključili v družino storitev in iskalnik Microsoft Live Search. Ciao.com je eden največjih evropskih spletnih iskalnikov "najboljše cene" zlasti z izdelke s področja zabavne elektronike in računalništva.

    Objavljeno: 31.8.2008
  • Drugi beta za IE8

    Microsoft je objavil drugo javno razvojno različico spletnega brskalnika Internet Explorer 8, ki prinaša številne povsem nove funkcionalnosti, zlasti na področju varnosti. S tem se je IE8 izenačil z glavnimi tekmeci, ki imajo že dokončne različice novih brskalnikov, na nekaterih področjih pa so pri Microsoftu naredili celo korak naprej.

    Objavljeno: 30.8.2008
  • Nvidia GeForce 9 za malo denarja

    Nvidia je predstavila najmanjšega člana družine grafičnih kartic GeForce 9, ki pa še vedno omogoča pospeševanje video posnetkov v visoki ločljivosti in solidno podporo sodobnim 3D igram. Nova kartica GeForce 9400 GT za ceno samo 59 dolarjev ponuja 16 pretočnih procesorjev, delovni takt 550 MHz in hitrost senčenja 4,4 milijard pik na sekundo. Kartica podpira vodilo PCI Express 2.0, premore pa dva izhoda DVI, od katerih lahko z adapterejem enega pretvorimo v izhod HDMI. Prek slednjega lahko prenašamo tudi zvočni zapis, saj referenčne kartice vsebujejo tudi zvočni izhod S/PDIF.

    Objavljeno: 30.8.2008
  • Cisco vstopa na področje elektronske pošte

    Podjetje Cisco je objavilo namero o nakupu zasebnega podjetja PostPath, ki ponuja rešitve za elektronsko pošto in koledarje v obliki gostovanih storitev. Cisco bo rešitve podjetja, ki ima razvojne centre v ZDA in Bolgariji vgradil v svojo obstoječo ponudbo gostovanih storitev WebEx Connect, ki nudijo konferenčne zmožnosti, trenutno sporočanje in spletno izmenjavo datotek. Rešitve družbe PostPath predstavljajo alternativo priljubljenemu odjemalcu Microsoft Outlook in strežniku Exchange, možno pa jih je uporabljati tako v obliki klasičnega, kot spletnega programa. Programska oprema temelji na Linuxu in odprti kodi, spletni odjemalci pa izdatno uporabljajo arhitekturo AJAX. Vrednost prevzema ocenjujejo na 215 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 29.8.2008
  • IBM pripravlja 4 TB SSD

    V časih, ko se priljubljenost pomnilniških diskov s tehnologijo Flash RAM strmo vzpenja, so pri družbi IBM objavili načrte o razvoju izdelka, ki bo za nekaj velikostnih razredov bolj zmogljiv kot dosedanji izdelki. V okviru projekta Quicksilver IBM namreč razvija pomnilniških sistem, ki bo uporabljal čipe za hrambo okoli 4 TB podatkov. Še bolj pomemben pa je podatek, da z uporabo pomnilniške virtualizacije in nekaterih drugih tehnik lahko zagotovijo prepustnost čez milijon IOPS (input-output funkcij na sekundo), pri čemer je odzivni čas manjši od ene milisekunde. IBM nov tip pomnilniških sistemov namenja podjetjem, ki zahtevajo izredno hitro procesiranje obsežne količine podatkov, ki jih ni mogoče v celoti naložiti v delovni pomnilnik računalniških sistemov. Po ocenah IBM naj bi bil nov sistem okoli 250% hitrejši od današnjega najhitrejšega pomnilniškega sistema. Po sedanjih načrtih naj bi bil Quicksilver nared za kupce v približno letu dni.

    Objavljeno: 29.8.2008
  • Asusuov UMPC

    Tajvansko podjetje Asus je predstavil nov model ultra lahkega prenosnega računalnika po specifikaciji UMPC, ki nosi ime Asus R50. Računalnik, na katerem deluje tudi operacijski sistem Windows Vista ima vgrajen 5,6-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik tehta pa komaj 520 gramov. Asus R50 poganja procesor Intel Atom s taktom 1,33GHz osnovni pomnilnik pa je velikosti 1 GB. Podatki se hranijo na disku SSD velikost 32 GB, vgrajeni sta dve video kameri z ločljivostma 300.000 in 2 milijona pik, tu je tudi sprejemnik GPS. Kupci lahko izbirajo med možnostjo vgradnje kartice za komunikacijo prek omrežij 3G ali pa sprejemnik DVB-T za spremljanje digitalnih TV signalov. Vmesniki, kot so Wi-Fi, bluetooth in kartice SD so seveda del osnovne opreme.

    Objavljeno: 29.8.2008
  • Adobe prenavlja izdelke za domačo rabo

    Adobe je predstavil nove različice priljubljenih programov za domačo obdelavo fotografij in video posnetkov. Adobe Photoshop Elements 7 prinaša prenovljeno orodje za hitro popravljanje fotografij, še bolj zanimiva pa je funkcija Scene Cleaner, ki omogoča razmeroma preprosto odstranjevanje objektov iz delov fotografije. Novo orodje Smart Brush omogoča, da spremembe in učinke uporabimo samo na točno označenih delih posnetkov.

    Objavljeno: 28.8.2008
  • Nikon predstavil prvi DSLR aparat z videom

    Nikon je na tiskovni konferenci predstavil novi DSLR aparat, ki pa je prvi digitalni zrcalno-refleksni aparat z možnostjo snemanja videoposnetkov. Video bo lahko zajemal tudi pri kakovosti HD (720p), hitrost pa je vedno 24 slik na sekundo. Posnetki bodo omejeni na pet minut, med snemanjem pa samodejno ostrenje (avtofokus) žal ne deluje.

    Objavljeno: 27.8.2008
  • Roxio Creator 2009

    Podjetje Roxio je predstavilo novo različico priljubljenega programskega paketa za pripravo večpredstavnih vsebin in zapisovanje na optične nosilce. Novi Creator 2009 prinaša zlasti povsem novo orodje za obdelavo video posnetkov v visoki ločljivosti (AVCHD), obdelane posnetke pa lahko nato posnamemo na navaden nosilec DVD, ki jih nato lahko predvajamo na predvajalnikih za visoko ločljivost, kot so predvajalniki Blu-ray ali Sony PlayStation 3. S takim postopkom lahko na navaden DVD posnamemo do 60 minut video gradiva.

    Objavljeno: 27.8.2008
  • Canon EOS 50D

    Canon je predstavil nov zmogljiv zrcalno-refleksni fotoaparat EOS 50D, ki je namenjen zahtevnejšim ljubiteljem fotografije in polprofesionalni rabi, vse skupaj za še vedno sprejemljivo ceno. EOS 50D je hkrati prvi Canonov model, ki temelji na povsem novem procesorju DIGIC 4, ki omogoča hitrejše in naprednejše delovanje celote. Fotoaparat zmore ločljivost kar 15,1 milijonov pik, pohvali pa se lahko z večjo občutljivostjo (ISO do 12.800) in novimi algoritmi za odpravljanje slikovnega šuma.

    Objavljeno: 27.8.2008
  • Nokia širi družino telefonov N

    Nokia je predstavila dva nova modela iz družine telefonov N, ki so izrazito večpredstavno usmerjeni. Model N85 ima vgrajen 2,5-palčni zaslon OLED, podporo za igre N-Gage (10 bo prednaloženih), sprejemnik GPS, radijski oddajnik FM (za oddajanje glasbe na avtoradio ali domači radijski sprejemnik), digitalni fotoaparat s 5 milijoni pik, podporo za omrežja HSDPA in Wi-Fi ter kartico SD velikosti 8 GB, ki je že vključena v ceno in prednaložena z vsebinami. Seveda N85 podpira niz spletnih storitev Nokia Ovi, pa tudi drugih ponudnikov. Tako opremljena Nokia N85 bo stala 450 evrov, na voljo pa bo oktobra.

    Objavljeno: 27.8.2008
  • Lažne vrste za iPhone na Poljskem

    Apple je že zdavnaj ugotovil, da dolge čakalne vrste pred trgovinami Apple Store samo še spodbujajo željo po njihovih izdelkih. Med tem, ko v ZDA to kupci kot kaže počnejo spontano, so si ob predstavitvi telefonov iPhone na Poljskem privoščili svojevrstno blamažo. Mobilni operater Orange, ki je začel v svojih trgovinah ponujati iPhone, je priznal, da so med čakajočimi bili številni igralci, ki jih je operater plačal, zato da bi spodbudili interes in zanimanje javnosti. V Evropi namreč za telefon, ki stane precej več kot neposredni tekmeci, vlada precej manjše zanimanje kot v ZDA, zato so spretni trgovci to skušali spodbuditi s "triki".

    Objavljeno: 26.8.2008
  • NAS z zapisovalnikom Blu-ray

    Korejski LG Electronics bo na sejmu IFA v Berlinu prikazal zanimiv pomnilniški sistem NAS, ki poleg obilice diskovja ponuja tudi vgrajen zapisovalnik Blu-ray. NAS (Network Attached Storage) z imenom LG N4B1 podpira do štiri diske s skupno zmogljivostjo 4 TB, premore tri vmesnike USB za priključitev dodatnih zunanjih enot, na računalnik pa ga je možno priključiti prek omrežja ali vmesnika eSATA. Diske lahko združujemo v polje RAID (0,1 ali 5), enoto Blu-ray pa lahko souporabljamo med različnimi računalniki ali pa z njo izdelujemo varnostne kopije podatkov.

    Objavljeno: 26.8.2008
  • Po dveh mesecih spet novi Monitor

    Po poletnem premoru je v torek, 26.08, izšla nova številka revije Monitor, poleg nje pa tudi nova oddaja Monitor TV. Slednjo si lahko ogledate na priloženem DVDju (ki ga lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivosti.

    Objavljeno: 26.8.2008
  • Microsoft spreminja licenčne pogoje v prid virtualizaciji

    Microsoft je najavil, da bo s prvim septembrom spremenil licenčne pogoje za uporabo 41 različnih programskih izdelkov, s katerimi naj bi olajšali delo v okoljih, kjer izdatno uporabljajo virtualizacijo strežnikov. Dosedanji licenčni pogoji so namreč omejevali selitev programov iz strežnika na strežnik na največ eno selitev v 90 dnevih. Taka omejitev pa je zelo nepraktična za današnje zmožnosti virtualizacijskih okolij, kjer skrbniki strežnike premikajo med fizičnimi strežniki tako rekoč na dnevni osnovi.

    Objavljeno: 25.8.2008
  • Blu-ray gre proti 3D

    Združenji Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) in Blu-Ray Disc Association sta na nedavnih srečanjih prvič spregovorili o načrtih za prikaz bodočih filmov v treh dimenzijah tudi v domačem okolju. V razpravi so se dotaknili tem, kot so načini kodiranja, distribucije in prikazovanja stereoskopskih slik in video posnetkov. Kot kaže, organizacija SMPTE cilja na širok krog distribucijskih kanalov (internet, optični nosilci, sateliti, celo oddajanje prek zemeljskih oddajnikov, čeprav je najbolj verjetna možnost, da bodo tovrstni filmi sprva na voljo prek optičnih nosilcev Blu-ray. Stereoskopski posnetki namreč zavzemajo še več prostora kot današnji filmi v visoki ločljivosti, zato so nosilci Blu-ray s svojo visoko zmogljivostjo kot nalašč za tako rabo. Po sedanjih predvidevanjih je so 3D filmi na nosilcih Blu-ray vseeno na vrsti šele čez štiri do pet let.

    Objavljeno: 25.8.2008
  • Ali Apple pripravlja naročnino na iTunes?

    Sodeč po krogih blizu družbe naj bi se Apple pripravljal na objavo novega načina prodaje digitalnih vsebin za pavšalno naročnino na mesečni ali letni osnovi. Zdaj je že domala povsem dorečeno, da bi Apple septembra objavil nove različice digitalnih predvajalnikov iPod, toda ambicije družbe gredo še dlje. Različni viri pripovedujejo o isti zgodbi. Apple naj bi polovico vsebin iz spletne trgovine iTunes ponudil uporabnikom za fiksni znesek na letni osnovi. Naročnina naj bi stala 129 dolarjev, za 179 dolarjev pa bi uporabniki dobili letno naročnino na iTunes in servis MobileMe. Apple naj bi na ta način nekoliko ublažil negodovanje kupcev servisa MobileMe, ki je imel v zadnjih tednih zelo slab začetek delovanja, poln napak in odpovedi delovanja.

    Objavljeno: 25.8.2008
  • Digitalni trio iz Casia

    Japonski Casio je predstavil tri nove digitalne fotoaparate iz družine Exilim in sicer modele EX-Z300, EX-Z250 in EX-Z85. Prva dva imata optiko s 4x zumom, premoreta pa tipali s 10,1 oziroma 9,1 milijoni pik. Oba imata 3-palčni zaslon LCD, algoritem za stabilizacijo slike, algoritme za zmanjševanje šuma in učinka Moiré, funkcijo MakeUp za izboljšanje portretov, podporo za hitro zaporedno slikanje in boljše nočne fotografije. Model EX-Z85 je nekoliko manjši in modno oblikovan, premore pa 2,5-plačni zaslon in tipalo s 9,1 milijoni pik. Namenjen je manj izkušenim, saj premore funkcije, kot je Easy Mode, razpoznava obrazov in samodejni sprožilec. Cene se gibljejo od 180 do 300 dolarjev.

    Objavljeno: 24.8.2008
  • Epsonov poceni HD projektorji

    Japonski Epson se v zadnjem času močno prizadeva, da bi na trg poslal čim cenejše, a zmogljive projektorje s podporo za visoko ločljivost. Najnovejši modeli EB-W6 in EB-X6 so namenjeni tako za profesionalno rabo, glede na svoje lastnosti pa tudi rabo v domačem okolju. Oba novinca uporabljata tehnologijo 3LCD in nudita ločljivost 1280 x 800 pik (720p). Nekoliko zmogljivejši model EB-W6 nudi svetilnost 2.200 lumnov, medtem ko ima model EB-X6 svetilnost 2.000 lumnov. Oba nudita kontrastno razmerje 2.000:1 in 1,2x optični zum. Model EB-W6 ima za razliko od manjšega modela vgrajen vmesnike HDMI, USB, režo za kartice SD in vgrajen zvočnik. Cene se gibljejo med 550 evri za model EB-X6 in 650 evri za model EB-W6.

    Objavljeno: 24.8.2008
  • Sonyeve igralniške novosti za jesen

    Sony je za jesen napovedal nove modele igralnih konzol PlayStation. Oktobra bo tako v prodajo prišla nova prenosna konzola PlayStation Portable 3000, ki bo imela vgrajen mikrofon, boljši zaslon, ki preprečuje odblesk svetlobe pri močni dnevni svetlobi, prav tako pa bo imel video izhod zdaj podporo tudi za prikaz na navadnih televizorjih s prepletanjem slike (doslej so bili podprti le taki z neprepleteno sliko). Vgrajeni mikrofon je namenjen predvsem za rabo s programom za internetno telefonijo Skype, ki je že nekaj časa na voljo tudi za PSP. Nova konzola bo na voljo v treh barvah (črna, srebrna, bela), stala pa bo 199 evrov.

    Objavljeno: 23.8.2008
  • SiOLove novosti

    Telekom Slovenije je včeraj na terasi svoje stolpnice v Ljubljani predstavil svojo novo ponudbo naročniških paketov pod promocijskim imenom SiOl Vesolje Veselja. Paket SiOL Trio bo po novem, od 25. avgusta dalje, stal 30 EUR na mesec, vključeval pa bo brezplačno klicanje na telefonske številke v celotnem stacionarnem telefonskem omrežju Telekoma Slovenije. Med televizijskimi programi sta novost ameriški Fox Live in Fox Crime iz ponudbe družbe News Coprporation. Poseben poudarek bo na promociji storitev prek optičnih priključkov, saj bodo vsi novi naročniki v paketu lahko kupili nizkocenovni izobraževalni prenosnik Dell 500 za samo 1 evro. Prenosnik ima procesor Intel Celeron 560, 15,4 palčni zaslon in Windows XP Home ali Ubuntu Linux.

    Objavljeno: 23.8.2008
  • Tretji Intelov šolski računalnik

    Intel je na konferenci IDF prvič javno spregovoril o tretji generaciji mini prenosnikov Classmate 3, ki bo še naprej namenjena pretežno rabi v šolstvu, zlasti v manj razvitih državah. Nova generacija bo v primerjavi s sedanjo bolj podobna tabličnim računalnikom, saj bo imela zaslon občutljiv na dotik. Računalnik bo mogoče krmiliti tako s peresom, kot prsti, vgrajeni senzor za pospeške pa bo omogočal samodejno rotacijo slike v odvisnosti od položaja računalnika. Prikazani prototip je imel celo video kamero, ki jo je bilo mogoče obračati v različne položaje.

    Objavljeno: 22.8.2008
  • Palm Treo Pro

    Podjetje Palm je predstavilo nov model pametnega telefona Treo Pro, s katerim želijo še bolj učinkovito tekmovati z glavno konkurenco - telefoni Blackbeery. Novi model je postavljen nekoliko nižje od dosedanjih modelov, vendar ima zelo bogat nabor funkcij, kot tudi najnovejši operacijski sistem Windows Mobile 6.1. Telefon ima zaslon občutljiv na dotik, alfanumerično tipkovnico, podporo za 3G telefonijo (HSDPA), vmesnik Wi-Fi, vmesnik GPS, 256 MB velik pomnilnik in digitalni fotoaparat z 2 milijoni pik. Na prodaj bo sprva v Evropi, kjer ga Vodafone ponuja za ceno 399 evrov.

    Objavljeno: 22.8.2008
  • HTC z Androdiom že novembra

    Tajvanski proizvajalec mobilnih telefonov HTC, bolj znan po svojih izdelkih z okoljem Windows Mobile naj bi bil prvi proizvajalec, ki bo ponudil telefone z okoljem Google Android. Ta informacija je prišla iz javnih dokumentov ameriške telekomunikacijske agencije FCC, ki je odobrila prodajo telefona HTC Dream, kot kaže pa bo telefon sprva v prodaji pri telefonskem operaterju T-Mobile. V prodaji naj bi bil predvidoma novembra, tehnične lastnosti pa za zdaj še niso javno objavljene. Na spletu pa se je pojavil video posnetek (sicer precej meglen), ki prikazuje, da bo HTV Dream imel velik zaslon in drsno tipkovnico. Pričakujemo lahko popoln nabor programov in storitev družbe Google za mobilne telefone, kot tudi možnost nameščanja novih dodatkov, ki bodo na voljo na novi spletni trgovini.

    Objavljeno: 22.8.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji