• BlackBerry krepi položaj na trgu

    Borba za kupce na področju mobilnih telefonov je neusmiljena, zato se je podjetje RIM, avtor priljubljenih telefonov BlackBerry z nekaj potezami odločilo precej okrepiti svoj položaj na področju poslovne, pa tudi domače rabe mobilcev. Za podjetje je najbrž najpomembnejša odločitev za nakup družbe Torch Mobile, doslej sicer manj znanega proizvajalca spletnega brskalnika Iris, ki pa sloni na ogrodju WebKit, torej enakem kot denimo Apple Safari in Google Chrome. S tem naj bi dokončno izboljšali spletni dostop na priljubljenih telefonih BlackBerry, kjer so že opazno zaostajali za tekmeci.

    Objavljeno: 26.8.2009
  • Neuspešen poizkus potopa za piratski zaliv

    Švedsko okrožno sodišče je ponudniku telekomunikacijskih storitev, ki zagotavlja internetni dostop iskalniku The Pirate Bay, ukazalo, da onemogoči dostop do spletnega servisa. S tem se nadaljuje dvoboj med oblastmi in strastnimi zagovorniki iskalnika, ki so sodišču pred nekaj meseci že izgubil tožbo. Sodišče je internetnemu operaterju servisa zagrozilo z visoko kaznijo, če ne bi izpolnil ukaza, tako da je prevladala "moč pravice". Še nekaj dni pred tem je kazalo, da bo The Pirate Bay pod novim lastništvom spremenil strategijo in morda našel srednjo pot, ki bi zadostila tožnike, vendar dokončne rešitve niso nikoli predstavili.

    Objavljeno: 26.8.2009
  • Microsoft tudi na skromnejših telefonih

    Microsoft je nekoliko presenetljivo predstavil povsem novo platformo za mobilne aplikacije imenovano OneApp, ki je namenjena predvsem cenejšim telefonom in manj razvitim trgom, kjer tovrstni telefoni prevladujejo. Za razliko od operacijskih sistemov za pametne telefone, kakršen je lastni Microsoftov Windows Mobile, platforma OneApp potrebuje za delovanje relativno nezahtevne telefone in zelo malo sistemskih sredstev. Ogrodje OneApp deluje že v 150 KB pomnilnika, posamezna aplikacija na tej platformi pa bo tipično potrebovala dodatnih 10 do 30 KB. Posebnost nove platforme je brez dvoma napredno predpomnjenje vsebin, kar pomeni, da telefon za delovanje programov prek interneta prenaša le tisti del kode, ki ga trenutno potrebuje.

    Objavljeno: 25.8.2009
  • Apple Snow Leopard nared od 28. avgusta

    Apple je potrdil, da bo nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.6, imenovana tudi Snow Leopard na voljo od konca avgusta, se pravi celo nekaj dni pred napovedanim izidom, ki je bil postavljen na september. Apple trdi, da so v novi različici Max OSa osvežili in izboljšali 90% kode, ki sestavlja operacijski sistem. Novost predstavlja korak naprej proti čistemu 64-bitnemu procesiranju, saj so programi, kot so Finder, Mail, iCal in Safari prvič napisani v 64-bitni kodi. Ta in drugi posegi so prispevali, da je večina operacij hitrejših, vključno z prvim zagonom, izklopom, prehodom v mirovanje in hibernacijo ter zagonom programov.

    Objavljeno: 25.8.2009
  • Nokia vstopa v svet prenosnikov

    Nekaj časa se je govorilo, zdaj pa je uradno - Nokia bo odslej kupcem ponujala tudi prenosne računalnike, v prvi fazi netbooka z imenom Nokia Booklet 3G. Gre za mini prenosnik z 10-palčnim zaslonom in zasnovan na osnovi Intelovega procesorja Atom, pri čemer celota tehta 1,25 kg in se lahko pohvali s trdnim ohišjem narejenim iz aluminija. Kot se spodobi za izdelek vodilnega ponudnika mobilnih telefonov, ima Booklet 3G številne komunikacijske možnosti, med katerimi vmesnik bluetooth, Wi-Fi in seveda vgrajeno podpor za omrežja 3G/HSPA. Video kamera vgrajena nad zaslonom je namenjena videokonferenčnim sejam in posredovanju slik na splet, GPS sprejemnik pa bo pomagal pri navigaciji in sodobnih geolokacijskih aplikacijah. Da je Booklet namenjen tudi zabavi priča vgrajen vmesnik HDMI, za delo na poti pa bo nudil neprekinjeno delovanje skoraj 12 ur. Izbran je operacijski sistem Windows , Nokia pa je prenosnik opremila in tesno povezala s spletnimi storitvami Ovi Services, med drugim za dostop do digitalnih zemljevidov, elektronske pošte in sinhronizacijo podatkov z mobilnimi telefoni. Dobavljivost in cene bodo znane septembra.

    Objavljeno: 25.8.2009
  • Intel o prihodnosti procesorjev

    Intel bo na jesenski razvojni konferenci spregovoril o naslednji generaciji procesorjev Westmere, ki bodo hitrejši, manjši in varčnejši, prišli pa bodo v prodajo tokom leta 2010. Nova generacija procesorjev bo prva, ki bo narejena v 32-nm arhitekturi, pri kateri pričakujejo precej višjo zmogljivost in manjšo porabo energije, kot pri sedanji 45-nm generacij izdelkov.

    Objavljeno: 24.8.2009
  • Twitter dodaja geolokacije

    Avtorji priljubljenege servisa Twitter bodo kmalu zmožnosti socialnega mreženja razširili s podporo za prikaz geografske lokacije posameznega udeleženca. Twitter bo tako dobil poseben programski vmesnik (API), s katerim bo lahko vsak uporabnik samodejno ali ročno sporočal svojo lokacijo, ki bo nato prikazala v posameznem tweetu ali v zunanji aplikaciji, ki uporablja sporočanje prek Twitterja kot osnovo. Spletni servis je že doslej imel nekaj možnosti za prikaz takih vsebin, ki pa niso bile standardizirane in preverjane, kar pomeni, da so lahko uporabniki tja zapisali, kar so hoteli. Twitter bo zdaj znal prikazati pravilno lokacijo, ki jo bodo pošiljali sprejemniki GPS, pametni telefoni in ustrezno opremljeni digitalni fotoaparati. Avtorji menijo, da se s to funkcijo odpira povsem novo poglavje pri spremljanju tweetov oziroma dogodkov. Uporabnik bo denimo lahko ob spremljanju posameznika hitro preklopil na geografsko področje in pregledal druge tweete v bližini, brez da bi jih sicer redno spremljal.

    Objavljeno: 24.8.2009
  • Layar za razširjeno realnost

    Mlado nizozemsko podjetje Layar je predstavilo inovativno aplikacijo, ki razširja uporabo geografskih informacij in navigacije v nove načine rabe. Layar Reality Browser 2.0, ki je na voljo za mobilne telefone s sistemom Android sodi v kategorijo izdelkov, ki so jih poimenovali razširjena realnost (augmented reality). Program zna glede na uporabnikovo lokacijo prikazati točke posebnega interesa ali pa kar ciljno lokacijo, ki zanima uporabnika, vse skupaj pa prikazano kot majhne ikone poveznjene prek "žive slike", ki jo prikazuje mobilni telefon prek vgrajene video kamere.

    Objavljeno: 24.8.2009
  • LifeCam Cinema gre v HD

    V časih, ko prevladuje visoka ločljivost in prenosniki s širokimi zaslon je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj se bodo pojavile spletne kamere, ki bodo upoštevale te standarde. Prvi se je zganil Microsoft, ki je predstavil video kamero LifeCam Cinema, ta pa je zmožna producirati video posnetke v razmerju 16:9 in z ločljivostjo 720p (1280 x 720 pik). Kamera ima poleg tega senzor, ki se zna prilagoditi slabšim svetlobnim razmeram, ki jih tipično najdemo v zaprtih prostorih, objektiv je širokega tipa (posname lahko v kotu 74 stopinj), vgrajen mikrofon pa poskrbi za zajem zvoka tudi nekoliko dlje od kamere. Microsoft LifeCam Cinema namenja tako zajemu video posnetkov za kasnejši prenos na spletne servise, kot za spletne video pogovore v visoki ločljivosti. Kamera bo na voljo septembra za 80 dolarjev.

    Objavljeno: 23.8.2009
  • Nvidia podpira DirectCompute

    Sodobni grafični procesorji so sposobni še za marsikaj več kot zgolj pospeševanje same grafike. Gre za sposobne procesorje, ki lahko razbremenijo centralni procesor za izračun kompleksnih matematičnih funkcij, ki jih srečamo vedno več tudi izven sveta iger. Zato je dobrodošla novica, da je Nvidia dobila certifikat podjetja Microsoft za združljivost z novim vmesnikom DirectCompute, ki bo del prihajajočega sistema DirectX 11 in podprt v operacijskem sistemu Windows 7. Razvijalci bodo zdaj lahko uporabljali standarden vmesnik za izkoristek procesnih zmogljivosti grafičnih vezij v svojih večpredstavnih in drugih aplikacijah (denimo kodiranju video posnetkov). Nvidia je že doslej nudila podobno tehnologijo CUDA, ki pa je bila omejena le na proizvode enega proizvajalca.

    Objavljeno: 23.8.2009
  • Storitve v oblaku ne prenesejo bremena?

    Ponudniki storitev, ko so Amazon, Google in Microsoft strankam že lep čas ponujajo storitve gostovanja aplikacij v svojih bajno zmogljivih podatkovnih centrih, z zmogljivostmi, ki si jih skoraj nihče drug ne more privoščiti. Toda nedavna raziskava opravljena na avstralski univerzi v New South Walesu kaže precej drugačno sliko. Raziskovalci v univerzi so v sedmih mesecih opravljali stres teste treh priljubljenih platform: Amazon EC2, Amazon App Engine in Microsoft Azure. Za breme so simulirali hkratno delo okoli 2.000 uporabnikov, rezultati pa so v najboljšem primeru mešani, v najslabšem primeru pa porazni.

    Objavljeno: 22.8.2009
  • Standard za brezžično napajanje

    Združenje Wireless Power Consortium naj bi kmalu zaključilo s pripravo prvega standarda za brezžično električno napajanje naprav. Nekateri proizvajalci namreč že nekaj časa tržijo posebne podlage, ki omogočajo napajanje akumulatorjev malih mobilnih naprav, kot so mobilni telefoni in večpredstavni predvajalnik, zgolj s tem, da napravo položimo nanje. Eden najbolj znanih je novi mobilni telefon Palm Pre, za katerega lahko kupimo posebno "postajo" za brezžično napajanje z imenom Touchstone. Težava je v temu, da so napajalne naprave in sprejemniki različnih ponudnikov med sabo nezdružljive, kar naj bi razrešila nova specifikacija protokolov in tehničnih lastnosti, ki so imenovali preprosto "Qi". Naprave združljive s standardom Qi bodo tako lahko brezžično pridobivale energijo ne glede na to, kdo je proizvajalec napajalnega dela rešitve.

    Objavljeno: 22.8.2009
  • PCI Express 3.0 zamuja

    Združenje proizvajalcev PCI-Special Interest Group (SIG), ki bdi nad specifikacijo sistemskih vodil v računalnikih in strežnikih je potrdilo, da nova generacija vodila PCI Express ne bo nared že letos, kot je bilo pred časom prestavljeno. Specifikacija PCI Express 3.0 tako ne bo zaključena letos z izdelki, ki naj bi po prvotnem načrtu prišli v prodajo že leta 2010, temveč se bo vse zamaknilo vsaj za eno leto. Po novem načrtu, naj bi specifikacijo natančno določili šele v drugi polovici leta 2010.

    Objavljeno: 21.8.2009
  • Kandidat za končno različico Exchange Serverja 2010

    Microsoft je objavil kandidata za končno različico poštnega strežnika Microsoft Exchange 2010, ki je na voljo za javni preizkus. Ta mejnik pomeni, da bo končna različica sporočilnega sistema, ki ga uporablja okoli 65 odstotkov podjetij po vsem svetu, na voljo še letos. Novi strežnik prinaša tako izboljšave za končne uporabnike, s katerimi se bodo lažje soočali s poplavo informacij, kot tudi nove izboljšave za oddelke za informacijske tehnologije, kot so podpora za nove operacijske sisteme ter možnost preproste nadgradnje in vključevanja v okolja s starejšimi različicami strežnika. Exchange 2010 je sicer že do danes preizkusilo po ocenah 10 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 21.8.2009
  • Windows Live Movie Maker

    Microsoft je objavil novo in brezplačno končno različico orodja za pripravo video posnetkov Windows Live Movie Maker, ki je prvo orodje družine Windows Live Essentials posebej optimizirano za nov operacijski sistem Windows 7. Med pomembnimi novostmi so podpora za urejanje video posnetkov v visoki ločljivosti, podpora za različne video zapise mobilnih telefonov in video kamer ter zmožnost neposrednega nalaganja video posnetkov na YouTube, medtem ko bodo drugi spletni video servisi prišli na vrsto kasneje. Program ima tudi posebno funkcijo Auto Movie, ki omogoča zelo hitro in preprosto sestavljanje filmov iz več video izsekov, ki jim lahko dodamo grafične prehode, naslove in glasbeno ozadje. Program zna narediti tudi video posnetke iz skupine fotografij, ki jih lahko animiramo in dopolnimo z glasbo.

    Objavljeno: 21.8.2009
  • Šest novih Canonov

    Canon je temeljito prenovil ponudbo digitalnih fotoaparatov v srednjem razredu, ki nudijo višjo ločljivost, kvalitetnejše lastnosti in pogosto tudi podporo za snemanje videa v visoki ločljivost. Za zanimiv korak so se odločili pri najbolj napredenem modelu med novostmi, PowerShotu G11, ki ima občutno nižjo ločljivost tipala kot predhodnik G10, vendar ta nudi večjo občutljivost (do ISO 12.800). Ločljivost je zdaj 10 milijonov pika namesto 14,7 kot pri predhodniku G10. Fotoaparat nudi širokokotni 5x optični zum (ekvivalent 28-140 mm), hitrejšo sinhronizacijo z bliskavico, nov sistem odpravljanja šumov in stabilizacije slike ter številne nove možnosti pri ročnih nastavitvah slikanja. Vgrajen je nekoliko manjši, 2,8-palčni zaslon LCD, novost pa je izhod HMDI za priključitev na televizor, čeprav snema le v standardni ločljivosti. Pohvali se lahko s kupom uporabnih snemalnih načinov in lepo zbirko najrazličnejši opcijskih pripomočkov, od katerih se nekateri enaki kot pri družini fotoaparatov EOS. Stal bo 499 dolarjev.

    Objavljeno: 20.8.2009
  • Lenovo zopet širi ponudbo za domačo zabavo

    Lenovo je v zadnjem času zelo aktiven na področju računalnikov za domače okolje, predvsem dnevno sobo. Po modelu IdeaCentre Q700 so predstavili še dvojec IdeaCenter Q100/Q110, ki se pohvali z zelo zabavno oblikovanim in okrašenim ohišjem, temelj pa je Intelov procesor Atom. Računalnik je opremljen z diskom, šestimi vmesniki USB in porabi za delovanje le 14 wattov. Zmogljivejši model Q110 ima tudi boljšo grafiko ter vmesnik HDMI, ki omogoča prikazovanje video posnetkov v visoki ločljivosti. Druga novost je IdeaCentre D400, prvi strežnik namenjen za domače okolje. Podpira do 8 TB diskovja, ki je lahko sestavljeno iz različnih diskov, namenjen pa je strežbi večpredstavnih vsebin prek računalnikov IdeaCentre Q ali drugih večpredstavnih predvajalnikov. Če prostor za vgradne diske ni dovolj, lahko na strežnik priključimo še do pet USB naprav in zunanje diske z vmesnikom eSata.

    Objavljeno: 20.8.2009
  • Ponovno testiranje sprejemnikov za televizijo DVB-T

    Ministrstvo za gospodarstvo je 26. marca letos ponovno objavilo javni poziv za testiranje digitalnih televizijskih sprejemnikov za sprejem signala DVB-T, ki še trenutno traja in velja do preklica. Zaenkrat se je na razpis prijavil samo neprofitni javni zavod Sintesio z Bleda. Kot smo že poročali, bo Slovenija najkasneje do 1. decembra prihodnjega leta izklopila analogne televizijske oddajnike in v celoti prešla na digitalno oddajanje. Takrat bodo morali vsi gledalci, ki televizijo spremljajo samo prek zemeljskih anten, nabaviti digitalne televizijske sprejemnike, ali pa vsaj digitalni vmesnik ("set top box") za sprejem signala DVB-T. Že na začetku tega leta naj bi bila stekla promocija prehoda na digitalno radiofuzijo v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, ki pa se iz neznanega razloga še ni pričela.

    Objavljeno: 20.8.2009
  • Tanjši in cenejši PlayStation 3 Slim

    Sony je uradno predstavil prenovljeno različico priljubljene igralne konzole PlayStation 3, ki je manjša in cenejša, vendar funkcionalno skoraj povsem enaka kot dosedanja. Novi PlayStation 3 Slim bo stal 299 evrov, ob tem pa bo 32% manjši, 36% lažji in 34% energijsko varčnejši od predhodnika. Ohranil je enoto Blu-ray, dobil pa večji, 120 GB velik disk. Pri novem modelu so zaradi omejenega prostora zmanjšali število vrat USB, PlayStation 3 Slim pa žal ne združljiv z igrami za PS2, prav tako pa nanj ne bo mogoče namestiti drugega operacijskega sistema, denimo Linux. Sočasno z novo različico PlayStationa je Sony najavil novo različico 3 sistemske programske opreme, ki dodaja nove funkcije (med drugim podporo za spletne večpredstavne storitve) in rešuje nekatere pereče združljivostne probleme (recimo s Sonyevimi televizorji Bravia). Novi PlayStation 3 Slim bo v trgovinah že od začetka septembra, hkrati pa bodo tudi znižali ceno dosedanjega modela na 299 evrov.

    Objavljeno: 19.8.2009
  • Tudi Casio s HD videom

    Casio je predstavil par novih kompaktnih digitalnih fotoaparatov, ki nudita ločljivost 12,1 milijonov pik in zmožnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti 720p. Nova modela sta med drugim prva z novim "pametnim" sistemom za samodejno ostrenje, ki se zna osredotočati na posamezne objekte. Deluje podobno kot detekcija obrazov, ki je razširjena pri kompaktnih kamerah, vendar razpoznava tudi druge objekte, na primer domače živali. Nova funkcija Dynamic Photo zna celo zaznati predmet v gibanju, ter ga postaviti na ozadje druge fotografije, pod pogojem, da je ozadje izvorne slike enovito. Modela Exilim EX-Z450 in Exilim EX-Z90 se razlikujeta predvsem po dimenzijah, optiki, velikosti zaslona LCD in trajanju akumulatorja. Nekoliko večji EX-Z450 ima 4x optični zum, manjši EX-Z90 pride do 3x. Oba imata algoritem za stabilizacijo slike. Zasloni so 3 oziroma 2,7-palčni. Cene so obeh primerih mamljive - 200 oziroma 150 dolarjev.

    Objavljeno: 19.8.2009
  • Digitalizacijske nejasnosti

    Prvi december prihodnjega leta bo v Sloveniji pomenil svojevrsten televizijski delni mrk. Naša država bo takrat (tako vsaj načrtuje) izklopila analogne televizijske oddajnike ter preklopila na digitalno prizemno televizijo (DVB-T). Kaj to pomeni za gospodinjstva, je jasno. Večina njih bo dobila še eno škatlo in daljinec, bistveno več nejasnosti in nesmislov pa je na relaciji uradnega potrjevanja ustrezne opreme ter njenega subvencioniranja.

    Objavljeno: 18.8.2009
  • Andreessen zopet investira v brskalnik

    Marc Andreessen, priljubljeni izumitelj spletnega brskalnika in ustanovitelj družbe Netscape, se je po dolgih letih odločil financirati razvoj novega spletnega brskalnika, ki ga bo razvilo povsem novo podjetje Rockmelt. Čeprav lastnosti novega brskalnika niso sporočene, so v javnost prišle informacije o tesni povezljivosti s spletnimi storitvami, v prvi vrsti s Facebookom. Nekateri menijo, da bo Rockmelt bolj platforma za spletne programe kot pa običajni spletni brskalnik, kot ga pojmujemo danes. Obenem naj bi bil "operacijski sistem" za Facebook, ki ima ambicije postati še precej kot zgolj najbolj priljubljeno socialno omrežje. Najbrž ni slučaj, da je Andreessen danes tudi član upravnega odbora pri Facebooku. Samo podjetje Rockmelt so sta ustanovila dva izmed ključnih razvijalcev družbe Opsware, ki jo je prav tako ustanovil Andreessen in jo leta 2007 nato prodal Hewlett-Packardu.

    Objavljeno: 18.8.2009
  • TomTom za iPhone

    Nizozemsko specialist za GPS navigacijo TomTom je objavil programsko opremo za mobilne telefone Apple iPhone, s katero lahko povsem nadomestimo samostojno navigacijsko napravo. TomTom za iPhone omogoča glasovno navigacijo in posredovanje navodil za usmerjanje v križiščih. Nova aplikacija prvi prinaša tudi tehnologijo IQ Routes, s katero nam navigacijski program ne ponuja zgolj najkrajše poti po matematičnem izračunu, temveč pri predlogu poti uporablja izkušnje drugih voznikov, ki so opravili enako pot. Pri TomTom trdijo, da lahko s pomočjo te tehnologije vozniki prihranijo tudi do 35% časa za potovanje, saj program v realnem času upošteva prometne zamaške in druge ovire, ki prispevaj k podaljševanju časa vožnje. TomTom za iPhone zna tako kost samostojne naprave izračunati alternativno pot, v kolikor voznik zgreši pravo cesto, upošteva pa lahko tudi prometne zamaške, zapore cest zaradi dela in druge ovire. Program je na voljo za vse regije sveta, cena v ZDA pa znaša 99 dolarjev. TomTom ponuja tudi poseben komplet za udobno namestitev iPhone na vetrobransko steklo vozila.

    Objavljeno: 18.8.2009
  • Posobljeni ISL Light

    Podjetje XLAB je predstavilo novo različico priljubljene spletne storitve za daljinski nadzor in podporo ISL Light, ki zdaj podpira tudi oddaljeno tiskanje in snemanje poteka sej, kar lahko kasneje ponovno predvajamo. Obe funkciji omogočata še popolnejšo delo prek oddaljenega računalnika kar bo koristilo tako uporabnikom, ki nudijo podporo s pomočjo ISL Light kot končnim odjemalcem tovrstne podpore. Svetovalec lahko tako denimo natisne gradivo na tiskalnik, ki je priključen na računalnik na drugi strani povezave, oddaljeno tiskanje pa deluje tudi v obratni smeri. Snemanje sej lahko omogoča nadzor izvajanja daljinskega nadzora, koristno pa je tudi za izobraževanje uporabnikov, ki si lahko posnetek ponovno predvajajo po potrebi.

    Objavljeno: 18.8.2009
  • Facebook Lite proti Twitterju

    Facebook kot kaže pripravlja novejšo in poenostavljeno različico spletnega servisa, ki bo najbrž nosila ime Facebook Lite. Cilj je na čim bolj poenostaviti način prikazovanja zadnjega stanja pogovorov in komentarjev, ob tem pa so zagotovljene osnovne funkcije, kot so pisanje na zid, pregledovanje profilov, sklepanje prijateljstva in dostop do fotografij ter video posnetkov. Facebook Lite naj bi poleg tega omogočil hitrejše nalaganje in delovanje na nizu različnih odjemalcev.

    Objavljeno: 17.8.2009
  • Zavezništvo Microsofta in Nokie

    Microsoft in Nokia sta sklenila novo zavezništvo, v okviru katerega bosta sodelovala pri razvoju in trženju rešitev za mobilno telefonijo. V okviru dogovora bo Microsoft za pametne telefone podjetja Nokia zagotavljal aplikacije za mobilno storilnost, komunikacijo in sodelovanje. Prvi rezultat sodelovanja bo prenos komunikacijskega orodja Microsoft Office Communicator Mobile na poslovne telefone Eseries, v prihodnosti pa bodo za telefone Nokia na voljo tudi aplikacije Microsoft Office Mobile, možnost dostopa do strežnikov SharePoint ter funkcionalnosti za upravljanje mobilnih naprav z orodji Microsoft System Center.

    Objavljeno: 17.8.2009
  • Lenovo za hišni kino

    Lenovo se je pridružil ponudnikom mini računalnikov, ki so prvenstveno namenjeni rabi v dnevni sobi. Novi Lenovo IdeaCenter Q700 se bo spopadel s tekmeci, kot so Acer Revo, Apple Mac Mini in Dell Studio Hybrid, v primerjavi s katerimi pa ima večinoma zmogljivejšo strojno opremo. Zgrajen je na procesorju Intel Core 2 Duo E5200, premore 4 GB RAM in tja do 1 TB diskovja. Kljub majhnim dimenzijam ima vgrajen DVD zapisovalnik, za grafiko pa skrbi Intelovo vezje GMA X4500, ki je sposobno prikazati video posnetke v visoki ločljivosti. Pripravljenost za dnevno sobo zaokrožujejo vmesnik HDMI, vgrajen TV tuner, daljinski upravljavec, bralnik za pomnilniške kartice in optični zvočni izhod za priključitev na ojačevalnik s prostorskim zvokom. Lenovo bo računalnik ponujal s kompletom brezžične tipkovnice in miške Logitech Dinovo Mini in operacijskim sistemom Windows 7 Ultimate. Cena je kljub temu privlačna, saj bo v ZDA zanj potrebno odšteti 499 dolarjev.

    Objavljeno: 17.8.2009
  • Windows Server 2008 R2 že na voljo razvijalcem

    Dober teden dni za tem, ko je Microsoft svojim tehnično orientiranim skupnostim uporabnikov TechNet in MSDN ponudil operacijski sistem Windows 7 v končni različici (RTM), je razvijalcem programske opreme sedaj na voljo tudi Windows Server 2008 R2, strežniška različica sedmice.

    Objavljeno: 16.8.2009
  • Najhitrejši Phenom II

    Pri AMD-ju očitno še imajo nekaj rezerve v delovnih taktih svojih štirijedrnikov. Trenutno najhitrejši predstavnik te serije procesorjev, model AMD Phenom II X4 965 Black Edition, namreč deluje s kar 3,4 GHz.

    Objavljeno: 16.8.2009
  • Še en 128 GB USB-ključ

    Ko žepni USB-pomnilnik premore kapaciteto 128 GB, kot denimo zadnji Corsairjev Flash Voyager GT, potem to ni več ključek, temveč kar ključ. Proizvajalec trdi, da velika kapaciteta nima minusov, saj so tudi obljubljene hitrosti prenosov povsem na ravni najboljših.

    Objavljeno: 16.8.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji