• Olympus C-5060 wide zoom

    Evropski oddelek podjetja Olympus je nedavno napovedal digitalni fotoaparat Camedia C-5060 wide zoom, ki je prenovljena različica priljubljenega modela C-5050, le da je še izboljšan - predvsem je hitrejši. Slike zajema tipalo z ločljivostjo 5,1 milijona pik, objektiv pa omogoča štirikratni optični zum. Posnetke shranjuje na kartice xD-Picture Card in CompactFlash I/II.

    Objavljeno: 12.10.2003
  • Tudi Musicmatch z glasbo po 99 centov

    Proizvajalec programa za poslušanje glasbe Musicmatch Jukebox je pričel prodajati glasbo preko spleta v digitalni obliki, ki - podobno kot Applov iTunes in prenovljeni Napster - ponuja pesmi po 99 centov, oziroma plošče po 10 dolarjev. Za razliko do Appla je Musicmatch usmerjen k uporabnikom PC-jev, vendar pa prav tako omejuje dostop zgolj na ameriške spletne uporabnike. Za dostop do glasbene trgovine je potreben Musicmatch Jukebox 8.1, glasba pa je na voljo v Microsoftovem zapisu Windows Media 9 pri 160 kb/s. Tako kupljeno glasbo je mogoče kopirati na tri računalnike, prenesti na predvajalnike digitalne glasbe, ki podpirajo WMA in do petkrat zapeči na CD-R kot avdio. Trenutno Musicmatch ponuja 200 tisoč pesmi, do konca leta naj bi jih pa imeli preko pol milijona. Poleg pogodb z velikimi založbami so njihov adut tudi pogodbe s kar tridesetimi neodvisnimi založbami.

    Objavljeno: 12.10.2003
  • SiOL končno z elektronskimi storitvami

    Največji slovenski ponudnik dostopa do interneta, SiOL, je pričel svojim uporabnikom ponujati elektronske storitve za spreminjanje nastavitev, naročanje novih storitev in elektronsko poslovanje. Varnost je zagotovljena s pomočjo digitalnih certifikatov, ki jih izdaja SIGEN-CA. Uporaba certifikata omogoča tudi digitalno podpisovanje elektronskih dokumentov in sprejemanje računov v digitalni obliki. Slednja storitev temelji na opisnem jeziku XML in tudi omogoča neposreden uvoz v računovodski program ali program za elektronsko bančništvo, ki temelji na Halcomovi rešitvi e-Slog. Te novosti so vsekakor dobrodošle, saj je SiOL doslej slovel kot precej togo podjetje kar se tiče uporabe elektronskih storitev pri komuniciranju z uporabniki, saj je bilo potrebno vse spremembe podatkov in računov spreminjati z uporabo pošte ali faksa.

    Objavljeno: 11.10.2003
  • Združenje GSM: UMTS ni nevaren

    Nedavna raziskava nizozemskih vladnih teles o nevarnostih mobilnih omrežij tretje generacije (UMTS) je doživela burne reakcije po vsem svetu, predstavniki združenja GSM Association in proizvajalcev opreme za UMTS pa so jo že razglasili za nepopolno in neprepričljivo.

    Objavljeno: 11.10.2003
  • IBM pripravlja varovanje avtorskih pravic

    Podjetje IBM pripravlja strategijo in sistem upravljanja, varovanja in uporabe avtorskih pravic vse od Hollywooda do Wall Streeta. Iniciativa z imenom xCP (extensible Content Protection) vključuje programsko opremo, ki dobaviteljem vsebin zagotavlja nadzor nad uporabo pri potrošnikih. Sistem vključuje programe, ki omogočajo dodeljevanje pravic za gledanje filmov in poslušanje glasbe, obenem pa varujejo avtorske pravice založb in izvajalcev, pravijo pri IBM-u. Seveda bodo pri IBM-u nove zmogljivosti vgrajevali tudi v svojo zbirko podatkov DB2, kmalu pa tudi v programsko opremo WebSphere in Tivoli.

    Objavljeno: 11.10.2003
  • Domači ponudniki rešitev IT tekmujejo s cenejšimi ponudniki iz oddaljenih držav

    Vedno več projektov na področju informacijskih tehnologij se izvaja na daljavo, v državah, kjer je cenejša delovna sila. Zaradi tega občutijo ponudniki tovrstnih storitev v zahodni Evropi in severni Ameriki vedno večjo konkurenco. Pri svetovalnem podjetju Gartner ocenjujejo, da bodo morali domači ponudniki v boju s cenejšimi ponudniki bolj izpostaviti svoje konkurenčne prednosti, zlasti tri najpomembnejše: možnost pogostega sestankovanja v istem kraju, vrednotenje rešitev glede na poslovno korist, ki jo te prinašajo, ne le glede na ceno izdelave in vztrajati na kakovosti in tehnološki naprednosti rešitev. V podjetju Gartner tudi svetujejo, naj ponudniki iz severne Amerike in zahodne Evrope sodelujejo s podjetji v oddaljenih državah v obliki pridobivanja partnerjev ali nakupa podjetij v teh državah, saj bodo na ta način tudi sami zmožni ponuditi storitve po cenah, ki bodo primerljive s cenami ponudnikov teh držav.

    Objavljeno: 10.10.2003
  • SAP certificira partnerje za razvoj poslovnih programskih rešitev

    SAPova razvojna platforma NetWeaver je namenjena učinkovitemu razvoju poslovnih programskih rešitev z upoštevanjem priznanih standardov, na primer HTTP, XML in spletnih storitev. Platforma je združljiva z Microsoftovim okoljem .Net in okoljem J2EE, ki je na voljo tudi v IBMovem spletnem strežniku WebSphere. V prihodnosti nameravajo platformo povezati tudi z Microsoftovim strežnikom BizTalk in razvojnim orodjem Visual Basic .Net.

    Objavljeno: 10.10.2003
  • Acerjevi pametni brezžični monitorji

    Pri Acerju bodo ponudili nove monitorje, načrtovane v skladu z Microsoftovo tehnologijo Mira. Dva prenosna monitorja bosta del opreme novih Acerjevih računalnikov Aspire 4, ki naj bi bili na voljo sredi leta 2004. Tovrstni monitorji omogočajo brezžični dostop do osebnega računalnika, na voljo pa so že od začetka leta 2003. Pri Acerju pravijo, da je pomembno, da sistem po novem podpira dva uporabnika hkrati, kar na začetku, ob predstavitvi tehnologije pred 18 meseci, ni bilo možno. Ponudili bodo 12- in 17-palčna monitorja, oba bosta z računalnikom povezana preko povezave 802.11a ali 802.11g. Manjši monitor naj bi stal med 400 in 500 dolarji, pravijo pri Acerju.

    Objavljeno: 10.10.2003
  • Napster se vrača

    Konec oktobra se na sceno vrača nekoč najbolj priljubljen sistem za izmenjavo digitalne glasbe Napster. Toda v novi podobi in pod novim lastništvom je Napster 2.0 postal plačljiva internetna storitev, ki uporabnikom posreduje glasbo na povsem legalen način. Podjetje Roxio, bolj znano po svoji programski opremi za CD zapisovalnike, je za ostanke nekdanjega servisa in ponovno obuditev vložilo pet milijonov dolarjev, ki sodelovanju pa pritegnilo velike glasbene založbe.

    Objavljeno: 10.10.2003
  • Microsoft razkriva načrte za poslovne programe

    Microsoft je napovedal, da bo naslednjo veliko različico poslovnih informacijskih programov vezal na izid nove različice operacijskega sistema Windows. To pomeni, da bo treba počakati še dve leti do izida prvega kompleta programskih orodij, ki bo predstavljal konsolidacijo med današnjimi poslovnimi programi družb Great Plains in Navision.

    Objavljeno: 10.10.2003
  • IBM in JBoss razvijata nov javanski standard

    IBM in odprtokodni JBoss Group z združenimi močmi pripravljata nov javanski standard, ki bi enakovredno tekmoval z vedno bolj razširjenim Microsoftovim programskim jezikom C# v platformi .Net. Gre za nov način programiranja AOP (aspect oriented programming), s pomočjo katerega bi razvoj programskih rešitev potekal hitreje, učinkoviteje in z manj napakami. Cilj obeh podjetij je vključitev standarda v splošni standard za javo, kar pa se najverjetneje ne bo zgodilo prej kakor v enem letu.

    Objavljeno: 9.10.2003
  • Sprotni prenos podatkov v podatkovno skladišče

    Dva večja ponudnika orodij ETL za prenos podatkov v podatkovno skladišče, Ascential in SAS, sta pred kratkim predstavila vsak svojo različico tovrstnega orodja. Obema izdelkoma je skupno, da podpirata sprotni prenos podatkov v podatkovno skladišče. Kljub temu, da so bila orodja ETL prvotno predvidena za delovanje v paketnem načinu, so se zaradi vedno večjih potreb po trenutnih podatkih prelevila v orodja, ki omogočajo prenos podatkov v realnem času.

    Objavljeno: 9.10.2003
  • KDE 3.2 alpha kaže napredek

    Eden izmed dveh najpopularnejših grafičnih okolij za Linux, K Desktop Environment, oz. KDE, se počasi približuje različici 3.2, razvijalci pa so ravno predstavili prvo razvojno različico alpha. Bistvene novosti v novi različici se nanašajo predvsem na nove programe in izboljšave starih. Zagotovo najpomembnejše novo orodje se imenuje Kontact, gre pa za orodje za skupinsko delo, ki povezuje že znane programe KMail, KAddressbook, KOrganizer in KNotes v Outlooku, oz. Evolutionu podoben program. Glede na to, da gre za testno različico, program še ne deluje brezhibno, prav tako pa kaže, da se (vsaj v prvi različici) še ne bo zmogel kosati s bolj popularnim Evolutionom, saj predvsem manjka možnost povezave z Microsoftovim Exchange strežnikom.

    Objavljeno: 9.10.2003
  • Novi Acer TravelMate 540

    Pri Acerju so predstavili novi prenosnik TravelMate 540 s procesorjem Mobile Intel Pentium 4. Prenosnik naj bi bil odgovor na potrebe poklicnih uporabnikov v srednje velikih in velikih podjetjih, ki želijo svoj namizni računalnik zamenjati s prenosnim. V računalnike so vgrajeni procesorji s frekvencami delovanja do 2,66 GHz, 15-palčni aktivni zasloni TFT z ločljivostjo 1400 × 1050 pik, pogon DVD-RW ali DVD/CD-RW, 512 MB DDR pomnilnika, disk velikosti 40 GB, kalasični in brezžični omrežni vmesnik, skladen s standardom IEEE 802.11b ter vmesnik Bluetooth. Med vhodno/izhodni priključki najdemo tri vmesnike USB 2.0, infrardeči vmesnik, vzporedni vmesnik, izhod S-video, firewire, priključek VGA, dve vtičnici PCMCIA CardBus ter zvočne vmesnike in priključek za namizno postajo Acer EasyPort.

    Objavljeno: 9.10.2003
  • Novi največji mainframe družbe IBM

    Podjetje IBM je predstavilo nove zmogljivejše različice mainframe računalnikov zSeries z990 s priljubljenim imenom T-Rex. Obstoječim različicam s 8 do 16 procesorji so zdaj dodali še izvedbi s 24 oziroma 24 procesorji. Najzmogljivejši z990 tako dosega zmogljivost čez 9000 MIPS. Poleg nove železnine pa imajo novi sistemi tudi druge novosti. Za kupce bo zagotovo zanimiva možnost zakupa procesorske moči na zahtevo, če pri temu uporabljajo sistem IFL (integrated facility for Linux). Kupci lahko tako zakupijo in uporabljajo dodatne procesorje le tedaj, ko jih najbolj potrebujejo, recimo za procesiranje povečanega števila naročil v prednovoletnem obdobju.

    Objavljeno: 9.10.2003
  • SAS in Intel ponujata poslovne podatke v ročnih elektronskih napravah

    Podjetje SAS, izdelovalec rešitev na področju poslovnega poročanja, sodeluje z Intelom pri izdelavi rešitev za dostop do poslovnih poročil in drugih podatkov preko ročnih elektronskih naprav. Intelova rešitev temelji na vezjih Centrino, ki so namenjeni zlasti uporabi v prenosnih računalnikih, s katerimi se uporabniki povezujejo v brezžična omrežja. Skupni projekt je del SASove strategije razširiti uporabo svojih rešitev na čim širši krog uporabnikov, saj je doslej bolj veljalo, da rešitve SAS uporablja peščica visoko usposobljenih strokovnjakov v podjetju. Zaenkrat še ni znano, kdaj bo rešitev na voljo.

    Objavljeno: 8.10.2003
  • Hermes Plus in Atlantis skupaj

    Družba Hermes Plus, ki je članica avstrijske skupine S&T, je po polletnem dogovarjanju v celoti prevzela družbo Skupina Atlantis. Cena za prevzem ni znana, pogajalci pa so vzeli za osnovo razliko med pasivo in aktivo Atlantisa, ki je znašala 280 milijonov tolarjev. Hermes Plus je že doslej nastopal v vlogi sistemskega integratorja v jadranski regiji, s prevzemom Atlantisa in hrvaškega programskega podjetja Epsilon pa je v celoti pokril ponudbo sistemske integracije z Microsoftovimi rešitvami.

    Objavljeno: 8.10.2003
  • Nokia vstopa v UMTS v stilu

    Največji proizvajalec mobilnih telefonov, finska Nokia je predstavila svoj prvi mobilni telefon s polno podporo za omrežja tretje generacije UMTS, ki ga oblikovalska dovršenost odlikuje bolj kot tehnična. Model 7600 je kvadratne oblike z dvema zaobljenima kotoma in tipkovnico razporejeno ob vseh treh straneh.

    Objavljeno: 8.10.2003
  • Google preizkuša nov iskalnik

    Pri Googlu, ki je trenutno najbolj priljubljen spletni iskalnik na svetu, preizkušajo novo tehnologijo. Uporabniki bodo kmalu lahko iskali trgovine in druga podjetja, ki se nahajajo v njihovi bližini. Snovalcem se namreč zdi, da so uporabnikom najpomembnejše informacije o podjetjih, ki so v njihovi bližini. Zato so novemu iskalniku programirali tudi logiko za samodejno odkrivanje o lokaciji nekega podjetja. Orodje je dosegljivo na naslovu labs.google.com/location, trenutno pa omogoča samo iskanje po naslovih v ZDA. Ker je še globoko v razvojni fazi, ni pričakovati, da bi zadeva kaj kmalu delovala tudi pri nas.

    Objavljeno: 8.10.2003
  • Borlandova oprema za C++

    Pri Borlandu so nedavno predstavili novo orodje za razvojno okolje C++. Borland C++BuilderX je namenjeni sistemom Windows, Linux in Solaris, zagotavlja pa povsem novo grafično razvojno okolje. Podpira prevajalnike za tehnologije Intel, Microsoft, Sun Forte, in Metrowerks. Na voljo je za mobilna okolja in za strežnike v velikih podjetjih. Enterprise Studio for C++BuilderX sicer po trditvah vodilnih pri Borlandu zagotavlja neodvisno upravljanje programov skozi njihov celotni življenjski cikel.

    Objavljeno: 7.10.2003
  • Nov lastnik podjetja Baan odložil izdajo nove različice

    Podjetje SSA Global Technologies, ki je kupilo Baan v juliju letošnjega leta, je preložilo načrtovan skorajšen izid nove različice sistema Baan na drugo četrtletje prihodnjega leta. V novo različico pod delovnim imenom Gemini je Baan vložil 100 milijonov ameriških dolarjev, vendar je nov lastnik ocenil, da so razvijalci premalo upoštevali uporabniške potrebe in niso dovolj povezali modulov za CRM in logistiko. Kljub temu se bo razvoj nadaljeval in zato bo nova različica na voljo takrat, ko bo dovolj tehnološko dovršena in bo vsebovala vse potrebne funkcionalnosti.

    Objavljeno: 7.10.2003
  • EMC prenavlja pomnilniške sisteme srednjega razreda

    Podjetje EMC je predstavilo niz novih pomnilniških sistemov NAS srednjega razreda, med katerimi je tudi izdelek na temelju Microsoftovega operacijskega sistema. S tem korakom želijo spodbuditi prodajo srednje velikim in manjšim podjetjem, kjer vidijo še precej rezerve. Obenem naj bi na ta način ponovno dosegli vodilni tržni delež na področju sistemov NAS, ki so ga lani izgubili na račun tekmeca Network Appliance.

    Objavljeno: 7.10.2003
  • Brezžični hi-fi

    Creative Labs je predstavil napravo Sound Blaster Wireless Music System, ki za brezžični prenos glasbe uporablja WiFi po standardu 802.11b ali 802.11g. Napravo je mogoče priključiti na obstoječe glasbene sisteme ali kar neposredno na zvočnike z optično povezavo SPDIF, na en računalnik pa lahko priključimo do štiri takšne sprejemnike. Kljub temu, da je vir glasbe računalnik, Wireless Music System omogoča izbiro glasbe in ostalo upravljanje preko daljinskega upravljavca. Slednji se s sprejemnikom prav tako povezuje brezžično, vendar preko standarda RF, vgrajen pa ima tudi zaslon, ki služi za izbiranje glasbe. Sound Blaster Wireless Music System je zaenkrat na voljo zgolj preko Creativove spletne trgovine za 250 dolarjev.

    Objavljeno: 7.10.2003
  • Novi modeli prenosnikov IBM ThinkPad

    IBM je predstavil nove različice priljubljenih prenosnikov ThinkPad, ki nudijo večjo zmogljivost ter trajanje delovanja, obenem pa tudi večjo varnost podatkov. Novost pri prenosnikih ThinkPad je sistem Active Protection System (APS), ki skrbi predvsem za varovanje prek okvarami diska. Vgrajen ima namreč poseben čip, ki zazna hitre pospeške (na primer padce na tla) in tedaj v trenutku parkira bralno-pisalne glave diska na ustrezno mesto, s tem pa lahko prepreči okvaro diska in izgubo podatkov. S tem so pri IBMu odgovorili na najbolj pogosto težavo uporabnikov, ki ima tudi najtežje posledice.

    Objavljeno: 7.10.2003
  • Oracle pripravlja združenje za razpršeno procesiranje

    Oracle napoveduje ustanovitev združenja, v katerem bi skupaj z včlanjenimi podjetji postavil standarde za razpršeno procesiranje, ki ga pričakujemo v napovedani Oraclovi zbirki podatkov 10g. Zaenkrat še niso znani morebitni člani združenja, verjetno pa bodo med njimi predstavniki potencialnih uporabnikov zlasti iz področij financ in zdravstva, pa tudi predstavniki ponudnikov rešitev na področju informacijskih tehnologij, ki bodo ponujali strežniške rezine in druge strojne izdelke, potrebne za razpršeno procesiranje.

    Objavljeno: 7.10.2003
  • Palmova izguba se manjša

    Kljub predvideni večji izgubi je Palm dokaj uspešno sklenil prvo finančno trimesečje, saj je ustvaril 177 milijonov prihodka in skoraj 22 milijonov dolarjev izgube. V enakem lanskem obdobju je bila izguba več kot desetkrat večja (259 milijonov dolarjev), prihodek pa malo manjši (172 milijonov dolarjev). Palm je še vedno v fazi prevzemanja družbe Handspring, pred vrati pa je tudi vstop programskega podjetja PalmSource na borzo. Sicer pa je PalmOne v prvem trimesečju dobavil 645.000 tisoč ročnih računalnikov, kar je bilo 21 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Palm je doslej prodal 23 milijonov izdelkov, povprečna cena pa se je povečala za 38 odstotkov s 167 na 231 dolarjev. PalmSource je letos vgradil svoj operacijski sistem v 1,2 milijona izdelkov, skupaj pa v 30 milijonov ročnih računalnikov in mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 6.10.2003
  • Dvoslojni zapisljivi DVD

    Philips in Pioneer sta predstavila svoje načrte za zapisovalnike DVD, ki podatke snemajo na dva sloja namesto na enega. S tem se seveda močno poveča zmogljivost hranjenja podatkov, saj na dveh slojih lahko posnamemo do 8,5 GB podatkov namesto 4,7 GB, kolikor dovoljuje standard na enem sloju. To je dovolj za snemanje do štirih ur video posnetkov v DVD kvaliteti oziroma do 16 ur v VHS kvaliteti video posnetkov.

    Objavljeno: 6.10.2003
  • LCD zasloni z večjim številom barv

    Pri družbi NEC so razvili nov krmilnik za zaslone s tekočimi kristali, ki omogoča predstavitev širšega spektra barv in bolj naravne sliko. Novi krmilnik uporablja 10-bitni sistem RGB, kar je korak naprej v primerjavi z današnjim krmilniki LCD, ki podpira skoraj vselej največ osem bitov na barvo. Barvno spekter se pri 10-bitnem sistemu poveča z 16,7 milijona na več kot milijardo različnih barv, kar se pozna predvsem pri velikih zaslonih. Zaradi tega pri NECu načrtujejo, da bodo novi krmilnik uporabili predvsem pri zaslonih in monitorjih z diagonalo 20 palcev ali več, še posebej pa pri barvnih televizorjih LCD.

    Objavljeno: 6.10.2003
  • Network Appliance z novimi izdelki NAS

    Družba Network Appliance je predstavila nove pomnilniške sisteme NAS kot odgovor na nedavno predstavljene izdelke temelječe na Microsoftovemu sistemu Windows Storage Server 2003. Network Appliance pri novih modelih stavi predvsem na boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo, z novimi izdelki pa želijo pritegniti tudi manjše stranke kot doslej.

    Objavljeno: 6.10.2003
  • Quantum ponuja zmogljivejše tračne knjižnice

    Podjetje Quantum je predstavilo novo generacijo tračnih knjižnic, s katerimi naj bi prehiteli tekmece v zgornjem segmentu izdelkov. Tračna knjižnica z imenom Mako PX720 lahko vsebuje do 20 tračnih enot Ultrium ali SDLT (tudi prihajajočih SDLT 600) in skupno do 732 kaset, kar prinaša zmogljivost 146,4 TB. Poleg tega pri Quantumu trdijo, da je mogoče med sabo povezati do pet knjižnic Mako, s čimer dobimo tračno farmo s 100 tračnimi enotami in prostorom za 3.660 kaset, kar skupno navrže kar 732 TB pomnilniške prostora. Poleg visoke zmogljivosti so pri Quantumu precej truda vložili v področje varnosti in zanesljivosti delovanja ter v enostavnost uporabe. S knjižnico pri Quantumu uvajajo tudi program zaščite investicij z možnostjo dograditve opreme na zahtevo, kar je za stranke cenovno ugodnejše. Cena osnovne knjižnice z osmimi enotami znaša 223.000 dolarjev, kar je manj kot pri neposrednih tekmecih, kot je na primer Storage Tek.

    Objavljeno: 6.10.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji